gencat
RSS
Àmbit Atenció Primària de Lleida
Portada • Informació Corporativa • Informació Institucional • Història

Fites històriques de la regió sanitària de Lleida

1953. Inauguració del primer ambulatori de Lleida: "Ambulatorio Miguel Blasco Vilatela". El "Servicio Ordinario de Urgencias" (SOU) cobreix l'atenció domiciliària.

1956. S'inaugurà la "Residencia Sanitaria General Moscardó" amb una plantilla de 106 persones i 102 llits.

1981. Es realitzen les transferències de la sanitat a la Comunitat Autònoma de Catalunya i, per tant, l'Hospital i els Centres d'Atenció Primària passen a dependre directament de la Generalitat.

L'hospital va ser transferit a la Generalitat de Catalunya com a centre de l'Institut Català de la Salut.

1982. S'encomana a un gerent la direcció i representació de l'Hospital que canvia el nom pel d'Arnau de Vilanova.

1983. L'Hospital passa a formar part del programa MIR i acredita 13 especialitats.

Es creen els centres perifèrics d'extracció de mostres a les principals poblacions de Lleida.

1984. L'Hospital compta amb el primer resident d'Otorinolaringologia i 4 de Medicina Familiar i Comunitària.

1985. S'inicia l'aplicació del decret de reforma de l'Atenció Primària de Salut a la Regió Sanitària.

hospital

1987. Es realitzen les obres i ampliacions de l'Hospital. També es crea la Unitat d'Atenció a l'Usuari.

1990. Es crea el Servei Català de la Salut, a partir de la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya.

L'Hospital és el centre sanitari de referència de la Regió Sanitària de Lleida i la seva àrea d'influència, que abraça les comarques pirinenques, les de la Plana d'Urgell i els pobles de la Franja d'Osca.

Atenció Primària inicia el procés de programació de visites.

1992. Inauguració del CAP II de Tàrrega. Incorporació del Centre de Planificació Familiar de l'Ajuntament de Lleida a l'ABS Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere. Inauguració de l'ABS de la Seu d'Urgell.

1993. Es constitueix la Fundació Dr. Pifarré, classificada com a fundació benèfica amb fins científics. La Fundació ha permès donar impuls a les activitats d'investigació que es porten a terme en els diferents centres sanitaris de les comarques de Ponent.

Implantació de la cita prèvia en totes les ABS. Aquest mateix any, el Servei de Radioteràpia passa a disposar d'una bomba de cobalt.

1994. Inauguració de dues noves ABS: Alt Urgell Sud i Bordeta-Magraners. Implantació de la consulta descentralitzada de traumatologia, medicina interna i ginecologia als centres de salut de Sort i la Pobla de Segur.

1995. Es fa la presentació oficial de l'Hospital com a Universitari.

Obertura de quatre noves ABS: La Granadella, Almacelles, Alta Ribagorça i Artesa de Segre.

1996. S'inaugura la planta de cogeneració de l'Hospital. Aquest servei permet cobrir les seves necessitats energètiques. Es posa en marxa la Unitat d'Hospitalització a Domicili (HODO), pionera a Catalunya, inicialment dirigida, en una primera fase, a l'atenció de pacients postquirúrgics.

1997. Es crea la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA). A més, s'endeguen la Unitat de Suport a Urgències i la Unitat Geriàtrica d'Aguts.

Posada en servei de l'ABS de Seròs.

1998. L'Hospital passa a disposar d'una unitat de ressonància magnètica, gestionada per l'Institut de Diagnòstic per la Imatge. També es remodela la nova àrea de consultes externes, amb 30 consultoris i 14 especialitats.

S'inaugura a la primera planta de l'hospital la nova ubicació del Laboratori d'Atenció Primària.

Es constitueixen la Unitat Funcional d'Infecció Nosocomial i la Unitat de Nutrició. És consoliden la Unitat de Mama i el Pla Funcional de Medicina Nuclear.

1999. S'inauguren la nova TAC helicoïdal i el Laboratori de Recerca Biomèdica. Entra en funcionament la nova base del Servei d'Emergències Mèdiques, situada a la planta baixa de l'Hospital.

2000. L'Hospital crea els Serveis de Neurocirurgia i de Medicina Preventiva.

2001. L'Arnau és pioner en la creació i inauguració de l'Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí (pediatre lleidatà). L'Aula, dedicada als infants ingressats, parteix d'una iniciativa conjunta entre el Departament de Sanitat i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Inauguració del CAP de Cappont.

2002. S'inaugura l'Hospital de Dia Oncohematològic, unitat gestionada per la Direcció Clínica d'Hematologia, Oncologia, Radioteràpia i Pal·liatius, que és la primera en constituir-se en l'àmbit de l'ICS.

Implantació del Programa d'Atenció a la Dona, posteriorment evolucionat al d'Assistència a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR)

Posada en marxa del Call Center, amb l'objectiu de facilitar l'accessibilitat dels usuaris i la gestió de les llistes d'espera.

2003. S'inicia el "Projecte Hospital Sense Fum". L'Arnau entra a formar part de la Xarxa Europea d'Hospitals Lliures de Fum.

2004. El laboratori de l'Hospital estableix una aliança estratègica amb els laboratoris de Primària i de l'Hospital de Santa Maria. El Laboratori Clínic ICS Lleida obté la certificació ISO 9001:2000.

Neix aquest any d'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) amb la signatura d'un acord de col·laboració entre l'Institut Català de la Salut, la Fundació Dr. Pifarré i la Universitat de Lleida. En formen part tots els grups de recerca biomèdica de la regió de Lleida, tant de l'àmbit universitari com del sistema sanitari. Inclou grups que cobreixen els tres vessants de la recerca biomèdica: la bàsica, la transnacional i la clinicoepidemiològica.

2005. Es posa en marxa una prova pilot per dotar a l'Hospital d'un equip de mediació cultural en Salut. El projecte neix gràcies a la col·laboració de la Regió Sanitaria de Lleida i la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida.

Inauguració del Centre de Salut Rambla Ferran que substitueix l'antic CAP Onofre Cerveró.

2006. El maig d'aquest any s'inaugura la nova Unitat d'Hemodinàmica Cardíaca, que permet evitar el desplaçament d'un bon nombre de pacients i escurçar els temps de resposta davant els episodis aguts de malaltia coronària.

S'inaugura, en l'àmbit del Servei de Pediatria, la Cibercaixa, concebuda com a espai lúdic i educatiu per als nens.

L'Hospital celebra els seus 50 anys.

2007. El Departament de Salut presenta el Codi Infart per millorar l'atenció sanitària als pacients cardiològics. S'inaugura la nova Unitat Coronària, depenent del Servei de Cardiologia.

Consolidació de la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida (IDIAP Jordi Gol).

2008. Inauguració del nou edifici del Servei d'Urgències. També s'inaugura la cuina central de l'Hospital.

Creació del Comitè Assistencial Territorial que referma la coordinació entre l'Atenció Especialitzada i l'Atenció Primària.

Ampliació del CAP Eixample.

L'Hospital és guardonat amb els premis TOP 20 per l'empresa IASIST en dos àmbits: com a hospital de referència i a l'àrea del Sistema Nerviós.

Es posa en marxa, en l'àmbit d'Atenció Primària, la gestió de la demanda infermera.

2009. Inauguració de la nova Àrea Maternoinfantil.

Inauguració del CAP Primer de Maig, situat al barri de la Mariola, que dóna cobertura sanitària a 30.000 persones. Substitueix al CAP Ronda I, Ronda II i Ronda III.

L'Hospital torna a ser guardonat amb els premis TOP 20, en l'apartat d'hospitals de referència i en la categoria de l'especialitat de Cor.

2010. Es posa en funcionament el nou programa informàtic assistencial i de gestió (SAP) amb l'objectiu de millorar la prestació de serveis i facilitar eines de treball avançades i innovadores als seus professionals.

Inauguració del nou CAP de les Borges Blanques.

S'aconsegueix per tercer any consecutiu el Premi TOP 20 en la categoria d'hospitals de referència.

2011. L'Hospital disposa de 467 llits.

Inauguració dels nous Hospitals de Dia Oncohematològic i Polivalent.

Posada en funcionament de l'Heliport d'ús Multidepartamental de Lleida, situat al Parc de Bombers. És la base dels helicòpters medicalitzats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

L'Hospital és guardonat novament amb el TOP 20 en la gestió hospitalària global entre els millors hospitals amb especialitats de referència.

ENDESA signa un acord de col·laboració amb l'ONG Pallapupas i l'Hospital per a millorar el suport assistencial als infants ingressats.

©Informàtica TICs Gerència Territorial Lleida. Tots els drets reservats. Avís Legal