Salut/

Novembre 2020 #83

Carta de Josep Maria Argimon

Un cop ja incorporat de la meva convalescència provocada per haver contret la COVID-19 m’agradaria, primer de tot, agrair el suport que m’heu fet arribar durant aquestes setmanes i, també, a les persones que m’han atès durant tots aquests dies, que m’han reafirmat la qualitat humana i professional que impregna tots els nivells assistencials de la nostra organització. 

El nou espai polivalent de l’Arnau ampliarà en 4.816 metres quadrats la capacitat assistencial

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha fet seguiment del projecte per augmentar la capacitat assistencial de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida en 4.816 metres quadrats. A través d’aquest espai polivalent es permetrà donar resposta a  necessitats històriques del centre, com la millora de les consultes externes, o  d’altres necessitats més recents com l’augment de llits d’UCI per tal d’encarar la COVID-19.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova renova el seu codi ètic

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha renovat el seu codi ètic, document que marca les pautes de conducta per desenvolupar l’activitat de tots els professionals que hi treballen, tant en la relació amb la ciutadania com entre els professionals mateixos.L’última versió del codi ètic es va publicar l’any 2012 i els avenços científics i tècnics, juntament amb els canvis en les demandes de la societat, han fet necessari revisar el document. Després d’un període obert a la participació de la ciutadania i dels professionals mateixos, el nou codi ètic ha quedat aprovat i es pot consultar al web de l’Hospital, a través d’aquest enllaç: www.icslleida.cat/hospital/codi_etic.La Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha estat l’encarregada de coordinar la renovaciódel document.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova estrena logotip

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova té un nou logotip, fruit d’un procés participatiu entre tots els professionals de l’Hospital i el seu entorn per dissenyar la nova imatge gràfica. El logotip guanyador, obra de Maria Hernández, mostra una ‘a’ minúscula blava i una creu de formes arrodonides. “La idea principal gira entorn a la proximitat i la humanitat, d’aquí ve que sigui un símbol agradable i proper”, explica l’autora.

Lleida i Alt Pirineu i Aran habiliten 51 espais annexos als CAP per a la campanya de la grip

Salut ha habilitat 45 espais annexos als centres d’atenció primària (CAP) de la Regió Sanitària (RS) Lleida i 6 de la RS Alt Pirineu i Aran per millorar els circuits de vacunació. La mesura és excepcional per la crisi de la COVID-19 i s’ha pres per evitar aglomeracions en aquests centres. Divina Farreny, gerent de les RS Lleida i Alt Pirineu i Aran, recalca que “el que volem és evitar exposar la població de risc que entri dins dels CAP”. A partir d’avui, hi haurà disponibles 80.000 dosis de vacunes entre ambdues regions sanitàries.

Salut activa l'eina digital 'ContacteCovid.cat' per a la identificació i seguiment de contactes de COVID

Salut posa en marxa ContacteCovid.Cat, una eina digital complementària al circuit de seguiment i identificació de contactes de COVID-19 que funciona a partir de l’enviament de missatges SMS. La principal novetat de la plataforma és que permet comunicar proactivament els casos sospitosos, positius i estrets, ja que aquests rebran un SMS quan així se’ls consideri. Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut), recalca que l’aplicació té com a objectiu “millorar la capacitat d’informar i implicar a les persones amb sospita de COVID-19 i positives de les mesures d’aïllament i de la declaració de contactes pel rastreig epidemiològic i per avisar el més aviat possible als contactes estrets” i demana que la ciutadania “estigui atenta als SMS per trencar entre totes i tots la cadena de contactes”. Per la seva part, Pol Pérez Sust, director de l’Àrea de Sistemes d’Informació del Servei Català de la Salut, remarca la necessitat de crear una eina amb aquestes característiques: “permet que el Sistema de Salut de Catalunya s’adreci directament al ciutadà”.

Doctors de l'Arnau reben el premi Medtronic de Cirurgia per un estudi sobre el dolor abdominal agut

Els doctors Daniel Lacasta, Javier Trujillano i Mindaugas Gudelis han rebut el premi Medtronic de Cirurgia per un estudi que facilita el diagnòstic dels diferents tipus de dolor abdominal agut. Lacasta i Trujillano són facultatius especialistes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, investigadors de l’IRBLleida i professors de la UdL. Gudelis, actualment en excedència, pertany a l’equip mèdic del FC Barcelona Bàsquet. El premi, que està dotat amb 2.000 euros, el concedeix l’Associació Espanyola de Cirurgians als millors treballs publicats a la revista Cirugía Española durant l’any 2019. L’estudi, que porta per títol ‘Dolor agut a la fosa ilíaca dreta. Un nou algoritme basat en arbres de classificació i xarxa neuronal artificial”, ha comptat amb la col·laboració de 252 pacients que van acudir a l’hospital amb dolor abdominal.

‘El Bus de la Salut’ valora les seqüeles de la COVID-19 en persones amb factors de risc cardiovasculars

‘El Bus de la Salut’ es va iniciar de nou el dilluns 2 de novembre el seu recorregut per la demarcació de Lleida amb un nou projecte per valorar les seqüeles de la COVID-19 en participants del projecte, persones amb factors de risc cardiovasculars i renals, que han patit la malaltia. Durant 4 mesos, l’equip de professionals sanitaris recorrerà 22 municipis lleidatans on es realitzaran proves de diagnòstic precoç cardiovascular i renal a persones que han estat diagnosticades de la COVID-19 mitjançant una prova diagnòstica (test serològic o PCR, sigles en anglès de 'Reacció en Cadena de la Polimerasa', una prova de diagnòstic que permet detectar un fragment del material genètic d'un patogen).

Un test de personalitat desenvolupat a Lleida i als EEUU és capaç de mesurar els trastorns de personalita

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Delaware (els Estats Unitats) han desenvolupat un model per a l’estudi de la personalitat humana que unifica, per primera vegada, els dos sistemes classificatoris dels trastorns de personalitat, el de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el de l’Associació Americana de Psiquiatria (APA). L’estudi, que s’ha publicat a la revista Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, ha estat liderat a Lleida pel catedràtic de Personalitat i Psicopatologia de la UdL i investigador principal del grup de recerca Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de l’IRBLleida, Anton Aluja.

L'Estudi RACECAT confirma la qualitat del sistema de codi ictus de Catalunya

Professionals dels hospitals Germans Trias i Vall d’Hebron, i de la direcció d’Hospitals de l’ICS, amb la coordinació del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut, i en col·laboració amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els 28 hospitals de referència per a l’ictus de la xarxa pública de Catalunya, van iniciar al 2017 un estudi per determinar on cal traslladar els pacients que pateixen un ictus greu i que es troben lluny d’un centre hospitalari d’alta tecnologia on es pugui fer el tractament endovascular, necessari en el 50% dels ictus més greus. Els resultats de l’estudi, anomenat RACECAT, es van presentar al Congrés Europeu de l’Ictus.

En marxa contra el càncer

L'Associació Espanyola Contra el Càncer va organitzar com cada any els dies  el 25 i el 31 d’octubre les seves carreres EN MARXA contra el càncer, una iniciativa en què es reuneixen milers de persones per una mateixa causa, la lluita contra el càncer.Aquest any a causa d'aquesta situació que estem vivint amb el coronavirus, la caminada  va ser diferent. Es podía sortir a caminar,  correr o en bicicleta.