setembre 2017

Butlletí núm. 49

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i  El Centre d’Art la Panera presenten el projecte «Art contemporani a l’hospital»

El projecte «Art contemporani a l’hospital» ha guanyat la convocatòria de finançament Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017 de la Fundació franco-espanyola Daniel & Nina Carasso, dotada amb 66.000€.
“Art contemporani a l’hospital” és el projecte que es durà a terme conjuntament amb el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Arnau durant els anys 2017-2020.

La Fundació Daniel & Nina Carasso fou creada a principis de 2010 en memòria de Daniel Carasso, el fundador de Danone, i de la seva esposa Nina. Es tracta d’una fundació familiar, independent del grup agroalimentari.  La Fundació Daniel i Nina Carasso està afiliada a la Fondation de France i té per vocació finançar projectes relacionats amb dues grans àrees que concorren en la plenitud de l’ésser humà:
- L’alimentació, per mantenir la vida.
- L’art, per enriquir l’esperit.

La convocatòria de projectes Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017  pretén col·laborar a crear comunitats d’aprenentatge transdisciplinars i obertes a la ciutadania que permetin noves articulacions entre dos dels seus grans relats, el científic i l’artístic. Promoure iniciatives i projectes d’intel·ligència col·lectiva esdevé una eina privilegiada per connectar-nos amb el nostre món, comprendre’l i transformar-lo.

El projecte «Art contemporani a l’hospital» neix de la petició, per part del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova al Centre d’Art la Panera d’elaborar un programa d’intervencions artístiques en l’espai amb la participació de pacients i personal del servei, per tal de visibilitzar el procés curatiu dels malalts i sensibilitzar la comunitat d’afectacions freqüents però poc visibles, com el càncer de pròstata i el càncer de colon.

Aquesta beca permet al Centre d’art portar més enllà col·laboracions prèvies amb l’hospital – com el programa Art i Hospital – i pretén incidir en la investigació des de la pràctica sobre les possibilitats de l’art en el camp sanitari, centrant-se en la relació amb el pacient des de la perspectiva holística i no només per la seva condició de malalt. Es posarà el focus en l'oncologia masculina i els tabús que s'associen a ella, al voltant de la qual es produiran una sèrie de dispositius artístics. Del projecte en sorgirà una publicació.

Els artistes que participaran en el projecte són: Domestic Data Streamers, Valeriano López, Isabel Banal, Núria Mora, Marta Galán Sala, Lara Costafreda, Antoni Hervás, Javier Codesal, Carla Boserman, i el tàndem Aimar Pérez Galí i Jaime Conde-Salazar.

La programació del primer any del projecte s’iniciarà amb la il·lustradora lleidatana Lara Costafreda com a primera artista resident durant l’últim trimestre del l’any 2017;  seguirà amb el col·lectiu Domestic Data Streamers durant el primer trimestre de 2018, els ballarins Aimar Pérez Galí i Jaime Conde-Salazar, el tercer trimestre i Antoni Hervàs, de juliol a setembre de 2018.

 

La Comissió del Dolor de l'Hospital Universitari de Santa Maria fa un estudi sobre la prevalença del dolor en els pacients hospitalitzats

Els membres de la Comissió de Dolor de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida han fet un estudi per conèixer la prevalença del dolor en els pacients hospitalitzats, i valorar la intensitat del dolor, la qualitat de la informació rebuda i els tractaments que s’han dut a terme durant l’ingrés. A l’estudi, que s’ha realitzat mitjançant una enquesta-opinió, hi han participat 363 pacients ingressats a les unitats de cirurgia, medicina interna i geriatria.

Els resultats, molt satisfactoris, han mostrat una prevalença global del dolor del 48%, inferior a la d’altres resultats publicats en estudis similars a diversos hospitals,  que se situa 14 punts per sota de la xifra obtinguda en el darrer estudi realitzat per la mateixa Comissió (62% de prevalença del dolor al 2011). També reflecteixen una intensitat del dolor lleu-moderada del 93% i que el grau de satisfacció per l’atenció i els tractaments rebuts ha estat de bo-molt bo en un 95% dels casos. Així mateix, s’ha trobat una relació significativa entre la informació rebuda i el grau de satisfacció dels pacients.

El treball ha estat presentat a congressos de diverses especialitats, com farmàcia hospitalària, geriatria i gerontologia i qualitat. En el Congrés de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, que va tenir lloc el  9 de juny de 2017, el treball va guanyar el segon premi a la millor comunicació/pòster.

La Comissió del Dolor de l’Hospital Universitari Santa Maria es va constituir l’any 2008, amb l’objectiu d’assolir un control òptim del dolor en els pacients ingressats com a requisit de qualitat assistencial, i integrar el maneig del dolor dins del Pla general institucional hospitalari.

Cal destacar com a actuacions principals les següents: fomentar la formació dels professionals en la importància de la valoració i el tractament del dolor, crear programes dirigits a la informació i l’educació dels pacients i familiars sobre els tractaments i tècniques que s’utilitzen actualment i el seguiment que se’n pot fer i detectar les àrees hospitalàries que són susceptibles de millora.

La Comissió la forma un equip multidisciplinari amb especialistes del Servei d’Anestesiologia (Reis Drudis), Farmàcia Hospitalària (Francisco Torres), Qualitat (Laura Batalla), Cirurgia General (Àngels Gabarrell), Rehabilitació (Elena Hijós), Geriatria (Laura Nadal), PADES (Ramona González), UFISS (Jaume Canal) i Infermeria (Inés Ortiz i Sally Santisteve).

Els resultats d’aquest estudi permetran als membres de la Comissió continuar treballant per assolir l’objectiu final de tenir un “Hospital sense Dolor”.

Fotografia de grup amb alguns membres de la Comissió del Dolor de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, de dreta a esquerra: Inés Ortiz, Elena Hijós, Reis Drudis, Francisco Torres, Laura Batalla, Laura Nadal, Ramona González

 

L’Associació de Dislèxia de Lleida organitza un berenar amb la investigadora referent de la dislèxia Luz Rello

El passat 21 de setembre l’Associació de Dislèxia de Lleida va organitzar un berenar amb Luz Rello, investigadora de la prestigiosa Carnegie Mellon University de Pittsburgh, als EUA, i guanyadora d’importants premis, com European Young Researchers' Award or Innovator under 35 o TR35 MIT’s Technology Review Spain, per la seva tasca d’investigació sobre la dislèxia.

En aquest berenar a l’edifici polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, els pares i mares de les famílies amb infants que pateixen aquesta malaltia podran interactuar amb aquesta investigadora eminent i amb tot un grup de pediatres, amb la idea de recollir el màxim nombre d’errors lingüístics possibles per tal de millorar les eines de les quals es disposa actualment per lluitar contra la dislèxia.

Luz Rello és la fundadora de Change Dyslexia, una empresa social que té com a objectiu ajudar a la detecció de la dislèxia i reduir les taxes globals d’abandonament escolar relacionades amb aquesta dificultat de l’aprenentatge mitjançant l’ús de la tecnologia i la ludificació. Change Dyslexia ofereix Dytective for Samsung, un test en línia traduït a diferents llengües que en 15 minuts ajuda a identificar el risc de patir aquest trastorn combinant jocs lingüístics i d’atenció amb intel·ligència artificial, així com diverses aplicacions per a telèfons intel·ligents i tauletes, com el DytectiveU o el DytectiveCat, aquesta darrera en català, per a la creació de la qual Rello compta amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut Català de la Salut i la Fundació de Recerca en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol.
Cal destacar també la tasca dels professionals d’atenció primària de Lleida, molt implicats en el projecte, com Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla de Ferran; els pediatres Ramon Capdevila i Mireia Biosca, de l’EAP Les Borges Blanques; Lídia Sanz, de l’EAP Seròs; Gemma Terrer, de l’EAP Balàfia – Pardinyes, i Fernando Paredes, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

 

Professionals del CAP de Cappont i de l’Agència de Salut Pública van apropar la consulta a les piscines per informar sobre els efectes de la calor i el sol

Professionals i tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida (ASPCAT) i del CAP Cappont, van apropar el 8 d’agost, a les piscines del barri de Cappont de Lleida, per donar consells en cas de cop de calor i com prevenir els efectes del sol i de les onades de calor. Al llarg de tot el matí, els professionals sanitaris, amb vestit de bany d’època, van atès desenes d’usuaris de les instal·lacions municipals en el marc d’aquesta activitat de salut comunitària organitzada per l’ASPCAT i el CAP Cappont, gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), amb el suport de l'Ajuntament de Lleida.

Teresa Hernández, coordinadora de Promoció i Salut Comunitària a Lleida i Alt Pirineu i Aran de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va destacar que la idea de l’activitat va sorgir dels mateixos professionals del CAP de Cappont i que “l’objectiu és minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població informant-los d’una manera planera i divertida”.

Des de fa anys, s'han descrit els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables, s’ha incidit en què cal una especial atenció a la gent gran, els nadons, persones amb patologies cròniques, les que prenen medicació o les que viuen en condicions socials precàries. També es van adreçar als nens i joves per conscienciar-los en les bones pràctiques en aquest àmbit durant els mesos d’estiu.

Els infermers Aránzazu Nieto i Jordi Martínez, per la seva banda, van explicar que el projecte va sorgir en notar un augment de visites al CAP amb erupcions solars i altres efectes de la calor i en detectar una falta de conscienciació sobre la protecció solar. I van afegir que volen que la població conegui més els professionals de la infermeria, que els vegin com una part activa de la seva salut, que poden acudir a ells no només per curar, sinó també per prevenir.

Els professionals sanitaris van posar èmfasi en la conscienciació sobre els efectes del sol, per aquest motiu, es van han lliurar mostres de protecció solar de factor 50 cedides per oficines de farmàcia de Lleida. També es van repartit ventalls i diptics amb informació i consells, per evitar accidents en piscines i platges i van recordar la necessitat d’una correcta hidratació, especialment quan fa molta calor.

 

La Residència per a Gent Gran Lleida-Balàfia i la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Balàfia II celebren la 8a Setmana de la Gent Gran

Del 21 de setembre al 2 d’octubre, la Residència per a Gent Gran Lleida-Balàfia, gestionada per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va celebrar per 8è any consecutiu la Setmana de la Gent Gran en commemoració de dues dates assenyalades: el Dia Mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre, i del Dia Internacional de les Persones Grans, l'1 d’octubre. Aquest any, s’hi sumen, per primer cop, els usuaris i usuàries de la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Balàfia II, gestionada també per GSS.

Al llarg de tota la setmana, es van  organitzar una quinzena d’activitats de les que tots els usuaris i usuàries, els seus familiars van poder gaudir així com els professionals dels centres. El tret de sortida var ser el 21 de setembre, Dia Mundial de l'Alzheimer, en què ambdós centres residencials organitzaran tallers d'estimulació i la xerrada "Els oficis perduts en el temps", a la sala polivalent de la Residència per a Gent Gran Lleida-Balàfia.

Fins al 2 d'octubre, estan previstos un seguit d’actes de caire lúdic, solidari i educatiu amb l'objectiu d'afavorir l’estimulació física i cognitiva dels usuaris i usuàries i la seva integració social, així com millorar el seu estat anímic i, en conseqüència, el seu benestar i la seva qualitat de vida.

Algunes de les activitats que s'organitzaran són una sortida al Museu de l'Automoció Roda Roda, actuació de balls country, concurs de dòmino generacional, espectacle de pallassos, sortida en bus turístic o jocs tradicionals amb el CEIP Països Catalans, entre altres.

Per commemorar el Dia Internacional de les Persones Grans, el 2 d'octubre al jardí de la Residència Lleida-Balàfia tindrà lloc un concert del Cor del Centre de Rehabilitació de la Veu de Lleida i Mollerussa i la clausura dels actes.

La residència i el centre de dia

La Residència per a Gent Gran Lleida-Balàfia té 96 places de residència assistida i la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Balàfia II disposa de 60 places de residència assistida i 60 de centre de dia. Ambdós centres estan gestionats per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris i presten el servei al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Tots dos centres tenen com a objectiu principal la qualitat en l’atenció, la satisfacció i el benestar dels usuaris i usuàries. Es promou l’atenció integrada i centrada en la persona amb professionals que treballen en un equip multidisciplinari format per especialistes en medicina, farmàcia, psicologia, infermeria, treball social, educació social, teràpia ocupacional, fisioteràpia, gerontologia i animació sociocultural.

 

Notícies

L’HOSPITAL ARNAU CELEBRA LA SETMANA MUNDIAL DE LA LACTÀNCIA MATERNA

Des de l’1 d’agost fins al 7 del mateix mes, es celebrar la Setmana Mundial de la Lactància Materna que és una iniciativa impulsada per la WABA (Aliança Mundial Pro Lactància Materna), de manera conjunta amb la OMS i UNICEF, que fa de coordinadora en la celebració anual d'aquest esdeveniment. Actualment és el moviment social més estès en defensa de la lactància materna.

Aquest 2017 se celebra el 25è aniversari d’aquesta Setmana, que amb el lema “Construint aliances per protegir la lactància: pel bé comú, sense conflictes d’interessos”, vol dur a terme l'acció conjunta necessària per protegir, promoure i donar suport  a  l’alletament natural.

La lactància materna és un dret humà que s’ha de garantir perquè és responsabilitat de tothom. Les institucions i els particulars han de prendre part activa en la seva defensa a fi de donar un missatge clar a la societat sobre què implica la lactància natural.

A més, és un dels mitjans més eficaços i menys costosos per assegurar que mares i fills assoleixen el nivell de salut "més alt possible".  Entre tots hem de conjuminar esforços perquè sigui l’alimentació exclusiva durant els sis primers mesos de vida i continuar-la, amb l’alimentació complementària adequada, durant 2 anys o més, mentre mare i fill/a ho desitgin.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va voler sumar-se als actes d’aquesta celebració, amb la creació d’un punt de llibre que es va repartir als nens i nenes ingressats durant aquesta setmana, i amb l’ajut de “Vadepopes”, el grup de suport a l’alletament del CAP d’Almacelles, es va organitzar  l’exposició  “Mare vull Popa!” des del dia 2 d’agost fins al dia 31 del mateix mes a la sala d’exposicions de l’Hospital Arnau.








UNA PROPOSTA DEL GRUP DE RECERCA TRANSLACIONAL EN MEDICINA RESPIRATÒRIA DE L’IRBLLEIDA, ESCOLLIDA PER FORMAR PART DELS DEBATS INTERNACIONALS B·DEBATE

La proposta “Dormir: el quart pilar de la salut. Per què el son és tan important com la dieta, l'activitat física o el benestar emocional?”,Sleep: the Fourth Pillar of Health. Why sleep is as important as diet, physical activity or emotional wellness”, liderada per Ferran Barbé, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) ha estat seleccionada per formar part del calendari d’activitats B·Debate 2018. Una iniciativa de Biocat i Obra Social “la Caixa” que té l’objectiu d’impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic per al debat, la col·laboració i l’intercanvi obert de coneixement entre experts de màxim prestigi nacional i internacional en l’abordatge de reptes complexos d’alt interès en ciències de la vida. El programa anual d’activitats es compon de 8 a 10 activitats que s’executen durant tot l’any.

‘El Comitè Científic ha considerat que aquesta pot ser una molt bona oportunitat per impulsar la recerca en aquest àmbit i la internacionalització de la bioregió‘, han destacat els organitzadors de la iniciativa respecte a la proposta lleidatana. La trobada, que tindrà lloc la tardor de 2018, debatrà sobre els últims avenços en la recerca del son, identificarà futures àrees de recerca en aquest àmbit i associacions multidisciplinàries i desenvoluparà i ampliarà sinergies entre actors socials, mèdics i tecnològics implicats en el son, entre d’altres.

Trobades internacionals

Els debats potencien la integració de diverses disciplines científiques i, a la vegada, volen contribuir a posicionar Barcelona com a ciutat referent en generació de coneixement i Catalunya com a país d’excel·lència científica. B·Debate concep el debat com un potent i eficaç mètode de generació de coneixement. Els debats que configuren el Programa d’activitats de B·Debate són trobades internacionals d’alt nivell científic entre una selecció d’experts de prestigi internacional i de científics que desenvolupen la seva activitat a Barcelona i Catalunya,  moderats per líders de la ciència.




L'AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA I EL CAP BALAGUER VA PARTICIPAR EN L'APLEC SÈNIOR 2017 DE LES COMARQUES DE LLEIDA

Professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida (ASPCAT) i del CAP Balaguer, van participar el 3 de setembre en l'Aplec Sènior 2017 de les comarques de Lleida que organitza el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies al Pavelló Molí de l'Esquerrà de Balaguer.

La conferència Envelliment actiu i saludable, a càrrec de professionals de l'ASPCAT a Lleida i del CAP Balaguer, es va  tractar sobre l'alimentació, l'activitat física i les relacions socials.  Tambe van col·locar un estand on els visitants de la fira van rebre informació dels serveis i activitats per a la gent gran organitzats pel Servei Català de la Salut, l'ICS i l'ASPCAT.

Aquest aplec té l'objectiu de ser un punt de trobada i d’informació per a les persones grans del territori lleidatà i les seves famílies, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en col·laboració amb els departaments d’Interior, Salut i Empresa i Coneixement.


Minut de silenci en suport a les víctimes de l’atemptat a la Rambla de Barcelona i de Cambril com a condemna del terrorisme

A les 12 del migdia del passat 18 d’agost, en solidaritat a les víctimes i les seves famílies dels atemptats de Barcelona i Cambrils  va tenir lloc un minut de silenci a l’entrada de tots els centres, es va fer un minut de silenci en suport a les víctimes de l’atemptat ocorregut ahir a la Rambla de Barcelona i de Cambrils com a condemna al terrorisme.

Moltes gràcies per la vostra implicació i qualitat humana també en situacions de màxima complexitat.




EL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE TREMP I LA BIBLIOTECA MARIA BARBAL

El Centre d’Atenció Primària de Tremp i la Biblioteca Maria Barbal d’aquesta població,  van dur a terme accions conjuntes amb l’objectiu d’afavorir l’hàbit de la lectura.

Per tal d’estimular la lectura es van proporcionar llibres i revistes a l’abast de les persones usuàries d’aquest centre de Salut, invitant-les a la lectura durant l’espera. Es dóna informació de la Biblioteca així com l’accés als llibres en préstec.








Exposicions

L’ARTISTA M. ÀNGELS BUJ GONZÁLEZ A L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

Àngels Buj González va néixer a Barcelona l’any 1935. Va passar una part de la seva vida a les terres de Terol, on va cursar els estudis de dibuix artístic, pintura, música i magisteri. L’exercici del magisteri i l’ensenyament d’aquestes arts van esdevenir la seva professió.

Va iniciar la seva vida professional a la província de Terol com a mestra, va treballar uns anys a Suïssa i, posteriorment, va tornar a l’Estat espanyol per exercir la seva professió a la província de Barcelona. Finalment, s’establí a Tornabous (Lleida), on formà una família i ha continuat la seva tasca docent mentre s’ha mantingut en actiu.

La seva llarga trajectòria com a pintora i la seva creativitat la van portar a fer nombroses exposicions de pintura a l’oli al llarg dels anys, la primera de les quals va ser a Suïssa l’any 1964. Posteriorment, ha exposat la seva obra en diverses ocasions a les poblacions de Lleida, Tàrrega, Tornabous, Sant Carles de la Ràpita, Mirambel (Terol), Mollerussa i Vielha.

La seva obra com a pintora es basa en la pintura a l’oli —amb predomini del realisme i protagonisme de la llum, combinada amb la riquesa del fons.

Una de les crítiques realitzades sobre les seves obres la va fer el pintor Josep Minguell: “Sobre el fons d’un quadre de l’Àngels no caldria pintar-hi res més, podria ser un quadre en si mateix”.




Publicitat



App CatSalut Respon