Salut/

Octubre 2020 #82

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova estrena la nova sala d’hemodinàmica

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha posat en marxa recentment la nova sala d’hemodinàmica, després de renovar-se amb tecnologia d’última generació per a les intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta, fet que permet realitzar operacions menys invasives i evitar trasllats a Barcelona.

Cinc donants d’òrgans a Lleida aquest 2020 propicien 30 trasplantaments malgrat la pandèmia

El dia 14 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Donació d’Òrgans, Teixits i Trasplantaments, una data que recorda aquelles persones que, gràcies a la seva donació, fan realitat el petit miracle del trasplantament i que té com a objectiu incentivar aquesta acció altruista.

El Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 2020

Amb motiu de la celebració el 17 de setembre del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, la Gerència Territorial de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris s’adhereixen al lema de la jornada “Personal sanitari segur, pacients segurs”.

El 84% dels pacients amb COVID-19 ingressats a l’UCI presenten problemes respiratoris als tres mesos

Vuit de cada deu pacients (84%) afectats de COVID-19 que han estat ingressats en unitats de cures intensives (UCI) presenten alteracions en les proves de funció respiratòria al cap de tres mesos de rebre l’alta. Concretament, apareixen alteracions en la capacitat de difusió del monòxid de carboni, Diffusion lungcapacity for carbon monoxide (DLCO), és a dir, la capacitat dels pulmons de transferir l’oxigen a la sang. Així ho revela l’estudi post-COVID-19, coordinat per la doctora Jessica González Gutiérrez, facultativa especialista del servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i membre del Grup d’Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Atorguen una beca a l’Arnau de Vilanova per a un estudi sobre l’obesitat i la COVID-19

La Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició ha atorgat una beca de 5.000 euros a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per a un estudi sobre la composició corporal i l’afectació de la COVID-19. L’estudi, que porta per títol ‘Impacte de la composició corporal en la prevalença, gravetat, propagació i pèrdua d’immunitat a la infecció per COVID-19’, està coordinat per Albert Lecube, cap del servei d’Endocrinologia i Nutrició i professor de la UdL, i compta amb la col·laboració dels professionals de la Gerència Territorial Lleida de l’ICS.

La Marató 2020 es viurà en directe des dels principals hospitals de Catalunya

Laura Rosel, Raquel Sans, Mònica Terribas i Jordi Basté es traslladaran als principals hospitals catalans, on hi haurà sets d’entrevistes a testimonis i professionals, actuacions i connexions en directe amb les activitats que es facin, com cada any, a tot el territori. Cada element d’aquesta edició de La Marató vol posar en valor la feina dels treballadors i treballadores de l’àmbit sanitari.

El confinament i les seves conseqüències, eix central de l’exposició “Art-teràpia i pandèmia”

El passat 9 d'octubre es va s’ha inaugura al vestíbul de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, l'exposició “Art-teràpia i pandèmia”, a càrrec de l'artista i art-terapeuta Alba Torres. Es tracta d’un projecte d’expressió creativa realitzat amb els usuaris dels Serveis de Rehabilitació Comunitària de Gestió de Serveis Sanitaris, en concret els usuaris de la Seu d'Urgell, Lleida i Mollerussa, a partir de quatre sessions terapèutiques. Torres ha explicat que, “l’objectiu és ajudar a expressar emocionalment i psicològicament la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 ja sigui amb expressió corporal, els dibuixos, el fang i l’escriptura”.

Els trastorns de la conducta alimentària centren la VII Jornada de Treball d’Atenció a la Salut Mental

El dia 9 d’octubre es va celebrar la VII Jornada de Treball d’Atenció Primària de Salut Mental Infantil i Juvenil sota el títol “Actualització i innovació dels trastorns de la conducta alimentària en l’etapa infanto-juvenil”. La trobada, que va aplegar de forma telemàtica 110 professionals de l'Alt Pirineu i l’Aran, estava organitzada per Sant Joan de Déu Terres de Lleida i la Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran de l'Institut Català de la Salut.

El Programa de detecció precoç del càncer de mama de la Regió Sanitària Lleida reprèn l’activitat

Després d’un període de contenció de la programació provocat per la pandèmia de la COVID-19, la setmana passada el Programa de detecció precoç del càncer de mama (PDPCM) de la Regió Sanitària Lleida va reprendre l’activitat en les dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC): la clínica Mi NovAliança i la Unitat Mòbil de Mamografies. La represa de l’activitat es fa aplicant el Protocol COVID-19. Així, se citaran les dones participants cada 15 minuts i la cita serà per telèfon amb un màxim d’una setmana d’antelació per evitar imprevistos. A més, les URC aplicaran el Protocol COVID-19 pel que fa a la neteja, desinfecció i distància de les pacients. Ambdues URC disposen a partir d’ara de mamògrafs digitals nous.

L’IRBLleida i la Universitat de Lleida reben 100.000 euros cadascuna per destinar-los a la recerca

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) han rebut cadascuna 100.000 euros de Teresa Ribalta, vídua del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré i Florejachs, el qual dona nom a l’IRBLleida.Pel que fa a l’IRBLleida la donació es destinarà a fomentar la recerca i millorar la salut de les generacions futures, mentre que per a UdL, els diners aniran la Biblioteca de Ciències de la Salut per incrementar el seu fons bibliogràfic i millorar els equipaments bibliotecaris relacionats amb la investigació de les malalties del cor.

Montserrat Gea, nova directora general de professional de la salut

Montserrat Gea, actual presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida, serà la nova directora general de professionals de la salut, en substitució de Marc Ramentol.

El pregó de la Festa Major de Cervera dona veu als professionals sanitaris

Joaquim Granell Turull, metge de família de l’lEAP Cervera, va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de la Festa Major d’aquesta localitat, en representació de tots els professionals del centre d’atenció primària. Un encàrrec que va retre homenatge a la feina de tots els professionals sanitaris, especialment als que han estat a la primera línia per fer front a la pandèmia de la Covid-19.