novembre 2017

Butlletí núm. 51

L’Hospital Arnau i l’Hospital Comarcal del Pallars, hospitals TOP 20-2017

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (ICS) i l’Hospital Comarcal del Pallars (GSS), juntament amb els hospitals Joan XXIII de Tarragona i Verge de la Cinta de Tortosa, han obtingut premis TOP 20 que cada any concedeix la consultora de serveis sanitaris Iasist. La distinció valora la qualitat de gestió i assistencial dels centres participants, agrupats per diferents categories, segons les dimensions i les característiques de cada centre. Aquest any, la consultora ha avaluat les trajectòries dels indicadors clínics des de l’any 2010 al 2015.

L’Hospital Arnau ha obtingut el reconeixement de bona pràctica a l’hospital amb millor trajectòria TOP especial des de l’any 2010 fins al 2015. L’Hospital Comarcal del Pallars ha obtingut el guardó a la millor trajectòria en Gestió Hospitalària Global.

L'any 2017, de manera excepcional, Iasist ha realitzat dues anàlisis independents sobre les millors trajectòries 2010-2015 i sobre el resultat de la implantació de la classificació internacional de malalties (CIE-10-ES), de l’any 2016. Els premis es van repartir ahir durant un acte celebrat al Centre d’Art Reina Sofia de Madrid. Dels 53 hospitals guardonats, 15 són catalans, que han rebut un total de 19 premis en les diferents categories.

Els Hospitals TOP 20 és un programa d’avaluació de centres hospitalaris basat en indicadors d’objectius, obtinguts a partir de dades que es registren de manera rutinària. El programa ofereix al sector sanitari un benchmark útil per a la millora de resultats, basat en indicadors de qualitat, funcionament i eficiència.

 

La Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca reuneix els projectes més innovadors de GSS, l’ICS i l’IRBLleida

La Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca ha estat un any més, un fòrum comú on tots els responsables de la recerca sanitària de les Terres de Lleida es reuneixen per presentar els seus projectes més innovadors. La trobada va tenir lloc 17 de novembre, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i està organitzada conjuntament, per primera vegada, entre Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), l’Institut Català de la Salut a Lleida (ICS) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Durant la Jornada es donaran a conèixer els projectes més emblemàtics de les diferents institucions implicades en l’assistència i la recerca sanitària. També va tenir lloc una taula rodona on es va debatre la importància, les implicacions i les oportunitats que promou la innovació. Hi van participar en Joan Comella, director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Vall d'Hebron; Miriam Ors, responsable d’Innovació i Transferència i Adjunta a la Direcció de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Esther Garcia, responsable de l’Àrea de competitivitat i innovació de la Cambra de Comerç de Lleida, i Miguel Àngel Cubero, responsable d’Innovació i Qualitat d’Indulleida com a representant de la indústria agroalimentària de Lleida. Es va plantejar com, per què i de quina manera es pot innovar en diferents àmbits.

Finalment, es va presentar les comunicacions orals seleccionades d’entre els més de 60 projectes de recerca que es van  realitzar durant l’últim any i que es van presentar a la jornada. Al final de l’acte, es van premiar les dues millors comunicacions en l’àmbit de la recerca clínica-bàsica així com aquelles dues millors comunicacions en l’àmbit de la innovació i les iniciatives en l’àmbit sanitari.

 

La XII Jornada de Tabaquisme a Lleida aborda les habilitats i estratègies davant les persones fumadores

La trobada, organitzada per la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari de Santa Maria, ha tingut lloc avui a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida

La Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris, va organitzar el dia 10 de novembre, la XII Jornada de Tabaquisme. Enguany, que va comptar amb la participació de prestigiosos professionals especialistes en diverses disciplines com la motivació, els pacients resistents, el paper de la farmàcia i de l’atenció primària i, finalment, esbrinar quina serà la direcció que prendrà el tabaquisme en un futur immediat.

La trobada anava adreçada a professionals de la salut implicats en el tema i estudiants de Ciències de la Salut i Ciències de l'Educació, i ha tingut lloc durant el matí a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida.

El principal objectiu d’aquest espai formatiu és facilitar als professionals implicats en la lluita contra la dependència del tabac eines i estratègies d’intervenció per a minimitzar l’efecte d’aquesta patologia.

Durant la jornada, el Dr. Joan Ramon Villalbí, Responsable de Qualitat de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i President del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, ha explicat que "en els darrers anys, s’han aplicat mesures que han facilitat que els fumadors fumin menys: tenim una legislació que ha tret el fum del carrer i la publicitat de la premsa, s'ha aconseguit que pugi el preu del tabac i s'ha eliminat el fum dels llocs de treballs, del comerç, dels bars, restaurants i cafeteries”. En aquest sentit,  va afegir que “les tendències són bones pel que fa a la disminució de la proporció de fumadors, tot i que segueix sent molt alta, tenint en compte que un de cada dos fumadors acaben morint a causa del tabac", va afegir. En la seva intervenció, Villalbí va lloar la feina de metges, personal d'infermeria i farmacèutics per ajudar els fumadors a deixar de fumar.

Per la seva banda, el Dr. Francesc Abella, coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria, va explicar que al voltant del 25% de la població de Lleida és fumadora, dades molt similars a les del total de Catalunya. Al voltant de 300 persones inicien cada any el tractament a la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria per deshabituar-se del tabac, amb un augment del nombre de dones que s'adrecen a la consulta per deixar de fumar en els darrers anys. Abella també ha destacat que "molts pacients no venen perquè es trobin malament, sinó perquè volen fer una inversió en salut". Ha afegit que la mitjana d'edat també ha baixat, "abans venien a la consulta persones d'uns 60 anys i ara atenem gent d'uns 40-45 anys, amb hàbits saludables com l'esport o una alimentació que mostren la seva contradicció, ja que ho estan fent tot bé però encara tenen l'hàbit de fumar".

La Unitat de Tabaquisme de Lleida utilitza un seguit de recursos relacionats amb les xarxes socials i les noves tecnologies per fer el seguiment i manteniment dels pacients a través de Facebook, Whatsapp i d'una aplicació específica realitzada conjuntament amb la Universitat de Lleida, gràcies als quals s’ha aconseguit reduir les recaigudes del 30% al 7%, després d'un any de tractament. "Aquestes estratègies de manteniment i seguiment han fet augmentar els índexs d'èxit perquè els pacients no abaixen la guàrdia, se senten més acompanyats i no recauen", explica Abella.

En la seva intervenció, Ahmat Khalaf, metge internista i president de l'Associació per a la prevenció del Tabaquisme Azahar, va criticar la "falta d'ètica de la indústria tabaquera, ja que les seves actuacions violen els drets humans" i va fer una crida a les administracions públiques perquè endureixin les lleis antitabac.

En el decurs de la jornada, va tenir lloc un acte d'homenatge al Dr. Sebastià Barranco per la seva vinculació amb la prevenció del tabaquisme a la demarcació Lleida.

 

La Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida se suma al moviment Movember a favor de la lluita contra aquesta malaltia

La Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida —que aglutina professionals especialistes de l’Hospital Arnau i de l’Hospital de Santa Maria i està en marxa des de fa quatre anys— s’uneix al moviment Movember, una iniciativa per donar visibilitat al càncer de pròstata i de testicle, així com a les repercussions d’aquesta malaltia en els pacients i el seu entorn. Per això, una de les accions que es duran a terme a l’Hospital Arnau és utilitzar-ne la façana com a llenç on, com un acte del Movember Lleida, es crearà un mural per sensibilitzar la ciutadania a favor del Dia del Càncer Masculí.

El mural ha estat realitzat per Lara Costafreda, il·lustradora catalana amb projecció internacional. Costafreda s’ha format en disseny de moda i arts plàstiques entre Barcelona, Londres i Rio de Janeiro. Actualment resideix a Barcelona, on desenvolupa projectes d’il·lustració i direcció creativa per a grans marques, publicacions i agències mundials.

Cada any es diagnostiquen de càncer de pròstata 4.900 pacients a Catalunya i més de 520 nous pacients a Lleida. Per tant, es tracta de la malaltia oncològica que afecta més els homes. Tot i això, cada cop es disposa de tractaments més eficaços, —com ara la cirurgia, la radioteràpia externa i la braquiteràpia— que permeten augmentar les dades de supervivència. A més, en pacients diagnosticats de tumors de risc baix, hi ha la possibilitat que segueixin controls clínics sense que calgui aplicar-los tractaments actius. Aquesta modalitat, que cada cop és més rellevant, s’anomena vigilància activa.

Pel fet de ser un dels càncers amb més incidència entre els homes, la Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida contribueix, amb aquesta iniciativa, a la difusió i el coneixement de la malaltia mitjançant accions i propostes solidàries, que promouen la investigació i la implicació de la societat en la lluita contra aquest tipus de càncer.

Movember Foundation és una organització benèfica internacional compromesa a impulsar una vida més feliç, saludable i tan llarga com sigui possible per als homes. Ja des de 2003, diverses persones anònimes es van unir a la causa recollint fons; actualment, ja s’han recaptat gairebé 600 milions d’euros i s’han finançat més d’un miler de programes d’investigació centrats en el càncer de pròstata i de testicle, en la salut mental i la inactivitat física.

 

El Centre d’Atenció Primària Tàrrega inicia la cinquena edició de l’Espai nadó

El Centre d’Atenció Primària (CAP) Tàrrega posa en marxa la cinquena edició de l’Espai nadó, una iniciativa dedicada a les famílies que tenen infants menors d’un any, on es pot compartir el canvi que suposa l’arribada d’un nadó. Sovint, aquesta etapa es percep com un temps excessivament medicalitzat i tutoritzat, mentre que en aquestes sessions s’aposta per tornar a les famílies l’apoderament de la seva salut. És un espai de criança natural i d’acompanyament, on les mares, els pares i els seus infants són els protagonistes, amb l’assessorament d’un professional sanitari i d’una infermera de pediatria. L’objectiu principal és establir un vincle ferm i donar seguretat als progenitors en aquest procés. Les sessions tenen lloc els divendres.

A més, com en tot espai de criança, hi participen altres agents. El primer divendres de cada mes, hi intervé un dels diversos professionals que tenen contacte amb el món de la pediatria, ja sigui pròpiament un professional de medicina o d’infermeria d’aquest àmbit, o d’altres, com ara infermeria del SEM, odontologia o llevadoria. Aquests professionals fan una sessió dirigida on tracten aspectes que preocupen les famílies, com són les patologies més freqüents en la primera infància, les vacunacions, la prevenció d’accidents infantils, l’alimentació, els hàbits de son, què cal fer davant d’una urgència, la higiene dental, la cura de les dents i la recuperació del sòl pelvià; així com tots aquells temes que els proposin i que sigui d’interès per als participants.

L’Espai nadó és un punt de trobada molt humà, en què nadons i famílies participen activament cada setmana.

 

L’Hospital Arnau se suma a la celebració del Dia Mundial de l’Infant Prematur

La Unitat Neonatal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida es va sumar el 17 de novembre, al Dia Mundial de l’Infant Prematur amb una jornada destinada a les mares i els pares dels nadons que han estat ingressats a la Unitat. La jornada va ser un espai de trobada per compartir experiències i emocions des del naixement dels infants, a més de reflexionar sobre els reptes i la problemàtica al voltant dels nens prematurs i les seves famílies.

A més, també es va presentar el projecte que està desenvolupant un grup de treball del centre hospitalari anomenat Suport a Pares sobre les necessitats psicosocials i de suport a les famílies de tots els infants ingressats a la Unitat. Es tracta d’un projecte que es du a terme juntament amb el Departament de Pedagogia i Psicologia de la Universitat de Lleida, en què es valoraran les necessitats psicosocials de les famílies de nadons prematurs. L’objectiu és que, en una segona etapa del projecte, es proposin eines de millora.

El Dia Mundial de la Prematuritat es commemora cada 17 de novembre des del 2008 i el promou la Fundació Europea pera la Cura dels Nounats,European Foundation For TheCare Of Newborn Infants (EFCNI), i les associacions de pares de prematurs d’arreu del món. La prematuritat representa, aproximadament, un 7% dels parts, i aquesta xifra s’ha mantingut inalterable en els darrers anys malgrat els avenços perinatològics. A l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el percentatge de nadons prematursva ser del 8,8%, l’any 2014; del 6,3 %, l’any 2015; del 7,6%, l’any 2016 i, aquest any 2017, del 6,85% (dades recollides a 16 de novembre). Amb la celebració d’aquest dia es volen difondre els reptes i la problemàtica en relació amb els infants prematurs i les seves famílies.

 

L’Hospital Arnau s’adhereix un any més a la Jornada Mundial per la Prevenció de les Úlceres per Pressió

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida s’adhereix, un any més, a la Jornada Mundial per a la Prevenció de les Úlceres per Pressió (UPP) i va organitzar el 16 de novembre, dues taules rodones i un col·loqui per tractar aquest tema. Les intervencions va ser multidisciplinàries i van comptar amb professionals de diverses institucions. Sota el títol ‘Compromís amb la prevenció de les UPP’ i centrades  en com es pot evitar l’aparició de les UPP.

La primera taula va tractar de la implantació de la Guia de prevenció de les UPP dins el projecte ‘Centres compromesos amb l’excel·lència en cures – BPSO, l’experiència a l’Hospital Arnau, la trajectòria i aportacions a la prevenció de nafres i el paper de l’Atenció Primària’. A la segona taula, es va parlar de l’àmbit sociosanitari i de les estratègies de prevenció, de la visió professional des del Col·legi d’Infermeria de Lleida i de la implicació de les associacions científiques com ara el Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament en Úlceres per Pressió i Ferida Crònica  (GNEAUPP). El col·loqui final es va centrar en la importància de la millora en la prevenció de les UPP.

La Jornada Mundial de Prevenció de les UPP es  celebra, des de fa sis anys, el tercer dijous de novembre. Segons les dades del Cuarto Estudio Nacional sobre Prevalencia de Úlceras por Presión, publicat el 2013 (Gerokomos), les UPP són un problema important de salut amb una prevalença del 7’87  % als hospitals, del 8’51 % a l’atenció primària, i del 13’45 % en l’àmbit sociosanitari.

Què són les UPP?

L’úlcera per pressió és una lesió de la pell en les zones del cos on l'os pressiona la pell contra una superfície exterior. Els pacients que més acostumen a patir aquest tipus de ferides són els malalts crònics i enllitats, perquè en la majoria d'aquests casos, no es poden recol·locar tots sols si hi ha una pressió així.

Les zones d'ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l'esquena, a l'alçada del sacre.

 

La UdL i l’IRBLleida inicien un estudi per avaluar els efectes beneficiosos sobre la salut cardiovascular de noves varietats de poma amb la polpa vermella

La Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han iniciat un estudi per avaluar l’absorció, el metabolisme i la biodisponibilitat dels compostos fenòlics, compostos químics que es troben a les plantes i fruites, de les noves varietats de poma amb la polpa vermella. Aquest estudi permetrà determinar els efectes beneficiosos en la salut cardiovascular d’aquesta varietat. S’ha escollit especialment la poma de polpa vermella per la seva aportació en antocians, compostos habituals de les fruites vermelles que presenten efectes antioxidants beneficiosos per a la salut. L’estudi correspon a un projecte coordinat amb el Grup de Recerca en Nutrició Funcional, Oxidació i Malaltia Cardiovascular, Functional Nutrition, Oxidation, and CVD Research Group (NFOC-Salut), del Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat  Rovira i Virgili, liderat per Rosa Solà.

El Grup de Recerca d’Antioxidants del Departament de Tecnologia dels Aliments de l’Escola Tècnica Superior d‘Enginyeria Agrària de la UdL, liderat per M. José Motilva, en col·laboració amb el servei cientificotècnic de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) i el Laboratori d’Imatge Vascular de l’IRBLleida, han iniciat aquest estudi que compta amb 10 voluntaris sans de 25 a 50 anys. El projecte s’ha portat a terme el mes de novembre a les noves instal·lacions de l’IRBLleida, a l’edifici biomedicina 2.

Els voluntaris realitzen en dejú la ingesta d’un snack de poma vermella (que equival a la ingesta de dues pomes) i, posteriorment, se’ls recullen mostres de sang i d’orina en diferents temps i fins a 24 hores. La ingesta de l’snack deshidratat permet preservar tots els compostos bioactius i les vitamines de la fruita fresca i augmenta la concentració dels compostos beneficiosos per a la salut cardiovascular, sense efectes secundaris.

Aquesta varietat de poma s’ha obtingut gràcies a la col·laboració d’un grup del FruitCentre-IRTA (Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries) i de l’empresa Nufri. Els resultats relatius a l’interès de la incorporació a la dieta d’aquestes noves varietats de poma de polpa vermella, o d’algun tipus de poma en general, en el control de les primeres etapes de la malaltia cardiovascular s’obtindran en un termini de dos anys.

El projecte, que porta per títol Red fleshed apple as novel anthocyanin-biofortified food: effect of food processing on the phenolic composition and bioavailability asessment of anthocyanins in humans, compta amb el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat mitjançant la convocatòria RETOS de la Sub-direcció General de Projectes d’Investigació (AGL2016-76943-C2-1-R).

Fotografia: L’estudi es realitza a l’edifici Biomedicina II de l’IRBLleida.

Fotografia: Fotografia: La varietat de poma que s'utilitza a l'estudi té la polpa vermella.

 

Els professionals de Pediatria del CAP Les Borges Blanques es desplacen als instituts per fer educació sanitària als adolescents asmàtics

Un any més, coincidint amb la campanya de vacunació contra la grip, l’Equip d’Atenció Primària (EAP)Les Borges Blanques va organitzar dos tallers d’educació sanitària adreçats als adolescents asmàtics que cursen estudis de primer a quart d'ESO en els centres d’educació secundària IES Josep Vallverdú i Escola Mare de Déu de Montserrat. Les sessionsque van tenir lloc el 10 de novembre, i la novetat d'enguany és que els professionals de Pediatria s'han desplaçatals instituts per impartir-hi la formació, per tal d’evitarque siguin els infants afectats els qui hagin d’anar al CAP i aconseguir així la major participació possible.

Les sessions, de dues hores de durada cadascuna de caràcter participatiu, dinàmic i actiu i estan coordinades per les infermeres de pediatria Mercè Segura i Ester Mateus i per la pediatra Mireia Biosca. “El fet que ens apropem als centres educatius suposa un benefici per a les famílies, ja que els infants no han de deixar l’institut per anar al CAP, i evitem que hi vagin sols o que els pares els hagin d’acompanyar”, explica Biosca.

Els tallers tenen coma objectiu donar als joves eines per conèixer la seva malaltia en aspectes com ara:reconèixer-ne les crisis,detectar els símptomes i desencadenants que té, saber el tractament que han de fer, utilitzar la medicació  correctament, i aconsellar-los sobre com podenevitar el fum del tabac i els al·lèrgens.En aquest sentit, les professionals de l’EAP incideixen en què“el bon control de la malaltia depèn, en gran mesura, d’una bona educació sanitària”.

Durant la sessió s’ha aprofitat per administrarals infants,amb l’autorització paterna,la vacuna antigripal (que està indicada per a aquesta patologia).D’aquesta manera, no han de tornar al CAP per vacunar-se, ni han de perdre més hores lectives.

 

Dia Mundial de la Diabetis, centrat en les dones sota el lema “El nostre dret a un futur saludable”

El 14 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Diabetes i er aquest motiu s’il·luminen en blau la façana de l’Ajuntament de Lleida i la Seu Vella. L’acte, que compta amb la col·laboració de la Paeria, és impulsat per la Federació Internacional de Diabetis que ha proposat que enguany se centri en les dones i la diabetis amb el lema “El nostre dret a un futur saludable”. A Lleida, l’acte està organitzat per la delegació local de l’Associació de Diabètics de Catalunya, amb la col·laboració del cap del servei d’endocrinologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Albert Lecube, i el suport i patrocini del laboratori Novo Nordisk.

A l’acte d’encesa de la il·luminació en blau del Palau de la Paeria assistiran el tinent d’alcalde i regidor; el Dr. Mateu Huguet, gerent territorial de l’ICS a Lleida; Francesc Fernández, president de l’Associació de Diabètics de Catalunya; la responsable de relacions institucionals a Catalunya de Novo Nordisk, Eva Llobet, i el cap del servei d’endocrinologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Albert Lecube, que, a més, és un dels organitzadors de diferents congressos com el de la Societat Espanyola per l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO) que se celebrarà al març del proper any al Palau de Congressos la Llotja de Lleida.

 

El Grup de Recerca de Neurocognició organitza una jornada internacional d’investigació en psicologia a Lleida

El Grup de Recerca de Neurocognició, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL), que investiga la psicobiologia de la personalitat i la genètica de la conducta, ha organitzat una jornada internacional d’investigació en psicologia a Lleida. La trobada tindrà lloc demà, divendres 17 de novembre, a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL. Verònica Martínez-Benet, investigadora iCrea de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, que va fundar i dirigir el Laboratori d’Identitat Multicultural de la Universitat de Califòrnia, impartirà la conferència de clausura, ‘Multiculturalitat: processos culturals, de personalitat i socials’, en una altra ubicació: la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (edifici annex a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova).

La jornada va comptaràr amb la presentació de diversos projectes de recerca en psicologia, que s’estan portant a terme a Europa, sobre temes com ara la dinàmica de la inseguretat laboral, neuropsicologia, predictors de personalitat en càncer, malalties cardiovasculars o perfils de personalitat relacionats amb la pràctica esportiva, entre d’altres. A més, també hi assistirà el president de l’Associació Europea de Psicologia de la Personalitat (EAPP), Jérôme Rossier, que és també professor de Psicologia de la Universitat de Lausana i director de l’Institut de Psicologia d’aquesta Universitat suïssa.

Grup de Recerca multidisciplinari

El Grup de Recerca de Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta està liderat pel catedràtic de la UdL i investigador de l'IRBLleida Anton Aluja. Els investigadors del Grup, de composició multidisciplinària (ja que inclou les especialitats de psicologia clínica, fisiologia i medicina), convergeixen en l'interès per la recerca de les bases biològiques de la personalitat i dels seus trastorns. Partint dels models de recerca en personalitat de tipus biologicofactorial, investiguen la relació de la personalitat amb el sistema endocrí (hormones gonadals), el sistema nerviós central (neurotransmissors i polimorfismes genètics) i la neurofisiologia (electrofisiologia). La investigació actual se centra en les relacions de la personalitat impulsiva i desinhibida, i les emocions, amb la neurotransmissió monoaminèrgica neural (noradrenalina, dopamina, serotonina i monoamino-oxidasa [MAO]). També investiguen les bases biològiques de la personalitat i l'estudi de la conducta humana a través de tècniques d'observació, directa i digitalitzada, de la conducta.

 

La Societat Espanyola d’Anestesiologia i Reanimació inclourà en el seu Pla formatiu la xarxa de simulació dirigida i coordinada per Josep Maria Sistac

La SEDAR ha decidit incloure en els seus plans formatius el Programa de simulació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, que fa vuit anys que se segueix en la formació de residents de tercer i quart any d’Anestesiologia a Catalunya. La Societat Espanyola d’Anestesiologia i Reanimació ha creat aquesta xarxa de simulació que, a partir de l’any 2018, farà cursos i aplicarà la simulació en els nous plans formatius.

La primera edició d’aquests cursos, prevista per al març de 2018, s’aplicarà a tot el Programa de simulació mèdica, de forma coordinada i dirigida des de Lleida, com una eina formativa en els plans d’actualització de l’especialitat.

La Xarxa SEDAR de Simulació Mèdica està formada per diverses institucions, a més de l’Hospital Arnau: Centre de Simulació de la Universitat de Santiago de Compostela, la Societat Asturcàntabra d’Anestesiologia i Reanimació (CESAR), el Centre de Simulació de Basurto, l’Hospital de la Fe, l’Hospital de Castelló, l’Hospital d’Alcorcón, l’Hospital La Paz de Madrid, la Universitat de Salamanca, de Valladolid, la Fundació IAVANTE de Granada, i el Centre de Simulació Mèdica de Tenerife.

 

L’equip d’atenció primària Alfarràs-Almenar  ha organitzat durant el mesos de novembre i desembre l’activitat: “ACTIVAT AL PARC DE LA SALUT” a les poblacions d’Almenar i Alfarràs

L’objectiu ha estat reactivar l’utilització dels parcs instal·lats ja fa uns anys i promoure la realització d’exercici físic en població més gran de 60 anys. L’activitat ha estat finançada  pels Ajuntaments d’Almenar  i Alfarràs, que van contractar un monitor per ensenyar a utilitzar correctament els aparells del Parcs lúdics i de salut instal·lats en aquest pobles.

A més, el centre ha organitzat i participat en les diferents sessions i ha realitzat sessions d’alimentació saludable a un total de 20 persones entre les dos poblacions. L’activitat ha estat una experiència satisfactòria i amb ganes de repetir segons tots els participants.

 

Pràctiques d’alumnes de fisioteràpia de Gàmbia

Alumnes de Gàmbia es troben durant el mes de novembre a la Universitat de Lleida (UdL) per realitzar pràctiques de Fisioteràpia en diferents centres sanitaris, com l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova o l'Hospital Universitari de Santa Maria. L'experiència emmarcada dins del programa de cooperació Fisiàfrica, liderat per la Xarxa Vives d'Universitats i coordinat per la professora de la UdL Carme Campoy.

Els alumnes treballen amb diagnòstics de fisioteràpia pediàtrica, neurològica, respiratòria i traumatològica. Segons Campoy, aquesta estada constitueix per a ells "una experiència molt enriquidora on han pogut adonar-se de tot el treball que hi ha per fer al seu país". Un dels objectius últims del programa és que els alumnes formats puguin impartir classes a Gàmbia i traslladar els coneixements i l'experiència adquirida.

Fisiàfrica compta amb la participació de les universitats de Lleida, Girona, Illes Balears, Miguel Hernández d'Elx i Vic-Central de Catalunya. A més, té el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

 

Notícies

L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA I L’EAP LA SEU D’URGELL VA REBRE EL PRIMER I EL SEGON PREMI A LA INNOVACIÓ EN LA JORNADA D’INICIATIVES, INNOVACIÓ I RECERCA

El 17 de novembre, dins la Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca celebrada a l’Aula Magna del Campus Ciències de la Salut —ubicada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida—,  es va atorgat el Primer Premi d’Innovació al treball Valoración de la escala de riesgo HEART en pacientes que acudieron a urgencias con dolor torácico agudo no traumático”. Els autors d’aquest estudi són Iris San Roman Arispe, Marta Ortega Bravo, Oriol Yuguero Torres i Josep Ramon Marsal Mora.

El test HEART s’utilitza per cribrar el dolor toràcic en pacients que van al centre per visitar-se d’urgència, ja sigui a l’atenció primària o bé a l’hospitalària. Amb aquest test es pot discriminar de manera molt més fiable el dolor toràcic no cardiològic i el cardiològic, cosa que millora el protocol d’actuació habitual i optimitza els recursos sanitaris, quant a proves complementàries realitzades.

En aquest projecte de recerca treballen de forma conjunta l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i l’Institut de Recerca Biomèdica IRB Lleida. Els resultats que se n’obtinguin formaran part de la tesi doctoral d’Iris San Roman, metgessa de família que va fer la residència al CAP Primer de Maig i que, actualment, treballa al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Prat de la Riba.

D’altra banda, l’EAP La Seu d’Urgell va rebre el Segon Premi a la Innovació amb el treball “Prevenció quaternària i projecte Esencial: evitant pràctiques de poc valor” de Mercè Corbella Buenaventura, Maria Graset Costa, Sergi Duaigües Miñambres, Alba Capdevila Sarramona i Albert Font Escuder.

L'EAP La Seu d’Urgell també va presentar un estudi descriptiu de la seva població sobre la base dels grups de morbiditat ajustada (GMA). La Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran també va participar amb la presentació de tres projectes territorials: el registre centralitzat del circuit de diagnòstic ràpid del càncer per al millor control dels pacients i per garantir-ne la traçabilitat,  el mapa de processos informatitzat com a gestor documental, i la creació de comissions de seguretat amb els tres hospitals comarcals de referència (La Seu d’Urgell, Viella i Tremp), amb l’objectiu de requerir més proactivitat als professionals per millorar la coordinació entre nivells.




COMITÈ D’ÈTICA ASSISTENCIAL ( CEA)

El Comitè d’Ètica Assistencial (CEA) és dels més antics de Catalunya en un Hospital Públic i es va constituir el 9 de juliol de 1992 per iniciativa de la Direcció de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Posteriorment, el 6 de juny de 1995, va ser acreditat pel Departament de Sanitat i Seguretat Social, d’acord amb l’Ordre de 14 de desembre de 1993, publicada en el DOGC, núm. 1836, de 24 de desembre de 1993, i els seus membres nomenats pel director general de recursos sanitaris.

El CEA es constitueix com un òrgan consultiu, multidisciplinari, que integra diverses ideologies morals i el seu entorn, i que està al servei dels professionals i usuaris de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de la Regió Sanitària de Lleida, per ajudar a analitzar els problemes ètics que puguin sorgir, amb l’objectiu de millorar la qualitat assistencial.

El CEA està format per un mínim de 7 membres, entre els que hi ha representants de la Direcció, del món assistencial i també representants de la Regió Sanitària.

Fins ara, havia estat president el Jordi Ballesté i la secretària la Maria José Ruiz. Arràn de la renúncia d'ambdós al mes de Juliol per motius laborals, es van realitzar eleccions als dos càrrecs.

Vam ser escollits per unanimitat l'Antonio Ordoñez, infermer, com a secretari i el Dr. Oriol Yuguero, facultatiu especialista del Servei d'Urgències, com a President.

Des d’aquests linees volen agrair als Companys que han exercit fins ara per la seva implicació i dinamització del CEA.

Ara es començarà una renovació dels membres del CEA i un nou projecte en el que es pretèn donar a conèixer el CEA entre els professionals sanitaris.


L’EQUIP D'ATENCIÓ PRIMÀRIA TREMP VA CELEBRAR EL SEU 25È ANIVERSARI

El 23 de novembre, es va complir el 25è aniversari de la creació de l’Equip d'Atenció Primària Tremp. Per celebrar-ho es va programar un seguit d’activitats al llarg del dia. Al matí una caminada popular des del Pavelló El Juncar de Tremp, i un esmorzar saludable. Aquesta activitat es va organitzar conjuntament amb el programa Al teu gust de l’Ajuntament de Tremp.

A la tarda va tenir lloc l’acte institucional que va incloure la conferència “La gestió de la il·lusió en temps de canvis”, a càrrec del reconegut comunicador Emilio Duró Pàmies. Duró professor associat en diverses universitats i escoles de negoci i és autor de múltiples articles en publicacions empresarials i de divulgació general.

Durant uns dies es va poder visitar al Centre d’Atenció Primària de Tremp, una exposició fotogràfica amb alguns dels moments més destacats en l’evolució de l’Equip, que han tingut lloc en el transcurs d’aquests 25 anys que han passat des de la seva creació.






UN CENTENAR DE PROFESSIONALS  EN LA JORNADA DE FORMACIÓ SOBRE REHABILITACIÓ CARDÍACA I PREVENCIÓ CARDIOVASCULAR

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va acollir  el 1 de desembre una jornada formativa en rehabilitació cardíaca i prevenció cardiovascular organitzada conjuntament entre el Servei Territorial de Cardiologia de Lleida, la Societat Catalana de Cardiologia (SCC) i el Servei de Rehabilitació de la Gerència Territorial Lleida. En la trobada, que ja compta amb un centenar de persones inscrites va participar el president de l’SCC, Xavier Viñolas; el Grup de Treball del Servei de Rehabilitació, i professionals de diverses especialitats i àmbits relacionats amb aquest tema, com ara rehabilitació, nutrició, infermeria, psicologia i medicina familiar.

El programa de la Jornada es va centrar en la rehabilitació cardíaca, entesa com un tractament integral i multidisciplinari dirigit a la recuperació funcional, però també a la  psicològica, i al compliment de tots els hàbits cardiosaludables. Així mateix, es va tractar la millora de la qualitat de vida dels pacients després de sofrir una afectació cardíaca.

La rehabilitació cardíaca és imprescindible, també, per complementar l’atenció rebuda en l’àmbit hospitalari, ja que facilita la reinserció en l’activitat social, familiar i laboral i, alhora, evita recaigudes. Per aquestes raons, és un dels temes més interessants actualment en l’àmbit cardiològic i la promouen totes les societats científiques i organismes sanitaris.


L’OFTALMÒLOGA I ESPECIALISTA EN GLAUCOMA DE L’HOSPITAL ARNAU M. JESÚS MUNIESA VA PARTICIPAR EN LA TERCERA EDICIÓ DEL CONGRÉS ‘INSIDE GLAUCOMA BARRAQUER MEETING’

Barcelona va acollir  els dies 27 i 28 d’octubre, la tercera edició del congrés InSide Glaucoma Barraquer Meeting, amb la participació com a ponent de M. Jesús Muniesa, oftalmòloga i especialista en glaucoma de l’Hospital Arnau i investigadora de recerca translacional en medicina respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Muniesa hi va participar juntament amb Eduard Estivill, especialista en medicina del son. Junts van abordat el glaucoma en la síndrome de l’apnea/hipoapnea del son (SAHS).

La SAHS és un factor de risc reconegut de glaucoma. Hi ha evidència que la prevalença de glaucoma és més alta en pacients amb SAHS que en la població general, especialment entre els pacients amb SAHS greu. De la mateixa manera, s'han publicat estudis sobre la incidència més alta de SAHS entre les pacients amb glaucoma.

La relació entre aquestes dues patologies es basa en factors vasculars i mecànics. S'ha de recomanar una avaluació oftalmològica als pacients amb SAHS greu i s'ha de descartar la presència d'alteracions del son entre els pacients amb glaucoma, ja que el tractament de la SAHS amb pressió positiva contínua en les vies respiratòries (continuous positive airway pressure [CPAP]), un dispositiu mèdic per al tractament de l'apnea del son, pot estabilitzar la progressió de la neuropatia òptica glaucomatosa.




LA REGIÓ SANITÀRIA LLEIDA ÉS LA PRIMERA DE CATALUNYA A DESPLEGAR L'ECONSULTA EN TOTS ELS SEUS EQUIPS D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

Aquest mes d'octubre, la Regió Sanitària Lleida ha desplegat l'eConsulta en tots els equips d'atenció primària (EAP) de la regió, un total de 23. Es tracta de la primera regió sanitària de Catalunya que assoleix el 100% de desplegament. L'eConsulta és una eina de consulta no presencial entre el ciutadà i el professional de salut que complementa l’atenció presencial, que permet estalviar tràmits i temps i que s'està implementant de manera progressiva. Per accedir-hi els usuaris han de tenir activat el seu portal digital de La Meva Salut, l'accés al qual s'ha de sol·licitar als centres d'atenció primària.

L’eConsulta permet resoldre necessitats del ciutadà sense que professional i pacient comparteixin espai i temps. L’usuari pot enviar consultes al seu metge i infermera en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu. Admet fitxers annexos i permet veure l’historial de consultes fetes, accedir-hi en qualsevol moment i rebre notificacions per correu electrònic quan el professional ha respost la consulta, i ja està disponible a La Meva Salut.

L’accés a l'eConsulta només és possible per mitjà de l'espai digital de La Meva Salut, fet que dóna la màxima seguretat i garantia de confidencialitat en la comunicació. Tota la informació i els missatges que es generen amb l’eConsulta resten incorporats a la història clínica del ciutadà.

Fins al moment, ja han utilitzat el servei d'eConsulta a la Regió Sanitària Lleida un total de 1.350 pacients, i els temes que els ciutadans més consulten a través del servei són els relacionats amb algun problema de salut, ja conegut pel professional; dubtes sobre la medicació o resultats i comentaris sobre proves diagnòstiques: analítiques, proves de radiologia, etc.

Cal tenir present que, com que no és un servei en línia, no està previst per a consultes urgents o que requereixin una resposta immediata. Per aquest tipus de consultes es pot trucar al 061 CatSalut Respon o adreçar-se directament al CAP, a un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) o bé a un servei d’urgències hospitalàries.


TESIS DOCTORAL DRA. ANNA VENA

El día 27 de novembre, la Dra. Ana Belén Vena del Servei de Geriatria de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, va procedí a la lectura de la memòria per obtenir el grau de doctora a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina.

EL treball “Incidencia, caracteristicas y evolucion de los pacientes mayores con ictus” recull una visió específica de la citada malaltia en la població anciana amb l’objectiu de millorar la seva atenció.




CURS D'ACTUALITZACIÓ EN LA PRÀCTICA CLÍNICA INFERMERIA




L’EAP DE BALAGUER ES SUMA AL DIA MUNDIAL DEL CÀNCER DE MAMA

L’Equip d’Atenció Primària de Balaguer va organitzar un seguit d’activitats comunitàries en motiu de la celebració del Dia Mundial del Càncer de Mama i en suport als pacients que pateixen aquesta malaltia.

Durant la jornada, que es va celebrar el 18 d’octubre a la sala de formació del CAP II de Balaguer, va tenir lloc el visionat d’un curtmetratge realitzat per la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA), en el que va mostrar  que “un càncer no acaba als hospitals, no acaba en la derrota de la malaltia, les pors no s’extirpen, si no es guanyen. La vida no es reconstrueix, sinó s’afronta, el càncer no caduca, el càncer no s’amaga, el càncer es supera, només quan estem plenament convençuts, sols llavors haurem guanyat el desafiament.” Tot  seguit tindrà lloc l’exposició “una experiència viscuda” per part de la infermera d’atenció primària, Alícia Màrquez i la cloenda amb la presència de la doctora Marisa Pon, especialitzada en patologia mamària de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i d’Aída Anglès, psicòloga de l’AECC.

La jornada va comptar amb el suport de Postureig Lleida, l’AECC i Ràdio Balaguer. Durant l’activitat es van poder comprar les xapes benèfiques a favor d’ADIMA Associació de dones intervingudes de mama de Lleida “I love popes”, creades per Postureig Lleida.




STAR WARS VISITEN EL BANC DE SANG I TEIXITS (BST)

El matí del dissabte 25 de novembre, de 10 a 12 el Banc de Sang i Teixits (BST) va promoure la visita, emmarcada dins un projecte solidari conjunt de la donació de sang per tot Catalunya, de 7 personatges d’Star Wars, que pertanyen a la Legion 501 Spanish Garrison, un grup que té per lema “chicos malos haciendo cosas buenas”.

També van fer un tomb per l’Hospital i tothom que els va veure els va voler saludar, especialment els nens ingressats al Servei de Pediatria, on els van rebre amb molta expectació.




EL CAP LES BORGES BLANQUES DEDICA EL PROGRAMA CUIDADOR EXPERT A LES DEMÈNCIES

El passat 23 d’octubre,es va iniciar al Centre d’Atenció Primària Les Borges Blanques el Programa Cuidador Expert Catalunya®, que enguany es dedica a les demències. Lidera aquest Grup un cuidador expert que ja té experiència a tenir cura d’una persona amb deteriorament cognitiu i a qui s’ha preparat,anteriorment,per conduir les sessions amb l’ajuda dels observadors del Programa. Es tracta de dues professionals de l’Equip d’Atenció Primària Les Borges Blanques, una infermera i una treballadora social, que també assisteixen a les sessions. Els participants integrants són persones que han estat cuidant o que cuiden pacients amb aquest perfil. El Programa consta de nou sessions i finalitzarà el proper mes de desembre.

Aquest Programa pretén que, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències del cuidador expert amb la resta de cuidadors, es promoguin canvis d’hàbits que millorin la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona de qui tenen cura. El Programa, que finalitzarà el proper 18 de desembre, té una durada total de nou sessions, d’una hora i mitja setmanal. Entre d’altres, s’hi tracten temàtiques com ara els cuidadors i la tasca de cuidar, la demència, els consells per a l’alimentació, la higiene, la comunicació, els estils de vida saludables, els aspectes emocionals, les mesures jurídiques i els recursos.

Els beneficis i avantatges d’aquest grup són, principalment, compartir aprenentatges, conèixer altres persones que es troben en la mateixa situació, disminuir el sentiment de soledat, afrontar experiències difícils i obrir-se als sentiments i emocions en relació amb altres persones.




DIA MUNDIAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

El 28 de novembre de 2017, i pel tal de commemorar el Dia Mundial contra la Violència Masclista, a la sala d’actes del Centre Corporatiu va tenir lloc la conferència “Les arrels de la violència masclista, una nova perspectiva”, a càrrec de Cristina Sànchez Miret, doctora en Sociologia i professora titular de Sociologia de la Universitat de Girona, al Departament d’Empresa.

La xerrada, emmarcada en el Pla d’igualtat de l’Institut Català de la Salut, va analitzar per què la violència masclista no s’acaba. La tesi és que, possiblement, això succeeix perquè vivim en un món sexista i perquè fins que no tinguem una societat en què no importi si som homes o dones, i siguem persones i prou, no aconseguirem erradicar aquesta violència.


LA CAMPANYA DE RECOLLIDA D’OLI ACONSEGUEIX 80 LITRES A LLEIDA PER FINALITATS SOCIALS

El 30 de novembre, a  dos dies del Gran Recapte, la recollida d'oli duta a terme als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida ha aconseguit reunir 80 litres d'oli que es destinaran a la Fundació Arrels Sant Ignasi, que lluita per eradicar la pobresa i l'escassetat de recursos.

Aquest any, el concurs estatal per a la distribució d'oli pels més desfavorits ha quedat desert, de manera que les aportacions privades són essencials i necessàries per garantir que tothom tingui accés a aquest element bàsic en la nostra dieta i cuina. Donada aquesta situació, Clece, una empresa dedicada a donar servei a la societat i que gestiona cafeteries de centres sanitaris i educatius, va organitzar quatre dies de recollida d'oli sota el títol ‘Un esmorzar d'un litre’: per cada contribució dipositada s'ha regalat un esmorzar gratuït. A més, per cada litre d'oli aportat pels usuaris de la cafeteria, Clece ha doblat la participación i l’empresa d’olis Olipen ha col·laborat amb una aportació solidària.

La recol·lecta s'ha dut a terme en altres punts del territori català. En el Baix Llobregat, s'han recaptat 400 litres a l'Hospital Universitari de Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat) i 150 litres a l'Hospital de Viladecans que es donaran la Creu Vermella de les respectives ciutats. A més, en el punt de recollida de la Universitat Autònoma de Barcelona s'han aconseguit 80 litres que es lliuraran a Rebost Solidari de Cerdanyola.

“La recollida ha estat molt positiva, amb molt bona resposta dels ciutadans i esperem poder seguir contribuint en properes edicions”, apunta Montse Mesas, Delegada Social de Clece. El Gerent de l’ICS de Lleida, Mateu Huguet ha estat l’encarregat de lliurar l’oli recaptat a la presidenta d’Arrels Sant Ignasi, Pilar Mas.




Exposicions

L’HOSPITAL UNIVERSITARI DE SANTA MARIA ACULL DOS EXPOSICIONS SOLIDÀRIES ABANS D’ACABAR L’ANY

El vestíbul de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) va acullir durant el  mes de novembre i el proper mes desembre dos exposicions solidàries en coordinació amb les ONGD i aMS de Lleida.

Durant tot el mes de novembre, es pot veure l’exposició 25 Arguments per la Pau. Es tracta d’una mostra que recull 25 cartells il·lustrats per alguns dels millors humoristes gràfics del país que conviden a reflexionar i construir una cultura de pau, llibertat, justícia social i valors.

D’altra banda, el mes de desembre, pren el relleu l’exposició Comerç Just: pensa quan consumeix. Es tracta d’una mostra  sobre el comerç just que invita la ciutadania a fer una mirada crítica sobre la situació actual, el mercat internacional, la problemàtica del sector i exemples de comerç just de dos productes: el cafè i el cotó.


Publicitat



App CatSalut Respon