gener 2014

Butlletí núm. 9

Feliç ANY 2014!!

 


 

El 22 de novembre es van inaugurar les noves consultes de pediatria, ginecologia i obstetrícia i l’hospital de dia pediàtric de l’Hospital  Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Les noves consultes permetran augmentar les visites de 14000 a 40000 visites i donar un millor servei i assistència als pacients.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va inaugurar l’Àrea de Consultes Externes i del Gabinet d’Obstetrícia, Ginecologia i Pediatria de l’Hospital de dia pediàtric de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Després del descobriment de la placa inaugural, el president de la Diputació de Lleida, juntament amb el director dels serveis territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, han visitat les instal·lacions.

La Diputació de Lleida ha finançat les obres amb 1.799.284 euros mitjançant un conveni de col·laboració que va signar amb l’Institut Català de la Salut  (ICS) l’any 2011.

Aquestes obres han suposat una remodelació de la planta baixa del centre hospitalari per dotar-la amb set consultes obstètriques i sis pediàtriques, la sala d’espera i un nucli d’infermeria i serveis.

Un dels principals avantatges d’aquesta millora és que el nou dispositiu assistencial ambulatori (de 499 metres quadrats) permetrà un accés més directe dels infants a l’HUAV i una atenció més independent evitant l’accés dels menors a la zona d’hospitalització.  

Amb les noves instal·lacions es podrà atendre unes 40.000 visites, entre primeres i segones visites, de les especialitats d’obstetrícia (7.000), ginecologia (23.000), pediatria (8.500) i cirurgia pediàtrica (700). Aquesta situació es produirà per la reubicació de l’Àrea Obstetricio-ginecològica del CAP de Prat de la Riba que s’unificarà a l’Hospital Arnau de Vilanova.

Al marge de les obres del nou Hospital de Dia Pediàtric i Obstètric, i dins d’aquesta mateixa inversió d’1,8M€, s’han fet altres actuacions, com són la millora i agrupament de l’espai dedicat a l’admissió d’usuaris (269 metres quadrats), la remodelació del vestíbul (507 metres quadrats) i la construcció d’uns nous vestidors (725 metres quadrats).

Els vestidors estan ubicats al soterrani de l’edifici i suposen una millora en confort per als professionals que treballen a l’HUAV, ja que tenen una capacitat per a 1.100 taquilles.


 

Es realitza la segona part del curs d’actualització en patologia i terapèutica medicoquirúrgica

El passat 28 de novembre va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Arnau la sessió “Trastorns aguts de l’hemostàsia. Maneig de l’hemorràgia massiva” a càrrec del Dr. Xavier Nuvials, cap de secció del Servei de Medicina Interna de l’hospital.

Durant la sessió van participar diferents facultatius especialistes de diversos hospitals catalans. Els temes que es van tractar van ser els principis fisiopatològics del tractament en els trastorns aguts de la coagulació i l’hemorràgia massiva a càrrec de Ginés Escolar, facultatiu especialista del Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic; el tractament de l’hemorràgia greu perioperatoria en diversos escenaris quirúrgics a càrrec Lídia Mora, facultatiu especialista del Servei d’Anestesiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; el tractament de l’hemorràgia en el pacient traumàtic a càrrec de Lluís Servià, facultatiu especialista del Servei de Medicina Intensiva de l’Arnau; i la coagulopatia en el pacient cític, a càrrec de Pau Torrebadella, cap de secció del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

 

Cinc hospitals de l’ICS ja tenen implantada la consulta virtual en els preoperatoris

  • Aquest sistema permet evitar la repetició de proves complementàries i reduir les visites presencials dels pacients
  • De gener a setembre de 2013, els hospitals de Viladecans, Bellvitge, Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova i Germans Trias han dut a terme prop de 20.000 visites preoperatòries a distància

Cinc dels vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja tenen implantada la consulta virtual en els preoperatoris. Aquest sistema permet que els serveis d’anestesiologia dels centres, mitjançant la consulta a la història clínica de cada pacient, puguin verificar si aquesta persona ja té feta alguna de les proves complementàries necessàries per a la intervenció, com ara analítiques, radiografies o electrocardiogrames. Això permet evitar la repetició de proves i reduir les visites a l’hospital, amb la qual cosa es millora la qualitat assistencial i el confort dels pacients.

La consulta virtual es va posar en marxa l’any 2009 a l’Hospital de Viladecans i, posteriorment, es va estendre per a intervencions no complexes als hospitals de Bellvitge, Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova i Germans Trias. En aquest darrer centre es va implantar de manera regular el mes de maig de 2013. Durant els primers nou mesos de 2013 s’han dut a terme en aquests hospitals 19.636 visites virtuals.

El preoperatori virtual l’assumeix el personal d’infermeria sota la supervisió de l’equip d’anestesiòlegs de cada hospital. Així, a partir d’uns protocols d’actuació definits, l’equip d’infermeria del servei analitza la necessitat de dur a terme proves complementàries segons l’edat, la patologia del pacient i el tipus de cirurgia que necessita. A continuació, valora si cal una visita presencial o una consulta telefònica.       

Menys desplaçaments

De gener a setembre de 2013, l’Hospital de Viladecans ha realitzat 4.717 visites preoperatòries virtuals a 1.073 pacients operats de catacactes i a 607 pacients sotmesos a altres procediments de cirurgia major ambulatòria. Durant els nou primers mesos de l’any, a l’Hospital Universitari de Bellvitge s’han dut a terme 4.055 visites virtuals a pacients intervinguts, de les quals 1.833 corresponen a visites realitzades a pacients sotmesos a endoscòpies amb sedació.

A la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, situada al Parc Sanitari Pere Virgili, s’han fet 4.863 visites virtuals en aquest mateix període, cosa que representa gairebé el 80% de les visites preoperatòries realitzades a la Unitat. A l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, s’han realitzat 5.677 consultes virtuals a pacients que s’han sotmès a una intervenció quirúrgica no complexa durant els tres primers trimestres de l’any. Finalment, a l’Hospital Germans Trias, el Servei d’Anestesiologia i Reanimació ha dut a terme 324 visites no presencials des que va posar en marxa el sistema de manera regular, al mes de maig, fins al setembre.

Properament, la consulta virtual de preoperatoris s’estendrà a la resta d’hospitals de l’ICS (Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona i Verge de la Cinta de Tortosa).

 

L’Arnau s’adhereix a la 2a Jornada Mundial per la Prevenció de les Úlceres per Pressió

La Jornada va  tenir lloc el 21 de novembre i es dirigeix a pacients i cuidadors

Amb motiu de la Jornada, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova organitza una sèrie de projeccions destinades a informar sobre les úlceres per pressió (UPP) i la seva rellevància com a problema de salut. Aquests vídeos es van poder veure a la sala d’actes del centre.

En el marc d’aquesta Jornada, es va dur a terme una xerrada per explicar què són les UPP i totes les mesures que tenim a l’abast per prevenir la seva aparició.

La xerrada va ser a càrrec del personal d’infermeria de diferents àmbits assistencials de Lleida. Hi van participar professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de l’Hospital Santa Maria, de l’atenció primària i de Sarquavitae Jaume Nadal Meroles.

L’acte va ser dirigit al públic en general, especialment als pacients que pateixen aquest problema, o tenen risc de patir-lo;així com les persones que tenen cura d’aquests malalts.

 

El doble de pacients tractats per infart a la Unitat d’Hemodinàmia de l’Hospital Arnau de Vilanova gràcies a l’ampliació d’horaris

Des de l’octubre de 2012, l’HUAV pot fer angioplàsties primàries 12 hores al dia els 365 dies de l’any per reduir el temps entre l’infart i l’obertura de l’artèria

A Catalunya es produeixen uns 6.500 infarts a l’any i, d’aquests, el 40%, requereixen aquesta intervenció

Un any després de l’ampliació, el passat octubre de 2012, de la disponibilitat horària de la Unitat d’Hemodinàmia i Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), s’han atés un 100% més de Codis Infart, amb un increment del nombre d’angioplàsties primàries realitzades. Aquesta activitat ha representat, també, un increment del percentatge de pacients residents a la seva àrea d’influència reperfosos amb angioplàstia primària en menys de 120 minuts. El passat 15 d’octubre de 2012, la Unitat d’Hemodinàmia de l’HUAV va passar a atendre els paciens amb infart agut de miocardi (IAM) de 7 hores al dia durant els dies laborables a 12 hores al dia els 365 dies de l’any.

Des de l’1 de gener fins al 15 d’octubre de 2013 la unitat ha realitzat 104 intervencions coronàries urgents en el context de l’IAM, un 100% més que al mateix període de l’any passat (52 casos de l’1 de gener al 15 d’octubre de 2012).

A l’any 2011 es van realitzar 58 intervencionismes coronaris percutanis (ICP) en el context de l’infart agut de miocardi amb elevació del ST, amb l’anterior horari de matí de 8.00 a 15.00h, de dilluns a divendres. Al 2012 es van realitzar 78 ICP en el context de l’infart agut de miocardi amb elevació del ST, aproximadament un 35% més que a l’any anterior amb l’ampliació de l’horari d’obertura de la unitat que es va iniciar el 15 d’octubre de 2012.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el centre de referència pels codis IAM dels residents de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. L’objectiu d’aquesta ampliació horària era millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària amb un interval de temps més curt. En general, s’accepta que el temps ideal entre el diagnòstic i la reperfusió de l’artèria és inferior o igual als 120 minuts. Amb aquesta ampliació horària s’ha aconseguit millorar els temps de resposta perquè més casos s’atenen en el propi territori i amb uns trasllats dels pacients, lògicament, més breus.

A Catalunya, juntament amb l’HUAV, el passat 15 d’octubre de 2012, també van ampliar horari d’atenció les unitats d’hemodinàmia dels hospitals Joan XXIII de Tarragona i Josep Trueta de Girona.

La dades disponibles del registre del Codi Infart per al període 2010 a mitjans 2013 mostren que s’ha duplicat el nombre de pacients atesos als centres als quals s’ha ampliat l’horari i que s’ha reduït el temps que transcorre entre el diagnòstic de l’infart i la reperfusió. (En el global de Catalunya la reducció ha estat de 110 minuts de mitjana el 2010 a 103 minuts el 2013).

A més, s’ha augmentat el percentatge de pacients que es reperfonen amb angioplàstia primària en menys de dues hores des del diagnòstic. Aquest ha estat de 59% l’any 2010 al 65% el primer semestre de 2013. Aquesta millora és per al global de Catalunya, però també s’observa als territoris implicats en l’ampliació horària.

Els resultats indiquen que amb totes les activitat desenvolupades (campanya per millorar la resposta dels pacients, campanya per promoure la pràctica del electrocardiograma abans de 10 minuts, distribució dels cartells als serveis d’urgències dels centres de salut i dels hospitals sobre l’elevació dels segment ST, realització dels cursos del codi infart a tot el centres assistencials, inclusió de la formació com a criteri d’acreditació de centres i ampliació horària), s’ha incrementat el nombre d’infart amb elevació del segment ST reperfosos, s’ha incrementat la proporció de reperfusió amb angioplàstia primària, s’ha disminuït el temps de reperfusió amb angioplàstia.

Codi Infart
L’infart agut de miocardi és una causa important de morbimortalitat. A Catalunya, se’n produeixen uns 6.500 casos a l’any i es calcula que prop d’un 40% d’aquests (uns 2.600 a l’any) són infarts aguts de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST). Aquesta tipologia d’infart es caracteritza per ocasionar una obstrucció total del flux sanguini i, per tant, és responsable d’una part molt important de la mortalitat global per infart. Per això, és vital per a la supervivència i les seqüeles dels pacients que el pateixen que l’actuació mèdica sigui com més ràpida millor administrant un tractament repermeabilitzador del vas obstruït. A fi i efecte d’optimitzar els circuits assistencials per a l’atenció urgent a l’IAMEST, es va posar en marxa a Catalunya, l’1 de juny de 2009, el Codi infart.
El Codi infart és un protocol d’actuació urgent per al tractament de l’IAMEST que comprèn l’activació organitzada i coordinada d’un seguit de dispositius assistencials, des de l’Emergències Mèdiques a tots els centres sanitaris de Catalunya, que permeten l’atenció urgent en la fase aguda de la malaltia quan un pacient és sospitós de tenir un infart i és candidat a reperfusió immediata.
En els pacients amb IAMEST, el tractament idoni segons les guies de pràctica clínica és l’angioplàstia primària, sempre i quan aquesta es realitzi en un temps determinat que no ha d’excedir els 120 minuts des de que el pacient realitza el primer contacte mèdic fins a l’obertura de l’artèria coronària responsable per part dels cardiòlegs intervencionistes. A través del programa s’atén qualsevol pacient que alerti el sistema sanitari per mitjà del telèfon d’emergències 112, serveis d’urgències d’hospitals comarcals o terciaris, CAP o CUAP) a causa d’un dolor precordial i sigui diagnosticat d’IAMEST.

 

Els hospitals terciaris de l’ICS atenen més de 500 casos d’ictus complexos des de la creació d’una guàrdia única

El 29 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de l’Ictus

La posada en marxa d’una guàrdia compartida als hospitals Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias, el mes de novembre de 2012, ha fet possible avaluar més de 500 casos complexos d’ictus i tractar-ne 103 mitjançant cateterisme.

Els tres centres terciaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) comparteixen professionals, que estan de guàrdia les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, per poder atendre de manera immediata els pacients amb sospita d’infart cerebral (ictus isquèmic). Els tres hospitals disposen d’unitats de semicrítics per atendre accidents vasculars cerebrals i de sales d’angiografia que permeten tractar de manera immediata els ictus isquèmics mitjançant la introducció de catèters que permeten desobstruir les artèries cerebrals danyades. Gràcies a aquest sistema, dos neuroradiòlegs intervencionistes i dos neuròlegs experts en malalties vasculars cerebrals estan de guàrdia per poder atendre els pacients amb ictus isquèmics aguts en qualsevol d’aquests centres. La particularitat del servei és que, si és necessari, els professionals es desplacen allà on es troba el pacient i li fan un tractament d’alta especialització, com el cateterisme de les artèries cerebrals i l’extracció del coàgul, que es practica en el 15% dels malalts amb infart cerebral.

Juntament amb els centres d’alta especialització, la resta d’hospitals de referència de l’ICS (Arnau de Vilanova, Josep Trueta, Joan XXIII i Verge de la Cinta) compten amb unitats que són referents per a una trentena d’hospitals comarcals de les seves àrees d’influència i cobreixen les necessitats assistencials del 70% de la població de Catalunya.

A més, des del mes de març de 2013, aquests especialistes treballen de manera coordinada amb els hospitals de referència de l’ICS i amb els hospitals comarcals, tant per a la derivació de pacients com per a l’assistència al servei de teleictus. Aquest sistema permet fer l’avaluació dels malalts mitjançant videoconferència i decidir la millor opció terapèutica.

 

Lleida posa en marxa una unitat multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos

Aquests malalts tenen en comú que necessiten una resposta complexa a llarg termini, coordinada per diferents professionals sanitaris i que inclogui assistència social

Lleida compta, des del passat juliol, amb una unitat funcional multidisciplinària d’Atenció al Pacient Crònic i Continuïtat Assistencial (APCICA) per atendre els pacients crònics complexos. En els últims anys s’han produït canvis demogràfics i epidemiològics a la nostra societat que han influït directament en el sistema sanitari. L’envelliment de la població i l’alta prevalença de malalties cròniques fan necessària l’orientació dels sistemes sanitaris envers la cronicitat. L’APCICA neix per donar resposta a aquesta necessitat.

En aquesta unitat treballen conjuntament i de manera integrada l’atenció primària i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Seguint aquesta línia, s’ha establert un model d’atenció integral, integrat i interdisciplinari, centrat en la persona i la seva família, que garanteix la continuïtat assistencial, facilita la prestació de serveis adequats a les necessitats de la persona dins el seu entorn, evita els trasllats innecessaris a serveis d’urgències i els llargs internaments hospitalaris. La unitat està fonamentada en tres pilars: la gestió de casos, l’Equip de Suport a Domicili (ESAD) i l’Hospital de Dia Polivalent

Des del gener fins a l’octubre de 2013 pel que fa a la gestió de casos s’ha treballat la continuïtat a l’alta de 960 pacients, del quals han requerit una intervenció de gestió de casos més complexa amb les gestores de primària 404 pacients. En aquest mateix període de 2013, a l’ESAD s’han atès un total de 733 pacients, dels quals 35 eren d’edat pediàtrica i la resta adults amb una estada mitjana de 7,7 dies i l’Hospital de Dia Polivalent ha realitzat 436 actuacions, un 3,8% més respecte a l’any anterior.

Unitat funcional fonamentada en tres pilars
El primer pilar de l’APCICA és la gestió de casos, que consisteix a fer la valoració integral de la persona i del seu entorn (dels cuidadors), conjuntament amb tots els professionals implicats en el cas, i l’elaboració, de manera consensuada, d’un Pla d’atenció personalitzat per tal de garantir una continuïtat assistencial coordinada entre els diferents nivells d’assistència. La gestió de casos, la lideren els professionals d’infermeria. Actualment, hi ha una infermera gestora de casos (IGC) a cada equip d’atenció primària (EAP) que fa d’enllaç directe amb les IGC de l’HUAV per tal de garantir la continuïtat del pacient a l’alta.

El segon pilar és l’Equip de Suport a Domicili (ESAD). Es tracta d’un equip format per personal d’infermeria i personal facultatiu d’atenció primària i d’hospital que realitza una atenció intermèdia, de transició entre els dos àmbits. La seva intervenció cal quan hi ha una necessitat d’assistència intensificada a domicili, que es preveu que serà limitada en el temps. Aquest equip es coordina amb l’atenció primària, mitjançant les IGC, per elaborar un pla de cures consensuat i oferir continuïtat assistencial al pacient.

Finalment, com a tercer pilar, hi ha l’Hospital de Dia Polivalent, que ofereix una atenció limitada en el temps per a l’estabilització i/o l’administració de tractaments específics. El pacient torna al seu domicili després del tractament i el seguiment es fa des de l’Atenció Primària.

Aquest model d’atenció a la cronicitat i de continuïtat assistencial permet estratificar i fer un abordatge proactiu i individualitzat dels pacients, ja que no tots  són iguals ni necessiten el mateix tipus d’atenció. Pretén ser un model integrador de tots els recursos del territori (PADES, residències, centres sociosanitaris, urgències, hospitals, atenció primària), per tal d’oferir una coordinació correcta en l’assistència.

Els guanys potencials més efectius resulten de prevenir ingressos hospitalaris evitables amb actuacions que impliquen la continuïtat assistencial, l’efectivitat de l’atenció primària i la implicació dels pacients en la gestió de la seva autocura.

 

Notícies

SETMANA SOLIDARIA PER LA MARATÓ A L’HOSPITAL SANTA MARIA

L’Hospital Santa Maria de Lleida va organitzar per la setmana del 25 al 29 de novembre diferents activitats amb la finalitat de recaptar diners per col·laborar amb La Marató de TV3, que aquest any s’ha centrat en les malalties neurodegenetaives.

Entre les principals activitats hi havia la Xocolata Solidària a la cafeteria de l’hospital durant tota la setmana. També es va poder participar en aquesta setmana amb l’assistència a la Xerrada Solidària sobre el diagnòstic i tractament de futur de la malaltia de l’Alzheimer a càrrec del Dr. Gerard Piñol, neuròleg i coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius. Finalment, el mateix dia 29 va tenir lloc un Concert Solidari a càrrec dels diferents professionals de l’hospital.




IV CURS DE REHABILITACIÓ DE LLEIDA

Els passats dies 22 i 23 de novembre va tenir lloc a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut el IV Curs de Rehabilitació de Lleida, organitzat per l’Hospital Santa Maria – GSS.

Al curs hi van participar diferents professionals de l’àmbit de traumatologia, fisioteràpia i neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Santa Maria.


INFERMERES I INFERMERS DE DIVERSOS PAÏSOS VAN VISITAR L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir el passat 12 de novembre,  la visita d’un grup d’infermers i infermeres de diversos països en el marc de la XVII Trobada Internacional d’Investigació en Cures, que va tenir lloc a la Llotja del Palau de Congressos de Lleida del dia 12 al 15 de novembre de 2013.

Durant aquests dies els professionals que hi van assistir van intercanviar opinions, experiències, projectes de recerca i coneixements en un congrés caracteritzat per la difusió dels resultats en els diferents àmbits de les cures de salut basades en l’evidència científica.

La Direcció d’Infermeria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va organitzar un acte d’acollida per als professionals interessats a conèixer el nostre sistema de salut i la pràctica clínica d’infermeria a l’Hospital.

L’acte va estar presentat per infermeres de l’Hospital i estructurat en una introducció teòrica a la sala d’actes i una visita guiada a l’Hospital de Dia Polivalent i a les àrees ambulatòries dels serveis de Nefrologia (Unitat de Detecció i Tractament de les Malalties Aterotrombòtiques), Ginecologia i Obstetrícia i Pediatria.

Iniciatives com aquesta proporcionen l’oportunitat de demostrar l’expertesa de la infermeria de l’Hospital, compartint coneixements amb la finalitat de continuar millorant les cures infermeres que s’apliquen als pacients.

La Unitat de Recerca en Cures de Salut (Investen-isciii) va organitzar aquesta trobada en què van participar ponents de qualitat reconeguda internacionalment.




EL CLUB BANYETES VISITA ELS PALLAPUPAS DE L’ARNAU

El passat 26 de novembre el Club Banyetes de Lleida TV va venir a la planta de pediatria de l’Arnau per conèixer als Pallapupas. El presentador del programa, en Jordi, va visitar l’hospital, els nens ingressats i els seus pallassos.

Es tracta d’un apartat del programa de televisió del Club Banyetes en què el presentador visita i s’introdueix en diferents oficis per explicar als nens i nenes que miren el programa com són aquests oficis, quina tasca desenvolupen i en què consisteix la seva feina. Després de parlar amb els pallassos, el presentador del programa va acabar ajudant els Pallapupas en la seva feina d’acompanyament als nens i nenes ingressats.

Va ser una activitat molt divertida, en què van poder participar els pallassos, els nens i nenes, els professionals i els pares.


LA II JORNADA D’INFERMERIA I FISIOTERÀPIA LLIURA ELS PREMIS DE FOTOGRAFIA

L’acte es va fer a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut

El passat dimecres 10 d’abril l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut, situada a l’Hospital Santa Maria de Lleida, va acollir la celebració de la II Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia. Durant l’acte també es van lliurar els premis de l’11é concurs de fotografia, basat en el tema “Els professionals d’infermeria i fisioteràpia són imprescindibles per a la societat”. El jurat, format per professionals infermers i fisioterapeutes, experts en l’obtenció del tractament d’imatge i de la comunicació, va escollir tres fotografies guanyadores. El primer premi, valorat en 200€, es va atorgar a Clara Bergé per la seva foto “Junts Avancem”; el segon, de 100€, va ser per “Preparant-me pel meu primer vol”, de David Besó; i el tercer, de 50€, per “Avançant davant les adversitats”, de Anabel Díaz.

El jurat, a més de decidir les fotografies guanyadores, va seleccionar un total de 10 imatges que s’exposen, des del mes passat, a la Facultat d’infermeria, i a partir de maig fins al mes de febrer del pròxim any, en exposicions itinerants que es realitzaran a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, GSS - Hospital Santa Maria, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida i la Universitat de Lleida.




UN DIA MÀGIC A L’AULA HOSPITALÀRIA

La Fundació Abracadabra va organitzar el passat 21 de novembre una jornada de màgia a l’Aula Hospitalària de l’Arnau. L’activitat formava part de la “setmana internacional del nen”, amb la finalitat de fer arribar la màgia i la il·lusió a tots els nens i nenes ingressats.

Per aquesta activitat es va comptar amb la col·laboració de Discovery Max.




UNA DELEGACIÓ DEL MINISTERI FEDERAL DE SALUT DEL BRASIL VISITA LA REGIÓ SANITÀRIA DE LLEIDA

Una delegació del Ministeri Federal de Salut del Brasil va visitar el passat 18 de novembre els Serveis Territorials de Salut de la Regió Sanitària de Lleida, per conèixer el funcionament de la sanitat lleidatana. Van ser rebuts pel director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, acompanyat de personal tècnic d'ambdues regions sanitàries.

Pifarré va explicar als representants brasilers la composició, funcionament i descripció de la Regió Sanitària Lleida, així com la relació amb altres departaments i les institucions locals i la formulació de propostes de noves inversions en infraestructures. La delegació brasilera també s'ha interessat per l'estructura del territori, la contractació amb els proveïdors, l'atenció a la ciutadania, l'experiència de l'Hospital de la Cerdanya de col·laboració entre països, la prestació farmacèutica de gestió regional, el Pla Integral d'Urgències (PIUC i POCS) i el Pla de Salut territorial de Lleida.

A la tarda, la delegació del Ministeri Federal de Salut del Brasil va visitar el complex sanitari de Lleida i el recinte de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, així com les instal·lacions de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.


AGRAÏMENT




Publicitat