setembre 2013

Butlletí núm. 5

Lleida posa en marxa una unitat multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos

Aquests malalts tenen en comú que necessiten una resposta complexa a llarg termini, coordinada per diferents professionals sanitaris i que inclogui assistència social

Lleida ha creat una unitat funcional multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos que es denomina Atenció al Pacient Crònic i Continuïtat Assistencial (APCICA). En aquesta unitat treballa conjuntament i de manera integrada l’atenció primària i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Seguint aquesta línia, s’ha establert un  model d’atenció integral, integrat i interdisciplinari, centrat en la persona i la seva família, que garanteix la continuïtat assistencial, facilita la prestació de serveis adequats a les necessitats de la persona dins el seu entorn, evita els trasllats innecessaris a serveis d’urgències  i els llargs internaments hospitalaris.

Aquesta unitat funcional té tres pilars fonamentals:

El primer és la gestió de casos, que consisteix a fer la valoració integral de la persona i del seu entorn (dels cuidadors), conjuntament amb tots els professionals implicats en el cas, i l’elaboració, de manera consensuada, d’un Pla d’atenció personalitzat per tal de garantir una continuïtat assistencial coordinada entre els diferents nivells d’assistència.

El segon pilar és l’Equip de Suport a Domicili (ESAD). Es tracta d’un equip format per personal d’infermeria i personal facultatiu d’atenció primària i d’hospital que realitza una atenció intermèdia, de transició entre els dos àmbits.

Finalment, com a tercer pilar, hi ha l’Hospital de Dia Polivalent, que ofereix una atenció limitada en el temps per a l’estabilització i/o l’administració de tractaments específics. El pacient torna al seu domicili després del tractament i el seguiment es fa des de l’ Atenció Primària.

 

L’ICS valora positivament el posicionament de la CAMFiC sobre el projecte de reformulació

Les experiències demostratives a Lleida i Girona es posaran en marxa un cop el Parlament aprovi les modificacions legislatives previstes

L’Institut Català de la Salut valora positivament el posicionament de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) en relació amb el projecte de transformació de la institució.

Cal recordar que, el mes de febrer de 2012, el Consell d’Administració de l’ICS va aprovar l’inici del projecte de reformulació de l’empresa pública amb l’objectiu de donar compliment als principis que fixa la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l’Institut Català de la Salut, aprovada amb el consens de tots els grups parlamentaris i fins ara molt parcialment desplegada.

El projecte pretén fer de l’ICS una veritable empresa pública més àgil, descentralitzada, eficient, sostenible, competitiva, adaptable als canvis i propera a les necessitats assistencials de la població. Una empresa pública més adaptada al model sanitari català, que disposi dels mateixos instruments de gestió que la resta d’empreses públiques del sector.

Per aconseguir aquesta transformació és imprescindible que l’actual model organitzatiu evolucioni cap a un model de descentralització que apropi la gestió al territori i que faciliti les aliances estratègiques amb la resta de centres sanitaris de cada regió sanitària. I tot això, es vol fer mantenint de manera centralitzada les economies d’escala i altres elements estratègics que aportin valor al conjunt (com ara els sistemes d’informació, la logística, els serveis de suport o les polítiques d’inversions), i comptant amb els mecanismes públics necessaris per garantir la transparència, el control financer i l’equitat dels serveis.

La voluntat és fer una transició progressiva d’un ICS amb característiques d’organisme administratiu a un Grup ICS format per entitats filials hospitalàries i entitats filials d’atenció primària descentralitzades, amb autonomia de gestió i personalitat jurídica pròpia. Aquestes entitats seran propietat de l’ICS i, per tant, de titularitat exclusivament pública.

La gradualitat és un element fonamental en aquest procés de transformació. Per això el Consell d’Administració de l’ICS va acordar autoritzar l’inici dels tràmits administratius necessaris per a la creació de dues entitats filials de l’ICS amb personalitat jurídica pròpia i màxima autonomia de gestió.

L’hospital i els equips d’atenció primària que iniciaran les experiències demostratives són l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i el conjunt dels 26 equips d’atenció primària de l’ICS a Girona. Aquestes experiències demostratives es posaran en marxa un cop el Parlament de Catalunya aprovi les modificacions legislatives previstes.

 

El CAP Rambla Ferran aposta amb força per la inclusió de les noves tecnologies en el camp de la salut

Des de l’any 2011, el centre Rambla Ferran està duent a terme diverses accions de comunicació basades en l’aplicació de noves tecnologies i l’ús de les xarxes socials.

L’any 2011 aquest centre va ser pioner en la instauració de diversos sistemes de comunicació entre professionals i usuaris, mitjançant el correu electrònic i altres vies complementàries, com ara l’aplicació Skype i les xarxes socials (creació d’un perfil de Twitter, una pàgina de Facebook i un blog del centre).

Els professionals més implicats en aquest tema han decidit fer un pas més i oferir la possibilitat de dur a terme tràmits en línia a través del blog. Amb aquest projecte es pretén que l’usuari no es desplaci al centre per realitzar els tràmits més habituals, com ara la programació per a unitats específiques (revisions de pediatria,  Unitat del Tabac) o, fins i tot, per a especialistes de l’hospital. Així mateix, el projecte ofereix la possibilitat que la persona usuària disposi d’altres informacions d’interès per a realitzar diferents tramitacions als usuaris com poden ser la petició de l’historial clínic del pacient, la reposició de la targeta sanitària individual, els justificants d’assistència, l’enviament de receptes electròniques sempre que no suposi un canvi de medicació, l’estat d’espera de les proves complementàries, els resultats de diversos proves, els enviaments dels resultats del SINTROM, entre altres. Per tal de poder realitzar totes aquestes trameses, els usuaris han d’haver signat prèviament l’Econsentiment que autorutza els professionals l’enviament d’informació administrativa i sanitària al correu electrònic dels usuaris amb una clau de seguretat individualitzada.

D’aquesta manera s’intenta, a més de facilitar els tràmits burocràtics als usuaris, reordenar els fluxos de pacients i les seves peticions, i minimitzar les cues als taulells d’administració, amb l’objectiu final de facilitar al màxim les gestions i augmentar l’accessibilitat dels usuaris al sistema sanitari.

 

La Llotja va celebrar la Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeres de Control d’Infecció

La trobada, que es va dur a terme el 13 de juny, és la IV Jornada estatal i la VI catalana

El Palau de Congressos de la Llotja de Lleida va acollir el dia 13 de juny ,la Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeres de Control d’Infecció (ACICI). La Jornada es va centrar en el maneig dels anomenats bacteris multiresistents, tema que es va abordar des de diferents perspectives: la prevenció de les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària i la situació actual i la  perspectiva de futur, tant des del punt de vista hospitalari, d’atenció primària i sociosanitari. En aquest darrer camp, Lleida ha estat pionera en l’elaboració d’un programa de prevenció conjunt per a tot l’àmbit territorial. La conferència inaugural va anar a càrrec del doctor Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia i director de Qualitat i Seguretat Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona. Entre els professionals que hi van participarar en les diferents ponències hi havia treballadors de la regió sanitària i especialistes de diversos hospitals de Catalunya.


 

GSS organitza la IV Jornada d’Actualització Terapèutica en Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple de GSS

El passat 16 de febrer va tenir lloc a la facultat de Medicina la IV Jornada d’Actualització Terapèutica en Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple organitzada per la Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), el cap de Reumatologia Lluís Rosselló i Carme Campoy, coordinadora de la Unitat de Fibromiàlgia de l’Hospital Santa Maria de Lleida. La jornada es va centrar en la repercussió laboral dels pacients que sofreixen un dolor generalitzat que molt sovint impedeix fer vida normal, tot i que no està considerada com una malaltia discapacitant.

Després de la inauguració, es va fer l’entrega de Premis del II Concurs de Relat als tres relats escollits guanyadors. En la jornada van assistir-hi la infermera i musicoterapeuta Montse Poch, de l’Hospital Santa Maria, psicòlegs, fisioterapeutes i neropsicòlegs. Així mateix, es va comptar amb la presència de treballadors de l’Atenció Primària i de l’especialtzada, així com també de jutges, advocats i forenses que tenen relació directa amb els afectats per aquestes .

 

L’Arnau commemora el Dia del Donant

El 5 de juny de 2013, es va  celebrar el Dia del Donant. Amb aquesta diada es va homenatjar totes les persones, institucions, organitzacions i associacions que fan possible que cents de persones tinguin l’oportunitat d’una vida millor gràcies al trasplantament.

L’Estat espanyol, amb gairebé 35 donants per milió d’habitants, continua sent líder mundial i referent internacional en l’àmbit de la donació i el trasplantament. A Catalunya, en el darrer any, 381 persones van donar els seus òrgans, cosa que ha permès que s’hagin fet 873 trasplantaments. El trasplantament de ronyó és el més freqüent, amb 560 implants; seguit del de fetge, amb 180 implants. S’han realitzat també 52 implants de cor, 66 de pulmó i 15 de pàncrees. La generositat dels ciutadans ha fet possible que aquestes intervencions s’hagin dut a terme.  A Lleida, 45 persones van poder rebre un trasplantament durant l’any 2012, però 49 més continuaven en espera d’un òrgan.

Amb motiu d’aquest dia, l’Hospital Arnau de Vilanova va col·locar una taula informativa al vestíbul del centre per agrair l’altruisme de tots els donants i per donar a conèixer la importància de la donació.

 

Lleida va acollir la reunió d’experts en patologia cerebrovascular

La reunió va tenir lloc el passat 28 de juny de 2013

Des de fa diversos anys, la Societat Catalana de Neurologia organitza la reunió d’experts en patologia cerebrovascular que aquest mes de juny ha tingut lloc a Lleida. Els experts es troben periòdicament a diversos hospitals catalans per discutir projectes d’investigació i casos relacionats amb la patologia cerebrovascular.

Actualment, la reunió se celebra amb una periodicitat anual i aquest any va tenir lloc a Lleida el passat 28 de juny , a la Unitat docent de la Facultat de Medicina de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

A la reunió, hi van assistir el gerent territorial de l’ICS a Lleida, Jaume Capdevila, i els doctors Jordi Sanahuja i Francesc Purroy, facultatius especialistes del Servei de Neurologia de l’Arnau. 

 

L’Hospital Arnau dissenya un circuit mèdic per tractar pacients amb ELA

El centre seguirà l’exemple de l’Hospital Sant Pau i l’Hospital de Bellvitge però adaptant-ho a les característiques de Lleida.

L’Arnau de Vilanova de Lleida va iniciar un circuit mèdic que permetrà augmentar la qualitat de vida dels pacients afectats d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa de les motoneurones del sistema nerviós que actualment és incurable i afecta a una dotzena de lleidatans. Aquesta coordinació proporcionarà una atenció més ràpida, completa y eficient per al pacient, i estarà format per un equip d’especialistes en rehabilitació, fisioterapeutes, un terapeuta ocupacional, un neuropsicòleg, una logopeda, una psicòloga, una infermera, una treballadora social i un tècnic ortopèdic.

Els afectats d’ELA solen tenir una esperança de vida d’entre 3 i 5 anys des de que es presenten els primer símptomes i es diagnostica. Quan les millores es posin en marxa, tots els pacients que sofreixin aquesta malaltia seran remesos de caràcter urgent a l’Hospital Miquel Martí i Pol, ubicat a l’Arnau, on es durà a terme el tractament neurorehabilitador, que servirà, entre altres coses, per prevenir complicacions, disminuir la capacitat o promoure l’autonomia del pacient.

El projecte es va iniciar fa un any pel neuròleg i especialista en les malalties de les motoneurones el Dr. Marc Boix, i el Dr. Miguel Castellano, actual referent del programa, especialista del servei de rehabilitació de Gestió de Serveis Sanitaris i l’Hospital Miquel Martí i Pol.

 

Es celebra la primer part del X Curs d’Actualització en Patologia i Terapèutica Medicoquirúrgica 2013

La Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir, el passat 17 d’abril, la X Jornada del Curs d’actualització en Patologia i Terapèutica Medicoquirúrgica en el tractament mèdic dels dolors cervicals. Aquesta primera part del curs va ser coordinada per Pere Nogués, cap de secció de Neurocirurgia de l’Hospital, i hi van participar els ponents Ramón Jové, facultatiu especialista del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia; Roberto Noboa, facultatiu especialista en Neurocirurgia; i Xavier Vilà, cap de servei de la secció d’Anestesiologia.

 

Notícies

ENTREGA DE PREMIS A L’ASSOCIACIÓ ADIMA

En motiu de la celebració de les I Jornades Científiques de Tècnic Superior Sanitari, celebrades a Lloret de Mar els dies 8 i 9 de juny, l’Associació de Dones Intervingudes de Mama de Lleida (ADIMA) va rebre una aportació de 200€. Aquest premi pretén agrair la col·laboració de l’associació i la tasca realitzada en el presentació del pòster “Comparación de dos técnicas para determinar la amplificación del Gen Her2-Neu en càncer de mama” dels autors Encarnación de la Torre Tejedor, Juan José Galán Moreno, María José Trujillo Pérez, Yolanda Rodríguez Díez; de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón de Barcelona.

Aquest reconeixement va ser a càrrec de FETESS, la Federació Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris.




L’ASSOCIACIÓ ESPANYOLA CONTRA EL CÀNCER INSTAL·LA UNA TAULA PETITÒRIA A L’ARNAU

El dia 8 de maig l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), va col·locar una taula informativa a l’exterior de l’Hospital Arnau, que va ser atesa pels voluntaris del mateix hospital. Com cada any, l’AECC organitza una col·lecta en benefici de l’Associació instal·lant una taula petitòria prop de l’hospital amb l’objectiu de conscienciar i informar als interessats sobre aquesta malaltia que cada any afecta a tanta gent.



JORNADA A BALAGUER EN ATENCIÓ URGENT AL PACIENT GERIÀTRIC

El passat 16 de maig va tenir lloc a Balaguer la Jornada d’actualització en atenció urgent al pacient geriàtric i en el procés final de la vida, organitzada des del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de Balaguer, amb el suport de la Direcció Territorial del SEM a Lleida.

La jornada, destinada als professionals assistencials del SEM, tenia l’objectiu d’actualitzar els coneixements i la pràctica assistencial en l’atenció de pacients geriàtrics, sobretot al final de vida; a més de treballar la introducció a les eines de suport emocional per als professionals d’emergències. En l’acte d’inauguració hi van participar la directora de la Gestió de Serveis Sanitaris, Anna Aran i un metge del SEM, Josep M. Lara.


LA CONSULTA DE MEDICINA TROPICAL DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA ES COMPLEMENTA AMB EL PROGRAMA DE SALUT INTERNACIONAL DE L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT  (PROSICS LLEIDA)

La unitat està en funcionament des de l’any 2005 i treballa conjuntament amb el Centre de Vacunacions Internacional Eixample

La consulta de Medicina Tropical de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, des de l'any 2005, forma part del Programa de salut internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS Lleida) i treballa de forma conjunta amb el Centre de Vacunacions Internacionals Eixample.

La seva finalitat és donar assistència a les persones que pateixen algun problema de salut, com ara febre, diarrea i afectació de la pell entre d’altres, sobretot a la tornada d’un viatge a una zona tropical i als immigrants portadors d’alguna malaltia pròpia de la zona d’origen, principalment malària i parasitosi en les persones subsaharianes i malaltia de Chagas en les llatinoamericanes.

Abans d’emprendre un viatge internacional es recomana fer una consulta preventiva. Principalment es tracta de vacunacions, profilaxi de malària i consells bàsics per preservar la salut. Aquestes consultes es poden realitzar al Centre de Vacunacions Internacionals Eixample. Cal tenir present que si durant el viatge o a la tornada d’aquest s’ha patit o es presenta algun símptoma que pugui relacionar-s’hi, és convenient que el més aviat possible l'usuari es posi en contacte amb la consulta de Medicina Tropical.


L'AULA HOSPITALÀRIA DR. ANTONI CAMBRODÍ DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA COL·LABORA AMB EL PROJECTE IMPLICAT I LLEURE I CULTURA

Es tracta d’un projecte lligat a la Marató de TV3 i que té com a objectiu fonamental treballar la solidaritat a les aules

Des de l’Aula Hospitalària de l’Arnau es treballa intensament amb col·laboració del Projecte Implica’t, fruit d’un equip de persones generoses, solidàries i compromeses vinculades amb el món de l’educació.

El projecte Implica’t  abraça totes les àrees i nivells educatius, a la vegada que  presenta un ampli ventall de  materials, tant de difusió i sensibilització com d’ajuda a la Marató. És un projecte adreçat a tots els centres educatius de Catalunya i que es treballa conjuntament des de la xarxa.


ACTIVITAT D’ESTIU PROGRAMA NEREU

El passat  29 de Juny es va celebrar una de les activitats familiars organitzades pel programa NEREU amb la Visita al Parc aquàtic de Aquópolis en La Pineda (Costa Daurada).

A la jornada van asistir un total de 68 participants del programa Nereu.



CARTA D'AGRAÏMENT AL PERSONAL DE LA U.V.I. DE L'HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA



Exposicions

DE L’1 AL 10 DE JULIOL
SANTIAGO LORENTE



DEL 14 AL 21 DE JULIOL
NOEMÍ ROIG



DEL 22 AL 31 DE JULIOL
SERGIO URIBE



DE L’1 AL 18 D’AGOST
JOANA GILART



DEL 22 AL 31 D’AGOST
MIRADES DE L’ÍNDIA



DE L’1 AL 10 DE SETEMBRE
TERESA SANTANDREU



DE L’11 AL 20 DE SETEMBRE
RESIDÈNCIA GENT GRAN DE BALÀFIA



DEL 21 AL 30 DE SETEMBRE
JESSICA BELLÍ (JOIES D’ARTESANIA)




Publicitat