juliol 2014

Butlletí núm. 15

Més de 1.100 professionals es van donar cita a Lleida al 8è Congrés Mundial d’Investigació en Cures Pal·liatives

El  5 de juny, uns 1.100 professionals es van reunir a Lleida al 8è Congrés Mundial d’Investigació en Cures Pal·liatives que va tenir lloc al Palau de Congressos de la Llotja de Lleida fins el dia 7 de juny.

Aquest Congrés  mundial organitzat per l’European Association for Palliative Care (EAPC), la Sociedad Española de Cuidados Paliativos (SECPAL) i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives (SCBCP), va  acollir a experts de diferents àmbits que van presentar la recerca que es fa a nivell mundial en tractaments contra el dolor, així com altres aspectes com la comunicació amb pacients i famílies, i l’atenció de qualitat al final de la vida.

Dr. Josep Porta-Sales, membre del comité científic i organitzador, el professor Stein Kaasa (Noruega) president de la Xarxa d'Investigació de l’EAPC, i el Dr. Augusto Caraceni (Itàlia) que va ser el convidat a obrir el congrés amb la seva conferència magistral sobre com pot la recerca conduir a una millor pràctica clínica

 

Per segon any consecutiu, Lleida va ser la seu d’un curs intensiu d’estiu per als residents de cardiologia

Els dies 26, 27 i 28 de juny va tenir lloc al Monestir de les Avellanes (Ós de Balaguer) un curs intensiu de cardiopatia isquèmica adreçat a metges residents de cinquè any de Cardiologia de tot l’Estat espanyol.

La Comissió de Formació Continuada de la Societat Espanyola de Cardiologia i el Servei de Cardiologia Territorial de Lleida van organitzar el curs impartit per professionals de la màxima rellevància en el món de la cardiologia espanyola.

El dia 25 de juny , aprofitant la recepció dels participants a la sala d’actes de l’Hospital Arnau de Vilanova, representants del Servei de Cardiologia i del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat al   territori de Lleida van presentar el curs i un cop finalitzat aquest acte, els participants es van desplaçar al Monestir de les Avellanes per iniciar el curs l’endemà.

 

L’Arnau va participar al programa Resistència zero per a prevenir les infeccions de les bactèries mutiresistents

El servei de la UCI i la Unitat d’Infeccions Nosocomials de l’Arnau van participar en aquest projecte des de l’abril de 2014

L’aparició de resistències als antimicrobians és una greu amenaça per a la salut pública, que incrementa la taxa de fracassos en els tractaments i la mortalitat. El desenvolupament de resistència és un fenomen biològic natural que es veu simplificat per la utilització inadequada d’antibiòtics.

En l’àmbit hospitalari, els pacients ingressats a la UCI presenten una vulnerabilitat augmentada per desenvolupar infeccions nosocomials (un 20-30%), i són especialment susceptibles de ser infectats pels bacteris multiresistents (BMR). Com a conseqüència es perllonga l’estada mitjana d’estada a la UCI i la mortalitat. De fet, l’aparició de BMR condiciona el pronòstic del pacient crític i incrementa el consum de recursos de la UCI.

La Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) i la Societat Espanyola d’Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (SEEIUC), en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Social i Igualtat (MSSI) han liderat, dins el marc de Tolerància Zero, dos programes orientats a disminuir les bacterièmies relacionades amb catèters venosos centrals [Projecte Bacterièmia Zero (BZ)] i les pneumònies relacionades amb la ventilació mecànica [Projecte Pneumònia Zero (NZ)] en els pacients crítics. Aquests dos projectes han permès reduir a la meitat les taxes d’aquestes infeccions i, alhora, han contribuït a disminuir el consum d’antimicrobians destinats al tractament d’infeccions adquirides a la UCI. Com a continuació d’aquests dos programes, s’ha posat en marxa el projecte Resistència Zero (RZ) amb l’objectiu de disminuir en un 20% el número de pacients que desenvolupen de forma nosocomial colonitzacions o infeccions per BMR. Aquest projecte presenta dos activitats que han de posar en marxa les unitats que atenen pacients crítics:

  • Una intervenció estandarditzada mitjançant l’aplicació d’un paquet de recomanacions per a prevenir l’emergència i/o la disseminació de BMR en pacients crítics.
  • Un pla de seguretat integral, que persegueix promoure i enfortir la cultura de la seguretat en el treball diari de la UCI.

El Projecte Resistència Zero es va iniciar a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida el passat 1 d’abril de 2014 i té una durada prevista de 2 anys. L’Arnau participa tant en aquest projecte com en el de Bacterièmia Zero i Pneumònia Zero amb resultats excel·lents. Aquests projectes, pioners a Europa, possibiliten que el Servei de Medicina Intensiva de l’Arnau es posicioni en l’avantguarda de la lluita contra la infecció nosocomial i l’aparició de BMR.

Durant aquest any, a més, la UCI de l’hospital instaurarà un sistema intel·ligent basat en radiofreqüència, que permeti monitoritzar de manera contínua la higiene de mans. A més, es recobriran diferents superfícies de la UCI amb coure. Aquest material aporta una capacitat que permet evitar el creixement de BMR en la seva superfície. La doctora Mercedes Palomar, cap de servei de Medicina Intensiva i el doctor Fernando Barcenilla, coordinador de la Unitat d’Infecció Nosocomial de l’Arnau formen part del Comitè Estatal Assessor del Projecte Resistència Zero.

 

L’Institut de Recerca Biomèdica ha rebut el premi ciutat de Lleida

L’IRBLleida ha estat elegit com a guanyador de la sisena edició del premi internacional ciutat de Lleida durant el mes de juny, destinat a distingir les persones i entitats que més hagin destacat per impulsar la projecció internacional de Lleida. En aquesta edició s’ha volgut reconèixer l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica, participant en projectes internacionals i publicant en revistes científiques de gran impacte.

 

L’Arnau va commemorar el Dia del Donant

Es va col·locar una taula informativa sobre la donació d’òrgans al vestíbul de l’Hospital per agrair l’altruisme de tots els donants i per donar a conèixer la importància de la donació.

El dia 4 de juny, es va  celebrar el Dia del Donant. Amb aquesta diada es vol retre homenatge a totes les persones, institucions, organitzacions i associacions que fan possible que centenars de persones tinguin l’oportunitat d’una vida millor gràcies al trasplantament.

Durant l’any 2013 a Catalunya 207 persones van decidir donar els seus òrgans, fet que va permetre la realització de 847 trasplantaments. La malaltia renal crònica és la causa principal per requerir un trasplantament, i per aquest motiu el trasplantament renal és el més freqüent amb 540 implants. També s’han realitzat 167 trasplantaments hepàtics, 52 de cor, 69 de pulmó i 19 de pàncrees. A Lleida, 45 persones van poder rebre un trasplantament durant l’any 2013, però 65 més continuaven en espera d’un òrgan. La voluntat i generositat dels ciutadans segueixen fent possible el miracle del trasplantament

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va celebrar el Dia Nacional de la Nutrició

Van tenir lloc diverses activitats a l’Aula Hospitalària, una xerrada i una taula informativa per celebrar-lo.

Amb motiu de la tretzena edició del Dia Nacional de la Nutrició, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb Clece Restauració, van organitzar un seguit d’activitats relacionades amb el lema d’enguany: “Menjar sa és divertit, l’obesitat infantil no”, per difondre la repercussió que té el fet de mantenir uns bons hàbits alimentaris i per sensibilitzar la població de la creixent prevalença d’obesitat infantil i de les seves conseqüències a llarg termini.

També des de l’Aula Hospitalària de Pediatria Dr. Antoni Cambrodí de l’Arnau, es va treballar la unitat didàctica “Aprenem a alimentar-nos?”, a càrrec de la Dra. Toñy Castillo; i per una altra banda es va instal·lar una taula informativa a les Consultes Externes de l’Hospital de Dia de Pediatria, organitzada amb la col·laboració dels estudiants del grau de nutrició humana i dietètica de la UdL.

I també es va fer una xerrada per part de les dietistes-nutricionistes del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUAV a l’Aula Hospitalària de Pediatria.

Durant tot el dia, l’empresa Clece Restauració col·laborarà en les activitats.

Els actes de celebració del Dia Nacional de la Nutrició van estar adreçats a tots els usuaris, familiars i acompanyants  dels pacients ingressats, amb la finalitat de sensibilitzar tothom sobre la importància de l’alimentació saludable per a la població infantil.

 

Aquestes vacances, dedica mitja hora a donar sang

  • A l’estiu baixen un 30% les donacions de sang mentre que es mantenen les necessitats dels malalts
  • El Banc de Sang ha organitzat campanyes extraordinàries a 57 municipis del litoral per acostar la donació a la ciutadania
  • També s’anima a compartir la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #alEstiuSalvaVides
  • Demà 1 de juliol a les 10.30 h es presenta la campanya a la platja de la Barceloneta

“Aquest estiu, t’acompanyem a la platja”. Aquest és el lema de la campanya de vacances que ha activat el Banc de Sang per animar a la donació durant els mesos de juliol i agost. A partir de l’1 de juliol, s’han organitzat campanyes extraordinàries en 57 municipis del litoral català, on s’hi instal·laran punts especials de donació de sang. Al web donarsang.gencat.cat hi ha la relació de totes les ciutats, la ubicació i el dia que se celebren. L’inici de la campanya va ser l'1 de juliol a les 10:30 a la platja de la Barcelona, amb una unitat mòbil situada a la Plaça del Mar.

La donació de sang baixa un 30% al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup 0 negatiu. La falta de temps és una de les causes per la qual la ciutadania no dóna sang, segons l’última enquesta als donants. Més d’un 30% dels enquestats afirma que no dóna sang més sovint perquè no disposa de prou temps. Per això, les vacances poden ser un bon moment per fer aquest gest altruista, cívic, obert a tota la ciutadania i que no comporta més de 30 minuts. Així, s’han organitzat campanyes al litoral per acostar la donació als llocs on ens desplacem durant l’estiu.

Les campanyes extraordinàries que s’han organitzat se sumen  als punts de donació que hi ha als principals hospitals del país. En 12 hospitals catalans hi ha centres fixos de donació oberts tots els dies, també a l’estiu. Al web donarsang.gencat.cat es poden consultar els horaris.

Necessitat permanent
Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions, també a l’estiu.

Cada dia fan falta 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada tres setmanes.

#alEstiuSalvaVides
La campanya d’estiu del Banc de Sang també s’estén a les xarxes socials, on s’anima a que tothom comparteixi la necessitat de donar sang a través de l’etiqueta #alEstiuSalvaVides.

A facebook.com/donarsang i a twitter.com/donarsang es poden veure i compartir els missatges per poder animar amics i seguidors a donar sang aquests dies. En aquests moments, ja són més de 12.000 seguidors de Facebook i més de 6.000 a Twitter que ho estan fent possible.

 

 

Notícies

PROFESSIONALS DE CURES PAL·LIATIVES I EL CENTRE D’ART LA PANERA COL·LABOREN EN UN PROJECTE SOBRE LA MALALTIA I EL DOLOR EN L’ART CONTEMPORANI

La Societat Catalana i Espanyola de Cures Pal·liatives ha col·laborat amb el Centre d’Art La Panera de Lleida en un projecte basat en la visió de la malaltia i del dolor en l’art contemporani. Es tracta d’una proposta on han pogut participar professionals i voluntaris dels equips de cures pal·liatives de tot l’Estat que porta per nom “Estrelles a la cova” i recull la mostra de les fotografies enviades per aquests professionals, sota la idea d’unir esperança i adversitat: dos conceptes que els equips de cures pal·liatives han de treballar diàriament amb els pacients que atenen i els seus familiars, per tal d’afrontar junts les dificultats derivades de la malaltia avançada, terminal i del dol.

La mostra ha posat en evidència les possibilitats expressives, creatives i artístiques dels professionals sanitaris i dels voluntaris a través de la seva personal visió fotogràfica de l’àmbit de treball quotidià, amb la qual s’acosten al sofriment i a la possibilitat de transcendir-lo.

El projecte s’ha organitzat en marc del 8th Word Research Congress of the European Association for Palliatives Care, que ha tingut lloc el mes de juny a la Ciutat de Lleida i es podrà visitar fins al 8 de setembre 2014 al Centre d’Art La Panera de Lleida.

Paral·lelament, el Centre d’Art La Panera de Lleida va convidar el passat 26 de juny de 2014 i l’1 de juliol de 2014 als professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Santa Maria i Atenció Primària a l’exposició “Cossos fràgils”. La visita, guiada per l’especialista d’art contemporani espanyol Gloria Picazo, tractava la malaltia i el dolor des de diferents vessants: àmbit hospitalari, àmbit preventiu, experiència personal i vivència de la malaltia per part de l’afectat  o dels familiars, etc.

L’exposició “Cossos Fràgils” ha coincidit amb el Congrés Internacional de Cures Pal·liatives, celebrat a Lleida del 5 al 7 de juny de 2014 i organitzat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.


LA BECA MARTA SANTAMARIA REALITZA UNA NOVA APORTACIÓ A LA INVESTIGACIÓ ONCOLÒGICA TRANSLACIONAL EN CÀNCER DE MAMA

El passat 20 de juny de 2014, el Dr. Xavier Matias-Guiu, director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), va rebre la beca Marta Santmaria (BMS) valorada en 1.690’26 euros. L’import d’aquesta aportació s’ha aconseguit a través de la donació realitzada per la “II Cursa de la Dona a Lleida”, organitzada per “Go Go Runers”, que ha cedit desinteressadament part de la recaptació aconseguida. Beca Marta Santamaria és una associació sense ànim de lucre que té entre els seus objectius recaptar fons per donar suport a la recerca oncològica translacional en càncer de mama.

L’IRBLleida destinarà l’aportació a dotar de més fons l’innovador projecte “Càncer de mama: utilitat pronòstic dels perfils d’expressió proteica en pacients amb tumor residual viable després de la quimioteràpia neoadjuvant”. Es tracta d’un estudi punter d’investigació oncològica basat en el càncer de mama del tipus triple negatiu (CMTN), considerat un dels càncers de mama més agressius ja que presenta amb un 10-15% d’incidència entre dones joves. Fruit de la investigació, els científics de l’IRBLleida han trobat tres biomarcadors  (catepsina-L, 53BP1 i el receptor de la vitamina D) útils per a la classificació clínica d’aquests tipus de tumors.

Els nous fons aconseguits donen continuïtat i ajudaran a implementar el projecte de recerca iniciat fa dos anys gràcies al cofinançament de la primera Beca Marta Santamaria.




L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MALALTS D’HEPATITIS CONMEMORA EL DIA  MUNDIAL DE L’HEPATITIS (28 DE JULIOL) AMB UNA TAULA A L’HOSPITAL

L’Associació Catalana de malalts d’Hepatitis va organitzar el passat 18 de juny una taula informativa per informar i conscienciar la ciutadania sobre les hepatitis víriques, amb motiu del Dia Mundial de l’Hepatitis (28 de juliol). L’ASSCAT organitza cada any aquestes taules en tots els hospitals de Catalunya i enguany ha estat el segon en el qual han estat presents a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.


PREMI A LA DIRECTORA CLÍNICA DE L’UCI DE L’ARNAU PER UN ARTICLE SOBRE PATOLOGIA INFECCIOSA

La Dra. Palomar ha estat premiada per l’article Impact of a National Multimodal Intervention to Prevent Catheter-Related Bloodstream Infection in the ICU: The Spanish Experience, presentat al premi Dra. María Jesús López Pueyo

La Fundació Burgos per la Investigació de la Salut ha concedit un premi a la Dra. Mercedes Palomar, directora clínica del servei de medicina intensiva de l’Arnau, per la publicació d’un article presentat a Critical Care Medicine sobre patologia infecciosa en medicina intensiva. Aquestes premis es concedeixen al millor treball en investigació sobre infecció en el pacient crític, amb la finalitat d’estimular i incentivar la publicació de treballs científics dins del camp de la patologia infecciosa del pacient crític.

El passat dijous 26 de juny, va tenir lloc l’entrega del premi a l’Hospital Universitari de Burgos, d’entre 18 treballs presentats.


L’ARNAU IMPLANTA UNA NOVA ESTRATÈGIA DE MANEIG DEL POTASSI EN L’ÀMBIT ASSISTENCIAL

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, en aplicació del seu Pla de qualitat i seguretat clínica 2013-2014, ha implantat una nova estratègia de maneig del potassi en l’àmbit assistencial. Es basa en la substitució de les presentacions de potassi concentrat, fins ara presents a les plantes d’hospitalització, per dilucions a concentracions fixes, subministrades directament des del Servei de Farmàcia. Aquesta estratègia es recull en un protocol que s’implantarà properament i que comportarà, simultàniament, la formació en les noves pautes del conjunt del personal sanitari que les ha d’aplicar. Aquesta formació es va iniciar el 2 de juny i va tenir lloc en diferents sessions durant tota la setmana.

El potassi administrat en solucions concentrades forma part dels fàrmacs considerats d’alt risc, per les lesions potencialment greus que un error en el seu maneig pot comportar. Els experts en seguretat dels pacients aconsellen elaborar estratègies específiques a l’hora de manejar aquests fàrmacs de risc que inclouen, entre d’altres, la insulina, els citostàtics, els anticoagulants o els analgèsics derivats de l’opi.

Aquesta nova estratègia s’engloba en el conjunt de projectes de seguretat clínica que l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha anat implantant en el curs dels darrers anys, amb l’objectiu de disminuir i controlar la possibilitat d’efectes indesitjables relacionats amb l’assistència sanitària, i d’aconseguir una millora del benestar i la seguretat dels seus pacients.


ELS NENES I NENES INGRESSATS A LA PLANTA DE PEDIATRIA VAN REALITZAR UNA CLASSE D’ASTRONOMIA A L’HOSPITAL

L’activitat va tenir lloc el 9 de juny a les 21.00h a la terrassa de la planta de pediatria de l’Hospital

Un grup de nens i nenes ingressats a la planta de pediatria, acompanyants de les seus  pares i la professora de l’aula hospitalària Toñy Castillo, van observar la lluna amb el professor Anicet Cosialls de l’Institut Guindàvols de Lleida.




Publicitat