octubre 2016

Butlletí núm. 39

Albert Tarrats Oliva nou director de Centre a Gestió de Serveis Sanitaris

Des del 2 de novembre de 2016, Albert Tarrats Oliva es va incorporar com a director de Centres a Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Tarrats ha estat el seleccionat en la convocatòria per cobrir el lloc de treball de director de Centres de Gestió de Serveis Sanitaris, procés iniciat el 23 de setembre 2016.

Sota la dependència de la Gerència de GSS, les seves funcions seran la gestió de les activitats assistencials dels hospitals i altres centres assistencials i/o socials gestionats per GSS i la direcció de la resta dels òrgans de gestió i administració dels hospitals. Tarrats tindrà adscrits centres hospitalaris i altres establiments per l'atenció especialitzada, en salut mental, sociosanitaris, d'atenció primària i d'atenció social gestionats per GSS. Així, Tarrats serà director de centre de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, l'ABS Lleida Rural Nord i la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia.

Llicenciat en Medicina i MBA per IESE, Tarrats compta amb experiència de més de 15 anys en gestió sanitària en hospitals de la xarxa pública, així com privats, havent realitzat també consultoria en l'àmbit de la salut dins i fora del país. Destaca en lideratge, en gestió d'equips, planificació estratègica, negociació i visió a llarg termini.

 

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida va celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer amb especial atenció a la figura del cuidador

El passat 21 de setembre, la Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va organitzar una jornada per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer sota el lema “El valor del cuidador”. L’acte inaugural de la jornada ha anat a càrrec del neuròleg i coordinador de la UTC, el Dr. Gerard Piñol, acompanyat del director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada, i de representants del Servei Català de Salut a Lleida.

En la seva intervenció, el Dr. Gerard Piñol ha explicat que la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida atén actualment uns 2.500 pacients d’Alzheimer crònics i diagnostica uns 400 nous malalts anuals. També va fer un reconeixement a la figura del cuidador de malalt d’Alzheimer “una persona clau en aquesta malaltia, que comporta una càrrega molt esgotadora” i que per a una millor evolució del pacient “és necessari que el cuidador entengui la malaltia i sàpiga què passarà, i per aconseguir això, el primer que fem és, abans de veure el pacient, la treballadora social del centre atén el cuidador per saber la situació familiar i tot allò que pensem que en un futur ens pot ajudar o dificultar en l’atenció al pacient”.

A partir d’aquí, si es confirma el diagnòstic, la Unitat ofereix un curs de formació per als cuidadors de dos mesos de durada. A més, un cop al mes es fan xerrades de difusió de la malaltia adreçades tant a cuidadors com a la població general. Un altre servei que ofereix la Unitat és el Grup d’Ajuda Mútua (GAM) on cada quinze dies es reuneixen els cuidadors que ho desitgen, guiats per dos cuidadors experts que ja van passar la malaltia cuidant d’un familiar. Aquestes trobades del GAM serveixen per a compartir experiències i trobar solucions als problemes del dia a dia que els cuidadors han de fer front.

Durant la jornada s’ha projectat un vídeo explicatiu on cada professional de la Unitat de Trastorns Cognitius explica la seva aportació i com ajuden a pacients i família en la malaltia. Seguidament, els professionals de la Unitat han explicat els programes d’atenció als cuidadors que des del centre es duen a terme i s’han posat en comú diverses experiències de persones que exerceixen com a cuidadors de malalts d’Alzheimer.

La jornada va finalitzar amb una taula rodona amb associacions, entitats i fundacions implicades en el maneig de pacients amb la malaltia d’Alzheimer i els seus cuidadors.

Hi durant tot el dia, al vestíbul de l’Hospital Universitari de Santa Maria es va instal·lar un mural per recollir “el record que mai voldries oblidar”, on els usuaris del centre poden participar i deixar escrita la seva frase.

Enllaç al vídeo explicatiu de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida:
https://youtu.be/qwdviCIECg4

 

Inici de la campanya de vacunació contra la grip a Lleida

Amb motiu de l’inici de la campanya de vacunació contra la grip a Lleida, el el passat 24 d’octubre, al CAP Onze de Setembre de Lleida, es va oferir una roda de premsa als mitjans de comunicació i van ser atesos amb la referent de vacunes i directora del centre, Mercè Porté.

· És la mesura de prevenció fonamental per prevenir aquest virus i les seves complicacions
· L’objectiu d’aquest any és millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i entre els professionals de la salut
· L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes.

 

L’ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d’Internet

Es tracta d’una nova funcionalitat per millorar l’accessibilitat als serveis oferts per l’atenció primària de l’organització

El programa de cita prèvia de l’Institut Català de la Salut ha habilitat un apartat específic perquè la ciutadania pugui demanar hora per vacunar-se contra la grip. Els usuaris hi podran accedir com ja ho fan habitualment per demanar cita prèvia. En el menú principal hi trobaran un botó d’accés que s’anomena ‘vacunació de la grip’.

La majoria dels centres d’atenció primària tenen una agenda específica per vacunar la població que ho requereix.

Properament s’aniran incorporant noves modalitats en la programació de visites per millorar l’accessibilitat de la ciutadania al sistema sanitari públic.

 

El cor de música moderna de Lleida Veus.kat va col·laborar per primera vegada amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

El cor de música moderna i jazz de Lleida Veus.kat va col·laborar enguany per primera vegada amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica i la formació en recerca en l’àmbit de les ciències de la salut. Un dels objectius de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida és fomentar la relació entre l’assistència sanitària, la docència i la recerca científica. En aquesta línia, Veus.kat ha cregut convenient col·laborar en l’àmbit de la recerca científica i dels projectes d’investigació.

Actualment, l’IRBLleida té el suport de més de 130 empreses i entitats lleidatanes, amb l’ajut de les quals la recerca que fan els grups ha donat fruits importants, atès que ha permès fer conèixer millor aquestes malalties i millorar-ne l’atenció, el diagnòstic i tractament.

Veus.kat

Veus.Kat és el primer cor municipal de gòspel, jazz i música moderna de la ciutat de Lleida constituït com a formació resident de l’Auditori Enric Granados de Lleida i consolidat com un grup coral de referència a les terres de Ponent. El cor disposa de més de 50 cantaires i musics, gent diversa d’arreu del món, persones amb grans coneixements musicals, alguns d’ells professors de música, i també de gent novell però amb una gran qualitat vocal. Les principals característiques de Veus.kat són els arranjaments musicals propis per adaptar el repertori a les seves qualitats i la traducció dels textos al català, que aposta clarament pel territori i per potenciar la nostra cultura arreu.

Fotografia: Rosa Expósito, directora artística de Veus.kat, amb Josep Maria Bosch, responsable de promoció de l’IRBLleida.

 

Actualització del protocol de coordinació entre els diversos cossos i forces de seguretat i els serveis sanitaris de l’Alt Urgell

El passat 19 de setembre va tenir lloc una trobada entre les diverses forces i cossos de seguretat de l’Alt Urgell, la Direcció de la Fundació Sant Hospital (FSH), la coordinadora del Servei d’Urgències, i la part l’assistencial del CAP La Seu d’ Urgell.

En aquesta reunió es va treballar l’actualització del protocol de coordinació entre els diversos serveis i cossos de seguretat, amb l’objectiu d’afavorir una bona relació i metodologia de treball que permeti garantir els drets que tenen tant les víctimes com els detinguts, a més de mantenir un bon nivell assistencial per a tots els pacients que necessitin una assistència coordinada d’aquestes institucions.

En el decurs de la reunió es van comentar diferents situacions que poden motivar la necessitat d’aquesta interrelació (què cal fer, com s’ha de fer, qui ho ha de fer…), sempre tenint present el dret a la protecció de la salut. Així mateix, s’han establert un conjunt de mesures consensuades per totes les parts quant a l’atenció als detinguts en situació de malaltia, hospitalització i visita urgent.

També es va establir quin circuit s’ha de seguir en cas que els agents de policia pateixin lesions, calgui assistència per malaltia, es produeixin defuncions en diferents supòsits als serveis d’urgències o en el medi extrahospitalari (SEM), o calgui atendre agressions sexuals, persones desorientades que no saben què els ha passat o lesions produïdes per agressions entre adults, com per exemple en el cas d’una baralla. A més, s’han treballat les sospites de maltractaments infantils, per tal de coordinar-ne l’atenció amb el Servei de Pediatra de la Fundació Sant Hospital i amb Treball Social, i també què s’ha de fer en cas de violència de gènere i domèstica.

 

El Servei d’Endocrinologia va participar en el 52è Congrés de la Societat Europea per a l’Estudi de la Diabetis

En el marc del 52è Congrés de la Societat Europea per a l’Estudi de la Diabetis (EASD), el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, juntament amb la Unitat de Detecció i Tractament en Malalties Atertrombòtiques (UDETMA), va presentar una comunicació oral de la mà de la doctora Carolina López.

L’estudi presentat avalua la prevalença d’aterosclerosi subclínica en pacients amb diabetis tipus LADA (Late Autoinmune Diabetes of the Adult). Es tracta d’un tipus de diabetis que es troba enmig de la del  tipus 1 i la del  tipus 2, en què  es basa una part de la recerca.

A més, el Servei d’Endocrinologia també va presentar dos estudis més en col·laboració amb el Servei de Pneumologia sobre l’avaluació de l’afectació a nivell pulmonat a causa de la diabetis mellitus tipus 2.

A la reunió anual de l'EASD, es discuteixen les novetats més rellevants en totes les línies d'investigació clínica i bàsica sobre la diabetis. Investigadors de tot el món, procedents d'institucions acadèmiques i la indústria farmacèutica, van presentar els nous avenços en camps com l’epidemiologia, la prevenció, l’educació terapèutica, l’organització sanitària, la investigació bàsica i la recerca clínica. Es tracta d'un congrés molt significatiu per a la diabetis.
Es calcula que la diabetis afecta més de sis milions i mig de persones a l’Estat, i  prop d'un milió de persones a Catalunya. La malaltia i les seves complicacions, incloent-hi: cardiopaties, ceguesa i deteriorament dels ronyons i del sistema nerviós, estan adquirint unes proporcions epidèmiques i generant un gran cost social i econòmic. Per això, la diabetis és una malaltia que requereix una gran atenció de la comunitat científica així com també de la societat i dels seus representants polítics.

 

La promoció de la dieta mediterrània aconsegueix disminuir el sobrepès en infants d’entre 3 i 7 anys

Fa gairebé deu anys que diversos professionals d’atenció primària participen en la promoció d’hàbits saludables i d’exercici físic entre els infants de sis a dotze anys (en alguns casos, entre escolars més petits) i les seves famílies, en centres escolars de la ciutat de Lleida. Es tracta del programa Nereu, que està coordinat per ajuntaments, la Diputació de Lleida i professionals sanitaris dels CAP Rambla Ferran, Cappont, Bordeta, Balàfia, Ciutat Jardí, Primer de Maig i Eixample. El Nereu inclou diverses propostes, com per exemple la promoció de l’esport en horari de menjador o com a activitat extraescolar, ila realització de xerrades sobre com comprar aliments saludables i com interpretar de manera correcta les etiquetes dels productes alimentaris.

A més, a l’ICS existeixen altres programes i iniciatives centrades en disminuir el sobrepès en infants. La promoció de la dieta mediterrània mitjançant xerrades permet disminuir de manera considerable el nombre d’infants d’entre 3 i 7 anys amb sobrepès i obesitat. Aquesta és la conclusió d’un estudi realitzat per professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) a quatre escoles de Vilafranca del Penedès, dins del programa Infadimed (contracció d’infància i dieta mediterrània). Els bons resultats han fet que la iniciativa s’hagi aplicat a altres centres escolars de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cunit i la Seu d’Urgell. Infadimed s’afegeix a altres actuacions que realitzen professionals de l’ICS arreu del territori per reduir el sobrepès en els infants.

Altres territoris com ara Girona, Barcelona ciutat, l’Anoia, Vallès Occidental entre altres realitzen accions basades en promoció de la salut adreçades als infants —com ara la revisió dels menús escolars i la promoció del consum de fruita entre més de 200.000 escolars— que s’emmarquen en el Pla per a la promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludables (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i en el Pla interdepartamental de Salut Pública (PINSAP).

 

L’ICS potencia l’atenció al postpart a domicili perquè millora la satisfacció de les dones i augmenta l’adopció de la lactància materna

Les unitats de salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’Institut Català de la Salut (ICS), situades als centres d’atenció primària i que donen cobertura a vuit de cada deu dones de Catalunya, potencien l’atenció al postpart a domicili, una pràctica que permet millorar la percepció de benestar de la dona i afavorir l’adopció de la lactància.

Els ASSIR ofereixen atenció i assessorament continu a les dones durant l’embaràs. Després del part a l’hospital, cal que els diferents nivells assistencials s’organitzin per tal que les mares i les llevadores no perdin el contacte. D’aquesta manera, es garanteix que es puguin atendre correctament els problemes relacionats amb la sobrecàrrega física i emocional que poden afectar les mares durant el puerperi. Gràcies a la millora dels circuits i de la coordinació entre els ASSIR i els hospitals, la cobertura de les dones ateses després de donar a llum per part de llevadores d’atenció primària se situa en un 83,37%. L’any passat, van atendre més de 35.000 dones.

Durant els darrers mesos, els ASSIR de l’ICS han començat a realitzar actuacions per incrementar l’atenció del postpart al domicili, que han tingut una acceptació molt positiva entre les usuàries. Segons Cristina Martínez, responsable corporativa dels ASSIR de l’ICS, “es tracta d’una pràctica molt habitual en altres països europeus. Per això, animem a les dones que ho sol·licitin al seu centre de referència”.

A l’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat, han efectuat diverses accions per fomentar aquest tipus de visita i han passat de 105 atencions a domicili l’any 2013 a 590 l’any 2015.

Alta precoç

El seguiment del puerperi per part de les llevadores dels ASSIR també es du a terme amb les altes precoces que es donen a les maternitats dels hospitals.

Diversos centres hospitalaris catalans ja ofereixen a les dones que acaben de donar a llum la possibilitat de marxar a casa abans de les primeres 24 hores després del part. A l’ICS, els hospitals que ofereixen actualment aquesta possibilitat són el Trueta de Girona, amb més de 200 altes precoces en dos anys, i Vall d’Hebron, amb 75 altes precoces des del mes de juliol de 2015 (quan van implantar aquest servei). Al Trueta, una de cada deu dones ja es decanta per aquesta opció. Aquesta pràctica també és habitual en diversos països europeus, sobretot a Gran Bretanya. L’alta precoç permet millorar l’adaptació familiar i reforçar els vincles afectius de la mare, el pare i el nadó.

Properament, els hospitals Germans Trias de Badalona i Arnau de Vilanova de Lleida posaran en marxa també aquesta possibilitat.

L’alta precoç al puerperi no seria possible sense la coordinació entre els ASSIR i els hospitals. Quan la mare demana l’alta precoç, les llevadores de l’atenció primària es desplacen al domicili de la puèrpera durant les hores posteriors a l’alta per realitzar un seguiment de l’estat de salut de la mare i el nadó.

Durant l’embaràs, els ASSIR informen les mares sobre la possibilitat de demanar l’alta precoç, que només es fa si les mares la sol·liciten després del part i es compleixen diversos requisits relacionats amb la situació clínica de la dona i el nadó. En aquest sentit, una de les condicions per poder acollir-se a l’alta precoç és que la mare hagi tingut un part eutòcic o instrumental sense complicacions i que no pateixi malalties com ara infeccions, anèmia greu, cardiopaties o alteracions endocrines. Un altre dels requisits és que l’estat de salut del nadó estigui dins de la normalitat, que s’hagi alimentat sense problemes almenys en dues ocasions i que les deposicions i miccions siguin normals. També és necessària l’absència de factors de risc familiar, social o ambiental.

Primera visita

La primera visita de la llevadora de l’ASSIR al domicili es planifica a l’hospital, abans de l’alta, o bé a través d’una trucada telefònica quan la mare i el nadó ja són a casa. La visita es du a terme entre les 24 i les 48 hores després del part i consisteix a avaluar l’estat de la mare i el nadó, observar les cures que la dona fa al nounat i a ella mateixa, assessorar sobre l’alletament matern i donar pautes per a la integració del nadó a la unitat familiar, entre altres activitats.

A banda d’avaluar els problemes físics que es poden derivar del part, durant el puerperi les llevadores de l’ASSIR comproven altres aspectes que poden afectar les dones que acaben de donar a llum, especialment si són primerenques, com ara la sobrecàrrega física i emocional que pot aparèixer durant el puerperi.

En funció de l’estat general de la mare i el nadó es planifica el seguiment durant el puerperi, tant a casa com a la consulta del CAP. En la majoria dels casos, les llevadores dels ASSIR fan una segona visita a casa de la puèrpera un dia o dos després de la primera.

 

Un estudi assenyala que la diabetes mellitus tipus 2 pot causar un descens del 10% de la funció pulmonar

Un estudi presentat durant el 58º Congrés de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SENN) posa l’accent en les complicacions pulmonars associades a aquesta patologia. En aquest estudi, on hi participa el doctor Albert Lecube, endocrinòleg de l’Hospital Arnau, es parteix de la hipòtesi que la hiperglucèmia crònica pot danyar els pulmons mitjançant la producció de productes avançats de glicació, AGEs.

Segons l’estudi, en la diabetis mellitus 2 es produeixen AGEs que es fixen a les proteïnes del pulmó (col·lagen i elastina) i que d’aquesta manera provoquen que la capacitat del pulmó per a ser distensible disminueixi.

En la investigació s’hi comparen les concentracions d’AGEs i la funció pulmonar (mitjançant l’estudi de la capacitat vital forçada i el volum aspiratori màxim) entre pacients amb diabetis mellitus 2 i pacients sans. Els resultats demostren que en els pacients diabètics es dóna un descontrol d’un 10% més de la funció pulmonar. Així mateix, és fonamental identificar als pacients diabètics amb pèrdua de funció pulmonar mitjançant una espirometria. En cas que es detectin problemes als pulmons, el control de la glucèmia aconsegueix millorar els paràmetres independentment de la pèrdua de pes.

 

Notícies

GUARDONEN UN OFTALMÒLEG DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA EN EL VII EUCORNEA CONGRESS A COPENHAGUEN

Els dies 9 i 10 de setembre, Valentí Huerva Escanilla, facultatiu especialista d’oftalmologia de la secció de còrnia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha estat guardonat amb el Premi a la Millor Comunicació en Pòster pel treball ”Treatment of Ocular Surface Squmous Neoplasia with interferon alfa 2b” en el VII EuCornea Congress, organitzat per la Societat Europea de Metges Especialistes en Còrnia i Superfície Ocular, que ha tingut lloc a Copenhaguen.

En el treball, Huerva exposa la seva experiència durant deu anys en l’ús de l’interferó alfa 2b en aquest tipus de tractament i els avantatges davant la cirurgia en la resolució dels tumors de tipus escatós que afecten la superfície ocular i la còrnia.




L’ESCOLA DE SALUT DE L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA CERVERA DEDICA UNA SESSIÓ A LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

El passat mes d’abril, i dins el marc del projecte COMSalut, va néixer a Cervera l’Escola de Salut, un espai destinat a fer difusió entre la població de temes d'interès en l’àmbit de la salut.

I el passat 29 de setembre, va tenir lloc al Centre d’Atenció Primària Cervera la ponència: “Mutilació genital femenina: present i futur”, a càrrec d’Imma Sau Giralt, metgessa especialista en pediatria.


EL CAP LA GRANADELLA COL·LABORA AMB L’ONGD ALKARIA

Del 30 de juny fins al 12 de juliol, professionals del CAP La Granadella van  instal·lar un punt de recollida de materials amb la finalitat de col·laborar en un projecte, que es va iniciar el proper 16 de juliol i va durar 10 dies, que l’organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) Alkaria durà a terme al Senegal. Es tracta d’un pla de cooperació per fer un casal d’estiu amb nens i nenes, i diverses  activitats de sensibilització amb les famílies, en especial amb les dones, al poblat de Bonconto, Velingara (Senegal).

Per tal d’organitzar el casal eren necessaris diversos materials, que es van recollir a partir de donacions, entre els quals hi ha: globus (normals i d’aigua), pintures per a la cara, tovalloletes, gomets, plastilina, gomes d’esborrar, cartolina de colors, fang, pintura de dits,  purpurina, cordes  i pilotes desinflades.

Hi havia punts de recollida d’aquests materials en diversos llocs, per tal de donar la màxima difusió i amplitud al projecte.

Els objectius del pla que l’ONGD Alkaria al Senegal són els següents:
- Treballar contra l’absentisme escolar.
- Proporcionar formació al professorat de la zona.
- Incidir en la problemàtica de la mutilació genital femenina.
- Promoure activitats de lleure i esport.

Alkaria és una ONGD catalana sense ànim de lucre, emmarcada en la cooperació internacional per al desenvolupament. L’associació ja té deu anys d’experiència, en què ha dut a terme diversos projectes de cooperació en països com ara el Marroc, el Senegal i el Perú. El Grup de Cooperació està format per set membres, entre els quals hi ha tres integrants del grup local de Lleida.

Podeu consultar més informació sobre Alkaria a l’enllaç següent: http://www.alkaria.org/




PREMI A LA UNITAT DE MALALTIA CELÍACA DE L’HOSPITAL ARNAU PER UN PROJECTE DE CRIBRATGE DE LA MALALTIA CELÍACA ALS CAMPAMENTS DE REFUGIATS SAHRAUÍS

El projecte presentat s’emmarca dins el programa Vacances en pau i en el de divulgació de la dieta sense gluten als campaments de refugiats sahrauís

La Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha guanyat el Premi Joaquim Bonal de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

El Premi s’ha atorgat al projecte Cribratge de la malaltia celíaca als campaments de refugiats sahrauís a Argèlia. Fase I: cribratge als infants sahrauís acollits en el programa Vacances en pau i Programa per a la divulgació de la dieta sense gluten.

Aquest projecte preveu el cribratge de la malaltia celíaca a través de l’analítica general i la valoració de la Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Inclou també un programa inicial per divulgar la dieta sense gluten als campaments de refugiats sahrauís i per estendre el cribratge a familiars directes dels nens diagnosticats, mitjançant tests ràpids. A més a més, el projecte inclou l’establiment de programes locals de divulgació de la malaltia i de la dieta sense gluten als dispensaris situats als campaments.

La Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital està formada per diversos facultatius especialistes de l’Hospital: Neus Pociello del Servei de Pediatria, Raquel Ballester i Montse Planella del Servei de Digestiu, Aureli Esquerda del Laboratori Clínic, Pilar Gallel del Servei d’Anatomia Patològica i Cristina Moreno, dietista- nutricionista del Servei d’Endocrinologia i Nutrició.


L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA RECUPERA PER L’ANY 2017 SET ESPECIALITATS MÈDIQUES EN LA PROPERA CONVOCATÒRIA MIR

El BOE publicat amb data 13 de setembre de 2016 publica que en la propera convocatòria de l’examen MIR de l’any 2017 confirma la recuperació de 7 especialitats mèdiques.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida té acreditades 25 especialitats. En l’anterior convocatòria de l’any 2016 l’hospital va quedar exclòs de l’oferta del Departament de Salut en deu places.

Així doncs, aquesta nova convocatòria suposa la possibilitat de disposar de residents en les següents especialitats: Endocrinologia, Neurologia, Pneumologia, Hematologia, Dermatologia, Otorinolaringologia i Urologia.


ASSESSORS DEL MINISTERI DE SANITAT DE XIPRE VISITEN L’HOSPITAL ARNAU PER CONÈIXER EL MODEL SANITARI

El passat 5 de setembre, l’Hospital universitari Arnau de Vilanova va acollir la visita de tres assessors del Ministeri de Sanitat de Xipre que volien conèixer el model sanitari, en què l’atenció primària i l’atenció especialitzada treballen de manera coordinada.

La visita es va estructurar en tres parts. La primera va estar centrada en l’explicació del model sanitari; en la segona es van explicar els sistemes d’informació que hi donen suport, i la tercera, de demostració del sistema, va estar a càrrec d’un facultatiu especialista d’atenció primària i d’un facultatiu d’atenció especialitzada.

A la reunió van assistir, a més del director de l’Hospital Arnau, el director del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i la responsable de la direcció del Projecte ARGOS Assistencial a l’Hospital.

Un dels principals motius d’aquesta visita era la posada en marxa d’un sistema sanitari públic i de qualitat a Xipre, seguint el model català. Així mateix també  se’ls hi va mostrar el sistema d’informació que s’utilitza, centrat en la ciutadania.


L’EMPRESA CLECE RESTAURACIÓ REALITZA A L’HOSPITAL ARNAU I A L’HOSPITAL DE SANTA MARIA UNA RECOLLIDA D’ALIMENTS EN BENEFICI DEL BANC D’ALIMENTS DE LA FUNDACIÓ ARRELS SANT IGNASI
Amb la finalitat de commemorar el Dia Internacional per l’Eradicació de la Pobresa, que es celebrar el 17 d’octubre, l’empresa CLECE restauració va posar en marxa una campanya de sensibilització i recollida d’aliments a les cafeteries de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de l’Hospital Universitari de Santa Maria els dies 13 i 14 d’octubre en la campanya que va dur a terme CLECE restauració en benefici del Banc d’Aliments de la Fundació Arrels Sant Ignasi.  

La idea és que les persones que van  participar portessin un quilogram d’aliments a canvi d’un esmorzar d’un cafè amb llet i una pasta.

Per cada quilogram d’aliments recollits, CLECE restauració doblarà l’aportació realitzada amb un quilogram més d’aliments.

Les principals necessitats alimentàries de la Fundació eren aliments, com ara farina, llegums, cacau en pols, sucre i conserves de carn i peix.

Es van recollir 140 kg d’aliments, quantitat que CLECE va doblar. Així mateix, l’entrega va ser d’ un total de 280 quilograms d’aliments. Per cada quilogram d’aliments recollits, CLECE restauració va doblar l’aportació realitzada amb un quilogram més d’aliments.

Gràcies a tots per la participació!!




NOU WEB ICS

L’ICS ha posat en marxa el seu nou web http://ics.gencat.cat/ca/inici/ amb la voluntat de renovar continguts i adaptar-se a l’entorn dels webs institucionals de la Generalitat de Catalunya.




PREMI A LA MILLOR TESI DOCTORAL PER A UNA INVESTIGADORA DE L’IRBLLEIDA I PSIQUIATRA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI DE SANTA MARIA AL CONGRÉS NACIONAL DE PSIQUIATRIA

Irene Forcada, psiquiatra del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria i investigadora del Grup d’Investigació de Fonaments Biològics dels Trastorns Mentals de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), va rebre el XXII Premi de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica a la Millor Tesi Doctoral del Curs Acadèmic 2014-2015. El lliurament del Premi va tenir lloc el passat 29 d’octubre durant l’acte de cloenda del XIX Congrés Nacional de Psiquiatria, celebrat a Palma de Mallorca.

Els resultats de la tesi doctoral, que es titula “Reserva cognitiva, neuropsicologia i factors neuroestructurals implicats en la funcionalitat del trastorn bipolar”, confirmen la influència de la reserva cognitiva i cerebral en el pronòstic cognitiu i funcional dels pacients amb trastorn bipolar. S’entén per “reserva cognitiva” la capacitat del cervell adult per tolerar millor els efectes d’una determinada patologia amb l’objectiu de minimitzar-ne els símptomes. En aquesta tesi es demostra com, també en el cas del trastorn bipolar, la “reserva cognitiva” actua com a factor protector respecte a l’expressió de la malaltia.

La tesi, que va ser defensada el 10 de setembre de 2015 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, va ser codirigida per Maria Mur, psiquiatra del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria, professora associada de la Universitat de Lleida (UdL), i investigadora principal de l’esmentat grup de recerca; i pel professor Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor titular de la Universitat de Barcelona.

Aquest Premi destaca la tasca realitzada en els últims sis anys per l’Equip de Recerca en Trastorn Bipolar, encapçalat per Maria Mur i amb la participació d‘Irene Forcada i d’Ester Mora, dins del Grup d’Investigació Fonaments Biològics dels Trastorns Mentals de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Es tracta d’un treball conjunt assistencial (Hospital Universitari de Santa Maria), docent (Universitat de Lleida) i de recerca (IRBLleida).




Exposicions

LIS
DEL 3 AL 16 D’OCTUBRE DE 2016

El pintor lleidatà LIS, que ja ha exposat diverses vegades a la nostra sala, mostra un conjunt d’obres amb tècnica pròpia i personal, que realitza amb la tècnica de l’espàtula a l’oli.

La seva obra és creativa, amb un control totals dels matisos i el joc de llums per aconseguir lluminositat pròpia en cada peça, alegria, satisfacció i energia.




EXPOSICIÓ DE L’ONG “VEÏNS DEL MÓN SOLIDARIS”
DEL 17 AL 29 D’OCTUBRE DE 2016

En l’exposició, s’hi ha mostrat fotografies de les accions que han anat duent a terme en projectes de col·laboració amb l’Ajuntament i la Diputació de Lleida. Concretament, la construcció de la casa “Ciutat de Lleida” per a dones amb dificultats on s’ha organitzat un taller tèxtil per poder treballar i funcionar com una cooperativa. També el projecte “Cap nen sense menjar” que pretén que els infants de tres a sis anys tinguin assegurat un àpat al dia i l’adequació d’una escola per garantir l’assistència educativa als infants.




Publicitat



App CatSalut Respon