maig 2016

Butlletí núm. 35

Nous residents a l’Arnau i a l’atenció primària de Lleida

Un any més, el passat dia 26 de maig, l’Hospital Arnau i l’atenció primària de Lleida van organitzar la jornada de benvinguda als nous residents que s’incorporen aquest any a la seva especialitat.

L’atenció sanitària de Lleida té, aquest any, dinou especialitats. En total, a Lleida s’incorporaran un total de 45 residents de les especialitats següents:

Anatomia patològica 1 Anestesiologia i reanimació 3
Aparell digestiu 1 Cardiologia 1
Cirurgia general i aparell digestiu 1 Cirurgia ortopèdica i traumatologia 1
Infermeria en salut mental 2 Infermeria obstetricoginecològica 3
Medicina intensiva 1 Medicina interna 2
Obstetrícia i ginecologia 2 Oftalmologia 1
Oncologia mèdica 1 Pediatria i àrees específiques 3
Psicologia clínica 1 Psiquiatria 2
Radiodiagnòstic 1 Medicina familiar i comunitària 14
Infermeria familiar i comunitària 4
Total 45

Després de la benvinguda, a càrrec de la Direcció i la Comissió de Docència, els residents es van anant presentant, explicaran d’on vénen i quina és l’especialitat que han escollit.

 

L’Arnau realitza la primera operació d’extracció de pedres directament del ronyó amb làser

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha fet la primera intervenció quirúrgica de nefrolitotomia percutània renal. Es tracta d’una tècnica quirúrgica que permet en cas de litiasi fer l’extracció de pedres grans directament del ronyó. Els serveis d'Urologia dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria portaven temps treballant amb aquesta intenció.

La tècnica consisteix a fer una incisió lumbar, mitjançant guies i dilatadors, per crear un trajecte entre el ronyó i l’exterior. A través d’aquest trajecte  s’introdueixen els diferents aparells per a la fragmentació dels càlculs mitjançant energia làser i per a la seva extracció. Aquest procediment  s’utilitza en casos seleccionats, com per exemple en càlculs grans, de gran duresa, i també quan han fallat tècniques menys invasives de primera opció, com ara la litotrícia extracorpòria i l’endoscòpia.

Aquesta tècnica pot  aportar  grans  avantatges sobre casos de litiasi en què els càlculs s’haurien d’extreure mitjançant cirurgies més invasives, que fan necessàries grans incisions o tècniques més complexes, encara que en determinats casos s’han de realitzar d’aquesta manera. 

El passat 28 d’abril de 2016 van dur a terme aquest procediment Jaume Pelegrí,  facultatiu adjunt del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i Carlos Rioja, cap de servei d’Urologia de l’Hospital Royo Villanova de Saragossa.

Actualment, l’Hospital Arnau també disposa d’un Servei de Radiologia Intervencionista per poder fer front a determinades complicacions pròpies de la cirurgia percutània. 

Aquesta és una tècnica de la qual aviat es beneficiarà una mitjana anual de 25 pacients que, fins ara, s’havien de derivar a altres centres hospitalaris de Barcelona per fer-hi aquest tipus de tractament.

 

Curs de simulació d’emergències obstètriques en l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova Lleida

El Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’Arnau va organitzar un curs de simulació d’emergències obstètriques dirigit a facultatius especialistes d’anestesiologia que habitualment desenvolupen la seva tasca en àrees maternoinfantils.

El curs, dirigit pel doctor Josep Maria Sistac, es va realitzar el passat 7 de maig  al Centre de Simulació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i hi assistiran professionals de diferents hospitals de l’Estat. El curs té lloc en sales que reprodueixen quiròfans i sales de part reals i s’hi utilitzen simuladors d’alta fidelitat i actors per desenvolupar cinc situacions crítiques que permeten la intervenció activa dels participants en el rol de responsables mèdics de les pacients.

Els casos clínics plantejats són els següents: via aèria difícil en l’embarassada, reanimació cardiopulmonar en la pacient embarassada, hemorràgia obstètrica massiva, preeclàmpsia i eclàmpsia i embolisme de líquid amniòtic.

Els principals objectius del curs són, principalment, que els professionals d’anestesiologia sàpiguen reconèixer i tractar les principals emergències obstètriques que es puguin plantejar en la seva tasca en una àrea obstètrica.

Les actuacions es van gravar mitjançant un circuit tancat de televisió i  van  servir posteriorment, per a la reunió on es van fer les explicacions i anàlisi teòrica i pràctica de les situacions que s’han simulat.

 

Actualització diagnòstica i terapèutica en el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple

El 12 de maig, la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de la Fatiga Crònica de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), conjuntament amb Fibrolleida van organitzar la VII Jornada d’Actualització Diagnòstica i Terapèutica en Fibromiàlgia (FM), Síndrome de la Fatiga Crònica (SFC) i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SSQM). La jornada es va fer coincidint enguany amb la commemoració del Dia Mundial de la FM, SFC i SSQM que se celebra el 12 de maig arreu del món.

Diferents especialistes en el camp de la medicina interna, endocrinologia, reumatologia, neuropsicologia, psicologia i fisioteràpia han exposat les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties, a més d’una taula rodona amb experts i afectat, a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

En la seva intervenció, el Dr. Rosselló ha exposat els avenços que s’estan duent a terme des de la Unitat de FM, SFC i SSQM de l’Hospital Universitari de Santa Maria, amb un estudi conjunt amb INEFC de la Universitat de Lleida, que relaciona la Fatiga Crònica amb el dèficit d’oxigen a les cèl·lules, una troballa que, tot i estar en estadis molt inicials, explica el Dr. Rosselló, “donarà peu probablement a nous fàrmacs per a aquesta malaltia”.

Una altra de les novetats que van presentar a la jornada és la utilització de les tècniques del Mindfulness o atenció conscient per a tractar aquestes malalties des d’un vessant psicològic. Després de dos anys d’estudi a la Unitat de FM, SFC i SSQM, explica la Laura Bosa, psicòloga de la Unitat, “estem en condicions d’incloure la teràpia basada en el Mindfulness a la teràpia miltidisciplinar, en lloc de la teràpia cognitiva-conductual que s’utilitzava per a aquestes malalties, ja que pot donar millors resultats per a combatre la depressió, l’ansietat i el dolor”.

Per la seva banda, la presidenta de Fibrolleida, Lucia Balagué, va explicar que “des de l’associació treballem per fer visibles aquestes malalties, que són difícils de demostrar però que generen dolor, fatiga i molts altres símptomes”.

A les comarques de Lleida, des de la Unitat de FM, SFC i SSQM es calcula que entre 6.000 i 10.000 persones estan afectades per FM; entre 500 i 1.000 persones afectades per SFC; i s’atenen prop de 100 pacients amb SSQM. A més, ja s’estan tractant els primers casos de la malaltia coneguda com a electrosensibilitat per exposició a radiacions no ionitzants elèctriques o magnètiques com el telèfon mòbil, xarxa wi-fi o antenes.

 

Lleida acull la X Jornada d'Actualització Pneumològica de les Terres de Ponent

Tal com s'ha anat duent a terme en els darrers nou anys, Lleida va acollir el 26 de maig la X Jornada d'Actualització Pneumològica de les Terres de Ponent, on es van reunir diversos especialistes en pneumologia, medicina de família i personal d'infermeria de l'atenció primària i hospitalària, per tal de posar en comú projectes i treballs de recerca en l'àmbit de la pneumologia.

La Jornada va tenir lloc el 26 de maig Sala de Graus de la Facultat de Medicina també i va servir com a actualització en diversos temes relacionats amb l’abordatge compartit per al diagnòstic precoç de les malalties intersticials, les manifestacions pulmonars sentinella de la infecció per VIH i la medicina personalitzada en la malaltia pulmonar obstructiva crònica.

A banda de les ponències amb experts internacionalment reconeguts, la Jornada també va acollir un seguit de tallers adreçats a tots els assistents sobre interpretació de la radiologia toràcica i les proves de funció pulmonar, l’abordatge dels símptomes de la via aèria superior, les novetats en teràpia inhalada i l’atenció al final de la vida dels pacients amb patologia respiratòria crònica.

 

Èxit de participació en la Jornada DEAgramunt per aprendre a utilitzar un desfibril·lador i a fer reanimació cardiopulmonar

L'Ajuntament d’Agramunt, conjuntament amb l’Equip d’Atenció Primària Agramunt, la Creu Roja i altres col·laboradors com ara Ràdio Sió, l’empresa Neosalus i estudiants d’infermeria de la UdL, va organitzar una jornada per aprendre a utilitzar un desfibril·lador extern i a fer reanimació cardiopulmonar.

DEAgramunt és l’eslògan escollit amb l’objectiu de formar totes aquelles persones interessades a tenir nocions de suport vital bàsic i a aprendre a utilitzar els desfibril·ladors.

Agramunt és una població cardioprotegida des de l’any 2014 amb quatre  desfibril·ladors ubicats a la plaça del Pou, al Pavelló d’Esports, al Camp de Futbol i al CAP. En temporades d’estiu, també n’hi ha un a les piscines municipals.

La Jornada es va iniciar amb l’organització de grups rotatoris d’unes 10-12 persones que rebien una explicació teòrica, amb la visualització d’un vídeo explicatiu elaborat pel personal del CAP Agramunt, i a continuació feien una part pràctica en què treballaven amb un desfibril·lador. Finalment, podien practicar la reanimació cardiopulmonar (RCP) i utilitzar desfibril·ladors (DEA) amb maniquins.

Quan finalitzava el recorregut se’ls feia entrega d’un tríptic amb els punts més importants que cal recordar.

 

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida celebra el centenari del seu Servei de Farmàcia

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleidava celebrar les Jornades del Centenari del Servei de Farmàcia del centre, en funcionament des del 2 de maig de 1916.

En l’acte inaugural a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida van participar Laura Batalla, de l’Àrea de Qualitat de GSS; la Dra. Montserrat Navarro, cap del Servei de Farmàcia de l’HUSM; el Dr. Jordi Domènech, cap de la Unitat de Farmàcia del Servei Català de la Salut a Lleida; Paco Cerdà, diputat de la Diputació de Lleida; i el Dr. Xavier Galindo, vicedegà de la Universitat de Lleida.

La primera de les conferències que s’havien programat estava centrada en la Història de la Farmàcia, moderada per la cap del servei de Farmàcia de l’Hospital de Santa Tecla, Palmira Jolonch, i amb la intervenció del Dr. Jacint Cabau, cardiòleg de l’hospital. La conferència va comptar també amb la participació de la Dra. Navarro, qui va exposar el present i futur de la farmàcia de l’HUSM, així com experiències personals i la projecció d’un vídeo explicatiu.

A la tarda, es va realizar una jornada de portes obertes al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida i a continuación una la taula rodona Relació entre farmàcia hospitalària, primària i comunitària. Passat, present i futur. Nous reptes, moderada per Antoni Gilabert, gerent de Farmàcia i Medicament del CatSalut.

La taula rodona, que es va fer al Col·legi de Farmacèutics, va comptar amb la participació de Rosa Fabregat, membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia; Maite Utgés, coordinadora del Centre de Salut Mental i Centre d’Atenció de les Addiccions GSS-HUSM; Daniel Manso, vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida; José Ramon Isanta, membre de la Fefac; Esther Ribes, de la Unitat de Farmàcia de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida-ICS; Montserrat Navarro, cap del Servei de Farmàcia de l’HUSM; Joan Antoni Schoenberger, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida; i Carles Codina, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

A més, el dia 3 de maig a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la UdL,  es van realizar unes taules rodones sobre seguretat clínica del pacient i actualització terapèutica.

La taula rodona Seguretat clínica del pacient moderada per Carme Peleato, responsable de la Unitat d’Avaluació i Inspecció d’Assistència Sanitària del Departament de Salut a Lleida. La taula rodona va tractar el passat, present i futur de la seguretat clínica del pacient; l’impacte de la bioètica en la presa de decisions; la seguretat clínica en salut mental; l’ús segur dels medicaments, la farmacovigilància; la teràpia biològica; el paper del farmacèutic en el Programa d’Estalvi de Sang; i el Programa Rapid Recovery.

La següent taula rodona Malalties infeccioses. Avançant en el control del VIH, moderada per la Dra. Montserrat Navarro, seguida de la conferència Infecció per VIH: més enllà del tractament antiretroviral, a càrrec del Dr. Pere Domingo, cap del Servei de Malalties Infeccioses de Lleida ICS-GSS.

 

Investigadors de l’IRBLleida i la UdL descriuen un nou mecanisme que regula la capacitat invasiva de les cèl·lules

Investigadors dels grups de Cicle Cel·lular i Oncopatologia de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLLEIDA) i de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb el Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), han descrit un nou mecanisme molecular que senyalitza i activa el procés d’invasió cel·lular. Els resultats obtinguts posen de manifest la importància de l’ús d’inhibidors de l'activitat de la proteïna ciclina D1 en la teràpia contra el càncer. Els resultats es publiquen a Oncotarget i Nature Communications, revistes internacionals de reconegut prestigi dins els camps de l’oncologia i la biologia molecular. Aquests treballs també formen part de la tesi doctoral de Noel P. Fusté, realitzada a la UdL. La Fundació Alicia Cuello de Merigó ha finançat una part de la investigació mitjançant una beca.

La capacitat de les cèl·lules per envair és clau per a la formació dels teixits i òrgans durant el desenvolupament embrionari. El procés d’invasió està controlat per diferents mecanismes que promouen la migració de la cèl·lula a través de la matriu extracel·lular. En els adults aquests processos encara són molt importants per al funcionament de l’organisme, per exemple, durant la cicatrització de les ferides. Malauradament, però, l’alteració de la capacitat invasiva de les cèl·lules pot tenir conseqüències nefastes per a l’organisme. Per exemple, les cèl·lules d’un tumor sòlid poden envair els teixits circumdants i, fins i tot, atènyer els vasos sanguinis cosa que provoca una metàstasi.

La investigació dels grups de l’IRBLleida-UdL mostra com la proteïna ciclina D1 promou la invasió cel·lular a través d’una nova ruta molecular. Aquesta proteïna és un regulador clau del cicle cel·lular i està codificada per un oncogen, que s’ha trobat amplificat en un nombre molt elevat de tumors de diferent origen i tipus. Normalment, la proteïna es localitza en el nucli cel·lular i regula l’expressió de gens involucrats en el control de la proliferació cel·lular. Per contra, aquesta investigació mostra que aquesta ciclina també es localitza en la membrana de les cèl·lules i activa un grup de proteïnes implicades en els processos d’adhesió i invasió cel·lular. D’acord amb això, s’ha trobat que l'acumulació d’una elevada quantitat de la proteïna ciclina D1 en la membrana de cèl·lules tumorals d’endometri provoca un increment de la capacitat invasiva i de la formació de metàstasis. A més, s’ha observat que les cèl·lules tumorals presents en les regions invasives de tumors d'endometri, mama, còlon i pròstata mostren uns nivells alts de ciclina D1 associada a la membrana. Els resultats obtinguts posen de manifest la importància de l’ús d’inhibidors de l'activitat d'aquesta proteïna en la teràpia contra el càncer.


Fotografia: Integrants del Grup de Cicle Cel·lular de l’IRBLleida - UdL

Grups de Cicle Cel·lular i Patologia Oncològica

Els autors del Grup de Cicle Cel·lular són Tania Cemeli, Neus Colomina, Francisco Ferrezuelo,  Neus Pedraza, Noel Pérez, Marta Rafel, Marc Tarrés,  Jordi Torres i Eloi Garí. El Grup de Cicle Cel·lular estudia els mecanismes interns que regulen la divisió de les cèl·lules eucariotes. En concret, s'analitzen: els mecanismes dependents de complexos SMC i SUMO que garanteixen l'estabilitat del genoma durant el cicle i en resposta al dany en el DNA i els mecanismes implicats en el control de l'entrada en cicle i la seva relació amb la polaritat, migració i adhesió cel·lular.

Els autors del Grup de Patologia Oncològica són Esmeralda Castelblanco, Isidre Felip, Maria Santacana, Sònia Gatius, Judit Pallarés, Cristina Mirantes, Xavier Dolcet i Xavier Matias-Guiu. El Grup de Patologia estudia les alteracions moleculars dels càncers d'endometri, tiroide i pell, en correlació amb les característiques clíniques i patològiques. El Grup desenvolupa la seva activitat en el Laboratori de Recerca de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV).


Fotografia: Investigadors del grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida - UdL

 

Més de 40 experts en la Jornada del Grup d’Estudi de la Cognició i la Conducta de la Societat Catalana de Neurologia a l’Hospital Universitari de Santa Maria

La Unitat de Trastorns Cognitiu de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va acollir el passat dissabte, 30 d’abril, més de 40 experts en el diagnòstic i tractament de les demències en la Jornada del Grup d’Estudi de la Cognició i la Conducta de la Societat Catalana de Neurologia.

Entre els ponents de la Jornada va destacar la Dra. Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació ACE i recentment guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca en el maneig de pacients amb Malaltia d’Alzheimer. La Dra. Boada va fer una reflexió sobre l’estat actual i el futur en el tractament farmacològic de la malaltia i les implicacions i possibilitat de futur que suposa la participació en assajos clínics i la utilització dels biomarcadors en el moment actual com a eines per millorar la qualitat assistencial dels nostres pacients.

En la seva intervenció, la Dra. Ellen Gelpi, responsable del Banc de Teixits Neurològics de Catalunya, va explicar les novetats en el diagnòstic anatomopatològic de diferents tipus de demència. Des de la Fundació Catalana de Síndrome de Down es va presentar el protocol d’actuació en l’àmbit català dels pacients amb Síndrome de Down i deteriorament cognitiu que es du a terme conjuntament amb l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Finalment, la Dra. Rosa Pérez, professora de la Universitat de Lleida, va exposar els principals aspectes mèdico-legals implicats en el maneig dels pacients amb demències i el Dr. Gerard Piñol va presentar les implicacions dels trastorns del son sobre la progressió de la Malaltia d’Alzheimer.

Cal destacar la important participació i l’elevat nivell científic de les conferències així com la satisfacció de tots els assistents per la qualitat assistencial i de recerca de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

 

Més de 100 professionals a les segones jornades d’actualització en infermeria de l’Hospital Comarcal del Pallars a Tremp

El 7 d’abril, van tenir lloc les II Jornades d’Actualització en Infermeria de l’Hospital Comarcal del Pallars (HCP), gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a l’Epicentre del Consell Comarcal del Pallars Jussà a Tremp. Les Jornades, organitzades pel Grup de treball d’infermeria de l’HCP, van ser un èxit d’assistència amb 109 inscrits, professionals dels diferents àmbits assistencials i la presentació de 19 comunicacions en format de pòster.

La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde de Tremp, Joan Ubach; del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda; i del director Assistencial de l’HCP, Dr. Jordi Serra. La conferència inaugural la va impartir la Dra. Ester Busquets, responsable del Departament d’Infermeria de l’Institut Borja de Bioètica-URL, amb el títol L’ètica de tenir cura a partir de la novel·la “La mort d’Ivan Ilitx”.

El programa va incloure 8 comunicacions, on es van abordar temes com la fisioteràpia respiratòria, l’ús de bi-pap, el dol, la preparació d’unitats per hemotransfusió, la intervenció d’infermeria en l’embaràs ectòpic, la inversió uterina, l’índex turmell braç i l’ús d’ecografia en la revisió de fístules arterio-venoses.

Després de l’excel·lent rebuda de la primera edició, les II Jornades van esdevenir un lloc de reflexió i d’intercanvi de coneixement, punt de partida per buscar i facilitar més espais de trobada entre els professionals dels diferents serveis del centre, de tot GSS i d’altres nivells assistencials. 

 

El director general de Recerca i Innovació en Salut visita l’IRBLleida

El director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, Antoni Andreu, va visitar ahir l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida). Andreu va estar acompanyat per Gabriel Capellà i Montserrat Llavayol, de la Subdirecció de Recerca i Innovació en Salut. La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, va presentar les línies estratègiques de l’Institut emfatitzant aquelles que donen singularitat a l’IRBLleida per establir col·laboracions i ser competitius en convocatòries estatals i europees. 

Posteriorment, els responsables de Recerca i Innovació van visitar l’edifici de Biomedicina II, ubicat al costat de l’edifici Biomedicina I, que està en construcció i que permetrà ampliar les instal·lacions de recerca a Lleida amb 4.000 m2. A continuació es van traslladar al centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) de Torrelameu, un centre destinat a l’aprenentatge de procediments quirúrgics, a la recerca biomèdica, al desenvolupament de noves tècniques quirúrgiques i a l’experimentació amb nous materials i dispositius mèdics.


Fotografia: d’esquerra a dreta, la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, el vicerector del Campus de la Universitat de Lleida, Jesús Avilla, el director general de Recerca i Innovació, Antoni Andreu, i la subdirectora de Recerca i Innovació, Montserrat Llavayol, entre d’altres, a l’edifici Biomedicina II.

 

L’Aula Hospitalària del Servei de Pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova celebra els seus quinze anys

Aquest any s’ha celebrat el quinzè aniversari de l’Aula Hospitalària de l’Arnau. Per això, s’han dut a terme diverses activitats per commemorar aquest aniversari. Les principals activitats realitzades han estat les següents.

Un any més, a l’aula es va realitzar l’última actuació de la Fira de Titelles de Lleida, el passat 2 de maig, on els nens i nenes ingressats van poder veure un espectacle de titelles a l’aula. Aquest és el tercer any que es realitza aquesta activitat.

El passat dia 6 de maig es va dur desenvolupar un taller de màgia i música per tots els nens ingressats, en motiu del Dia Mundial d’osteogènesis imperfecta. També, el passat 13 de maig  la Fundació Abracadabra de Mags Solidaris vol va realitzar diverses activitats per commemorar el Dia dels Drets del Nen Hospitalitzat. Per aquest motiu els Mags de la Fundació Abracadabra, amb coordinació amb la Creu Roja i els voluntaris de la CiberCaixa, van oferir als nens moments de somriures, màgia i il·lusió.

El 23 de maig va tenir lloc la 14a edició de la carrera solidària Camins sense fronteres, somriures de nens i nenes. Es tracta d’una cursa solidària que comença a Les i que es centra en les malalties greus i el càncer infantil. Els infants de Les faran dibuixos que es portaran fins a l’Ajuntament de Tremp, on es recolliran per fer-los arribar a l’Aula Hospitalària de l’Arnau.

Des de l’Aula també es va participar en el Dia de la Ciència el dia 28 de maig, amb activitats al carrer, organitzades a la ciutat de Lleida, on participen diversos centres docents del Segrià. Així mateix, el passat 31 de maig, els alumnes del Col·legi Episcopal van visitar l’Aula i van conèixer  les estratègies educatives i les dinàmiques que s’hi posen en marxa.

 

L’Hospital Universitari de Santa Maria exposa els treballs dels alumnes de secundària de Lleida en el Dia Mundial sense Tabac

El 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris, conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida i els Serveis Territorials d’Ensenyament, van  entregar els premis del concurs de dibuix Preparats per l’empaquetat de tabac neutre, adreçat als alumnes de secundària de Lleida. Tots els treballs presentats es van exposar a la zona de consultes durant uns dies.  

A les bases del concurs es demanava als joves que busquessin alternatives i altres usos als paquets de tabac que no fos per portar cigarretes, amb l’objectiu de fer-los reflexionar sobre la influència de la indústria del tabac, la seva manipulació i la importància de la promoció de la salut entre la població. Han participat al concurs 6 centres educatius de Lleida, amb un centenar de treballs presentats en total. Els dos paquets guanyadors han estat per l’alumne de 3r d’ESO del Col·legi les Heures, Carlos Cuenca, i per l’alumne de 2n d’ESO del Col·legi Lestonnac, Josep Aixut.

Han entregat els diplomes i obsequis als guanyadors Francesc Abella, coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria; Sebastià Barranco, cap del Servei de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida i Alt Pirineu i Aran; Lluís Colell, tècnic docent dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Lleida; i Mercè Tor, cap de secció del Departament de Salut Pública de la Paeria de Lleida.

En l’entrega dels premis, Francesc Abella, ha explicat que l’experiència “ha estat molt positiva veient que els joves han reconvertit els paquets de tabac en coses útils com capses per portar coses i, fins i tot, en un cotxe”. I ha afegit que “és molt interessant veure com els nostres joves són capaços de convertir allò negatiu en quelcom positiu”.

Sebastià Barranco ha destacat que “des del Servei de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es realitzen cada any accions per promocionar el Dia Mundial sense Tabac adreçades a la població general i també activitats específiques per als joves, com el concurs per a les escoles”. Barranco ha explicat que el concurs d’enguany pren el lema de l’Organització Mundial de la Salut Preparats per l’empaquetat de tabac neutre que promou que els paquets de tabac siguin neutres, sense colors ni publicitat atractiva.

Els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Lleida han col·laborat fent difusió d’aquesta activitat als centres educatius per afavorir la participació de l’alumnat d’ESO i Batxillerat. “L’activitat va en la línia de treball que venim fent de prevenció de la drogodependència i el tabaquisme”, ha explicat Lluís Colell, tècnic docent del Departament d’Ensenyament a Lleida.

 

El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 27 personalitats i 13 entitats

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica

La Fundació La Marató de TV3 rep la Creu de Sant Jordi

El guardó és una de les màximes distincions que dóna la Generalitat per reconèixer la tasca que persones i entitats fan pel país.

La Fundació La Marató de TV3 ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat per la seva tasca solidària en l’impuls de la recerca biomèdica, que ha permès avançar en el coneixement de nombroses malalties, i en la sensibilització social i de difusió sobre la salut.  

“Aquesta distinció representa el reconeixement al treball col·lectiu de la societat catalana i dels mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”, ha explicat el director de la Fundació, Lluís Bernabé, qui també ha destacat el paper de La Marató en la “construcció d’una societat més sensibilitzada sobre les diferents malalties que ens afecten, solidària amb els projectes col·lectius i implicada en l’avenç de la recerca per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de les persones”.

El guardó es concedeix aquest 2016, coincidint amb els 25 anys de La Marató de TV3. Des del 1992, la iniciativa solidària de TV3, Catalunya Ràdio i la Fundació ha recaptat 150 milions d’euros, que ha destinat a finançar 723 projectes de recerca i a sensibilitzar la societat sobre un ampli grup de malalties. En la seva trajectòria, La Marató de TV3 s’ha convertit en un dels principals motors de la recerca científica de Catalunya, en una eina de sensibilització i divulgació social sobre les malalties tractades i en un estímul de la participació ciutadana.

L’edició 2016 de La Marató de TV3 es farà diumenge 18 de desembre i estarà dedicada a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

 

Notícies

ALMACELLES VA ACOLLIR LA III JORNADA DEL PERSONAL D’INFERMERIA DE PEDIATRIA D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LES TERRES DE PONENT

La Jornada va tenir lloc el passat 15 d’abril a la sala d’actes de la Residència Betula Alba d’Almacelles i  adreçada al personal d’infermeria i mèdic de pediatria.  Aquesta jornada tenia com a objectiu ampliar i actualitzar els coneixements dels professionals sanitaris que treballen en l'àmbit de la pediatria d’atenció primària i generar estratègies de millora en l’atenció a la salut dels infants, els  adolescents i les seves famílies.

L’adaptació de la sanitat pública als temps actuals, que generen nous tipus de pacients amb noves necessitats i expectatives, ha esperonat un grup d’infermeria de pediatria d’atenció primària a innovar en la seva tasca assistencial per tal que  sigui encara més eficient, condició indispensable per avançar cap a l’excel·lència.

En la II Jornada, que va tenir lloc el 2014, es va voler aprofundir en els grans temes de sempre (l’alletament, l’alimentació, l’amor o els límits), però amb una visió actualitzada i adaptada a les necessitats d’avui. També s’hi van tractar temes com ara les noves tecnologies o la relació entre sexe i afectivitat, fins llavors poc introduïts a les consultes però que demanaven una atenció especial.

Aquesta nova edició, amb el lema “Seguim creixent amb els infants”,  es van oferir eines més acurades al personal d’infermeria per, d’una banda, fer  una tasca de cribratge mitjançant una taula dedicada a la detecció de la sordesa i també avaluant el peu infantil i, de l’altra, establir estratègies per abordar temes relacionats amb la salut mental.

També es va  donar una visió de l’abordatge global de l’infant, amb una conferència inaugural dedicada a la salut, l’educació i el benestar emocional.

Atès que vivim una època de canvis és el moment d’unir el plantejament de diferents models sanitaris d'atenció integrada amb la necessitat d'oferir equitat, innovació i transversalitat. És per això que es va tenir en compte l’experiència d’altres territoris en aquests nous models d’atenció als infants, com a cloenda de la jornada.




DIA MUNDIAL DE LA HIGIENE DE MANS A GESTIÓ DE SERVEIS SANITARIS

El 5 de maig, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) col·labora, com cada any, amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans organitzant diferents activitats informatives entre els professionals i usuaris dels dispositius assistencials que gestiona: Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), centres d’atenció primària, Àrea Social i Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia, i Hospital Comarcal del Pallars. L’objectiu és donar informació sobre la necessitat d’un bon rentat de mans per prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, fomentant l’ús eficient de les solucions alcohòliques entre els professionals sanitaris en totes les àrees assistencials.

Al vestíbul de l’Hospital Universitari de Santa Maria es va  instal·lar una taula informativa amb material de la campanya de conscienciació del rentat de mans, adreçada tant als usuaris del centre com als professionals sanitaris. En tres hores, més de 50 usuaris havien passat per rentar-se les mans.

A més, els professionals de l’hospital encarregats del control d’infeccions van passar per totes les plantes d’hospitalització per conscienciar de nou a pacients, familiars i personal sanitari sobre la importància d’una bona higiene de mans. Així mateix, es van instal·lar una cartelleria nova sobre el rentat de mans a totes les habitacions del centre (tant a la porta com a dins de les habitacions). Es tracta d’uns cartells plastificats, ja que el paper acumula bacteris i virus.

A l’Hospital Comarcal del Pallars, per celebrar el Dia Mundial de la Higiene de Mans, es va organitzar diferents activitats com la difusió entre pacients i professionals de les àrees d’atenció a malalts d’hospitalització aguts, USS i urgències de la importància de la higiene de mans; actualització dels pòsters amb recomanacions sobre la higiene de mans, en tots els punts d’atenció de l’hospital; col·locació en tots els dispensadors de PBA d’un cartell d’alerta amb el lema ”desinfecta’t les mans aquí”; i s’han fet 20 observacions d’higiene de mans en les àrees quirúrgiques, amb la intenció de conscienciar als professionals que atenen els malalts quirúrgics de la importància de la prevenció de la infecció en aquests tipus de pacients.

Per la seva part, els professionals de la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia van oferir una xerrada als usuaris i usuàries del centre sobre la importància de la higiene de mans.




EL DIA 5 DE MAIG ES VA CELEBRAR A LLEIDA EL DIA MUNDIAL DE LA HIGIENE DE MANS

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Atenció Primària de Lleida col·laboren un any més amb el Dia Mundial de la Higiene de mans.

Aquest any, amb l’eslògan “Mira les teves mans: la higiene de les mans, clau per a una atenció quirúrgica segura”, l’OMS prioritza la millora de les pràctiques d’higiene de les mans en tots els serveis quirúrgics durant tot el procés assistencial, des de les plantes de cirurgia i els quiròfans fins als serveis de cirurgia ambulatòria. 

L’asèpsia en l’atenció quirúrgica salva vides: netegeu-vos les mans. La millora de les pràctiques d’higiene de les mans en els serveis quirúrgics és una prioritat.

Les activitats programades per aquest dia van ser : observació directa del compliment de la higiene de mans en l’àrea quirúrgica (ja s’han fet recomanacions prèvies seguint les indicacions del Departament de Salut), ahir es va recordar per les diferents unitats i serveis de l’hospital la importància de la higiene de mans i es van ficar cartells relatius al tema, es repartirà informació referent a la d’adhesió al programa i solucions alcohòliques;  també des de fa un mes s’està portant a terme una activitat en UCI i UCO (Unitat Coronaria) basat en els dispensadors intel·ligents que es van implantar. Aquests dispensadors informen de forma continua (per wifi ) de la seva utilització tant amb nombre de vegades que s’utilitzen com la quantitat que dispensen.

També als Centres d’Atenció Primària es van realitzar diferents activitats.  Així, entre altres,  l’Equip d’Atenció Primària (EAP)  d’Artesa de Segre, EAP de les Borges Blanques,  i l’ EAP del Pla d’Urgell van facilitar informació  als usuaris, amb pòsters, tècniques en la higiene de mans, utilització de guants per les consultes i pel servei d’urgències; al CAP de Rambla Ferran, es van instal·lar taules informatives i es van fer demostracions als pacients; Al CAP de Tàrrega es va informar als usuaris de la importància  del rentat de mans i es va invitar  a realitzar un rentar amb antisèptic alcohòlic, emissió de vídeos a les pantalles informatives del centre ect.




EL SERVEI DE FARMÀCIA DE L’ARNAU PARTICIPA EN LA 42A REUNIÓ ANUAL DE LA “EUROPEAN SOCIETY FOR BLOOD AND BONE MARROW TRANSPLANTATION”

El passat 5 d’abril va tenir lloc a València la 42a Reunió Anual de la Societat Europea de Trasplantament de Sang i Medul·la Òssia, que va acollir més de 4.500 participants, entre els quals hi havia la doctora Irene Mangues, facultatiu especialista de Farmàcia de l’Arnau i coordinadora nacional del grup d’oncologia farmacèutic (GEDEFO) de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH).

En aquesta reunió hi han participat reconeguts líders del camp del transplantaments de cèl·lules mare hematopoètiques (TPH) i durant la mateixa s’ha volgut reconèixer el paper del farmacèutic oncològic.

L'estreta cooperació i la creixent integració del farmacèutic amb l’equip assistencial pretenen assegurar que tots els pacients sotmesos a trasplantament reben atenció farmacèutica d'alta qualitat. A tall d'exemple, el farmacèutic garanteix la idoneïtat clínica i la seguretat de tots els medicaments, incloses les ordres de quimioteràpia, la realització de la conciliació farmacoterapèutica, l’educació dels pacients en relació als seus medicaments i les possibles toxicitats, el seguiment i els resultats de salut.

Així mateix, la EMBT ha decidit incloure el farmacèutic en el programa científic de la Reunió Anual com una resposta a les demandes del farmacèutic i de reconeixement de la seva creixent atenció centrada en el pacient, com un membre integral de l'equip multidisciplinari que ofereix una varietat de serveis de farmàcia i d’educació apropiats tant per l'equip sanitari com per el pacient.

La EMBT ha editat un vídeo on hi participa la doctora Irene Mangues sobre la perspectiva del professional farmacèutic: https://t.co/hEY5xiRoZ9


L’EAP DE LES BORGES BLANQUES VAN ORGANITZAR DIFERENTS ACTIVITATS PER INFORMAR SOBRE LA CELIAQUIA

Amb motiu del dia Internacional de la Celiaquia, l’equip d’Atenció Primària (EAP) del CAP de les Borges Blanques va organitzar diferents activitats  dirigides a la població en general, a la població celíaca o amb intolerància al gluten en particular.

L’objectiu de les activitats és sensibilitzar la població en general vers la celiaquia i oferir recursos a pacients i familiars.  Així, el 17 de maig  es va habilitar una taula informativa amb tríptics i informació diversa facilitada per l’Associació de Celíacs de Lleida. Aquesta taula es va mantenir durant tot el mes de maig.

També es va informar del llistat de productes no aptes per a celíacs o intolerants al gluten, l’adreça de la web i diferents xarxes social  (facebook, twiter ) de la delegació de Lleida de la Associació de Celíacs de Catalunya.


L’ESCOLA DE SALUT VA CELEBRAR LA SEVA PRIMERA EDICIÓ

Aquesta nova iniciativa neix amb la voluntat de facilitar l’educació en temes de salut

Dins del marc del Projecte COMSalut i amb el suport de l’Agència de Salut Pública, la Paeria de Cervera i la Xarxa UPS neix a Cervera l’Escola de Salut el passat 28 d’abril es va celebrar la primera sessió de l’Escola: “Diabetis i dieta mediterrània”, amb el suport de l’Associació Catalana de Diabetis de Lleida.

L’objectiu principal d’aquest projecte és procurar que professionals i pacients utilitzin de manera òptima els serveis i recursos assistencials.  A més, pretén  reorientar  progressivament les actuacions de promoció de la salut, preventives, curatives i de suport dels professionals dels centres i equips d’atenció primària, perquè hi tinguin present el context comunitari i la participació d’institucions, líders i altres actius de la salut.

Aquesta iniciativa inclourà xerrades mensuals, que es realitzaran l’últim dijous de cada mes a la sala Fernando Marqués del CAP de Cervera.


DIA MUNDIAL DE PARKINSON

El dia 11 d’abril es va celebrar el Dia Mundial del Parkinson acompanyat d’un seguit d’actes programats per l’associació Parkinson Terres de Lleida.

En primer lloc, es va muntar una taula informativa al vestíbul de l’Hospital Arnau de Vilanova i seguidament es va donar pas a les conferències que van tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Entre aquestes conferències es va parlar sobre nous fàrmacs, els símptomes menys coneguts de la malaltia i les dificultats de deglució.

Per finalitzar es va presentar el Segon Concurs de Relats curts Manuel García Ortega, amb la seva corresponent entrega de premis als guanyadors.




I JORNADA DE CURES PAL·LIATIVES

El dia 14 d’abril es va celebrar la I Jornada de cures pal·liatives al COM Lleida organitzada per el Col·legi oficial de metges de Lleida.

La metodologia de la jornada va ser la sessió teòrica: casos clínics i preguntes entre els ponents i els participants sobre temes que van estar pensats amb un caire eminentment pràctic dirigit a  metges en general i postgraduats i, per a tots aquells que atenen pacients en la seva tasca diària.

El  curs  va tenir una durada de 8 hores lectives. Entre aquestes es van realitzar taules sobre cures pal·liatives no oncològiques,  el nou paradigma d’aquestes malalties amb les necessitats i reptes del pacient amb malalties hematològiques avançades, nous tractaments analgèsics, el paper dels diferents recursos específics i finalment cures pal·liatives pediàtriques.

Totes les activitats van estar acompanyades d’un col·loqui i es van clausurar amb la Dra. Maria Irigoyen Otiñano, secretària del Col·legi Oficial de Metges de  LLEIDA i Psiquiatra de Hospital Universitari Santa Maria i la Dra. Maria Nabal Vicuña,  especialista en Medicina Familiar i Comunitària.


ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA VISITEN ELS INFANTS DE LA LUDOTECA DEL BARRI

El passat 12 de maig, els usuaris i usuàries de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van visitar els infants de la ludoteca del barri. Infants, familiars i treballadors de la ludoteca van preparar una manualitat que van regalar als usuaris de la residència. Aquests, per la seva banda, van portar un conill fet a la residència amb llana per entregar-lo als infants.




FESTA DEL DIA DEL MALALT

El passat  diumenge  1 de maig es va celebrar la Festa del Malat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

És un dia en que es vol fer visible allò que intentem tots els dies de l’any: estar al costat dels qui sofreixen, ajudar-los a superar situacions difícils, i oferir-los acompanyament espiritual.

Per aquesta raó es van organitzar un seguit d’activitats. En primer lloc, es va obsequiar als assistents amb un recull de pregàries que fou entregades al Papa Francesc pel Mossèn Àngel a través del  llibre titulat “Petit Devocionari per als malalts i acompanyants”.

D’altra banda, a la capella va tenir lloc la Santa Missa amb la celebració de la Santa Unció, acompanyada per un grup musical de Pardinyes.

Per concloure, la jornada va acabar a partir d’un seguit d’interpretacions de peces musicals per diverses plantes de l’Hospital.




LA CORAL SANT MIQUEL VA PRESENTAR UN RECITAL A BENEFICI DE FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE

El passat 30 d'abril, al Cafè Teatre de l'Escorxador, la Coral Sant Miquel va actuar  amb un recital a benefici de Fundació Esclerosi Múltiple, amb cançons del Lluís Llach.

A més a mes de gaudir de les seves veus i música, es va poder comptar amb la presencia del mateix Lluís Llach, que va acceptar venir a Lleida a compartir amb tots nosaltres una estona de música.




EL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE TREMP DE L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT VA PARTICIPAR EN LA FIRA DE PRIMAVERA

El Centre d’Atenció Primària de Tremp de l’Institut Català de la Salut, va participar un any més els diez 7 i 8 de maig , en la 52ª. Fira de Primavera de Tremp.

L’estand d’aquest any amb lema “Connect a la teva salut”, va fer difusió de l’espai personal “La Meva Salut”, que permet a les persones disposar de la seva información sanitària d’una forma confidencial i segura, facilitant-li la consulta i la gestió de tràmits electrònics.

Aprofitant aquesta plataforma els professionals del CAP de Tremp també van esenyar de forma personalitzada, el funcionament de la consulta no presencial “e-consulta”, que permet la comunicació segura entre el ciutadà i el professional de salut.




ESTUDIANTS DE 3R I 4T D’ESO D’ALCARRÀS VISITEN EL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA EN EL MARC DEL TALLER DE LES PROFESSIONS

L’activitat forma part del Taller de les professions que es fa a la població

El Centre d’Atenció Primària Alcarràs va rebre demà el 6 de maig els estudiants de 3r i 4t d’ESO perquè coneguin la tasca que s’hi desenvolupa, els professionals que hi treballen i l’activitat que fa cadascun.

També van participar en aquesta activitat els professionals del Servei d’Emergències Mèdiques, que els hi van explicar la seva feina i els hi van explicar   com era una ambulància.




TAULES INFORMATIVES

ALDEES INFANTILS SOS

Del 17 al 20 de maig, l’Arnau va acollir la Campanya Informativa de la ONG Aldees Infantils SOS.

Aquestes campanyes tenen com objectiu difondre el projecte d’acollida i cura a la infància en risc d’exclusió social als 134 països en els que hi treballen. D’aquesta manera, s’ofereix a usuaris i professionals del centre la possibilitat de participar-hi i poder desenvolupar nous projectes socials per donar eines als infants i adolescents per a poder construir la seva vida de manera autònoma.




L’EQUIP DE PROFESSIONALS DEL CAP AGRAMUNT VA ORGANITZAR UNA NOVA EDICIÓ DEL CINEFÒRUM “D’ON VENIM? I QUÈ M’ESTÀ PASSANT?”

El passat 17 de maig, es va  realitzar una nova edició del cinefòrum de sexoafectivitat per a infants amb les seves famílies, conjuntament amb l’Equip de Pediatria del CAP Agramunt.  

Aquest cinefòrum és una cita més per tal de conscienciar i afavorir aquesta educació que, en moltes ocasions, és una assignatura pendent per a moltes famílies. Cada cop es veu més clar que ha de ser la família la principal responsable d’educar els infants en aquest aspecte, a partir del moment en què  hi manifesten curiositat.

Per aquest motiu, s’han fet diverses xerrades per facilitar eines a les famílies per  a aquesta educació en relació amb la prevenció dels abusos sexuals en infants i sobre com parlar amb els fills de sexoafectivitat.

Així doncs, aquest cinefòrum és l’última sessió d’un cicle anual que pretén abordar l’educació sexual dels joves i les seves famílies.




JORNADA DE PORTES OBERTES AL MIQUEL MARTI i POL

El passat 25 de maig es va celebrar el DIA MUNDIAL DE L’ESCLEROSI MÚLTIPLE l’Hospital de Dia M. Martí i Pol de Fundació Esclerosi Múltiple va oferir un dia de portes obertes per tots els professionals de l’hospital que van voler conèixer les seves instal·lacions.


Publicitat



App CatSalut Respon