ICS Lleida
Gestió de Serveis Sanitaris
ICS Alt Pirineu-Aran

Butlletí Gerència Territorial

ICS Lleida

Març 2018 #55

 

L’atenció primària de Lleida posa en marxa un nou projecte per millorar la prescripció d’antibiòtics

L’elevat consum d’antibiòtics a nivell mundial suposa un seriós problema de salut pública. La conseqüència de l’ús indiscriminat d’antibiòtics ocasiona que alguns bacteris hi siguin resistents a la majoria d’ells, cosa que impedeix que es pugui fer un tractament efectiu quan es presenta una infecció greu en persones. Aquesta situació alarmant està obligant a fer campanyes de conscienciació social i a buscar accions que promoguin una millor prescripció dels antibiòtics. Des de fa uns anys, es desenvolupen programes de racionalització i optimització en l’ús d’antibiòtics (PROA) que busquen millorar l’eficàcia de la qualitat assistencial i preservar l’ambient microbiològic, evitant les resistències.

 

Centres d’atenció primària de Lleida s’adhereixen al projecte Amics de la popa

El projecte Amics de la popa neix per fer visible i normalitzar l’alletament matern en els espais públics i privats, integrant aquesta pràctica a la vida quotidiana. Per aconseguir aquest objectiu cal la implicació del major nombre possible de persones i organismes públics i privats, per tal de sensibilitzar la societat sobre l’alimentació natural i la pràctica d’alletar un nadó.

 

L’EAP La Seu d’Urgell participa en el Congreso Nacional de Atención Sanitaria al Paciente Crónico

L’Equip d’Atenció Primària La Seu d’Urgell ha participat a Saragossa en el Congreso Nacional de Atención Sanitaria al Paciente Crónico, amb la presentació d’un pòster relacionat amb el concepte innovador ‘Essencial’. Es tracta d’un projecte que es va posar en marxa fa quatre anys, per donar suport a la prevenció quaternària, i que està centrat en dues línies de treball: la recomanació i la reflexió dels professionals abans de fer una actuació. L’estudi que s’ha presentat és descriptiu i poblacional, hi van participar 16.746 persones majors de 14 anys, i va tenir una durada de desembre de 2014 a desembre de 2017.

 

L’Atenció Primària de Lleida i l’Hospital Arnau celebren el Dia Internacional de les Dones

En el marc del Dia Internacional de les Dones l’Atenció Primària de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova es sumen amb actuacions diverses. L’Hospital i el CAP Onze de Setembre acullen temporalment una exposició de fotografies dins de la campanya de sensibilització que ha iniciat l’Institut Català de les Dones (ICD) per avançar en la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva eradicació.

 

Els centres d’atenció primària de Lleida van acollir l’exposició “Deixar de fumar pot ser divertit”

Els CAP de Lleida han acollit durant el mes de febrer l’exposició “Deixar de fumar pot ser divertit”, basada en el llibre del mateix nom, on s’aborden les estratègies concretes i l’humor necessaris per encoratjar i apoderar els fumadors en la seva lluita per deixar aquest hàbit.

 

Gestió Clínica: els valors de la pràctica clínica

Aquest any 2018 la gerència territorial ha decidit impulsar accions formatives relacionades en gestió clínica. En aquest sentit s’oferiran diferents cursos adreçats a professionals de l’àmbit tant clínic com no clínic. L’objectiu és formar sobre els conceptes bàsics i avançats de la gestió clínica moderna, que pretén reorientar l’activitat clínica cap a les necessitats reals dels pacients i promoure una cerca contínua de les millors pràctiques, per crear un model sanitari més eficient i amb més efectivitat clínica.

 

Guardó a la millor comunicació en un treball sobre hipertensió

La Associación Española de Enfermeria de Hipertensión y Riesgo Cardiovascular ha guardonat com millor comunicació oral de la 17ena Reunió Nacional la següent comunicació: “Adheréncia a automedida de la presión arterial electrónica en hipertensos con disposición para mejorar la gestión de la salud”.

 

Identifiquen biomarcadors que augmenten el risc cardiovascular en pacients amb malaltia renal crònica

LInvestigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han demostrat que la combinació dels nivells de tres proteïnes (l’osteoprotegerina, l’osteopontina i la citocina inflamatòriaTWEAK) augmenta la predicció d’esdeveniments cardiovasculars en pacients amb malaltia renal crònica. Gràcies a aquesta investigació, s’ha identificat que aquests biomarcadors permeten una millora en la predicció de patir una malaltia cardiovascular en pacients amb malaltia renal crònica.

 

Investigadors lleidatans busquen noves estratègies terapèutiques en el tractament de l’atàxia de Friedreich

LEl Grup de Recerca Bioquímica de l’Estrès Oxidatiu, de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), està portant a terme un nou projecte per comprendre millor l'atàxia de Friedreich —que està causada per la deficiència de frataxina, una proteïna mitocondrial. L’atàxia de Friedreich és una malaltia minoritària que afecta, aproximadament, dues persones de cada 100.000 i per a la qual, actualment, no hi ha una cura efectiva.

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de Lleida van organitzar una jornada de portes obertes per a futurs residents

“Jo també vull ser resident a Lleida” és el lema de la jornada que anualment s’organitza a la sala de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per acostar la formació sanitària especialitzada que s’imparteix a Lleida als futurs residents interessats a cursar-hi aquests estudis. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova garanteix l’activitat assistencial necessària per formar 38 residents en 26 especialitats: anàlisis clíniques (1), anatomia patològica (1), anestèsia i reanimació (3), aparell digestiu (1), cardiologia (1), cirurgia general i de l’aparell digestiu (1), cirurgia ortopèdica i traumatologia (1), dermatologia, endocrinologia i nutrició (1), farmàcia hospitalària (1), hematologia (1), infermeria obstètrica i ginecològica (3), medicina intensiva (1), medicina interna (2), nefrologia (1), neurologia (1), obstetrícia i ginecologia (3), oftalmologia (1), oncologia mèdica (1), oncologia radioteràpica (1), otorrinolaringologia (1), pediatria i àrees específiques (3), pneumologia (1), psicologia clínica (1), psiquiatria (3), radiodiagnòstic (1), urologia (1), i dermatologia (1).