ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Desembre 2018 #63

 
 

Actes d’homenatge als professionals jubilats i 25 anys Atenció Primària i Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

 

L’Hospital Arnau consolida el seu Programa d’atenció als pacients amb trasplantament renal

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha consolidat el seu Programa d’atenció als pacients amb trasplantament renal, de manera coordinada amb els centres que fan trasplantaments. Així, els pacients poden seguir els controls pertinents en un entorn geogràfic proper al seu lloc de residència.

 

L’Institut Català de la Salut convoca 70 places de facultatius especialistes a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova

L’Institut Català de la Salut ha obert aquest desembre la convocatòria per a la provisió de 70 llocs vacants de facultatiu/iva especialista en els serveis jerarquitzats de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Concretament, amb aquesta convocatòria es cobriran places de les especialitats següents: 2 places d’anatomia patològica, 5 d’anestesiologia i reanimació, 1 d’angiologia i cirurgia vascular, 2 d’aparell digestiu, 4 de cardiologia, 4 de cirurgia general i aparell digestiu, 4 de cirurgia ortopèdica i traumatologia, 1 de cirurgia plàstica i reparadora, 1 de cirurgia toràcica ...

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’atenció primària celebren una jornada de formació per prevenir les úlceres per pressió

La sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir el passat 20 de novembre la 7a Jornada Mundial de Prevenció de les Úlceres per Pressió (UPP), un tipus de lesió que va molt lligada a la manca de mobilitat i a l’ús de dispositius sanitaris i que forma part del Programa de seguretat dels pacients de l’Hospital. Més de cent professionals d’infermeria assistiran a la Jornada, que se celebra cada any a finals de novembre per donar visibilitat a aquest tipus de lesions.

Les úlceres per pressió representen un problema de salut important, amb una prevalença que varia en funció del nivell assistencial, i que és del 7,8 % en hospitals, del 8,5 % en atenció primària i del 13,4 % en centres sociosanitaris, segons les dades del 4t Estudi nacional sobre prevalença d’úlceres por pressió, publicat el 2013 per Gerokomos.

 

Premi al millor treball en resultats de recerca elaborat per metges de família de Lleida i professors associats a la Facultat de Medicina

Un grup de metges de família de Lleida i professors associats a la Facultat de Medicina van guanyar el premi al millor treball en resultats de recerca al XXIX Congreso Nacional de Comunicación y Salud, organitzat per la SEMFYC a Santiago de Compostela el passat mes d’octubre. El treball guanyador porta per títol “Armonizando las competencias comunicacionales en el pregrado de medicina. De la teoría a la práctica”.

Aquest treball ha estat realitzat per Antoni Plana, Eduard Peñascal, Antonieta Lafarga, Miquel Buti, Araceli Fuentes i Eugeni Paredes, metges de família de l’àmbit de l’atenció primària de Lleida i alhora professors associats de la Facultat de Medicina.

 

Doris Grinspun, referent mundial en infermeria, visita Lleida per avaluar el Programa d’excel·lència en cures

Doris Grinspun, referent mundial d’infermeria va visitar el 26 de novembre Lleida per fer seguiment del Programa d’excel·lència en cures, del qual ella és la creadora. Grinspun és la gerent executiva de la Registered Nurses Association of Ontario (Canadà) i l’artífex del programa Best Practice Spotlight Organisation (BPSO). Grinspun va visitar l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari de Santa Maria, la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida.

 

L’Hospital Arnau crea una nova clínica per tractar els accidents isquèmics transitoris

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha creat una nova clínica d’accidents isquèmics transitoris (AIT) amb l’objectiu d’elaborar un estudi sobre les causes d’aquesta afectació, que es produeix per una falta de reg sanguini a una part del cervell de forma transitòria. Un AIT és un senyal clar d’advertència que pot haverhi un accident cerebrovascular en un futur, si no es fa res per prevenir-lo. Per aquest motiu, la nova clínica aconsella i administra als pacients el millor tractament de prevenció secundària per evitar així recurrències isquèmiques. A més, selecciona els pacients que podrien beneficiar-se d’un ingrés hospitalari.

 

Els hospitals Arnau i Santa Maria estrenen un robot de desinfecció amb radiació ultraviolada

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Universitari Santa Maria van estrenat el passat mes de novembre un robot de desinfecció amb tecnologia innovadora de l’empresa nord-americana Xenex. La màquina utilitza la llum ultraviolada generada mitjançant bombetes de gas xenó per desinfectar de forma segura, eficaç i en pocs minuts tot un espai. Microorganismes patògens ―com bacteris, fongs i virus― moren en entrar en contacte amb aquesta llum.

El robot permet completar l’actual mètode de neteja i desinfecció de superfícies en l’àmbit hospitalari, que es fa principalment de manera manual i mitjançant l’ús d’agents físics i químics. Els hospitals Arnau i Santa Maria utilitzaran el nou robot principalment en zones d’alt risc, com ara a l’UCI, a Esterilització, als quiròfans o a les habitacions d’aïllament, entre d’altres espais. La nova màquina ajudarà a reduir les infeccions nosocomials, produïdes durant l’assistència hospitalària, i el nombre de reingressos de pacients, cosa que tindrà un impacte econòmic positiu a llarg termini..

 

L’IRBLleida incorpora un nou investigador que utilitza el model de la mosca del vinagre per entendre malalties humanes

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha incorporat l’investigador Andreu Casali al grup de professionals que l’integren. Casali amplia la recerca que es porta a terme a l’IRBLleida, ja que, en el seu cas, utilitza la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) com a model per entendre malalties humanes d’origen genètic, gràcies a l’alt grau de conservació que hi ha entre el genoma de les mosques i el dels éssers humans, que és al voltant d'un 70 %. Andreu Casali Taberner, que també és professor associat de la Universitat de Lleida, és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. En la seva carrera investigadora, ha desenvolupat un model de càncer colorectal en la Drosophila, induint les mateixes mutacions responsables del càncer colorectal humà a les cèl·lules mare intestinals adultes de les mosques. La recerca va permetre observar que les mosques desenvolupaven tumors molt semblants als tumors humans.

 

Prop de 300 professionals assisteixen a la X Jornada dels programes d'atenció específica al trastorn psicòtic incipient a Lleida

Uns 280 professionals de Catalunya van assistir a final del mes de novembre a la X Jornada dels programes d’atenció específica al trastorn psicòtic incipient (PAETPI) a Lleida, un punt de trobada dels diferents equips dels plans pilots del desenvolupament del Pla Director de Salut Mental i Addiccions i dels nous programes impulsats pel Departament de Salut. Psiquiatres, psicòlegs i professionals d’infermeria, treball social, educació social i teràpia ocupacional, entre altres, van intercanviar experiències i unificar criteris en els cinc tallers que es van portar a terme.

 

L’EAP Les Borges Blanques dedica el programa Cuidador Expert a les demències

El CAP de Les Borges Blanques acull des del passat octubre el programa Cuidador Expert de Catalunya, que enguany es dedica a les demències. El grup de participants està liderat per un cuidador expert que té cura d’una persona amb deteriorament cognitiu i que ha rebut una preparació i formació prèvia a càrrec dels observadors del programa (una infermera i una treballadora social de l’Equip d’Atenció Primària que també assisteixen a les sessions).

 

La Unitat de Formació de l’Atenció Primària Lleida organitza un curs d’ecografia clínica d’abdomen

Metges de família de Lleida van participar durant el mes de novembre aquest en la 5a edició del Curs d’Ecografia Clínica d’Abdomen de Nivell Avançat per a professionals mèdics d’atenció primària.

El curs, dirigit a 25 professionals, té per objectiu capacitar els metges de família per realitzar i informar sobre exploracions ecogràfiques en les situacions clíniques que poden resoldre’s a l’atenció primària, tant en l’àmbit clínic com en l’àmbit de la prevenció.

 

L’EAP Cervera promou una taula de treball contra la mutilació genital femenina

L’Equip d’Atenció Primària Cervera va impulsar una taula de treball en xarxa per lluitar des de l’àmbit local contra la mutilació genital femenina. La iniciativa,  que es va presentar el 23 de novembre a l’església Sant Joan Degollat de Cervera, va estar impulsada per la llevadora Sònia Capdevila, la infermera de pediatria Rosa Maria Bacardit i la treballadora social Pilar Martínez. Al mateix temps, es va s’inaugurar l’exposició ‘Erradiquem la mutilació genital femenina’, elaborada per dones afectades per aquesta pràctica i que han patit matrimonis forçats. L’exposició, cedida per la Confederación Nacional de Mujeres en Igualdad, es va poder visitar.

 

Participació lleidatana en una jornada mundial sobre danys a la pell

Sandra Alexandre, Infermera Gestora de Casos i Referent de Ferides de l’EAP Primer de Maig, ha participat com a experta i representant de Catalunya, Illes Balears i País Valencià en una taula rodona celebrada a Madrid el 7 i 8 de novembre en el marc de la Jornada “Skin and Wound Round Table Clinical Meeting”.

 

El Pokémon Lleida Fest passa per l’Aula Hospitalària de l’Arnau de Vilanova

Les nenes i els nens ingressats a la planta de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova van gaudir el passat mes de novembre d’un taller de manualitats i jocs, de la mà de les voluntàries de l’associació d’oci, cultura i lleure Infam-9221, entitat organitzadora del Pokémon Lleida Fest. L’activitat, que s’ha celebrat a l’Aula Hospitalària, es repetirà el proper dimecres.

 

Torrefarrera celebra les IX Jornades de Salut

Torrefarrera va celebrar a finals de novembre les IX Jornades de Salut, que tenen per objectiu promoure un estil de vida saludable entre la població. En les jornades hi participen professionals de l’ABS Lleida Rural Nord com a organitzadors i col·laboradors, juntament amb altres entitats i l’ajuntament de Torrefarrera.

 

L’Hospital Arnau acull una exposició pictòrica sobre l’educació en igualtat contra la violència de gènere

La sala d’exposicions de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir l’exposició Coeducación, d’Elena Neira Segundo, fundadora de l’associació Violència Stop. Es tracta d’una mostra pictòrica que pretén sensibilitzar la societat sobre la violència de gènere. L’exposició reflexiona al voltant de l’educació en igualtat com a gran esperança per acabar amb aquesta lacra social. Segons l’autora, “aprendre a relacionar-nos en igualtat ens permet la construcció de relacions des de l’acceptació i el respecte”.

 

Felicitació de l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cabrodí