ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Setembre 2018 #60

 

La consellera de Salut va visitar la nova UCI del centre, que està equipada amb tecnologia d’última generació, millora el confort i dona una atenció més humanitzada

La consellera de Salut, Alba Vergés, va visita durant el mes d’agost l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. La nova unitat de cures intensives (UCI), que ha estat reformada i ampliada i està en funcionament des del passat febrer després de dos anys de treball. Situada a la sisena planta de l’hospital, l’espai manté el total de 22 boxs però en millora i actualitza una quinzena.

 

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau presenta el projecte Radiació +++ amb la col·laboració del Centre d’Art La Panera de Lleida

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i el Centre d’Art La Panera de Lleida han posat en marxa el projecte Radiació +++ amb l’objectiu de donar visibilitat al procés curatiu, generar un projecte participatiu d’humanització de l’espai i apropar l’art contemporani a la comunitat hospitalària.

Aquesta iniciativa es treballa des del mes de setembre de 2017 amb pacients i professionals del Servei de Radioteràpia i el col·lectiu d’artistes Domestic Data Streamer.

 

L’Hospital Arnau presenta el nou model d’humanització de les Unitats de Cures Intensives

Al juliol ha tingut lloc la presentació del nou model d’humanització que s’ha posat en marxa a l’UCI d’adults i a l’UCI pediàtrica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Aquest model es basa en l’atenció integral dels pacients que s’hi atenen, dels seus familiars i dels professionals sanitaris, amb la finalitat de millorar la qualitat humana del servei.

En aquest sentit, s’ha creat el Grup d’Humanització de les Cures Crítiques, que treballa de manera multidisciplinària amb la finalitat de potenciar i consensuar les mesures més adients per millorar l’assistència sanitària des d’un punt de vista humà.

 

El tractament de l’apnea del son permet millorar la disfunció erèctil dels afectats

Un estudi en què han participat investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) y del Grup d’Investigació Traslacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), coordinat per Ferran Barbé, ha confirmat l’estreta relació entre la síndrome de l’apnea obstructiva del son (SAOS) i la disfunció erèctil (DE), que afecta un de cada dos homes amb aquest diagnòstic. L’estudi també ha avaluat l’efecte sobre la disfunció erèctil que té el tractament amb pressió positiva contínua a les vies respiratòries (CPAP) i ha constatat la millora en la satisfacció sexual dels pacients que van seguir aquesta estratègia terapèutica. Els resultats han estat publicats recentment a la prestigiosa revista PLoS ONE.

 

Presentació de la Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient

La Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient de l’Hospital la componem:

Xavier Cabré Ollé, coordinador de Qualitat i Seguretat del Pacient.

Pilar Ricart Ribó, infermera referent de Qualitat i Seguretat del Pacient

Gemma Martí Martí, administrativa .

 

Un estudi relaciona la presència d’alteracions de la funció pulmonar amb un millor pronòstic dels pacients amb síndrome coronària aguda

Un estudi, coordinat per investigadors lleidatans, ha relacionat la presència d’alteracions de la funció pulmonar com, per exemple l’apnea del son, amb un millor pronòstic dels pacients amb síndrome coronària aguda. En concret, l’estudi mostra que hi ha un fenotip clínic de subjectes amb síndrome coronària aguda (SCA) en els quals la presència d'alteracions de la funció pulmonar i altres comorbilitats respiratòries podrien associar-se amb un millor pronòstic a curt termini -determinat per una estada més curta en una unitat coronària- que és independent de la gravetat de l'esdeveniment subjacent.

 

Creu de Sant Jordi pel Dr. Joan Viñas Salas

La Generalitat de Catalunya va acordar el passat dia 18 de Juliol concedir la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats i 24 entitats, que han destacat pels serveis prestats en l’àmbit cívic o cultural a Catalunya. Es tracta de la màxima distinció institucional catalana.

Entre les Creus d’aquest any s’hi troba el cap de Secció del Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova Joan Viñas, que també va ser rector de la Universitat de Lleida i president de l’Institut Català de la Salut.

 

A totes les infermeres i infermers, en especials als d’atenció primària

Possiblement sou pocs els que sabeu qui era Florence Nightingale. Va néixer un 12 de maig. Va treballar en una de les millors professions: Infermera. És considerada “la mare de la infermeria moderna”. Per això se celebra aquest dia com el Dia Internacional de la Infermeria, per commemorar la gran contribució que aquesta professió fa a tota la societat.

Des de llavors fins avui han estat moltes les transformacions que heu hagut de fer, per adaptar-vos als diferents àmbits del món sanitari. Per això felicitats a totes i tots els que desenvolupeu qualsevol tasca des de qualsevol vessant, de les múltiples que té la professió d’infermeria.

 

Nova edició del Curs de Cirurgia de la Paret Abdominal organitzat pel Servei de Cirurgia de l’Hospital Arnau

Els dies 27 i 28 de juny de 2018 va tenir lloc una nova edició del Curs de Cirurgia de la Paret Abdominal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, de caràcter semestral, dirigit per Rafael Villalobos Mori, facultatiu especialista responsable de la Unitat de Paret Abdominal. A aquesta edició del Curs hi van assistir cirurgians procedents de l’Iran, que van participar en diverses tècniques quirúrgiques de cirurgia de la paret abdominal.

 

Prop de quaranta metges residents de tot l’Estat espanyol es van formar en cardiologia clínica a Lleida

Gairebé una quarantena de metges residents de tot l’Estat espanyol que estan acabant l’especialitat de cardiologia, a més d’onze cardiòlegs de prestigi en les seves àrees, es van reunir durant el mes de juny al Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer, per dur a terme la sisena edició de la formació en cardiologia clínica dirigida a metges residents de cardiologia.

El curs compta amb una extraordinària acceptació dels participants i ponents, tant per la dinàmica innovadora que es presenta com per la contínua interacció amb les ponents en els col·loquis, a més de l’alta qualitat científica i de l’entorn privilegiat on es realitza.

 

Conferència Dr. Fernando Maestu a la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari Santa Maria

La Unitat de Trastorns Cognitius, ubicada a l’Hospital Universitari de Santa Maria, va organitzar durant el mes de juny una conferència a càrrec del Dr. Fernando Maestu sobre el model de connectivitat funcional de les demències sota el títol: "Alteración de las redes funcionales en las fases iniciales de la Enfermedad de Alzheimer".

 

“Activa’t” a les piscines de Cappont

L’Equip d’Atenció Primària de Cappont va organitzar durant el mes d’agost una activitat comunitària, esportiva i lúdica a les piscines municipals de Cappont, oberta a tota la ciutadania.

En el marc del projecte ‘Activa’t’, que té per objectiu millorar la salut física i mental de la ciutadania, les infermeres i els infermers donaran consells per suportar millor la calor i per posar en pràctica abans i després de practicar una activitat física. Es tracta de recomanacions relacionades amb l’alimentació, el tipus de roba, els estiraments, i una classe dirigida d’aiguagim, .

 

Reptes i natura per tractar el Trastorn Límit de la Personalitat

L’Associació Experientia i un equip interdisciplinari de professionals del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida van iniciar fa uns mesos un programa pioner a l’estat espanyol pel tractament de Trastorn Límit de la Personalitat.

El nom del programa és “Afrontant el buit”, nom simbòlic que es relaciona amb les dificultats que tenen aquest pacients. És pioner a l'Estat Espanyol per l'ús de nous mètodes terapèutics. Es fonamenta en la teràpia a través de l’aventura i empra dinàmiques experiencials i activitats d'aventura com l’slack-line, l'escalada, les rutes de senderisme i les sortides a la naturalesa. Els participants van realitzar el programa en sessions setmanals durant quatre mesos. L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida de les persones que conviuen amb aquest trastorn.

 

L’Hospital Arnau acull l’exposició fotogràfica “Pulsions de Vida”

Durant el mes d’agost, l’Hospital Arnau va acullir l’exposició fotogràfica “Pulsions de Vida”, de Joan Carles Vilalta Riera. L’artista, nascut a Seròs, fa molts anys que està vinculat a la fotografia. La seva primera exposició va tenir lloc a Fraga, a la sala d’art del Cegonyer i, des de llavors, ha mantingut la natura com a tema principal de la seva obra.

La manera d’expressar-se de l’artista a través de l’art és molt àmplia, ja que també ha fet incursions en el món del teatre. Arts entrellaçades, que es reforcen i es retroalimenten. Així, per exemple, “Pulsions de Vida” uneix la fotografia amb la poesia.

 

Exposició desenvolupament sostenible (ODS) de Lleida al Món

L’Ajuntament de Lleida ha estat des de l’any 1994 capdavanter en la implantació, a escala local, de la cooperació al desenvolupament. projectes de cooperació, sensibilització, emergències i acció humanitària.

Un dels principals resultats de la Conferència de Rio +20 va ser l’acord de desenvolupar el conjunt d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els quals es basa l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Partint de l’experiència adquirida amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, els ODS es plantegen com uns objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables a tots els països, tenint en compte les diferents realitats i nivells de desenvolupament.

 

L’Hospital Arnau acull una exposició de pintures a l’oli de l’artista Carme Bou

L’artista lleidatana Carme Bou ha exposat la seva obra a la sala d’exposicions de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. La mostra està formada per una vintena de pintures a l’oli, que mostren la trajectòria de l’autora i que tenen com a protagonistes els cotxes clàssics.

Carme Bou va néixer a Lleida l’any 1976. Filla de Balaguer, resideix actualment a Tàrrega. Bou va començar a sentir inquietud per la pintura de ben jove i va pintar els seus primers quadres a l’oli als 24 anys. La seva gran passió és pintar cotxes antics, ja que tota la seva vida ha treballat en el sector de l’automoció.