juliol 2015

Butlletí núm. 26

Per tercer any consecutiu, Lleida va acollir un  curs intensiu d’estiu per als residents de cardiologia

El Monestir de les Avellanes va acollir aquest any la tercera edició del Curs intensiu de cardiologia, organitzat per l’Institut de Recerca Biomèdica Lleida (IRB Lleida), sota la direcció del Servei Territorial de Cardiologia de Lleida i el Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Aquest curs, que té l’acreditació de la Societat Espanyola de Cardiologia, va ser impartit per onze cardiòlegs reconeguts a tot l’Estat espanyol els dies 25, 26 i 27 de juny de 2015.

A diferència de les dues edicions anteriors, que estaven dirigides monogràficament a la cardiopatia isquèmica, en aquesta ocasió es va tractar cinc grans temes actuals de cardiologia amb un format molt innovador basat en el col·loqui, el debat i la controvèrsia. La jornada de dissabte al matí es va dedicar a la realització de dos concursos amb un examen tipus test, i a la presentació de pòsters de treballs.

La recepció del grup de residents i professors va ser a la sala d’actes de l’Arnau el dia 24 de juny.

 

Des de l’1 de juliol l’ICS ofereix el servei de cita prèvia telefònica a l’atenció primària a través d’una central de trucades pròpia

Des del dia 1 de juliol de 2015, totes les trucades que es fan per demanar dia i hora de visita a qualsevol dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut son  ateses per operadores. Fins ara, aquest servei s’oferia a través d’un sistema extern de resposta robotitzada. Amb aquest canvi, l’organització vol millorar l’accessibilitat dels usuaris als serveis d’atenció primària i el seu grau de satisfacció amb el servei de cita prèvia telefònica.

Gràcies a la internalització d’aquest servei, els usuaris que trucan als telèfons de cita prèvia 93 326 89 01 o 902 111 444 son atesos per una de les operadores de què disposarà la central de trucades de l’ICS. L’horari d’atenció és de 8 a 22 hores, de dilluns a divendres laborables.

L’ICS també ofereix la possibilitat de programar visita de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social per Internet a través de l’adreça www.gencat.cat/ics. Aquest tràmit en línia està disponible les 24 hores, tots els dies de l’any. A més, els usuaris també poden demanar hora de forma presencial al seu CAP.

A mitjà termini, la central de trucades de l’ICS també oferirà altres serveis de promoció de la salut com, per exemple, seguiment de persones amb malalties cròniques, tasques d’enllaç entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada o campanyes telefòniques de prevenció de la grip o dels efectes de les onades de calor.

 

El Servei de Cirurgia de l’Arnau tracta la situació actual de les intervencions de les hèrnies ventrals i incisionals en el II curs de cirurgia

Els dies 4 i 5 de maig de 2015 va tenir lloc a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida la segona edició del Curs de cirurgia de paret abdominal dirigit pel doctor Rafael Villalobos, facultatiu responsable de la Unitat de Paret Abdominal. 

Durant el Curs, adreçat a professionals de cirurgia de tot l’Estat, es van realitzar pràctiques en temps real de reparació d’hèrnies de la paret abdominal. Aquest tipus de cirurgia per laparoscòpia fa més de cinc anys que es realitza a l’Arnau i ha significat una recuperació més ràpida per als pacients, una estada més curta a l’Hospital i n’ha avançat la reincorporació laboral, cosa que ha suposat un impacte positiu des del punt de vista de cost-efectivitat per a la sanitat pública.

L’objectiu principal del Curs era tractar els conceptes bàsics sobre la situació actual de les intervencions de les hèrnies ventrals i incisionals, les indicacions, la tècnica quirúrgica i els reptes de futur en la direcció dels tractaments personalitzats. El Curs constava d’una part teòrica i una de pràctica, on es van desenvolupar tres intervencions quirúrgiques que van servir per explicar, de manera detallada, aquest tipus d’intervenció d’hèrnia de paret abdominal. Els pacients intervinguts han evolucionat de manera satisfactòria i han estat donats d’alta passades les 48 hores de la intervenció.

Aquest curs és el segon que es realitza després de l’èxit obtingut en l’impartit  l’any passat, cosa que converteix el Servei de Cirurgia General de l’Hospital en un centre de referència a l’Estat per a aquest tipus d’intervencions.

A l’Arnau s’operen, anualment, prop de cent eventracions de complexitat mitjana i gran. A més, des de fa cinc anys, el Servei de Cirurgia de l’Arnau i la Unitat de Paret Abdominal treballen en tres àrees fonamentals de desenvolupament integral: la investigació, la docència i l’assistència.

En l’àmbit de la investigació, l’any 2011 es va obtenir una beca del Fons d’Investigació en Salut (FIS) per  fer recerca experimental en diverses formes de prevenció del desenvolupament de les eventracions.

Pel que fa a l’Àrea Assistencial, s’han fet cirurgies obertes, com ara les laparoscòpiques amb la realització de tècniques innovadores, que permeten considerar que el Servei de Cirurgia està a l’avantguarda d’aquestes intervencions.

Així doncs, l’impacte positiu i l’èxit de tota aquesta tasca permetrà iniciar cursos per a cirurgians de l’estranger i situarà, internacionalment, aquest Servei com a capdavanter en aquest tipus de cirurgia.

 

Primera Jornada Neurològica i d’Atenció Primària a l’Arnau per abordar l’atenció a les malalties neurològiques més freqüents

La Primera Jornada Neurològica i d’Atenció Primària, que organitzen conjuntament l’atenció hospitalària i l’atenció primària, ha tingut lloc a l’Arnau el pasat 12 de juny amb la finalitat d’abordar el maneig transversal de les malalties neurològiques més freqüents. Es tracta d’apostar per un treball multidisciplinari, que permeti millorar l’assistència a les persones amb malalties neurològiques, tant en el moment del diagnòstic com en el seguiment.

Així doncs, la Jornada va difondre les claus per al maneig transversal de les malalties neurològiques més freqüents, com ara la cefalea, el deteriorament cognitiu, l’epilèpsia, l’ictus, la malaltia de Parkinson, l’esclerosi múltiple i l’esclerosi lateral amiotròfica.

Les malalties neurològiques són cada cop més prevalents i constitueixen les principals causes de discapacitat o anys de qualitat de vida perduts. A Lleida, en un any, més de 700 persones ingressen per una malaltia neurològica, mentre que més de 3.000 es visiten per primer cop a consultes externes per aquesta causa.

 

III Jornada d’Infermeria de l’Arnau per abordar l’excel·lència en la cura d’infermeria

Sota el lema “Les infermeres, una força per al canvi: eficaços en cures, eficients en costos” el passat 18 de maig va tenir lloc la III Jornada d’Infermeria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova

La jornada va donar a conèixer la importància de la pràctica clínica d’infermeria basada en l’evidència científica, per millorar en l’eficiència i l’eficàcia dels cuidatges d’infermeria que es donen a la població.

Durant la jornada, els assistents van tenir ocasió de conèixer de primera mà la importància d’assegurar la qualitat i eficiència assistencial, mitjançant l’adopció de recomanacions de guies de pràctica clínica basades en l’evidència científica, del programa Best Practice Spotlight Organization.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, juntament amb l’Hospital de Santa Maria i la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Lleida, han estat escollits  candidats a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cuidatges, a través del programa internacional Best Practice Spotlight Organization (BPSO®).

Aquest programa internacional (BPSO®), està liderat per la Registered Nurses’ Association of Ontario (RNAO) que fomenta, facilita i recolza la implantació, avaluació i manteniment de bones pràctiques en cuidatges, amb guies de practica clínica.

 

El doctor Jorge Soler, metge de família del CAP de Rambla Ferran, vicedegà i cap d'estudis de la Facultat de Medicina, guardonat amb un dels premis d’àmbit estatal que atorga la SEMFYC

El metge del CAP de Rambla Ferran, vicedegà i cap d'estudis de la Facultat de Medicina de la UdL Jorge Soler ha estat guardonat amb un dels cinc premis d’àmbit estatal que atorga, anualment, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària.

Soler ha estat distingit amb el Premi a la Tasca Universitària en Medicina de Família, que reconeix els professionals que han destacat per la seva dedicació a impulsar la medicina de família a la universitat.

Els guardons, que es van instaurar fa dos anys,  s'han lliurat durant el 35è Congrés Nacional de la SemFYC, que ha tingut lloc a Gijón.
Premi a la Tasca Universitària en Medicina de Família: Jorge Soler González (Catalunya).

Professor a la UdL des de 2005, Soler és el coordinador de l'assignatura de medicina de família i el responsable de les pràctiques que es realitzen a l'atenció primària. Des de fa tres anys és el vicedegà i cap d'estudis de la Facultat de Medicina. En el darrer Congrés de Comunicació Assistencial de la SemFYC va rebre el Premi a la Millor Comunicació i, el proper mes d'octubre, participarà com a ponent convidat en el Congrés Nacional d'Educació Mèdica que se celebrarà a Múrcia.

Cal destacar que el Pla d'estudis de la Facultat de Medicina de Lleida, on l'aprenentatge pràctic té un gran pes curricular i l'atenció primària està entregada a la formació del grau, està molt ben valorat pels alumnes. El doctor Jorge Soler  participa en projectes de recerca, publicacions i conferències com a convidat, activitats que són un indicador que l'atenció primària de Lleida té també un alt nivell reconegut fora del territori.

 

Tres dermatòlegs i investigadors de Lleida participen a la campanya Euromelanoma 2015 sobre càncer de pell

La 16ª edició de la campanya Euromelanoma a Espanya s’ha realitzat entre els dies 1 i 5 de juny, en la qual tres especialistes en dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigadors en càncer cutani de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida hi ha participat com a voluntaris. Durant tota la setmana, els dermatòlegs han realitzat  revisions de la pell a aquelles persones que ho han sol·licitat a través d’una aplicació web.

La iniciativa està pensada per promoure la conscienciació, prevenció i diagnòstic precoç del càncer de pell a nivell de tota la població europea. Al llarg de tota la primavera, diversos especialistes en Dermatologia de 29 països diferents han dut a terme una mateixa activitat per aconseguir aquest objectiu: realitzar revisions gratuïtes de la pell a la població de risc.

A Catalunya, la Campanya Euromelanoma està coordinada per la Dra. Rosa Mª Martí, dermatòloga de l’Arnau i professora a la Universitat de Lleida, que compagina la pràctica assistencial amb la recerca en melanoma a l’IRBLleida. La Dra. Martí també ha fet de voluntària a la campanya 2015, juntament amb altres metges de l’hospital.

El càncer de pell

És el tipus de càncer més comú arreu del món. Habitualment està causat per una exposició als raigs UV del sol de forma excessiva o prolongada, els quals penetren a través de la pell i causen lesions al llarg del temps.

 

Notícies

NOU HORARI D’ESTIU DEL CENTRE DE VACUNACIONS INTERNACIONALS EIXAMPLE

Des del 22 de juny de 2015 i fins al 10 de setembre de 2015, ambdós inclosos, s’aplica l’horari d’estiu al Centre de Vacunacions Internacional Eixample de Lleida. L’horari és el següent:

  • Dilluns, de 8 h a 15 h
  • Dimarts, de 8 h a 15 h
  • Dimecres, de 10 h a 17 h
  • Dijous, de 8 h a 15 h
  • Divendres, de 8 h a 15 h

  • Cal tenir en compte que per visitar-s’hi és imprescindible demanar cita prèvia al mateix CAP Eixample (C/ Balmes, 44, primera planta), als telèfons de programació: 973 03 22 86 / 93 326 89 01 / 902 111 444 i a través d’Internet a la pàgina de l’Institut Català de la Salut: bit.ly/1dA4oQS. Aquest tràmit en línia està disponible les 24 hores, tots els dies de l’any.


    LA UNITAT DE MALALTIA CELÍACA DE L’ARNAU VA PARTICIPAR EN EL PROJECTE DE L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL SÀHARA, GUANYADOR DEL XIII PREMI DE LA SOLIDARITAT EN L’ÀMBIT SANITARI

    El Col·legi Oficial de Metges de Lleida ha atorgat el XIII Premi de la Solidaritat en l’Àmbit Sanitari a l’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent pel seu projecte Vacances en pau, que preveu el cribratge de la malaltia celíaca, a través de l’analítica general, la valoració de la Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i un programa inicial per divulgar la dieta sense gluten als campaments de refugiats saharians.

    Atès que la prevalença de la celiaquia entre els sahrauís és molt alta (5,6%), la Unitat proporcionarà informació i educació sobre la dieta sense gluten als infants afectats i traduirà els díptics informatius sobre la malaltia al hassanita, que és el dialecte dels refugiats del Sàhara. El material divulgatiu es lliurarà als nens i les nenes, perquè se l’enduguin a l’escola i a casa. 

    En una fase posterior, la Unitat de Malaltia Celíaca eixamplarà el cribratge a familiars directes dels nens diagnosticats, mitjançant tests ràpids (amb equips comercialitzats), i establirà programes locals de divulgació de la malaltia i de la dieta sense gluten als dispensaris situats als campaments.

    L’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, fundada l’any 2006, desenvolupa cada estiu el projecte Vacances en pau. Famílies lleidatanes acullen nens i nenes sahrauís, que provenen dels campaments de refugiats a Tindouf, per garantir-los una alimentació adequada durant la seva estada a Lleida, complir el calendari de vacunacions, detectar problemes de salut i proporcionar-los atenció mèdica, entre altres actuacions.


    L’ARNAU COMMEMORA EL DIA DEL DONANT

    El 3 de juny, es va commemorar el Dia del Donant, celebració a la qual se suma l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Aquest Dia és un homenatge a les persones que donen els òrgans que possibiliten els trasplantaments. Aquesta donació suposa l’oportunitat d’una vida millor per a centenars de persones. La generositat d’aquests ciutadans fa possible que els trasplantaments es duguin a terme. Hi ha persones que donen els òrgans en vida i manifesten la seva voluntat de donació a la família o mitjançant el carnet de donant. En altres ocasions és la família qui, davant la mort d’un ésser estimat, accepta la donació com un acte de solidaritat humana. 

    A Lleida, 39 persones van poder rebre un trasplantament durant l’any passat, però 68 més continuaven en espera d’un òrgan. Així doncs, amb motiu d’aquest Dia, l’Arnau va col·locar una taula informativa al vestíbul del centre per tal d’agrair l’altruisme de tots els donants i de donar a conèixer la importància de la donació.

    A Catalunya, durant l’any 2014, es van realitzar 908 trasplantaments que suposen l’assoliment d’una xifra històrica que ha estat possible gràcies a 218 persones que van donar els seus òrgans. El trasplantament de ronyó és el més requerit amb 604 implants, seguit del de fetge amb 162 implants. S’han realitzat també 56 implants de cor, 67 de pulmó i 19 de pàncrees. La major part dels òrgans que es van trasplantar procedien de persones en estat de mort cerebral després de patir un ictus.




    LA CONSULTA DE RISC SUÏCIDA DE LLEIDA REP EL RECONEIXEMENT DE LA SOCIETAT CATALANA DE PSIQUIATRIA I SALUT MENTAL

    A la Jornada de Cloenda de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, a principis de juny, es va entregar l’accèssit a la millor comunicació per al pòster Consulta de risc suïcida: 18 mesos d’activitat presentat per Isabel Molinero, metgessa resident de Psiquiatria de l’Hospital de Santa Maria (HSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris. El pòster reflecteix un estudi realitzat per la mateixa resident en col·laboració amb la Dra. Maria Irigoyen, psiquiatra de l’HSM, que avalua els 18 mesos de funcionament de la consulta de risc suïcida posada en marxa al Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’HSM.

    L’estudi conclou que la intervenció en crisi i el seguiment intensiu permeten l’ajustament farmacològic i redefinir l’estratègia terapèutica per a disminuir la reincidència i reduir els ingressos. També posa de manifest que l’abordatge multidisciplinari amb Atenció Primària permet la detecció precoç de la ideació suïcida, evitant el pas a l’acte com a forma de prevenció secundària. A més, un cop estabilitzat el quadre del pacient i desaparegut el risc, hi ha la possibilitat de derivar el pacient a Atenció Primària, per continuar el seguiment.


    PRESENTACIÓ DE L’OBRA PICTÒRICA D’EDITH SCHAAR CEDIDA A L’IRBLLEIDA

    L’artista Edith Schaar ha cedit part de la seva obra a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, amb la finalitat de preservar el seu llegat en un entorn apropiat ja que ha dedicat per de la seva obra a la interpretació del sistema nerviós humà.

    Edith Schaar és una artista d’origen alemany i instal·lada a La Floresta (Les Garrigues, Lleida) des de finals dels anys 80.

    L’acte va tenir lloc el passat 26 de maig de 2015 a l’Edifici Annex Docent de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb l’assistència de l’investigador principal del Grup de Patologia Neuromuscular Experimental – Àrea de Neurociències de l’IRBLleida i professor de la Universitat de Lleida, Josep E. Esquerda i el director l’IRBLleida, Xavier Matias-Guiu, acompanyats per l’artista Edith Schaar.






    DIA DEL MALALT 2015

    El diumenge 10 de maig es va celebrar a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, com ja es tradicional, el Dia del Malalt. Es va repartir un obsequi  a tots els malalts hospitalitzats que comptava amb  una bossa amb dolços i el llibre “PETIT DEVOCIONARI  PER ALS MALALTS I ACOMPANYANTS” que el passat 5 de desembre fou entregat al Papa Francesc pel Mossèn Ângel, Capellà de l’Hospital.

    També, a la Capella de l’Hospital es va celebrar la Santa Missa amenitzada  per un Grup Musical Extremeny.  Els malalts que ho van demanar van rebre el sagrament de la Santa Unció

    Desprès, el Grup Musical Extremeny  va passar per totes les plantes d’hospitalització  cantant cançons  populars que van ser agraïdes pels malalts i familiars.




    ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA CELEBREN L’INICI DE L’ESTIU AMB UNA EXCURSIÓ PEL BARRI

    El 22 de juny, per celebrar l’inici de l’estiu, una seixantena d’usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van sortir a fer una volta pel barri tot gaudint del bon temps.




    MÉS DE 120 PERSONES A LA JORNADA "COMPARTIR PER AVANÇAR" DEL CONSELL CONSULTIU DE PACIENTS DE CATALUNYA A LLEIDA I L'ALT PIRINEU I ARAN

    Més de 120 persones, entre pacients, familiars, entitats i professionals de la salut, van participat el passat 8 de maig, a la Jornada "Compartir per avançar", organitzada pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) i les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, celebrada a l’Espai Orfeó, de Lleida.

    La inauguració institucional ha estat a càrrec del gerent de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré; el regidor de Joventut i Salut Pública de la Paeria de Lleida, Oriol Yuguero, i el president de la Federació d’Entitats per la Salut de Lleida (FeSalut), Josep Maria Fornós.

    En la seva intervenció, Josep Pifarré ha destacat la necessitat de "canviar cap al paradigma on la persona que té la malaltia i la seva família siguin al centre del sistema sanitari, amb dret a participar, opinar i prendre part activa del procés". Pifarré ha posat de manifest "la fortalesa de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran amb una xarxa associativa molt potent que vetlla pels interessos dels malalts i les seves famílies". I va destacar "la importància de comptar amb sistemes de coordinació eficients entre el món sanitari, social, associatiu i les diferents institucions locals per oferir una assistència integral als pacients i les seves famílies".

    Per la seva banda, Josep Maria Fornós va destacar que "el pacient ha d’estar per sobre de tot" i que espera que en la propera jornada del Consell Consultiu de Pacients "més entitats de Lleida puguin ser presents en aquest fòrum de debat".

    El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya és l’òrgan assessor representatiu de les entitats de pacients davant l’Administració catalana i que permet que els pacients hi tinguin veu directa. Aquest organisme també dóna la possibilitat a les entitats de pacients de participar en el procés d’elaboració de les polítiques d’atenció sanitària del Departament de Salut, de manera que se’ls garanteix una informació fiable, concreta, transparent i directa entre l’Administració i els ciutadans.

    La conferència inaugural, "Cap a una medicina més personalitzada", va anar a càrrec d’Enric Llopis, cap de projecte de la Fundació TicSalut, qui va  exposar com la innovació tecnològica, i en especial les aplicacions mòbils, són una eina útil per a la personalització de la medicina.

    Consell Consultiu de Pacients de Catalunya ha presentat el projecte Avenç, una guia d’autoavaluació que pretén ser una eina de reflexió per a les entitats mateixes.

    A la Jornada van participar la Coral la Rosa d’AFALL i el cor del Centre de Rehabilitació de la Veu de Lleida.

    La cloenda a càrrec de la directora general, Roser Vallès, qui ha exposat la raó de ser del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya. Vallès ha fet esment al Pla estratègic de la participació dels pacients en el sistema sanitari públic, així com a diversos projectes impulsats per aquest òrgan assessor, com un curs en línia sobre la seguretat dels pacients o un cicle de xerrades formatives en bioètica amb relació a l’atenció sanitària. Tal com ha explicat Roser Vallès, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya té com a finalitat fer participar de manera directa els pacients en l’elaboració de polítiques de salut.

    El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya

    El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) es va crear l’octubre de l’any 2012. Es tracta d’un òrgan permanent de consulta i participació dels representants dels pacients del sistema català de salut. El CCPC, doncs, dóna veu directa als pacients i possibilita la seva participació en l’elaboració de les polítiques de salut. Es tracta, en definitiva, d’una iniciativa innovadora de col·laboració entre els pacients i l’Administració, en un exercici de transparència i coresponsabilitat mútua.


    VISITA dels nens del col·legi episcopal al BANC DE SANG

    Els propers dies 5 i 6 de juny, el Banc de Sang i Teixits, es va dur a terme la Campanya de donació de sang al Col·legi Episcopal de Lleida, que s’inclou dins el projecte d’Aprenentatge i Servei. Per tal de promocionar aquesta campanya, inclosa en els actes del “dia de les famílies”, un grup d’alumnes del Col·legi van venir a l’Hospital



    Publicitat



    App CatSalut Respon