juny 2017

Butlletí núm. 47

El Laboratori Territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida compleix 15 anys

El passat dia 2 de juny va tenir lloc un acte commemoratiu per celebrar que fa 15 anys que es va crear el Laboratori Territorial de l’ICS a Lleida. Va comptar amb la presència dels professionals en actiu i també dels jubilats que han treballat durant aquests anys al Laboratori.

El Laboratori Territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida va ser el primer de Catalunya a implantar aquest model que, durant els darrers anys, s’ha anat estenent a la resta de territoris.

Aquest Laboratori realitza una activitat directa i de referència per a la majoria de centres sanitaris de Lleida —amb 180.000 pacients atesos i més de 6,5 milions de determinacions anuals— i és pioner en model organitzatiu i acreditació en qualitat.

És un laboratori modern, dotat dels darrers avenços en tecnologia i robotització, que disposa de sistemes d’informació que permeten la gestió dels processos i la comunicació immediata de resultats i on treballen professionals molt qualificats i oberts al futur.

La recerca, clínica i bàsica, i la docència en són també trets fonamentals, amb
una important participació en xarxes estatals i internacionals.

El treball dut a terme en col·laboració amb els altres laboratoris de l’ICS ha estat recentment reconegut com a ‘Experiència certificada’ per l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat (OIGS) a Catalunya.

 

La Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria fa un estudi sobre el tabac per cargolar

El consum de tabac és un dels factors de risc evitables d’aquesta addicció, que és la que causa més malalties i mortalitat al món. Darrerament, hi ha diversos canvis en l’oferta de tabac que tenen repercussió entre les persones que en fumen. Aquest és el cas del tabac per cargolar, que s’està oferint al mercat  amb la pretesa publicitat que és “natural”, “alternatiu” o “menys perjudicial”.

A Europa s’estima que la prevalença de consum del tabac per cargolar entre els fumadors és del 18%. A l’Estat espanyol és del 13,2 %. Això ha obligat a fer estudis sobre aquesta modalitat, ja que l’evidència i la pràctica de cada dia no fan pensar que el seu consum sigui una solució als problemes de salut que genera el fet de fumar.

Segons els darrers estudis en què s’han investigat i analitzat els components d’aquest tabac, els continguts de nicotina arriben al 70%, els de quitrà al 85 % i els de monòxid de carboni (CO) al 84%. Tot això, en comparació amb el tabac comercial. El 67 % de les marques no mostren els components de nicotina ni de quitrà que contenen. El 100 % de les marques no mostren els seus continguts de monòxid de carboni (CO).

Segons les dades de la Unitat de Tabaquisme, fruit de l’avaluació de 300 persones que van iniciar tractament de deshabituació a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida durant l’any 2016, la proporció de persones que utilitzen aquest tipus de tabac és del 8,1%.

Una de les mesures que s’utilitzen per valorar el nivell d’intoxicació per fum és registrar el grau de monòxid de carboni que presenten els pacients quan encara fumen. Cal recordar que aquest gas és altament perillós i perjudicial per a la salut de les persones i del medi ambient (el fum del tabac conté, descrites, 4.700 substàncies diferents i totes elles amb diversos graus de perillositat). El nivell de monòxid de carboni que es considera de risc en persones fumadores és de 20 parts per milió (ppm). Les persones que fumen tabac comercial en tenen una mitjana de 24,53 ppm. Les persones que consumeixen tabac per cargolar (aquest 8,1%) tenen una concentració de 27,31 ppm.

Segons això, podem confirmar les dades obtingudes en altres estudis sobre l’elevada toxicitat d’aquest tabac. Cal remarcar, per altra part, que en cap lloc s’avisa ni es parla d’aquest greu perill.

Consum de tabac per cargolar i tabac comercial

Dades de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria Lleida

Mesures de monòxid de carboni entre els dos tipus de tabac

Dades de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria Lleida

 

Front comú de tots els centres sanitaris i educatius de Lleida en la batalla contra el tabac

Els 22 centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari Santa Maria i tots els centres educatius de Lleida, han organitzat centenars d’activitats de manera conjunta i coordinada amb motiu de la Setmana Sense Fum 2017.

Totes les propostes uneixen la lluita contra el tabac i la promoció de l’activitat física com a factors de salut. En aquest sentit, tal com ha destacat la tècnica de l’Agència de Salut Pública Anna Miranda, “la iniciativa central i que va concloure la setmana el  passat 31 de maig, serà la caminada Menys fumar i més caminar, un recorregut urbà i accessible d’una hora per a tots els nivells que sortirà de la seu de la Creu de Roja de Lleida  on esperem més de 200 inscrits”.

1.200 pacients a la Unitat de Tabaquisme

Per la seva banda, Francesc Abella, cap de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM, va explicar que fa 12 anys que es participa en la Setmana sense Fum assessorant les institucions implicades i va destacar especialment la col·laboració amb l’atenció primària ja que permet arribar directament a l’usuari en la prevenció i tractament contra el tabaquisme. “A Catalunya, cada hora mor una persona per culpa del tabac, per tant requereix l’atenció de tots”. Va recordar també que la Unitat de Tabaquisme atén cada any 300 noves primeres visites amb un total de 1.200 pacients des de que es va posar en funcionament.

Alícia Perera, infermera del CAP Primer de Maig de Lleida i coordinadora de Tabac de l’àmbit Lleida, va explicar que, per commemorar el 15è aniversari del programa d'Atenció Primària sense Fum, es van elaborar dos noves guies per deixar de fumar: una, adreçada a persones fumadores i, l’altra, als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho. També va detallar que tots els CAP (22) i hospitals de la Regió Sanitària tindran una taula informativa i de sensibilització. Així mateix, va destacar altres activitats com xerrades per a adults en casals, centres esportius i centres de salut; la difusió d’informació en els diferents perfils de les xarxes socials (Facebook, Twitter @sensefumlleida, Instagram), blogs i webs corporatives així com en les pantalles de tots els centres sanitaris o l’edició d’un punt de llibre. Pel que fa als centres educatius, mitjançant tallers i jocs, es va abordar de manera més crítica aspectes del tabaquisme com la influència dels amics, la llibertat d’escollir o els beneficis de no fumar.

Creació de la delegació de Lleida de l’SCATT

Finalment, Àngela Martínez Picó, presidenta de l’SCATT, va mostrar la seva satisfacció per la recent creació de la delegació de Lleida de l’SCATT, amb Francesc Abella com a vocal. “El simpòsium que es va celebrar va ser la primera de les iniciatives de l’SCATT a Lleida que té l’objectiu de formar en la vessant científica tots els professionals sanitaris, no només metges i infermers, sinó també psicòlegs, farmacèutics... sobre la malaltia crònica del tabaquisme”.

La jornada va constar de tres ponències:

Fisiologia de l’addicció. El cas del tabac, a càrrec de Xavier Samper, metge, especialista en addiccions (HUSM)
Avenços en el Model Cognitiu Conductual, a càrrec de Salvador Gallart,  psicòleg clínic (HUSM)
L’Entrevista Motivacional a càrrec de Teresa Garriga, infermera en Salut Mental (HUSM)

Taula informativa a Lleida per commemorar el Dia Mundial sense Tabac

Per commemorar el Dia Mundial sense Tabac el CAP Eixample, juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida, han organitzat el  passat 31 de maig, una taula informativa a la Plaça Ricard Vinyes i han realitzat una enquesta a la població per saber els seus hàbits.

Es tracta d'un dels actes de la Setmana Sense Fum 2017 que ha comptat amb centenars d’activitats organitzades per l’atenció primària de la Regió Sanitària de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari Santa Maria i tots els centres educatius de la plana de Lleida de manera conjunta i coordina.

Caminada 'Menys fumar i més caminar' a Lleida per commemorar el Dia Mundial sense Tabac

Lleida ha acollit el  dia 31 de maig , la caminada Menys fumar i més caminar per commemorar el Dia Mundial sense Tabac. La caminada va començar des de la seu de la Creu Roja de la capital del Segrià i el recorregut urbà i accessible per a tots els nivells amb una durada d'1 hora aproximadament. A més de 200 participants, aquesta activitat s’ha unit a la lluita contra el tabac i la promoció de l’activitat física com a factors de salut.

Activitats a l’Alt Pirineu i Aran en la setmana sense fum

El dia 26 de maig va tenir lloc una taula rodona a Ràdio Seu, amb la referent del tabac Maria Graset i Mercè Corbella de l’Equip d’Atenció Primària de La Seu, que van conduir el programa radiofònic. Es va comptar amb l’experiència d’una usuària exfumadora que va explicar la seva experiència. Tambés es va comptar amb el testimoni d’una esportista en senderisme de La Seu d’Urgell.  

A més, l’EAP de La Seu d’Urgell va posar una taula informativa i al CAP de Sort es va organitzar un programa grupal d’Atenció Primària sense fum per ajudar a deixar de fumar, sota el lema “Deixar de fumar és possible. Per aconseguir-ho, cal fer un esforç personal, tenir una decisió ferma i una mica d’imaginació”

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acull XV Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeria Nefrològica

El 26 de maig, l’Hospital Arnau va acollir la Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeria Nefrològica (ACIN), amb el lema “Seguim comunicant! La comunicació com a estratègia per a la cura en el món sanitari”

L’Associació Catalana d’Infermeria Nefrològica (ACIN) és una agrupació sense ànim de lucre, de caràcter científic, docent i de trobada, per a aquells professionals vinculats a la nefrologia. La seva finalitat és participar en iniciatives que contribueixin al desenvolupament professional i a la reflexió sobre diversos aspectes de l’assistència al malalt renal, i a la docència i la recerca en aquesta disciplina.

L’Associació està gestionada per socis voluntaris, que comparteixen els mateixos valors i que consideren que amb la suma d’esforços s’aconsegueixen els objectius. Va néixer l’any 1988 amb la implicació d’un grup d’infermeres molt actives de l’àmbit de la nefrologia, que van ser capaces de recollir les demandes del col·lectiu i de tirar endavant aquesta associació.

Té com a missió aconseguir que els pacients renals rebin el millor nivell de cures, tractament i suport dels professionals d’infermeria de Catalunya i que aquests mantinguin actualitzades les seves competències professionals. Un dels seus valors és ser el nexe d’unió dels professionals de la infermeria renal de Catalunya, cosa que els permet compartir, i adquirir coneixements i experiències, per progressar professionalment en entorns canviants. És una Associació integradora i participativa, en la qual els associats aporten valor al coneixement general, expertesa a la pràctica professional en els diferents àmbits de l’atenció al pacient renal. És solidària, acollidora i compromesa amb la societat i promou una col·laboració estreta entre els socis i també amb altres associacions científiques acreditades, organismes institucionals i agrupacions de pacients renals.Durant tots aquests anys ha organitzat 25 jornades i diverses trobades d’actualització.

L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha estat l’encarregat d’organitzar la dotzena i la vint-i-cinquena jornades de l’ACIN.

 

Reunió Intrahospitalària dels Serveis d’Otorinolaringologia dels Hospitals de Catalunya i Aragó a Lleida

El  dia 3 de juny, a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida (UdL), va tenir lloc la Reunió Intrahospitalària dels Serveis d’Otorinolaringologia dels Hospitals de Catalunya i Aragó on es va fer un repàs dels avenços, casos especials, nous protocols i tècniques d’avantguarda que s’estan duent a terme als hospitals d’ambdues comunitats.

Hi van participar més de 70 professionals de 12 centres hospitalaris: l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, l’Hospital d’Igualada, l’Hospital Joan XXIII, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital del Mar, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant, l’Hospital Universitari Parc Taulí, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Universitari Germans Tries i Pujol “Can Ruti”, l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa i l’Hospital Miguel Servet de Saragossa.

Aquest any va tenir un paper destacat la cirurgia robòtica, principalment indicada en la patologia oncològica de cap i coll, tècnica molt innovadora que precisa d’una formació específica i que, actualment, només està a l’abast dels centres de referència pel seu cost i complexitat. Altres temes que es van tractar són la cirurgia de la base del crani, les revisions de tumors i malalties sinusals i les complicacions de malalties habituals i altres patologies més rares.

El servei d’otorinolaringologia de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida va presentar un protocol de diagnòstic de l’otopatia crònica per colesteatoma,  recolzat en estudis anatomoradiològics i quirúrgics que es va realitzar conjuntament amb el servei de radiologia del centre.

 

Tres especialistes en dermatologia de l’Hospital Arnau, que són també investigadors en càncer cutani de l’IRBLleida, participen com a voluntaris a la 18a edició de la campanya Euromelanoma

Tres especialistes en dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), que són també investigadors en càncer cutani de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), van participar com a voluntaris a la 18a edició de la campanya Euromelanoma, que es va realitzar entre els dies 5 a 9 de juny a l’Estat espanyol. Durant tota la setmana, els dermatòlegs van fer revisions de la pell a aquelles persones que ho van sol·licitar a través del web de la campanya: http://euromelanoma.aedv.es/login-paciente

La iniciativa està pensada per promoure la conscienciació, la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell en la població europea. Al llarg de la primavera, diversos especialistes en dermatologia de 33 països diferents duran a terme una mateixa activitat per aconseguir aquest objectiu: realitzar revisions gratuïtes de la pell a la població de risc.
A Catalunya, la campanya Euromelanoma està coordinada per la catedràtica de Dermatologia de la Universitat de Lleida i dermatòloga de l’HUAV, Rosa Maria Martí,  i la cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic i professora a la Universitat de Barcelona, Susana Puig. Ambdues compaginen la pràctica assistencial amb la recerca en melanoma a l’IRBLleida i Institut d'investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), respectivament. Martí, que forma part del grup consolidat en càncer, juntament amb altres membres de la secció de dermatologia de l'HUAV, també farà de voluntària en la campanya de 2017.
Hi ha diversos factors de risc que predisposen al desenvolupament del càncer de pell. Qualsevol persona preocupada per alguna taca que té a la pell podrà fer-se un test d’autodiagnòstic disponible al web i, si pertany a un col·lectiu de risc (persones que s’hagin cremat sovint amb el sol per motius d’oci, treballadors a l’aire lliure, esportistes, persones de pell clara o amb múltiples pigues, etc.), podrà accedir durant tota aquesta setmana a una revisió exhaustiva de la pell per un dermatòleg voluntari.

El càncer de pell

És el tipus de càncer més comú arreu del món. Habitualment està causat per una exposició als raigs UV del sol de forma excessiva o prolongada, els quals penetren a través de la pell i causen lesions al llarg del temps. En els darrers anys, s’ha detectat un increment exponencial de casos de melanoma. Segons dades extretes del Registre nacional de melanoma de l’Academia Espanyola de Dermatologia i Venereologia —que conté dades de pacients diagnosticats en el període 1997-2011— el 56,5 % dels pacients amb aquest diagnòstic eren dones i el 43,5 %, homes amb una  mitjana d’edat de 57 anys.

 

L’Equip de Pediatria Agramunt és pioner en l’atenció als trastorns d’aprenentatge dels infants

En els darrers anys s’està prenent consciència de la importància del rendiment escolar en el desenvolupament dels infants. Sovint hi ha pares, ben preparats i col·laboradors en els deures dels seus fills, que detecten que malgrat que aquests mostren un coeficient intel·lectual normal no assoleixen les expectatives del curs escolar.

A les consultes de pediatria de l’atenció primària es detecten sovint comorbiditats derivades del no-abordatge precoç d’aquests trastorns de l’aprenentatge. És habitual trobar nens i nenes amb angoixa, frustració, baixa autoestima i també alteracions en les relacions intrafamiliars. L’objectiu és, per tant, fer una detecció al més precoç possible d’aquests aspectes, per tal d’evitar-ne les conseqüències.

A la consulta de Pediatria del CAP Agramunt, des de fa 5 anys i de forma sistemàtica, es treballa tenint en compte aquestes alteracions, amb els resultats següents:

  • La detecció a les consultes del CAP de problemes relacionats amb el rendiment escolar s’ha triplicat en els últims tres anys.
  • La detecció de dislèxia és del 2 %, encara lluny d’apropar-se a la prevalença esperada (7,5 %).
  • Respecte a la detecció de trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH), aquesta xifra és del 4 %, més propera a la prevalença estimada del 5 %.
  • Hi ha un grup important d’infants, d’un 7 %, amb diagnòstic de baix rendiment escolar i trastorn de conducta sense diagnòstic específic.

Aquests resultats i la satisfacció de les famílies animen l’Equip a continuar treballant per abordar els principals pilars del tractament:

  • suport psicològic a l’estat emocional;
  • reeducació;
  • relació amb el tutor i psicopedagog de l’EAP per elaborar, si cal, un pla individualitzat;
  • derivació, si es considera necessària, a altres serveis especialitzats.

A principis d’any, a Catalunya, des de la Societat Catalana de Pediatria, s’ha format un grup de treball multidisciplinari  en què col·laboren els professionals del CAP Agramunt, per tal d’elaborar un protocol d’actuació davant d’aquests casos.

La revista Vincles, de l’Hospital Sant Joan de Déu, en el número corresponent al mes de maig publica (a la pàgina 4), un reportatge sobre la constitució del Grup de Treball de Trastorns de l’Aprenentatge (GTTA).

 

El Grup de Neuroimmunologia de l’IRBLleida investiga nous biomarcadors per detectar de manera precoç l’esclerosi múltiple

El Grup de Neuroimmunologia, recentment creat, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) estudia actualment  les possibles causes de l’esclerosi múltiple (EM) i fa recerca per descobrir nous biomarcadors que ajudin els facultatius a detectar de forma precoç la malaltia. En concret, els investigadors estudien la implicació dels mitocondris (òrgans que es troben a les cèl·lules i que tenen un paper important en el procés d’envelliment) i l'estrès oxidatiu com a components importants en l’origen i l’evolució de la malaltia. Avui, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple per sensibilitzar i fer campanya per totes les persones afectades.

L'EM és una malaltia inflamatòria, desmielinitzant (que destrueix la mielina, substància que protegeix les neurones) i autoimmunitària, que afecta el sistema nerviós central. A l’Estat espanyol hi ha unes 47.000 persones amb EM, 7.000 a Catalunya, i cada any es diagnostiquen 1.800 casos nous dels quals el 70 % són dones, ja que afecta les dones el doble que els homes.

Gràcies a la recerca feta fins al moment, el Grup de Neuroimmunologia ha identificat que els mitocondris dels pacients amb EM no funcionen correctament. En concret, han descobert alteracions als mitocondris dels limfòcits dels pacients i un increment de l’oxidació de lípids en el seu líquid cefalorraquidi. Resultats molt prometedors que, amb els recursos necessaris, es podrien convertir en un futur no molt llunyà en una eina d'útil perquè els metges facin una detecció precoç del curs clínic de la malaltia, per tal de realitzar tractaments de precisió amb l’objectiu final de millorar la qualitat de vida dels pacients.

L’EM és considerada actualment, després dels accidents de trànsit, la causa de discapacitat neurològica més incapacitant en persones d'entre 20 i 40 anys. La malaltia és molt heterogènia i els fàrmacs depenen de l'evolució clínica que presenten els pacients. Encara són desconeguts els processos pels quals alguns pacients pateixen una progressió primerenca de discapacitat, mentre que altres romanen estables molts anys després del diagnòstic. Trobar algun indici que pugui ajudar els metges a identificar de forma precoç aquesta variabilitat és un dels reptes actuals en la investigació de l'EM. Amb aquest objectiu, la Unitat d'Esclerosi Múltiple de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida va formar el Grup de Neuroimmunologia de l'IRBLleida.  

El Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple està marcat oficialment l'últim dimecres de maig de cada any, tot i que els esdeveniments i campanyes se celebren durant tot el mes. Reuneix la comunitat global d'EM per compartir històries, sensibilitzar i fer campanya amb els afectats i per tots ells. L'any 2009, la Federació Internacional d'Esclerosi Múltiple (MSIF, per les sigles en anglès) i els seus membres van iniciar el primer Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple.  El tema de 2017 és "La vida amb esclerosi múltiple.

Grup de Neuroimmunologia

Els objectius del Grup de Neuroimmunologia són aprofundir en el coneixement dels processos etiopatogènics de l'EM, que encara s’han de descobrir, i fer recerca de biomarcadors de pronòstic d'evolució clínica i/o de resposta al tractament que ajudin els facultatius a poder fer una personalització del tractament, amb l'objectiu final de millorar la qualitat de vida dels pacients. Es tracta d’un grup multidisciplinari liderat per l’investigador jove de l’IRBLleida, Hugo Gonzalo, i pel cap del Servei de Neurologia de l’HUAV i professor de la Universitat de Lleida, Luis Brieva.


Els investigadors que formen part del Grup de Neuroimmunologia de l’IRBLleida

 

Premi a la Millor Comunicació per al Comitè d’Ètica de la Investigació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

Un treball anomenat ‘Procediment del consentiment informat en els assaigs clínics: coneixement i percepcions dels metges de família’, presentat pel Comitè d'Ètica de la Investigació de l'Hospital Arnau, va rebre el Premi a la Millor Comunicació del Congrés Europeu de Comitès Ètics d'Investigació, European Congress of Research Ethics Committees (EUREC -ANCEI joint Conference), celebrat a Barcelona el passat mes de maig.

Joan Antoni Schoenenberger, president del Comitè d'Ètica d’Investigació Clínica (CEIC) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, va presentar el treball que ha estat realitzat en col·laboració amb la Direcció d'Atenció Primària Lleida, la Universitat de Lleida i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré.

L'estudi analitza el grau de coneixement dels metges de família sobre la participació dels seus pacients en assaigs clínics, el procediment seguit i la seva opinió al respecte, mitjançant una enquesta enviada des de la Direcció d’Atenció Primària. Aquest estudi és fruit de la línia de recerca sobre aquest àmbit iniciada fa tres anys pel CEIC.

Els resultats apunten que, en la majoria dels casos, són els pacients qui comuniquen verbalment als metges d’atenció primària la seva participació en assaigs clínics. Els metges de família consideren important conèixer aquesta informació i la via preferida és una alarma a la història clínica informatitzada compartida. Dels resultats es desprèn que s'hauria de tenir en compte un sistema de comunicació reglat i fiable per proporcionar la informació necessària als facultatius, la qual cosa permetria resoldre dubtes sobre la participació dels pacients en assaigs clínics i, alhora, garantir una assistència segura i adequada, i evitar desviacions en els protocols d'estudi.

El treball va suscitar un gran interès i va originar un interessant debat sobre la manca d'informació relacionada amb aquest tema i la necessitat de regular el paper del professional de medicina de família en l'àmbit dels assaigs clínics amb medicaments.

Aquest treball, pel seu interès i qualitat, ha rebut el Premi a la Millor Comunicació del Congrés.

 

L’atenció primària fa el seguiment de prop del 80 % de les persones que prenen anticoagulants orals a Catalunya

L’atenció primària realitza el seguiment del 77,7 % de les persones amb fibril·lació auricular que prenen anticoagulants orals a Catalunya. En el 22,3 % de casos restant es fa als hospitals, en coordinació amb el primer nivell assistencial. Fa 20 anys, tots els pacients s’havien de desplaçar a l’hospital per tal que els professionals els determinessin la capacitat de coagulació de la sang i els ajustessin la dosi del tractament.

Al 90,6 % de les persones ateses als centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) que pateixen arrítmies per fibril·lació auricular i a qui, per risc, se’ls indica un tractament amb anticoagulants orals, se’ls prescriuen aquests fàrmacs. La directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS, Rosa Morral, destaca que “aquest percentatge és molt alt, supera el [que s’assoleix a] d’altres països del nostre entorn”. Respecte al 9,4 % restant, Morral aclareix que en aquest percentatge s’inclouen molts pacients que no prenen el tractament anticoagulant perquè el tenen contraindicat.

D’altra banda, el 92,2 % dels pacients en tractament anticoagulant supervisat a l’atenció primària de l’ICS estan ben controlats. Per a Morral, “això demostra l’eficàcia que té l’atenció primària per tractar els pacients amb fibril·lació auricular.”

Prevenir el risc d’embòlia

Els fàrmacs anticoagulants orals estan indicats per prevenir el risc d’embòlia en pacients que tenen arrítmies a causa d’una fibril·lació auricular. Les persones que pateixen aquesta afecció tenen un risc elevat que se’ls formin coàguls de sang a dins del cor i que s’escampin per les artèries i obstrueixin la circulació sanguínia en qualsevol part del cos. Per això necessiten prendre medicaments que evitin la formació de trombes.

Antagonistes de la vitamina K

Els anticoagulants orals més freqüents pertanyen al grup de fàrmacs antagonistes de la vitamina K, que actuen disminuint la concentració als teixits d’aquesta vitamina que està relacionada amb la coagulació. Els compostos més habituals deriven de la cumarina –un compost químic que es troba en moltes plantes–, i són l’acenocumarol (comercialitzat amb el nom de Sintrom®) i la warfarina (Aldocumar®).

Aquests medicaments fan que la sang trigui més temps a coagular-se. Petites variacions de la dosi poden provocar grans variacions en el seu efecte, de manera que és necessari mesurar periòdicament com actua el tractament sobre la capacitat de coagulació, mitjançant una anàlisi de sang. Cada pacient rep una dosi individualitzada que respon a les seves necessitats, i que s’ha d’ajustar per mantenir el temps de coagulació dins de l’interval adequat.

Fins fa vint anys, els pacients s’havien de traslladar a l’hospital per poder conèixer l’efecte de la medicació. Calia fer-los una anàlisi de sang venosa i trigaven a saber-ne els resultats. Actualment, el seguiment el poden realitzar al CAP o, fins i tot, al domicili mateix; l’anàlisi es realitza amb sang capil·lar –de manera que només cal fer al pacient una punxada en un dit–, i els resultats s’obtenen de manera immediata.

Millora de l’accessibilitat

La realització del control del tractament anticoagulant a l’atenció primària evita que els pacients s’hagin de traslladar a l’hospital, de manera que millora l’accessibilitat. A més, es garanteix la visió integral del pacient per part del professional de medicina de família. En qualsevol cas, es manté la coordinació amb el servei d’hematologia de l’hospital de referència.

De fet, per garantir aquesta coordinació es va desenvolupar fa cinc anys una aplicació informàtica, anomenada TaoNet, que permet compartir informació entre l’atenció primària i els hospitals sobre el seguiment als pacients que prenen antagonistes de la vitamina K. Aquesta aplicació està integrada a la història clínica compartida a Catalunya. Així, els metges de família poden accedir a la informació referent als pacients que es controlen als hospitals i viceversa.

Infografia: Anticoagulants orals a l’atenció primària (feu clic aquí)

 

L’Equip d’Atenció Primària Tàrrega va celebrar les VI Jornades de Diabetis i Gent Gran

Amb motiu de la finalització d’activitats d’aquest primer semestre de 2017,  l’Associació de Diabètics de Catalunya de Lleida, l’Equip d’Atenció Primària Tàrrega i el Casal Cívic van organitzar les VI Jornades de Diabetis i Gent Gran.

Es van iniciar les activitats amb una caminada i una breu xerrada a càrrec de Marisín Balagué, secretària del Grup de Treball Comunitari del Centre d’Atenció Primària Tàrrega, amb totes les novetats sobre La Meva Salut.

A continuació la infermera Ramona Llenes, referent de diabetis del CAP Tàrrega, va fer un recordatori sobre què és la diabetis, quins tipus hi va donar consells de salut a aquests pacients. Durant tot el matí es van realitzar controls de glucèmia als usuaris que ho van voler .

 

Notícies

UNS 36 METGES RESIDENTS DE TOT L’ESTAT ESPANYOL ES FORMEN EN CARDIOLOGIA CLÍNICA A LLEIDA

Uns 36 metges residents de tot l’Estat Espanyol, que estan acabant l’especialitat de Cardiologia, i onze cardiòlegs de màxim prestigi en les seves respectives àrees, s’han reunit aquest mes de juny al Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer (Lleida), per portar a terme la V edició de “Fi de Curs a les Avellanes”, una formació de Cardiologia Clínica dirigida a metges residents de Cardiologia. El curs ha comptat amb una extraordinària acceptació, tant per la novedosa dinàmica, com per la seva continua interacció amb els ponents en col·loquis, l’alta qualitat científica i l’extraordinari entorn on es realitza.

El curs, que està organitzat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i dirigit pels Serveis de Cardiologia de l’ Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Joan XXII de Tarragona, compta amb el reconeixement de la Sociedad Española de Cardiología que l’ha acreditat amb 10,73 crèdits.


Els metges residents que  van fer l’any passat la IV edició del ‘Fi de Curs a les Avellanes’.

L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA LA SEU D’URGELL PARTICIPA EN EL CONGRÉS DE LA SOCIETAT ESPANYOLA DE METGES GENERALS I DE FAMÍLIA

El Kursaal, edifici emblemàtic de Sant Sebastià, es va quedar petit per acollir  del 18 al 20 de maig, els més de mil congressistes d’aquesta edició. L’èxit d’aquest Congrés, malgrat la pluja d’aquest any, es demostra any rere any amb noves experiències, nous tallers i innovacions tecnològiques. La Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran i, concretament, l’Equip d’Atenció Primària La Seu d’Urgell hi va presentar tres treballs.

El primer feia referència a la insuficiència renal crònica en els pacients diabètics.  Alba Capdevila, metgessa de família de l’EAP La Seu d’Urgell, va mostrar que les dades referents al mal control de la diabetis poden desencadenar una insuficiència renal, per la qual cosa és important un bon control i un tractament adequat. Davant el dubte, les unitats de nefrologia de referència, expliquen que, en ocasions, al pacient se’l deriva massa tard.

El segon va tractar del Projecte Essencial i de la prevenció quaternària, que són dues iniciatives amb un mateix objectiu —evitar, disminuir, i/o pal·liar efectes nocius derivats d’una actuació sanitària de poc valor. Va ser presentat per Mercè Corbella, directora de l’Equip d’Atenció Primària La Seu d’Urgell, que va exposar que es pauten tractaments que no han demostrat cap evidència científica i/o que tenen un valor intrínsec nul. En el cas de les proves complementàries es preveu establir uns criteris, quan siguin necessaris, si hi ha una clínica evident del procés del qual es tracta i se’n pot fer un seguiment.

La tercera i última presentació va ser a càrrec de Sergi Duaigües, metge família de l’EAP La Seu d’Urgell, que amb el títol ‘El lobo feroz’ feia referència a la troballa elevada de melanomes en una població semirural com la de l’Alt Urgell; com es diagnostica i es fa el tractament i seguiment, amb una bona coordinació  entre l’atenció primària i el Servei de Dermatologia de l’hospital de referència.

L’Àrea Bàsica de Salut La Pobla de Segur, en consonància amb les línies estratègiques del Departament de Salut i dins del marc del Pla de salut 2016-2020, ha endegat darrerament un projecte de salut comunitària.

L’OMS defineix la salut no només com un estat d’absència de malaltia, sinó també com un estat de benestar físic, psíquic i social. L’atenció primària orientada a la comunitat és una manera diferent d’entendre la medicina; vol tractar els pacients com a éssers multidimensionals, tot centrant el focus d’atenció en la comunitat en lloc de l’individu. Ambdues medicines —la comunitària i la individual— no són excloents, sinó complementàries.

Es tracta, doncs, d’un projecte multidisciplinari, ja que implica institucions i agents socials en intervencions comunitàries de salut.

La primera presa de contacte amb agents i entitats es va realitzar el passat 23 de març al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur. Estaven convocats ens locals, representants d’institucions, de l’alcaldia, de Mossos d’Esquadra, d’Educació, d’Agents Rurals, de Bombers, de les AMPA de l’Escola, l’Institut i la Llar d’Infants, de centres geriàtrics, del Projecte home i presidents de les associacions locals i de la resta del municipi. Els assistents a l’acte van poder manifestar les seves inquietuds respecte a la salut de la població del municipi i opinar sobre les possibles intervencions que consideren que és necessari realitzar en relació amb els temes tractats.


L’ARNAU COMMEMORA EL DIA DEL DONANT

El dia 7 de juny, s’ha commemorat el Dia del Donant, celebració a la qual se suma l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Aquest Dia és un homenatge a les persones anònimes que donen els seus òrgans i que permeten així la realització de trasplantaments per millorar la qualitat de vida de les persones que els reben.

És un dia de celebració per diversos motius. Permet recordar la realitat de milers de persones que, per la seva malaltia, estan pendents del trasplantament d’un òrgan. És una oportunitat per informar la societat sobre la realitat de la donació d’òrgans i teixits. Ofereix la possibilitat de ser donant i permet agrair la decisió que prenen les persones que consideren la donació com una opció en el moment de la seva mort.

Durant l’any 2016, Catalunya va superar la barrera dels 1.000 trasplantaments realitzats. Aquesta fita ha suposat la realització de 706 trasplantaments de ronyó, 167 de fetge, 73 de pulmó, 55 de cor i 14 de pàncrees. La generositat dels ciutadans ha fet possible que aquests trasplantaments es poguessin dur a terme. A Lleida, 53 persones van rebre un òrgan, però 83 més continuen en llista d’espera.

Amb motiu d’aquest Dia, al vestíbul de l’Hospital es va instal·lar una taula informativa, per tal d’agrair la generositat de tots els donants i donar a conèixer la importància de la donació. Gràcies a la col·laboració i solidaritat de tothom són moltes les vides que es poden salvar.






XERRADA SOBRE L’INSOMNI AL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA CAPPONT

El CAP de Cappont va acollir el passat mes de maig una xerrada sobre l’insomni titulada “Dorm i descansa” adreçada a tots els veïns i veïnes del barri interessats en aquest tema. Aquesta xerrada s’emmarca dins el projecte “CAP Temàtic” que durant aquest curs està dedicat a la prevenció i tractament del càncer.

Els professionals de l’Equip d’Atenció Primària de Cappont, van decidir abordar aquest tema davant l’augment de problemes relacionats amb el son que presenta actualment la població. Tant si el problema es presenta a l’hora de conciliar el son, com si el son que té és de poca qualitat, la conseqüència és un son poc reparador. Aquest fet genera en les persones més estrès, més mal humor i, fins i tot, depressió. A més, no dormir debilita el sistema immunològic i augmenta el risc d’emmalaltir.

En aquesta sessió va col·laborar Jesús Pujol, metge de família i comunitària de l’EAP de Balaguer i referent de l’insomni de la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària),  que ha parlat de la importància de dormir bé per la salut i les patologies més freqüents relacionades amb el son. També ha intervingut l’infermera de l’EAP de Cappont, Maria Roca, referent de Comunitària i de Ferides d’aquest centre, que va parlar sobre la higiene del son (hàbits que es poden aprendre per ajudar a conciliar el són).

Aquestes xerrades, igual que la que es va realitzar el novembre passat sobre “Dieta anticàncer i sucs verds”, estan pensades perquè les persones que hi estiguin interessades  en treguin profit per millorar la seva salut i el seu benestar, o bé per poder resoldre dubtes directament amb els professionals sanitaris que les imparteixen.




CURS D'ACTUALIZACIÓ EN LA PRÀCTICA CLÍNICA. INFERMERIA




L’IRBLLEIDA DÓNA LA BENVINGUDA ALS NOUS INVESTIGADORS PREDOCTORALS I POSTDOCTORALS

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) va  donar el passat dia  5 de juny la benvinguda als nous investigadors predoctorals i postdoctorals. Es tracta de 25 investigadors predoctorals i 5 postdocorals que s’integren en 14 grups d’investigació de l’IRBLleida com Cicle cel·lular o Neurociències clíniques, entre d’altres. Aquests nous investigadors s’integren a l’IRBLleida gràcies a beques de la Universitat de Lleida, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i el Programa de postdoctorat internacional de l’IRBLleida, entre d’altres.

La Jornada d’Acollida va comptar amb la inauguració de l’acte a càrrec de la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández. Posteriorment, l’investigador principal del Grup de Recerca Senyalització Cel·lular i Apoptosi i professor de la Universitat de Lleida, Daniel Sanchís, va impartir la ponència magistral “Biomedicina, una ciència inexacta”.

La Jornada va acabar amb l’entrega dels premis a la Millor Publicació de Recerca de l’any 2016. En la categoria d’investigador predoctoral, la guanyadora ha estat Cristina Mirantes i també s’ha concedit una menció a Noel Pérez. En la categoria de Facultatiu, Cecília Turino va estar guardonada. Mentre que el premi en la categoria d’Infermeria, llevadoria i fisioteràpia va estar per Joan Blanco.


L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA CAPPONT ORGANITZA UN MAPATGE D’ACTIUS DE SALUT I UN BERENAR SALUDABLE

El dia 28 d’abril, l’Equip d’Atenció Primària Cappont va col·laborar amb un berenar saludable en la trobada “Juguem al carrer”, organitzada per la Comissió Escola i Entorn de Cappont. Es van elaborar i repartir uns fullets amb informació sobre com ha de ser un berenar saludable i es van preparar trossos de fruita diversa (plàtans, maduixes, síndries, raïm, pomes i taronges) perquè els infants poguessin fer unes broquetes de fruita al seu gust. El berenar va ser tot un èxit i va promoure que els infants mengin fruita.

A més, aprofitant l’ocasió, es va fer el mapatge dels actius de salut del barri de Cappont. Els actius de salut són els recursos que proporcionen salut i benestar a les persones o els grups d’una comunitat. Persones, entorns, equipaments i activitats comunitàries poden ser aquests actius. Per tal d’identificar els recursos del barri es van fer unes preguntes a les persones que hi va assistir, i es van identificar i localitzar els resultats en un mapa fet amb cartó ploma. També es va preguntar als assistents què els agrada del barri de Cappont i què hi troba a faltar. Es tractava de fer una aproximació a la detecció de les necessitats del barri.

El mapatge d’actius és un element fonamental en processos de salut comunitària. Aquesta iniciativa és un dels objectius marcats per a aquest any dins del procés comunitari.




QUINZENA EDICIÓ DE LA CARRERA SOLIDÀRIA ‘CAMINS SENSE FRONTERES, SOMRIURES DE NENS I NENES’.

El dia 22 de maig, i dins del projecte Global de l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí de l’Hospital Arnau, va tenir lloc la quinzena edició de la carrera solidària ‘Camins sense fronteres, somriures de nens i nenes’. La cursa va començar a la població de Les (Vall d’Aran)

Els alumnes del Col·legi Alejandro Casona de Les dediquen aquesta activitat, que es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de la localitat i els voluntaris de Caixa Lleida, a tots els infants hospitalitzats a l’Hospital Arnau i als nens que tenen malalties greus i oncològiques.

Aquest mateix dia a la tarda, a la ciutat de Tremp, els infants de les escoles Maria Immaculada i Valdeflors van fer  dibuixos —amb motiu del 16è aniversari de l’Aula Hospitalària—, que es van exposar a l’Ajuntament de la localitat durant uns dies. Posteriorment es van portar a l’Aula Hospitalària per entregar-los als nens ingressats com a regal.






L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU VA ACOLLIR UN TALLER PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA POESIA

El 21 de març es va commemorar el Dia Internacional de la Poesia i per això els alumnes de primer d’ESO del Col·legi Santa Anna de Lleida van realitzar un taller de poesia creativa a l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Un projecte de Tractament integrat de llengües (TIL) —a les àrees de llengua catalana, castellana i anglesa—, anomenat “Poetes a l’Hospital”, on van treballar la poesia i la creativitat. Aquest projecte va culminar amb l’exposició dels poemes elaborats pels alumnes i la col·laboració amb l’Aula hospitalària de l’Arnau, que va acollir un taller de creació poètica per acompanyar els infants ingressats i les seves famílies durant el Dia Internacional de la Poesia.


L’HOSPITAL ARNAU CELEBRA LA CLOENDA DEL VI CERTAMEN LITERARI “UNA CARTA PER A LA BÚSTIA DE L’AULA HOSPITALÀRIA”

Amb l’objectiu de dur a terme una labor creativa, participativa i lúdica per als infants hospitalitzats, es va proposar als alumnes dels centres educatius que escriguessin una carta (que podia incloure un poema) que potenciï el benestar i la il·lusió d’aquests nens i nenes ingressats i que els fomenti l’interès per la lectura a través dels textos escrits pels seus companys i companyes d’altres escoles properes o allunyades de l’Hospital.

La temàtica principal van ser els sentiments dels infants, tant els que viuen, experimenten i expressen els infants quan estan a l’Aula Hospitalària, com els dels infants que són fora de l’Hospital quan pensen què els  agradaria compartir amb els nens ingressats.

Amb el lema “Una carta per a la bústia de l’Aula Hospitalària: des d’aquí vull dir-te...” es volen plasmar diversos pensaments, emocions, sentiments i inquietuds que tenen els nens i nenes quan estan ingressats; una part emocional que sovint no es té tan en compte quan parlem dels més petits.

El mateix dia 31 de maig a la Biblioteca Pública de Lleida es va presentar el projecte de llibre solidari de l'escriptora i directora de l'Aula Hospitalària, Toñy Castillo, titulat “Neva al mar”. La recaptació obtinguda de la venda del llibre ajudarà a mantenir la interrelació de les aules de tot l’Estat que formen part del Projecte Cultural Nacional Granada Costa, mitjançant la difusió d’un full mensual.




ONZE EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA I LA UNITAT DEL SON TERRITORIAL DE LLEIDA PRESENTEN A WASHINGTON UN TREBALL SOBRE L’APNEA DEL SON

Núria Tarraubella, doctora del CAP Bordeta-Magraners, va presentar el passat 23 de maig al Congrés de l’American Thoracic Society (ATS), a Washington, un treball realitzat conjuntament entre onze equips d’atenció primària i la Unitat del Son territorial de Lleida.

L’estudi se centra en la síndrome de l’apnea del son, que és una malaltia crònica que es relaciona amb problemes cardiovasculars i amb una disminució de la qualitat de vida dels pacients afectats. Presenta una creixent prevalença i només  el 10 %, aproximadament,  dels pacients afectats es diagnostiquen i tracten.

La implicació de l’atenció primària podria ser clau en el maneig dels pacients amb apnea obstructiva del son i en la detecció, el diagnòstic i el tractament de persones que potser pateixen la malaltia. L’objectiu de l’estudi ha estat determinar l’eficàcia i el cost-efectivitat del maneig d’aquests pacients des de l’atenció primària i comparar-lo amb el que fa la Unitat del Son.

Han participat a l’estudi onze centres d’atenció primària de Lleida i la Unitat del Son de l’Hospital de Santa Maria. Els professionals de medicina i d’infermeria de l’atenció primària que estan implicats en l’estudi van rebre formació per al diagnòstic i tractament dels pacients amb apnea del son. S’han valorat pacients amb sospita d’apnea obstructiva del son des d’atenció primària i els resultats s’han comparat, després de sis mesos, amb els del maneig que du a terme la Unitat del Son quant al diagnòstic i el tractament.

Els resultats de l’estudi han demostrat que el maneig des de l’atenció primària no és inferior respecte de l’actual i que es tracta d’un model més eficient. Aquest treball pot tenir importants implicacions en el desenvolupament de nous models assistencials en el nostre territori.


L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DE LA INFERMERIA

El dia 19 de maig, a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria —que enguany va tenir per lema “Infermeria: una veu per liderar”— va tenir lloc la conferència “Infermeria i cures de salut 2.0”, a càrrec de l’infermer David Pérez Manchón.

Peréz Manchón és infermer d’atenció primària del Servicio Madrileño de Salud. És doctor en Infermeria per la Universitat Alfonso X El Sabio i professor col·laborador acreditat per ANECA (l’agència estatal que acredita els professors d'universitat). Actualment, és docent en el Grau d’Infermeria a la Universitat Camilo José Cela de Madrid. També és cooperant de les organitzacions no governamentals Fundación Recover i Hospitales para África.  

L’aplicació de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) té un paper essencial en el context actual d’envelliment progressiu de la població, de multimorbiditat i en les estratègies per als pacients complexos i, d’altra banda, també en la formació dels professionals d’infermeria.

Aquest nou marc de les webs i de la salut 2.0 permet crear comunitats de professionals sanitaris, desenvolupar eines per a la formació, la col·laboració i l’intercanvi d’idees en investigació que milloren l’assistència sanitària.

En els darrers anys, han sorgit termes com ara ‘e-pacient’, ‘e-salut’ o ‘m-salut’. Precisament, el concepte ’m-salut’ està obrint un nou marc terapèutic i de cures a través de les aplicacions mòbils. El seu potencial i desenvolupament exponencial en els últims anys està motivant un canvi de paradigma en les cures, basat en l’apoderament dels pacients i en les noves relacions i els processos aplicats a la salut.


L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA PARTICIPA UN ANY MÉS EN EL DIA DE LA CIÈNCIA AL CARRER

El dia 27 de maig, l’Aula Hospitalària va estar present en el centre històric de Lleida, als voltants de l’edifici gòtic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

En aquesta diada es va fer una mostra de tot tipus d’experiments científics, en la qual 39 centres educatius, 18 divulgadors de ciència i 22 institucions i empreses possibiliten que els ciutadans puguin trobar als carrers de la ciutat centenars d’experiments de diversos tipus i disciplines: física, química, biologia, geologia, tecnologia, robòtica, lògica, matemàtica, etc. Són plantejaments que els fan pensar i reflexionar sobre el perquè dels fenòmens que observen a la natura.

A la fira hi van assistir divulgadors de ciència de Lleida i d’altres llocs —com ara Girona, Barcelona, Sant Sebastià, Màlaga, Madrid, València, Navarra, Andorra, etc.—, però els vertaders protagonistes seran els centenars d’inscrits a participar activament en la fira.

L’intercanvi de preguntes i les explicacions dels joves que divulguen la ciència per despertar la curiositat dels seus companys és el vertader valor del Dia de la Ciència al Carrer.


L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA CELEBRA LA PASQUA DEL MALALT

El passat diumenge, dia 21  de maig, coincidint amb la Jornada Mundial del Malalt i Pasqua del Malalt que enguany té com a lema “Salut per tu, salut per la teva llar” l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha viscut una jornada  de festa que ha començat a les 9 el matí amb la visita a tots els malalts.

Mossèn Àngel juntament amb els Agents de la Pastoral de la Salut, Montse, Lídia i Aleix varen passar a entregar a tots els hospitalitzats un obsequi: un bonic marc de fotos i l’estampa de la Jornada Mundial del Malalt. La festa  va continuar a les 11 h del matí, a la Capella de l’hospital, on s’ha celebrat la Santa Missa i s’ha administrat el Sagrament de la Santa Unció. La celebració ha estat acompanyada amb els cants del grup musical “Amics de San Martín”, el mateix que després ha passat per totes les plantes d’hospitalització posant la nota festiva tot cantant cançons populars, molt ben acollides tant pels malalts com pels familiars.

En resum, un dia diferent per fer allò que el Servei Religiós intenta fer tot l’any: acompanyar els malalts.






LA GUARDIA URBANA VA VISITAR L’AULA HOSPITALÀRIA PER ACOSTAR LA SEGURETAT VIÀRIA ALS INFANTS INGRESSATS

Amb l’objectiu de treballar l’educació viària, l’Aula Hospitalària de l’Arnau es va  sumar a la iniciativa de la Guàrdia Urbana per acostar la feina que du a terme als més petits i les seves famílies. L’activitat emmarcada en l’extens Programa d’educació viària que aquest cos de seguretat imparteix cada curs en els centres educatius de la ciutat i que està inclòs en el programa educatiu municipal anomenat Educació a l’abast, del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida.

Agents de la Guàrdia Urbana es van desplaçar a l’Aula per explicar què és la seguretat viària i quin ha de ser el comportament dels vianants i dels habitants de la ciutat. A més, els nens i nenes ingressats van poder conèixer el funcionament del cos de seguretat, l’uniforme que utilitza, les seves eines de treball i la prevenció d’accidents que du a terme. Com a element destacat, els agents de la Guàrdia Urbana van portara una moto a l’Aula, perquè  els més petits la puguessin veure.

Aquesta activitat —que es va realitzar el 18 de maig, a l’Aula Hospitalària— té el suport de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i de les Polítiques per al Civisme i la Igualtat; de la Regidoria de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, i la col·laboració principal del Programa d’educació viària de la Fundación Mapfre.




Exposicions

EXPOSICIÓ DE L’ARTISTA HUSSAIN ADIL AMB ARTESANIA DEL NEPAL, PEDRES PRECIOSES I PLATA




EXPOSICIÓ DE L’ADRIANA BARA I LA MERCE MAS DELS BEBÈS REBORN, SON NINOTS REALISTES




Publicitat



App CatSalut Respon