ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Novembre 2019

 

Tres donants d’òrgans en 24 hores a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova propicien 15 trasplantament

Tres donants d’òrgans a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova en un interval de només 24 hores han permès efectuar un total de 15 trasplantaments a principis d’aquest novembre. Els òrgans s’han distribuït per diferents hospitals de Barcelona, Madrid i València i han permès fer trasplantaments a un total de 13 persones en llista d’espera, algunes de les quals estaven en situació d’extrema urgència. Gràcies a la generositat d’aquests tres donants i de les seves famílies, s’han pogut practicar cinc trasplantaments de ronyó, dos de cor, dos de fetge, dos pulmonars, un renopancreàtic i un trasplantament bipulmonar. 

Llegir més»

 

Es posa en marxa a Lleida un servei de consulta per a les persones trans

Des del passat setembre, el Departament de Salut compta a Lleida amb una consulta del servei Trànsit de promoció de la salut de les persones trans*, adultes i menors amb les seves famílies, que ho demanin. És la primera consulta d’aquestes característiques que es posa en marxa a la demarcació i que dona servei a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran. En els dos primers mesos de funcionament, un total de 17 persones s’han posat en contacte amb el servei a Lleida.

 

Llegir més»

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Orfeó Lleidatà ofereixen sessions de musicoteràpia a l’UCI

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà han estrenat aquest novembre un projecte pioner que consisteix a oferir sessions de musicoteràpia participativa als pacients ingressats a l’UCI, als seus familiars i als professionals que els cuiden, amb l’objectiu de millorar el seu estat anímic i físic.

Llegir més»

 

L’AECC Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova milloren l’atenció als pacients oncològics

L’AECC–Catalunya contra el Càncer de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova han posat en marxa el projecte pilot ‘Amb tu’ per millorar el benestar dels pacients amb càncer i els seus familiars durant el tractament oncològic. En concret, s’ha instal·lat un sortidor d’aigua a la sala d’espera del Servei d’Oncologia Radioteràpica. A més, voluntaris de l’AECC Lleida portaran carros amb sucs de fruita natural sense sucre i pomes, gentilesa de Fruits de Ponent, així com infusions, caramels i informació sobre l’Associació.

Llegir més»

 

Lleida celebra la 2a edició de la caminada Mou-te per l’MPOC

El passat mes de novembre, amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), la Gerència Territorial Lleida de l’Institut Català de la Salut organitza la segona edició de la caminada Mou-te per l’MPOC, que té com a repte: “Quants metres pots caminar?” i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Patronat de Turisme de Lleida, la Diputació de Lleida, Ekke, l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), l’Associació de Vies Respiratòries de Lleida, ASAJA i Plusfresc.

Llegir més»

 

Un centenar d’experts participa en les Jornades del Sòl Pelvià a Lleida

L’Aula Magna del Campus Ciències de la Salut de la UdL ha acollit aquest novembre les X Jornades de Rehabilitació del Sòl Pelvià, organitzades pel Servei de Rehabilitació de la Regió Sanitària de Lleida. Un centenar de  professionals de les especialitats de ginecologia, cirurgia, urologia, així com anestesiòlegs de la Clínica del Dolor, llevadores i professionals del Servei de Rehabilitació van abordar les patologies del sòl pelvià tant a nivell teòric com pràctic. 

Llegir més»

 

L’exercici físic, una eina imprescindible en el tractament de la fibromiàlgia

L’Aula Magna del Campus Ciències de la Salut de la UdL ha acollit aquest novembre la Jornada Síndromes de Sensibilització Central i Activitat Física, que va abordar com l’exercici físic incideix positivament en el tractament de malalties com la fibromiàlgia o la fatiga crònica, entre altres.

Llegir més»

 

Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria milloren els processos d’hospitalització

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Universitari Santa Maria han endegat un pla de millora dels processos d’hospitalització amb l’objectiu de millorar l’experiència dels pacients i dels professionals. Un equip de consultors experts en enginyeria de processos treballaran durant les pròximes setmanes en l’elaboració d’aquest pla ―que començarà per una anàlisi exhaustiva del pas dels pacients pels hospitals, des del seu ingrés fins a l’alta. Aquesta anàlisi es farà a partir d’entrevistes als professionals per conèixer els problemes que poden sorgir en el seu dia a dia.

Llegir més»

 

Tres equips en la recerca del càncer de l’IRBLleida reben finançament de La Marató 2018

Tres equips en la recerca del càncer de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) rebran finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per dur a terme un projecte durant tres anys per augmentar la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb càncer. Es tracta dels projectes presentats pel responsable del grup Senyalització Cel·lular per Calci, Carles Cantí, el responsable del grup de Patologia Oncològica, Xavier Matias-Guiu, i la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat de Lleida, Montse Rué.

Llegir més»

 

Curs per abordar el tractament del càncer de pròstata del Servei d'Urologia de l'Hospital Arnau

El Centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) va acollir el Curs Integral de l’Abordatge en el Tractament del Càncer de Pròstata i les Complicacions d’Incontinència Urinària després de la Cirurgia. El curs organitzat pels professionals del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i coordinat pel referent clínic de la Unitat del Càncer de Pròstata, David Garcia Belmonte, i pel referent clínic de la Unitat de Via Urinària Superior, Jaume Pelegrí Gabarró.

Llegir més»

 

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran commemora el Dia Mundial de la Salut Mental

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran va participar amb una sèrie d’activitats que es van dur a terme a les localitats de Tremp, la Seu d’Urgell i Oliana.
A Tremp, el Pre-Club Social Alba Jussà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, va muntar a la rambla Doctor Pearson un estand amb informació sobre salut mental i es va llegir un manifest elaborat per les persones del Pre-Club Social Alba Jussà.

Llegir més»

 

Nova decoració de la sala d’espera de Pediatria al CAP Cervera

El CAP Cervera  estrena  una nova decoració de la sala d’espera de Pediatria, amb els vinils dissenyats per Anna Domenjó sobre els elements de la cultura popular de la ciutat, gràcies a la col·laboració de l’Agrupació Seny Major.La inauguració ha comptat amb una sessió de conta contes a càrrec de Rosa Caballol.

 

Atorguen una beca d’investigació de 6.000 euros a professionals de l’atenció primària i l'hospital

Un equip de professionals que participen en el Programa de millora del diagnòstic i la teràpia inhalada del pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (INHA-MPOC) ―de l’atenció primària de Lleida i de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova― han estat premiats amb una beca d’investigació de la Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària (SEFAP), dotada amb 6.000 euros. La beca s’ha concedit durant la celebració del 24è Congrés de la SEFAP a Salamanca, sota el lema ‘Coordina i lidera’.

Llegir més»

 

El Servei de Pediatria de l’Hospital Arnau disposa de dos cotxes elèctrics per als infants ingressats

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va presentar dos cotxes elèctrics per als infants ingressats al Servei de Pediatria. Són fruit d’una donació de l’empresa lleidatana BMW Unicars Ponent i els serveixen per desplaçar-se a fer les proves dins l’Hospital o entrar a quiròfan d’una manera més divertida i relaxada. El seu objectiu és millorar l’experiència dels infants, que poden sentir-se intimidats dins l’entorn sanitari. Es tracta d’una iniciativa innovadora que, poc a poc, es va introduint en els serveis de pediatria de diversos hospitals.

Llegir més»

 

L’atenció primària de Lleida es mobilitza contra el càncer de mama

Els equips d’atenció primària de Lleida van organitzar la setmana contra el càncer de mama diverses activitats de conscienciació amb motiu de la celebració el proper dissabte 19 d’octubre del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Entre altres, es es van fer caminades, xerrades, tallers i exposicions amb l’objectiu de promoure la detecció precoç de la malaltia i l’autoexploració.

Llegir més»

 

Nou mamògraf per a l'Hospital Comarcal del Pallars

Amb motiu del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama, celebrat el passat 19 d’octubre, el Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital Comarcal del Pallars ha rebut la donació d’un nou mamògraf per part de la Fundació Amancio Ortega. La seva posada en marxa servirà per renovar i millorar l’equipament fins ara emprat pel cribratge i diagnòstic del càncer de mama.L’equip de professionals d’aquest servei realitzen mamografies del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, adreçat a totes les dones d’entre 50 i 69 anys de les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça.

 

XI Jornada de Formació: La Diabetis en l'àmbit escolar curs 2019/2020

Unes 50 persones han assistit a la XI Jornada de Formació: La Diabetis en l'àmbit escolar curs 2019/2020, organitzada per l'Associació de Diabetis de Catalunya, Delegació Lleida conjuntament amb els Serveis Territorials a Lleida del Departament d'Ensenyament i l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. La jornada s’ha centrat en donar una visió global de la condició del nen o nena amb diabetis, així com les estratègies d'actuació enfront dels possibles casos de debut en els centres educatius i, alhora, pautes pel seguiment i el control d'aquesta disfunció.

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova acull el primer curs d’esterilització per a professionals de la

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha acollit el primer curs d’esterilització per als professionals d’infermeria de l’ICS a Lleida i Alt Pirineu i Aran. La formació, dividida en dues sessions, amb l’objectiu d’oferir coneixements als professionals per realitzar el procés d’esterilització de forma segura i garantir en cada etapa del procés un alt grau de qualitat. El curs té la missió d’homogeneïtzar els coneixements del procés d’esterilització per a tot el personal de l’ICS, motiu pel qual aquest curs ha estat impulsat per la Comissió d’Esterilització de l’ICS, per la qual cosa s’impartirà a tot el territori.

Llegir més»

 

Trastorn de l'Espectre Autista, a la VI Jornada de treball d'Atenció Primària de Salut del Pont de Suert

Pont de Suert va acollir la VI Jornada de treball d’Atenció Primària de Salut Mental Infantil i Juvenil amb el títol “Avaluació i maneig del Trastorn de l’Espectre Autista en l’etapa infantojuvenil”. La jornada, va aplegar una vuitantena de professionals de l'Alt Pirineu i l’Aran, estava organitzada per Sant Joan de Déu Terres de Lleida i l’Institut Català de la Salut.

Llegir més»

 

La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell acull l'exposició '40 anys fent salut'

La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell (FSH) l’exposició “40 anys fent salut”, una mostra itinerant realitzada pel Departament de Salut que consisteix en una sèrie de plafons amb un extens recull històric dels fets més rellevants que han tingut el Departament per protagonista. Durant l’acte, es projectava un audiovisual que recull testimonis d’empleats del Departament de Salut en aquest temps.

Llegir més»

 

Exposició de Josep Escartín a la Residència Balàfia II

La residència assistida i centre de dia per a la gent gran Balàfia II ha acollit una exposició de dibuixos obra d’un dels usuaris del centre de dia, Josep Escartín. Segons paraules del mateix autor, l’art serveix per transmetre emocions i aquesta obra “és fruit de l’esforç, la dedicació i la il·lusió”, motiu pel Escartín qual ha volgut compartir els dibuixos amb els seus companys. 

 

“Una mirada a la cara oculta del món" - El Conflicte Sahrauí

Des del 4 de novembre  al dijous 28 de novembre, al vestíbul de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, ha tingut lloc l’exposició “Una mirada a la cara oculta del món” organitzat per Lleida pels Refugiats.Un recorregut fotogràfic realitzat durant l’estada de Lleida pels refugiats als campaments saharauís situats a Tinduf (Algèria) en el marc del projecte educatiu Taun Sahàra, que busca elaborar eines i línies conjuntes de treball en l’àmbit educatiu i dur a terme un intercanvi educatiu i pedagògic entre mestres sahrauís i catalans.L’objectiu de l’exposició és visibilitzar i sensibilitzar sobre la causa sahrauí a través de l’art en forma d’imatges i paraules, buscant transmetre les sensacions i l’experiència viscuda, i mostrant el dia a dia als campaments des de dos focus principals: la foscor i l’esperança.Amb la fotografia s’estableix un diàleg entre l’òptica del qui la fa, el subjecte fotografiat i la seva història, i finalment la lectura que en fa l’espectador. Darrera de cada fotografia hi ha una història, i en els microrelats que les acompanyen, es narren les sensacions viscudes.