juny 2013

Butlletí núm. 3

El Dr. Andreu Martínez Broto, nomenat nou director de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Des de l'any 2004 assumia la responsabilitat dels sistemes d'informació i comunicació de l'atenció primària de Lleida.

El Dr. Andreu Martínez Broto va ser nomenat el passat 6 de maig, nou director de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida pel Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut. El Dr. Martínez Broto, de 56 anys i natural de Lleida, és doctor en medicina i cirurgia per la Universitat  de Barcelona  i especialista en salut pública i medicina preventiva.  La seva trajectòria s'ha desenvolupat a l'ICS de Lleida des de 1983. 

Al llarg de la seva carrera professional ha desenvolupat tasques tant a  l'atenció primària com a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va exercir funcions de secretària tècnica, control de gestió i suport a la gerència durant 6 anys, des de 1986 fins a 1992.

Quant a l’activitat docent, és professor associat a la Facultat d'Infermeria i a la Facultat de Nutrició Humana de la Universitat de Lleida. També és diplomat en gestió hospitalària des de l'any 1986 per l'Escola d'Administració d'Empreses (ESADE) de Barcelona i màster en economia de la salut i gestió sanitària, per la Universitat Pompeu Fabra (gestió sanitària) i la Universitat de Barcelona (economia de la salut). A més, l’any 1990 es va diplomar en sanitat per l’ Institut de Salut Carlos III de Madrid.

 

Deu equips d’atenció primària ja disposen d’aparells per a realitzar ecografies

Els aparells estan als centres de Cervera, Tàrrega, Borges Blanques, Balaguer, Rambla Ferran, Cappont, Balàfia, Pla d’Urgell, Eixamples i Almacelles.

Aquest projecte, iniciat l’any 2011, es basa en la col·locació d’aparells per fer ecografies a diferents centres d’atenció primària. La intenció és que aquests centres duguin a terme ecografies de baixa complexitat, seguint la línia estratègica de fer l’atenció primària més resolutiva, i puguin igualment comptar amb el Servei de Radiologia per a situacions de més complexitat, d’intervencionisme i per a altres tècniques radiològiques.

Per tal de dur a terme aquesta iniciativa, s’han facilitat des del començament eines de formació en ecografies per a metges i metgesses de família a través de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN). Aquesta formació s’ha fet en diferents nivells: iniciació, aprofundiment i monogràfics, que han facilitat que s’assoleixin els coneixements necessaris per realitzar aquestes proves. Després de la formació s’ha posat en marxa el Model col·laboratiu d’ecografies de l’atenció primària de Lleida, que es basa en l’aprenentatge dels professionals de medicina de família en els serveis de radiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Santa Maria, durant 24 jornades. En aquest sentit, l’aliança estratègica que hi ha a Lleida ha estat clau per endegar i sostenir el projecte.
Al mes d’abril finalitzaran  les sessions formatives i al mes de maig es va  iniciar als centres de Balaguer i Cervera la realització autònoma d’ecografies abdominals i urològiques de baixa complexitat; així mateix, el mes de juny s’han començat a fer-se ecografies als centres de Rambla Ferran i Cappont i, seguidament, al de les Borges Blanques i al CAP de l’Eixample.

Els centres proposats han acordat amb el Servei de Radiologia l’establiment de visites virtuals per poder obtenir suport consultiu en els casos dubtosos. Les imatges ecogràfiques es  guardaran a les històries clíniques, cosa que permetrà la visualització i la resposta dels facultatius especialistes en radiologia.

 

Lleida acull la VII Jornada de les Unitats de Salut Internacional de Catalunya

La VII Jornada d’Unitats de Salut Internacional de Catalunya, reconeguda i declarada d’interès sanitari per l’ Institut d’Estudis de la Salut, es va realitzar el dia 30 de maig a la sala de conferències de la Diputació de Lleida.

Van assistir un total de 100 professionals d’arreu de Catalunya de tots els àmbits de la Salut Internacional (Atenció Primària, Atenció Hospitalària, Salut Pública, ONG,...).  

Aquesta jornada que va durar tot un matí i on van participar representants de les diferents Unitats de Salut Internacional que hi ha a Catalunya, tots ells referents a escala nacional i internacional en aquest àmbit, va ser el primer cop que es va realitzar a Lleida amb l’objectiu principal de revisar, actualitzar i debatre novetats en salut internacional respecte a vacunacions internacionals, quimioprofilaxi de la malària i consells al viatger.

La jornada va constar de dues parts. Una de caràcter obert i de divulgació de les tasques assistencials, docents i de recerca que van fer les Unitats de Salut Internacional i de sensibilització envers la salut dels viatgers.

I per altra banda, una part de treball i debat intern, on per part de les Unitats de Salut Internacional es va abordar i tractar temes del funcionament del dia a dia d'aquests equips de treball pels propers mesos, en la seva especialitat amb l’objectiu de

El Centre de Vacunacions Internacionals Eixample (CVIE) PROSICS Lleida va ésser la Unitat que va organitzar la jornada, amb el suport de l’ ICS Lleida, la Delegació de Salut i l’Agència de Salut Pública de Lleida, la Facultat d’Infermeria i la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, la Diputació i els Col·legis professionals de Metges i d’Infermeria de Lleida, així com de les Societats professionals de Medicina i Infermeria Familiar de Catalunya (CAMFIC I AIFICC respectivament)

A la Taula inaugural es va comptar amb la presència de Rosa M. Perelló, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida; Mariola Espejo, coordinadora del Centre de Vacunacions Internacionals Eixample; Sergi Gòdia, responsable de la Gestió Clínica de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida; Ramon Piñol, director de Sectors Sanitaris de la Regió Sanitària Lleida i Mercè Bieto, directora de l’Agència de Salut Pública a Lleida.

Durant la jornada es van exposar innovadores dades respecte de la quimioprofilaxi de la malària (Lluís Valerio, PROSICS Metropolitana Nord i Ramon Dalmau, Sta Caterina de Girona) i de les noves mesures d' autotractament (Jose Muñoz, Hospital Clínic de Barcelona i Mercè Almirall, PROSICS Lleida), així com les novetats i criteris d’actuació en vacunes internacionals com la Encefalitis Japonesa pediàtrica (Raisa Morales, PROSICS Barcelona), la Meningitis Menigocòccica tetravalent conjugada (Magda Campins, PROSICS Barcelona), la Febre Groga (Anna Vilella, Hospital Clínic de Barcelona) o la Febre Tifoide (Esperança Macià, PROSICS Catalunya Central).

També es va tractar un altre tema d'actualitat en el dia a dia de l'assistència sanitària especialitzada en Salut internacional con és el consentiment informat en viatges internacionals (Carmen Vizuete, USI Costa de Ponent de Barcelona).

A la cloenda, el Dr. Pere Godoy, professor titular de Medicina Preventiva i Salut Pública va moderar la presentació d’un llibre de Cooperació Internacional “Crónicas de un médico en el mundo”, escrit per Jaume Ollé, metge especialista en Medicina Interna i expert en Salut Internacional

La jornada, a més a mes i en la línia d’incorporar-se al món de les noves tecnologies i les xarxes socials, va ser seguida en temps real i en directe per primera vegada des d'una plataforma virtual a través de la Unitat d’Informàtica de l’ ICS Lleida i Lleida Salut, alhora que a través dels comptes de twitter @apicslleida i @jornadesics amb el hastag  #2013jornadaUSI

Mariola Espejo
Coordinadora del Centre de Vacunacions Internacionals Eixample (CVIE)
Àmbit Atenció Primària Lleida
PROSICS Lleida - Institut Català de la Salut

 

L’Aula Hospitalària de l’Arnau presenta un projecte global d’activitats programades amb les ONG que tenen relació directa amb el centre

S’hi faran diverses activitats que permetran que els infants coneguin els valors essencials de les ONG i el canvi social que comporta la seva labor solidària.

El projecte es va desenvolupar des del mes de gener fins al de maig

L’Arnau va iniciar una sèrie d’activitats programades que es fonamenten en la participació i col·laboració del col·lectiu infantil i jove i que tenen l’objectiu de potenciar la seva labor creativa, participativa i lúdica, i de posar èmfasi en la importància de fomentar el vincle entre els joves i infants que assisteixen als centres educatius i als instituts de Lleida i els que estan hospitalitzats.

Les diferents activitats que s’han desenvolupat són les següents:

  • Camins sense fronteres: somriures de nens i nenes”. Es tracta de treballar les tasques que es realitzen a les diferents ONG que treballen conjuntament amb l’hospital, per tal de donar a conèixer els seus valors i conscienciar els més petits de la importància de la tasca solidària.
  • Cursa solidària (6 de maig). Aquest any es realitza l’11ena edició destinada, un any més, a les malalties infantils greus i oncològiques.
  • Aniversari de l’Aula Hospitalària (14 de maig). Amb la col·laboració de Pallassos sense fronteres, aquest dia es va commemorar el 12è aniversari de l’aula.
  • Exposició de pòsters (15 de maig). Amb l’objectiu de dur a terme una tasca creativa, lúdica i participativa, diversos centre educatius han realitzat un seguit de pòsters per fomentar el benestar i la il·lusió
  • III Certamen literari: “Explica’m un conte” (16 de maig). Es proposa als centres educatius la creació d’un conte amb la finalitat de fomentar la lectura i la creativitat. Durant la lectura dels contes van participar en la jornada els Mags del Món.
  • Activitat esportiva: “Fes una activitat per mi” (17 de maig). Des de l’aula s’ha proposat als centres educatius la realització d’una activitat física i esportiva dedicada als nens ingressats a l’hospital.
 

Un grup de 12 nefròlegs de Brasil escull Lleida per formar-se en la prevenció i el diagnòstic de malalties cardiovasculars

La formació s’imparteix per professionals del Servei de Nefrologia de l’Hospital Arnau de Vilanova i de l’IRB Lleida.

Un grup de 12 nefròlegs de Brasil va rebre el 22 de maig un curs formatiu sobre prevenció i diagnòstic de malalties cardiovasculars impartit per professionals mèdics, investigadors, infermeres i tècnics de la unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida).

El curs, que està coordinat per la Dra. Elvira Fernández, cap del servei de Nefrologia i professora titular de la Universitat de Lleida, i la Dra. Àngels Betriu, coordinadora de la UDETMA, va oferir  coneixements sobre las malalties vasculars, així com tallers pràctics de tècniques de diagnòstic no invasives com l’ecografia d’artèries caròtides i femorals, la mesura de l’índex turmell-braç, la mesura de la velocitat de l’ona de pols i noves tecnologies.     

El Servei de Nefrologia ofereix a través de la unitat UDETMA diferents cursos formatius dirigits a nefròlegs, endocrins, metges de família i d’altres especialitats. L’objectiu és cobrir el buit actual en formació en tècniques diagnòstiques per el diagnòstic de malaltia arterial subclínica i prevenció de malalties cardiovasculars i convertir Lleida en un dels centres especialitzats en aquest àmbit.

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova està integrat per tres seccions: el servei assistencial propi de l’hospital, la UDETMA que atén a pacients amb elevat risc cardiovascular i s’encarrega de la investigació clínica i la formació en patologia vascular i el laboratori d’investigació de l’IRB Lleida que es centra en la investigació bàsica en nefrologia experimental. Els tres àmbits s’uneixen per oferir una oferta formativa de qualitat i prestigi a Lleida.

 

I Congrés Internacional de Professionals de la Salut en Intervencions Assistides amb Animals i Gossos d’Alerta Mèdica

Es van presentar nous camps d’aplicació on les teràpies assistides amb animals poden ser de gran utilitat.

El Congrés va  dirigit a professionals que fan aquest tipus d’intervencions, professionals de les ciències de la salut i l’educació,  estudiants d’aquests àmbits i a altres persones interessades en el tema

Els dies 16 i 17 de març va tenir  lloc al campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) el I Congrés Internacional de Professionals de la Salut en Intervencions Assistides amb Animals i Gossos d’Alerta Mèdica, organitzat per diferents professionals del Centre d’Atenció Primària (CAP) Bordeta-Magraners, de l’Associació Dognature de Balaguer i de la UdL.

En el Congrés es van tractar temes com ara l’abordatge multidisciplinari en infants amb trastorn de l’espectre autista amb l’ajuda de gossos i cavalls, i el tractament amb teràpies assistides amb animals en persones afectades de fibromiàlgia i en infants amb risc d’exclusió social.

Es van presentar dos projectes pioners a la sanitat pública relacionats amb intervencions assistides amb animals (IAA). D’una banda, el de l’atenció primària de salut, que s’està duent a terme des de 2008 al CAP Bordeta-Magraners, aplicat a població geriàtrica, i que actualment s’ha començat a treballar per aplicar-lo també a infants d’una escola d’educació especial del barri. D’altra banda, el projecte que des de fa tres anys s’està duent a terme a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu de Barcelona, que va començar com un programa de l’Àrea de Salut Mental i que ha anat creixent progressivament fins a convertir-se en una unitat funcional que dóna suport terapèutic als diferents professionals assistencials que en sol·liciten.

El Congrés va comptar amb la presència de membres del Grup d’Investigació de Biorisc de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Associació Medical Detection Dogs d’Anglaterra, i de referents nacionals i internacionals de renom en teràpies assistides amb animals, com ara Aubrey Fine, psicòleg que treballa en el camp de la teràpia assistida amb animals (TAA) i professor del Departament d’Educació de la Universitat Politècnica de Califòrnia, i Nuala Garner, que l’any 2007 va escriure la novel·la A friend like Henry, on explica com un gos Golden Retriever va ser la clau per ajudar un dels seus fills autistes a progressar, tot i el seu trastorn.

La importància i novetat d’aquest I Congrés, radica en què, per primera vegada, professionals de la salut de l’ICS i de la Universitat de Lleida col·laboren a organitzar-lo, fet que obre per al Congrés noves perspectives de futur.

 

Avenços lleidatans en la diagnosi i el possible tractament de l'esclerosi múltiple

Un estudi de la UdL i l'hospital Arnau, amb investigadors austríacs, revela la importància de l'oxidació de lípids.

L'oxidació dels lípids pot contribuir a la progressió de l'esclerosi múltiple en ser un mecanisme patogènic potencial. Aquesta és la principal conclusió d'una recerca realitzada per investigadors del Grup NUTREN-Nutrigenòmics del departament de Medicina Experimental de la Universitat de Lleida i l'IRB, amb el Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari de Arnau de Vilanova i científics d'Àustria que s’ha fet publica al gener de 2013. La investigació, que obre la porta a nous sistemes per a la diagnosi i el potencial tractament d'aquesta malaltia degenerativa, s'ha realitzat amb les eines de metabolòmica i lipidòmica instal·lades al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL).
L'estudi, publicat a la revista Journal of Neurochemistry,  assenyala que l'oxidació dels greixos altera les proteïnes del sistema nerviós, emmascarant-les davant del sistema immunològic del pacient. Les defenses poden produir llavors anticossos que ataquen les proteïnes modificades. Això contribueix a la destrucció de la mielina, que recobreix alguns axons (prolongació citoplasmàtica de les neurones que condueix l'impuls nerviós). La pèrdua d'aquesta substància lipídica ocasiona greus trastorns del sistema nerviós, ja que els impulsos elèctrics es transmeten més lentament o es perden a meitat de l'axó.
Els científics han comparat mostres de líquid cefaloraquidi de malalts d'esclerosi múltiple i d'individus  sense aquesta malaltia mitjançant l'espectròmetre de masses. Així han comprovat que les modificacions  del teixit nerviós produïdes per l'atac dels radicals lliures sobre lípids podrien ser reconegudes per la immunitat de l'individu, provocant l'atac de cèl·lules de la defensa a la mielina i contribuint a  l'esclerosi múltiple. La recerca, que continua activa, compta amb finançament del Laboratori Biogen Idec.

Segons les dades epidemiològiques, la prevalença d'aquesta malaltia auto-immune a Catalunya és d'entre 40 i 60 persones per cada 100.000 habitants. Les dones són dos vegades més propenses a desenvolupar-la. A Lleida es calcula que hi ha unes 600 persones afectades.

 

Notícies

ADIMA DESTINA AQUEST ANY PART DELS SEUS RECURSOS AL SERVEI D’ONCOLOGIA RADIOTERÀPICA DE L’ARNAU

El passat 20 de març va tenir lloc una roda de premsa a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova en la qual ADIMA va explicar la seva col·laboració amb el Servei d’Oncologia de l’Arnau.

L’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA) col·labora amb el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Arnau amb l’adquisició d’un nou d'equipament que s’utilitzarà amb tractaments de neoplàsia de mama amb el nou accelerador.

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de  Vilanova disposa aquest any d’un nou aparell que serveix per mantenir les pacients amb càncer de mama en la mateixa posició en tots els tractaments. Es tracta, doncs, d’un aparell immobilitzador que rep el nom de “pla inclinat”.

Aquest equipament suposa una qualitat superior a la dels tractaments que realitza actualment el Servei d’Oncologia Radioteràpica, liderada pel doctor José Antonio Carceller, ja que facilita que el tractament sigui reproduïble en cada sessió. El preu de l’equipament és de 11.035,20 €, que finança íntegrament ADIMA.

L’Associació de Dones Intervingudes de Mama està formada per un conjunt de dones quan han patit càncer de mama. La seva activitat es basa, principalment, a donar suport a altres dones que pateixen la mateixa malaltia, aportant informació i rehabilitació a les afectades i als seus familiars, per tal de millorar la seva qualitat de vida amb activitats lúdiques, socials i culturals.



UNA TAULA INFORMATIVA SOBRE LA PSORIASIS, A L’ARNAU

El passat 11 de març, el vestíbul de l’Hospital Arnau va cedir un espai a l’associació “Acció Psoriasis” per a la col·locació d’una taula informativa amb l’objectiu d’informar als ciutadans interessats sobre els efectes, el diagnòstic i els tractaments d’aquesta patologia.

La psoriasis és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que produeix lesions escamoses amb una àmplia variabilitat clínica i evolutiva. No és contagiosa, però sí hereditària, i el seu tractament és sempre individual degut a que cada pacient presenta uns símptomes i unes zones afectades (que poden ser els colzes, els genolls o l’esquena), diferents.



TAULA DEL CENTRE DE REHABILITACIÓ DE LA VEU DE LLEIDA

El passat 16 de maig el centre de rehabilitació de la Veu de Lleida (CRV Lleida) va instal·lar una taula informativa en diversos punts de la ciutat. Un grup de l’associació va venir a l’hospital amb la finalitat de sensibilitzar la població i recaptar diners. Totes les persones que van realitzar una aportació van rebre una galeta en forma de llaç i amb gust de xocolata, en motiu d’agraïment de la donació.



DOWN LLEIDA

El passat dia 16 de març es va col·locar una taula informativa al vestíbul de l’Hospital Arnau. L’objectiu principal d’aquesta activitat era desenvolupar una jornada de difusió i captació de fons per destinar-los als programes i projectes que la fundació DOWN Lleida duu a terme actualment.

L’Associació Lleidatana Síndrome de Down va nàixer el 22 d’abril de 1995 com a entitat sense ànim de lucre, impulsada per un gruo de pare i mares que perseguien l’objectiu de  millorar la qualitat de vida dels afectats amb el síndrome de Down i ajudar-los en la seva incorporació en el món social i laboral.


LA COMISSIÓ DE RECERCA DE GSS ORGANITZA LA JORNADA DE RECERCA 2013 DE LLEIDA

L’acte va finalitzar amb un lliurament de premis

El passat dia 22 de març la Gestió de Serveis Sanitaris i la Universitat de Lleida van organitzar la Jornada de Recerca 2013, que va tenir lloc a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la ciutat. L’acte, que anava dirigit a professionals de GSS i personal en formació, va concloure amb l’entrega del XI Premi d’Investigació Sanitària. Els treballs feien referència a qualsevol camp d¡actuació dins del món de la sanitat i podien ser presentats tant de forma individual com col·lectiva.

La jornada es va dividir en quatre parts. La sessió magistral, sota el nom de “Importància de la recerca en la sanitat pública”, va anar a càrrec del Dr. En medicina, Fèlix Bosch, director de la Fundació Dr. Antoni Esteve i Professor Associat de la Universitat Pompeu Fabra. Desprès de la ponència, es va procedir al lliurament de premis, que varen ser lliurats pel Dr. Jacint Cabau, cap de servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Maria de Lleida. Els guanyadors de la comunicació oral van rebre un premi de 300 euros i els del pòster guanyador, 150 euros.


REUNIÓ DE TREBALL SOCIAL SANITARI A LLEIDA I A L’ALT PIRINEU

La sala d’Actes de l’Arnau va acollir, el passat dia 8 de març, als treballadors i treballadores socials de l’ICS i GSS de Lleida i de l’Alt Pirineu Aran en una sessió de “benchmarking” per conèixer l’organització del Treball Social Sanitari i la cartera de serveis de TS en les dues organitzacions. En aquesta reunió, a més, es va aprofundir en la millora de la intervenció de treball social sanitari des de la perspectiva del treball en el continuo (coordinació/comunicació)  entre els diferents nivells assistencials.

La trobada es va estructurar en cinc parts, durant les quals els treballadors i treballadores socials van poder presenciar les ponències de responsables de l’ICS Lleida, ICS Pirineu, INCS HUAV, GSS Lleida o treballadors d’Atenció en pediatria i Atenció en salut mental, entre altres.

Exposicions

DEL 21 AL 31 D'ABRIL
ALICIA MONEÑIDO



DE L'1 AL 8 DE MAIG
LULI ALIMAÑANA



DEL 9 AL 20 DE MAIG
MARIA COLUMNA




Publicitat