desembre 2014

Butlletí núm. 19

Bon Nadal i feliç 2015

 

 

El Sistema Integral de Salut permetrà coordinar i unir recursos i millorar la qualitat assistencial a les comarques del Pirineu

En un territori amb unes comunicacions complicades i densitat de població baixa i dispersa, el nou consorci pemetrà donar una resposta més ràpida a les necessitats de les comarques pirinenques

El director de l’Hospital del Pallars, F. Javier Abadías, i el responsable d’Atenció Primària del Pirineu, José Luis Remón; acompanyats per l’alcalde de Tremp,Víctor Orrit; el gerent de la Regió Sanitària (RS) de l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Pifarré, el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Jaume Capdevila, i l’especialista en Medicina Interna de l’Hospital del Pallars, Eduardo Sanjurjo, el passat 12 de novembre van explicar als professionals i responsables de l’Hospital del Pallars, gestionat per GSS i ICS; d’Atenció Primària i del Servei Català de la Salut de la Regió Sanitària del Pirineu que suposarà el Sistema Sanitari Integral (SIS) per a les comarques del Pirineu.

Tots van destacar que el SIS Lleida Pirineu serà clau per millorar l’assistència sanitària al Pirineu, un territori amb unes necessitats especials ja que les comunicacions són complicades i la densitat de població és molt baixa i dispersa. En aquest sentit, Pifarré va afirmar que “el projecte permetrà treballar conjuntament amb els recursos de Lleida, tant de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova com l’Hospital Santa Maria”. Així mateix, va incidir en què en un model centrat en el pacient, tots els recursos assistencials s’han de coordinar per donar una resposta més ràpida a les necessitats del territori.

Per a Pifarré “l’objectiu és oferir una assistència sanitària d’excel·lència als ciutadans del Pirineu i que els professionals puguin desenvolupar les seves capacitats com si fossin en qualsevol altre punt de Catalunya”.

També, va explicar que el SIS permetrà als professionals del Pirineu desenvolupar la seva feina en equips més grans, “i per tant, millor”. Va recordar que la integració de l’Hospital del Pallars a GSS li ha permés unir-se amb altres estructures, tenir més capacitat i treballar millor.

Orrit, per la seva banda, va reiterar el seu recolzament al SIS “ja que permetrà reunir una massa crítica suficient per garantir mitjans econòmics, tècnics i humans i una vinculació amb la recerca i el món universitari”.  L’alcalde de Tremp va defensar el projecte perquè “serà 100% públic i perquè respectarà la idiosincràsia del Pirineu”

El metge de família i responsable d’Atenció Primària al Pirineu, José Luis Remón, va posar èmfasi en què “el fet comptar amb pressupost propi ens dóna capacitat de fer inversions adreçades a cobrir necessitats del territori”.  Així mateix, va recordar que el consorci permetrà fer polítiques d’inversió en el territori abans inexistent, assumint com a pròpies les necessitats del Pirineu.

Per a Remón el més important de formar part del SIS, és que “ens permetrà ser a les taules on es prenen decisions i que s’escolti la problemàtica del Pirineu”. Des del punt de l’Atenció Primària, “el SIS garanteix una possibilitat de futur, de no quedar-nos aïllats”

El metge de Medicina Interna de l’Hospital de Tremp, Eduardo Sanjurjo, ha assegurat que l’usuari notarà la incorporació al SIS, “com ja s’ha notat des de que el centre  va entrar a formar part de GSS”. Pel que fa als professionals,Sanjurjo ha assegurat que el SIS serà una oportunitat: “hem d’aprofitar per formar-nos, ja que el fet que l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la Universitat de Lleida puguin formar part del SIS, ens ha de permetre participar més fàcilment de la seva oferta formativa”.

Per la seva banda, Abadías, va destacar que “després d’incorporar-nos al 2011 a GSS garantint el nostre futur, ara el model dóna un pas més amb el SIS”. El director de l’hospital va assegurar que “això suposarà continuar en un model 100% públic, sotmesos a la llei de contractes de l’administració pública, a la llei de finances catalana i a la llei de mesures fiscals i  financeres de la Generalitat”

Per últim, Capdevila, va recordar que el SIS està emmarcat en el Pla de Salut del Departament i que, per tant, l’eix central és el ciutadà. Entre els beneficis que comportarà el SIS, en el cas del Pirineu, ha remarcat que “s’escurcen les distàncies amb Lleida, tant de baixada com de pujada”.

Capdevila va incidir en què, el Consell de Govern del consorci, comptarà amb 10 vocals de totes les entitats  consorciades: CatSalut, GSS, ICS, IRB i UdL. En aquest sentit, va recordar que “totes les entitats tindran  força en la presa de decisións ja que, per exemple, per permetre l’entrada d’un altre membre, caldria que, per unanimitat, tots aprovessin la nova incorporació amb una nova aprovació posterior per part de cada consell d’administració”.

Així mateix, va recordar que el Consell de Govern permetrà incrementar autonomia en la presa de decisions i que el SIS és el primer consorci mitjà propi de la Generalitat de Catalunya que suposarà que, entre altres, “abans d’emetre un concurs de qualsevol departament sempre es preguntarà als mitjans propis si poden assumir aquella activitat”.

D’altra banda, va assegurar que “el control d’aquest tipus de consorcis en el sistema de salut català, està blindat jurídicament, per això”, ha dit, “si s’ataca el consorci de Lleida i el Pirineu, s’ataca el model sanitari català, que ningú posa en dubte i que té resultats molt bons, com s’ha demostrat en els darrers premis Top20 de la sanitat espanyola”.

 

El mossèn de l’Arnau visita el papa Francesc a Roma

Mn. Àngel Escales, que des de fa catorze anys atén el servei religiós de l’Arnau i les necessitats religioses dels pacients, va ser rebut pel papa Francesc el passat dia cinc de desembre. La trobada va ser a la capella de la residència de Santa Marta, on Mn. Àngel va concelebrar l’eucaristia que presideix cada matí el Sant Pare. Després de la missa, hi va haver una recepció personalitzada durant la qual Mn. Àngel va lliurar al papa Francesc un exemplar del conte “La meta es el camino a seguir”, de Toñy Castillo, professora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau. El conte, dedicat al papa Francesc i al mossèn de l’Hospital, recull dibuixos fets pels nens i nenes ingressats a la planta de pediatria. Com ja és habitual, han col·laborat en el conte el pintor Toni Uceda i l’historiador Pep Esplugues.

 

 

Nova unitat a Lleida per atendre malformacions del cor

El Servei de Cardiologia de l’Arnau incorporarà, a partir de l’any que ve, una consulta monogràfica per atendre pacients adults amb malformacions al cor. Es calcula que aquesta nova consulta pot beneficiar uns 200 pacients gràcies al treball en equip amb l'unitat de cardiopaties congènites de l'adult l’Hospital Vall d’Hebron, per a què molts pacients puguin ser controlats des de Lleida, sense que s’hagin de desplaçar a Barcelona. Aquesta consulta la posarà en marxa la Dra. Iris de la Puerta, per la qual cosa, recientment ha estat passant un període de superespecialització a l'hospital de la Vall d'Hebron.

Es tracta d’un projecte on hi treballen conjuntament l’Hospital Arnau de Vilanova i l’Hospital de Santa Maria per millorar l’atenció als malalts de cor.

 

L’Arnau va commemorar el Dia Mundial de l’Ictus

Amb un seguit d’activitats impulsades pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia

L’Hospital Universitari Arnau de Lleida va celebrar conjuntament el Dia Mundial de l’Ictus posant en funcionament punts informatius i activitats diverses proposades per la Societat Espanyola de Neurologia.

Es va instal·lar una taula informativa al vestíbul de l’Hospital i es va realitzar diferents proves preventives de l’ ictus (determinació de la pressió arterial i la glucèmia, i realització d’ecografies de Doppler) per tal de donar a conèixer la malaltia i oferir consells per prevenir-la. Les persones que van col·laborar en aquesta activitat es van identificar amb un llaç de color taronja.

L’objectiu principal de la jornada va ser incidir en la necessitat de la prevenció, en els senyals d’avís que indiquen un possible ictus i en com s’ha d’actuar per minimitzar els seus riscos. Es tracta d’una iniciativa que pretén conscienciar tots els ciutadans i ciutadanes de la importància d’aquesta malaltia, ja que l’ictus és la segona causa de mort a l’Estat i la primera entre les dones.

L’atenció especialitzada dels pacients amb ictus ha permès reduir la mortalitat d’aquesta malaltia tant al nostre hospital com a la resta del territori català. 

Aquest any es pretén tornar a destacar l’esforç que s’ha fet a la gerència Territorial de Lleida per garantir l’equitat territorial i el benefici de l’atenció especialitzada de l’ ictus en zones allunyades. Així, després de la bona experiència i valoració de pacients i professionals mitjançant telemedicina (teleictus) amb l’Hospital del Pallars, aquest any s’ha iniciat la mateixa experiència amb l’Hospital de la Seu. D’aquesta manera, no només s’ha incrementat el nombre de pacients amb tractament fibrinolític sinó que se n’ha millorat el maneig diagnòstic i l’evolució.

 

Curs sobre fibril·lació auricular a l’Hospital Arnau

El Servei Territorial de Cardiologia de la Regió Sanitària de Lleida va organitzar, el passat mes de novembre i en coordinació amb la Societat Catalana de Cardiologia, el curs de formació: Fibril·lació auricular. Un procés transversal: des de l’atenció primària al súper especialista.

La fibril·lació auricular és una alteració del ritme cardíac cada cop més freqüent en la població, ja que la seva incidència va molt lligada a l’envelliment. Des del punt de vista cardiològic, la seva gravetat és variable en funció de diverses circumstàncies. El que resulta més peculiar d’aquesta alteració és que afavoreix la formació de coàguls de sang al cor, que poden desprendre’s i produir embòlies a la zona cerebral, generalment. Per aquest motiu, la majoria de pacients amb fibril·lació auricular han de rebre un tractament anticoagulant.

El curs, va constar de tres taules rodones que van tractar sobre aspectes actuals i controvertits de les patologies cardiovasculars. A més, durant la jornada es van abordar temes relacionats amb les particularitats del diagnòstic i del seguiment en pacients amb aquesta patologia tant a la Regió Sanitària de Lleida com a l’Alt Pirineu i Aran.

 

El Servei de Pneumologia de l’Arnau i del Santa Maria i l’atenció primària de Lleida es van sumar al Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

Almacelles, Ponts, Mollerussa, Tremp i Lleida, organitzen diverses activitats sota el lema “Mai és massa tard”

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), es caracteritza per disminuir la quantitat d'aire que entra i surt de les vies respiratòries. Això passa perquè els bronquis perden l’elasticitat i s'obstrueixen per una excessiva producció de mucositat, i perquè es destrueixen els envans que separen els alvèols. Aquesta patologia, engloba dues altres malalties més conegudes per la població: la bronquitis crònica i l'emfisema pulmonar. La principal causa que les provoca és l'hàbit de fumar. L’MPOC afecta homes i dones i té un gran impacte sobre la qualitat de vida dels pacients, les seves famílies i la societat en general.  Actualment, l’MPOC és la tercera causa de mort al món. Al nostre país, afecta, aproximadament, un de cada deu adults més gran de 40 anys i, malauradament, més d'un 70% dels pacients que la pateixen no estan diagnosticats.

Sota el lema “Mai és massa tard”, el passat 19 de novembre, es va  celebrar el Dia Mundial de l’MPOC i, per aquest motiu, l’Arnau, el Santa Maria i diversos CAP de Lleida van organitzar un seguit d’activitats. Els centres de les poblacions d’Almacelles, Ponts, Mollerussa i Tremp van organitzar xerrades per explicar les causes de l’MPOC, com afecta l’organisme, i la importància del tractament, la dieta i l’exercici en aquesta malaltia. Així mateix, a l’Arnau es va s'instal·lar una taula informativa al vestíbul, amb l'objectiu d'incrementar el coneixement de la població sobre aquesta malaltia. Es van realitzar espirometries gratuïtes a persones majors de 40 anys (fumadores actives i exfumadores, es van repartir fullets informatius on ofereixen consells per a la prevenció de la malaltia i sobre la importància del diagnòstic precoç i del compliment del tractament.
Personal d'infermeria del Servei de Pneumologia va fer una xerrada informativa sobre la malaltia a sala d’actes de l'Hospital.

Actualment, des del Servei de Pneumologia de l'Arnau i el Santa Maria, juntament amb l’atenció primària i amb el suport de la Gerència Territorial de Lleida i la participació estreta de l'associació de pacients RESPIRA LLEIDA, s'estan posant en marxa iniciatives encaminades a millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties pulmonars cròniques de tot el territori.

 

Experiència pionera a Lleida per detectar pacients amb dislèxia gràcies a la telemedicina

Durant aquest 2014 s’han atès més de 2.000 consultes de totes les especialitats a través de la consultoria virtual al territori lleidatà

L’atenció primària de Lleida compta amb una experiència pionera en telemedicina per ajudar a detectar i accelerar el procés de diagnòstic de les persones amb dislèxia. Aquesta consultoria virtual, que va començar a funcionar el passat mes d’abril, se suma a les consultories a distància sense malalt (CADSM) que des de fa dos anys estan en funcionament al territori de Lleida i que serveixen de via directa entre l’atenció primària i 20 especialitats hospitalàries. Es tracta d’experiències vinculades a la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015, per aconseguir un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori, i de millora de la resolució en els àmbits de relació més freqüents entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.

En concret, en el cas de la dislèxia, es tracta d’una consultoria mixta, presencial i no presencial, gràcies a la qual qualsevol professional de l’atenció primària, davant la sospita que un pacient pugui tenir dislèxia (principalment pediatres, ja que el diagnòstic es realitza en la infància) tenen l’opció de realitzar la primera consulta virtual en una agenda que té oberta el Dr. Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran, i expert en temes de dislèxia.

Un cop realitzat aquest primer contacte no presencial es dirigeix tant al pacient com a la família, si així ho creu convenient el metge expert, a la consulta presencial de dislèxia on es fa un primer abordatge del cas i es dóna orientació i informació. Amb aquesta consulta s’accelera el procés de diagnòstic de la dislèxia que correspon fer als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Departament d’Ensenyament.

A partir d’aquí, des de la consultoria virtual es fa un seguiment, treball en grup amb altres persones amb aquest trastorn i les famílies, així com treball en xarxa gràcies a la utilització de les noves tecnologies, principalment per dues vies: la compartició de documents d’interès entre professionals i pacients/famílies a través d’un entorn virtual i un grup tancat de facebook per comentar detalls i incidències dins d’un grup de treball també format per professionals de la salut i pacients i familiars.

La novetat d’aquesta consultoria mixta en dislèxia és que posa en contacte professionals dins de la mateixa atenció primària. En aquesta modalitat, cal destacar també la posada en marxa recentment de les CADSM de ferides i vacunes.

Més de 2.000 consultes ateses amb la telemedicina a Lleida aquest 2014

Des de fa dos anys Lleida disposa de consultories a distància sense malalt (CADSM) que serveixen en aquests moments de via directa entre l’atenció primària i 20 especialitats hospitalàries i que generen una mitjana de més de 200 consultes mensuals, més de 2.000 durant aquest 2014. Amb aquestes consultories s’eviten desplaçaments als pacients, sobretot en condicions en què hi ha una reducció de les condicions de mobilitat o en àmbits rurals, on el guany és encara superior, alhora que es guanya en agilitat i s’optimitzen les demores en l’assistència al pacient.

Aquest tipus de consultes, utilitzant els mitjans tècnics habituals dels professionals de salut en consulta, posen en contacte directe els professionals dels diferents àmbits assistencials (Atenció Primària i Atenció Hospitalària) per tal de guanyar agilitat i eficiència en l’atenció al pacient.

En aquest circuit, el professional d’atenció primària exposa un dubte assistencial al professional de l’àmbit hospitalari i aquest, amb l’anamnesi, exploració i proves complementàries aportades pel metge de família, realitza una aproximació diagnòstica o dóna consells i/o recomanacions de com abordar la patologia que presenta el pacient. Si el pacient requereix ser atès de forma presencial a partir de la primera aproximació virtual, aquest és reconduït a les consultes per tal de ser valorat in situ pel professional corresponent.

Entre les CADSM més destacades al territori de Lleida trobem la de teledermatologia, pendent d’una millora important gràcies a noves eines tècniques que l’optimitzaran en els propers mesos;,la de traumatologia; la CADSM amb el servei de rehabilitació per la prescripció d’aparells ortoprotèsics com cadires de rodes i caminadors en pacients amb mobilitat reduïda, a qui, sense moure’s del domicili, se’ls fa arribar l’autorització a casa per tal que procedeixin a l’adquisició de les mateixes; així com les noves incorporacions al circuit com la consultoria a distància sense malalt amb la Unitat del Dolor i amb el servei d’al·lergologia.

Pla de salut 2011-2015

El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.

Línia 3 d’actuació. Un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori

La telemedicina i consultoria virtual és una experiència vinculada a la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015, dins el projecte estratègic 3.1 per millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada, i que té com a objectiu per al 2015 reduir el nombre de visites a l’atenció especialitzada per oftalmologia, malalties de l’aparell locomotor, salut mental, dermatologia i urologia en un 10-15% segons l’especialitat. Alhora reduir el temps d’espera a la visita de l’especialista i per a proves diagnòstiques en un 10%.

 

Avenços a IRBLleida que milloraran la cura del pacient renal

Dos treballs científics realitzats per un equip d'investigadors del grup de Nefrologia Experimental de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), han estat publicats recentment online a la revista internacional Nephrology, Dialysis and Transplantation.

Aquest equip ha  descobert  el mecanisme  molecular  responsable  de  les formes més severes de l'hiperparatiroïdisme secundari en la malaltia renal humana i també el mecanisme molecular més efectiu per contrarestar-lo. A més, la investigació ha conduït a l'obtenció i caracterització d'un model animal de malaltia renal que no desenvolupa hiperparatiroïdisme  secundari,  de  gran interès  per  a  l'estudi  del  dany  renal  i  vascular  no vinculat a l’hiperparatiroïdisme secundari.

L’hiperparatiroïdisme secundari és una complicació habitual dels malalts renals que es caracteritza per un creixement descontrolat de les glàndules paratiroïdals, comparable al creixement d'un tumor benigne. Aquest augment de la mida de la glàndula, condueix a una sobreproducció d'hormona paratiroïdal en aquests pacients juntament amb altres complicacions a nivell vascular i renal. Aquesta complicació, representa una de les causes principals d'aquesta alta taxa de mortalitat en el malalt renal.

Fotografia: Investigadores del grup de Nefrologia Experimental de IRBLLEIDA. D’esquerra a dreta: Dra. Adriana Dusso, Dra. Elvira Fernández i Dra. Mª Vittoria Arcidiacono.
 

Notícies

DIA MUNDIAL DE LA INFÀNCIA

El passat dia 20 de novembre, l’Aula Hospitalària va celebrar el Dia Mundial de la Infància. Enguany es celebra el vint-i-cinc aniversari de la Convenció sobre els drets dels Infants. Per celebrar aquest dia, la fundació Abracadabra ha visitat l’Aula. Els nens i nenes de la planta de pediatria, així com les seves famílies, han assistit a l’espectacle de màgia de la ma d’Òscar de la Torre. Els infants han passat un matí inolvidable, gaudint la màgia enmig d’un ambient distès i ple de rialles.




L’ARNAU S’ADHEREIX A LA 3A JORNADA MUNDIAL PER LA PREVENCIÓ DE LES ÚLCERES PER PRESSIÓ

La Jornada va tenir lloc el 20 de novembre i anava dirigida a pacients i cuidadors

Amb motiu de la Jornada, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, va organitzar una sèrie de projeccions destinades a informar sobre les úlceres per pressió (UPP) i la seva rellevància com a problema de salut. Aquests vídeos, elaborats del Grup de treball d’UPP, es van poder veure al vestíbul de l’hospital.

En el marc d’aquesta Jornada, també es va instal·lar una taula on es va disposar d’informació dirigida a usuaris i cuidadors i material de prevenció de les UPP.




EL CAP DE TÀRREGA I ELS CENTRES EDUCATIUS DE LA CIUTAT, APOSTEN PER LA CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’ATURADA CARDÍACA

Coincidint amb el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, Tàrrega va acollir ahir el passat 16 d’octubre de 2014, diverses activitats

El CAP de Tàrrega i els centres educatius de la ciutat, van posar en marxa un seguit d’activitats amb motiu del Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca. Durant la jornada, es va presentar el programa del Taller de reanimació cardiopulmonar  i desfibril·lador automàtic.

Durant tot aquest curs escolar, es van posar en marxa diferents tallers d’aquesta temàtica, on van participar els alumnes dels centres de Tàrrega de sisè d’educació primària i de quart curs d’ESO. Cada taller adaptat a l’edat dels alumnes, va presentar com a objectiu principal l’adquisició de coneixements bàsics, tècniques i habilitats per actuar davant una aturada cardiorespiratòria. El Programa, liderat pel CAP de Tàrrega, va rebre la col·laboració de les ambulàncies DYA, la Creu Roja, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tàrrega.

La cardiopatia isquèmica és la principal causa de mort al món. A Europa, la mort sobtada d’origen cardíac és responsable de més del 60% de morts en adults. Així mateix, s’ha demostrat que la reanimació cardiopulmonar precoç i efectiva,  augmenta dues i tres vegades la possibilitat de supervivència en les aturades cardiorespiratòries.

La taula inaugural de presentació de la jornada va estar formada per Quim Diaz, director de la Unitat de Gestió Assistencial (Tàrrega-Cervera-Guissona-Agramunt- Ponts); Josefina Bernades, regidora de Salut i Acció Social de Tàrrega; Sílvia Elíes, tècnica de Salut del Consell Comarcal; Albert Gual, president de DYA; i Toni Segués, coordinador de la Creu Roja de Tàrrega. La presentació a càrrec de Núria Moles, infermera d’urgències del CAP de Tàrrega i líder del programa. També van assistir a la jornada diversos representants de tots els centres educatius de la ciutat i molts dels voluntaris que col·laboren en el  programa.


BÚSTIA DE CONSULTES CONSORCI SANITARI LLEIDA PIRINEU

El passat dilluns 17 de novembre, el Departament de Salut va posar en funcionament una bústia de consultes,  on els professionals de les entitats que conformaran el Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu poden fer arribar les seves consultes i dubtes sobre aspectes legals, laborals i organitzatius. L’adreça de correu electrònic d’aquesta bústia és:  sislleidapirineus@catsalut.cat


L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT MILLORA L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DEL CAP DE SERÒS AMB LA INSTAL·LACIÓ D’UNA CALDERA DE BIOMASSA

Aquesta caldera substituirà l’actual, que és de gasoil

L’ICS actualitzarà la instal·lació energètica del CAP de Seròs amb la substitució de l’actual caldera de gasoil per una de biomassa. L’objectiu d’aquesta modificació és millorar significativament l’eficiència energètica del centre i disminuir l’impacte ambiental de les instal·lacions. Aquest canvi, a més, permetrà equipar el centre amb una sitja d’emmagatzematge de combustible, amb transport automàtic i recollidor de cendres.

En aquesta intervenció, s’aprofitarà per actualitzar les instal·lacions de la sala de calderes, amb la millora dels aïllaments de les canonades que hi ha ara. La inversió total serà de 34.313 € i es preveu un estalvi mitjà per temporada de 4.600 €, un  66% de la despesa actual.


RESIDÈNCIA I CENTRE DE DIA PER A GENT GRAN LLEIDA-BALÀFIA

El passat  mes, els usuaris/àries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van realitzar un taller de cuina extraordinari per l’elaboració d’un producte típic de la nostra terra i d’aquestes dates: els panellets.




ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA VAN CELEBRAR LA CASTANYADA AMB ELS ALUMNES DEL CEIP PAÏSOS CATALANS

El passat 30 d’octubre, un grup d’usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van visitar el CEIP Països Catalans per celebrar amb els seus alumnes la Castanyada. Tant alumnes com usuaris van gaudir d’un matí entre riures i emocions. Els usuaris van realitzar una representació teatral i els infants i professors de l’escola van mostrar la seva destresa amb diferents balls i cançons tradicionals d’aquesta festa.


EL DOCTOR MÁRQUEZ, DEL SERVEI D’ONCOLOGIA MÈDICA DE L’ARNAU, REP UNA BECA PER A UNA ESTADA A LA UNITAT DE PULMÓ DE L’HOSPITAL ROYAL MARSDEN DE LONDRES

Aquesta beca ampliarà la capacitat investigadora del Servei d’Oncologia i  de la Unitat de Pulmó de l’Arnau

El doctor Diego Márquez, facultatiu especialista del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Arnau, ha rebut una beca de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), que premia projectes d’investigació en prestigiosos centres internacionals.

El doctor Márquez participarà durant sis mesos en projectes assistencials i d’investigació de la Unitat de Pulmó de l’Hospital Royal Marsden de Londres, una de les unitats de tumors toràcics més eminents d’Europa.

La beca del doctor Márquez és un reconeixement a la tasca d’investigació del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Arnau, que li permetrà assistir i conèixer les últimes novetats en tractaments i establir vincles amb l’hospital londinenc per a futures investigacions amb la Unitat de Tumors Toràcics de l’Arnau.


L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA ÉS QUALIFICAT PER SETÈ ANY CONSECUTIU AMB EL TOP 20-2014 PER L’EMPRESA IASIST

El centre ha obtingut la qualificació en l’àmbit de gestió hospitalària global AMB EL NÚMERO U  DELS HOSPITALS DE REFERENCIA D’Espanya.

Madrid acull la Conferència Hospitals TOP 20-2014 on es fa el lliurament dels guardons “TOP 20” als millors hospitals i a les àrees més destacades d’abast nacional. En l’àmbit d’hospitals, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha obtingut el guardó en la gestió hospitalària global entre els millors hospitals amb especialitats de referència.

Els Hospitals TOP 20 és un programa d’avaluació de centres hospitalaris basat en indicadors d’objectius, obtinguts a partir de dades que es registren de manera sistemàtica. El programa ofereix al sector sanitari un benchmark útil per la millora de resultats, basat en indicadors de qualitat, funcionament i eficiència.  En aquesta edició hi han participat un total de 163 centres a nivell estatal dels quals han estat 67 nominats.

Des del l’any 2008, l’Arnau ha estat guardonat a la millor gestió hospitalària global. A més, també es va premiar l’àrea del sistema nerviós l’any 2008, l’especialitat del cor l’any 2009 i el Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica l’any 2011.


25È ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE

Aquest any 2014 fa 25 anys un grup de persones vàrem constituir la Fundació Esclerosi Múltiple, amb un únic objectiu: afrontar la crua i complexa realitat amb la que convivien les persones afectades d’esclerosi múltiple. Sense tractaments, sense serveis assistencials i sense una entitat de referència on poder consultar, compartit o assessorar-se. Partíem d’aquesta realitat amb el convenciment que es podien fer moltes coses per canviar-la. Han estat 25 anys de treball constant en els que de forma conjunta hem aconseguit canviar la realitat d’aquesta malaltia. Avui la nostra entitat mira al futur amb projectes nous i amb la solidesa que ens aporta l’experiència.

Per celebrar el 25è Aniversari el dia 16 de novembre va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu, un concert amb la participació de l’Orquesta UNESCO Barcelona i la Coral Polifònica de Puig-Reig

Rosamaria Estany

Presidenta




TALLER DE CUINA DE CABELL D’ÀNGEL PER ALS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA

Un grup d’usuaris i usuàries de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van realitzar el passat 11 de novembre, un taller de cuina extraordinari per elaborar cabell d’àngel amb les carbasses que es cultiven a l’hort del centre.




CURS BÀSIC DE DERMATOLOGIA PER METGES DE FAMÍLIA

La Facultat de Medicina de la UdL ha acollit el LV Curs de Dermatologia per a Metges de Família “Diagnòstic diferencial en dermatologia. Anàlisi de casos prevalents en les consultes del metge de família”.

Aquest curs bàsic de dermatologia, adreçat als metges de família, està basat en comentaris sobre vuit casos clínics freqüents, el seu diagnòstic diferencial, els trets diferenciadors fonamentals i el seu tractament. El responsable del curs, Dr. Josep Manel Casanova, Cap de Dermatologia de l’Arnau, ha impartit les sessions juntament amb la Dra. Verònica Sanmartín, Facultatiu especialista Àrea de Dermatologia HUAV, el Dr. Rafael Aguayo, FEA de l’Hospital de Móra (Tarragona) i la Dra. M. Reyes García de la Fuente, R3 de Dermatologia de l’Arnau.


ES PRESENTA EL LLIBRE SACS DE LLAVORS, QUE INCIDEIX EN LA IMPORTÀNCIA DEL VOLUNTARIAT

El llibre escrit per Toñy Castillo, directora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau.

La directora i professora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau, juntament amb l’Associació de Voluntaris de “La Caixa” de Lleida (ASVOLCALL)-CiberCaixa, van presentar el passat 2 d’octubre el llibre Sacs de llavors, escrit amb la intenció de reconèixer i deixar constància de la importància de la tasca que fan els voluntaris i voluntàries i de la seva implicació en la societat. L’obra ha estat il·lustrada pel pintor lleidatà Toni Uceda.




SOLIDARIS AMB LA INFÀNCIA

El passat dia 20 de novembre, Aldees Infantils SOS Catalunya, va organitzar l’acte de reconeixement d’empreses “Solidaris amb la infància”. Aquest acte, emmarcat dins la celebració del 25è aniversari de la Convenció dels Drets de l’Infant, tenia per objectiu reconèixer i agrair el suport que Aldees Infantils SOS Catalunya rep de diferents empreses. Amb aquest motiu es va lliurar una placa  commemorativa a l’ICS i una a cada Gerència Territorial.  L’acte va estar presidit per la senyora Maite Fandos, tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i pel senyor Xavier Martín, president d’Aldees Infantils SOS Catalunya, i es va celebrar a la Sala de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona.




VI PREMI INTERNACIONAL CIUTAT DE LLEIDA

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, ha estat guardonat amb el VI PREMI INTERNACIONAL CIUTAT DE LLEIDA, en reconeixement a la seva contribució a la projecció internacional de la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència.

L’acte de lliurament del premi va tenir lloc el dia 18 de novembre al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.




Publicitat






App CatSalut Respon