ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial ICS Lleida,
Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris

ICS Lleida

Juliol 2019

 

L’HUSM instal·la un piano de cua al vestíbul i l’obre a professionals, pacients i tota la ciutadania

L’Hospital Universitari Santa Maria va portar a terme la iniciativa ‘Sent el Santa Maria!’, consistent en la instal·lació d’un piano de cua al vestíbul de l’Hospital amb l’objectiu d’apropar la música a la ciutadania tot coincidint amb la celebració del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes a la ciutat de Lleida: 2nd Ricard Viñes Piano Kids and Youth.

Llegir més»

 

Jornada al Campus per debatre com millorar la qualitat assistencial

Lleida va acollir el passat 13 de juny la XXI Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial, un fòrum que reunirà professionals sanitaris i pacients per debatre com millorar l’assistència en el sistema sanitari.

Llegir més»

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova incorpora una nova tècnica contra l’ictus

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha incorporat des del passat gener, i gràcies a la col·laboració de professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, una nova tècnica contra l’ictus: la trombectomia mecànica, un procediment que consisteix a extreure un trombe que bloqueja la circulació de la sang.

Llegir més»

 

IV Jornada Comunitària Regió Sanitària Lleida presenta experiències i projectes comunitaris al territori

El passat mes de juny va tenir lloc a Balaguer la IV Jornada Comunitària de la Regió Sanitària Lleida, organitzada per l’Àrea Bàsica de Salut de Balaguer i l’Atenció Primària de Lleida de l’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i altres entitats i institucions del territori. Durant la jornada es van presentar projectes i experiències comunitàries i iniciatives de treball en xarxa que es duen a terme al territori.

Llegir més»

 

Atenció en casos d’abús sexual i maltractament infantil greu

La reunió feta el passat 8 de juliol a l’Arnau de Vilanova va ser de repàs de l’estat d’execució del desplegament del protocol per l’atenció en casos d’abús sexual i maltractament infantil greu, ja que l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és centre de referència per la Regió de Lleida i una gran part del Pirineu per aquest tema, ja que disposa d’un equip funcional d’experts que és qui ha de tractar aquests casos per realitzar una bona atenció.

Llegir més»

 

El programa de detecció precoç de psicosi ajuda unes 200 persones en els seus 10 anys de funcionament

Al voltant de 200 persones s’han beneficiat de la implantació fa 10 anys del Programa d’Intervenció Precoç en Psicosi (PIPP) a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Un programa que treballa en la intervenció precoç de la psicosi amb el doble objectiu de tractar i estalviar patiment a les persones afectades i fer front a l’estigma de la salut mental. El programa, coordinat pel metge especialista en psiquiatria, Salvador Miret, dona servei a tota la demarcació de Lleida i, des de fa 2 anys, compta amb la seva implantació als Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) a les capitals de comarca de Balaguer, Cervera, el Pont de Suert, la Seu d’Urgell, les Borges Blanques, Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Vielha, així com al Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de Lleida.

Llegir més»

 

L’HUAV aplica nou protocol que millora les cures de ferides quirúrgiques ginecològiques i obstètriques

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha estrenat aquest juliol un nou protocol per a la cura de ferida quirúrgica tancada. La millora consisteix en aplicar una nova teràpia en aquestes ferides, com per exemple les cesàries, a través de la Teràpia de Pressió Negativa (TPN) en pacients de risc i l’ús d’apòsits post-op de cura en ambient humit en la resta de pacients. L’objectiu d’aquest canvi és reduir les complicacions del lloc quirúrgic, com són les infeccions, els seromes (acumulacions excessives de líquid corporal) i les dehiscències (obertures) de sutura. Aquest pla de millora és el fruit d’un procés de treball que implica diferents serveis de l’hospital, com són la planta d’hospitalització de Ginecologia i Obstetrícia, l’Àrea Quirúrgica i les Consultes Externes. El canvi està liderat pels professionals d’infermeria, al capdavant dels quals hi ha Mónica Trillo, supervisora de Ginecologia i Obstetrícia, i Pilar Ibars, infermera consultora de ferida crònica i complexa de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

 

Investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’IRBLleida guanyen un Premi Merck

Un grup d’investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL), liderats per Antonieta Salud, cap del Servei d’Oncologia Mèdica, han guanyat un Premi Merck d’Investigació 2019 valorat en 30.000 euros per un treball sobre el càncer de còlon d’alt risc.

Llegir més»

 

Presentada a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la nova guia 'Petits canvis per menjar millor'

Ahir es va presentar a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la guia “Petits canvis per menjar millor” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a l’Epicentre-Centre de visitants del Pallars Jussà de Tremp. La dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, va ser l’encarregada de presentar aquesta nova eina educativa d'alimentació saludable desenvolupada en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable).

Llegir més»

 

L’IRBLleida, reacreditat per l'Instituto de Salud Carlos III com a Institut d'Investigació Sanitària

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha estat reacreditat per l'Instituto de Salud Carlos III com a Institut d'Investigació Sanitària, el que significa que manté la seva excel·lència en recerca i un correcte finançament d’aquesta, assegurant el bon ús dels recursos públics i privats del centre. L’institut podrà seguir accedint a diferents programes d'investigació per aconseguir finançament per desenvolupar nous projectes i garantir el manteniment i la millora dels recursos tècnics i humans actuals.

Llegir més»

 

Exposen al Ministeri de Sanitat els resultats del programa d’optimització antibiòtica P-ILEHRDA

El Ministeri de Sanitat va acollir el passat mes de juny a Madrid la reunió del Comitè Institucional de l’Estratègia de Seguretat el Pacient. El Dr. Alfredo Jover, cap de secció de la Unitat Territorial d’Infeccions Nosocomials de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va explicar, davant de responsables de salut i seguretat de totes les comunitats autònomes, els bons resultats que ha obtingut el Programa d’Optimització Antibiòtica (PROA) provincial, denominat P-ILEHRDA.

 

L’ICS assoleix les mesures a curt termini presentades el novembre per enfortir l’atenció primària

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha assolit el compromís de les mesures a curt termini presentades el mes de novembre passat per enfortir l’atenció primària.Josep Maria Argimon, director de l’ICS, i Yolanda Lejardi, directora assistencial d’Atenció Primària i a la Comunitat, han fet avui el balanç per als comandaments, responsables i directius d’atenció primària i territorials del paquet d’accions a curt, mitjà i llarg termini per reforçar l’atenció primària. Argimon ha agraït especialment als professionals l’esforç fet durant els darrers mesos, ja que “ens trobem en un moment en què notem l’efecte de les primeres mesures a curt termini gràcies als esforços de gestió dels professionals”. Ha manifestat que el balanç dels primers sis mesos és satisfactori i fixa les bases per iniciar la transformació de l’atenció primària a mitjà i llarg termini.  

Llegir més»

 

Estudi a Lleida demostra beneficis de medicina preventiva i personalitzada en l’atenció pacients crònics

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha aconseguit els primers avanços en la implementació d’un sistema intel·ligent, adaptatiu, preventiu i personalitzat en el tractament de les malalties cròniques complexes, desenvolupat dins del projecte d’abast europeu CONNECARE, que està liderat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio). Els estudis d’implantació es van iniciar el juliol de 2018 a Catalunya, Holanda i Israel i, fins ara, hi han participat un total de 200 pacients.

Llegir més»

 

Diputació Lleida finança amb 279.300 € la incorporació de personal investigador en formació a l’IRBLleida

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha obert la setena convocatòria d’ajuts per a la Promoció de la Recerca en Salut. La Diputació de Lleida finança aquesta ajuda amb     279.300 €, que també compta amb el suport de la Gerència Territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran, i Gestió de Serveis Sanitaris.

Llegir més»

 

6 dermatòlegs i investigadors de Lleida participen en la campanya Euromelanoma 2019 sobre càncer de pell

Sis especialistes en dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i investigadors en càncer cutani de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) van participarar com a voluntaris a la 20a. edició de la campanya Euromelanoma a l’Estat espanyol, que es va realitzar entre els dies 24 i 28 de juny. Durant tota la setmana, els dermatòlegs van realitzar revisions de la pell a aquelles persones que ho  van sol·licitar a través del web de la campanya  o trucant per telèfon.

Llegir més»

 

CAP Cappont i Agència Salut Pública Catalunya informen els efectes negatius de la calor/sol a piscines

Professionals del CAP Cappont de Lleida, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) van organitzar, un any més, l’activitat de salut comunitària a les piscines del barri per recordar la importància de mantenir els hàbits saludables al període estival. Els consells que es van  donar es van centrar en la prevenció dels efectes negatius de la calor així com la importància d’hidratar-se i fer exercici físic moderat quan les temperatures són extremes. Els professionals sanitaris també van fer èmfasi en la conscienciació sobre els efectes del sol i la importància d’utilitzar cremes de protecció solar.

Llegir més»

 

Salut crida a la prevenció per minimitzar els efectes de les onades de calor

El Departament de Salut vol sensibilitzar més encara a la població de la importància de prevenir i minimitzar els efectes que tenen, sobre la salut de les persones, les onades de calor. Aquesta situació meteorològica és una realitat climàtica de l’estiu que ja es podria considerar tant preocupant com la de la grip a l’hivern, raó per la qual, el Govern vol fer enguany especial incidència en conscienciar la ciutadania de la importància de seguir uns consells elementals. Per això, es va presentar la campanya ‘Un estiu sense UFFF’, que estarà activa tot l’estiu i que inclou recomanacions a tenir en compte davant aquest fenomen climàtic de risc, especialment entre la població més sensible i fràgil.

Llegir més»

 

L’Equip d’Atenció Primària de Seròs imparteix consells de prevenció de la calor per a temporers

Professionals de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Seròs han impartit aquest juliol una sessió de prevenció dels efectes de la calor als treballadors i treballadores que actualment estan fent la recollida de la fruita als pobles del Baix Segre. La sessió, que va tenir lloc el 4 de juliol, va comptar amb la participació de 40 treballadors.

Llegir més»

 

…quan arriba la calor!

Des de fa anys, s'han descrit els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables com la gent gran, els nadons, persones amb discapacitat física o intel- lectual que tenen limitada la mobilitat i l'autocura, persones amb patologies cròniques, les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central i les que viuen en condicions socials precàries. Per aquest motiu es va crear l'any 2004 el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) a Catalunya que s'activa l'1 de juny fins al 30 de setembre.Aquest any al Cap de Balaguer hem posat un punt d’aigua fresca a l’abast dels usuaris a l’entrada del centre, i els consells a tenir en compte al costat del punt d’aigua.El manteniment del punt d´aigua serà  portat  a terme pel personal d´atenció a la ciutadania.Esperem que la iniciativa, sigui un reforç positiu de l’educació que es fa desde les consultes, i un recurs quan els grups més vulnerables accedeixin a visitar-se en les hores de més calor.

Llegir més»

 

Dibuixant lo nou mil•lenni

Exposició al vestíbul de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida “Dibuixant lo nou mil·lenni”És una exposició de deu panells il·lustrats amb obres de dibuixants lleidatans. L’exposició consta d’una explicació de cada un dels 8 objectius més un plafó que introdueix la temàtica de del Mil·lenni i un plafó que resumeix tots els objectius de forma breu.

 

EXPOSICIÓ MIRADES I REFUGIATS

L’Hospital Universitari Santa Maria ha acollit avui la inauguració de les exposicions Mirades i Refugiats, presentades per la Fundació FISC, compromesa amb l’educació i la cooperació per al desenvolupament.La inauguració ha tingut lloc a la sala polivalent de l’antic CAP del Santa Maria i ha consistit en una presentació d’audiovisuals acompanyada d’uns breus parlaments per part dels representants de la Regidoria de Cooperació i Drets Civils i Humans de l’ajuntament de Lleida i de la Fundació FISC, entre altres.També es va exposar a la Residència Balàfia II. 

 

Exposició “10 anys de VxL: un tast! ( 2003-2013)

El vestíbul de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova acull fins el proper 31 de juliol l’exposició titulada ’10 anys de VxL: un tast! (2003-2013)’, que dóna a conèixer el programa de voluntariat lingüístic promogut pel Consorci de Normalització Lingüística. Aquest programa posa en contacte dues o més persones, una que sap català i una altra (o més) que en vol aprendre, per practicar durant deu sessions d’una hora conversa en llengua catalana.L’exposició, creada per la Direcció General de Política Lingüística, mostra la diversitat de participants del programa i la manera com aquest s’ha anat estenent pels diferents àmbits de la societat des que es va crear l’any 2003. Els sis plafons que conformen la mostra contenen dades, testimonis i imatges tant de les parelles lingüístiques que es troben per conversar en català com de les activitats que s’ofereixen als participants. És una exposició que s’adreça a tothom qui vulgui conèixer les curiositats del Voluntariat per la llengua i la dimensió que el programa ha adquirit pel que fa a les xifres, territorialment i des del punt de vista humà.

 

Exposició “Pompeu Fabra”

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir durant tot el mes de juny l’exposició ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’, en memòria i reconeixement del filòleg català, enginyer de formació, que va codificar i modernitzar la llengua catalana.Consisteix en 8 plafons dedicats a presentar l’aportació de Fabra a la llengua catalana, l’impuls que va suposar el seu treball i el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. Els diversos apartats de la mostra, com ara ‘El Mestre que mai no deixa d’aprendre’, ‘La reforma fabriana’, ‘Una llengua de futur’, etc., són una oportunitat de conèixer la figura de Fabra i el seu pensament i compromís amb el país.L’any 2018 es van dur a terme diverses iniciatives institucionals per commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra, coincidint  amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana. L’exposició ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’ va ser una de les propostes més interessants que es van poder veure a les seus de diverses entitats públiques i institucions. Ara, es pot visitar al vestíbul de la porta principal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.