octubre 2017

Butlletí núm. 50

Pediatria dels Pirineus inicia la gestió de l'activitat pediàtrica a les comarques del Pallars (Jussà i Sobirà) i a l'Alta Ribagorça

El passat dilluns, 2 d'octubre, Pediatria dels Pirineus, Societat Cooperativa Professional, va iniciar la seva activitat pediàtrica a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, ampliant així l'activitat que des del 2009 està duent a terme a la comarca de l'Alt Urgell. L'activitat, encarregada pel Servei Català de la Salut, inclou l'atenció especialitzada de pediatria a l'Hospital del Pallars i l'atenció primària pediàtrica de les quatre Àrees Bàsiques de Salut (ABS Tremp, ABS La Pobla de Segur, ABS Pallars Sobirà a Sort i ABS Alta Ribagorça al Pont de Suert). Per poder prestar aquest servei, es compta amb els quatre professionals ja existents a les ABS (Dra. Alcover, Dra. Llusà, Dra. Hernández i Dra. Sepúlveda) i es contracten dos pediatres més (Dra. Troccoli i Dra. Toscani).

Pediatria dels Pirineus té com a objectiu un model assistencial pediàtric de proximitat, alta resolució i alta accessibilitat, tant pel que fa a l’activitat presencial com no presencial. A més, té com a soci l'Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) que facilita la formació continuada dels professionals i el seguiment especialitzat dels nens i nenes en un centre amb alta tecnologia, donant suport a la consulta de casos clínics complexos entre professionals, en format presencial o telemàtic.

El projecte inclou la realització de sessions setmanals de formació amb connexió telemàtica amb la Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell, així com emprar tots els protocols d’atenció assistencial neonatològics i pediàtrics de l'HSJD. A més, els professionals podran efectuar formació a l’HSJD, segons l'oferta formativa de la seva aula de pediatria, i també rotacions per les diferents especialitats, en funció de les seves necessitats.

Des del 2009, Pediatria dels Pirineus gestiona el servei d'atenció pediàtrica, tant d'atenció primària com especialitzada, en l’àmbit de les Àrees Bàsiques de Salut de l'Alt Urgell, on desenvolupa la seva activitat assistencial en el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Seu Urgell, al CAP d’Oliana i en els consultoris locals de Coll de Nargó i Organyà. A més, Pediatria dels Pirineus presta l’atenció especialitzada pediàtrica, neonatal i gineco-obstètrica a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, amb activitat d’hospitalització, parts, cirurgia ginecològica i obstètrica, consultes externes especialitzades i urgències.

Reconeixement a Pediatria dels Pirineus

El projecte assistencial de Pediatria dels Pirineus ha rebut el reconeixement del sector sanitari amb l'atorgament del Premi a la millor experiència en la 5a Jornada del Pla de Salut de Catalunya de l'any 2015, la Placa Josep Trueta 2016 al mèrit sanitari atorgada pel Govern de la Generalitat i l'acreditació del programa d'alta precoç postpart com a Bona Pràctica Clínica de mans del Ministerio de Sanidad.

 

El Centre d’Atenció Primària Onze de Setembre és  el primer a disposar d’un caixer d’autoservei a Lleida

El Centre d’Atenció Primària Onze de Setembre de Lleida és el primer d’aquest territori a disposar d’un caixer d’autoservei a través del qual els usuaris poden realitzar algunes de les gestions relacionades amb l’atenció que reben al Centre. Aquest nou servei es pot utilitzar des del passat dia 10 d’octubre.

En una primera fase, a través del caixer els pacients poden fer les operacions següents:

  • Demanar cita prèvia per al seu professional de medicina de família, infermeria, pediatria, odontologia o treball social.
  • Consultar les visites que tinguin pendents de realitzar.
  • Imprimir una còpia del pla de medicació.
  • Imprimir els comunicats d’incapacitat temporal (IT).

Progressivament, s’hi aniran incorporant altres funcionalitats, com la informació dels professionals que treballen al Centre, una guia de serveis o la realització d’enquestes de satisfacció.

La identificació dels pacients es pot fer, tant a través de la targeta sanitària individual (TSI) com del teclat del mateix caixer.

Totes aquestes funcionalitats tenen com a finalitat agilitzar la realització de tràmits administratius sense haver d’esperar-se.

Aquest caixer d’autoservei s’anirà implantant progressivament a diversos centres del territori de Lleida.

 

L’Hospital Universitari de Santa Maria ha organitzat la 53a Jornada de Serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia dels hospitals comarcals de Catalunya

El servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida ha organitzat, per segona vegada, la Jornada de Serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia dels hospitals comarcals de Catalunya. Aquesta trobada, que se celebra cada sis mesos i que en aquesta ocasió ha arribat a la 53 ena edició, ha tingut lloc el proper 20 d’octubre al Castell del Remei, del municipi de Penelles (la Noguera).

Hi ha assistit al voltant de 100 especialistes de cirurgia ortopèdica i traumatologia, procedents de 25  hospitals comarcals catalans i d’hospitals de referència com la Vall d’Hebron i el Clínic de Barcelona. També va estar present tota la Junta Directiva de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, encapçalada pel seu president, el doctor Pere Torner.

La jornada s’ha iniciat amb una sessió clínica on s’hi ha discutit 16 casos clínics que es van s’han presentar a Catalunya els darrers mesos. A la segona part de la sessió clínica ha tingut lloc una xerrada sobre el Registre d’Artroplàsties de Catalunya on l’Hospital Universitari de Santa Maria n’és un dels impulsors.

 

La Unitat de Columna de l’Hospital Arnau organitza la segona edició del Curs de Raquis de Lleida i Pirineus

Els facultatius de la Unitat de Columna del Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida han organitzat el 3 de novembre un nou Curs de Formació en Patologia del Raquis, dins l’àmbit de les terres de Lleida i Pirineus.

L’objectiu d’aquests cursos anuals ha estat dur a terme una trobada multidisciplinària entre professionals de la salut que tinguin relació amb el tractament de la patologia raquídia a qualsevol nivell assistencial, des del maneig a Urgències o a l’atenció primària fins a l’hospitalària. La trobada pretén reflectir una concepció inclusiva i transversal de la patologia del raquis, més enllà de les visions parcials de cadascuna de les especialitats. Així mateix, l’àmplia diversitat d’especialistes que hi participaran enriqueix el diàleg i la discussió en relació amb les situacions clíniques comunes.

El tema central d’aquesta edició ha versat en el maneig de la patologia traumàtica de columna. La primera taula ha tractat els traumatismes cervicals, des de la fuetada cervical fins a les lesions medul·lars traumàtiques. La taula següent ha fet un repàs del diagnòstic i tractament de les fractures vertebrals dorsolumbars i comptarà amb la conferència magistral de Carlos Villanueva, excap de secció de la Unitat de Columna de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, que ha fet una revisió històrica i una reflexió sobre cap a on es dirigeixen els futurs tractaments d’aquesta patologia.

A la tarda, el tema tractat ha estat la fractura vertebral osteoporòtica i s’ha revisat el maneig tant des del punt de vista mèdic com des del quirúrgic. La jornada ha finalitzat amb una taula rodona conjunta entre geriatria, rehabilitació i atenció primària, amb la col·laboració oberta dels assistents, on s’ha dialogat sobre quan és indicat iniciar tractament per a l’osteoporosi després d’una fractura vertebral i quan deixa de tenir sentit aquesta profilaxi secundària.

 

Lleida acull la V Jornada de la Societat Catalana de Neurologia

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha organitzat el passat 20 d’octubre la V Jornada de la Societat Catalana de Neurologia, en col·laboració amb Gestió de Serveis Sanitaris i la Universitat de Lleida.

La Jornada, en què han participat més de 250 professionals, ha servit per debatre a través de casos clínics el diagnòstic i tractament de malalties neurològiques com ara l’ictus, l’epilèpsia, els trastorns de moviment, les demències, les malalties neuromusculars, l’esclerosi múltiple i les cefalees.

La trobada s’adreçada a tots els professionals interessats en la neurologia: neuròlegs i professionals d’altres especialitats com ara medicina de família, infermeria, medicina interna, urgències, cures intensives, rehabilitació, neuropsicologia i, també, als estudiants. Durant la Jornada es van exposar diversos casos clínics per debatre i compartir els millors tractaments.

 

El Centre d’Atenció Primària La Seu d’Urgell crea una consulta d’infermeria per ajudar els usuaris a deixar de fumar

El CAP La Seu d’Urgell ha posat en marxa una consulta d’infermeria que ajuda els usuaris a deixar de fumar i que s’ha creat després de les nombroses demandes als professionals sanitaris per aconseguir abandonar el tabac.

Un professional d’infermeria és qui condueix la consulta, que treballa segons les pautes del Programa d’atenció primària sense fum (PAPSF). S’hi ofereix ajuda tant als usuaris que estan decidits a deixar el tabac com als qui encara no han pres la decisió. S’hi fan intervencions motivacionals, s’ofereix consell i ajuda en les intervencions conductuals i en les farmacològiques per deixar de fumar i també es programen visites de seguiment.

Un dels missatges que s’hi dona és el de l’apoderament dels usuaris en la seva decisió, tot i haver-hi recaigudes. Amb cada intent augmenten les possibilitats de deixar l’hàbit. Per aquest motiu, és important realitzar les visites programades de seguiment, escoltar els consells dels professionals i estar motivat per abandonar el tabac.

El consum de tabac és la principal causa de pèrdua de salut i de mortalitat evitable en el nostre medi.  Les intervencions per deixar de fumar poden aconseguir unes taxes d’abstinència del  30 %, segons el Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme.

 

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Arnau va ser  el Comitè Local Organitzador del 59 Congrés de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va ser el Comitè Local Organitzador de la 59a edició del Congrés de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) que es va  celebrar del 18 al 20 d’octubre al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Cal destacar que, per primer cop, un hospital terciari com el lleidatà és el responsable de l’organització de l’esmentat congrés, que ja compta amb més de 1.500 persones inscrites.

Un any més, l’objectiu del congrés és comunicar els avenços científic i mèdics més rellevants de l’especialitat amb la participació d’un centenar de ponents nacionals i internacionals.

Els professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Arnau juguen un paper molt important en aquest congrés, ja que van participar com a moderadors en gairebé totes les taules rodones. Per la seva banda, el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Mateu Huguet, va assistir a la taula inaugural del congrés, el 18 d'octubre, acompanyat pel Dr. Manel Puig, cap del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Institut Germans Trias i Pujol i president de la Junta Directiva de la SEEN, i el Dr. Albert Lecube, cap del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Arnau i president del Comitè Local Organitzador del congrés

La conferència inaugural va  portar per títol Microbiota i salut metabòlica materno-fetal, a càrrec de Carmen Collado, responsable del Servei de Microbiologia de l’Hospital General Universitario de Alicante i moderada pel Dr. Albert Lecube, acompanyat pel Dr. Josep Vidal, director de l'Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l'Hospital Clínic de Barcelona i president del Comitè de Programa del congrés, i el Dr. Manel Puig.

En les diferents ponències programades fins al 20 d'octubre es van tractar aspectes relacionats amb la tiroides, diabetis, obesitat i neuroendocrinologia, així com la relació entre nutrició i càncer, entre altres temes.

 

Investigadors lleidatans demostren que l’ecografia arterial ajuda a determinar el risc de patir una malaltia cardiovascular en malalts  renals

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL) han demostrat que l’ecografia arterial (una prova econòmica, indolora i accessible) millora la predicció que els malalts renals pateixin una malaltia cardiovascular. Mitjançant l’ecografia arterial es detecten les plaques d’ateroma (greix acumulat a les artèries), un paràmetre predictor d’episodis cardiovasculars, segons han publicat a la revista Plos One.

L’estudi s’ha portat a terme amb 2.445 pacients amb malaltia renal crònica, sense antecedents de malaltia cardiovascular, de 81 centres de l’Estat espanyol, en el marc del projecte NEFRONA. A més de la visita basal, s’ha fet un seguiment a 48 mesos d’aquests pacients per poder-ne fer l’anàlisi.

La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort en la població mundial i també en els pacients amb malaltia renal crònica. ‘Els estudis dels anys 70-80 van demostrar que hi havia una sèrie de factors que distingien bastant bé les persones que tenien malaltia cardiovascular (diabetis, tabaquisme, colesterol,  edat, etc.) i amb la informació d'aquests factors es van elaborar unes fórmules de risc que intenten predir la probabilitat d'una persona de tenir un episodi cardiovascular (per ex., un infart de miocardi) en els següents anys’ ha explicat un dels investigadors i professor de la UdL, José Manuel Valdivielso. Però aquestes fórmules de risc clàssiques subestimen el risc de malaltia cardiovascular en adults amb malaltia renal crònica. Precisament, els malalts renals tenen més complicacions cardiovasculars que els no renals. Per tant, aquest estudi ha buscat una alternativa, un nou paràmetre predictor, com és l’ecografia arterial, per calcular el risc dels malalts renals.

Estudi NEFRONA

El projecte NEFRONA, Observatori Nacional de Aterosclerosi en Nefrologia, és un estudi iniciat l’any 2009 i liderat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), a través de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), i l’IRBLleida. Es tracta d’una iniciativa pionera en la investigació de les malalties arterials i en l’obtenció d'un banc de dades d’imatge i de mostres biològiques que permeten fer diversos estudis i conèixer millor la malaltia aterotrombòtica.

Fotografia: Imatge d’una tècnica realitzant una ecografia a la UDETMA

 

L’Hospital Arnau acull la tercera edició de la Jornada per a la Prevenció del Suïcidi centrada en l’origen multifactorial d'aquesta conducta

Un any més, la sala d'actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acull la Jornada per a la Prevenció del Suïcidi, el 19 d’octubre, i que organitza el Servei de Suport al Dol de Ponent, amb la col·laboració del Departament de Salut i l'Institut Català de la Salut. Amb el lema “El suïcidi: una realitat polièdrica, aquesta tercera edició se centra en l’origen multifactorial de les conductes d’autòlisi. Es tracta d’una jornada professional per a la prevenció, detecció i afrontament de la ideació i de la conducta suïcida.

En aquesta edició, s’han aplegat professionals amb experiència en aquest àmbit, es va abordar la realitat polièdrica del suïcidi. Aquest aspecte obliga a mirar-lo des de diversos prismes amb repercussió en àmbits diferents com ara l’escola, les forces de seguretat, els mitjans de comunicació, els serveis d’emergència, etc. Per això, aquesta Jornada ha tractat de la importància de la plurideterminació biològica, psicològica, social i cultural del suïcidi.

Els objectius d’aquesta edició s’han centrat, principalment, a aprofundir en les causes i els factors de risc de la conducta suïcida, donar visibilitat a la realitat de la mort per suïcidi, conèixer el suport terapèutic per a les famílies i els protocols de prevenció i analitzar les notícies sobre suïcidis que es publiquen als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

La mort per suïcidi és un greu problema de salut pública (OMS, 1970), ja que la seva prevalença ha augmentat en els darrers anys a tot el món fins al punt d’arribar a ser la primera causa de mortalitat no natural a l’Estat espanyol, situada fins i tot abans de la mortalitat per accidents de trànsit. L’any 2015 a Catalunya es van produir 526 morts per suïcidi, cosa que representa que cada dia almenys una persona hi mor per aquesta causa. Per això, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va crear el 2014 el Codi risc de suïcidi, un programa destinat a disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i fer prevenció de la repetició de temptatives suïcides en els pacients de risc elevat.

 

Fira d’Oliana

 

Notícies

MÉS DE 300 ESPECIALISTES PARTICIPEN EN EL SIMPOSI INTERNACIONAL DE DOLOR AGUT CELEBRAT A BARCELONA

El Simposi s’ha celebrat els dies 14, 15 i 16 de setembre al Paranimf de la Universitat de Barcelona, organitzat i presidit per Antonio Montero, cap de servei d’Anestesiologia, Reanimació i Clínica del Dolor de l’Hospital Arnau i professor titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

El tractament del dolor ha estat l’eix central del Simposi Internacional de Dolor Agut, que va reunir més de 300 facultatius —de diverses especialitats implicades en el tractament del dolor— procedents de països europeus i, també, americans i australians.

Entre els aspectes destacats en aquest Simposi es van  tractar temes relacionats amb el dolor a urgències, el dolor agut en persones amb càncer, la prevenció del dolor, el tractament del dolor postoperatori, l’ús de nous fàrmacs i les noves teràpies intervencionistes contra el dolor.

A l’acte inaugural hi van assistir la directora gerent de l’Institut Català de la Salut, Candela Calle; el gerent territorial de l’ICS a Lleida, Mateu Huguet, i el president del Simposi, Antonio Montero.






ELS PREMIS LITERARIS I FOTOGRÀFICS SOBRE L’OBESITAT BAROS ARRIBEN A LA SETENA EDICIÓ

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i el Grup d’Obesitat de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) convoquen aquests Premis, que tenen l’obesitat com a temàtica central.

El relat La felicidad es una cosa muy seria, d’Alicia Rodríguez Massó (Pontevedra) i la fotografia Eliminar la obesidad, d’Óscar Barrera Tévar (València) han estat els guanyadors dels Premis Baros, que aquest any arriben a la setena edició. Els premiats s’han comunicat en el marc del 59è Congrés de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), celebrat del 17 al 19 d’octubre de 2017 a Barcelona. Els Premis estan convocats pel Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i el Grup d’Obesitat de la SEEN.

En l’edició d’aquest any s’han avaluat un total de 31 manuscrits, tant en la modalitat de relat curt com de poesia, i 96 fotografies. En ambdues categories, l’eix principal és l’obesitat i l’objectiu és “transformar relats i imatges en una eina de suport per a aquelles persones que pateixen aquesta malaltia i que, molt freqüentment, es veuen estigmatitzades en la nostra societat”, explica Albert Lecube, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Arnau, coordinador dels Premis. “En realitat és una via més per expressar sentiments, lluitar contra la discriminació social i la temptació publicitària, i defensar la dignitat”, afegeix Lecube.

L’obra literària guanyadora, La felicidad es una cosa muy seria, relata les aventures d’una noia obesa que un dia es queda atrapada dins d’un taxi i s’adona que perdre pes és la solució per recuperar la salut. Els accèssits en aquesta categoria han estat concedits a dos poemes: La ciudad del amor d’Ana Sanchís Martín (València) i La dieta ideal, de Nélida Leal Rodríguez (Cadis).  En la modalitat de fotografia, també s’han concedit dos accèssits a les obres Tú puedes!, d’Ángel Atanasio Rincón (Ciudad Real), i Báscula amiga, d’Ana María Fernández Gutiérrez (Burgos).

El Primer Premi de cadascun dels dos certàmens està dotat amb 600 euros i dos accèssits de 300 euros.

Premis de fotografia


Primer Premi: Eliminar la obesidad


Accèssit: Tu puedes!


Accèssit: Báscula amiga


TREMP ACULL LA IV JORNADA DE FORMACIÓ CONTINUADA DE LABORATORI CLÍNICS DEL PIRINEU

El 17 d’octubre s’ha celebrat a l’Epicentre de Tremp la IV Jornada de Formació Continuada de Laboratori Clínics del Pirineu, una activitat organitzada pels laboratori dels hospitals comarcals dels Pirineus amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic.

Durant la jornada s’han tractat temes com les tècniques moleculars en el diagnòstic de les infeccions de transmissió sexual, els biomarcadors cardíacs, la importància de la citologia de sang perifèrica en el diagnòstic inicial dels pacients amb malalties hematològiques i no hematològiques, la prova d’hemoglobina en femta i les urgències i el laboratori clínic.

La jornada es realitza cada dos anys i va néixer amb la intenció d’apropar la formació als professionals dels laboratoris organitzadors. En les darreres edicions s’ha consolidat en el calendari de les activitats formatives de les especialitats del laboratori clínic amb l’assistència de professionals, no només del Pirineus, sinó de tot Catalunya.




TREMP ACULL LA JORNADA DE COMPETÈNCIA MENTAL EN L’ADULT I EL MENOR

El dia 20 d’octubre ha tingut lloc a l’Epicentre de Tremp la Jornada de competència mental en l’adult i el menor: concepte, problemes i abordatge. La trobada és fruit de la col·laboració entre el Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris, i la Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran de l'Institut Català de la Salut.

La Jornada té l’objectiu de donar resposta a la demanda de professionals d’actualitzar coneixements no només en l’àmbit científic i tècnic, sinó també en aspectes que impliquen decisions compartides i diferents valoracions morals, a l’hora que es crea un espai de reflexió i diàleg sobre els aspectes ètics de l’assistència.

A més, la Jornada també permet actualitzar coneixements entre professionals que atenen pacients psiquiàtrics de manera esporàdica i tenen dificultats per a resoldre qüestions, entre els professionals que atenen menors, respecte a l’autonomia en la presa de decisions sanitàries i crear un espai de reflexió sobre aspectes ètics de l’assistència a persones no competents.

La Jornada s’adreça a professionals de l’àmbit hospitalari d’atenció aguda, atenció primària, SEM, salut mental, residències geriàtriques i atenció sociosanitària, metges i metgesses de família i especialistes, personal d’infermeria, treballadors socials, zeladors, auxiliars, professionals dels serveis socials, mossos d’esquadra, representants d’associacions i professionals de l’àmbit de l’educació.


LA MEDICINA TRANSLACIONAL I EL TRACTAMENT DE LES FERIDES CENTREN L’INTERÈS DE LA 6A JORNADA MONOGRÀFICA NACIONAL DE LA SOCIETAT ESPANYOLA DE FERIDES

La Societat Espanyola de Ferides, Sociedad Española de Heridas (SEHER), ha organitzat el dia 7 d’octubre, al Palau de Congressos de La Llotja de Lleida, la 6a Jornada Monogràfica Nacional sobre els reptes de futur del tractament de les ferides. La trobada s’ha centrat principalment en la investigació de la cura de les ferides, amb un interès especial per l’ús d’apòsits de plata en el seu tractament.

A més, també hi ha hagut tallers dedicats a la formació en investigació, redacció d’articles científics i projectes d’investigació.

Professionals del Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i del Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA) de Lleida han assistit a la Jornada.


EL SERVEI DE CIRURGIA DE L’HOSPITAL ARNAU ORGANITZA UNA NOVA EDICIÓ DEL CURS DE CIRURGIA DE LA PARET ABDOMINAL

El 27 i 28 de setembre ha tingut lloc una nova edició del Curs de Cirurgia de la Paret Abdominal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, de caràcter semestral, dirigit per Rafael Villalobos Mori, facultatiu especialista responsable de la Unitat de Paret Abdominal. En aquesta edició hi ha assistit al Curs cirurgians procedents de l’Iran, que han participat participar en diverses tècniques quirúrgiques en la cirurgia de la paret abdominal.

Aquests cursos, ja consolidats a l’Hospital, faciliten les vies de comunicació per difondre més fàcilment, a diversos països del món, les noves tècniques que es van implementant. Des de fa uns anys, la Unitat de Paret Abdominal de l’Hospital Arnau es va constituint com un referent a l’avantguarda mundial de les tècniques en cirurgia de la paret abdominal.




LA GRANADELLA ORGANITZA DIFERENTS ACTIVITATS EN EL MARC DEL DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER AMB LA PARTICIPACIÓ DE PROFESSIONALS DEL CAP DE LA LOCALITAT

En el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre,  el Centre de Serveis Integrals per a la Gent Gran de Les Garrigues, ubicat al municipi de La Granadella, conjuntament amb professionals del Centre d’Atenció Primària (CAP) del municipi i el suport de l’Ajuntament de La Granadella, han organitzat diferents xerrades i activitats per donar a conèixer una mica més aquesta malaltia.

El dia 11 d’octubre, van fer l’última activitat de les quatre que s'han organitzat. Totes les activitat han estat un èxit de participació.

El dia 20 de setembre van començar amb una xerrada de l’Associació Dret a Morir Dignament,  al Centre de Serveis, on es va parlar del document de  voluntats anticipades i es va donar informació interessant sobre com dur-lo a terme i els beneficis de tenir-ho fet. Després, el dia 27, van continuar amb una altra xerrada, titulada “La Llei de la Dependència i els recursos a l’actualitat”, impartida per Cristina Teixidó, directora del Centre de Serveis, i Rebeca Rodríguez, treballadora social de l’Àrea Bàsica de Salut de La Granadella, que van donar informació sobre com sol·licitar i disposar dels recursos disponibles, explicant també tots els que ofereix el Centre de Serveis.

El dimecres dia 4 al matí van organitzar una Caminada Saludable fins al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), junt amb els nens de l’escola municipal i tota la gent que s’hi va voler afegir. Allí, el personal sanitari del CAP va presentar una piràmide alimentària, que van treballar tots junts per aprendre i recordar quins són els aliments que podem menjar a diari i quins  són els més superflus i menys saludables. En aquesta activitat, l’Ajuntament de La Granadella va col·laborar aportant fruita i pa amb oli i xocolata per esmorzar per a tothom.

Finalment, el dimecres dia 11 d’octubre van fer un cinefòrum a la sala d’audiovisuals del Centre Cívic de La Granadella, on es va visionar el curtmetratge “Algo queda”, on una filla es fa càrrec de la seva mare malalta d’Alzheimer. Hi va haver una convidada estrella, la Laia Remolà, psicòloga de l’Associació de Familiars d’Alzheimer  de Lleida (AFALL), amb qui posteriorment es va fer un col·loqui i es van resoldre dubtes sobre la malaltia i la seva prevenció.




PARTICIPACIÓ DE LA DRA. TOÑY CASTILLO AL CONGRÉS INTERNACIONAL DE PEDAGOGIA HOSPITALÀRIA DE BOGOTÀ, COLÒMBIA

El passat mes de setembre, la doctora Toñy Castillo, juntament amb la seva companya i coautora del llibre “Voces silenciosas”, han assistit al Congrés Internacional de Pedagogia Hospitalària de Bogotà, Colòmbia.

La doctora va assistir al Congrés del qual va rebre invitació per fer una conferència sobre la literatura, eina didàctica com a teràpia per curar, pal·liar o consolar, juntament amb el seu llibre titulat “Voces silenciosas”, temàtica del qual tracta de l’assetjament escolar.

El Bullying és un problema real que està present a les escoles. Per aquest motiu, la dra. Toñy Castillo, va decidir centrar el llibre en aquest tipus d’assetjament que quantitat de gent pateix actualment.

La dra. Castillo, no solament va tindre l’oportunitat de col·laborar i parlar en un auditori, sinó que també va poder contemplar com nens de l’hospital de cardiologia infantil cantaven amb l’orquestra filharmònica dins de l’aula hospitalària.

Després d’aquesta experiència plena de sentiment i gratitud, sol els hi queda donar les gràcies pel tracte obtingut i la gran acollida que els hi van brindar.




25È ANIVERSARI D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA HOSPITALITZADA A L’HOSPITAL ARNAU

Creu Roja Joventut Lleida ja fa 25 anys que totes les tardes i dissabtes matí desenvolupa aquest projecte oferint activitats a tota la infància que es troba hospitalitzada amb l’objectiu de compensar les seves necessitats afectives, relacionals i lúdiques amenitzant així l’estada a l’hospital del nen o la nena.

Al mes d’octubre ho van celebrar d’una manera especial: han sortit de la planta i ho han celebrati a la Sala d’Actes de l’Hospital, per realitzar un acte de reconeixement a la tasca de tot el voluntariat del projecte i a la vegada d’altres entitats col·laboradores. Una tarda en la que podrem descobrir quina és “L’acció voluntària en l’àmbit hospitalari”.




LA GRANADELLA ORGANITZA DIFERENTS ACTIVITATS EN EL MARC DEL DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER AMB LA PARTICIPACIÓ DE PROFESSIONALS DEL CAP DE LA LOCALITAT

En el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre,  el Centre de Serveis Integrals per a la Gent Gran de Les Garrigues, ubicat al municipi de La Granadella, conjuntament amb professionals del Centre d’Atenció Primària (CAP) del municipi i el suport de l’Ajuntament de La Granadella, han organitzat diferents xerrades i activitats per donar a conèixer una mica més aquesta malaltia.

El dia 11 d’octubre, van fer l’última activitat de les quatre que s'han organitzat. Totes les activitat han estat un èxit de participació.

El dia 20 de setembre van començar amb una xerrada de l’Associació Dret a Morir Dignament,  al Centre de Serveis, on es va parlar del document de  voluntats anticipades i es va donar informació interessant sobre com dur-lo a terme i els beneficis de tenir-ho fet. Després, el dia 27, van continuar amb una altra xerrada, titulada “La Llei de la Dependència i els recursos a l’actualitat”, impartida per Cristina Teixidó, directora del Centre de Serveis, i Rebeca Rodríguez, treballadora social de l’Àrea Bàsica de Salut de La Granadella, que van donar informació sobre com sol·licitar i disposar dels recursos disponibles, explicant també tots els que ofereix el Centre de Serveis.

El dimecres dia 4 al matí van organitzar una Caminada Saludable fins al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), junt amb els nens de l’escola municipal i tota la gent que s’hi va voler afegir. Allí, el personal sanitari del CAP va presentar una piràmide alimentària, que van treballar tots junts per aprendre i recordar quins són els aliments que podem menjar a diari i quins  són els més superflus i menys saludables. En aquesta activitat, l’Ajuntament de La Granadella va col·laborar aportant fruita i pa amb oli i xocolata per esmorzar per a tothom.

Finalment, el dimecres dia 11 d’octubre van fer un cinefòrum a la sala d’audiovisuals del Centre Cívic de La Granadella, on es va visionar el curtmetratge “Algo queda”, on una filla es fa càrrec de la seva mare malalta d’Alzheimer. Hi va haver una convidada estrella, la Laia Remolà, psicòloga de l’Associació de Familiars d’Alzheimer  de Lleida (AFALL), amb qui posteriorment es va fer un col·loqui i es van resoldre dubtes sobre la malaltia i la seva prevenció.




Exposicions

EXPOSICIÓ A L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA

Des del dia 2 d’octubre i fins el 15 del mateix mes Jacint Vilà Guamis, pintor autodidacta, va exposar a la Sala d’Exposicions de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

La seva pintura està basada en la natura a través de la figura paisatgista. L’autor considera l’arbre com a expressió de vida. Els colors vius de la seva obra potencien el cromatisme propi de la naturalesa.

La trajectòria de Jacint Vilà en el món artístic és molt recent i aquesta és la seva segona exposició.




Publicitat



App CatSalut Respon