juny 2016

Butlletí núm. 36

El doctor Purroy, neuròleg de l’Arnau, és elegit el nou president de la Societat Catalana de Neurologia

El passat 27 de maig, el facultatiu especialista en neurologia de l’Arnau  Francesc Purroy va ser elegit nou president de la Societat Catalana de Neurologia (SCN).

L’SCN és una de les més antigues d’Europa atès que té més de 100 anys d’història. El doctor Artur Galcerán i Granés va ser el seu primer president, el 1911.

En la presa de possessió del càrrec, el doctor Purroy va destacar les principals fites aconseguides per la Societat en la darrera dècada: la creació del Butlletí, el desenvolupament del Curs de formació per a residents, l’increment dels grups d’estudi, la creació de guies, la internacionalització de la Societat amb el reconeixent de l’European Stroke Organization (ESO) i la creació de la primera reunió internacional entre la Societat Polonesa de Neurologia i l’SCN.

A més, va plantejar per als propers dos anys diverses actuacions: reforçar el paper de la Societat com a nucli referent de la formació, tant de residents com d’adjunts en neurologia, i també com a interlocutor amb l’Administració. Així mateix, va recordar la tasca que ha desenvolupat la Societat en relació amb la llengua catalana, com el Projecte DEMCAT, i la proposta de reconeixement internacional per part de l’European Federation of Neurological Societies.

 

Josep Maria Sistac participa en el I Congrés Mèdic Internacional a Quito

Entre els dies 30 de maig i 2 de juny de 2016 s’ha celebrat a Pichincha el I Congrés Mèdic Internacional, amb la participació de diversos professionals de medicina de l’Amèrica llatina i de Josep Maria Sistac, facultatiu especialista del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

La participació de Sistac s’ha centrat bàsicament en la medicina del dolor, la fibromiàlgia, l’analgèsia postoperatòria i la importància dels simuladors en la docència en medicina.

Així mateix, Sistac ha visitat la Universitat Central d’Equador i la Universitat Catòlica de Quito per col·laborar en la posada en marxa de plans de formació basats en la simulació mèdica i per impulsar la visita d’estudiants i de diversos professors a l’Arnau, per conèixer els programes de formació mèdica tant a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida,  com des del punt de vista assistencial. Aquestes visites es concretaran per al pròxim mes d’octubre.

Sistac és l’impulsor de cursos de simulació avançada que s’imparteixen a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, amb la participació d’estudiants i de professionals d’arreu del món.

 

L’Arnau celebra el Dia Mundial de la Infermeria

El lema del Dia Mundial de la Infermeria d’enguany, “Les infermeres: una força per al canvi, millorant la capacitat de recuperació dels sistemes de salut”, se centra un cop més en la importància de la infermeria i en els nous rols de responsabilitat dins dels sistemes de salut

L’Arnau va organitzar , un any més, el passat 19 de maig  una jornada en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Infermeria. Es tracta de la quarta edició de la Jornada de Divulgació de Recerca en Infermeria.

La conferència magistral va tractar sobre la infermeria com a motor de canvi, lideratge i nous rols impartida per Anna Rodríguez Cala, directora d’Estratègia i Responsabilitat Social Corporativa de l’Institut Català de la Salut i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

Durant la Jornada, els assistents van tenir ocasió de compartir un projecte de recerca infermera realitzat a l’Hospital i premiat en el marc científic del Congrés Nacional de l’Associació Espanyola d’Infermeria en Hipertensió i Risc Cardiovascular, celebrat a València el mes de març de 2016. A més, en aquesta edició de la Jornada cal destacar la projecció d’un vídeo amb imatges de les jornades anteriors.

 

L’Hospital Arnau va acollir una jornada sobre com detectar i prevenir la ideació suïcida en les persones grans

El Servei de Suport al Dol de Ponent va organitzar el passat 27 de maig  una jornada, amb la intenció d’aprofundir en els principals factors que influeixen en la ideació suïcida i en la consumació del suïcidi: la malaltia mental, el dolor físic i el dolor psicològic que són deguts, principalment, a la soledat i l’aïllament, i a la pèrdua i el dol pels éssers estimats. Estudiant aquestes causes es treballa la prevenció des del punt de vista individual en la gent gran, però també es tracta de cercar solucions com a societat.

Segons les últimes dades publicades a l’Institut Nacional Estadística (INE),  3.910 persones es van suïcidar durant l’any 2014, cosa que va convertir el suïcidi en la primera causa de mort no natural.

La taxa de suïcidis en persones d’edat avançada és superior a la general (que es troba en 8,42%), atès que en la franja d’edat de 85 a 89 la xifra és de 22,5%.

Els adults grans constitueixen el grup d’edat en què el suïcidi assoleix amb major freqüència la seva expressió més categòrica: la consumació. En la població amb una edat de 75 anys o més, el nombre de suïcidis és aproximadament tres vegades superior al del grup de 15 a 24 anys.

El perfil és principalment d’homes majors de 75 anys que viuen sols. La majoria  tenen un trastorn psiquiàtric, el més freqüent dels quals és el trastorn depressiu major. Les malalties físiques acostumen a ser el motiu precipitant més freqüent, sobretot aquelles que provoquen un dolor crònic o una limitació funcional.

A més, és freqüent trobar l’anomenat “suïcidi silenciós”  o “síndrome de lliscament” (Carbonell, 1985), en què la persona rebutja els aliments i les cures mèdiques en un abandonament progressiu que arriba fins a deixar-se morir. Aquest tipus de suïcidi és tan letal como l’actiu, ja que la intenció de morir és la mateixa.

Una característica de la conducta suïcida en la persona gran és que el 86% dels casos que se suïciden no han rebut tractament psiquiàtric (Catell-Jolley, 95). És a dir, que les persones grans no comuniquen les seves intencions de suïcidar-se, gairebé no verbalitzen els seus sentiments de desesperança i no busquen ajuda per millorar el seu malestar. Evidentment, això dificulta moltíssim la possibilitat de prevenir el suïcidi.

 

L’Hospital Universitari de Santa Maria i el CAP Alpicat commemoren el Dia Nacional de la Nutrició amb taules informatives sobre la importància d’una bona hidratació

El passat 27 de maig, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) va commemorar el Dia Nacional de la Nutrició amb l’organització d’activitats informatives adreçades a usuaris i professionals de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida i del CAP Alpicat.  Aquestes activitats posen el focus en la importància d’una bona hidratació sota el lema Hidratació també és salut.

Es van instal·lar diferents taules informatives als centres on s’ofereix aigua , es realitzen mesuraments de pes i talla i es calculen les necessitats hídriques de cada persona. Per aquestes activitats, es compta amb la col·laboració d’estudiants del Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Lleida i de l’empresa de restauració Clece.

Dia Nacional de la Nutrició al web de la FESNAD (Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética):
http://www.fesnad.org/index.php?seccion=dinamico&subSeccion=noticia&idN=92

Presentació “Hidratació també és salut”:
http://www.fesnad.org/resources/files/DNN/2016/diapositivas.pdf

 

Actualització diagnòstica i terapèutica en el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple

El 12 de maig, la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de la Fatiga Crònica de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), conjuntament amb Fibrolleida van organitzar la VII Jornada d’Actualització Diagnòstica i Terapèutica en Fibromiàlgia (FM), Síndrome de la Fatiga Crònica (SFC) i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SSQM). La jornada es va fer coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la FM, SFC i SSQM que se celebra el 12 de maig arreu del món.

Diferents especialistes en el camp de la medicina interna, endocrinologia, reumatologia, neuropsicologia, psicologia i fisioteràpia han exposat les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties, a més d’una taula rodona amb experts i afectat, a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Es van  exposar els avenços que s’estan duent a terme des de la Unitat de FM, SFC i SSQM de l’Hospital Universitari de Santa Maria, amb un estudi conjunt amb INEFC de la Universitat de Lleida, que relaciona la Fatiga Crònica amb el dèficit d’oxigen a les cèl·lules.

Una altra de les novetats que van presentar a la jornada és la utilització de les tècniques del Mindfulness o atenció conscient per a tractar aquestes malalties des d’un vessant psicològic.

Per la seva banda, la presidenta de Fibrolleida, va explicar que des de l’associació es treballa per fer visibles aquestes malalties, que són difícils de demostrar però que generen dolor, fatiga i molts altres símptomes.

A les comarques de Lleida, des de la Unitat de FM, SFC i SSQM es calcula que entre 6.000 i 10.000 persones estan afectades per FM; entre 500 i 1.000 persones afectades per SFC; i s’atenen prop de 100 pacients amb SSQM. A més, ja s’estan tractant els primers casos de la malaltia coneguda com a electrosensibilitat per exposició a radiacions no ionitzants elèctriques o magnètiques com el telèfon mòbil, xarxa wi-fi o antenes.

 

Una vintena de donants de Lleida han pogut conèixer dos projectes finançats per La Marató de TV3

Una vintena de donants de La Marató de TV3 de la demarcació de Lleida van visitar el dia  21 de juny, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), en el marc del programa Visita la recerca de La Marató, organitzada amb motiu del 25è aniversari de la Fundació La Marató, els visitants han pogut conèixer dos projectes finançats per la Marató de TV3, un sobre el melanoma i l’altre sobre la relació de l’apnea del son i l’evolució de l’Alzheimer.

En el primer cas es tracta del projecte liderat per  Rosa M. Martí, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, professora de la Universitat de Lleida i investigadora de l’IRBLleida,  anomenat “Implementation of personalize medicine in cutaneous melanoma based on genomic susceptibility and tumor signatures: identification of new targets for melanoma treatment” i, en el segon, del projecte de Gerard Piñol, de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i investigador de l’IRBLleida, anomenat “Impact of obstructive sleep apnea in the evolution of Alzheimer disease. Role of Hypoxia and sleep fragmentation”.

Els grups estaven integrats per membres de l’Associació de Veïns Sant Jaume de l’avinguda Catalunya de Bellpuig i de l’Associació de Dones Les Set Valls de Cervià de les Garrigues. L’IRBLleida té actualment set projectes en actiu finançats per la Marató de TV3 en les seves edicions de malalties del cor (2014), malalties neurodegeneratives (2013) i càncer (2012).

Visita la recerca de La Marató

El programa Visita la recerca de La Marató, que va arrencar l’1 de març i que inaugura un conjunt d’accions especials que es faran aquest 2016 per celebrar els 25 anys de La Marató de TV3, pretén acostar a tothom qui ho vulgui els avenços promoguts per la solidaritat d’un projecte que, des de 1992, ha recaptat 150 milions d’euros i ha impulsat 723 projectes d’investigació sobre un ampli conjunt de malalties greus i cròniques.


Fotografia: El grup de col·laboradors de La Marató que ha visitat l’IRBLleida.

 

L’investigador lleidatà Jesús Pujol, metge de família del Centre d’Atenció Primària Balaguer, ha rebut una beca de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

L'investigador lleidatà Jesús Pujol Salud, professional de medicina de família i comunitària del Centre d'Atenció Primària Balaguer i professor d'epidemiologia de la UdL, ha estat un dels dos becats en la 5a Convocatòria d'ajuts SIDIAP de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol.

El projecte titulat "Prevalença d'insomni i la seva relació amb factors de risc clínics, farmacològics i socials" té com a objectiu determinar la prevalença d'insomni en la població de Catalunya. El coneixement mèdic actual estipula que entre el 5,5% i el 8,5% dels pacients adults tenen aquest diagnòstic i que és més prevalent entre les dones que entre els homes. Per tant,  un de cada vint adults del nostre entorn té risc de patir problemes per descansar, un percentatge que fa que sigui una malaltia més prevalent del que hom imagina. El primer dels objectius d'aquest estudi és conèixer si el percentatge d'insomni entre els pacients que s’atenen als centres d'atenció primària de tot Catalunya és similar al d’altres contextos. 

En aquest projecte s'estudiarà paral·lelament si el diagnòstic d'insomni està associat a les característiques del pacient o bé a altres diagnòstics que incrementen el risc cardiovascular: diabetis, hipertensió, etc. També s'estudia si els pacients amb problemes emocionals o psiquiàtrics, com la depressió, l'ansietat o les migranyes, tenen un risc superior de patir insomni i fins a quin punt els fàrmacs afecten els desordres del son. Incorpora una hipòtesi innovadora, que pretén determinar en quina mesura el nivell socioeconòmic dels pacients determina el risc d'insomni i, per tant, si hi ha una relació entre el nivell de privació i el risc de tenir problemes per dormir.

L’estudi té una mostra de 5,5 milions de pacients atesos en els centres d'atenció primària de Catalunya. Es preveu que els resultats es publicaran al cap de dotze mesos.

 

Premiat un treball del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida a la primera reunió anual de l’European Cardiosleep Society

El treball Time course of cardiac troponin in patients with acute coronary syndrome and sleep apnea del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha estat premiat en la categoria Jove investigador en la primera reunió anual de l’European CardioSleep Society, que va tenir lloc a Praga els dies 29 i 30 d’abril i l’1 de maig. Els resultats del treball contribuiran a la identificació del paper de l’apnea del son en els casos de síndrome coronària aguda.

Es tracta d’un treball coordinat pel Grup de l’IRBLleida i realitzat en col·laboració amb la Universitat de San Diego (Califòrnia, Estats Units d’Amèrica), que forma part d’un estudi multicèntric de l’Spanish Sleep Network amb el títol “Impacto del síndrome de apneas-hipopneas del sueño en la evolución del síndrome coronario agudo. Efecto de la intervención con presión positiva continua (CPAP). Estudio prospectivo aleatorizado. Estudio ISAACC”. L’European CardioSleep Society, recentment formada, és una associació sense ànim de lucre que utilitza els seus ingressos excedents per aconseguir el seu propòsit o missió a través de la investigació, l'intercanvi de coneixements, i la formació contínua.

Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria

El Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida, liderat per Ferran Barbé, estudia la patogènia de les complicacions cardiovasculars associades als trastorns respiratoris i la relació d'aquests darrers amb els dèficits cognitius. També, en l'àmbit clinicoepidemiològic, avalua noves indicacions terapèutiques i participa en l'avaluació d'equips diagnòstics. Així mateix, Barbé és el director científic del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries, una xarxa d’investigació multidisciplinària que té com a objectiu fonamental combatre les malalties respiratòries mitjançant el foment de la investigació d’excel·lència i la seva translació ràpida i segura a la pràctica clínica.


Fotografia: Alicia Sánchez de la Torre, del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida (centre), recull el Premi

 

Lleida va acollir la II Jornada Àgora Comunitària

Per segon any consecutiu, es va celebrar a Lleida la Jornada Àgora Comunitària amb la intenció de crear un espai de reflexió, debat i intercanvi de coneixements i d’experiències entre professionals i estudiants de diverses disciplines que comparteixen una mateixa visió de l’atenció comunitària.

Amb aquesta Jornada es va treballar els projectes comunitaris dissenyats per estudiants de la Facultat d’Infermeria, de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, i de les facultats de Treball Social i de Nutrició. A més, es vol promoure l’intercanvi de coneixements i es volen compartir reflexions sobre la realització d’activitats comunitàries en els diferents àmbits.

 

L’Arnau acull la jornada d’actualització del Servei d’Emergències Mèdiques “Una notació diferent”

Amb l’objectiu de donar a conèixer l’experiència de la rotació de MIRs i IIRs a les Unitats de Suport Vital Avançat i revisar temes d’actualitat en l’emergència extrahospitalària, el passat 30 de maig va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Arnau la jornada d’actualització del SEM “Una rotació diferent”.

La jornada es va centrar en la presentació de diferents MIR i professionals experts per tractar temes com ara el maneig del pacient sèptic extrahospitalari, canvis en l’electromiograma en un nen amb deshidratació moderada, el suport no presencial a l’aturada cardiorespiratòria, la valoració de pacients amb politraumatismes i l’experiència formativa d’una infermera residents al SEM entre d’altres.

L’Equip Territorial de SEM a Lleida, Alt Pirineu i Aran i la Unitat Docent d’Atenció familiar i comunitària de Lleida van organitzar aquesta jornada, que anava destinada principalment a professionals assistencials i de CECOS de SEM. També a MIR i IIRs de les Unitats docents de Lleida i tècnics en emergències sanitàries.

La jornada es va poder seguir a traves del compte @semlleida2016 de Twitter.

 

Una nova plataforma de l’ICS impulsa la innovació oberta per al seguiment i suport d’experiències innovadores dels professionals

Les comunitats d’innovació oberta faciliten que es comparteixi el desenvolupament d’idees i projectes innovadors. Des d’ara, tot el personal de l’ICS pot formar part d’Innòbics, una nova plataforma on poden registrar propostes innovadores, compartir-les, monitorar-les i impulsar-les, si l’organització les considera viables.

Innòbics permet gestionar de forma integral els processos de creació, desenvolupament i aplicació de les idees innovadores aportades pels professionals. La plataforma ofereix informació en temps real i permet tenir una imatge global de l’estat de situació de tots els projectes i avaluar-ne de forma eficient la viabilitat en cada punt del procés.

Aquesta metodologia d’innovació oberta a través de comunitats d’innovació, com Innòbics, ja s’aplica amb èxit en altres països com Noruega, Suècia, Dinamarca i el Regne Unit, on l’utilitza el National Health Service.

La plataforma funciona com una comunitat, on tots els professionals comparteixen coneixement i enriqueixen les experiències amb les seves aportacions, cosa que afavoreix la transversalitat del projecte i la comunicació entre els treballadors interessats en temes comuns.

Properament l’ICS constituirà comissions d’innovació territorials, anomenades CITERS. Es tracta d’una organització territorial per afavorir l’impuls i l’acompanyament dels professionals que vulguin innovar dins l’organització, amb la implicació de les gerències i les direccions dels instituts de recerca.

 

Notícies

EL SERVEI DE PEDIATRIA ESTRENA NOUS UNIFORMES AMB DIBUIXOS INFANTILS

El Servei de Pediatria de l’Arnau disposa de nous uniformes en substitució de la clàssica bata blanca. Aquesta iniciativa, que s’ha posat en marxa aquest mes, pretén disminuir l’angoixa dels nens i nenes ingressats durant el seu tracte amb el personal mèdic i d’infermeria. D’aquesta manera s’intenta que el seu pas per l’Hospital sigui menys traumàtic i més amable.

El disseny té diversos dibuixos infantils disposats per tota la bata. Els dibuixos estan relacionats amb el món de la medicina.

Aquesta idea és una iniciativa més de les que ja estan en marxa dins del projecte d’humanització de l’assistència mèdica dels infants, com ara la decoració amb vinils a la planta i les habitacions, l’Aula Hospitalària, la Ciberaula o la col·laboració amb Pallapupas.




L’ARNAU COMMEMORA EL DIA DEL DONANT

El dia 1 de juny, es commemora el Dia del Donant, celebració a la qual se suma l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Aquest Dia és un homenatge a les persones que donen els òrgans que possibiliten els trasplantaments. Aquesta donació suposa l’oportunitat d’una vida millor per a centenars de persones. La generositat d’aquests ciutadans fa possible que els trasplantaments es duguin a terme. Hi ha persones que donen els òrgans en vida i manifesten la seva voluntat de donació a la família o mitjançant el carnet de donant. En altres ocasions és la família qui, davant la mort d’un ésser estimat, accepta la donació com un acte de solidaritat humana.

Catalunya, amb la realització de més de 950 trasplantaments durant l’any 2015,  continua sent líder mundial i referent internacional en l’àmbit de la donació i el trasplantament. El trasplantament de ronyó és el més sol·licitat (amb 647 implants), seguit del de fetge (amb 161 implants). S’han realitzat també 66 implants de cor, 58 de pulmó i 22 de pàncrees. La generositat dels ciutadans ha fet possible que aquests trasplantaments es duguin a terme.  A Lleida, 47 persones van poder rebre un trasplantament durant aquest 2015, però 71 més continuaven en espera d’un òrgan.

al vestíbul de l’Hospital es va colocar una taula informativa, per tal d’agrair la generositat de tots els donants i donar a conèixer la importància de la donació.




SMOOTHIE DE PRÉSSEC I POMA, DOS FRUITES LOCALS I DE TEMPORADA:

Ingredients:
- 1 préssec
- 1 poma
- 1 cullerada d'avellana triturada
- Opcional: canyella

Preparació:
- Rentar (i si es desitja, pelar) la fruita.
- Trossejar la fruita a daus de mida aproximada 1cm x 1cm.
- Congelar els daus de fruita en una bossa o recipient aptes per a congelador.
- Triturar els daus de fruita congelats.
- Afegir l'avellana triturada i opcionalment, la canyella.
- Servir fred (amb glaçons de gel, si es desitja).

També es pot afegir iogurt natural o llet a la preparació. Ara bé, la fruita és preferible prendre-la sempre en la seva forma original, mastegant-la. 

Tot i això, per a una bona hidratació no hem d'oblidar beure aigua (de l'aixeta) en funció de la set.

Cristina Moreno Castilla
Dietista-Nutricionista col. núm. CAT000229
Servei d'Endocrinologia i Nutrició 
Hospital Universitari Arnau de Vilanova




EL DIA 27 DE JUNY ES VA INICIAR L’HORARI D’ESTIU ALS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA CIUTAT

Des del dilluns 27 de juny de 2016 i fins al divendres 9 de setembre de 2016, ambdós inclosos, l’horari d’obertura dels centres d’atenció primària de Lleida ciutat serà de 8 a 17 h els dies laborables.

Els CAP que adopten aquest horari són:

· CAP Balàfia – Pardinyes – Secà de Sant Pere
· CAP Bordeta – Magraners
· CAP Cappont
· CAP Eixample
· CAP Santa Maria
· CAP Primer de Maig
· CAP Rambla Ferran

Fora d’aquest horari, en cas d’urgència, caldrà adreçar-se al Centre d’Urgències d’Atenció Primària Lleida (CUAP Lleida), situat a l'avinguda de Prat de la Riba, 56, de Lleida. Telèfons: 973 221 516/973 233 385. L’horari del CUAP és: laborables de 17 h a 8 h i dissabtes i festius les 24 h).


FAMÍLIES EUROPEES VISITEN L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA COM A EXEMPLE D’INICIATIVA D’ÈXIT

El 10 de maig, representants d’associacions de famílies de Bèlgica, Portugal, Bulgària i Polònia van visitar l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

L'Aula Hospitalària té l'objectiu d'afavorir la qualitat de vida dels infants hospitalitzats i d’evitar la fractura amb l’itinerari educatiu, potenciant les capacitats dels nens i la seva normalització.

Durant aquests cinc dies, famílies catalanes i europees van participar en activitats diverses per conèixer experiències de bones pràctiques impulsades per associacions de mares i pares, així com activitats promogudes per les escoles rurals. També s’ha previst organitzar taules rodones per veure, per exemple, com les famílies poden implicar-se, encara més, en l’educació dels fills.

El Projecte EU Xarxa Clau: “famílies per a l'èxit educatiu”és una iniciativa que la FaPaC lidera des de l'any 2014 amb l'objectiu d'oferir, a les mares i pares i a la comunitat educativa en general, eines de participació per aconseguir l'èxit educatiu dels alumnes.

En el projecte hi participen institucions i federacions de famílies sòcies de Portugal, Polònia, Bulgària, Bèlgica i l’Estat espanyol i l’objectiu és crear una gran xarxa europea de famílies per millorar la qualitat educativa, segons els objectius de la Unió Europea per al període 2015-2020.




L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA LES BORGES BLANQUES VA CELEBRAR 1A SETMANA CARDIOVASCULAR DE LES GARRIGUES

L’objectiu d’aquesta Setmana és apropar a la població el coneixement d’hàbits i estils de vida saludables  (com són la dieta mediterrània, l’exercici físic i l’evitació de l’estrès i el tabac), per tal de fer una bona promoció de la salut i la prevenció de malalties cardiovasculars.

Les activitats que es van oferir són les següents:
· Dimarts, dia 7 de juny, a la població de les Borges Blanques, activitat física en família: Ball per a mares i pares amb nadons i embarassades  a l’aire lliure.
· Dimecres, dia 8 de juny, a la població de Juneda, Taller de consells i tècniques de relaxació per combatre l’estrès.
· Dijous, dia 9 de juny, a la població de Castelldans, xerrada: Com combatre l’estrès i potenciar l’autoestima. Taller de mobilització articular i relaxació. I una degustació de rebosteria saludable.
· Divendres, dia 10 de juny, a la població de les Borges Blanques, Taller de lectura d’etiquetes, sabem què mengem? I Taller d’elaboració de postres saludables.


XI JORNADA D’ACTUALITZACIÓ EN INFECCIONS SEXUALMENT TRANSMISSIBLES

La secció de Dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va organitzar el dia 27 de maig  a la Sala d’actes la Unitat Docent de la Facultat de Medicina una jornada adreçada a Facultatius, Llevadores, Residents, DUI i estudiants de Ciències de la Salut.

Els responsables del Departament de Salut i Institut Català de la Salut van donar la benvinguda als presents i seguidament van realitzar els diversos tallers i conferències.

Principalment, es van tractar temes com la sífilis i uretritis; juntament amb la seva detecció  i noves tècniques per al diagnòstic, conferències sobre la epidemiologia i la seva situació internacional a càrrec de Pere Domingo.

D’altra banda, es van realitzar tallers simultanis sobre l’educació per a la salut a l’escola i un altre tractant les úlceres genitals en la dona.

Per finalitzar, també es van realitzar tallers sobre l’educació de Salut a  l’escola, úlceres genitals, La infecció pel virus de l’ hepatitis,  contagis i resultats dels tractaments.




DR. MONTERO, CAP DEL SERVEI D’ANESTÈSIA I REANIMACIÓ DE L’ARNAU PARTICIPA EN AL XIII CONGRÉS DE LA SOCIETAT ESPANYOLA DEL DOLOR

El primer cap de setmana de juny ha tingut lloc a Pamplona el XIII Congrés de la Societat Espanyola del Dolor, centrat en el dolor neuropàtic, un curs per a metges adjunts hospitalaris, d’atenció primària i residents. A més, també es va realitzar una taula rodona sobre dolor, dependència i canvis sociodemogràfics i el risc de l’expansió del dolor. Durant la jornada també va tenir lloc una conferència sobre el valor de la innovació pensada en el pacient.

En aquest congrés hi va participar, entre altres reconeguts professionals, el doctor Antoni Montero, cap de servei d’anestèsia i reanimació de l’Arnau i coordinador del tractament del dolor de l’Arnau i de l’atenció primària, en el marc de la taula centrada en l’exercici físic, l’esport i el dolor. En aquesta taula també hi van participar la medallsita olímpica de vela i vicepresidenta del Comitè Olímpic Espanyol (COE) Theresa Zabell.


EXCEL·LENT ACOLLIDA DE LES ACTIVITATS ORGANITZADES PER L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LES BORGES BLANQUES EN LA SETMANA SENSE FUM

Amb la intenció d’aconseguir la major difusió de la  XVII Setmana Sense Fum, l’EAP de les Borges Blanques es va instal·lar el 24 de maig una  taula informativa amb materials divulgatius al mercat de les Borges Blanques, on es realitzaven carboximetries a les persones interessades.

El carboxímetre s’utilitza per mesurar el monòxid de carboni (CO) en aire expirat. Serveix tant com a element de reforç en l’entrevista motivacional com d’element de retroalimentació (feed-back) en les visites de seguiment. A mesura que es manté l’abstinència, els pacients poden veure com els valors de CO s’igualen als de no fumador i com, si recauen, aquests tornen a augmentar.

També es van penjar cartells informatius en punts clau de la localitat com ara a la Biblioteca, al Centre Cívic, a la Llar de jubilats, a l’Ajuntament, a la Cooperativa, a l’IES Josep Vallverdú i a l’Escola Mare de Déu de Montserrat, així com al Centre d’Atenció Primària (CAP) i als diferents consultoris locals.

L’acció al CAP s’ha reforçat amb l’emissió dels vídeos informatius: “Protegiu els vostres fills del fum del tabac”, “El fum és fatal”, “Cigarrets fets a mà. Què cal saber-ne?” i “Estàs pensant a deixar de fumar?”.

Els professionals de l’EAP de Les Borges Blanques han valorat molt positivament l’acollida de la població a qui han volgut transmetre el missatge: “Deixar el tabac és la millor inversió en salut que es pot fer. Anima’t, nosaltres et podem ajudar.”


UNA METGESSA DE FAMÍLIA DEL CAP LA SEU D’URGELL VA PARTICIPAR EN LA XVI CONFERÈNCIA DE SALUT INTEGRAL DE BARCELONA

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, representada per la metgessa de família del CAP La Seu d’Urgell Mercè Corbella, va participar en la XVI Conferència Internacional de Salut Integral a Barcelona, els dies 23 al 25 de maig.

El grup de professionals que van participar van presentar tres pòsters relacionats amb l’atenció integral sociosanitària dels pacients.

Per una banda es va tractar del Pla funcional per a la implementació i planificació del Model d’atenció social i sanitària integrada a l’Alt Urgell. La zona del Pirineu es caracteritza, entre altres coses, per l’aparició de la cronicitat com a fenomen social afegit a la dispersió geogràfica i a una taxa de sobreenvelliment del 20,6% (gairebé 5 punts per sobre la resta de Catalunya). La intenció és oferir a la ciutadania un model que garanteixi una atenció de qualitat en el lloc més adequat i més pròxim al seu entorn, que respongui a les necessitats que tinguin les persones.

Per l’altra, es va explicar l’estudi descriptiu de la població proposada per ser inclosa en l’esmentat Model. Les demanes socials i sanitàries actuals es basen a intentar mantenir la població amb la màxima autonomia al seu domicili, evitant hospitalitzacions. És en aquest context que les institucions de l’Alt Urgell decideixen endegar un procés de treball per implementar aquesta aposta en el seu àmbit territorial.

La visió de futur del territori passa per reduir els ingressos de persones menors de 64 anys als hospitals i a les residències. D’aquesta manera, també s’aposta per millorar la detecció, el registre, la identificació i l’assessorament en la continuïtat de l’atenció.

Finalment, es va presentar un pòster basat en la identificació i l’estratificació dels pacients crònics amb alt grau de complexitat, amb mètodes de selecció com ara el Grup de Morbiditat Adquirida, que permet treballar per classificar i prioritzar les actuacions. A més, el fet de treballar en aquesta línia permet incorporar models predictius i proactius per part dels equips d’atenció primària, prevenir complicacions i reaguditzacions, i optimitzar recursos per garantir una atenció integral sempre contrastada amb els professionals i els pacients.


L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA LLEIDA RURAL SUD INICIA UN PROGRAMA D’ACTIVITATS PREVENTIVES EN LA TERCERA EDAT

L’Equip d’Atenció Primària Lleida Rural Sud ha iniciat un programa d’activitats preventives, adreçades a la tercera edat, que té l’objectiu de donar a conèixer i recordar els  hàbits de  vida  saludable. S’hi han tractat temes com ara les normes de seguretat, el tabaquisme, l’alimentació, l’exercici, la higiene  i el treball mental, com a  base  d’una bona prevenció de  les malalties  cardiovasculars i de diversos tipus de càncer, i per millorar la qualitat de vida  i disminuir la dependència en la gent gran.

La primera sessió, “Com fer-se més vell”, va tenir lloc a Puigverd de Lleida el passat dijous, dia 2 de juny, i hi van assistir 140  persones. Aquestes activitats es  faran en diverses poblacions de la zona durant tot el mes de juny.


Exposicions

EXPOSICIÓ DE L’ARTISTA LOCAL CLARO CUENCA

Claro Cuenca és un artista autodidacta que realitza obres amb tècniques a l’oli, barrejant estils realistes i surrealistes. Els colors que predominen en les seves obres són els colors vius i nets.

La naturalesa, l’entorn i les figures són els principals elements escollits per l’autor, que ha estat premiat en la Fira de la Tardor al premi al realisme de Belles Arts i Artistes de Ponent. Una de les novetats i tret distintiu d’aquest artista és que el marc de l’obra es pot veure dins d’aquesta, integrat en la pròpia pintura.

L’exposició es va poder  visitar del 6 al 12 de juny a la sala d’exposicions de l’Arnau.

Un cop més i com ja és habitual, la sala d’exposicions de l’hospital s’obra a pacients, familiars i professionals perquè puguin gaudir durant una estona de l’art i la pintura; i convertir així l’espai en un entorn dinàmic i agradable per a tots els visitants.

La sala d’exposicions de l’Arnau acull dos o tres exposicions mensuals durant l’any, convertint-se així en una sala plena de vida i il·lusió per a molts pacients que la visiten. A més, l’hospital compta amb una exposició VIP cada any, al desembre, d’un artista reconegut de les terres de Lleida.





Publicitat



App CatSalut Respon