gener 2016

Butlletí núm. 31

El Comitè Ètic d’Investigació Clínica de l’Arnau celebra el seu 20è aniversari

Amb motiu del vintè aniversari de l’acreditació del Comitè Ètic d’Investigació Clínica (CEIC), es va organitzar a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, una sessió científica per analitzar els reptes que actualment es plantegen a l’hora de dur a terme la recerca mèdica en persones.

Aquests vint anys representen la feina feta de manera ininterrompuda pels membres que han format i formen part del Comitè. D’acord amb la Llei del medicament, tots els projectes d’investigació clínica amb medicaments i productes sanitaris han de ser aprovats prèviament per un comitè ètic d’investigació clínica; aquesta és una de les tasques principals que du a terme el CEIC.

El Comitè està format per un grup heterogeni de professionals, entre els quals hi ha professionals de medicina, d’infermeria, de farmàcia, llicenciats en dret, especialistes en bioètica i personal aliè a les professions sanitàries.

A la sessió científica, que  es va organitzar per celebrar el 20è aniversari del CEIC, va assistir el director del Programa de tumors sòlids pediàtrics al Dana-Farber Cancer Institute de la Universitat de Harvard, Carlos Rodríguez Galindo. A més, es va dur a terme una taula rodona, amb el títol “Llums i ombres de la recerca mèdica en persones”, a càrrec dels doctors Montse Esquerda, Xavier Bosch Aparici, Xavier Matias-Guiu i Carlos Rodríquez. Joan Viñas Salas, primer president del CEIC i mediador de recerca (Ombudsdman) de l’IRBLleida, que va moderar la taula en què es van tractar temes com ara les dificultats pràctiques, l’ètica i la mala praxis en recerca.

Aquest acte, és un reconeixement a la tasca desenvolupada en recerca mèdica en persones a la Regió Sanitària de Lleida durant aquests anys.

 

L’Hospital Arnau i l’Hospital Vall d’Hebron elaboren un estudi conjunt sobre el millor tractament per a pacients amb pneumònia complicada que desenvolupen un vessament pleural

Investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona han publicat conjuntament un assaig clínic a la revista internacional LUNG. Aquest estudi aporta informació valuosa sobre el millor tractament per als pacients que pateixen una pneumònia que es complica amb el desenvolupament d’un vessament pleural.

L’acumulació de líquid a la cavitat que envolta el pulmó (vessament pleural) s’observa en el 20% dels pacients amb pneumònia. Aquest líquid (pus) representa una extensió de la infecció bacteriana cap a la pleura. Els pacients amb pneumònia i vessament pleural requereixen, en moltes ocasions, un drenatge, a través d’un tub toràcic, del líquid infectat. Quan això no s’aconsegueix satisfactòriament, els pacients s’han de sotmetre a cirurgia. L’administració de certes substàncies (agents fibrinolítics) a través del tub de drenatge facilita la neteja i l’evacuació completa del líquid infectat i, d’aquesta manera, es pot evitar la cirurgia. Tot i això, dels dos agents fibrinolítics que es poden utilitzar (urocinasa o alteplasa), es desconeix quin és el més beneficiós i quina n’és la dosi idònia.  

Per trobar la resposta a la qüestió s’ha elaborat aquest treball, després d’estudiar 99 pacients amb aquestes característiques. La conclusió ha estat que la utilització d’agents fibrinolítics administrats a través d’un tub toràcic directament a la pleura evita la cirurgia en el 97% dels casos. A més, quan es decideix utilitzar agents fibrinolítics, la urocinasa seria d’elecció perquè, tot i ser igual d’efectiva que l’alteplasa, té menys efectes adversos (com ara l’hemorràgia pleural).

L’estudi ha estat coordinat pel doctor José Manual Porcel, cap de servei de Medicina Interna de l’Arnau, i per la doctora Carmen Alemán del servei de Medicina Interna de l’Hospital Vall d’Hebron, en col·laboració amb altres professionals de farmàcia, radiologia i cirurgia toràcica i amb el suport dels serveis cientificotècnics i  farmacològics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

 

L'1 de desembre la Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques va començar a gestionar les noves baixes per incapacitat temporal

El passat mes de desembre va  entrar en vigor el Reial Decret del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social sobre la gestió i control dels processos per incapacitat temporal (IT). Per tant, a partir, de l’1 desembre, totes les noves baixes laborals emeses a partir d’aquesta data hauran de regir-se per aquest nou sistema.

És per això que la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques, responsable de l’avaluació i del control dels processos d’incapacitat temporal a Catalunya, ha actualitzat els seus sistemes d’informació per dur a terme aquestes modificacions. També ho han fet els diferents proveïdors de serveis d’atenció primària de salut.

Els canvis més significatius que preveu el nou decret es resumeixen en tres punts. En primer lloc, el metge haurà de fer una valoració estimada de la baixa utilitzant com a referència una taula orientativa que té en compte el diagnòstic, el tipus de feina que es fa, l’edat i la limitació de la capacitat funcional de la persona.

En segon lloc i pel que fa a les baixes, aquestes podran ser de quatre tipus i no d’una sola tipologia com fins ara. Així, podran ser de durada molt curta (menys de 5 dies naturals); una baixa curta (entre 5 i 30 dies naturals); mitjana (entre 31 i 60 dies naturals), i llarga ( 61 dies naturals o més).

En tercer lloc, el nou decret també incorpora canvis en relació al seguiment de la baixa. Així, varia la freqüència dels comunicats de confirmació. Desapareixen els comunicats setmanals, que podran ser més espaiats i que comportaran obligatòriament la visita del metge per continuar de baixa. A més, en el mateix moment, el metge programarà la data màxima de la següent visita. Un altre canvi important és que en processos de molt curta durada (menys de 5 dies naturals) es podrà emetre la baixa i l’alta en el mateix moment.

Per tal de resoldre dubtes dels ciutadans que puguin sorgir amb aquests canvis, la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques ha elaborat un argumentari per respondre a les preguntes més freqüents, fulls informatius i vídeos explicatius per la població.

Pel que fa als professionals, a més de fer sessions de formació en el conjunt de Catalunya, properament es posarà en marxa la Comunitat virtual de pràctica clínica Xavier Gomila. Aquesta comunitat, com a plataforma de comunicació i gestió del coneixement, adreçada als professionals referents d’incapacitat temporal i als directors de cada equip d’atenció primària, s’orienta al debat sobre qüestions d’incapacitat temporal, medicina del treball i pràctica clínica i serà de molta utilitat en aquests moments.

Cal recordar també que les persones que hagin cursat baixa abans de l’1 de desembre no es veuran afectades per aquest nou decret i per tant seguiran els procediments de baixa anteriors.

Canal salut professionals

 

VI Jornades de Rehabilitació Rapid Recovery de Gestió de Serveis Sanitaris

El mes de novembre del 2015 va tenir lloc les VI Jornades de Rehabilitació de Gestió de Serveis Sanitaris, a l’aula magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida. Diferents especialistes i professionals mèdics van exposar i debatre sobre la implantació del programa Rapid Recovery, per al tractament de pacients abans i després de l’operació de pròtesi de genoll o maluc.

Aquest sistema, recentment implantat pel Servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari de Santa Maria, pretén disminuir l’estada hospitalària amb l’objectiu de minimitzar les complicacions que això implica i fomentar l’autonomia precoç del pacient. La seva implantació ha estat possible gràcies al treball de tots els professionals, traumatòlegs, anestesistes, personal d’infermeria, fisioterapeutes i rehabilitadors del centre, a més del personal administratiu.

Les jornades van comptar amb professionals de reconegut prestigi. També es van  realitzarar tallers pràctics amb pacients reals i es van exposar pòsters científics en els quals es van poder veure els darrers avenços i casos més complexos de rehabilitació.

El Servei de Rehabilitació dóna cobertura a tota la Regió Sanitària de Lleida a través dels seus centres de l’Hospital Universitari de Santa Maria, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (pròximament s'habilitarà un espai nou que substituirà als anteriors en el CAP 11 de Setembre) i dels CAP Tàrrega, Balaguer, Cervera, les Borges Blanques i Mollerussa. L'equip està format per metges rehabilitadors, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i logopedes, a més de personal administratiu. Disposa de prop de 100 professionals per donar l'atenció sanitària de l'especialitat. Durant  l’any 2015 es van atendre aproximadament  entorn de 10.000 casos en l'àmbit ambulatori, domiciliari i logopèdic.

 

Lleida potencia la continuïtat assistencial en pacients crònics

L’ICS a Lleida ha promogut un nou model organitzatiu i de treball amb sinergies que s’adapten a les necessitats actuals de la ciutadania i a les particularitats i la dispersió del territori. Des de l’any 2012 l’organització potencia una assistència sanitària integral als pacients crònics basada en el treball en equip per aconseguir una millor qualitat assistencial i la satisfacció del pacient.

L’objectiu és que la persona amb malaltia crònica sigui tractada al lloc on se li ofereixin les màximes garanties de qualitat assistencial, ja sigui al seu domicili, al centre sociosanitari o a l’hospital, amb una coordinació entre tots els professionals sanitaris (atenció primària, medicina interna, geriatria, PADES com a principals actors) i agents socials, treballant en xarxa, i sempre tenint com a punt de referència el pacient. Qui coordina el procés de l’atenció domiciliària és un professional referent especialista en geriatria, coneixedor dels fluxos interns dels hospitals i externs amb l’atenció primària, PADES i hospitalització a domicili. El treball social també pren un protagonisme rellevant en aquests casos. Cal que les accions a nivell social siguin transversals i comencin quan es detecti la necessitat, independentment del lloc físic on es trobi el pacient en aquell moment.

L’aposta de l’ICS a Lleida és oferir un flux fàcil de la informació entre els professionals, amb un tracte personal i personalitzat al pacient i als cuidadors. Actualment, més de 1.700 pacients es beneficien d’aquest projecte de continuïtat assistencial.

 

La nova Unitat de Curta Estada de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria millora la capacitat d’intervenció en el pacient agut

Situada a la 1a planta de l’hospital, disposa de 3 habitacions dobles, nous equipaments, control assistencial, despatx d’informació als familiars i sistemes de seguretat

La nova Unitat de Curta Estada (UCE) del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, posada en marxa el passat 5 d’octubre, ha permès augmentar la capacitat d’intervenció en el pacient agut, procedent dels serveis d’urgències i altres dispositius, amb indicació d’ingrés de previsió menor de 72 hores, millorant, així, el flux a les urgències psiquiàtriques de l’hospital.

La UCE s’ubica en un espai de 120 m2 a la primera planta de l’hospital i disposa de tres habitacions dobles (amb capacitat per a sis pacients) amb lavabo, nous equipaments, control assistencial, despatx d’informació als familiars i nous sistemes de seguretat propis d’una unitat d’hospitalització psiquiàtrica, reforçant les mesures de seguretat per als mateixos pacients i també per al personal sanitari. Les obres d’adequació de la nova UCE han tingut un cost de 29.222,64 euros.

En aquests dos primers mesos de funcionament, els malalts hi han passat de mitjana una setmana i després el 70% han tornat a casa per seguir tractament ambulatori. El 30% restant han estat derivats a altres unitats hospitalàries de més llarga estada.

La Dra. Castan ha posat de manifest que “l’objectiu és aconseguir que un procés agut o crònic aguditzat de no excessiva gravetat es pugui contenir i orientar en una unitat específica, garantint una millor atenció i cura del malalt”. Cal recordar que el Servei de Psiquiatra de l'Hospital Universitari de Santa Maria és on es deriven els pacients psiquiàtrics de tota la demarcació.

 

L’ICS impulsa l’atenció integral dels nadons prematurs a tots els hospitals amb unitats de nounats

Situar el nadó prematur i la seva família en el centre del sistema sanitari i atendre’ls des d’una perspectiva més holística. Aquest és l'objectiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) per a l’any vinent. L’organització generalitzarà i potenciarà el Programa d'assessorament i cura del desenvolupament individualitzat del nounat, el NIDCAP, que té en compte totes les necessitats del nadó: curació, protecció de l’estrès i del dolor, i estímuls per al desenvolupament. A més, posa en valor la importància de l’alletament matern per al seu desenvolupament físic i emocional i prioritza l’atenció a l’entorn familiar i la seva participació activa en les cures del nadó per emfasitzar el vincle.

Els aspectes clau del NIDCAP són reduir l’estrès del nadó i facilitar-li el correcte desenvolupament del sistema nerviós central. L’objectiu final és millorar el pronòstic, especialment en referència al desenvolupament neuronal. A més de ser un programa de cures, ofereix un programa de formació per a professionals i famílies. El Programa va més enllà, i també s’aplica a tots els nounats que han de ser ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) per problemes de salut.

La implantació del NIDCAP a l’ICS

La Direcció Assistencial de l'ICS ha constituït un grup de treball multidisciplinari, format per professionals de les unitats de nounats, que s’encarregarà de millorar l’aplicació del NIDCAP als hospitals. Una de les primeres propostes d’aquest grup és la formació en NIDCAP dels més de 400 professionals que actualment treballen a les sis unitats neonatals de l’ICS (situades als hospitals  Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida, Verge de la Cinta de Tortosa, Germans Trias i Pujol de Badalona i Vall d’Hebron de Barcelona). El primer curs inclourà una introducció a les cures del nadó, en què s’abordarà el concepte de prematuritat, el desenvolupament fetal, els efectes nocius de l’estrès, la importància del vincle i les principals manifestacions conductuals del nadó. El segon curs tindrà pràctiques d’observació de nadons prematurs, interpretació de les conductes neonatals i discussions sobre les recomanacions que cal seguir.

El Programa de formació global de NIDCAP prosseguirà els anys següents amb cursos més específics i avançats.

El NIDCAP a l’Hospital Vall d’Hebron

Seran professionals de l’Hospital Vall d’Hebron els encarregats d’impartir aquesta formació. Aquest Hospital va iniciar l’any 2005 el Projecte NIDCAP i, des de l’any 2011, l’Hospital també és un centre de formació NIDCAP. A l’Estat espanyol, tan sols hi ha un altre centre de formació NIDCAP, el de l’Hospital 12 de octubre de Madrid. Actualment, el Centre de Formació NIDCAP disposa de tres formadors acreditats que s’encarreguen de formar professionals de dins i fora de l’Hospital.

El recorregut del NIDCAP a l’Hospital Vall d’Hebron ha inclòs la incorporació de nombrosos canvis en la cura dels nadons i les seves famílies, a banda de nombroses activitats de formació, docència i  recerca.

Un dels trets fonamentals de la filosofia NIDCAP per al benestar dels infants és “el contacte pell amb pell, amb una participació activa dels pares i les mares” explica Josep Perapoch, pediatre i cap de secció del Servei de Neonatologia de l'Hospital. També s'ha apostat per reforçar el paper del pare i la mare en les cures dels seus fills en estreta col·laboració amb els professionals d'infermeria. Els pares són convidats a entrar a la Unitat de Neonatologia les 24 hores del dia per estar amb els seus infants i disposen d'una sala per a ells, on també realitzen reunions per compartir experiències tant amb altres famílies com amb professionals de la Unitat. Quan la família no pot estar amb els infants, s'utilitzen cobertors a les incubadores per protegir els nadons del soroll i la llum amb l’objectiu de reduir-los l’estrès. “Es tracta d’un canvi de paradigma de tot el concepte de la Unitat” insisteix Perapoch, que també és un dels tres formadors NIDCAP del Centre. A més de vetllar per al bon desenvolupament del nadó, també es procura que les famílies visquin tota la situació de forma normalitzada. Per exemple, realitzen tallers per als germans i els permeten l’entrada a la UCI perquè també se sentin inclosos en la cura del germà.
En definitiva, “busquem reduir l’impacte que el canvi d’entorn, entre l’úter matern i una incubadora, suposa per a l'infant, en un moment crucial en què el cervell es troba en ple procés de desenvolupament i en una situació de vulnerabilitat”.

La prematuritat a Catalunya

Segons dades de 2012, un 7% dels infants nascuts a Catalunya ho han fet abans de terme, és a dir, abans de les 37 setmanes de gestació. L’any 2014, les unitats de nounats van atendre 1.321 nadons nascuts abans d’hora, una xifra força similar a la d’anys anteriors. Durant l’any 2014, les sis maternitats de l’ICS van atendre 11.073 naixements, una xifra pràcticament igual a la de l’any anterior. En total, van ser 10.662 parts, un 3,5% dels quals van ser múltiples. Precisament, els parts de bessons i trigèmins són un dels factors de risc més comuns dels nadons que neixen abans de les 37 setmanes. Una mare molt jove (menor de 16 anys) o major de 35 anys, infeccions de diversa índole que afectin la mare o el nadó, patologies maternes com la preeclàmpsia o la diabetis gestacional, o problemes dins de l’úter que obliguin l’infant a néixer abans d’hora per indicació mèdica són altres factors que també influeixen en el fet que l’embaràs no arribi a les 40 setmanes.

 

Gabriel Pérez Bolaño exposa la seva obra pictòrica a l’Arnau el passat mes de desembre com artista invitat en l’exposició anual VIP

Un any més, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida organitza el mes de desembre l’exposició VIP d’un artista lleidatà reconegut. En aquesta setzena edició, el pintor escollit és Gabriel Pérez Bolaño.

Pérez Bolaño nasqué a Vilanova i la Geltrú l’any 1973 i resideix a Lleida des de 1975. Des de ben petit que sent curiositat per la pintura i, quan arriba el moment, es matricula a la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. La seva visió de la pintura la compara amb la vida, com un camí ple de recerca, reflexió i superació personal per intentar aconseguir la plenitud espiritual. Des de fa més de 26 anys que dedica la seva vida a la pintura, amb diverses exposicions arreu de Catalunya, Espanya i l’estranger. A més, ha aconseguit diversos premis i guardons.

La inauguració de l’exposició va tenir lloc el 11 de desembre de 2015 a la sala d’exposicions de l’hospital amb la presencia del director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i el comitè directiu de l’Hospital Arnau.
L’artista va fer donació d’una obra pictòrica i a continuació els professionals e invitats a l’acte van visitar l’exposició de Pérez Bolaño.

Amb aquest acte es va donar el tret de sortida a les activitat de Nadal que organitza l’Hospital.

 

Els usuaris, professionals i familiars de la Residència Lleida-Balàfia col·laboren amb La Marató de TV3

El 10 de desembre, els usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van recaptar 382 euros per col·laborar amb l’edició d’enguany de La Marató de TV3 dedicada a la diabetis i l’obesitat. Durant la jornada es va organitzar una taula informativa a l’entrada del centre on també es van vendre manualitats realitzades pels usuaris i usuàries i porcions de pastissos, magdalenes i galetes realitzades per professionals del centre i familiars.

Es tracta del cinquè any consecutiu que la Residència col·labora amb La Marató de TV3 i en aquests anys s'han recaptat un total de 2.340 euros.

 

Nadal a l’Hospital

Un any més, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va celebrar el Nadal amb un seguit d’activitats organitzades per als pacients i per als professionals de l’Hospital.

Aquest any també vam comptar amb la Mostra de Dibuix Infantil dels fills i néts del treballadors, així com amb la visita dels jugadors de l’equip Lleida Esportiu, i la Federació de la penya del FCBarcelona

Com ja és tradicional, el dia 5 de gener van arribar els Reis Mags a l’Hospital. Els Reis van anar a veure a tots els pacients ingressats i, a les 13.00h van anar a la Sala d’Actes per donar als més petits els seus regals.

Així mateix, el passat 11 de desembre va tenir lloc l’acte d’Homenatge als jubilats i professionals que compleixen 25 anys. L’acte es va celebrar a la Sala d’Actes, amb la presència del Comitè de Direcció. Es va obsequiar als professionals amb una litografia de l’artista lleidatà Sullà i un pin de plata. Així mateix, per acabar l’acte vam poder gaudir d’una cantada de Nadales amb la Coral de l’Hospital.



Professionals jubilats
Joana Bonet Porqueras, auxiliar infermeria
José Luis de Frutos Rincon, cap de servei
José Miguel Duran Alama, facultatiu especialista
Neus Gabas Palacin, auxiliar infermeria
Carmen Carmona Cruz, marmitó
Antonia Salla Brianso, infermera
Paqui Martí Cristòfol, administrativa
José Ramon Roca Llusa, cuiner
Jordi Ollé Manuel, fisioterapeuta
Rosa Biosca Pascual, infermera
Pilar Gómez Sánchez, infermera
M. Isabel Chaparro Vargas, auxiliar infermeria
Fernando de la Cuesta Blazquez, zelador
Josefa Torres Pujol, auxiliar infermeria
Antònia Caballero Luque, infermera
Maricel Estrada Coit, infermera
M. Carmen Alafranca Pardo, infermera
José Antonio Latasa Gimeno, facultatiu especialista
Maria Soca Pomé, infermera
Consuelo Díaz Rodríguez, infermera
Carmen Contreras Castro, marmitó
Tonet Jové Guillaumet, auxiliar administratiu
Teresa Madrigal Garcia, auxiliar infermeria
Josefa López Meseguer, infermera
Provi Morell Escuer, auxiliar infermeria
Ramona Llovet Miró, infermera
Rosa M. Camarasa Marsal, infermera
Ana Garcia Sánchez, infermera
Dolors Bergua Cañelles, infermera
Carmen Pelaez Vergara, auxiliar hoteleria
Teresa Solans Español, infermera
Luisa Gallart Pocino, auxiliar infermeria
Carmen Cabrera Pérez, auxiliar infermeria

Professionals que compleixen 25 anys
Manel Vilà Justribó, facultatiu especialista pneumologia
Montserrat Albalat Ribé, infermera de quiròfan 3ra planta
Pilar Bandres Montañés, infermera laboratori
Dolors Busquets Baró, infermera urgències nit
Santiago Cano Marrón, facultatiu especialista farmàcia
Carina Casbas Alvaro, infermera digestiu
Joan Fuentes Sanchez, zelador
Jesús Garcia Boadella, infermer consultes externes
Lesley Harvey Wilkinson, fisioterapeuta
Ana Lopez Sanchís, infermera consultes externes
Felix Martin Albarran, infermer urgències
Antonia Massoni Piñeiro, infermera HODO
Isabel Miguel Lazaro, infermera cirurgia
Emili Monge Solà, tècnic
M. José Montufo Merino, auxiliar administrativa
Serafin Morales Murillo, facultatiu especialista Oncologia
M. Carmen Pares Pares, infermera quiròfan 3ra planta
Neus Peña Pérez, infermera UCI coronària
Pepita Prat Señís, administrativa
Pilar Ricart Ribó, infermera
Jordi Riera Riu, supervisor cirurgia
Antoni Romagosa Valls, facultatiu especialista anestèsia
Gemma Rubies Eroles, infermera sisena nord
Rosa Sarrat Nuevo, infermera quiròfan 3ra planta
Immaculada Serra Borrell, facultatiu especialista neurofisiologia
M. Carmen Sisteré Pérez, infermera neonat
Marels Solé Abardia, auxiliar administrativa
Marta Suelves Pociello, infermera quiròfan 2na planta
Esperanza Tornos Bardají, infermera esterilització
Magda Turmo Sellarés, administrativa
Belén Casanovas Aisa, infermera

AGRAÏMENTS
Actes de Nadal 2015-2016
Ambulàncies SSG, transport diada de Reis
Alcalde de Lleida, visita planta pediatria dia 6 de gener
Coral Clamor de Soses
Coral de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova
Grup de Treball de l’Hospital
Nens i nenes que han participat en la mostra de dibuixos de Nadal
La Caixa, donació caramels per al dia de Reis
Creu Roja, donació regals per al dia de Reis
Associació Espanyola Contra el Càncer, donació caramels per al dia de Reis
Pallassos Pallapupas
Servei de Bugaderia de l’HospitaL
Servei d’Informació de l’Hospital
Servei de Manteniment de l’Hospital
Ramon Gabriel, fotografies Acte de Reis

També, un agraïment especial als companys que han col·laborat en la diada dels Reis Mags:

· Rei Melcior: Eduard Setó
· Rei Gaspar: José Antonio Carceller
· Rei Baltasar: Moussa
· Camarlenc: Mossèn Àngel Escales
· Patges: Montse Farré, Inés Valero, Rosa Bonjoch, Eloisa Setó, Jaume, Lucas i Alfonso

 

Notícies

EL SERVEI D’ENDOCRINOLOGIA I NUTRICIÓ DE L’ARNAU JA ÉS UN MODEL D’EXCEL·LÈNCIA EN EL MANEIG DE L’OBESITAT

Després del reconeixement del Servei d’Endocrinologia i Nutrició per l’European Association for the Study of Obesity (EASO), el Programa de cirurgia bariàtrica ja realitza a l’any una cinquantena d’intervencions, aspecte que ha estat reconegut en el XII Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), celebrat aquest mes de novembre a Màlaga.

A més, des de Lleida també es coordina el Registre informatitzat de cirurgia bariàtrica (RICIBA) de l’Estat espanyol, una plataforma informàtica que ha permès dur a terme la primera anàlisi de les dades basals de subjectes intervinguts de cirurgia bariàtrica.

També s’organitza a Lleida, juntament amb la Fundació de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, el Concurs literari i fotogràfic BAROS, amb l’obesitat com a tema estrella. Es tracta d’una oportunitat per als participants de fotografiar o escriure sobre aspectes relacionats amb l’obesitat (els sentiments de les persones que pateixen obesitat, la discriminació social que pateixen i la seva lluita diària), per tal que el concurs esdevingui una eina de suport per a aquestes persones que, sovint, se senten estigmatitzades. La propera edició del Concurs serà la sisena.

La Unitat d’Obesitat, a més, ha liderat aquest any la prova pilot a tot Catalunya del Programa Pacient Expert Catalunya® (PPEC®). Es tracta d’una iniciativa on el pacient deixa de ser subjecte passiu i passa a participar de forma activa en la presa de decisions sobre la seva malaltia. Es tracta d’una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels pacients, a més de millorar la comprensió de la malaltia, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixement d’un pacient expert amb la resta de pacients, promovent el canvi d’hàbits que milloren la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part del procés assistencial. Així mateix, per a l’any vinent s’ha dissenyat un estudi aleatori de casos i controls per comparar els beneficis d’aquest Programa respecte de l’abordatge tradicional de l’obesitat. El PPEC® consta de nou sessions, d’una hora i mitja de durada, amb una periodicitat setmanal.

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau també ha participat enguany com a assessor científic de La Marató de TV3, dedicada a la diabetis i obesitat.

Per tal que tot això sigui possible, disposa de la col·laboració del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida en diverses línies d’investigació, com ara l’efecte de l’obesitat mòrbida sobre la microcirculació dels grans vasos i el desenvolupament d’aterosclerosi subclínica, i també l’estudi de la manera com la pèrdua de pes aconseguida mitjançant la cirurgia bariàtrica és capaç de produir canvis morfològics. També es posen en marxa estudis sobre els mecanismes pels quals la cirurgia bariàtrica és capaç d’aconseguir la remissió de la diabetis mellitus, l’oxidació lipídica en el teixit adipós subcutani i visceral de subjectes amb obesitat mòrbida sotmesos a cirurgia bariàtrica, les característiques de la síndrome de l’apnea-hipoapnea del son en subjectes amb obesitat i els aspectes sociobiològics de l’obesitat mòrbida.


Part de l'equip d'endocrí

LA COL·LECCIÓ “EL SOMRIURE DE L’ARNAU” ES VA PRESENTAR A LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA COINCIDINT AMB EL DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

La diabetis afecta nens i nenes cada cop més joves. Justament per això es necessiten recursos i eines que els ajudin a entendre, afrontar i normalitzar la malaltia. Amb aquesta finalitat va néixer “El Somriure de l’Arnau”, una col·lecció de contes per a nens i nenes de tres a cinc anys a través dels quals s’explica la història d’un nen que busca un somriure, mentre s’intenta acostar el menor a la seva nova situació de salut.  

Entre aquests contes, elaborats per la doctora Toñy Castillo, directora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau, hi trobem El somriure amagat, Demà és el meu aniversari, La classe de les tortugues, El menjador, A viatjar..., materials en els quals la pedagogia i la salut uneixen forces per a l’educació integral del menor amb diabetis.

Aquests contes s’han imprès gràcies a la Diputació de Lleida, en col·laboració i amb el suport de la Delegació de Lleida de l’Associació de Diabetis de Catalunya. D’aquesta manera es pretén també contribuir a la investigació que impulsa La Marató de TV3 dedicada, en l’edició d’enguany, a la lluita contra la diabetis per aconseguir que molts pacients retrobin el seu somriure.




LA FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE INCORPORA UNA TAULA INTERACTIVA PER A LA REHABILITACIÓ DELS PACIENTS AMB EM CEDIDA PER MERCK

La Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) ha incorporat a les seves instal·lacions de Lleida una nova taula interactiva per als pacients d'esclerosi múltiple (EM). La taula està pensada com una eina de rehabilitació cognitiva per a aquests pacients, i ha estat desenvolupada per l'empresa española Virtualware i cedida per la companyia alemanya Merck com a resultat del rànquing realitzat pels usuaris de l'aplicació 'Con la EM'. La taula, anomenada 'A Touch Interactive Table', permet treballar des del joc les habilitats cognitives, rehabilitant els problemes d'equilibri i la manca de coordinació, els trastorns de moviment i de la postura i els dèficits motors. Es tracta d'una taula adaptada a les persones en cadira de rodes i proveïda de tecnologia 'multitouch', que permet interactuar amb diverses persones simultàniament. A més, en ser multitàctil, permet als pacients jugar i competir de manera col·laborativa, fomentant el treball en grup.

Nous jocs i temàtiques en l’app ‘Con la EM’

Els usuaris de l'aplicació (app) mòbil 'Con la EM', desenvolupada per Merck per a la comunitat d'esclerosi múltiple, han atorgat a tres associacions de pacients d'EM els punts obtinguts després de participar en els jocs de l'app. La guanyadora del rànquing en aquesta segona ocasió ha estat Fundació Esclerosi Múltiple. En la primera ocasió la taula va ser per a l'Associació Espanyola d'Esclerosi Múltiple (AEDEM-COCEMFE). ‘Con la EM' compta amb dues parts: 'Conectamos todos',en la qual els afectats poden deixar el seu testimoni i interactuar amb la resta d'usuaris, i 'Jugamos todos', on, a partir de jocs de memòria, lògica o càlcul, es treballen els aspectes cognitius. L’app, que no està enfocada al tractament sinó al dia a dia, va dirigida a qualsevol pacient, familiar o amic interessat en compartir la seva experiència i suggerències.




PREMIAT UN PROJECTE DE RECERCA TRANSLACIONAL DE L’IRBLLEIDA PER A LA MILLORA DEL PRONÒSTIC I EL SEGUIMENT DE L’ALZHEIMER

Un projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré ha estat un dels premiats durant l’Acte de lliurament dels Premis d’Investigació de la Fundació Agrupació, celebrat ahir al Col·legi Oficial d’Advocats de Barcelona i durant el qual també es van atorgat ajuts a la Fundació Sant Joan de Déu i la Fundació Privada per la lluita contra l’Esclerosi Múltiple.

Sota el nom d’”Identificació de biomarcadors lipídics en líquid cefaloraquidi com a predictors del desenvolupament de la malaltia de l’Alzheimer en pacients amb deteriorament cognitiu lleu”, el projecte, que ha rebut un ajut de 15.000 euros, té com a finalitat avançar en el coneixement tant de l’Alzheimer com en la recerca de biomarcadors per ajudar a millorar el seu pronòstic i seguiment.

La doctora Alba Naudí, investigadora del grup de recerca de Fisiopatologia Metabòlica de l’IRBLleida i professora a la Universitat de Lleida comenta: “Avui en dia no sabem perquè només alguns pacients que tenen deteriorament cognitiu lleu evolucionen fins a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Amb el nostre projecte, fruit de la col·laboració amb els investigadors clínics de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, intentarem trobar correlació entre els marcadors biològics i l’evolució clínica d’aquests pacients”.




L’EMPRESA DE RESTAURACIÓ CLECE VA OFERIR ALS PACIENT I TREBALLADORS DE L’ARNAU I DEL SANTA MARIA UN MENÚ ESPECIAL AQUESTES FESTES DE NADAL

Un any més, els dies més assenyalats de les festes de Nadal, l’empresa de restauració CLECE dissenya uns menús especials per als pacients ingressats i els professionals que estan de guàrdia a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova o a l’Hospital Universitari de Santa Maria.

Aquests menús es van servir la nit de Nadal, el dia de Nadal i de Sant Esteve per dinar, el sopar del dia 31 de desembre i el dinar dels dies 1 i 6 de gener. En total, es van preparar un total de 330 menús entre els dos hospitals, dels quals un 80% seran especials. La resta no va poder ser per les restriccions mèdiques en la dieta d’alguns dels pacients.

Els plats que es van preparar van ser, suquet de lluç, sopa de galets i  pollastre guarnit, canelons i crema de gambes, entre altres; així com algunes postres dolces elaborades.

A banda dels menús, el dia 25 de desembre també es van servir torrons, el dia 31 de desembre  raïm i el dia 6 de gener, tortell de Reis. Així mateix, les dietes de pediatria també es van adaptar per a aquestes festes.

Aquests menús es van elaborar amb el suport de l’Equip Clínic de Nutrició i Dietètica, tant de l’Hospital Arnau com de l’Hospital de Santa Maria. La col·laboració conjunta en la tria dels menús nadalencs afavoreix que l’alimentació hospitalària no sols sigui adequada des d’un punt de vista nutricional, sinó també des del vessant organolèptic (color, sabor, textura, qualitat...), per tal de contribuir durant aquests dies a una estada hospitalària més satisfactòria.


EL COL·LECTIU D’ARTISTES DE L’ASSALT DECORA EL VESTÍBUL DE L’ARNAU AMB MOTIUS NADALENCS

A partir del treball amb la fusta, el gravat i l’estampació, el col·lectiu d’artistes de l’Assalt han decorat el vestíbul de l’Arnau amb dos arbres de Nadal anomenats “La Lluita” i “L’Aplom”.

Aquestes arbres estan composats de sis elements, treballats amb fusta de tauler “calabo” de quatre mil·límetres, penjats des del sostre. Els arbres tenen una mida d’1’20 cm d’amplada per 2’40 centímetres d’alçada. La idea és potenciar la importància de la fusta en el dia a dia, a més de ser un element que es deixa doblegar, amalgama, s’adapta i dóna calidesa a l’entorn. Els creadors d’aquest arbre han considerat que l’hospital és un bon espai, ja que la convivència dels usuaris que transiten carregats amb les seves emocions, esperances, pors... i els treballadors, amb els seus tarannàs, sensibilitats i professionalitat, conforma una mixtura de senzillesa i agraïment. Com la fusta amb l’ésser humà.

El col·lectiu el formen diversos artistes, amb l’assessorament del mestre gravador Antoni P. Vidal, els quals han pogut executar el projecte “Fusta&ésseR”.

Amb aquesta acció es dóna el tret de sortida a les activitats de Nadal, que s’han iniciat amb la inauguració de l’exposició VIP i l’acte de commemoració als jubilats i professionals que compleixen 25 anys d’antiguitat. Avui, que és el primer dia, s’han encès setze espelmes blanques que estan integrades als arbres.






L’AULA HOSPITALÀRIA ORGANITZA ACTIVITATS NADALENQUES PER ALS MÉS PETITS

Com ja és tradició, l’Aula Hospitalària de l’Arnau va organitzar un seguit d’activitats per celebrar les festes de Nadal amb els nens i nenes ingressats en aquestes festes.

L’espai de l’aula va acollir  cada dia activitats com ara sessions de màgia, visites d’escoles de Lleida, decoració de l’espai, manualitats, cagar el tió... per tal que els més petits puguin sentir-se al més possible com a casa en aquestes festes, envoltats de motius nadalencs i d’activitats diverses.

Aquestes activitats permeten treballar la integració i la sensibilització dels infants ingressats i les seves famílies. D’aquesta manera, a més els nens i nenes perden mínimament el ritme escolar i poden continuar amb activitats educatives que també es realitzen a les escoles ordinàries.




L’ASSOCIACIÓ ADIMA, UN ANY MÉS PER NADAL A L’HOSPITAL

El passat 17 de desembre de 2016 ADIMA Lleida va realitzar a la Sala d’Actes de l’Hospital, un any més, l’acte de Nadal. Una jornada amena i divertida oberta a tothom on es mostren les manualitats i decoracions de Nadal que han realitzen des de l’associació.




Publicitat



App CatSalut Respon