juliol 2017

Butlletí núm. 48

Investigadors de l’àrea d’Endocrinologia de Lleida fan un estudi sobre la prevalença, les característiques clíniques i l’avaluació del risc de la prediabetis

Un grup d’investigadors d’atenció primària i de l’àrea hospitalària d’Endocrinologia de Lleida han publicat, en la prestigiosa revista científica British Medical Journal BMJ Open, un estudi multicèntric i multifactorial molt ambiciós, del qual sortiran més estudis, i que té per objectiu determinar quins factors poden fer que un pacient amb prediabetis acabi desenvolupant la malaltia.

Es tracta d’un estudi de mitjà a llarg termini, en què es farà un seguiment d’aquests pacients al llarg d’un rang d’entre 5 i 10 anys, tenint en compte diferents variables com són la dieta i la història clínica (que han estat característiques en cada pacient prediabètic). A més, en cada cas es realitza una ecografia de caròtida.

Per fer aquest estudi s’ha seleccionat una cohort de Mollerussa, que supera el mig miler de persones; concretament, 594 pacients. D’aquest estudi se n’extrauran dues tesis doctorals de dues metgesses d’atenció primària, Maria Belén Vilanova i Mireia Falguera.

Han participat en aquest estudi la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de l’atenció primària de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i el Grup Consolidat de Recerca en Diabetis des de l'Atenció Primària (DAP.cat), que pertany a l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol.

Per a més informació, accediu a l’article original.

 

Jornada de Prevenció i Tractament del Càncer Cutani, organitzada, per Josep Manel Casanova Seuma, cap de servei de Dermatologia de l’Hospital Arnau i la resta de membres de la Junta de la Societat Catalana de Dermatologia

Un any més, s’ha celebrat la Jornada de Prevenció i Tractament del Càncer Cutani, on s’han aplegat un centenar de dermatòlegs de tot Catalunya. La Jornada ha servit per posar sobre la taula els avenços en el diagnòstic i el tractament dels carcinomes cutanis, dels limfomes i dels melanomes.

Diversos professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida han participat en la Jornada amb diferents ponències. Rosa Maria Martí Laborda ha presentat una ponència sobre la importància dels exosomes en el melanoma.  M. Reyes García de la Fuente ha centrat la seva comunicació en l’ús del mebutat d’ingenol en el carcinoma basocel·lular. Així mateix, els residents de dermatologia de l’Hospital Arnau Clara Matas Nadal i José Manuel Fernández Armenteros han participat activament en la Jornada amb les seves aportacions.

La conferència principal ha estat a càrrec d’Helena Collgros Totosaus, que treballa al Sydney Melanoma Diagnostic Centre, del Royal Prince Alfred Hospital de Sydney, a Austràlia. Ha centrat la seva comunicació en el programa Sunsmart de prevenció del càncer cutani a Austràlia, el país del món on el càncer cutani és més prevalent, ja que hi arriba molta radiació ultraviolada i té la capa d’ozó més aprimada.

La jornada ha tingut lloc el 29 de juny de 2017 a l’Auditori Axa de Barcelona.

 

La Unitat de Paret Abdominal de l’Hospital Arnau participa en un curs de cirurgia laparoscòpica avançada per a l’hèrnia de la paret abdominal que es va impartir a l’Índia

Els dies 8 i 9 de juny, Rafael Villalobos Mori, metge del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Arnau, va intervenir mitjançant una transmissió internacional en directe sobre cirurgia abdominal en la segona edició del Fellowship Course on Advanced Laparoscopic Surgery for Abdominal Wall Hernia —un curs becat sobre cirurgia laparoscòpica avançada per a l'hèrnia de la paret abdominal— que s’imparteix a Chennai (Índia). Aquesta activitat l’organitza l’Associació Índia d’Endocirurgians Gastrointestinals (Indian Association of Gastrointestinal Endo Surgeons [IAGES]), i el Col·legi de Cirurgia Sri Ramachandra.

Aquesta transmissió ha permès a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida donar a conèixer internacionalment les noves tècniques que es van implementant a la Unitat de Paret Abdominal del Servei de Cirurgia del centre.

 

GSS endega el segon procés de selecció de professionals de salut mental per a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran.

Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) convoca aquest mes de juliol un procés de selecció per incorporar 16 professionals de l'àmbit de la salut mental per a l'Alt Urgell, el Pallars i l'Alta Ribagorça. En concret, se seleccionaran dos psiquiatres, quatre psicòlegs clínics, quatre professionals d'infermeria especialistes en salut mental, quatre terapeutes ocupacionals/educadors socials i dos treballadors socials.

Es tracta del segon procés de selecció que Gestió de Serveis Sanitaris endega enguany, després del que es va posar en marxa al juny per incorporar 23 professionals de Salut Mental a la Regió Sanitària de Lleida.

Ambdós processos de selecció s'emmarquen dins el Pla Director de Salut Mental de Catalunya 2017-2020 que preveu que Gestió de Serveis Sanitaris incrementi en el segon semestre de l'any la prestació de serveis amb l'ampliació dels dispositius actuals del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) i la incorporació de noves accions com la creació de dos nous PSI (Pla de Serveis Individualitzats), un nou Centre de Dia, vuit places d'Hospital de Dia, suport al CSMA, a l'Atenció Primària, al Trastorn Mental Sever i al Trastorn Psicòtic Incipient.

Els llocs de treball social es cobriran a través de la borsa de treball actual de Gestió de Serveis Sanitaris.

Bases de les convocatòries dels Processos de selecció juliol 2017

http://www.gss.cat/ca/organitzacio/direccio/recursoshumans/comtreballaragss

http://www.gss.cat/es/organizacion/direccion/recursoshumanos/comotrabajaren gss

 

La Comissió Europea distingeix El Bus de la Salut com a projecte capdavanter en l’envelliment actiu i saludable

El projecte El Bus de la Salut ha rebut el reconeixement del Partenariat Europeu d’Innovació en Envelliment Actiu i Saludable, European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIPonAHA), —que és una iniciativa de la Comissió Europea— com a projecte capdavanter en l’envelliment actiu i saludable i la innovació. En concret, el projecte ha rebut la qualificació de quatre estrelles, la màxima que atorga EIPonAHA i aquesta és la puntuació que ha obtingut Catalunya com a ecosistema sanitari líder i referent davant les institucions i les organitzacions europees en l’àmbit de la innovació en l’envelliment actiu i saludable.

La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’IRBLleida, van posar en marxa el gener de 2015 el projecte El Bus de la Salut, per convertir Lleida en una província pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar-la sobre la importància social de la donació d’òrgans. Fins el moment, prop de 6.000 persones s’han realitzat les proves de diagnòstic precoç.  

El Consorci de Catalunya —integrat, entre d’altres, pel Departament de Salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida)— va presentar un seguit de projectes, entre els quals hi ha El Bus de la Salut, per a l’avaluació dels ecosistemes sanitaris regionals europeus.

Aquest reconeixement situa Catalunya i El Bus de la Salut com a capdavanters en nombre i qualitat d’iniciatives, inversió i resultats en la provisió i implementació de solucions innovadores per resoldre problemes d’atenció i salut a persones grans, pacients crònics i d’altres grups de pacients de risc. A més, aquesta acreditació permet la internacionalització i la visibilitat del sistema català de salut, al mateix temps que incrementa les possibilitats per a la creació d’iniciatives i la formació de consorcis per a activitats col·laboratives amb altres regions europees.

La Comissió Europea ha reconegut Catalunya i El Bus de la Salut sobre la base de quatre eixos:

  • Disposició política, organitzativa, tecnològica i financera per a l’abordatge innovador de l’envelliment actiu i saludable.
  • Capacitat de compartir coneixements i recursos per a la innovació.
  • Contribució a la cooperació europea i la transferibilitat de les pràctiques mateixes.
  • Demostració de l’impacte positiu amb evidències.

EIPonAHA és una iniciativa de la Comissió Europea per afrontar estratègicament els reptes socials associats a l’envelliment actiu i saludable, donar visibilitat a les bones pràctiques en innovació i facilitar els intercanvis entre regions, tot fomentant la cooperació interregional i el valor de l’excel·lència. El seu objectiu és millorar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania europea, en particular de les persones majors de 65 anys, donar suport a la sostenibilitat i l’eficiència dels sistemes sanitaris i socials a llarg termini i augmentar la competitivitat de la indústria de la Unió Europea a través de l’expansió de nous mercats.

Més informació: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

 

Xavier Matias-Guiu, Arturo Evangelista, Carmen Fuentelsaz i Silvia Bielsa guanyen els Premis de Recerca de l’ICS

Els investigadors Xavier-Matias-Guiu, Arturo Evangelista, Carmen Fuentelsaz i Silvia Bielsa són els guanyadors dels Premis de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS), que s’han lliurat a Lleida durant la celebració de la 9a Jornada de Recerca de l’ICS, centrada en les malalties respiratòries. Matias-Guiu, de l’Hospital de Bellvitge i de l’Hospital Arnau de Vilanova, i Evangelista, de l’Hospital Vall d’Hebron, han guanyat ex aequo el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS; Fuentelsaz, de l’Hospital Vall d’Hebron, ha rebut el Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera, que aquest any es concedeix per primera vegada, i Bielsa, de l’Arnau de Vilanova, el Premi a la Investigadora Jove.

D’altra banda, s’han lliurat els premis als millors pòsters, als àmbits de recerca bàsica, translacional i clínica i epidemiològica.

Premiats ‘ex aequo’ a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS

Xavier Matías Guiu (59 anys) és el cap del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Es va doctorar en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1987. Abans de treballar a l’ICS, va exercir com a patòleg a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l’Hospital del Mar. En el camp de la recerca, de 2006 a 2015 Matías-Guiu ser el director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), institució a la qual continua vinculat com a cap del Grup de Patologia Oncològica. També és colíder del Grup de Càncer Ginecològic de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

La seva intensa tasca investigadora es materialitza en la publicació de 230 articles a revistes indexades rellevants i d’una vintena de llibres. La seva línia de recerca fonamental se centra en els mecanismes moleculars del càncer d’endometri, especialment a identificar les alteracions genètiques que tenen a veure amb una major agressivitat, amb la tendència a la metàstasi o amb la resistència als tractaments.

Ha rebut, entre d’altres, el Premi Josep Trueta a la Recerca Científica i la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic. És titular de dues patents de mètodes per diagnosticar diferents tipus de càncers.

En l’àmbit docent, és catedràtic d’Anatomia Patològica a la Universitat de Lleida i professor associat convidat a la Universitat de Medicina i Farmàcia de Târgu Mureş (Romania).

Ha estat nomenat membre del grup internacional per definir les classificacions de l’OMS del càncer de tiroide (2003), del càncer d’úter (2012) i, recentment, del càncer del sistema endocrí (2015-2016).

Premi a la Investigadora Jove de l’ICS 2017

Silvia Bielsa Martín (39 anys) és metgessa internista de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i investigadora del Grup de Malalties de la Pleura de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Es va doctorar a la Universitat de Lleida amb una tesi sobre el vessament pleural maligne. Ha publicat 66 articles en revistes científiques indexades.

A més de la seva activitat assistencial i investigadora, du a terme tasques docents com a professora associada a la Universitat de Lleida, d’on, a més, és membre de la Comissió de Doctorat. A l’Hospital Arnau és tutora de residents de medicina interna des de l’any 2015.

Pòsters

Durant la Jornada de Recerca de l’ICS també s’han premiat tres pòsters, en les categories de recerca bàsica, translacional, i clínica i epidemiològica.

El pòster premiat en l’àrea de recerca bàsica ha estat “Efecto de la exposición a partículas diésel en un murino de asma por soja”, d’María Jesús Cruz i altres, del Servei de Pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron i el Grup de Pneumologia del VHIR.

En la categoria de recerca translacional, el pòster guardonat ha estat “Relación del síndrome de apnea obstructiva del sueño y biomarcadores relacionados con la carcinogénesis y el crecimiento tumoral”, de Fernando Santamaría-Martos i altres, de l’IRBLleida.

Pel que fa a l’àmbit d’investigació clínica i epidemiològica, el pòster premiat ha estat “Estudio PROEPOC: utilidad de las escalas multicompetentes en la valoración pronóstica de pacientes con EPOC en una cohorte de 6 países europeos”, de Pere Torán i altres, de l’IDIAP-Unitat de Suport a la Recerca de la Gerència Territorial Metropolitana Nord.

 

Premi a la Millor Comunicació per al Comitè d’Ètica de la Investigació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Un treball anomenat ‘Procediment del consentiment informat en els assaigs clínics: coneixement i percepcions dels metges de família’, presentat pel Comitè d'Ètica de la Investigació de l'Hospital Arnau, ha rebut el Premi a la Millor Comunicació del Congrés Europeu de Comitès Ètics d'Investigació, European Congress of Research Ethics Committees (EUREC -ANCEI joint Conference), celebrat a Barcelona el passat mes de maig.

Joan Antoni Schoenenberger, president del Comitè d'Ètica d’Investigació Clínica (CEIC) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ha presentat el treball que ha estat realitzat en col·laboració amb la Direcció d'Atenció Primària Lleida, la Universitat de Lleida i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré.

L'estudi analitza el grau de coneixement dels metges de família sobre la participació dels seus pacients en assaigs clínics, el procediment seguit i la seva opinió al respecte, mitjançant una enquesta enviada des de la Direcció d’Atenció Primària. Aquest estudi és fruit de la línia de recerca sobre aquest àmbit iniciada fa tres anys pel CEIC.

Els resultats apunten que, en la majoria dels casos, són els pacients qui comuniquen verbalment als metges d’atenció primària la seva participació en assaigs clínics. Els metges de família consideren important conèixer aquesta informació i la via preferida per registrar-la és una alarma a la història clínica informatitzada compartida. Dels resultats es desprèn que s'hauria de tenir en compte un sistema de comunicació reglat i fiable per proporcionar la informació necessària als facultatius, la qual cosa permetria resoldre dubtes sobre la participació dels pacients en assaigs clínics i, alhora, garantir una assistència segura i adequada, i evitar desviacions en els protocols d'estudi.

El treball va suscitar un gran interès i va originat un interessant debat sobre la manca d'informació relacionada amb aquest tema i la necessitat de regular el paper del professional de medicina de família en l'àmbit dels assaigs clínics amb medicaments. Aquest treball, pel seu interès i qualitat, va rebre  el Premi a la Millor Comunicació del Congrés.

 

Carme Campoy, Fisioterapeuta de l'Any

La fisioterapeuta Carme Campoy Guerrero (Premià de Mar, 1969) ha rebut aquest 2017 el guardó de Fisioterapeuta de l’Any amb què el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya reconeix anualment un col·legiat per la seva tasca professional i la difusió que fa de l’ofici.

Fisioterapeuta, antropòloga i màster en Desenvolupament i Cooperació Internacional, Campoy és coordinadora del Servei de Rehabilitatació de Gestió de Serveis Sanitaris, professora associada de la Universitat de Lleida i ha coordinat, entre altres iniciatives, el projecte de cooperació interuniversitària de Xarxa Vives ‘Fisiáfrica’ a Gàmbia, on s'han implantat estudis universitaris en Fisioteràpia.

Fins al 2016 era la Junta de Govern del CFC qui decidia qui guardonar. La novetat d’enguany ha estat que la decisió l’han pres els propis col·legiats, votant a través de la pàgina web del Col·legi, fins el passat dissabte 15 de juliol, una de les tres candidates proposades per la Junta: Andrea López Erdozáin, Marta Prat Escoda i Carme Campoy Guerrero.

Concretament, Carme Campoy s’ha endut el 56% dels vots emesos pels col·legiats; Andrea López, el 29%, i Marta Prat el 15%.

Campoy rebrà el guardó i el reconeixement públic en el marc de la Nit de la Fisioteràpia, que tindrà lloc el proper divendres 15 de setembre a El Principal de l’Eixample.


 

L’IRBLleida fomenta la importància de la recerca als alumnes de biomedicina i medicina

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha acollit del 10 al 14 de juliol tres estudiants, dos del grau de Ciències Biomèdiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i una del grau de Medicina de la Universitat de Barcelona, per introduir-los al món de la recerca puntera que es fa a Catalunya i a Lleida en concret, amb l’objectiu de conèixer de primera mà com és un centre de recerca per dins. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada per l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, oberta als instituts de recerca catalans.

Aquesta estada representa un estímul a aquells alumnes molt excel·lents a introduir-se al món de la recerca, ja que, prèviament, han estat escollits segons un projecte. El format està orientat que durant una setmana l’alumne pugui viure de primera mà la vida a un centre de recerca. En concret, els tres alumnes que han estat a Lleida han conegut els serveis científics i tècnics de l’IRBLleida com el Biobanc o Citometria, també han visitat diversos laboratoris de recerca i el centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA)  a Torrelameu.

Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER)

L’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) és una associació independent que agrupa institucions amb personalitat jurídica pròpia establertes a Catalunya que tenen com a missió principal la realització d’activitats de recerca. La vocació col·lectiva de les entitats associades és contribuir a definir les prioritats i polítiques científiques i de recerca a Catalunya i a optimitzar-ne la implementació i la gestió en els àmbits que els són propis. L’objectiu darrer és consolidar Catalunya com un referent internacional en recerca científica i tecnològica, en tots els àmbits del coneixement.


Els tres alumnes durant la seva estada a l’IRBLleida

 

Associació Cultural Lleida (ACULL)

La Associació Cultural Lleida (ACULL) que agrupa les organitzacions maçòniques regulars que treballen a Lleida, va fer entrega, a la responsable de l’Aula Hospitalària de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova la Dra. Toñy Castillo, de 6 tauletes informàtiques.

Aquesta entrega es va fer el passat dia 5 de juny de 2017 i forma part del compromís ferm i ineludible que la maçoneria manté amb l’educació, i que es tradueix en aquest desig d’ajudar en el projecte formatiu continuat que es desenvolupa al nostre centre hospitalari.

 

Notícies

L’EAP ALT URGELL SUD VA ORGANITZAR DIVERSES XERRADES I ALTRES ACTIVITATS DESTINADES A LA CIUTADANIA

L’EAP Alt Urgell Sud, dins el Programa d’atenció a la comunitat, ha posat en marxa aquest any un seguit de xerrades en col·laboració amb entitats de la població, tant institucions com associacions.

Les xerrades realitzades durant el mes de maig han tractat temes com ara l’alimentació saludable, l’actitud i l’actuació davant un ictus o un infart i, també,  la mort digna i els documents de voluntats anticipades.

D’acord amb les expectatives, actualment, des de l’EAP s’està en fase de crear noves aliances amb diverses associacions i amb l’Ajuntament, per tal de consolidar la presència de l’Equip en la comunitat i de participar activament en els esdeveniments que es vagin organitzant.

A més, s’ha posat en marxa una enquesta participativa en la qual es pregunta quins són els temes d’interès comunitari, per tal que l’EAP els pugui abordar mitjançant l’organització de xerrades, col·loquis i debats adreçats a la ciutadania.


L’HOSPITAL ARNAU ÉS EL PRIMER CENTRE DE L’ICS A IMPLANTAR EL DISPOSITIU DE CIRURGIA MICROINVASIVA EN GLAUCOMA

L’equip d’oftalmòlegs de la Secció de Glaucoma de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, dirigit per Maria Jesus Muniesa i Juan Antonio Ezpeleta, ha introduït tècniques de cirurgia microinvasiva de glaucoma, micro-invasive glaucoma surgery(MIGS), en el tractament quirúrgic del glaucoma a l’Hospital, com són l’implant XEN (Allergan) i, més recentment,  l’implant CyPass.

La cirurgia de glaucoma mínimament invasiva mitjançant aquests nous implants té com a objectiu minimitzar els riscos de la cirurgia convencional de glaucoma amb un alt perfil de seguretat i una recuperació postoperatòria ràpida.

El glaucoma és la principal causa de ceguesa irreversible i la reducció de la pressió intraocular continua sent el seu principal tractament. Aquests nous implants estan dissenyats per reduir-la significativament. En aquests moments els implants MIGS s’estan difonent perquè suposen un avenç en el tractament quirúrgic de determinats tipus de glaucoma. Així mateix, l’estudi personalitzat dels pacients amb glaucoma permet determinar els candidats a aquests nous implants.






EXPOSICIÓ “JO PUC SALVAR-TE LA VIDA” SOBRE EL CÁNCER DE CÒLON A L’ALTA RIBAGORÇA I EL PONT DE SUERT

La Junta Local de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de l’Alta Ribagorça, en col·laboració amb el CAP El Pont de Suert, van organitzar el mes d’abril una exposició sobre el càncer de còlon amb el lema “Jo puc salvar-te la vida”.

L’exposició, que va tenir lloc al CAP El Pont de Suert, va comptar amb uns panells informatius sobre la prevenció i detecció precoç del càncer de còlon.

Així mateix, i dins del programa d’activitats, la Junta Local de l’AECC de l’Alta Ribagorça va contractar una fisioterapeuta que està duent a terme serveis de rehabilitació individualitzada a pacients afectats de càncer, i també de fisioteràpia aquàtica per a la prevenció i el tractament del limfoedema en dones amb càncer de mama.




RESIDENTS DE PNEUMOLOGIA DELS HOSPITALS ARNAU I SANTA MARIA TORNEN A ASSOLIR RESULTATS EXCEL·LENTS EN EL CURS TEÒRIC DE LA SOCIETAT CATALANA DE PNEUMOLOGIA

Amb caràcter anual, la Societat Catalana de Pneumologia imparteix el Curs d’Actualització Unificat en Pneumologia, un curs teòric destinat a formar totes les metgesses i els metges residents de Catalunya en l’especialitat de pneumologia. Un cop han acabat el curs, el mes de juny, els residents han de superar un examen.

En l’edició d’aquest any, els residents de pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida van assolir uns resultats excel·lents. Estefania Galera,  resident de quart any del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha obtingut la millor qualificació de tota la seva promoció. Galera ja va aconseguir la mateixa posició en l’avaluació de l’any passat.

Així mateix, Anna Mas Esteve, resident de tercer any, va aconseguir la segona millor puntuació.

Aquests resultats avalen la qualitat i la implicació en la docència de residents que es du a terme en els dos hospitals de Lleida.






L’ÀREA DE TREBALL SOCIAL DE L’ALT PIRINEU I ARAN VA ORGANITZAR UN TALLER CENTRAT EN LA PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA SEXUAL ALS INFANTS

“Quico i la mà” és el nom del taller, dirigit per la treballadora social del CAP d’Oliana i destinat a infants de P3 fins a tercer de primària. El conte Quico i la mà n’és el fil conductor i té per objectiu prevenir l’abús sexual oferint als infants les eines més adequades per treballar aquest tema i com denunciar-ho. Aquesta activitat s’emmarca dins la campanya “1 de cada 5” del Consell Europeu dirigida a la prevenció de la violència sexual contra nens, nenes i adolescents.

Aquest projecte es dirigeix a totes les escoles de la comarca de l’Alt Urgell Sud, el CEIP Miret i Sans d’Organyà, el CEIP Sant Climent del Coll de Nargó, el CEIP Sant Miquel de Peramola i els CEIP Sant Jordi d’Oliana.

Actualment s’està treballant perquè el proper curs es pugui realitzar el taller a totes les escoles de la Seu d’Urgell.




cURS D'ACTUALITZACIÓ EN LA PRÀCTICA CLÍNICA




L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LA SEU D’URGELL PARTICIPA EN EL CONGRÉS DE LA SOCIETAT ESPANYOLA DE METGES GENERALS I DE FAMÍLIA (SEMG)

Del 18 al 20 de maig d’aquest any va tenir lloc al Kursal de Sant Sebastià el Congrés de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família on es van presentar noves experiències, nous tallers i innovacions tecnològiques. La Gerència Alt Pirineu i Aran, i concretament l’equip d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell, hi va presentar tres treballs.

El primer feia referència a la Insuficiència renal crònica en el pacient diabètic, en el que Alba Capdevila, metge família de l’EAP de la Seu d’Urgell va mostrar que les dades referents al mal control de la diabetis pot desencadenar en una insuficiència renal entre altres,  essent important un bon control i el tractament adequat. Davant el dubte, les unitats de Nefrologia de referència, refereixen que en ocasions es deriva al pacient massa tard.

El Projecte Esencial i la Prevenció Quaternària són dos iniciatives amb un mateix objectiu que és el d’evitar, disminuir, i/o pal·liar efectes nocius per una actuació sanitària de poc valor. Va ser presentat per Mercè Corbella, directora de l’Equip d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell, la qual va exposar que pautem tractaments que no han demostrat cap evidencia científica i/o valor intrínsec nul. En el cas de les proves complementàries preveia establir uns criteris, quan realment es precisen, si tenim una clínica evident del procés que es tracta i podem fer un seguiment.

La tercera i última presentació va ser a càrrec de Sergi Duaigües, metge família de l’EAP de la Seu d’Urgell  que amb el títol de “El lobo feroz”,  feia referència a la troballa elevada de melanomes en una població semi rural com l’Alt Urgell, com es diagnostica, el tractament i el seguiment amb una bona coordinació entre l’Atenció Primària i el servei de dermatologia  de l’hospital de referència.

L’Àrea Bàsica de Salut de La  Pobla de Segur, en consonància amb les línies estratègiques del Departament de Salut i dins del marc del Pla de Salut 2016-2020, ha engegat darrerament un projecte de Salut Comunitària.

L’OMS defineix la salut no només com un estat d’absència de malaltia, sinó també com un estat de benestar físic, psíquic i social. L’Atenció Primària Orientada a la Comunitat és una manera diferent d’entendre la medicina; vol tractar als pacients com un ésser multidimensional tot centrant el focus d’atenció en la comunitat enlloc de l’individu. Ambdues medicines, la comunitària i la individual no són excloents, sinó complementàries.

Es tracta doncs, d’un projecte multidisciplinar ja que implica institucions i agents socials en intervencions comunitàries de salut. La primera presa de contacte amb agents i entitats es va realitzar el passat dia 23 de març al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur. Estaven convocats ens locals, representants d’institucions, alcaldes, mossos d’esquadra, representats d’educació, agents rurals, bombers, AMPA de l’escola, institut i llar d’infants, directors de centres geriàtrics, Projecte Home i presidents de les associacions locals i de la resta del municipi. Els assistents a l’acte van poder manifestar les seves inquietuds respecte a la salut de la població del municipi i opinar sobre les possibles intervencions que creien necessàries de realitzar envers els temes tractats.


RECOMANACIONS PER L’ESTIU

El Departament de Salut recomana prendre algunes precaucions per prevenir els efectes davant una onada de calor a Catalunya. Es recomana seguir alguns consells per protegir-se del sol i de la calor.

Si esteu a casa, es recomana abaixar les persianes quan hi toca el sol i obrir les finestres durant la nit per refrescar la vivenda. També és aconsellable fer vida a les sales més fresques i, si es disposa, ventiladors o aire condicionat. I si no se’n té, mirar de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, casals, cinemes, etcètera). Si tot i així és continua tenint molta calor, es recomanable dutxar-se o refrescar-se amb tovalloles mullades amb aigua.

Si sortiu al carrer, cal evitar les hores del migdia que és quan fa més calor i, en cas de fer-ho, evitar el sol directe. També es recomana portar una gorra o un barret per cobrir-se el cap i utilitzar roba lleugera com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. També es aconsellable caminar per l’ombra, posar-se sota un para-sol a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

Una altra manera de combatre la calor és beure aigua de manera regular, encara que no es tingui set. No prendre begudes alcohòliques, fer àpats lleugers i evitar els plats calents i els que aporten moltes calories, com les salses, els fregits i els arrebossats.

També cal limitar l’activitat física intensa durant les hores de més calor i si cal fer desplaçaments, evitar agafar el cotxe durant les hores de més calor i no deixar-hi mai infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Durant una onada de calor, cal tenir una cura i atenció especial cap als nadons i infants petits, la gent gran, -especialment a partir dels 75 anys-, les persones amb malalties cròniques o amb discapacitats, i també en casos de gent gran o malalta que viu sola.

El CAP d’Almacelles us desitja un BON ESTIU ¡!




L’ICS SE SUMA AL PROGRAMA ‘MÉS DONES. MILLORS EMPRESES’ PER L’EQUITAT DE GÈNERE

La iniciativa, promoguda pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, vetlla per la participació equilibrada d’homes i dones en llocs de presa de decisions de la institucióL’Institut Català de la Salut (ICS) és una de les 32 empreses que aquest any s’han adherit al programa del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ‘Més dones. Millors empreses’. La iniciativa té per objectiu incrementar la presència equitativa de dones i homes en els llocs de responsabilitat de l’organització.

El compromís amb el programa comporta que els processos de formació interna, selecció, retribució i promoció professional es facin amb equitat de gènere, sense detriment dels principis de mèrit i capacitat que els han de regir.

L’adhesió té una durada de quatre anys renovables i s’ha constituït una comissió de seguiment que vigilarà l’execució dels compromisos adoptats. L’aplicació de les mesures s’ha de traduir en l’increment de la participació de dones en llocs directius i comitès de direcció.

Ana Rodríguez, directora d'Estratègia i de Responsabilitat Social Corporativa de l’ICS, va rebre el certificat que acredita aquest compromís de mans del secretari d’estat de Serveis Socials i Igualtat en l’acte que es va celebrar el 30 de maig a la seu del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a Madrid. El Ministeri va posar en marxa aquest programa l’any 2014 i ja suma 140 entitats, empreses, cooperatives i federacions de diferents sectors econòmics.

El 75,3 % dels més de 38.000 professionals que treballen a l’ICS  són dones, mentre que l'any 1983, quan es va crear la institució, ho eren el 58,7 %. La categoria professional que més s'ha feminitzat durant els 34 anys d'història de l'organització ha estat la dels facultatius i titulats superiors sanitaris, que ha passat del 17,6 % al 46,8 % (entre el 2009 i el 2012 va superar el    50 %). Actualment, la meitat dels càrrecs directius de l'ICS són dones, una fita que mai s'havia assolit a l'empresa.

Aquesta adhesió s’emmarca en les accions previstes pel Pla d’igualtat de l’ICS i per una de les línies estratègiques del Pla d’acció 2016-2017: promoure activament una política de responsabilitat corporativa.

El mes de setembre de 2010 es va crear la Comissió d'Igualtat de l'ICS, que és l'òrgan d'assessorament i consulta en matèria d'igualtat. La Comissió té com a finalitat promocionar i vetllar per l'aplicació de la igualtat efectiva, la igualtat d'oportunitats i la no-discriminació en la prestació dels serveis professionals a l'Institut.


PROJECTE “CECELL, VALORS SOCIALS I FAMÍLIA” VA REALITZAR UNA ACTIVITAT SOLIDÀRIA AMB ELS NENS DE L’HOSPITAL ARNAU

El club femení de voleibol, entitat amb 130 jugadors des dels 6 fins als 30 anys amb equips escolars i federats, van endegar des de la temporada passada el Projecte “Cecell, Valors Socials i Família” on es plantegen diferents activitats solidàries que ajuden a les jugadores a sensibilitzar-les de la realitat de diferents col·lectius de la societat.

Una d'aquestes activitats és el torneig de les famílies que aquest club realitza tradicionalment per Nadal, on l'any passat es va recaptar diners per la Marató de TV3. Aquest any, cada família ha aportat una joguina de caire no sexista i no bèl·lica per infants menors de 6 anys en concepte d'inscripció, amb la idea de donar-lo als infants ingressats a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Conjuntament a aquestes joguines també s’ha aportat uns estoigs amb colors cedits pel col·laborador del club (BBVA), el qual s'ha volgut sumar en una iniciativa com aquesta aportant el seu granet de sorra.

L’entrega del material va tenir lloc al Servei de Pediatria d’Urgències.

Des del club, es mostren molt satisfets per l'acceptació que ha tingut el projecte entre les famílies i empreses col·laboradores del Centre d'Esports del Camp Escolar de Lleida (CECELL).

Les iniciatives aniran seguint el seu camí al llarg del que queda de temporada amb altres col·lectius com el de gent gran entre altres.




EL GRUP DE MÚSICA “EL ULTIMO ESCUADRÓN” PUBLICA UN NOU VIDEOCLIP GRAVAT A L’ARNAU

El passat mes de maig vam rebre a l’hospital el grup de música “El ultimo escuadrón” per gravar la primera part d’un nou videoclip que porta per títol “Corazón Valiente”.

https://youtu.be/QNobbj-jSXE






Exposicions

EXPOSICIÓ DE MARLEN CAMPABADA, PINTURA ABSTRACTA I LLIURE

La Sala d’exposicions de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha acollit des del 26 de juny i fins el dia 2 de juliol l’exposició de Marlen Campabada

“Pinto la vida amb els colors del meu cor. Si vols venir a gaudir de la màgia del color....”






Publicitat



App CatSalut Respon