desembre 2013

Butlletí núm. 8

L’Hospital Arnau de Vilanova augmenta l’activitat quirúrgica més d’un 7% durant l’any 2012

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida supera les 19.300 intervencions

Els equips d’atenció primària de l’ICS a Lleida assoleixen els millors indicadors de qualitat assistencial dels darrers cinc anys

La Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran presenta els resultats de l’exercici 2012 en les seves memòries anuals d’activitat. En aquest període l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha dut a terme 19.396 intervencions quirúrgiques, xifra que suposa un increment de més d’un 7% respecte de l’any 2011. En aquest temps, també s’han registrat 339.883 consultes externes i 28.255 sessions d’hospital de dia.

Durant l’any 2012, els 27 equips d’atenció primària de l’ICS a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran han realitzat 2.878.668 visites de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social. D’aquest total, gairebé 135.000 han estat consultes telefòniques. L’objectiu de l’organització és potenciar les alternatives a les visites presencials per tal d’evitar als usuaris desplaçaments innecessaris als centres.

Des del punt de vista de la qualitat assistencial, l’Estàndard de qualitat assistencial (EQA) és la principal eina que utilitza l’ICS per avaluar els seus equips d’atenció primària. Els estàndards avaluen les accions més habituals en el control de patologies cròniques i activitats preventives, com ara campanyes de vacunació, cribratge d’hàbits tòxics o deshabituació del tabac, entre d’altres. Durant l’any 2012, els principals indicadors clínics integrats en l’EQA han millorat respecte del 2011 i han arribat als millors resultats des de la seva implementació l’any 2007. Aquests resultats es tradueixen en un increment del nombre de pacients que reben un tractament i un control millors.

Pel que fa a l’atenció urgent durant el 2012 l’Arnau ha registrat 84.886 visites al Servei d’Urgències, xifra que suposa una reducció de més de mig punt respecte de l’any anterior. Pel que fa a l’atenció primària de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, aquesta tendència també es repeteix. Les visites d’atenció continuada i urgent s’han reduït gairebé un 1,5% a Lleida i més d’un 6% al Pirineu.

 Projectes estratègics de l’ICS a Lleida 

Un dels principals projectes duts a terme durant aquest any ha estat la creació de la gerència  única  entre ICS Lleida i Alt Pirineu i Gestió de Serveis Sanitaris
(GSS). L’objectiu d’aquesta estratègia es basa a potenciar les sinergies, l'aliança estratègica dels dos hospitals (l’Arnau i l’Hospital de Santa Maria) i l’optimització de recursos, amb criteris d'eficiència i evitant la duplicitat d'estructures, a més de potenciar la gestió i l’optimització dels recursos assistencials en clau territorial. La finalitat és compartir protocols assistencials, treballar en equip i sumar expertesa i coneixement, per tal d’aconseguir millorar la qualitat, la resolució i l’accessibilitat als serveis de les dues institucions sanitàries de la regió de Lleida.

D’altra banda, el Consell d’Administració de l’ICS ha donat llum verda al projecte de reformulació que ha de començar a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i als equips d’atenció primària de Girona. Els principis que recull aquest projecte pretenen fer de l’ICS una empresa pública més eficient, sostenible, descentralitzada, que permeti la màxima autonomia de gestió als seus centres.

 L’ICS en xifres

Amb una plantilla de 39.720 professionals, l’ICS és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya i presta atenció sanitària a gairebé sis milions d’usuaris, xifra que suposa el 75% del total d’assegurats a Catalunya.

A Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, l’ICS gestiona 27 equips d’atenció primària que presten servei en 28 centres d’atenció primària i 250 consultoris locals. Aquest total d’equipaments permet atendre gairebé 500.000 usuaris i usuàries.

En un dia, els professionals de l’ICS a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran realitzen més de 12.917 visites als centres d’atenció primària, 79 intervencions quirúrgiques, 233 visites d’urgències hospitalàries, 1.376 visites a consultes externes i 114 sessions d’hospital de dia.


 

6a. Jornada d’administratius sanitaris ICS

El dia 7 de novembre es va celebrar a Lleida la 6a Jornada d' Administratius Sanitaris de l' Institut Català de la Salut.
La Jornada es podia seguir presencialment, per streaming i per twitter. Va comptar amb un total de 858 inscrits, 150 de forma presencial i la resta on-line. Tenint en compte que el tema de la Jornada eren les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la inclusió de les xarxes socials i la web 2.0  com a noves vies d'interacció i de comunicació, podem dir que el seu seguiment  va ser tot èxit i cal destacar que durant 2 hores #adminics2013 va ser trending topic* a twitter.

A la Jornada es van presentar 103 treballs dels quals es van defensar 5 comunicacions orals i 5 pòsters. Dos d'aquests treballs van obtenir el premi a la millor comunicació oral i premi al millor pòster.
Premi a la millor comunicació oral:

  • Les TIC un optimitzador de recursos en el Centre de Salut Rambla de Ferran de Lleida. Presentat pel Sr. Josep Maria Marsol Mas

Premi al millor pòster:

  • Atenció al puerperi per videoconferència a l'ASSIR. Defensat per la Sra. Miriam Burballa Rived

Enllaç a la web de la Jornada
Recull piulades #adminics2013
(* trending topic, és una de les paraules o frases més repetides en un moment concret a twitter)


 

Lleida organitza un curs intensiu per als residents de cardiologia

Es tracta d’un curs intensiu sobre síndrome coronària aguda

Els dies 27, 28 i 29 de juny va tenir lloc al Monestir de les Avellanes (Ós de Balaguer) un curs intensiu de síndrome coronària aguda adreçat a metges residents de cinquè any de Cardiologia de tota Espanya.

El curs està organitzat per la Comissió de Formació Continuada de la Societat Espanyola de Cardiologia i el Servei de Cardiologia Territorial de Lleida, i va ser impartit per professionals de la màxima rellevància del món de la cardiologia espanyola.

El dia abans a l’Hospital Arnau de Vilanova es va fer  una presentació del Servei de Cardiologia i de la Sanitat al Territori de Lleida.

 

La petició exprés estalvia als metges de família de l’ICS el 90% dels clics que fan per demanar proves a un pacient

  • La nova funcionalitat de l’Estació clínica d’atenció primària permet sol·licitar des d’una única pantalla les proves més freqüents
  • El circuit situa el pacient en el centre del procés i facilita la feina dels professionals assistencials
  •  Ja està disponible a tots els equips d’atenció primària de l’ICS

L’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha incorporat una nova eina de gestió de dades clíniques, anomenada petició exprés, que facilita la feina dels professionals assistencials i s’adapta millor a les necessitats dels pacients. L’aplicació simplifica molt la tasca dels metges de família, pediatres i infermers perquè permet reduir de manera considerable el temps que dediquen a demanar una prova complementària, una analítica o una nova cita per al pacient que estan visitant. De fet, la nova utilitat permet reduir fins al 90% dels clics que fan durant una visita ja que totes les peticions es poden gestionar des d’una única pantalla. Això repercuteix també en la millora de l’atenció als pacients.

La petició exprés ha entrat en funcionament aquest mes a tots els equips d’atenció primària de l’ICS de tot Catalunya. L’eina acabada d’estrenar recull els suggeriments aportats pels professionals i forma part de l’anomenada intel·ligència activa, un gestor clínic innovador que suggereix per a cada pacient i problema de salut les millors opcions assistencials basades en l’evidència científica, presentades en un ordre lògic i temporal.

Canvi de concepte

Des de la seva posada en funcionament, ara fa més de dotze anys, l’ECAP s’ha anat desenvolupant de manera modular seguint una estructura basada en procediments individuals. Això sovint ha provocat que, durant la visita amb el pacient, el professional assistencial hagués d’obrir i tancar moltes finestres a l’ordinador per realitzar peticions habituals, cosa que podia endarrerir la seva feina. La petició exprés suposa un canvi de concepte, perquè en comptes d’estructurar l’aplicació a partir de cada procediment ho fa a partir de cada pacient. Això redueix de manera considerable el nombre de clics que ha de fer el professional al ratolí de l’ordinador durant la consulta.

La petició exprés permet que, durant la visita al pacient, el professional sanitari pugui sol·licitar des d’una única pantalla d’ordinador les proves diagnòstiques —amb la possibilitat de vincular-les als problemes de salut que pateix el malalt—, elaborar un pla de visites i definir fluxos en què estiguin implicats diversos professionals i serveis. El pacient surt de la consulta amb un pla on apareixen totes les peticions realitzades pel professional.

 

El CAP Bordeta-Magraners és pioner en la teràpia assistida amb animals

Aquesta teràpia es desenvolupa des de l’any 2008

La teràpia assistida amb animals (TAA) és una modalitat terapèutica d’incorporació recent que està demostrant bons resultats en diversos camps de la salut. Els animals tenen un paper reconegut en la promoció del benestar i la salut de les persones que pot esdevenir terapèutic, motiu pel qual s’han convertit en el centre d’investigacions mèdiques especialitzades. En aquest sentit, cada cop hi ha més estudis que aporten proves científiques de la utilitat de les TAA com a mètodes complementaris a altres teràpies ja establertes.

La TAA és una intervenció formal, amb objectius terapèutics concrets, que s’integra dins d’un procés de rehabilitació en què l’animal actua com una eina per al terapeuta.

El projecte de TAA que s’està realitzant en el CAP Bordeta-Magraners de Lleida es va iniciar l’any 2008. Aquest CAP va ser el primer centre públic de l’Estat espanyol a impulsar l’aplicació d’aquesta nova tècnica per millorar la qualitat de vida de les persones. En un principi es va aplicar a població geriàtrica i se’n va fer un estudi de recerca posterior que va servir per objectivar els beneficis d’aquest tipus d’intervencions. Després, es va realitzar un projecte amb infants d’una escola d’educació especial del barri.
El CAP Bordeta-Magraners també ha participat en l’organització del Primer Congrés Internacional de Professionals de la Salut en Intervencions Assistides amb Animals i Gossos d’Alerta Mèdica, que es va celebrar el març de 2013 a Lleida. Aquest Congrés va reunir professionals nacionals i internacionals de referència en intervencions assistides amb animals (IAA), i va rebre la denominació Reconeixement d’interès sanitari, atorgada per l’Institut d’Estudis de la Salut (IES).
Actualment, s’està treballant en un nou projecte que va dirigit a persones més grans de 65 anys polimedicades que pateixen dolor osteoarticular crònic. Els objectius del projecte són disminuir el dolor, millorar la qualitat de vida i la seguretat reduint la necessitat de prendre fàrmacs per al dolor i així contribuir a millorar el benestar dels pacients i la sostenibilitat del sistema, pel fet de promoure la racionalització dels recursos.
Es tracta d’una intervenció grupal que es durà a terme al mateix CAP i que va començar el passat 31 d’octubre. Es realitzaran 12 sessions d’una hora a la setmana en grups de 10 pacients. Les sessions estaran dirigides per un equip multidisciplinari compost per una infermera i una metgessa del CAP, amb formació en TAA, un fisioterapeuta especialitzat en gent gran i un o dos gossos de teràpia (segons la sessió).
Al llarg dels 3 mesos que dura la intervenció s’ensenya als pacients a realitzar una sèrie d’exercicis físics per tal d’exercitar les diferents articulacions (extremitats superiors, columna cervical i lumbar, i extremitats inferiors). Les sessions s’iniciaran amb exercicis,  que es faran amb l’ajuda i la motivació del gos, que tenen com a finalitat crear un hàbit saludable.

Des del CAP Bordeta-Magraners, mitjançant intervencions comunitàries, s’intenta treballar amb grups de població que tenen necessitats especials per millorar la seva qualitat de vida.

 

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida forma a més de 60 nefròlegs espanyols en calcificació vascular

Lleida aposta per oferir cursos formatius únics centrats en la prevenció i el diagnòstic de malalties cardiovasculars

Més de 60 nefròlegs de tot Espanya rebran durant el 2013 un curs formatiu en arteriosclerosis a  la unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. El curs, que té una durada de 14 hores, aporta coneixements sobre las malalties vasculars, així com tallers pràctics de tècniques de diagnòstic no invasives com l’ecografia d’artèries caròtides i femorals, la mesura de l’índex turmell-braç o la mesura de la velocitat de l’ona de pols, entre d’altres.  Fins ara, un grup de 14 nefròlegs procedents de Navarra, País Basc, Astúries, Lleó i Galícia, ja ha rebut la formació, i durant el 2013, tres grups més de nefròlegs d'altres llocs d'Espanya també visitaran Lleida pel mateix motiu.

El Servei de Nefrologia ofereix a través de la unitat UDETMA diferents cursos formatius dirigits a nefròlegs, endocrins, metges de família i d’altres especialitats. L’objectiu és cobrir el buit actual en formació en tècniques diagnòstiques per el diagnòstic de malaltia arterial subclínica i prevenció de malalties cardiovasculars.
A més d’aquest curs, també s’ofereix el màster en "Malaltia Aterotrombòtica i diagnòstic mitjançant tècniques no invasives" realitzat com a títol propi de la Universitat de Lleida i amb l’aval de la Sociedad Española de Nefrología, un taller especialitzat per a nefròlegs de Brasil i 8 tallers realitzats en diferents ciutats espanyoles per a especialistes en Medicina Interna.

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova està integrat per tres seccions: el servei assistencial propi de l’hospital, la UDETMA que atén a pacients amb elevat risc cardiovascular i s’encarrega de la investigació clínica i la formació en patologia vascular i el laboratori d’investigació que es centra en la investigació bàsica en nefrologia experimental. Els tres àmbits s’uneixen per oferir una oferta formativa de qualitat i prestigi a Lleida.

 

La Marató de TV3 finança dos projectes de l’IRBLleida en càncer i teràpies personalitzades

La 22ª Edició Fundació la Marató de TV3 (FMTV3) de l’any 2012 finançarà dos projectes de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), destinats a investigar mètodes de diagnosi i tractament personalitzats del càncer d’endometri i de melanoma cutani.

El càncer d’endometri és el càncer ginecològic més comú del món occidental i pel qual els tractaments que avui dia resulten més efectius passen per la cirurgia i la radioteràpia, en determinats casos. Tot i això, en algunes de les pacients que tenen les variants més agressives d’aquest tipus de càncer, concretament les variants que fan metàstasi a altres parts del cos, l’aplicació de les teràpies convencionals no és garantia de la plena recuperació.

El Dr. Xavier Matias-Guiu [Director de l’IRBLleida, Rble. del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i Catedràtic de la Universitat de Lleida (UdL)] lidera el grup de recerca de Patologia Oncològica a IRBLleida i actuarà de coordinador de 4 grups de recerca puntera que investigaran en noves estratègies per combatre el càncer d’endometri. Grups de recerca de l’IRBLLEIDA, la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR, Barcelona), la Fundación MD Anderson International Spain (Madrid) i la Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Ramón y Cajal (Madrid) elaboraran un perfil genètic d’aquests tumors per tal de conèixer els motius pels quals uns fan metàstasis més agressives i no responen bé a la radioteràpia. El projecte, dotat amb 397.895€ pretén aportar nous marcadors genètics que facin més fàcil el disseny de fàrmacs i teràpies personalitzades.

La Dra. Rosa Mª Martí, dermatòloga de HUAV, investigadora del Grup de Patologia Oncològica d’IRBLleida i Catedràtica de la UdL, participarà en el projecte finançat amb 324.750 € i liderat per la Dra. Susana Puig del Consorci Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) sobre com la medicina personalitzada podrà millorar els tractaments del melanoma cutani. Aquest és una forma de càncer que inicia en els melanòcits, les cèl·lules de la pell que fabriquen el pigment melanina que ens protegeix de la radiació solar. Basant-se en la variabilitat genètica i proteòmica dels tumors, proposen establir una “empremta molecular” per a caracteritzar-los individualment i així ajudar a elaborar fàrmacs personalitzats per a cada tipus de melanoma i, per tant, cada pacient.

 

10è CURS DE MEDICINA TROPICAL I SALUT INTERNACIONAL

El Centre de Vacunacions Internacionals Eixample (CVIE) PROSICS Lleida i Medicus Mundi Catalunya van organitzar la desena edició del Curs de Medicina tropical i Salut internacional amb el suport de la Gerència territorial ICS Lleida, la Facultat d’Infermeria i la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, els Col·legis professionals de Metges i d’Infermeria de Lleida, així com la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i LleidaSalut.

Aquest curs, reconegut com a matèria transversal per la Universitat de Lleida, es va realitzar els dies 21, 22 i 23 d’octubre a l’Aula Magna de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida amb 50 alumnes inscrits (estudiants i professionals de Ciències de la Salut i interessats en l’àmbit de la Salut Internacional).

Com a ponents van participar diversos professionals i experts en Salut internacional, tots ells referents a escala nacional i internacional en aquest àmbit, amb els objectius d’apropar-se i conèixer les principals malalties tropicals, així com les estratègies de treball sanitari en el Nord i el Sud, conèixer i reflexionar sobre l’entorn socio-cultural i sanitari de la població immigrada i conèixer els consells, recomanacions i profilaxis adients per als viatgers internacionals.

Es va comptar amb la presència de l’Albert Roca, professor d’Antropologia i Director de la Oficina de Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Lleida, que va parlar sobre la perspectiva antropològica, social i cultural de la salut a l’Àfrica.

Tot seguit, en Lluis Solsona, metge de família i membre de la Comissió de Cooperació i Salut Internacional de la CAMFIC (COCOOPSI) va fer un repàs geoepidemiològic de les principals malalties tropicals exposant desprès una sèrie de casos clínics que van treballar els alumnes.

Els alumnes van participar activament en un Taller de Salut Internacional fent un cas clínic de previatge a Senegal amb la Raisa Morales, metgessa de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes PROSICS Barcelona i Mariola Espejo, infermera i coordinadora del Centre de Vacunacions Internacionals Eixample PROSICS Lleida; un cas clínic fent una ullada a la quimioprofilaxi de la malària amb l’Oriol Yuguero, metge de família de l’ICS Lleida i un cas de patologia importada com l’estudi de contactes de la Tuberculosi amb la Olga Pérez, infermera de la Unitat de Salut Internacional PROSICS Metropolitana Nord.

Isabel Clavería, infermera de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes PROSICS Barcelona, va desenvolupar un actiu  i dinàmic projecte de Salut Comunitària i Malaltia de Chagas que estan realitzant a Barcelona, i la Glòria Mirada, infermera de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de l’ Agència de Salut Pública de Catalunya de Lleida, va aportar dades molt interessants d’un estudi transversal i de cohorts que mesurava el grau d’adherència a les recomanacions donades en un Centre de Vacunacions Internacionals en vacunes, quimioprofilaxis de la malària i mesures higièniques entre el 2003 i 2008 a Lleida.

El darrer dia de curs, en Xavier Martínez, metge adjunt de la Unitat de Salut Internacional de la Vall d’Hebron PROSICS Barcelona, va tractar un tema d’actualitat com és la reemergència de la tosferina i el xarampió. Desprès la Mercè Almirall, metgessa de la Unitat de Medicina Tropical PROSICS Lleida i la Maria F Ramírez, metgessa resident de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, van fer aportacions sobre la malària així com de l’augment de la seva incidència a Lleida en el darrer trimestre de 2012.

A la cloenda, en Carlos Mediano de la Federació de Medicus Mundi Espanya i vicepresident de Medicus Mundi Internacional va exposar les claus principals per entendre el futur de la Cooperació sanitària internacional.

El curs, en la línia d’incorporar-se al món de les noves tecnologies i les xarxes socials, va ser seguit en temps real i en directe per primera vegada des d'un compte de twitter @medicusmundicat amb el hastag  #Lleida10CursSI

 

Notícies

X CURS D’ACTUALITZACIÓ DE MEDICINA INTERNA 2013-2014

El Servei de Medicina Interna de l’Arnau ha organitzat per aquest 2013 i 2014 la desena edició del curs d’actualització en Medicina Interna, de la mà dels doctors Jose Manuel Porcel i Agustín Ruiz. L’objectiu principal d’aquest curs és l’abordatge pràctic de problemes diagnòstics i terapèutics freqüents en la tasca del facultatiu especialista en medicina interna.

En aquest curs hi participen diferents professionals del servei medicina interna, de pneumologia, de neurologia i de cardiologia. El programa del curs es divideix en diferents sessions entre els mesos de novembre de 2013 i juny de 2014 amb la finalitat de treballar diferents actualitzacions, revisions bibliogràfiques, discussions de casos clínics i tallers pràctics.




NOU CONSULTORI MÈDIC  D’ORGANYA

El passat 30 d'octubre , va tenir lloc la inauguració oficial del nou consultori local d'Organyà. L'acte va ser presidit per l'Il·ltre. Sr. Joan Reñé , president de la Diputació de Lleida i també hi van intervindre l'Alcalde d'aquesta població Sr. Antoni Fiol, el gerent de la Regió Sanitària a l'Alt Pirineu i Aran Dr. Josep Pifarré i la metgessa d'Organyà Sra. Ma. Carme Clotet.

El nou equipament té 300 metres quadrats, inclou tres despatxos de consulta i de pediatria. La infraestructura destaca per la seua eficiència energètica i per utilitzar la geotèrmia.




S’INICIEN LES OBRES DE REMODELACIÓ DE LES CONSULTES EXTERNES DE LA SEGONA PLANTA DE L’ARNAU

Actualment es disposa d’un conjunt de 50 consultes a la segona planta de l’edifici antic, que s’estan remodelant


Les Consultes Externes ubicades a la segona planta de l’edifici antic de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova s’estan  remodelant  per tal de millorar les seves instal·lacions. El conjunt es dotarà amb una sala d’espera comuna més àmplia que l’actual, i amb punts de programació i banys públics més funcionals, a més de les consultes que ja hi ha actualment.

Les instal·lacions actuals són un conjunt de 50 consultes, espais tècnics, passadissos i espais comuns. La superfície útil que ocupen és d’uns 1.200 m2. Per aprofitar més aquest espai, l’obra planteja redistribuir-hi les especialitats d’acord amb el pes de la demanda assistencial.

Les obres tindran una durada de vuit mesos aproximadament. Es treballa perquè durant el temps que durin, l’activitat assistencial es vegi al menys afectada possible, així com per evitar al màxim les molèsties als pacients.

Les obres, dotades amb un pressupost inicial total de 478.000 €, estan finançades per la Diputació de Lleida i l’empresa adjudicatària és ACSA – Sorigué.

Les Consultes Externes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida compten també amb consultes a la planta baixa de l’edifici antic, que ja van ser remodelades als anys noranta.


EL BLOG DEL CAP DE RAMBLA FERRAN ESCOLLIT FINALISTA EN EL CONCURS “PREMIS BLOGS CATALUNYA”

Finalitzada l’etapa de votació popular pels Premis Blogs Catalunya d’aquest any, s’ha publicat el llistat de blogs finalistes per a cada una de les categories temàtiques. Com a novetat ja de l’edició anterior, els blogs inscrits dins una mateixa temàtica han estat categoritzats en funció del perfil de la seva autoria. D’aquesta manera, s’ha diferenciat entre blogs “personals”, blogs “professionals” i blogs “corporatius”.

Així doncs, el El blog del Cap de Rambla Ferran ha set escollit com a finalista en la categoria de TIC-Corporatiu.

Així mateix el blog 30 anys 30 veus de l’ICS ha quedat finalista e la categoria de Corporatiu.

Teniu més informació a http://www.stic.cat/




ELS BOMBERS DE LLEIDA DONEN SANG

En motiu de la campanya que està duent a terme el col·lectiu contra la situació de crisi actual, a més de ser un acte de solidaritat per aquells que necessiten sang, un grup de Bombers de Lleida va venir el passat 30 d’octubre a donar sang a l’Arnau.




CODI IAM AL TERRITORI DE LLEIDA

El passat 11 de novembre va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Hospital una jornada sobre el Codi IAM al territori de Lleida a càrrec del Servei d’Emergències Mèdiques. En la jornada es van tractar aspectes com ara el tractament antiagregant en el codi IAM, el resultats del codi i el protocol d’actuació.

La sessió es va iniciar a les 15.30h i hi van participar la Dra. Anna Moreno del servei d’urgències, el Dr. Manel Piqué i la Dra. Rosario Ortas del servei de cardiologia i la Sra. Elena Castro del SEM Lleida-Pirineus-Aran.


TAULA DE L’ASSOCIACIÓ RESPIRA LLEIDA

El passat 12 de novembre l’Associació Respira Lleida va posar una taula al vestíbul de l’hospital per donar a conèixer la MPOC, l’Apnea i les Al·lèrgies.

L’Associació Respira Lleida és una associació no lucrativa, constituïda el juny del 2012 per orientar, formar i informar sobre les malalties de les vies respiratòries a persones afectades, llurs famílies i cuidadors, professionals i societat en general.




L’AULA HOSPITALÀRIA CELEBRA EL DIA DE LA CASTANYADA

El passat 31 d’octubre es va celebrar a l’Aula Hospitalària de l’Arnau la Diada de la Castanyada amb tots els nens i nenes ingressats, les seves famílies i el personal sanitari.

A primera hora es va passar per les habitacions per tal d’explicar a tothom les activitats que es durien a terme durant la jornada, a més de cantar cançons i danses típiques de la Castanyada. A partir de les 11.00h del matí es va celebrar un espectacle de màgia coordinat per Oscar de la Torre i Daniel de Castro. Aquest últim és un noi de 16 anys que va estar ingressat a l’hospital i que és mag. Va venir a l’hospital per compartir la seva experiència amb els altres nens i nenes.

Després d’aquesta actuació es va presentar el projecte “Saps qui és Miquel Martí i Pol?”. Es tracta d’una iniciativa que s’ha iniciat el passat 4 de novembre fins el 27 del mateix més amb la finalitat d’organitzar un certamen de dibuixos de Nadal entre tots els nens i nenes ingressats. El dibuix seleccionat és el que es convertirà en la postal amb què la Fundació Martí i Pol de l’Esclerosi Múltiple de Lleida ha felicitat aquest any a tots els seus pacients.

La jornada va acabar amb la visita dels mags per les habitacions, la cantada de cançons i poemes tradicionals del ball “Marrameu Torra Castanyes” i la rua de la Castanyada fins a la unitat de neonats.




L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU HA ESTAT SELECCIONADA PELS SEUS TREBALLS D’ATENCIÓ A INFANTS I JOVES AMB DIABETIS A SEVILLA

Es tracta de dos pòsters que es presentar  al mes d’abril de 2013 al XXIV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Diabetis

L’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, dirigida per la doctora Toñy Castillo, ha presentat dos pòsters al XXIV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Diabetis que han estat seleccionats. Aquests pòsters són el resultat de diversos treballs que s’emmarquen en l’educació infantil i adolescent que es realitza a l’Aula en relació amb la diabetis, i han estat escollits per exposar-los com a material educatiu i divulgatiu en les tasques d’atenció d’infants i adolescents amb diabetis.

La diabetis afecta cada cop amb més freqüència població de menys edat i població adolescent. En aquest sentit, l’Aula Hospitalària dedica part de les seves accions pedagògiques i educatives a l’atenció de nens i nenes amb malalties cròniques.


L'AECC TORNA A COMPROMETRE AQUEST ANY 14 MILIONS D'EUROS EN INVESTIGACIÓ CONTRA EL CÀNCER

• 140 són els projectes d'investigació a Espanya que s'estan desenvolupant amb fons de l'aecc

• Des de l'any 2000 la inversió total de l'aecc en investigació oncològica és de 37 milions d'euros

• Aquest compromís permet a l'aecc afermar-se com la primera entitat social privada espanyola que més fons destina a la investigació contra el càncer.




AGRAÏMENT

Benvolguts/des

El dia 9 de Juliol va morir la meva mare, Joaquina Escuder Ricol, que durant més de 20 anys va ser usuària de pràcticament tots els serveis d'aquest hospital. És per aquest motiu que vull expressar el mes sentit (sincer) agraïment a tots/tes els que l'heu tractat en alguna ocasió, molt especialment al servei de dermatologia (Dr. Baradat, Dra. Martí, Pepita, Conxi, Cris) i al servei d’urgències, Dra. Abadias i Dra. Vena pel gran ajut en l’últim tram de la seva vida.

Gràcies per tot.

Ana Hospital Escuder
Infermera. Consulta externa de Pediatria

Exposicions

DE L’11 AL 20 DE NOVEMBRE
DOLORS ARGERICH



DEL 21 AL 30 DE NOVEMBRE
ALBERT CORRETGÉ I ÀNGEL PIULATS




Publicitat