abril 2016

Butlletí núm. 34

Candela Calle, directora gerent de l’ICS, va visitar l’Hospital Arnau i l’atenció primària de Lleida

La nova directora gerent de l’Institut Català de la Salut, Candela Calle, juntament amb l’equip directiu corporatiu van visitar el passat 8 d’abril  la Gerència Territorial Lleida i els seus professionals.

Durant la visita, Candela Calle i els membres del seu equip es van  presentar davant la Junta de Personal, la Junta Clínica, la  Direcció i tots els professionals de l’Arnau.

Així mateix, també van visitar l’atenció primària i es van reunir amb l’equip directiu de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran. Finalment, també va tenir lloc una presentació oberta als professionals d’atenció primària de tot el territori.

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de Lleida van organitzar una jornada de portes obertes per a futurs residents

La Jornada va tenir lloc el 31 de març de 2016, per donar a conèixer als futurs residents la formació sanitària especialitzada a l’àrea de Lleida

“Jo també vull ser resident a Lleida” és el lema de la jornada anual que  s’organitza a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per acostar la formació sanitària especialitzada que s’imparteix a Lleida als futurs residents interessats a cursar-hi aquests estudis.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova garanteix l’activitat assistencial necessària per formar els residents en 17 especialitats: anàlisis clíniques, anatomia patològica, anestèsia i reanimació, aparell digestiu, cardiologia, cirurgia general i de l’aparell digestiu, cirurgia ortopèdica i traumatologia, infermeria obstètrica i ginecològica, obstetrícia i ginecologia, medicina intensiva, medicina interna, oftalmologia, oncologia mèdica, pediatria i àrees específiques, psicologia clínica, psiquiatria i radiodiagnòstic.

La Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària ofereix la possibilitat de desenvolupar l’especialitat de medicina familiar i comunitària i la d’infermeria familiar i comunitària.

En la Jornada de Portes Obertes, que es va iniciar amb la presentació de les comissions de docència de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i de la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària, van  intervindre també alguns residents que actualment cursen diferents especialitats. Després, i com ja és tradicional, va tenir lloc  una visita guiada per les unitats docents i per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

 

L’Arnau acull una jornada sobre cardiologia i esport

Amb la intenció de posar sobre la taula aspectes com la relació entre la fisiologia de l’esport i la cardiologia, des del Consell Català de l’Esport i el Servei de Cardiologia de la Gerència Territorial de Lleida es va organitzar conjuntament aquesta trobada amb professionals reconeguts en els dos àmbits el passat 4 de març de 2016.

En relació amb la fisiologia de l’esport es van abordar aspectes com ara la intensitat de l’exercici físic, a partir de qüestionaris; la valoració de la transició aeròbic-anaeròbic, amb tests incrementals, i la valoració metabòlica de l’activitat física i l’entrenament de resistència.

Pel que fa a la relació entre cardiologia i esport, es va  parlar de la rellevància de la mort sobtada i les seves causes en l’esport d’elit i el recreatiu. A més, es va discutir sobre quines exploracions són necessàries i a qui s’han de realitzar per poder fer un cribratge adequat de la mort sobtada.

Finalment, es va fer una taula rodona sobre l’exercici cardiosaludable en contraposició amb l’esport inadequat: allò que cal que tinguin en compte tant la ciutadania, com els professionals de l’atenció primària i els facultatius especialistes en cardiologia.

 

L’Arnau inicia una formació sobre l’atenció integral als nadons prematurs

El Programa d'assessorament i cura del desenvolupament individualitzat del nounat, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program (NIDCAP), pretén consolidar i estandarditzar un model assistencial per implantar cures neonatals centrades en el desenvolupament del nadó i la seva família, amb l’objectiu final de contribuir a la millora del diagnòstic, especialment en l’aspecte del neurodesenvolupament. 

Per poder posar en marxa aquest Programa, es va dur a terme a l’Àrea Neonatal la primera fase de la formació bàsica. Posteriorment, es faran dues sessions més específiques per aconseguir que al Servei de Pediatria hi hagi professionals acreditats en el NIDCAP. El curs l’ha impartit una professora de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, atès que aquest és un centre acreditat en formació del NIDCAP.

 

El Departament de Salut impulsa la Xarxa Oncològica de Catalunya

El conseller de Salut, Antoni Comín, va presentar en roda de premsa la nova Xarxa Oncològica de Catalunya. Aquest projecte és un acord estratègic de col·laboració entre dues empreses públiques: l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), basat en models d’èxit implementats en altres països que vol situar Catalunya com un dels referents mundials en l’assistència del cáncer.

L’acord, que liderarà el cap del Servei i director clínic d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el Dr. Josep Tabernero, permetrà oferir un model d’assistència punter i innovador, centrat en el pacient, integral, multidisciplinari, continu i eficient. A més, suposarà un lideratge clínic potent.

El conseller de Salut ha insistit que amb aquesta xarxa ens posicionem com a país capdavanter a escala mundial en oncologia i ha desgranat els beneficis que suposarà pels pacients, pels professionals i també per la societat en general. En aquest sentit, Antoni Comín ha explicat que pels pacients de la Xarxa Oncològica permetrà l’accés a nous medicaments i a tractaments més innovadors; una atenció més integral i multidisciplinària; més equitat en l’accés a l’alta especialització i una millor qualitat de l’atenció rebuda, amb resultats més bons. L’acord implicarà més participació i apoderament; accés a millors pràctiques clíniques; poder treballar amb tractaments més innovadors; tenir un lideratge clínic fort i una professionalització dels professionals d’infermeria. I finalment, per la societat en general, aquesta Xarxa Oncològica suposarà un millor ús dels recursos destinats al tractament del càncer: amb millors resultats en salut amb més eficiència i equitat; atracció d’inversions; captació de fons per a la recerca i augment del teixit productiu; atracció de professionals altament qualificats i situar Catalunya com a un dels referents mundials en l’abordatge del càncer.

El projecte garanteix l’equitat en l’accés a tots els ciutadans, que tothom es beneficia de la innovació a nivell assistencial.

 

Segones jornades d’actualització en infermeria de l’Hospital Comarcal del Pallars a Tremp

El 7 d’abril va tenir lloc les II Jornades d’Actualització en Infermeria de l’Hospital Comarcal del Pallars (HCP), gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a l’Epicentre del Consell Comarcal del Pallars Jussà a Tremp.

Després de l’excel·lent rebuda de la primera edició, les II Jornades, organitzades pel Grup de treball d’Infermeria de l’HCP, han permés crear un lloc de reflexió i d’intercanvi de coneixement, punt de partida per buscar i facilitar més espais de trobada entre els professionals dels diferents serveis del centre, de tot GSS i d’altres nivells assistencials, perquè col·laborin aportant les seves experiències en forma de pòster.

La conferència inaugural de les jornades va anar a càrrec d’Ester Busquets, infermera i filòsofa, responsable del Departament d’Infermeria de l’Institut Borja de Bioètica i professora de Bioètica de l’Escola Universitària de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic.

Al llarg de la tarda es van realitzar taules rodones i tallers per abordar temes com la patologia respiratòria, el dol, el laboratori i anàlisi clíniques, aspectes maternoinfantils i el sistema circulatori.

 

El programa de recuperació intensiva en cirurgia protètica de maluc i genoll implantat a l’Hospital Universitari de Santa Maria millora l’autonomia del pacient tres hores després de la intervenció

El 11 d’abril es va presentar el programa Rapid Recovery (RR), de recuperació intensiva en cirurgia protètica de maluc i genoll a l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). El centre ha fet prop de 160 intervencions en un any seguint el procediment de recuperació intensiva, que millora l’autonomia del pacient tres hores després de la intervenció i redueix un 40% l'estada a l'hospital, que passa de 7 a 4 dies de mitjana.

El Dr. Francesc Pallisó, director clínic de l’Aparell Locomotor de GSS i impulsor del Rapid Recovery al centre va explicar la filosofia de la implantació del programa i ha destacat que gràcies a aquest procediment “al cap de tres hores el pacient pot seure, caminar o anar al lavabo, mentre que abans es requeria que estigués fins a 48 hores al llit després de l’operació”.

Han participat també en la presentació el Dr. Jordi Colomina, traumatòleg i coordinador del RR a GSS, va exposar la casuística dels pacients intervinguts fins ara en RR. La Dra. Reis Drudis, anestesiòloga, va explicar la gestió i control del dolor. Eva Ribó, fisioterapeuta, va parlar de la mobilització precoç i l’educació al pacient, i Maria Aguilar, infermera de planta, va explicar les cures durant l’hospitalització.

L’Hospital Universitari de Santa Maria és el primer centre que implanta el RR a la Regió Sanitària Lleida, que està en funcionament a 9 hospitals de tot l’Estat i 5 centres més es troben en procés d’implantació.

Del maig al desembre de 2015 es van realitzar 110 intervencions seguint aquest programa de recuperació intensiva (72 operacions de genoll i 38 de maluc), la qual cosa suposa el 43% de les operacions totals per implantar una pròtesi de genoll i el 62% de les intervencions de maluc. De gener a abril de 2016 ja s'han fet 49 operacions seguint aquest programa (38 operacions de genoll i 11 de maluc), amb l’expectativa que el 2016 se’n puguin beneficiar entre 150 i 175 pacients.

Aquest programa es basa en un tractament multidisciplinari per aconseguir una recuperació precoç, reduint l’estrès fisiològic i psicològic dels pacients, per tal de millorar els resultats clínics, augmentant la satisfacció dels pacients, i la qualitat del procés. L’estada a l’hospital s’escurça un 40%, abans era al voltant dels 7 dies i ara als 4 dies de mitjana. Malgrat tot, ha explicat el Dr. Jordi Colomina, “cal tenir present que l’objectiu del programa primer és fer-ho millor i després més ràpid”.

La implantació del programa ha estat possible gràcies a la implicació de tots els professionals directament implicats en el procés del pacient intervingut de pròtesi de genoll i maluc, des que és diagnosticat i es fa la indicació del tractament quirúrgic a la consulta de l’especialista, passant per l’avaluació i educació preoperatòria, l’anestèsia, la cirurgia, les cures i la rehabilitació posterior fins a l’alta.

Per això es va crear un comitè executiu que va revisar tot el procés cercant oportunitats de millora i després es van formar diversos grups de treball que han implicat fins a 42 professionals del centre de diferents serveis, àrees assistencials i de suport (serveis mèdics: de cirurgia ortopèdica i traumatologia, d’anestesiologia i reanimació, de medicina física i rehabilitació, fisioteràpia, infermeria d’hospitalització, quirúrgica i de consultes externes, servei de farmàcia i àrea de qualitat).

Els canvis més importants respecte al que es feia prèviament són:

Abans de la cirurgia:
- L’optimització i preparació dels pacients pel Servei d’Anestèsia utilitzant un Programa d’estalvi de Sang, que minimitza la necessitat de transfondre després de la cirurgia.
- Les Sessions d’educació (abans es feien sessions informatives) per tal de fer que el pacient participi de forma activa en el procés de recuperació. Aquestes sessions en petits grups de 8 pacients les condueixen una infermera i una fisioterapeuta, on s’explica tot el procés que seguiran i es practiquen els exercicis que hauran de realitzar després, a més els pacients veuen i parlen amb un pacient intervingut el dia abans. Aquesta és una de les accions que més agreixen els pacients, ja que disminueix enormement l’ansietat i la por al desconegut.
- La possibilitat de menjar i beure fins poques hores abans de la cirurgia per no patir sensació de gana ni nàusees.

Durant l’anestèsia i la cirurgia:
- S’eliminen drenatges i sondes que obligaven al pacient a estar enllitat.
- S’ha canviat el sistema d’anestèsia i analgèsia amb una nova tècnica que permet controlar el dolor però sense bloquejar el moviment després de la intervenció.
- S’utilitzen medicaments que fan que disminueixi el sagnat.

Després de la cirurgia:
- La possibilitat de beure i menjar al cap de 3 hores de ser operats (abans havien de passar mínim 6 hores).
- Seure a les 3-4 hores i, si es tolera bé, caminar amb l’ajuda d’un fisioterapeuta (abans seien al segon dia i caminaven al tercer dia després de la cirurgia).
- La possibilitat d’anar al lavabo i així no necessitar sonda urinària.
- Donar tota la medicació possible per via oral, així els pacients no necessiten sèrums i es poden moure lliurement.
- En la línia d’augmentar l’autonomia dels pacients, aquest mes d’abril s’han començat a utilitzar uns apòsits que permeten que els pacients es dutxin només 2 dies després de ser intervinguts i això fa que millori molt el seu benestar.

Per assegurar la Seguretat Clínica i la Qualitat Assistencial, els professionals de GSS han recollit i analitzat diferents indicadors clínics, dels quals han presentat els resultats destacant menys dolor postoperatori, més autonomia, menys transfusions de sang, reducció de l’estada a l’hospital sense augmentar el nombre de complicacions i amb plena satisfacció dels pacients.

En aquest enllaç podeu descarregar imatges de la presentació i de la pacient Carmen Moya, intervinguda de pròtesi de genoll a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida:

https://www.dropbox.com/sh/l3eid2clhj94etd/AADloXwg4wxev1FfzEZSGjoFa?dl=0

 

Els usuaris de la Residència Lleida-Balàfia van inaugurar l’hort urbà al jardí del centre

El 18 d’abril, els usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van inaugurar la temporada de l’hort urbà que conreen al jardí del centre. Van plantar tomàquets, albergínies, pebrots i enciams, a més d’una planta de tabac que atreu els insectes i afavoreix el creixement de les plantes.

 

Per Sant Jordi, haikus i salut!

En el marc de la Diada de Sant Jordi, l’ Institut Català de la Salut (ICS) vol promoure l’escriptura i la lectura com a hàbits saludables entre els professionals de l’organització.

A banda de ser eines d’aprenentatge constant, escriure i llegir ens mantenen mentalment estimulats i això ajuda a enfortir les connexions cerebrals i a retardar l’aparició i la progressió de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. També augmenten la capacitat de resposta, ens mantenen distrets i concentrats, ens ajuda a disminuir l’estrès, milloren l’estat d’ànim i la memòria, creen noves sinapsis neuronals i enforteixen les existents.

Per tots aquests motius, l’ICS va posar en marxa el concurs ‘Per Sant Jordi, haikus i salut!’ que convida tots els professionals de l’organització a enviar un haiku que tingui com a tema central els hàbits saludables.

Un haiku és un poema breu, d’origen japonès, generalment de 17 síl·labes en total, repartides en tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, malgrat que hi poden haver petites variacions. No té rima i està escrit en present. Normalment parla de temes relacionats amb la natura, el pas del temps, les estacions de l’any o la vida quotidiana, i evita la utilització de termes abstractes.
En aquesta ocasió, però, es va convidar a fer haikus sobre hàbits saludables.

Guayandors premis San Jordi

En un sorteig celebrat al Centre Corporatiu, amb la plataforma random.org, s’han escollit els guanyadors del concurs  ‘Per Sant Jordi, haikus i salut!’ que convidava  tots els professionals de l’organització a enviar un haiku amb el tema central dels hàbits saludables. Els participants podien enviar els seus haikus del 19 al 23 d’abril de 2016 (ambdós inclosos), a través de Twitter, Facebook o correu electrònic.

Un haiku és un poema breu, d’origen japonès, generalment de 17 síl·labes en total, repartides en tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, malgrat que hi poden haver petites variacions. No té rima i està escrit en present. Normalment parla de temes relacionats amb la natura, el pas del temps, les estacions de l’any o la vida quotidiana. En aquesta ocasió, però, els haikus dels treballadors han versat sobre hàbits saludables.

Els guanyadors són els següents:
-Nuria Martínez Sánchez, facultativa especialista del CAP Parets.
Llet, sol i iogurt,
energia per als ossos
és un bon costum.

– David Vizcarro Sanagustín, tècnic de l’Àrea de Salut i Prevenció de Riscos del Centre Corporatiu.
Cercar als camins
la solitud preuada.
Córrer, silenci.

-Ester Guerrero Ferré, infermera de l’Equip d’Atenció Primària Vall de Tenes.
Fer exercici
ajuda a mantenir
el cor i l’esperit

-David Porras, facultatiu de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial (ACUT) del Baix Llobregat.
Renta’t les mans
allunyessis els virus
amb cop de sabó.

-Sonia Asensio Carretero, facultativa especialista del SAP Baix Llobregat.
En primavera
la salud no espera
cuídatela.

-Erika Cano García , infermera del CAP Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet.
Has de recordar:
la prevenció és vida.
 Visita el teu CAP

-Sònia Freire Puig, administrativa del SAP, Sant Feliu de Guíxols.
Saluda els matins
el cor que no s’atura,
no hi ha edat.

– Marisa Riart i Solans, facultativa especialista del CAP de Tremp.
És temps d’inicis;
peus petits, corredisses,
rialles i plors.

– Olga Victoria Biesa Jiménez, tècnica del Servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron.
Treballo per ells
pacient el primer 
cor batega ferm

– Anna Prades Gasulla, tècnica lletrada de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.
Dormir-ne vuit
allitat al teu costat
fruit de la passió

els guanyadors van rebre un dels deu lots de llibres escrits i traduïts per treballadors de l’ICS. Per a l’ocasió, tots ells han cedit de forma gratuïta exemplars de les seves obres.

L’organització del concurs vol agrair l’alta participació, amb gairebé 300 poesies enviades, i també la donació de llibres que han fet els escriptors. Tots els haikus enviats es podran llegir en un llibret digital que està en procés d’edició.

https://infoicscat.wordpress.com/2016/05/05/ja-tenim-guanyadors-dels-premis-santjordiics/

 

Notícies

LA DIRECTORA DE L’IRBLLEIDA VA CONDUIR L’ACTE DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA A LLEIDA

La directora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), Elvira Fernández,va ser  l’encarregada de conduir l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona a Lleida, el passat 8 de març a la plaça 8 de març de Lleida. Com cada any, les administracions de Lleida, Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Subdelegació del Govern a Lleida, Universitat de Lleida, la Paeria de Lleida i Consell Comarcal del Segrià, van escollir una persona i una entitat que destaquen per la seva tasca a favor de la igualtat a Lleida.

La Dra. Fernández va estar  acompanyada per dos representants del Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED) de la Universitat de Lleida, que aquest 2016 compleix 25 anys, que llegiran la declaració institucional única per a tot Catalunya. Així mateix, un grup d’alumnes del conservatori de Lleida va interpretar diferents peces de música durant l’acte.

L’acte, organitzat per una comissió formada per representants de totes les institucions de Lleida, és una data per denunciar totes les situacions de discriminació que encara persisteixen en els diferents àmbits de la vida personal i col·lectiva de les dones, per crear opinió i compromís per eradicar-les. Així com també, per donar visibilitat a les dones que han estat pioneres i posar-se al costat de les que han estat protagonistes dels canvis que han fet possible avançar en la igualtat.




ELS CENTRES EDUCATIUS DE TÀRREGA VAN ACULLIR UN ANY MÉS ELS TALLERS DE REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I DESFIBRIL·LADORS

Un any més es va posar en marxa a la ciutat de Tàrrega el programa de salut anomenat Tallers de reanimació cardiopulmonar i desfibril·ladors als centres educatius de Tàrrega, a càrrec de professionals de la salut de l’EAP Tàrrega i amb la col·laboració de l’organització no governamental DYA. 

L’objectiu principal dels tallers és  principalment, que els alumnes adquireixin els coneixements, les tècniques i les habilitats necessàries per actuar davant una aturada cardiorespiratòria.

En total van ser més de 400 els alumnes que rebran aquesta formació repartits en nou tallers, d’una durada de dues hores, que estan estructurats en una part teòrica i una altra de pràctica en la qual s’utilitzen maniquins i desfibril·ladors d’aprenentatge. Els tallers s’han començat a impartir el dia 15 de març  i es faran fins al 17 de maig de 2016.

Els alumnes de quart d’ESO i els de sisè d’educació primària rebran, a més, formació sobre la cadena de supervivència, les maniobres de reanimació cardiopulmonar i la utilització del desfibril·lador automàtic, explicacions que s’adaptaran a les edats i necessitats de cada grup.

Les escoles i els instituts on s’impartirà aquest programa són l’IES Manuel de Pedrolo, l’IES Alfons Costafreda, l’Escola Pia, el Col·legi Sant Josep, el CEIP Jacint Verdaguer, el CEIP Maria Mercè Marçal i el CEIP Àngel Guimerà.

Les aturades cardiorespiratòries han esdevingut un problema de salut pública i són la principal causa de mort prematura a l’Estat espanyol i als països occidentals. Diversos estudis avalen que la reanimació cardiopulmonar precoç i efectiva pot augmentar de dues a tres vegades la possibilitat de supervivència en aquestes situacions.


L’IRBLLEIDA PARTICIPA EN UN PROJECTE INNOVADOR PER MILLORAR L’ATENCIÓ ASSISTENCIAL ALS MALALTS CRÒNICS

El prestigiós programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea (CE) finançarà des d’aquest mes d’abril el projecte Personalised Connected Care for Complex Chronic Patients (CONNECARE). El projecte està enfocat a la millora del maneig dels pacients crònics complexos a través de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i és el primer ajut d’aquest programa que rep l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), de manera conjunta amb altres centres d’investigació, universitats i empreses d’àmbit internacional.

Es tracta d’una gran fita per a l’IRBLleida i per al territori de Lleida, ja que la taxa d’èxit en aquestes propostes, en què es competeix amb la resta de països de la Unió Europea, és del 2%. A Lleida, el projecte està integrat per professionals de diversos centres: l’Hospital Universitari de Santa Maria (Dr. Gerard Torres, responsable de la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular i del Servei de Medicina Interna); l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Dr. Ferran Barbé, cap del Servei de Pneumologia); l’atenció primària (la Dra. Núria Nadal, directora, i Dra. Araceli Fuente, metgessa de medicina de família i comunitària), i l’IRBLleida (el  Dr. Manuel Sánchez, biòleg, i Dr. Jordi de Batlle, epidemiòleg). L’agrupació de professionals dels diferents centres demostra, un cop més, la transversalitat i multidisciplinarietat de la recerca en les institucions de Lleida.

En el projecte, finançat per la CE amb 4.964.188,75€, hi participen 10 grups de 6 països diferents com l’Estat espanyol, Alemanya, Israel, Països Baixos, Itàlia i Regne Unit. Està coordinat per la Fundació EURECAT de Barcelona i els altres participants són el Consorci Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Assuta Medical Centers LTD  i Ewave LTD (Israel), Academisch Ziekenhuis Groningen i IP Health Solutions BV (Països Baixos), Università Degli Studi di Modena e Reggio Emilia (Itàlia), Technische Universitaet Muenchen (Alemanya) i Advanced Digital Innovation UK LTD (Regne Unit).

El projecte CONNECARE està adreçat a millorar l’assistència dels malalts crònics complexos, que són aquells que pateixen més d’una condició crònica i que fan un ús intensiu de recursos assistencials sense aconseguir millores substancials en la seva salut o qualitat de vida. Per aconseguir aquest objectiu, el consorci CONNECARE vol interconnectar i coordinar els professionals de diferents àmbits del sistema de salut, així com els pacients mateixos i els seus cuidadors, per tal de fer un abordatge integral dels pacients crònics complexos. S’estudiarà si la implementació en l’assistència d’aquests pacients d’eines tecnològiques avançades, que millorin la seva identificació i vigilància, pot millorar-ne l’evolució clínica i reduir la freqüentació hospitalària. Mitjançant la tecnologia es pretén identificar precoçment els empitjoraments o complicacions, actuar preventivament, donar suport als cuidadors i aconseguir que els malalts prenguin part en el control i manteniment del seu estat de salut. En el cas concret de Lleida, en una primera fase es col·laborarà en el disseny d’interfícies i aplicacions per a la interacció entre professionals de medicina, infermeria i treball social, cuidadors i pacients, així com per a la implementació en l’assistència de sistemes tecnològics de suport i control a pacients crònics complexos. Posteriorment, es duran a terme estudis clínics dirigits a avaluar i validar les eines desenvolupades en dos entorns (en l’atenció primària i en una intervenció quirúrgica).

Aquest projecte és un reconeixement a l’excel·lència en la recerca de les institucions de Lleida. La Unió Europea entén que aquesta és l’única manera de donar un resposta innovadora al problema dels malalts crònics complexos, per això premia el territori amb el desenvolupament d’un projecte capdavanter que ha de canviar els fonaments de la seva assistència.

Horizon 2020

Horitzó 2020 és el programa de recerca i innovació més gran de la Unió Europea, amb gairebé 80 mil milions d’euros, que té una durada total de més de 7 anys (2014-2020). El programa contribueix a abordar els principals reptes socials, promoure el lideratge industrial a Europa i reforçar l'excel·lència de la seva base científica. Horitzó 2020 integra per primera vegada totes les fases: des de la generació del coneixement fins a les activitats més properes al mercat: recerca bàsica, desenvolupament de tecnologies, projectes de demostració, línies pilot de fabricació, innovació social, transferència de tecnologia, proves de concepte, normalització, suport a les compres públiques precomercials, capital de risc i sistema de garanties.

Fotografia: L’equip de CONNECARE en la reunió d’inici de projecte durant els dies 11 i 12 d’abril de 2016 a Barcelona. Font: Consorci CONNECARE


ELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA PROMOUEN EL DIA MUNDIAL DE L’ACTIVITAT FÍSICA

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física que es va celebrar el dia 6 d’abril, sota el lema Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia, diversos equips d’atenció primària (EAP) de Lleida, en col·laboració amb altres entitats, van promoure la celebració d’aquest Dia Mundial amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de fer exercici físic. Aquestes són algunes de les activitats que es van dur a terme:

EAP Agramunt: van organitzar diverses activitats el cap de setmana del 16 i 17 d’abril:

- Dissabte 16 d’abril: es va realitzar una bicicletada popular hi una classe d’exhibició amb la participació de les entitats esportives de la població. Es van dur a terme activitats de zumba, acrobàcies, taekwondo, ioga, tennis taula...
- Diumenge 17 d’abril: Caminada popular i sessió de txi-kung. Prèviament una xerrada sobre l’equipament més adequat per fer esport (roba, calçat...).

EAP Alcarràs: en el marc del Programa Salut i Escola es va  realitzar una Jornada dedicada íntegrament a l’esport. Gimcana amb preguntes i activitats relacionades amb l’alimentació, l’activitat física i els hàbits d’higiene. També va assistir un professional sanitari per fer una microsessió sobre la importància de l’activitat física i els suplements alimentaris en l’adolescència.

EAP Almacelles: caminada solidària, on es van recollir aliments per al Banc d’Aliments Gimenells-Pla de la Font.

EAP Alfarràs – Almenar: xerrada taller sobre com evitar les lesions a l’esquena a través de la higiene postural, a totes les poblacions de l’Àrea Bàsica. I es van organitzar diverses activitats durant tot el mes d’abril: la ràdio EMUN va emetre un programa sobre els beneficis de l’activitat física realitzat pel personal d’infermeria de l’EAP;  a diverses poblacions van organitzar caminades populars per promoure l’activitat física com a : Alguaire, Almenar, Algerri.
“Anem fent peus”, en col·laboració amb l’Ajuntament, el CAP i l’Escola d’Almenar.

EAP Artesa de Segre: caminada popular en col·laboració amb l’Ajuntament el dissabte 9 d’abril a la població de Foradada i una altra el dissabte 16 d’abril a Artesa de Segre.

EAP Balaguer: les diferents activitats es concentren el dijous 21 d’abril amb l’organització d’una caminada popular a càrrec dels professionals del CAP i amb la col·laboració de l’Associació Gent Gran de la Noguera; un entrenament per a corredors a càrrec del Club Atlètic Maratonians del Segre; una sessió d’entrenament i portes obertes a l’Escola d’Atletisme i Triatló, amb activitats relacionades amb l’atletisme; una sessió de piragüisme i portes obertes per a infants de 8 a 14 anys a càrrec de l’Associació Piragüista de Balaguer; entrenaments a l’Escola de Bàsquet, una jornada de portes obertes a càrrec del Club Bàsquet Balaguer i l’activitat de futbol sobre herba amb l’entrenament dels futbolistes de l’Escola del Club de Futbol Balaguer i, també, una jornada de portes obertes.

EAP Cervera : classe de zumba oberta.  

EAP Tàrrega xerrada sobre activitat física i salut, una caminada, exercicis d’estirament i un esmorzar saludable per a tots els participants.

EAP Pla d’Urgell jornada, el dia 12 d’abril, juntament amb la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Mollerussa i les escoles de la població. S’organitzarà una caminada popular i diferents tallers de promoció de la salut, un taller de consell antitabac i un taller de formació sobre l’ús de l’espai lúdic del parc.

EAP Bordeta, una xerrada per exposar els beneficis de l’exercici físic i una caminada popular.






ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA VAN REALITZAR UN TALLER DE MONES DE PASQUA AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA LUDOTECA DEL BARRI

El passat 16 de març, professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, en col·laboració de la ludoteca de Balàfia, van organitzar un taller de mones de Pasqua. Tant els usuaris i usuàries de la residència, com els infants de la ludoteca que hi van participar i els seus familiars, van gaudir d’allò més elaborant les mones que més tard van poder degustar.




EL CAP PRIMER DE MAIG VA ORGANITZAR UN ACTE PER DENUNCIAR LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Professionals i usuaris del CAP Primer de Maig de Lleida el passat 8 d’abril de 2016 van organitzar un acte de rebuig a la violència de gènere.

L’acte es va realitzar  perquè fa un any que Mónica Pérez va morir en mans del seu marit al barri de la Mariola i, també, en record de les diverses dones que han mort a causa de la violència de gènere.

Va ser una proposta dels treballadors del centre que, amb la conformitat de la família de la víctima van organitzar aquest homenatge en què es va llegir un  manifest i es va fer un minut de silenci.

Avui , seguint en la línia dels actes del passat dia 3, ens trobem  aquí per recordar la Mònica  i mostrar el nostre rebuig als actes de violència de gènere que, malauradament, dia rera dia omplen els medis de comunicació.

Tot i la seva joventut, la Mònica va demostrar ser una mare excel·lent, entregada als seus fills, preocupada sempre per fer el millor per a ells. Però en aquesta lluita, on quedava ella? Què era el millor per a ella? No arribarem mai a saber del tot com de gran va ser  el seu patiment...

Avui  volem també crear consciència del dret a la llibertat de les persones.

Ningú pot ser  una possessió de ningú.

Ningú pot veure condicionades les seves decisions i les seves accions per la voluntat de ningú.

Tothom hem de vetllar per la llibertat i la dignitat dels més vulnerables, començant pels nens, passant per les dones i acabant pels nostres grans, i tot aquell que atempti en contra d’això no pot quedar impune.

Mirem al nostre voltant, obrim ben bé els ulls, intentem mirar més enllà per copsar els crits d’ajut silenciats per la por i siguem elements facilitadors per donar veu a totes aquestes persones , per tornar-los la seva llibertat, la seva vida.

EL SILENCI ENS FA CÒMPLICES,
LA IGNORÀNCIA, RESPONSABLES.
NO CALLEM, NO IGNOREM,
ACABEM AMB LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE!
(MINUT DE SILENCI)




“A PLENS PULMONS”, LA CAMINADA SOLIDÀRIA PER LA RECERCA TRANSLACIONAL EN MALALTIES PULMONARS A L’IRBLLEIDA

La Plataforma 06-16 ha organitzat una caminada solidària per les malalties de pulmó en benefici de la recerca de l’Institut de Recerca Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida). La recaptació obtinguda de les inscripcions es donarà íntegrament a l’IRBLleida per impulsar la investigació en malalties relacionades amb el pulmó.

Aquesta proposta és una altra iniciativa solidària en favor de la investigació biomèdica a l’IRBLleida. Entre aquestes, hi ha també  l’espectacle musical benèfic MAMAPOP, en què es recapten fons per a la investigació en càncer de mama, o la col·laboració amb els atletes lleidatans que van participar a la cursa Ironman de Zurich també per recaptar diners per a la recerca biomèdica.

IRBLleida

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré aglutina tota la recerca biomèdica que es fa a Lleida, tant de la Universitat de Lleida (UdL) com del sistema sanitari de la regió. Inclou, per tant, investigadors de la Facultat de Medicina de la UdL, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), de la Direcció d’Atenció Primària Lleida de l’ICS, dels Serveis Territorials de la Conselleria de Salut i de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM).


LA RESIDÈNCIA DE BALAFIA VA CELEBRAR EL CARNESTOLTES

La Residència i Centre de Dia de Balafia a Lleida, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va celebrar el passat dimarts 21 de febrer el carnestoltes. Residents, usuaris del centre de dia, familiars i professionals del centre es van disfressar de marietes per festejar aquesta celebració que té lloc cada any. La festa va comptar amb diferents activitats pels usuaris com un exercici de memòria i un tradicional ball.

A més, el centre ha organitzat diferents tallers relacionats amb el Carnestoltes durant tot el mes de febrer perquè els usuaris del centre treballessin diferents àmbits com la memòria o la psicomotricitat. Així, s’han portat a terme diferents activitats organitzades com la preparació de màscares i disfresses o un taller de decoració ambiental.


10.000 PASSES! CONCURS PER A TREBALLADORS DE L’ ICS PER COMMEMORAR EL DIA MUNDIAL DE L’ACTIVITAT FÍSICA

El Servei de Prevenció de Riscos de d’Institut Català de la Salut (ICS) promou bones pràctiques d’activitat física per als professionals de l’organització.

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física, que se celebra el 6 d’abril, es vol aconseguir que els professionals prenguin consciència de la necessitat de caminar diàriament mitja hora per tenir un estil de vida més saludable.

Per aquest motiu, es posa en marxa el concurs Arribem a les 10.000 passes!, que va consistir en realitzar entre el dimecres 6 d’abril i el divendres 8 d’abril, 10.000 passes concentrades en, almenys, un dia.

Els participants, treballadors de l’ ICS i dels instituts d’investigació adscrits, han de tenir un podòmetre o una aplicació mòbil instal·lada al telèfon per comptar les passes que realitzen durant un dia. Si assoleixen la xifra de 10.000 passes han de fer una captura de pantalla per certificar-ho i enviar-la a l’organització del concurs.

L’ICS sortejà una polsera Fitbit i també ajudarà a analitzar posteriorment quants quilòmetres s’han recorregut gràcies a aquesta iniciativa.

L’objectiu principal és incentivar l’activitat física durant l’horari laboral i en els desplaçaments a la feina.


ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA CELEBREN SANT JORDI AMB ELS INFANTS DE LA LUDOTECA DEL BARRI

Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van celebrar la Diada de Sant Jordi amb la visita dels infants de la ludoteca del barri. Els petits van convidar a berenar als usuaris del centre i els van mostrar les cançons que havien après per a aquesta diada. A més, els van regalar una rosa que ells mateixos havien elaborat. Els usuaris del centre, per la seva part, van contar la llegenda de Sant Jordi, van recitar una poesia i, finalment, van regalar un punt de llibre als infants i als seus acompanyants.




14È CONCURS DE FOTOGRAFIA. LES TIC’S COM A ELEMENTS D’HUMANITZACIÓ DE LES CURES EN SALUT

La facultat d’lnfermeria i Fisioteràpia en el marc de la V Jornada d’ lnfermeria i Fisioterapia va convocar el seu 14è Concurs de Fotografia per posar en valor el paper decisiu que juguen els professionals de la infermeria i la fisioteràpia en el benestar de la comunitat.

El jurat estava format per professionals infermers, fisioterapeutes i experts en l’obtenció i tractament d’imatges i de la comunicació. El jurat va procedir a l’emissió del veredicte d’acord amb criteris com l’originalitat, el valor científic,  la qualitat artística i tècnica de la imatge i la seva relació amb el tema del concurs.

En la participació, oberta a tothom, es va permetre presentar com a màxim 10 fotografies que formaran part de l’exposició  itinerant que s’organitza després del concurs en diversos hospitals i facultats universitàries de Lleida.


Exposicions

DEL 25 D’ABRIL A L’1 DE MAIG
ADRIANA VARA

Mostra de nines hiperrealistes

Aquests nadons són fabricats a partir d’unes extremitats de vinil i ulls de vindre. Es tracten amb una tècnica plàstica on es pinta el cos de nadó en diverses capes fins aconseguir un efecte real, afegint el cabell i la roba.




Publicitat



App CatSalut Respon