desembre 2016

Butlletí núm. 41

Presentació del Pla d’acció 2016/2017

El passat 25 de novembre de 2016  a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va tenir lloc la Presentació del Pla d’acció de l’Institut Català de la Salut (ICS) pels professionals de l’Hospital i a continuació a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la UdL per als professionals de l’Atenció Primària de Lleida

Durant la presentació conjunta entre la directora gerent de l’ICS, la Dra. Candela Calle, i el gerent territorial de l’ICS a Lleida, el Dr. Mateu Huguet, es van desglossar les accions a desenvolupar durant aquest any i el següent en general en tot l’ICS i de forma específica a la Gerència Territorial ICS Lleida, seguint els criteris de les 10 línies estratègiques de l’organització per garantir un servei sanitari d'excel·lència, sostenibilitat i al servei de les persones.

 

Set equips d’Atenció Primària de l’ICS a Lleida van rebre el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

Les acreditacions de qualitat del Departament de Salut són un procés habitual als hospitals públics. Aquestes acreditacions es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats, la identificació dels punts crítics i les oportunitats de millora dels equips.

Aquest model d’acreditació s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina criteris organitzatius com el lideratge, l’estratègia, la gestió dels equips d’Atenció Primària (EAP), les aliances, els recursos i els processos. Quan aquests criteris es compleixen permeten obtenir bons resultats, que també s’examinen en aquest procés, com ara els resultats en aspectes com són la ciutadania, els professionals, la societat, la salut i la sostenibilitat. Es tracta d’avaluar, millorar, innovar i aprendre dins del mateix equip.

L’any 2015, aquest procés es va aplicar per primer cop a l’Atenció Primària i a Lleida; concretament, es van acreditar 14 dels 22 EAP. Aquest any 2016, s’acrediten 7 EAP de Lleida.

Des de l’any 2012 aquests equips s’estaven preparant per al procés d’acreditació. Per això han passat una autoavaluació i una auditoria externa del Departament de Salut. 

Amb l’acreditació a l’atenció primària es garanteixen unes determinades pràctiques relacionades amb la qualitat del servei sanitari i la seguretat dels pacients; aspectes que comprometen els centres d’atenció primària amb l’excel·lència del servei —entesa com equitat, efectivitat, eficàcia, seguretat, satisfacció, accessibilitat i competència professional—, els usuaris i els professionals.
Els bons resultats obtinguts en aquest procés d’acreditació es troben entre una puntuació de 91 i 96 sobre 100. Els set equips acreditats són:

  • EAP Balàfia – Pardinyes – Secà de Sant Pere | Lleida
  • EAP Bordeta – Magraners | Lleida
  • EAP Cappont | Lleida
  • EAP Eixample | Lleida
  • EAP Primer de Maig | Lleida
  • EAP Rambla de Ferran | Lleida
  • EAP Les Borges Blanques

 

Tres professionals del CAP Les Borges Blanques de Lleida han col·laborat com a voluntaris en un camp de refugiats grec

L’estada, de quatre setmanes de durada, va tenir lloc a l’illa de Lesbos on van col·laborar amb l’ONG Women and Health Alliance Internacional

El passat 26 de setembre, tres professionals del CAP Les Borges Blanques van marxar com a voluntaris per col·laborar amb l’ONG Women and Health Alliance Internacional (WAHA) a un camp de refugiats de l’illa de Lesbos.

Ramon Capdevila, metge pediatra, ha estat donant suport mèdic al nord de l'illa, a Skala Sikaminia, una zona de la costa que és un dels principals punts d’arribada de refugiats i immigrants amb barques procedents de la costa turca. Acompanyat d’una infermera de WAHA feien la primera assistència mèdica quan hi havia un desembarcament. Sortien al rescat d’aquestes persones juntament amb la resta d’organitzacions que actuen en aquesta zona, com ara altres ONG i grups organitzats de voluntaris independents els quals assumeixen altres tasques: oferir mantes, aigua i aliments, i fer l’acollida en les primeres hores posteriors a l’arribada dels refugiats.

La tasca de Carme Florensa i Laia Llort, metgesses de família, s'ha desenvolupat a la capital de l'illa de Lesbos, Mytilini, on WAHA col·labora amb l'ONG local Iliaktida, aportant-hi suport mèdic. Iliaktida té cases d'acollida que són centres on s’allotgen els refugiats i immigrants considerats més vulnerables: dones embarassades, menors, famílies amb infants petits, persones amb malalties cròniques o amb malalties agudes de risc. Hi arriben també persones provinents dels camps de refugiats de Mòria (gestionat per l'exèrcit, on passen tots els refugiats per enregistrar-se i des d’on, a partir dels 25 dies d'estada, es resol a quin lloc se'ls destinarà)  i de Karatepé (camp de refugiats gestionat pel municipi). Aquestes metgesses hi han treballat amb dues infermeres de WAHA i amb altre personal d'Iliaktida (treballadors socials, psicòlegs, traductors i cuidadors) fent consultes a domicili, donant suport psicològic, atenció a malalts aguts i acompanyament emocional amb 24 h de disponibilitat horària, entre d'altres tasques com ara educació sanitària.  

Aquesta experiència ha permès als voluntaris del CAP Les Borges Blanques conèixer històries colpidores, veure la cara de la desesperació i com la gent només lluita per viure. Però també han conegut persones capaces d'imaginar el millor per abraçar aquest drama i no convertir-lo en un problema o una amenaça, gent humanitària.

 

L’Hospital Arnau es va sumar a la celebració del Dia Mundial de l’Infant Prematur

Aquest Dia, que es commemora el 17 de novembre des de 2008, el promou la Fundació Europea per a la Cura dels Nounats, European Foundation For The Care Of Newborn Infants (EFCNI), i associacions de pares de prematurs d’arreu del món

Amb la celebració d’aquest Dia es volen fer conèixer els reptes i la problemàtica en relació amb els infants prematurs i les seves famílies. En el nostre entorn la prematuritat representa, aproximadament, un 7% dels parts i aquesta xifra s’ha mantingut inalterable en els darrers anys malgrat el avenços perinatològics.

Es calcula que cada any neixen al món uns 15 milions de nadons prematurs, és a dir, que neixen abans de la setmana 37a de gestació i que, aproximadament, moren al voltant d’1,1 milions. La prematuritat és la principal causa de mortalitat neonatal i la segona causa de mortalitat infantil del món. Tot i això, els avenços perinatològics en el control obstètric de l’estat fetal i les cures postnatals han permès la supervivència de nadons que fa uns anys era inimaginable.

L’any 2014, la taxa de prematuritat a Catalunya es va situar en el 7,1%, xifra que s’ha mantingut estable en els darrers cinc anys, sobre un total de 71.634 nadons de famílies residents a Catalunya (segons les dades de l’Informe de salut perinatal a Catalunya de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de 2014). D’aquests,  un 12,1% eren prematurs extrems, és a dir, de menys de 32 setmanes de gestació.

En relació amb l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el percentatge de nadons prematurs va ser del 8,8% l’any 2014, del 6,3% l’any 2015 i del 8% l’any 2016 (dades recollides el 17 de novembre d’enguany). Tanmateix els percentatges de prematurs extrems, és a dir, d’aquells nadons de menys de 32 setmanes de gestació, han estat, respectivament, en els anys esmentats, d’un 19%, d’un 13% i d’un 23% en aquest darrer any (dades recollides fins a dia d’avui). Aquestes dades estan per sobre del 12% de la mitjana de Catalunya.

Així mateix, aquest subgrup de prematurs és el que requereix més complexitat tècnica  i atenció mèdica, atès que comporta un major grau de morbimortalitat i complicacions a curt, mitjà i llarg termini.

 

135 persones a la jornada sobre Rehabilitació de l’Espatlla Dolorosa de Gestió de Serveis Sanitaris

El passat 18 i 19 de novembre, 135 persones van assistir a la jornada Rehabilitació de l’espatlla dolorosa, organitzada per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

L'espatlla dolorosa (omàlgia) és la segona causa més freqüent de dolor osteo-muscular després de les raquiàlgies tant en Atenció Primària com en rehabilitació. La patologia tendinosa és l'origen més probable (70%) i la combinació de repòs relatiu, tractament mèdic i rehabilitació és la teràpia més eficaç. Per als casos més complexos i/o refractaris, la cirurgia pot ser de gran utilitat per a la resolució del dolor.

 

L’Hospital Arnau acull la I Jornada d’Urgències Hospitalàries i d’Atenció Primària

La Jornada es centra principalment a l’exposició de diversos casos clínics

El 16 de novembre a la Sala d’Actes de l’Hospital Arnau, va tenir la I Jornada d’Urgències Hospitalàries i d’Atenció Primària, que tenia com objectiu fomentar el treball conjunt entre els diversos dispositius d’urgències del territori i, alhora, de promoure que es comparteixi coneixement i docència entre tots els professionals i equips que hi treballen.

Amb aquesta Jornada és pretén també fomentar la implicació de tots els professionals d’Urgències i Emergències que treballen tant a l’àmbit hospitalari com al de l’Atenció Primària.

 

Premis a les tres millors ponències dels casos clínics als Residents a la I Jornada d’Urgències Hospitalàries i d’Atenció Primària

Ahir, al finalitzar la I Jornada d’Urgències Hospitalàries i d’Atenció Primària es va fer entrega dels premis a les tres millors ponències dels casos clínics dels residents.

1er premi : Inscripció Congres Nacional Especialitat a la  Dra. Elena Justribó, Resident Medicina Familiar i Comunitària.

2on premi: Allotjament Congres Nacional Especialitat a la Dra. Mar Miralbés, Resident Medicina Intensiva.

3er premi: Desplaçament al Congres Nacional Especialitat a la Dra. Marianela Guzmán, Resident de Família i Comunitària.

 

Un investigador de l’IRBLleida i CIBERES és el guanyador del Premi a l’Investigador Jove 2016 de la Societat Americana del Tòrax pel seu treball d’investigació en el desenvolupament de la medicina de precisió en l’apnea del son

Manuel Sánchez de la Torre del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), que lidera Ferran Barbé, ha estat guardonat per la Societat Americana del Tòrax com a ATS Young Researcher 2016. Aquest guardó reconeix els investigadors emergents amb més projecció en la investigació en l'àmbit de les malalties respiratòries. La Societat Americana del Tòrax és l'associació mèdica líder al món, amb més de 15.000 membres, dedicada a promoure el coneixement clínic i científic de les malalties respiratòries.

Sánchez de la Torre ha estat reconegut pels seus treballs científics, pioners en el desenvolupament i l’aplicació de medicina de precisió en l'Apnea del Son. Aquests treballs han permès el desenvolupament d'una tecnologia diagnòstica, basada en l'anàlisi de marcadors epigenètics, per a la predicció de la resposta clínica dels pacients amb Apnea del Son al tractament amb pressió positiva contínua en la via aèria, tractament habitual per a aquesta malaltia.

El Premi es va entregar recentment al 21st Congress of the Asian Pacific Society of Respirology, congrés celebrat a Bangkok, Tailàndia.

 

S’ha publicat un llibre d’Emergències en Anestesiologia basat en la formació al Centre de Simulació de l’Hospital Arnau i la Universitat de Lleida

Josep Maria Sistac, facultatiu especialista del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Arnau, és l’autor del llibre Emergencias en Anestesiología

Des de la creació del Centre de Simulació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, el Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Arnau s’ha implicat de forma activa en la docència de grau i de postgrau, coordinada per Sistac

Emergències en Anestesiologia, casos clínics i guies d’actuació, són l’eix principal del llibre de Josep Maria Sistac:Emergencias en Anestesiología (publicat per l’Editorial Médica Panamericana), on es recull el treball exhaustiu realitzat per tots els professionals que han col·laborat en el Centre de Simulació per a la  formació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. Aquestes col·laboracions, que provenen de l’Hospital Arnau i d’altres centres de l’Estat espanyol i llatinoamericans, han permès que actualment es disposi de més de cinquanta escenaris i situacions avançades que cobreixen pràcticament totes les circumstàncies emergents que es poden desenvolupar als quiròfans, les àrees obstètriques o les unitats de reanimació.

Alguns d’aquests escenaris són els que s’ofereixen al lector en aquest llibre, perquè pugui integrar-los en la seva formació i li serveixin d’ajuda per resoldre una situació emergent que pugui sorgir.

El llibre s’estructura en dos àmbits. Per una banda els casos clínics i per l’altra els algoritmes d’actuació, que permeten al lector que disposa de temps efectuar el seu propi diagnòstic en la resolució del cas o, en cas contrari,  davant d’una emergència real, anar directament a l’algoritme d’actuació, on es desenvolupa d’una manera clara, esquematitzada, directa i senzilla, la pauta que s’aconsella per abordar i resoldre la situació amb èxit.

Així mateix, aquesta publicació recull diferents casos clínics i protocols d’actuació, com ara emergències de via àrea, pulmó, maneig de la tensió arterial, arítmies, alteracions d’electròlits i metabòliques, gestació, anestèsia regional i altres casos de situacions crítiques.
A més, integra una secció sobre seguretat en el quiròfan, lideratge i models de programació de simulacions mèdiques.

El llibre és molt útil tant per al personal mèdic en formació com per al personal adjunt i, també, per a professionals dels centres de simulació que vulguin treballar en la resolució de situacions crítiques en anestesiologia. Alhora, és també una guia que permet uniformar la docència en aquestes àrees.

 

El Servei de Farmàcia Hospitalària celebra el Dia del Compliment i la Informació sobre els Medicaments

Tal com proposa la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària, el compliment del tractament amb medicaments és sinònim d’implicació dels pacients amb la cura de la seva salut. És per això que els pacients han de conèixer els objectius del tractament que prenen, què és el que es pretén aconseguir amb el tractament farmacològic i com actua, i quins són els riscos o problemes que pot comportar prendre’l.

Amb aquesta finalitat, el dia 15 de novembre el Servei de Farmàcia de l’Hospital Arnau se suma al Dia del Compliment i la Informació dels Medicaments, amb una taula informativa instal·lada al vestíbul del centre per explicar a totes les persones interessades la importància de la implicació dels pacients amb els tractaments que estan prenent i perquè puguin preguntar, valorar i conèixer els objectius terapèutics dels medicaments i ser coresponsables dels tractaments que prenen.

La tasca dels professionals farmacèutics és també ajudar l’equip mèdic en la consecució dels seus objectius terapèutics quan prescriu medicaments, a més d’ajudar els pacients a activar-se en benefici de la seva salut. Així mateix, aquesta celebració ha de permetre invitar la ciutadania a reflexionar sobre aquesta qüestió i sobre l’ús responsable dels medicaments

 

La Jornada Excel·lir en Infermeria reuneix 200 professionals

Doris Grinspun, presidenta executiva de la Registered Nurses'Association of Ontario - RNAO (Canadá), va ser la conferenciant principal de la primera Jornada d'Impulsores BPSO Lleida del dia 21 de novembre, que va reunir a 200 professionals de la Infermeria, Fisioteràpia, Medicina i altres professions assistencials en una trobada professional amb el títol: Excel·lir en Infermeria. L'Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la UdL

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l'Hospital Universitari Santa Maria, juntament amb la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, formen part del projecte Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures - BPSO. Uns 170 professionals de la salut, fonamentalment infermeres, zeladors, fisioterapeutes, metges, treballadors socials i altres tècnics, són els denominats impulsors d'aquest projecte a Lleida que compta amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida. Els tres centres varen ser escollits a finals del 2014 com a candidats a Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures dins del programa internacional Best Practice Spotlight Organization (BPSO®), liderat per la Registered Nurses' Association of Ontario (RNAO).

L'objectiu del programa BPSO® va ser fomentar, facilitar i recolzar la implantació, avaluació i manteniment, en qualsevol entorn de la pràctica infermera, de bones pràctiques en cures, basades en les Guies de Bones Pràctiques (GBP) de la RNAO.

Una vegada finalitzada la conferència de Grispun, Mercè Folguera, líder del projecte d'implantació a Lleida i Josep Maria Gutiérrez, coordinador del projecte a l'HUAV; van moderar les comunicacions orals preparades per diferents impulsores i líders de les Guies de bones pràctiques del projecte de Centres d'Excel·lència.

La taula rodona "Centres acreditats en excel·lència en cures: de l'àmbit internacional a l'àmbit local", amb Robert Bonner. Director d'Operacions i Estratègia de l'Australian Nursing and Midwifery Federation (ANMF) (SA Branch); Hailing Guo, directora i infermera cap del Dong Zhi Men Hospital Beijing (Xina); i Montserrat Tiñena. Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona; amb la moderació de Montserrat Gea, Vicepresidenta del COILL i Cap d'Estudis de la FIF-UdL

 

El president electe de la Societat Espanyola de Cardiologia va visitar el Servei de Cardiologia Territorial de Lleida

Manuel Anguita, president electe de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), va compartir reunions de treball amb el Servei de Cardiologia Territorial durant la seva visita

La visita a Lleida de Manuel Anguita ha permès que el president electe de la SEC conegui de primera mà l’organització, l’activitat i els resultats de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Territorial de Lleida, que està integrada per personal mèdic i d’infermeria dels serveis de Cardiologia, Medicina Interna, Medicina Familiar i Comunitària i d’Urgències de l’Hospital Arnau i del Santa Maria, i que també té el suport puntual de professionals d’altres especialitats.

Així mateix, Anguita, expert en insuficiència cardíaca, ha aprofitat la visita per presentar un document estratègic sobre les unitats d’insuficiència cardíaca i les condicions per a la seva acreditació d’excel·lència, recentment aprovada per la SEC.

La Unitat d’Insuficiència Cardíaca de Lleida ha donat servei integral a 815 pacients al llarg dels últims sis anys, amb una activitat de 5.000 visites mèdiques i el mateix nombre de visites d’infermeria, ja siguin presencials o telefòniques, i una mitjana anual de 200 actes terapèutics a l’Hospital de Dia.

Una acurada anàlisi dels resultats de la Unitat permet assegurar que els pacients presenten una significativa millora en la seva qualitat de vida (mesurada mitjançant un test de salut autopercebuda), en el coneixement de la malaltia i en l’autocura. Fruit de la tasca que s’hi desenvolupa, disminueix una mica més del 50% de l’assistència dels pacients seguits de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca als serveis d’Urgències i el nombre d’ingressos hospitalaris en els dotze mesos següents a l’entrada a la Unitat.

Anguita s’ha mostrat molt satisfet de la visita, del Servei de Cardiologia i, especialment, de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Territorial, la qual ha considerat un model que cal seguir i ha assegurat que compleix els requisits per ser acreditada com a unitat especialitzada per la Societat Espanyola de Cardiologia. A més, ha animat els professionals i gestors de la regió i els ha desitjat molt d’èxit en la posada en marxa de la rehabilitació cardiovascular

 

El Banc de Sang va doblar les donacions d’un dia normal pel Giving Tuesday

Cada dia es necessiten a Catalunya un miler de donacions de sang per atendre les necessitats dels malalts ingressats a clíniques i hospitals. Per al Giving Tuesday, el 29 de novembre, el Banc de Sang es va marcar el repte de doblar les donacions en una jornada normal, animant a tots els donants a que anessin a donar sang acompanyats d’una altra persona.

Aquesta jornada solidària va tindre lloc just després del Black Friday i el Cyber Monday. El #GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions.

L'objectiu és dedicar un dia a tot el món, el dia 29 de novembre, a celebrar l'acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, sang, etcètera.

Aquest va ser el segon any que es va fer a Catalunya, on hi van  participar 300 entitats.

Reserves de sang al Nadal
Aquesta és la primera d’un seguit d’accions especials que es fan les properes setmanes abans de les festes de Nadal per assegurar que hi ha prou sang fins a finals d’any. Habitualment, a partir de la segona quinzena de desembre les donacions baixen sensiblement.

 

Notícies

L’ASSOCIACIÓ D’EMPRESÀRIES LLEIDATANA FUNDE PREMIA LA DIRECTORA DE L’IRBLLEIDA COM A ‘DONA EMBLEMÀTICA I EXTRAORDINÀRIA’

L’Associació d’Empresàries, Directives i Professionals Funde de Lleida ha reconegut la directora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida),  Elvira Fernández, amb un guardó especial ‘a una dona emblemàtica i extraordinària’, per la seva empremta personal i professional a Lleida. Els Premis Funde s’entregaran demà, divendres 18 de novembre, a la Seu Vella de Lleida a les 20.30 h.

Els Premis Funde tenen com a objectiu reconèixer l’èxit de les dones com a empresàries, directives o professionals en diversos àmbits com la cultura, l’art, l’esport, la comunicació i l’emprenedoria i, també, el d’aquelles empreses que impulsen polítiques d’igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral i la conciliació, així com projectes d’innovació, ajut humanitari, entre altres. Onze disciplines diferents i dos reconeixements especials componen l’edició d’aquest any. Funde és una associació sense ànim de lucre que es va fundar l’any 2004 amb l’objectiu de vetllar per la presència de la dona en llocs de responsabilitat, crear xarxes empresarial entre les sòcies i representar-les allà on vagi. Integra més de 100 empresàries i directives del sector privat i del públic de la província de Lleida i de Barcelona.

Premiats Funde 2016




L’ALT PIRINEU I ARAN IMPLEMENTA UNA INICIATIVA INNOVADORA CENTRADA EN EL COMPROMÍS PROFESSIONAL I ELS DRETS I DEURES DE LA CIUTADANIA

Aquesta iniciativa es va presentar al XXXIV Congrés de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial, celebrat a Còrdova, i a la 9a Jornada d’Administratius de l’ICS

La Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran ha posat en marxa una iniciativa innovadora per aconseguir el màxim compromís dels professionals del territori, com a principals promotors i garants dels  drets de la ciutadania recollits a la nova Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària.

La idea d’aquesta iniciativa és que totes i cadascuna de les actuacions dels professionals i de tot l’equip assistencial contribueixin al respecte i la promoció dels drets de la ciutadania.

La iniciativa ha estat treballada conjuntament per la Unitat de Qualitat, la Unitat d’Atenció a la Ciutadania i la Unitat de Recursos Humans, amb el suport de la Direcció del SAP Lleida Nord.

Els objectius de la iniciativa són els següents:
· Promoure entre els professionals la lectura reflexiva i la presa de consciència  dels drets de la ciutadania continguts en la nova Carta de drets i deures.
· Promoure l’assumpció entre els professionals de la responsabilitat necessària  per tal de materialitzar els drets dels ciutadans en tots els vessants de l’atenció i al llarg de tot el procés assistencial.
· Obtenir el compromís de tots els professionals dels centres com a promotors i garants del respecte i la promoció dels drets dels ciutadans en tot allò que estigui a l’abast del professional i de l’organització.
· Formalitzar una relació contractual entre els professionals, els ciutadans i l’organització.

La iniciativa consisteix en l’elaboració d’un document de compromís envers els drets de la ciutadania que han de signar tots els professionals. A més, aquest document s’incorporarà dins el Pla d’acollida dels professionals de nova incorporació.

Aquesta iniciativa s’ha presentat en el XXXIV Congrés de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial, celebrat el passat mes d’octubre a Còrdova i posteriorment a la 9a Jornada d’Administratius de l’ICS, que es va celebrar a la Catalunya Central el passat 10 de novembre de 2016.


JORNADA EUROPEA DE CONSCIENCIACIÓ DE L’ATURADA CARDIORESPIRATÒRIA A TREMP

Amb motiu de la Jornada Europea de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, diversos professionals de l’Hospital Comarcal del Pallars, el Centre d’Atenció Primària de Tremp, els Serveis d’Emergències Mediques i el Transport Sanitari de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tremp, durant el passat mes d’octubre van dur a terme  tallers de reanimació cardiopulmonar al Passeig del Vall de la localitat. D’aquesta manera, totes les persones van poder aprendre les tècniques necessàries per actuar de manera ràpida en cas de trobar-se una emergència de tipus cardiopulmonar.

L’aturada Cardiorespiratòria provoca 350.000 morts anuals a Europa fora dels hospitals. A Catalunya aquesta xifra suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, al voltant de 10 morts cada dia. Iniciar ràpidament les compressions toràciques i avisar el 112 pot doblar les possibilitats de supervivència de la víctima.


L’HOSPITAL ARNAU I ACCIÓ PSORIASI VAN ORGANITZAR UNA JORNADA MULTIDISCIPLINÀRIA CENTRADA EN LA PSORIASI I L’ARTRITIS PSORIÀSICA

A Catalunya pateixen psoriasi més de 170.000 persones i a la província de Lleida, més de 10.000.

Amb motiu del Dia Mundial de la Psoriasi, que va tenir lloc el passat 29 d’octubre sota el lema “Trencant barreres”, es va organitzar al Col·legi de Metges de Lleida una jornada multidisciplinària sobre psoriasi i artritis psoriàsica, dedicada a professionals, pacients i familiars, que va tenir lloc el proper 28 de novembre de 2016.

La Jornada es va dividir en dues parts. La primera amb  diverses conferències  i es va  centrar en temes com ara l’epidemiologia; l’etiopatogènia i el tractament de la psoriasi; la qualitat de vida i les repercussions psicològiques de la psoriasi; el paper dels professionals sanitaris, tant dels professionals de medicina especialistes i dels d’infermeria, com de la resta; l’avaluació, el diagnòstic i tractament de l’artritis psoriàsica, i diverses recomanacions.

La segona part de la Jornada es va dirigir principalment a les famílies i els pacients i per això es van tractar els mateixos temes però des de l’enfocament  de la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia.




L’ICS PROMOU QUE LES TREBALLADORES DE L’ORGANITZACIÓ PARTICIPIN DE FORMA CONJUNTA A LA CURSA DE LA DONA
L'objectiu és fomentar els hàbits de córrer i d'entrenament saludable.

La Cursa de la Dona va tenir lloc el passat 6 de novembre a Barcelona punt de trobada, per a les professionals de l'ICS que els agrada córrer. Dins l'objectiu de promoure l'esport com a hàbit saludable, l'ICS va donar consells per dur a terme un entrenament segur i seguint consells saludables. Totes aquestes activitats s'emmarquen en les línies de treball de promoció d'hàbits saludables de l'Àrea de Salut i Prevenció de Riscos.


MARIA JESÚS MUNIESA, OFTALMÒLOGA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

Els dies 18 i 19 de novembre de 2016 va tenir lloc a l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) de Barcelona, el 2nd Trends in Glaucoma.

Es tracta d’un esdeveniment dirigit a oftalmòlegs especialitzats en el glaucoma i a oftalmòlegs generals interessats en aquesta patologia. Durant la jornada es va poder debatre de forma dinàmica de les últimes novetats en el diagnòstic i tractament mèdic-quirúrgic dels diferents tipus de glaucomes, amb especialistes nacionals i internacionals.

La doctora Maria Jesús Muniesa, oftalmòloga de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, hi va participar en una ponència sobre tractament quirúrgic del glaucoma amb el títol "com i quan implantar un Ex-press".




ELS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA COL·LABOREN AMB L’ASSOCIACIÓ ANTISIDA, EN EL MARC DE LA SETMANA EUROPEA DE LA PROVA DEL VIH

En el marc de la Setmana Europea de la Prova del VIH on es treballa per potenciar la detecció precoç de malalties com el VIH l’Associació Antisida de Lleida i amb la col·laboració de diversos Centres d’Atenció Primària de l’Àmbit  (CAP) es van realitzaran proves del VIH a tota la població que hi estigui interessada i donaran informació individualitzada de prevenció en un marc de confidencialitat.

Per realitzar-se la prova, la població va poder accedir, independentment  del tipus de cobertura que tingui i al centre al que pertanyi, als següents CAP :

CAP Cappont; Cap de Bordeta-Magraners; CAP Primer de Maig; CAP Alcarràs; CAP Artesa; CAP Balaguer; CAP Rambla Ferran amb una xerrada informativa; CAP Tàrrega; CAP Mollerussa; CAP Cervera.


BECA DEL II PREMI MARTÍ VIA DESTINADA A LA INVESTIGACIÓ EN EL CAMP DE L’ONCOLOGIA

La Dra. Antonieta Salud, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, va recollir el 4 de novembre la Beca del II Premi Martí Via destinada a la investigació en el camp de l’Oncologia, com a investigadora principal del projecte.

L’estudi té com a objectiu aconseguir incrementar el percentatge de pacients curats amb la teràpia anti-HER2, apostant per la medicina personalitzada. Aquest fàrmac ha tingut un gran impacte en la supervivència d’aquests pacients ja que, gràcies a ell, un 60% es curen.

Aquest premi permetrà cofinançar la investigadora postdoctoral de l’IRBLleida, Dra. Anna Novell. El projecte es portarà a terme durant 12 mesos i inclourà pacients de la demarcació de Lleida.

L’any 2015 el Grup Vallformosa, conjuntament amb GescoFamily, van crear el Premi Martí Via en homenatge al director d’operacions de Vallformosa, que va morir després d’una llarga lluita contra aquesta malaltia. Aquesta beca està destinada a professionals i investigadors d’àrees relacionades amb l’Oncologia Pediàtrica o d’adults per desenvolupar un projecte de recerca en un centre de referència nacional o internacional.




TREMP ACULL LA PRIMERA REUNIÓ DE COLUMNA DE LLEIDA I PIRINEUS

Els dies 4 i 5 de novembre de 2016 va tenir lloc a Tremp “ La primera reunió de columna de Lleida i Pirineus”, on es van aplegar diversos professionals especialistes en traumatologia, rehabilitació, anestesiologia, medicina familiar i comunitària. La reunió es va organitzar conjuntament amb el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp gestionat per l’empresa pública de Gestió de Serveis Sanitaris.

La jornada es va organitzar en cinc taules rodones repartides entre els dos dies. La tarda del dia 4 de novembre es van tractar aspectes com ara el diagnòstic, els tractaments conservadors i invasius en Hernia Discal Lumbar.

Durant tot el matí del dia 5 de novembre es va debatre sobre la Degenerativa Lumbar, el paper de l’Atenció Primària, de la rehabilitació i de la Clínica del Dolor, el fracàs de la cirurgia entre altres temes.

Aquesta va ser la primera jornada s’organitza conjuntament entre professionals de Lleida i els Pirineus per tractar aspectes relacionats amb la columna i el seu tractament.






III CURS DE CIRURGIA DE LA PARET ABDOMINAL A L’HOSPITAL ARNAU

Per tercer any consecutiu ha tingut lloc a l’Hospital Arnau el Curs de cirurgia de la Paret Abdominal, dirigit pel doctor Rafael Villalobos Mori, facultatiu especialista responsable de la Unitat de Paret Abdominal, i destinat a cirurgians i cirurgianes d’Israel, Egipte, Polònia i Rússia.

Els professionals que han seguit el Curs han pogut participar activament en el desenvolupament de diverses tècniques per poder tractar les hèrnies de la Paret Abdominal al quiròfan. Aquests tipus de cirurgies obertes, com ara la laparoscòpia, es duen a terme a l’Hospital Arnau des de fa set anys, i suposen una ràpida recuperació per al pacient, una menor estada hospitalària i una reincorporació laboral més precoç.

El Servei de Cirurgia de l’Hospital, a càrrec del doctor Jorge Juan Olsina, dóna suport a l’activitat des de l’inici de la seva implementació, ja que suposa un èxit de la innovació tecnològica utilitzada i la participació de diversos professionals de cirurgia també diversos punts de l’Estat. En aquesta edició, deu facultatius especialistes de cirurgia s’han interessat per aprendre aquestes tècniques i poder-les aplicar als seus hospitals.

Durant el Curs, el doctor Villalobos ha realitzat una exposició sobre els aspectes tècnics els dies 23 i 30 de novembre de 2016 i, posteriorment, s’han dut a terme sis intervencions quirúrgiques cada setmana amb què s’han explicat els passos a seguir segons el tipus d’hèrnia de la paret abdominal.




LA SOCIETAT ESPANYOLA DE MEDICINA INTERNA (SEMI) VA ATORGAR DOS PREMIS A MEMBRES DEL SERVEI DE MEDICINA INTERNA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA A LA CELEBRACIÓ DEL XXXVII CONGRÉS NACIONAL A SARAGOSSA EL PASSAT MES DE NOVEMBRE

El premi al “Projecte d’Investigació per a l’Atenció de Pacients Crònics” ha estat per al doctor José Luis Morales-Rull per l’estudi “Efecto sobre la capacidad funcional del tratamiento con hierro carboximaltosa intravenoso o hierro liposomado oral en pacientes con insuficiencia cardiaca con fracción de eyección del ventrículo izquierdo deprimida y anemia ferropénica (estudio IVOFER)”.

El premi al “Projecte de jove investigador” ha estat per a la doctora Silvia Bielsa Martín per l’estudi “Análisis del líquido pleural mediante Fluorotype MTB para diagnosticar tuberculosis”.


JORNADA DE TREBALL DELS PROFESSIONALS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA I DE SALUT MENTAL INFANTIL I JUVENIL A L'ALT PIRINEU I L'ARAN

El Codi risc de suïcidi i les conductes autolesives en l’adolescència han estat els temes centrals d’aquesta jornada.

La Seu d’Urgell ha acollit, per cinquè any consecutiu, una jornada per a professionals de l’atenció primària i la salut mental infantil i juvenil centrada principalment en el risc de suïcidi i les conductes autolesives en l’adolescència. La jornada ha aplegat una vuitantena de professionals que han reflexionat sobre aquest fenomen multifactorial de naturalesa biopsicosocial, que representa una de les primeres cinc causes de mort prematura.

Els objectius de la jornada s’han centrat a potenciar els vincles entre els equips i els professionals de la salut de l’Alt Pirineu i Aran, i a abordar les possibilitats de detecció i intervenció en les situacions de risc autolític.

La Jornada, celebrada el passat 20 d’octubre de 2016, s’ha dividit en tres parts. L’eix central ha estat una ponència sobre el risc de suïcidi i les conductes autolesives en l'adolescència impartida per Montse Pàmias, cap del Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. A mig matí, s’ha encetat la discussió de casos clínics entre els professionals i, a la tarda, ha tingut lloc un taller pràctic sobre el Codi risc de suïcidi i el Protocol d’actuació del Servei Català de la Salut, que està centrat en tres objectius: l'activació urgent dels recursos, el seguiment proactiu i preventiu, i el registre de la casuística.




EL DIAGNÒSTIC I LA PREVENCIÓ DE LES MALALTIES VASCULARS I RENALS CRÒNIQUES CENTREN L’INTERÈS DE LA II JORNADA DE NEFROLOGIA I ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA

La Jornada ha estat organitzada de manera conjunta per professionals de medicina de família i d’infermeria d’Atenció Primària referents en aquest àmbit i per professionals del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Per segon any consecutiu, l’Atenció Primària de Lleida va organitzar la Jornada de Nefrologia, centrada en la prevenció i el diagnòstic de les malalties vasculars i renals cròniques, el dia 10 de novembre de 2016, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

Els objectius de la Jornada principalment eren potenciar un contacte més proper i la col·laboració entre l’atenció primària i l’hospitalària en l’assistència als pacients nefrològics.   

El programa es va iniciar amb la presentació del Projecte ILERVAS sobre el Bus de la Salut i diverses taules rodones sobre el maneig de la hipertensió en els ancians, les implicacions de la troballa d’un quist renal, el maneig del metabolisme fosfocàlcic i la dieta en la malaltia renal crònica. La Jornada va finalitzar amb la conferència sobre els nous fàrmacs en nefropatia diabètica i es van presentaran els cinc millors pòsters rebuts.

La Jornada es va poder  seguir en directe mitjançant la reproducció en temps real a través del canal de YouTube de la Unitat de Detecció i Tractament de les Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), que forma part del Servei de Nefrologia de l’Arnau, i per Twitter al compte @jornadicslleida, amb l’etiqueta #nefrolleida16.


Publicitat



App CatSalut Respon