Salut/

Juliol 2020 #80

Carta de Josep Maria Argimon, gerent ICS

Benvolguts i benvolgudes,El passat 25 de febrer va diagnosticar-se el primer pacient a Catalunya amb COVID-19. Uns dies més tard, el 28, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ingressava la primera pacient a un centre de l’ICS i amb ella començava una llarga llista de persones ateses per la nostra organització. Per donar resposta a l’emergència sanitària que aleshores tot just s’intuïa, el conjunt de la institució va endegar una lluita contra rellotge per adaptar radicalment els centres a la realitat que s’imposava.

Hotel Salut Nastasi, dos mesos que no oblidarem

Podríem dir que la gestació logística de l’Hotel Salut va ser de 48 hores des que es va decidir obrir-lo fins a la seva entrada en funcionament el dijous 2 d’abril amb l’ingrés de les primeres persones. En aquest temps rècord es va posar en marxa tot un engranatge on cada baula de la cadena tenia un gran pes per a poder donar vida a aquest dispositiu, format en la seva totalitat per professionals voluntaris d’atenció primària. Des de la gestió interna de valoració i comanda del material necessari, la cessió d’alguns aparells dels diferents CAP de Lleida, HUAV i HUSM, la distribució de les plantes i habitacions d’hotel convertides en zones d’aïllament i amb les seves respectives zones de control, la planificació i organització dels equips de professionals voluntaris, ens vam trobar aproximadament una vintena de treballadors a l’entrada principal del Nastasi el dijous a les vuit del matí per a fer realitat el projecte. Amb mig matí es va muntar un magatzem al menjador, es van habilitar les 4 plantes de l’hotel com si fossin plantes d’hospital, es va instal·lar el sistema informàtic, es van coordinar amb tots els ens indispensables per a prestar els serveis necessaris tals com: neteja, bugaderia, servei de càtering... fins que sobre les 14h es va rebre la primera usuària que inaugurava l’Hotel Salut enmig de nervis i ganes de brindar les millors cures possibles.

Agraïment als professionals de l’Atenció Primària de Lleida per la seva implicació i suport

El divendres 29 de maig va ser donat d’alta el darrer pacient ingressat a l’Hotel Salut Nastasi. Des de la seva obertura, el dia 2 d’abril, l’Hotel ha allotjat pacients diagnosticats de COVID-19 derivats des de l’Atenció Primària (AP), Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) o Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) per al seu seguiment fins al moment de l’alta. La gestió i atenció sanitària a aquests pacients ingressats a l’hotel Salut Nastasi, l’han dut a terme un equip de professionals d’AP, als quals, des de la Direcció d’Atenció Primària de l’Àmbit Lleida, volem agrair la seva col·laboració. Voluntàriament, en ple pic de la pandèmia COVID-19, es van oferir per fer aquesta tasca, quan les incerteses eren moltes, els canvis constants i la brevetat en què s’exigia la dotació de recursos tant materials com professionals, un repte sense precedents.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova renova el seu Codi Ètic

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha renovat el seu Codi Ètic, document que marca les pautes de conducta per desenvolupar l’activitat pròpia de tots els professionals que hi treballen, tant en la relació amb la ciutadania com entre els propis professionals.L’última versió del Codi Ètic es va publicar al 2012 i els avenços científics i tècnics, juntament amb els canvis en les demandes de la societat, han fet necessari revisar el document. El seu objectiu és establir i difondre els valors i compromisos que impliquen als professionals. En destaquen la no discriminació dels pacients per raons ètniques, culturals, de gènere, condicions socioeconòmiques o creences i el dret del pacient a participar en la presa de decisions i a gaudir d’intimitat i confidencialitat, entre altres.

L’atenció primària de Lleida contracta sis mediadors per facilitar la comunicació intercultural

Els  professionals mediadors són el nexe d’unió entre els professionals sanitaris de l’atenció primària i els temporers, i faciliten la traducció idiomàtica i la comprensió cultural amb l’objectiu de proporcionar una millor qualitat en l’assistència sanitària al col·lectiu de temporers.

El Centre d'Atenció Primària Onze de Setembre de Lleida obté la certificació ambiental europea EMAS

El centre d’atenció primària Onze de Setembre de Lleida ha obtingut la certificació de qualitat ambiental europea Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), un indicador d’assoliment dels màxims nivells de qualitat mediambiental d’aquests centres i serveis. L’Institut Català de la Salut (ICS) té l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i es compromet fermament a actuar de forma ambientalment responsable, assegurant la prevenció de la contaminació, la protecció de l’entorn i la conservació de la biodiversitat.

L'Arnau licita un neuronavegador per tractar pacients amb patologia cerebral

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va publicar, en data 17 de juny de 2020,la licitació del subministrament d’un neuronavegador per al Servei de Neurocirurgia. El contracte està valorat en 228.024 euros i serà finançat per la Diputació de Lleida. El termini per presentar ofertes finalitza el proper 10 de juliol.

Entrevistes #EnTempsDeCovid, Sra. Sofia López

Entrevistem a Sofia López, personal de neteja de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. La Sofia com molts metges, infermeres o zeladors, han viscut en primera línia tota la pandèmia de la COVID. La feina de neteja i desinfecció sovint passa desapercebuda, però són professionals tan essencials com els que més. Elles i ells també han ajudat a salvar moltes vides durant aquesta complicada situació que ens ha tocat viure. Gràcies Sofia per estar al peu del canó i acceptar aquesta petita entrevista!

La Diputació de Lleida finança amb 279.300 € la incorporació de personal investigador en formació a l’IRB

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha obert la vuitena convocatòria d’ajuts per a la Promoció de la Recerca en Salut. La Diputació de Lleida finança aquesta ajuda amb 279.300 €. Per primera vegada, aquesta convocatòria inclou una categoria per a professionals de centres de Salut de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran.

L’IRBLleida, la UdL i l’HUAV inicien un estudi de recerca per avaluar l’eficàcia de la cloroquina

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) han iniciat un estudi de recerca per determinar l'eficàcia del tractament amb cloroquina o derivats en la infecció de la COVID-19. El professor i investigador de la UdL i l'IRBLleida Joan Fibla, conjuntament amb el metge del Servei d’Urgències de l’HUAV Oriol Yuguero i la investigadora de la UdL Marina Laplana lideren el projecte, que es desenvoluparà a tot l’Estat espanyol.

Tres investigadors de Lleida, en xarxes europees per enfortir la recerca i la interacció

Tres investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) formen part de les xarxes europees COST Action, unes  xarxes temàtiques dedicades a la col·laboració científica per enfortir la investigació científica i tècnica a Europa i establir col·laboracions i interaccions entre el personal investigador. Es tracta dels investigadors Reinald Pamplona, responsable del grup de recerca Fisiopatologia metabòlica, José Manuel Valdivielso, responsable del Grup de recerca translacional vascular i renal i Oriol Yuguero, responsable del Grup de Recerca Transversal de la Urgència i l'Emergència. Actualment no compten amb finançament, però si formen part dels grups de treball per tirar endavant nous projectes col·laboratius.  Els tres investigadors són també professors de la Universitat de Lleida.

JOSUNE URRUTIA. Presentació Compendi Colectivo sobre el càncer

Diàleg amb  Josune Urrutia, Dr. Moisés Mira, Laura Vidal i Roser Sanjuan de forma virtual  “Compendio colectivo sobre cáncer”,  on es va parlar dels processos participatius activats per la seva elaboració, així com també de l’estètica i els continguts d’aquest llibre. “Compendio colectivo sobre cáncer”, es un projecte ideat i il·lustrat per Josune Urrutia en el Servei d’ oncologia radioteràpica de l‘Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Amb aquest llibre, acaba el procés iniciat en el 2018 quan Josune Urrutia va començar la 3ra residencia artística en el marc del projecte Radiació+++ (2017-20) que compta amb la Fundació Daniel i Nina Carasso. 

Dibuixos de Perico Pastor en temps de Covid-19

Des de fa 4 meses ininterrompudament l’artista Perico Pastor ens fa arribar cada matí puntual i per a tots els professionals sanitaris, conjuntament amb altres hospitals com l'Hospital Cínic i l’Hospital del Mar, un dibuix diari per ajudar a mantenir-nos amb optimisme durant el dia.

La Federació Catalana de Donants de Sang presenta el Conte “Les Gotes Viatgeres van a l’Institut”

L’autora del Conte, la Dra. Toñy Castillo Meléndez, directora de l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, va llegir un fragment del Conte a través del Youtube de la @FCDSang, que també es va publicar a la pàgina web de la Federació (www.donantsdesang.cat).Gràcies a la col·laboració en xarxa de les Associacions de Donants de Sang de les Garrigues, l’Urgell i el Vallès Oriental, el projecte educatiu “Les Gotes Viatgeres van a l’Institut” ha pogut veure la llum.

Entre arpes, un concert a les habitacions dels hospitals

L’arpista Berta Puigdemasa i el guitarrista Ivan Gràcia van inaugurar la 4ª edició del cicle Entre Arpes aquest any als hospital Arnau de Vilanova i Santa Maria amb una proposa ben innovadora. Aquest concert s’ha pogut veure a les televisions de les habitacions dels dos centres sanitaris a partir del dia 21 de juny, coincidint amb el dia internacional de la música.El concert Els 4 Elements esta inspirat en els elements de la natura. Segons els artistes “aquesta natura que ara més que mai ens adonem de la importància de preservar-la i tenir-ne cura, així com de les persones que ens envolten i que al cap i a la fi són les que aporten sentit a les nostres vides”.Es tracta d’una mostra d’agraïment a la tasca que realitzen els professionals sanitaris no només aquests últims mesos, sinó cada dia. Un oferiment que pretén aportar tranquil·litat a les habitacions i calma als cors dels i les pacients dels hospitals.