ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Novembre 2018 #62

 

Professionals de la salut de Lleida es vacunen contra la grip

Professionals de la salut de Lleida s’ha vacunat contra la grip en el marc de la campanya V de Vacuna’t, impulsada per primer cop per l’Institut Català de la Salut (ICS). L’objectiu és incrementar la vacunació contra la grip entre els professionals dels hospitals i dels centres d’atenció primària.

Per aconseguir-ho, professionals de la infermeria s’han traslladat als llocs de treball per vacunar el personal que ho desitgi. Així mateix, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a l’Hospital Universitari Santa Maria i a l’Hospital del Pallars es va fer difusió de la campanya amb un anunci a les safates de la cafeteria. Pel que fa a la comunitat, els CAP de les Terres de Ponent promouen la vacunació entre la població mitjançant xerrades en casals de gent gran i altres espais públics, entre altres iniciatives. A més, en alguns centres es va habilitat fins i tot horaris específics de vacunació.

 

Els hospitals Arnau i Santa Maria se sumen al moviment Movember contra el càncer de pròstata

La Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida —que aglutina professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de l’Hospital Universitari Santa Maria— s’uneix al moviment Movember, una iniciativa mundial per donar visibilitat al càncer de pròstata i de testicle. Entre les diverses accions que es duran a terme destaca la penjada avui, a la façana de l’Hospital Arnau de Vilanova, d’una pancarta gegant amb un bigoti ―com a símbol que utilitza la campanya per parlar de la salut masculina. .

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’atenció primària de Lleida defensen l’ús prudent dels antibiòtics

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'atenció primària de Lleida es van sumar a la celebració, del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics, una jornada promoguda pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties que vol conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l’ús racional d’aquests medicaments. Cada vegada hi ha més bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics. Aquest increment de la resistència redueix l’eficàcia d’aquests fàrmacs i fa que les infeccions s’agreugin i es transmetin a altres persones. Aquesta situació comporta la necessitat de cercar nous medicaments per tractar malalties que fins ara es podien guarir fàcilment.

 

Entrega del certificats d’acreditació del programa BPSO

El passat dia 8 de novembre, la direcció d’infermeria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va fer entrega del certificats d’acreditació del programa BPSO a tots els professionals que han participat en el projecte durant el període 2015- 2017.

Al mateix temps es van entregar els certificats d’acreditació a totes les unitats i serveis que formen part del programa BPSO i que estan implantant les diferents guies de bones pràctiques.

 

L’Hospital Arnau celebra el Dia Mundial del Nadó Prematur amb les famílies

La Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova es va sumar el 17 de novembre, al Dia Mundial del Nadó Prematur amb una jornada destinada a les mares i els pares dels nadons que han estat ingressats a la Unitat.

La jornada vol ser un espai de trobada entre les famílies i els professionals per compartir experiències i emocions des del naixement dels infants, i per reflexionar també sobre els reptes i la problemàtica de la prematuritat. A l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el percentatge de nadons prematurs és del 8%, i s’ha mantingut estable durant els últims 10 anys.

 

Organitzen la V Jornada Àgora d’intercanvi d’experiències en salut comunitària

El passat 14 de desembre l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la UdL va acollir la V Jornada Àgora, d’intercanvi d’experiències en salut comunitària, organitzada per l’Institut Català de la Salut (ICS) i dirigida a experts, estudiants i professionals de diversos àmbits per crear un espai de reflexió i intercanvi de coneixements. L’objectiu de la Jornada és obrir un fòrum de discussió de projectes comunitaris, compartir reflexions sobre les activitats comunitàries i identificar agents de la xarxa social de Lleida, entre altres.

 

L’Institut de Salut Carlos III finança 9 projectes nous de recerca de l’IRBLleida

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha rebut finançament per a 9 nous projectes de recerca a la convocatòria de projectes de recerca en salut (fons d’investigació en salut [FIS]) de l’Institut de Salut Carlos III. En total, l’IRBLleida rebrà 824.312,5 € per finançar els projectes durant 3 anys, del 2019 al 2021.

Aquesta dotació econòmica permetrà finançar projectes de l’àmbit de la nefrologia, el càncer de pell i l’endocrinologia, així com sobre malalties com ara l’apnea del son, l’Alzheimer i la tuberculosi, i permetrà analitzar la salut circadiària en pacients ingressats a centres hospitalaris.

 

Balaguer acull la I Jornada d’Emergències per a professionals sanitaris

El CAP Balaguer va acollir el 5 de novembre la I Jornada d’Emergències USVA (unitats de suport vital avançat), amb l’objectiu d’actualitzar coneixements teòrics i pràctics sobre les patologies freqüents en l’àmbit de l’emergència i urgència extrahospitalària. Entre altres qüestions, es va tractar el maneig del dolor, l’hemorràgia massiva, la dificultat respiratòria en infants i la ventilació mecànica no invasiva.

 

Instal·len el mòdul del nou Laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha instal·lat aquest novembre el mòdul prefabricat del nou Laboratori de Microbiologia. Fa 75 metres quadrats i es va col·locar a la coberta de l’actual laboratori amb el suport d’una grua de gran tonatge. El nou mòdul permetrà treballar en condicions de bioseguretat de nivell 3 (en una escala de l’1 al 4, on el nivell 1 representa el de menor perillositat i el 4, el de màxim risc infecciós). El nou equipament té previstes mesures de contenció, tant per a la protecció dels treballadors com de la comunitat i el medi ambient. Aquest projecte continua situant el Laboratori de les terres de Lleida com a capdavanter a Catalunya i a l’Estat espanyol.

 

Investigadors lleidatans relacionen la diabetis i la funció pulmonar

La investigació del Grup de Recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) està centrada a analitzar l’associació entre la diabetis mellitus tipus 2 i la funció respiratòria durant el son, una relació que no ha estat abordada per cap altre grup de recerca de l’Estat espanyol ni d’Europa. “A part de preocupar-nos per la presència de certes malalties associades a la diabetis, com la retinopatia, també hem de preguntarnos com respiren les persones amb diabetis” explica el cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador principal del Grup ODIM de l’IRBLleida, Albert Lecube.

“El pulmó ha de ser considerat com un més dels òrgans diana de les complicacions produïdes per la diabetis”, manifesta el també professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. La recerca actual ha mostrat que la diabetis afecta de forma negativa la respiració durant el son, confirmant-la com un factor de risc independent de presentar hipòxia nocturna greu. Aquesta investigació es porta a terme amb el Grup d’Investigació Translacional en Medicina Respiratòria que lidera Ferran Barbé.

 

L’EAP de Bellpuig presenta “Actius i Salut” a la població

Les professionals sanitàries Tere Pelegrí i Mercè Torremorell de l’Equip d’Atenció Primària de Bellpuig, juntament amb la coordinadora del Programa de Salut Pública Segarra- Urgell, M. Àngels Yagüe, van oferir a totes les entitats i associacions de Bellpuig una xerrada informativa a la casa de Cultura de l’Ajuntament.

Va ser el passat 23 d’octubre, quan es va explica la importància que té la implicació de tota la població a l’hora d’ identificar les necessitats per millorar la seva salut ja que, és ben sabut que, per millorar-la és fonamental identificar i implicar els actius de salut que té la mateixa comunitat.

 

L’EAP Cappont organitza una caminada i activitats al parc lúdic i de salut de la Bordeta

L’Equip d’Atenció Primària de Cappont va organitzar el 6 novembre una activitat al parc lúdic i de salut davant del mercat de la Bordeta amb l’objectiu de donar a conèixer aquest espai i la seva potencialitat per ajudar la gent gran a millorar la seva salut.

L’activitat es va fer en dimarts perquè és el dia instaurat des de fa mig any per fer les caminades “Passos CAP a la Salut”, que tenen molta acceptació per part de la població. Ha estat una activitat comunitària oberta a tothom.

 

El Servei de Rehabilitació Comunitària de Balaguer organitza una sortida a PortAventura

Un grup d’usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària del CAP de Balaguer van participar el passat divendres 5 d’octubre en una sortida al parc temàtic PortAventura, en el marc del programa d’inserció comunitària que té per objectiu millorar la integració i la participació en comunitat de les persones amb malalties mentals.

 

L’accessibilitat, la confidencialitat i la participació centren l’Onzena Jornada d’Administratius Sanitaris de l’ICS a Girona

Prop de 1.200 administratius sanitaris de l’Institut Català de la Salut, procedents d’arreu de Catalunya, han participat a l’onzena edició de la Jornada d'Administratius Sanitaris de l'ICS, centrada en l'atenció als usuaris dels centres de salut d’atenció primària i hospitalària. La Jornada s’ha celebrat al Palau de Congressos de Girona en un ambient molt participatiu, amb debats entre els ponents i el públic sobre tres grans aspectes de la relació dels professionals sanitaris amb els usuaris: la facilitat de l’accés als serveis assistencials, la confidencialitat de les dades personals i la participació de la ciutadania mateixa en l’accés al sistema sanitari.

 

Organitzen la primera caminada del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

El 21 de novembre va tenir lloc la primera caminada amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Els participants van poder caminar tot el trajecte o els metres proposat (segons el grau d’afectació pulmonar). Tot el trajecte va ser de 3 km a la plaça del CAP de Cappont de Lleida amb una classe d’estiraments prèviament realitzat per tècnics d’INEFC. La caminada, dirigida a malalts d’MPOC i als seus cuidadors, va està oberta a tota la ciutadania.

El recorregut va transcórrer pel carrer Riu Ebre fins arribar a la passarel·la i va continuar pel voltant del riu Segre fins arribar al pont de de les vies del tren, on hi haurà avituallament, i després fins tornar al CAP de Cappont.

 

Professionals de l’atenció primària i de l’Hospital Arnau guanyen el segon premi al millor pòster presentat al 23è Congrés de la SEFAP

Un grup de professionals de l’atenció primària i de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova han estat distingits amb el segon premi al millor pòster del 23è Congrés de la Sociedad Española de Farmacia de Atención Primaria (SEFAP), celebrat al Palau de la Música de València els passats 24, 25 i 26 d’octubre sota el lema “Hacia un proceso farmacoterapéutico compartido”.