octubre 2013

Butlletí núm. 6

 

XIX Jornada de Prevenció en l’Àmbit Sanitari

La Jornada va tenir lloc el 6 de juny a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, sota el lema “Risc biològic II” donant continuïtat a la celebrada l’any anterior. Aquesta va ser la primera vegada que Lleida va acollir aquesta Jornada sobre risc biològic, un esdeveniment científic ben consolidat que es va organitzar amb la supervisió de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball (SCSMT)

El fet que hi hagi risc biològic en l’exercici de la medicina no es pot evitar, ja que  la professió comporta el contacte permanent amb pacients i/o els seus fluids orgànics. En aquestes condicions de treball sempre és possible una exposició de risc. De fet, els accidents amb risc de bioinoculació són la contingència professional més freqüent en el sector sanitari. Per tant, el coneixement i l’aplicació de les mesures de prevenció per minimitzar i, en definitiva, per controlar el risc esdevenen una prioritat per als professionals a qui va dirigida la Jornada, tots ells vinculats al món de la prevenció de riscos laborals.
La Jornada es va estructurar en tres taules que van incidir en l’avaluació del risc i la importància d’apropar i coordinar els equips de control d’infeccions i els tècnics de prevenció dels centres; en com prioritzar i establir una protecció individual i col·lectiva del risc per obtenir i garantir la bioseguretat de les instal·lacions sanitàries i en propostes per compartir experiències viscudes per personal sanitari afectat per malalties laborals infeccioses i contagioses de tipus víric.

En el marc d’aquesta Jornada, es va donar a conèixer la nova Guia de vacunació per al personal que treballa en l’àmbit sanitari, elaborada per la SCSMT, i es van avançar les principals línies d’actualització de la guia de referència: Com actuar quan un professional sanitari és portador del VIH o dels virus de l’hepatitis  B o C, a càrrec del president de la Comissió d’Avaluació de Sanitaris Infectats per Virus Transmissibles per Sang (CASIV).



 

Jornada d’abordatge del trastorn de conducta en els adolescents

El passat 26 de juny va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de l’Hospital Santa Maria de Lleida la Jornada d’Abordatge del Trastorn de Conducta en els Adolescents. Aquesta jornada es va celebrar amb la intenció de donar resposta a com es poden abordar els alumnes que tenen dificultats per romandre en un entorn educatiu i, a més, com incidir en millorar el seu rendiment escolar.

El marc general d’aquesta jornada va anar en direcció de conèixer els diferents abordatges terapèutics i pedagògics en els trastorns de conducta, a més d’oferir estratègies motivacionals per afavorir el procés d’aprenentatges i participació de l’alumne.

Aquesta jornada ha estat organitzada per diferents associacions de malalts i familiars que pertanyen a FESALUT (Federació d’Entitats per la Salut de Lleida), com a oportunitat immillorable de presentar a tota la societat les activitats que es duen a terme des de les associacions.

Aquesta jornada es va dirigir a professionals de l’àmbit de la salut, de l’àmbit educatiu i àmbit social. En la presentació de la jornada hi va participar el director dels serveis territorial de Salut a Lleida, Josep Pifarré; la degana de la facultat de medicina de Lleida, Rosa Soler; l’adjunta a la gerència de GSS, Anna Aran; i el gerent territorial de l’ICS a Lleida, Jaume Capdevila.

 

Dermatòlegs lleidatans voluntaris a la iniciativa Euromelanoma 2013

Durant el passat 25 de juny diversos dermatòlegs voluntaris van participar en la iniciativa Euromelanoma 2013 per la detecció precoç de càncer de pell entre col·lectius de risc. Es tracta d’un seguit d’activitats paral·leles que s’han organitzat arreu del país. A Lleida s’ha realitzat una acció específica de revisió de la pell entre socis i treballadors del Club Tennis Lleida, de la mà de l’equip de la Dra. Rosa Mª Martí, facultatiu del servei de dermatologia de l’Arnau, catedràtica de dermatologia de la UdL i investigadora a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

L’examen va consistir en una revisió exhaustiva de la pell per a la identificació precoç de melanoma i altres tipus de càncer de pell. En aquest sentit, també s’han donat una sèrie de pautes per a conscienciar la població sobre la importància de les mesures de prevenció i recomanació de visites amb l’especialista per a fer un millor seguiment o extirpació d’una lesió sospitosa.

En el marc d’aquesta activitat, el passat 13 de maig va tenir lloc una xerrada informativa per a estudiants de Medicina (com a futurs educadors sanitaris) a càrrec de la Dra. Ariadna Brugues i altres metges residents de Dermatologia de l’Arnau.

Els missatges principals d’aquestes campanyes són la fotoprotecció (protecció enfront la radiació ultraviolada del sol), que no s’ha de reduir únicament a l’aplicació de cremes amb filtres solars a la pell i la conscienciació de la protecció activa mitjançant l’ús de barrets o gorres, mocadors, ulleres de sol, roba... que puguin aturar l’impacte directe del sol a la pell. En aquesta línia també és important evitar l’exposició de la nostra pell a la llum del sol (fotoevitació), respectant l’horari i evitant exposar-se al sol durant les hores centrals del dia.

 

VII Jornada d'actualització pneumològica de les Terres de Ponent

Lleida va acollir el 30 de maig la VII Jornada d'actualització pneumòlgica de les Terres de Ponent a la Sala de Graus de la Facultat de Medicina on s'hi van aplegar diversos especialistes de pneumologia, medicina de família i personal d'infermeria de l'atenció primària i hospitalària per tal de posar en comú projectes i treballs de recerca en l'àmbit de la pneumologia. A banda de les ponències, la jornada va acollir un seguit de tallers adreçats a tots els assistents sobre el maneig i control dels pacients amb síndrome d'apnea i hipoapnea durant el son (SAHS), espirometries, asma i casos clínics de pneumologia.

Durant la jornada també es van tractar de diversos temes relacionats amb la patologia respiratòria com ara la tuberculosi i la guia de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), a més de presentacions de novetats i projectes de treball al territori en matèria pneumològica. Les sessions que es van dur a terme van anar dirigides a tots aquells professionals sanitaris relacionats amb aquestes patologies.

La jornada es va poder seguir a temps real a través del twitter @jornadaicslleida, amb la menció #pneumolleida2013.

L'acte d'inauguració va ser a càrrec del director de l'Atenció Primària, Eugeni Paredes; el cap de servei de pneumologia de l'Arnau, Ferran Barbé; i l’organitzadora de la jornada i doctora de medicina familiar i comunitària, Núria Nadal.

 

El 71% de les receptes que prescriuen els hospitals de l’ICS són electròniques

  • Tots els hospitals i centres d’atenció especialitzada gestionats per l’Institut Català de la Salut utilitzen des de fa poc més d’un any el mòdul de prescripció electrònica.
  • Aquesta eina potencia la integració i la coordinació entre nivells assistencials i millora la seguretat clínica dels pacients reduint els possibles errors en la medicació, que són especialment rellevants en el cas dels malalts crònics.

Set de cada deu receptes que es prescriuen actualment als hospitals gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS) ja són en format electrònic. L’evolució mensual de les xifres de prescripcions fetes amb recepta electrònica mostra un creixement del 63,95% en sis mesos. D’aquesta manera, si al gener de 2013 el 43,15% de receptes es van fer en format electrònic, al juny del mateix any aquest percentatge va arribar al 70,74%. Quatre dels hospitals (Trueta, Germans Trias, Joan XXIII i Verge de la Cinta) fins i tot han superat el 75% de prescripcions electròniques. Als centres d’atenció primària, la prescripció electrònica ja fa temps que s’ha generalitzat i al mes de juny representava un 93,54% del total de les receptes realitzades.

La progressiva substitució de la recepta tradicional en paper per la recepta electrònica, que s’emmarca dins del Programa de recepta electrònica (rec@t) del CatSalut, s’ha generalitzat gràcies a la posada en funcionament l’any 2012 del mòdul de prescripció electrònica que l’ICS va desenvolupar per potenciar la integració entre serveis assistencials i millorar la seguretat en la prescripció de fàrmacs.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va ser el primer a implementar el mòdul a tots els seus serveis a mitjan juny de 2012. Paral·lelament, la resta de centres hospitalaris de l’ICS (Josep Trueta, Germans Trias, Arnau de Vilanova de Lleida, Verge de la Cinta, Viladecans, Joan XXIII i Bellvitge) també han incorporat la prescripció electrònica de manera progressiva. En aquest temps ja s’han generat 821.399 noves prescripcions i de les ja prescrites, se n’han retirat 148.529 i se n’han modificat 14.193.

Pla de medicació únic

El programari de prescripció electrònica que ha desenvolupat l’ICS és una eina de treball compartida que permet que els professionals de medicina de família, pediatria i infermeria, els especialistes, els farmacèutics i altres professionals sanitaris que tenen relació amb el procés de salut d’una persona puguin accedir al seu pla de medicació, que és únic, i interactuar-hi. Tot això, amb les mesures de seguretat necessàries per tal de garantir la confidencialitat i el bon ús de les dades.

Aquest mòdul de prescripció, integrat a la història clínica electrònica tant d’atenció primària com d’atenció hospitalària i especialitzada, mostra en temps real la informació del pla de medicació del pacient de forma global (medicaments que pren, posologia, durada del tractament, etc.), detecta possibles interaccions o incompatibilitats entre medicaments i permet modificar o retirar una prescripció. El mòdul també ofereix un servei de missatgeria entre professionals que possibilita, per exemple, que el metge de família faci una consulta a l’especialista o que enviï un avís a la farmàcia.

Registre a la història clínica

La novetat més destacada d’aquesta eina és que qualsevol canvi que es fa en el tractament del pacient queda enregistrat de forma automàtica a la seva història clínica. La seguretat clínica que ofereix la prescripció electrònica és especialment rellevant en el cas de les persones que presenten diverses malalties cròniques simultànies i prenen molts fàrmacs, ja que poden patir complicacions i necessitar canvis freqüents de medicació.

Aquest model assistencial, lligat als objectius del Pla de salut 2011-2015, també afavoreix que els pacients segueixin correctament el tractament que se’ls ha prescrit, facilita la prevenció de nous problemes de salut i potencia la coordinació entre professionals sanitaris a través del treball en xarxa i la comunicació continuada entre nivells assistencials. En definitiva, suposa un pas molt important cap a una gestió sanitària centrada en les persones, que millora la qualitat assistencial i que contribueix a la sostenibilitat del sistema mitjançant l'ús racional i segur dels medicaments.

 

L’Arnau i l’atenció primària organitzen una jornada sobre diabetis en el pacient obès

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’atenció primària de Lleida van organitzar conjuntament una jornada sobre el tractament de la diabetis en el pacient obès, amb l’objectiu d’actualitzar totes les eines relatives al diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients obesos diabètics el passat 6 de juny en el Museu Diocesà de Lleida.

La jornada es va iniciar amb el Dr. Albert Lecube, cap de servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau.

La jornada va estar destinada a especialistes de medicina familiar i comunitària i d’endocrinologia, personal d’infermeria de l’atenció primària i hospitalària, educadors en diabetis, nutricionistes i metges interns residents d’atenció familiar i comunitària.

 

Notícies

I JORNADES CIENTÍFIQUES DE TÈCNIC SUPERIOR SANITARI

Els passats dies 8 i 9 de juny va tenir lloc a Lloret de Mar les I Jornades Científiques de Tècnic Superior Sanitari, basades en el diagnòstic, seguiment i tractament del càncer de mama.

En el marc d’aquestes jornades la Beca Marta Santamaria, amb la finalitat de recolzar projectes pioners d’investigació de càncer de mama, va destinar una aportació de 400€ al primer premi de les jornades. El treball premiat és el titulat COLÁGENO XI α 1: UN NUEVO MARCADOR DE MALIGNIDAD DEL CÁNCER DE MAMA de les autores  Saray Pereda Marcos, Javier Freire Salinas, Saioia Domínguez Hormaetxe y Javier Gómez Roman de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecillas de Cantabria.

Així mateix, l’Associació de Dones Intervingudes de Mama de Lleida (ADIMA) va rebre una aportació de 200€. Aquest premi pretén agrair la col·laboració de l’associació i la tasca realitzada en el presentació del pòster “Comparación de dos técnicas para determinar la amplificación del Gen Her2-Neu en càncer de mama” dels autors Encarnación de la Torre Tejedor, Juan José Galán Moreno, María José Trujillo Pérez, Yolanda Rodríguez Díez; de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón de Barcelona. Aquest reconeixement va ser a càrrec de FETESS, la Federació Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris.



EL BANC DE LLET MATERNA

Des de fa dos anys, el Banc de Llet de Lleida, ubicat a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i dirigit pel Dr. Juan Manuel Sánchez, treballa per garantir i servir llet a nadons prematurs extrems que pesen menys d’un quilo i mig.

Durant aquests dos anys de vida del Banc de Sang de Lleida s’hi han sumat 33 dones que han aportat 178 litres de llet. D’aquesta se n’han beneficiat més de 30 nadons prematurs receptors.

Aquesta eina ajuda a què molts nadons puguin alimentar-se amb llet materna, ja que aquesta pot esdevenir el millor tractament i facilitar el més aviat possible la recuperació dels nadons. En més d’una ocasió hi ha mares que no poden o no són aptes per alletar el seu fill i és quan prenen importància projectes com aquest.

Avui en dia des del personal mèdic, les llevadores i les associacions prolactància esdevenen peces imprescindibles per establir vies de comunicació per a totes aquelles mares interessades en la donació. Així mateix es pretén animar a la població interessada en formar part d’aquest banc i contribuir en aquestes donacions que, en més d’una ocasió, són imprescindibles.



JUBILACIÓ TERE NUEVO

La infermera Tere Nuevo del Servei de Radioteràpia s’ha jubilat. El passat 20 de setembre tots els companys del servei i tots aquells que van voler ser-hi presents van celebrar la seva jubilació amb un sopar.

Li desitgem el millor en aquesta nota etapa que comença

Servei de Radioteràpia



DEU INVESTIGADORS ES POSEN EN MARXA PER ESTUDIAR L’EFICÀCIA DEL PROGRAMA  LLEIDATÀ NEREU DE PREVENCIÓ DE L’OBESITAT I EL SENDENTARISME INFANTILT

L’estudi durarà tres anys gràcies a una beca de l’Institut de Sant Carlos III de més de 33.000 euros.

Un total de 120 nens de sis a dotze anys participaran en un estudi que duran a terme una desena de professionals entre metges, infermeres, endocrins i nutricionistes de Lleida, que investigaran durant els pròxims tres anys l’eficàcia del programa Nereu. Es tracta d’un programa que va néixer a Lleida fa set anys i que ja ha ajudat més de 1.200 famílies en la prevenció de l’obesitat i el sedentarisme infantil.

A través d’una dotzena d’equips de Pediatria de Lleida ciutat, s’elegiran 120 nenes i nenes de sis a dotze anys entre els participants del programa Nereu el pròxim curs. Es valoraran els hàbits alimentaris, l’activitat física que duen a terme, aspectes psicològics i cardiovasculars.

L’associació Nereu és una entitat sense ànim de lucre. L’associació ha arribat a un acord amb la cadena de supermercats Plusfresc perquè aquesta es converteixi en patrocinadora del programa i s’organitzin activitats conjuntament.

El programa Nereu va ser premiat l’any 2010 per la conselleria de Salut com el millor Pla Integral de Catalunya per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable.




CONCERT A CÀRREC DEL GRUP DE MÚSICA DREAM’S QUARTET

El passat dia 9 d’agost a les 12 h, l’Hospital Arnau de Vilanova va oferir un concert als seus pacients, familiars, amics, personal i a tothom qui s’hi va voler acostar a càrrec del grup de música Dream’s Quartet, format per quatre estudiants de grau professional del Conservatori Municipal de Música de Lleida i que, aquest cop, han comptat amb la col·laboració d’altres dos companys.

Aquest concert s’ha emmarcat dins el Treball de Recerca d’un d’aquests músics, Toia Conejo González, estudiant de batxillerat de l’Institut Màrius Torres. Aquest Treball de Recerca consta d’una part teòrica que pretén reflectir l’estat actual sobre la presència de la música, tant a nivell lúdic-cultural com terapèutic, dins els hospitals de la XHUP  (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública). I d’una part pràctica que consisteix en oferir concerts a alguns hospitals per tal de contribuir de forma activa a la difusió de la música en el sí dels centres hospitalaris.




Exposicions

DE L’1 AL 10 D’OCTUBRE
MANEL UCEDA



DE L’11 AL 20 D’OCTUBRE
GEMMA FARRENY



DEL 21 AL 31 D’OCTUBRE
ÀNGELS FOLGUERA

L’artista escull el virtualisme per expressar les seves obres, combinant formes i colors per tal d’aconseguir una notable harmonia. Barreja matèries d’elements inversemblants, construeix relleus arriscats i nous que reflecteixen sentiment; representant, en realitat, part d’ella mateixa. Es tracta d’una pintura que no deixa indiferent.




Publicitat