ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Octubre 2018 #61

 

El CatSalut nomena Divina Farreny com a gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Divina Farreny i Justribó, nascuda a Lleida al 1975, ha estat nomenada nova gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran en substitució de Jordi Cortada.

Farreny és infermera per la Universitat de Lleida (UdL), és llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’esport a l’Institut Nacional d’Educació Física de Lleida (INEFC) i Màster en Hisenda autonòmica i local (UdL).

 

Jordi Cortada, proposat com a nou gerent de l’ICS a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran

Jordi Cortada i Echauz ha estat proposat al Consell d’Administració de l’ICS com a nou gerent de l’ICS de la Gerència Territorial de Lleida i de la Gerència Territorial de l’Alt Pirineu i Aran. Cortada ha estat, durant els dos darrers anys i mig, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran del CatSalut.

El nou gerent proposarà comptar amb un equip directiu per ocupar-se de la gestió de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, els serveis d’atenció primària de l’ICS al territori i els centres de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). El nou gerent liderarà un canvi transformador en què l’actual Direcció d’Atenció Primària tindrà un paper rellevant, juntament amb Juan Victorian Peralta, com a adjunt a la Gerència, i Francesc Purroy al capdavant de la Direcció Mèdica.

 

Els ASSIR de l’ICS aconsegueixen que un 75 % de les dones amb conductes sexuals de risc utilitzin un mètode anticonceptiu

Els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) apliquen un protocol específic per a aquelles dones que han fet una interrupció voluntària de l’embaràs o han usat la pastilla postcoital, també coneguda com la de l’endemà. Un cop detectada una situació d’aquest tipus, s’encarreguen de planificar una visita amb les dones immediatament després, per parlar sobre mètodes anticonceptius i avaluar si cal fer un canvi, o prescriure’n en cas que no n’utilitzessin.

 

El CREBA, exemple de transparència en experimentació animal

El Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) formen part del grup de 123 organitzacions de l’Estat espanyol que ha firmat un acord de transparència sobre l’ús d’animals en experimentació científica, impulsat per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE). Aquestes organitzacions representen la pràctica totalitat dels sectors de l’Estat espanyol relacionats amb l'experimentació amb animals i inclouen les entitats més emblemàtiques, tant públiques com privades.

 

Curs d'actualització de la pràctica clínica en Infermeria

Susana Badorrey Gomicia Laura Ruz Ucles TSS Radioteràpia i Dosimetria, Servei de Protecció Radiològica i Radiofísica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

“El Servei de Radiofísica i Protecció Radiològica col·labora en tots els aspectes relacionats amb l'ús mèdic de les radiacions” .

 

L’abordatge de l’apnea del son a l’atenció primària suposaria un estalvi de 500 euros per pacient

Investigadors del Centro de Investigación Biomédica en Red, en la seva àrea de malalties respiratòries (CIBERES), i del grup Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), dirigits per Ferran Barbé, han evidenciat l’efectivitat del tractament clínic de la síndrome de l’apnea obstructiva del son (SAOS) als centres d’atenció primària en comparació amb la de l’assistència en unitats especialitzades del son. L’anàlisi dels costos ha demostrat un estalvi de més de 500 euros per pacient.

 

La millora en el diagnòstic precoç, les alteracions del son i el tractament de la malaltia d’Alzheimer centren diverses investigacions de l’IRBLleida i de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida

La millora en el diagnòstic precoç de la malaltia d’Alzheimer, les alteracions del son en els pacients que la pateixen i el seu tractament centren diverses investigacions de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Unitat de Trastorns Cognitius de la Regió Sanitària de Lleida, ubicada a l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM). Amb motiu de la commemoració, el proper 21 de setembre, del Dia Mundial de l’Alzheimer, declarat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Unitat de Trastorns Cognitius de la Regió de Lleida ha organitzat, el proper dimecres 19 de setembre, a partir de les 10 h, un col·loqui sobre els canvis socials i en la cura dels pacients que s’han produït en la malaltia en els darrers anys.

 

Els centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Lleida se sumen a la campanya 'Fem salut, gràcies per no fumar

La campanya "Fem salut, gràcies per no fumar", que recomana no fumar en els accessos als centres sanitaris, s'ha iniciat durant aquesta setmana a la Regió Sanitària Lleida amb la col·locació d'adhesius a les portes d'accés dels centres d'atenció primària i pintades a les voreres pròximes amb el missatge "Fem salut, gràcies per no fumar". Es tracta d'una iniciativa emmarcada en el Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) amb l'objectiu de contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris. D’aquesta manera es vol reforçar el paper i el compromís amb el control del tabaquisme que tenen aquests centres sanitaris. Durant el mes d'octubre s'aniran retolant els accessos als CAP i consultoris locals de la Regió Sanitària Lleida, així com de la resta de Catalunya.

 

Un estudi qualifica de “molt satisfactòria” l’atenció als pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica a l’Hospital Arnau

Un estudi efectuat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i publicat recentment per la revista Medicine demostra que la gestió dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) al servei d’Urgències es “molt satisfactòria” segons les guies clíniques. L’estudi l’ha dut a terme el grup de Recerca Transversal de la Urgència, liderat per Maria José Abadías, en col·laboració amb el Grup de Recerca Traslacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), dirigit per Ferran Barbé.

 

Exposició sobre el càncer de color al Consultori Local d’Alpicat

El consultori local d’Alpicat va acollir el passat mes de juny i amb la col·laboració de l’AECC, una interessant exposició sobre el càncer de colon des del dia 13 fins el dia 25 de juny.

L’exposició formada per set roll ups explicatius on explicava la prevalença del càncer de color i la seva incidència en països desenvolupats. A més, l’exposició també va recollir la importància de la prevenció i de la necessitat de mantenir un estil de vida saludable per conscienciar la població davant aquest tipus de càncer.

 

L’Equip d’Atenció Primària Artesa de Segre impulsa una campanya de prevenció dels maltractaments a les persones grans

L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Artesa de Segre s’ha adherit a la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans. Ho ha fet impulsant l’emissió d’una dotzena de relats radiofònics que pretenen trencar silencis i tabús per destapar situacions de vulnerabilitat. La campanya “Tracta’m bé” va néixer al Solsonès amb la intenció d’arribar a un públic ampli ide donar veu als diferents abusos que pateix la gent gran, des dels més subtils fins als més evidents. La campanya s’ha estès a altres comarques i a la Noguera ho ha fet a través dels “Relats amb tracte”, un recull de dotze relats de ficció que descobreixen petites històries quotidianes que amaguen una realitat tan desconeguda com silenciada.