abril 2017

Butlletí núm. 45

La directora gerent de l’ICS ret comptes davant dels professionals de la institució

La directora gerent de l'ICS, Candela Calle, ha explicat davant els professionals de l'ICS els resultats del primer any de gestió de l'equip directiu que encapçala. La rendició de comptes s'ha realitzat al vestíbul del Centre Corporatiu amb la presència de l'equip directiu. La retransmissió de l'acte l'han seguida de forma simultània professionals del Centre Corporatiu i de tots els territoris, acompanyats pels equips directius territorials.

En la primera part de l'acte, Cristina Moragas -responsable de comunicació de la Gerència Metropolitana Sud- ha entrevistat Calle, que ha parlat sobre les actuacions que s'han dut a terme en sis àmbits principals: persones que treballen a la institució, millores assistencials, comunicació directa, participació, sostenibilitat i territorialització. Dins d'aquests apartats, la gerent ha explicat de manera detallada els projectes i les accions desenvolupades durant els darrers dotze mesos.

A continuació, s'ha obert un torn de preguntes per als professionals que seguien l'acte des dels territoris i des del Centre Corporatiu mateix.

Per primera vegada, els treballadors de l'ICS han pogut assistir a una rendició de comptes de la institució de forma directa i simultània.

Els punts de connexió de cada territori han estat els hospitals Arnau de Vilanova, Bellvitge, Germans Trias, Joan XXIII, Trueta, Vall d'Hebron, Verge de la Cinta i la Gerència Territorial Catalunya Central (ubicada a Sant Fruitós de Bages). Els professionals de l'Àmbit d'Atenció Primària Barcelona Ciutat han pogut seguir l'esdeveniment des del Centre Corporatiu mateix, que també s'ha retransmès a la sala d'actes.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins la política comunicativa de la institució, que busca compartir tant l'elaboració dels projectes com l'anàlisi dels seus resultats de forma directa amb tots els professionals. La rendició de comptes tanca el cercle obert fa un any amb la presentació del Pla d'acció, que l'actual equip directiu de l'ICS va presentar presencialment a tots els territoris.

Properament, es podrà veure el vídeo de l'acte des del Portal ICS i la resta d'intranets territorials.

 

La consellera Bassa inaugura la nova residència i centre de dia Balàfia II

Aquest equipament per a gent gran disposa de 60 places de residència assistida i 60 places d’atenció diürna.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha invertit més de cinc milions d’euros en la construcció d’aquest nou servei

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va inaugurar el passat 21 d’abril la residència i centre de dia per a gent gran Balafia II. Aquest equipament disposa de 60 places de residència assistida i 60 places d’atenció diürna. El Departament ha invertit 5.072.400 € en la construcció de l’edifici, que disposa de 4 plantes i una superfície de 3.700m2.

La residència està gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris.

Després de visitar les instal·lacions, la consellera va celebrar que amb la posada en marxa de l’equipament “ampliem les places públiques per a donar resposta a les necessitats de la gent gran de Lleida”. En aquest sentit, la consellera va remarcar que, a banda de les noves places residencials i de centre de dia que ofereix Balàfia II, “des del Departament preveiem crear 144 places col·laboradores en residències de la demarcació Lleida, entre finals de l’any passat i aquest 2017”.

“El nostre objectiu és fer créixer el parc de places públiques” ha assegurat Bassa, “però també aprofundir en un model més centrat en l’atenció a la persona. És per això que apostem per una Llei de l’Autonomia Personal catalana que superi les mancances de l’actual llei estatal, que arrossega importants deficiències, començant pel finançament que des del seu inici ha estat clarament insuficient”. Bassa ha denunciat que la Generalitat assumeix actualment el 82,8% del finançament públic de la dependència mentre que l’Estat aporta només el 17,2%, “sinó fos per aquest sobreesforç del Govern de la Generalitat, el 65% de les persones que han estat ateses pel sistema de la dependència no s’haurien pogut beneficiar absolutament de cap prestació o servei”, ha destacat Dolors Bassa.

La consellera va situar l’atenció a la gent gran com “un dels grans reptes que tenim. El Procés Nacional que en aquests moments, com a país, estem impulsant requereix que sapiguem construir un estat del benestar potent, unes polítiques públiques modernes, capaces de donar atenció de qualitat a totes aquelles persones que tinguin una necessitat social”.

 

La Jornada d'Actualització diagnòstica i terapèutica en Síndrome de Sensibilització Central aquest any es va centrar en la importància de l'exercici físic

La importància de l'exercici físic en pacients amb Síndrome de Sensibilització Central (SSC) va ser el tema central de la VIII Jornada d’Actualització Diagnòstica i Terapèutica en SSC del 17 de març, per la Unitat de Fibromiàlgia, Síndrome de la Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). La jornada va estar inaugurada el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Jordi Cortada; el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran i gerent de Gestió de Serveis Sanitaris, Dr. Mateu Huguet; el subdirector d'INEFC Lleida, Gonzalo Gil; i el cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l'HUSM, Dr. Lluís Rosselló.

Més de 200 professionals de la salut i l'exercici físic van omplir  l'aula magna del Campus de Ciència de la Salut de la Universitat de Lleida, per assistir a les ponències on fisioterapeutes, metges de família, reumatòlegs i professionals de l’educació física van exposar les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties.

La SSC és el nom que rep un conjunt de malalties que podrien tenir un origen fisiopatològic comú, entre les quals es troben la fibromiàlgia, síndrome de la fatiga crònica, sensibilitat química múltiple i electrosensibilitat.

Durant el matí, Gonzalo Gil, subdirector d'INEFC Lleida, ha fet una ponència sobre la fibromiàlgia i el re-entrenament aeròbic. En la seva intervenció, Gil va parlar de la idoneïtat de la marxa nòrdica en pacients amb síndrome de fatiga crònica .

Seguidament, Joan Palmi, professor d'INEFC Lleida, va parlar sobre les aplicacions de la psicologia i l'exercici físic a la SSC. En la seva intervenció, Palmi ha destacat que "el millor tractament comença amb l'entrevista motivacional per vèncer barreres". Durant la ponència, Palmi va recomanar un exercici grupal (4-5 persones) ajustat a les necessitats i possibilitats de cada pacient amb SSC.

Per la seva banda, el Dr. Carles Casanova, fisioterapeuta, i la Dra. Maylos Rodrigo, metgessa de família i comunitària del CAP Bordeta, van explicar el projecte d'exercici terapèutic i intervenció assistida amb gossos que duen a terme des de l'Associació IlerKan.

En la seva intervenció, la Dra. Rosa Mora, metgessa rehabilitadora de l'HUSM, va parlar sobre rehabilitació en pacients amb SSC.

El Dr. Fernando Pifarré, director del Servei de Medicina de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, i Joan Antoni Prat, d'INEFC Lleida, van parlar sobre les proves fisiològiques que cal fer als pacients amb SSC abans de fer esport.

I el Dr. José Alegre, cap del Servei de la Unitat de Fatiga Crònica de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, va tractar la importància de l'exercici físic centrat en els pacients amb síndrome de fatiga crònica.

La jornada va concloure amb el Dr. Lluís Rosselló i Carme Campoy, fisioterapeuta i coordinadora de la Unitat de Fibromiàlgia de l'HUSM.

En el decurs de la jornada es va  presentar el llibre Compartir experiencias, combatir el dolor, coordinat pel Dr. Lluís Rosselló, cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l'HUSM de Lleida, i Pilar Montesó-Curto, investigadora en psicologia social, psicologia de la salut i clínica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Per a l'elaboració del llibre es va comptar amb la col·laboració de la fisioterapeuta Carme Campoy, la psiquiatra Iolanda Batalla i els psicòlegs Laura Bossa i Francesc Abella, tots ells professionals de l'HUSM.

 

L’Arnau de Vilanova aconsegueix la segona de les quatre fases de la iniciativa IHAN

La Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement (IHAN) i la Lactància és un projecte impulsat per l’OMS i UNICEF per animar els hospitals, centres de salut i sales de maternitat a adoptar les pràctiques que protegeixin, promoguin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement.

La IHAN ofereix als hospitals, que voluntàriament ho sol·licitin, un programa eficaç i estructurat per a la promoció de la lactància, que és una oportunitat de millora ja assajada i provada. El fet de ser un hospital acreditat per la IHAN és sinònim de treballar bé en l'atenció a embarassades, mares i nadons.

Els objectius d’aquesta iniciativa són: permetre a les mares una elecció informada sobre com alimentar els seus nadons, donar suport a l'inici precoç de la lactància materna i promoure-la com a exclusiva els primers sis mesos, assegurar que no s’accepten donacions o vendes a baix cost de llets adaptades als hospitals i afegir altres aspectes de l’atenció a la mare i a l’infant en estadis posteriors.

Aquesta iniciativa està dividida en quatre fases. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va iniciar aquest projecte l’any 2015 i va assolir la primera de les quatre fases el mes de febrer de 2016. El febrer de 2017 ha aconseguit la segona fase,  situació en què estan també quinze hospitals de tot l’Estat.

De llavors ençà, l’Hospital ja ha començat a treballar per obtenir els requisits necessaris  per assolir la tercera fase. Aquests requisits són: la formació de tot el personal sanitari que està en contacte amb mares, embarassades i nadons; la coordinació amb l’atenció primària i els grups de treball de suport a la lactància; l’elaboració de protocols i guies d’atenció a la lactància i al part normal, i l’adhesió al Codi de comercialització de succedanis de llet materna.

Durant l’any 2017 s’ha previst la formació de més de 500 professionals, amb cursos adaptats a cada categoria professional. El primer Curs es va realitzar durant els mesos de gener i març, i es van acreditar nou persones com a formadores en IHAN que, al seu torn, podran fer una formació de qualitat.

Al mes de maig s’oferirà la resta de cursos. Els més bàsics tindran una durada de dues i quatre hores, i s’adreçaran a professionals sense responsabilitat directa en el camp de la salut maternoinfantil. També es duran a terme cursos de formació teoricopràctica de 20 hores de durada, adreçats a professionals amb responsabilitat directa en el camp de la salut maternoinfantil.

 

L’Hospital Arnau de Vilanova s’adhereix a una campanya solidària amb els nadons prematurs

El 5 d’abril, va tenir lloc a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova l’acte de donació de “popets solidaris”, ninots teixits per voluntaris, en el marc del projecte internacional Octopus for a Preemie - España.

Aquest projecte està centrat en el camp de la neonatologia, més concretament en els nadons prematurs. Es basa a lliurar als nounats prematurs uns pops teixits amb ganxet, amb la tècnica amigurumi, amb el propòsit de propiciar-los la millora clínica.

La iniciativa va néixer a Dinamarca durant l’any 2013, i s'ha anat estenent a diversos països. Fa uns mesos que ha arribat a Catalunya i a l’Estat espanyol, on en qüestió de dies ha aconseguit el suport de milers de voluntaris.

El millor lloc on pot estar un nounat és als braços de la seva mare. En situacions en què això no és possible, com ara en el cas dels nadons prematurs que han d’estar a una incubadora, s’ha descobert que el fet de tocar els tentacles d’un pop de ganxet els ajuda a relaxar-se. Els recorda el cordó umbilical amb què han estat en contacte a l’úter. Això fa que respirin més bé, que tinguin un ritme cardíac més regular i uns nivells més alts d’oxigen a la sang. A més, també permet evitar petits accidents, com ara que puguin treure’s els tubs i les sondes.

Se sap que aquests nadons són molt sensibles a tot el que els envolta, de manera que les característiques d'aquests pops han de ser molt concretes i passen rigorosos controls de qualitat. Han d’estar elaborats amb fil amb un percentatge del 100 % de cotó, no poden superar els 22 cm de llarg (tentacles inclosos), no poden dur elements com ara picarols o botons, s’han de poder rentar a 60 ºC i el punt ha d’estar ben tensat.

Un cop lliurats a l'Hospital pels voluntaris, cada nen rebrà un pop solidari, si els seus pares ho consideren oportú, que l’acompanyarà durant la seva estada hospitalària i que es podrà endur a casa seva.

Aquesta iniciativa ha estat molt benvinguda a la UCI Neonatal on, a més, aportarà calidesa i un toc de color per suavitzar l’entorn, aspecte que també és positiu per als pares.

 

L’Observatori Global del Son neix per conscienciar sobre el seu paper clau en la salut i la recuperació en diverses patologies

L’Observatori Global del Son, una plataforma impulsada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya i la Fundació Ad Salutem Institute for Healthy Sleep, neix amb l’objectiu de fomentar l’estudi, la recerca, la divulgació, l’ensenyament i la promoció del son saludable. En aquest sentit, una de les accions que portarà a terme és impulsar estudis de recerca per donar resposta a la implicació del son en diverses patologies com la hipertensió arterial, les malalties coronàries, les malalties cerebrovasculars, l’obesitat, la diabetis, la depressió, els trastorns cognitius o les infeccions de les vies respiratòries altes.

Malgrat l’evidència que el son és un determinant de la salut, en les dues darreres dècades el món occidental ha modificat sensiblement les pautes de la vida quotidiana i ha perdut gairebé  dues hores diàries de son. Amb la finalitat de conèixer l’estat actual de la qualitat del son a la comunitat per identificar deficiències i definir accions de millora i les eines per adquirir un son saludable i posar-les a l’abast de la ciutadania, s’ha impulsat la creació de l’Observatori Global del Son, una iniciativa que es va presentar el passat 1 de febrer a Barcelona i tot seguit a Lleida.

Dormir poc, menys de quatre hores, però també dormir massa, més de 10 hores, pot afectar la qualitat de vida. Diversos estudis relacionen la quantitat i qualitat del son amb el risc de patir hipertensió arterial, malalties coronàries, malalties cerebrovasculars, obesitat, diabetis tipus 2 (diabetis d’adult), depressió i també contraure un refredat comú o grip durant l’època de l’epidèmia. Aquestes són algunes de les conclusions de l’Informe sobre la salut del son. L’impacte del ben dormir en la salut de les persones i de la col·lectivitat, un document realitzat per l’Observatori Global del Son de Catalunya, que s’ha presentat avui. 

Antoni Esteve, d’Ad Salutem, Institute for healthy sleep, ha destacat que l’objectiu és “situar el ben dormir entre els hàbits imprescindibles per dur una vida saludable, doncs és tant important com menjar bé o fer activitat física amb regularitat, i la gent no ho sap”. Per la seva part, Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Universitat Internacional de Catalunya, ha matisat que ‘la Universitat Internacional de Catalunya és especialment sensible a aquesta iniciativa i cal la transmissió d’aquest coneixement als nostres futurs sanitaris”.

També Elvira Fernández, directora de l’IRBLleida, ha destacat la importància de l’Observatori Global del Son i sentir-se molt orgullosa perquè “el motor” del projecte hagi estat un investigador de l’IRBLleida.

Per acabar, el doctor Barbé, professor de la Universitat de Lleida, Cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador principal de l’IRBLleida, i un dels autors de l’Informe sobre la salut del son. L’impacte del ben dormir en la salut de les persones i de la col·lectivitat ha explicat que “és la primera vegada que en una enquesta poblacional es disposa de dades qualitatives sobre el son”. També ha remarcat que dormir molt o poc és un marcador de mala salut.

Sobre L’Observatori Global del Son

L’Observatori Global del Son és un espai de debat dedicat a l'estudi, la recerca, la divulgació, l'ensenyament i la promoció de la importància del son saludable. La seva finalitat és promoure el son saludable com un determinant indispensable de la salut.

Una de les principals metes de l'Observatori Global del Son és conèixer l'estat actual de la qualitat del son en la societat, per detectar deficiències i definir accions de millora.

De la mateixa manera, l'Observatori Global del Son vol definir les eines per adquirir un son saludable i posar-les a la disposició de la societat.

 Més informació: sleepobservatory.org

 

Jornada de Portes Obertes ‘Jo també vull ser resident a Lleida’

La Jornada té com a objectiu informar els residents sobre la formació sanitària especialitzada que poden rebre a l’àrea de Lleida.

El 16 de març, a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va tenir lloc una jornada de portes obertes dirigida als estudiants que volen optar per fer la residència a Lleida.

El gerent territorial de l’ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i gerent de Gestió de Serveis Sanitaris de Lleida va inaugurar la sessió, en què també van participar els caps d’estudis de les unitats docents de Medicina Familiar i Comunitària de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida i de l’Hospital Arnau.

També, vam comptar amb la directora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la jornada va acabar amb una visita a les instal·lacions, a més a més, van intervindre els  estudiants que ja estan fent la residència a Lleida per explicar la seva experiència.

Cal recordar que el BOE, amb data 13 de setembre de 2016, va publicar que en la propera convocatòria de l’examen MIR de l’any 2017 es recuperaven set especialitats mèdiques a Lleida. Així doncs, en aquesta nova convocatòria s’inclouen residents de les especialitats següents: endocrinologia, neurologia, pneumologia, hematologia, dermatologia, otorrinolaringologia i urologia.

 

L’IRBLleida rep més de 700.000€ del Pla Estratègic de Recerca i Innovació del Departament de Salut per incorporar investigadors i fomentar la recerca

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) rebrà 704.788,10€ del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020, un pla pioner del Departament de Salut per estimular la recerca biomèdica a Catalunya.

El Departament de Salut finançarà a Catalunya quinze grans programes de recerca, dels quals dos seran per l’IRBLleida. ‘Imagenoma de l’envelliment’ és un projecte compartit amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), finançat amb més de 400.000€ durant tres anys, en què l’IRBLleida s’encarregarà de la part d’anàlisis de metabolòmica i genòmica de l’estudi que comptarà amb la participació de 2.000 persones de més de 50 anys de les comarques gironines. El segon gran programa de recerca concedit a l’IRBLleida porta per nom ‘Estudi de la susceptibilitat genètica com a predictor de la pèrdua de pes i la resolució de les comorbiditats associades a l'obesitat després de cirurgia bariàtrica’ i es portarà a terme en col·laboració amb la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca (VHIR), la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT). Té un finançament total de 91.680€.

En l’àmbit d’incorporació de científics, l’IRBLleida incorporarà tres investigadors durant tres anys, en concret cada un d’ells s’incorporarà al grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria, Patologia Oncològica i al Grup Translacional de Recerca Vascular i Renal.  Pel que fa a l’àmbit d’infermeria, el PERIS permetrà que cinc professionals d’infermeria dediquin una part de la seva dedicació a recerca en un període de 4 a 9 mesos, segons la sol·licitud presentada. A més, l’IRBLleida també col·laborarà amb 3 projectes en col·laboració, dos amb l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i  un amb l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

En resum, la dotació pressupostària a l’IRBLleida es divideix en 321.204,39€ per a la incorporació de científics i tecnòlegs; 90.000€ per a la intensificació de professionals d’infermeria; 181.697,30€ per a programes de recerca i 111.886,41€ per als projectes en col·laboració amb d’altres instituts de recerca. 

El Departament de Salut ha publicat aquesta setmana la resolució provisional de la convocatòria en què s’atorguen una desena de projectes impulsats per l’IRBLleida. El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 està dotat amb més de 18 milions d’euros que es destinaran a 177 propostes escollides que han estat avaluades per una quarantena d’experts independents sota la coordinació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS).

 

Clou el projecte d’hàbits saludables als Centres Oberts de Mariola i Pius XII amb la participació d’un centenar de joves

En el marc del Pla de Desenvolupament Comunitari s’han fet 25 sessions teòriques i pràctiques, entre el 2016 i el 2017, en les quals s’han tractat temes com l’alimentació, l’activitat física o la higiene dental per treballar aspectes de la salut dels nois i les noies

Un centenar de joves de la Mariola i de Pius XII han treballat temes com l’alimentació, l’activitat física, la higiene dental o l’ús dels medicaments a través del projecte d’hàbits saludables als Centres Oberts que s’ha fet amb el Pla de Desenvolupament Comunitari. Professionals del CAP Primer de Maig de l’Institut Català de la Salut i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida han col·laborat en aquest projecte en què s’han fomentat hàbits i conductes saludables en l’adolescència. El projecte s’ha desenvolupat en format de sessions teòriques i pràctiques, durant els mesos d’abril, maig i juny de 2016 i el primer trimestre d’enguany. S’han fet 25 sessions (10 l’any passat i 15 aquest 2017) en les quals el centre i els grups de nois i noies havien d’escollir un àmbit temàtic d’interès per treballar-lo conjuntament.

A més dels professionals de la salut, s’han implicat en el projecte el Centre Obert Municipal Pas a Pas, Centre Obert Calidoscopi, Salesians Sant Jordi-CIJCA, Centre Obert Pare Palau i la Ciberaula Les Moreres. Els educadors d’aquests espais són els qui tenen un contacte directe en el dia a dia dels joves i detecten problemes potencials que poden treballar-se, com ha estat el cas de la salut. Així, a partir de la participació d’entitats i serveis del barri, i a través del Pla de Desenvolupament Comunitari, s’ha portat a terme aquest projecte.

El Pla de Desenvolupament Comunitari és una estratègia d’intervenció social als barris de la Mariola i Pius XII, amb la finalitat que les persones, el teixit associatiu, les administracions i la resta d’agents socials i econòmics elaborin i posin en marxa un projecte de millora de la cohesió social, a través de l'acció comunitària i participativa. El PDC depèn de l’Ajuntament de Lleida i es desenvolupa a la zona de Mariola-Blocs Joan Carles per la Fundació Champagnat i per Salesians Sant Jordi a la zona de Pius XII. El Pla estableix vincles de relació i coordinació amb entitats i centres públics educatius per detectar problemes i cercar solucions de manera compartida.

S’ha de recordar que els Centres Oberts són equipaments amb professionals de l'àmbit de l'educació i el treball social que vetllen per una millora de la cohesió social. Les edats dels infants i joves que hi assisteixen regularment als centres, en horari extraescolar, van des dels 6 fins als 17 anys.

 

Investigadors de la UdL i l’IRBLleida creen una aplicació web per diagnosticar malalties rares

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació web gratuïta que ajuda al diagnòstic inicial de més de 4.000 malalties rares, com ara la talassèmia beta; les síndromes de Turner, Goldblatt, Williams; la malaltia de Canavan, de Fabry, etc. Per crear l’eina ‘Rare Disease Discovery’, els investigadors han utilitzat un conjunt de dades obertes que relaciona les malalties rares i els seus símptomes. El programa permet al personal mèdic obtenir automàticament una llista de malalties, ordenades de més a menys puntuació, després d'haver identificat i seleccionat els símptomes que presenten els pacients.

Per verificar-ne la utilitat, el prototip s’ha  testat de manera retrospectiva amb un grup de 187 persones diagnosticades d’una malaltia rara. Els resultats mostren que té una precisió diagnòstica del 80%, tal com es recull en l’article publicat recentment pels investigadors a la revista Peer J.

El pas següent en la recerca és provar l'eina amb grups més nombrosos i diversos de pacients per confirmar la utilitat del programa. La majoria de les malalties rares documentades tenen un origen genètic. A causa de la seva baixa freqüència, és difícil fer-ne un primer diagnòstic. Sovint, es basa en un test genètic que acostuma a ser car i a dirigir-se un grup reduït de malalties. Per això, és important desenvolupar eines que facilitin als professionals de medicina el diagnòstic inicial. Amb aquest objectiu, els investigadors del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques i del Departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la UdL han desenvolupat aquesta aplicació web, amb accés lliure a: http://disease-discovery.udl.cat/.

El prototip ha estat desenvolupat per: Rui Alves, Joaquim Cruz, Ester Vilaprinyó i Albert Sorribas (Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la UdL i de l’IRBLleida), Jorge Comas (UdL-Institut de Tecnologia Química i Biològica António Xavier, Portugal), Marc Piñol (Departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la UdL), Francesc Solsona, Jordi Vilaplana i Ivan Teixidó (Departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la UdL i INSPIRES UdL).

Referència de l’articlep:

Alves et al. (2016), Computer-assisted initial diagnosis of rare diseasesPeer J 4:e2211; DOI10.7717/peerj.2211


Fotografia: D’esquerra a dreta, Francesc Solsona, Marc Piñol, Rui Alves i Ester Vilaprinyó

 

El Consell d’Administració de GSS ha acordat posar el nom “Jardins George Orwell” a l’espai enjardinat de l’interior del recinte de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida

El Consell d’Administració de Gestió de Serveis Sanitaris  va acordar, a petició del Centre Excursionista de Lleida, posar el nom de “Jardins George Orwell”  a l’espai enjardinat que es troba a l’interior del recinte de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, juntament amb una placa que recordi el seu pas per Lleida. La darrera setmana de maig farà 80 anys que l’escriptor va participar en la Guerra Civil i que va ser ingressat al centre hospitalari lleidatà.

 Fa dos anys aproximadament el Centre Excursionista de Lleida va posar en marxa un grup de recuperació de la memòria històrica, per avançar en la investigació i difusió del nostre patrimoni històric i treure a la llum episodis de la història sovint oblidats a la nostra ciutat i a les terres de Ponent.

Un d’aquests episodis és la presència de l’escriptor britànic Eric Arthur Blair, conegut universalment com George Orwell, que durant el mes de maig de 1937 va estar ingressat al que aleshores s’anomenava Hospital Intercomarcal, i que actualment és l’Hospital de Santa Maria de Lleida.

Orwell, doncs, és una figura importantíssima de la literatura universal contemporània, fou un convençut lluitador per la democràcia, i un testimoni excepcional de la guerra civil espanyola.

Orwell va arribar a Barcelona el desembre de 1936, i igual que els milers de voluntaris d’arreu del món que vingueren a Espanya per lluitar contra el feixisme, va allistar-se a les milícies guiat pels ideals de la lluita per la llibertat, la democràcia i la justícia social. Orwell va allistar-se a les milícies del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) i va ser destinat al front d’Aragó, combatent a Siétamo i Alcubierre, fins que el 20 de maig de 1937 va ser ferit greument al coll per un tret enemic. Evacuat a Lleida, romandrà ingressat a l’hospital aproximadament una setmana, fins que serà evacuat a Tarragona i finalment a Barcelona.

La placa commemorativa es var col·locar el passat 28 de maig i va ser l’acte que va tancar el programa d’activitat del cicle dedicat a l’escriptor que coordina el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida.

 

Els professionals de treball social de l’atenció primària de l’ICS realitzen prop de 400.000 visites l’any 2016

Els professionals de treball social de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) han fet 388.082 visites durant l’any 2016. Als vuit hospitals de l’ICS (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Dr. Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans) –on l’activitat es comptabilitza per nombre de pacients atesos i no per visites–, els treballadors i treballadores socials han atès 14.475 persones durant el mateix període.

El treball social és una activitat fonamental en els centres sanitaris, que complementa l’activitat que fan els professionals de medicina i infermeria. Les dimensions social i psicosocial són factors fonamentals que condicionen l’aparició i l’evolució de les malalties, que requereixen l’abordatge de professionals especialitzats. A l’ICS treballen 234 treballadores i treballadors socials sanitaris (196 als equips d’atenció primària i 38 als hospitals), que formen part de l’equip assistencial.

Tipologia d’activitat

Pel que fa a la tipologia de l’activitat realitzada durant l’any 2016, a l’atenció primària s’han dut a terme 38.978 valoracions socials a persones en situació de cronicitat i complexitat, i 27.864 valoracions a persones majors de 80 anys amb criteris de fragilitat. També s’hi han fet 15.274 intervencions per informar dels drets individuals recollits a la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD) als pacients susceptibles d'acollir-s'hi, 22.206 intervencions de suport a cuidadors inclosos en el Programa d’atenció domiciliària (ATDOM) i 7.250 visites a domicili. Durant el 2016 els professionals de treball social de l’atenció primària de l’ICS també han realitzat 18.588 actuacions de continuïtat assistencial i de coordinació amb els hospitals i altres nivells assistencials, així com amb la xarxa de benestar (serveis socials, tercer sector, etc.).

La coordinadora de treball social de l’ICS, Victòria Mir, destaca que “la missió del treball social sanitari és la integració dels aspectes socials en l’atenció de la salut i l’abordatge dels problemes socials i psicosocials que se’n derivin”.

Mir destaca que els professionals del treball social se centren tant en les persones malaltes com en les seves famílies i el seu entorn. La tasca del treball social s’orienta a prevenir “les conseqüències de les malalties i del mateix fet d’emmalaltir.”

Proactivitat

La responsable corporativa de treball social explica que, els darrers anys, els avenços tecnològics, com ara les millores introduïdes a l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP), han fet augmentar la proactivitat en la feina dels professionals del treball social –de fet, Mir destaca que “la proactivitat és inherent al treball social”–, a través de la millora en el registre dels pacients, que faciliten la detecció de situacions de risc social i psicosocial.

La valoració que fan els professionals del treball social sanitari sempre té en compte la situació de salut de la persona. En aquest sentit, la coordinadora de treball social de l’ICS destaca que “no és el mateix una persona jove, amb problemes de mobilitat, que viu sola, que un senyor de 83 anys que també viu sol, però que corre curses i té autonomia”. Mir afirma que les condicions d’habitatge que es poden considerar insuficients per a una persona són òptimes per a una altra, en funció del seu estat de salut.

Les valoracions socials que es duen a terme als centres sanitaris tenen en compte les condicions de la persona malalta i del seu entorn, de manera global: els ingressos econòmics, les condicions de l’habitatge, la presència o no d’una persona cuidadora i altres factors de tipus social i cultural.

Atenció primària i hospital

El treball social com a professió va néixer a en un hospital d’Estats Units fa 100 anys. L’activitat dels professionals de treball social als centres d’atenció primària i als hospitals té el mateix objectiu, però les situacions i els moments d’intervenció són diferents. Als hospitals, és molt freqüent abordar situacions en què la vida dels pacients canvia de manera sobtada; per exemple, en els casos de persones que han patit un ictus o un infart, que han sofert l’amputació d’una extremitat o que han tingut un accident greu.

De vegades, aquestes situacions tan traumàtiques que es viuen als hospitals s’acompanyen de problemes de tipus social que dificulten el procés d’atenció a la salut i provoquen demores en l’alta hospitalària. En aquests casos, la intervenció del professional de treball social és fonamental.

Dia mundial

El tercer dimarts del mes de març es va  commemor el Dia Mundial del Treball Social. L’esdeveniment el va instaurar la Federació Internacional de Treballadors Socials l’any 2008, durant una reunió celebrada a Salvador de Bahia (Brasil). El lema de l’edició d’aquest any, que se celebra avui, és “Promoure la comunitat i la sostenibilitat mediambiental”.

 

Investigadors de Lleida estimen que un estudi complet i ràpid dels pacients amb ictus transitori evita de forma significativa el risc de patir un altre ictus posteriorment

Un estudi d’imatge cerebrovascular precoç i exhaustiu dels pacients amb un atac isquèmic transitori permet conèixer-ne la causa i individualitzar el tractament de prevenció secundària
El risc de patir un ictus posteriorment es redueix a només el 3,4 %, al cap de tres mesos de seguiment del pacient

Un estudi complet i ràpid en els pacients amb un ictus transitori o un atac isquèmic transitori (AIT) redueix significativament el risc de recurrència, gràcies a la individualització del tractament de prevenció secundària. Aquesta és la conclusió d’una recerca portada a terme pel Grup de Recerca Consolidat de Neurociències Clíniques de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), de la Universitat de Lleida i del Servei Cientificotècnic de Bioestadística de l’IRBLleida que, recentment, s’ha publicat a la revista Cerebrovascular Diseases de Karger Medical and Scientific Publishers.

Segons l’estudi, el risc de patir un ictus posteriorment es redueix a només el 3,4 % al cap de tres mesos de seguiment del pacient, si es realitza un estudi d’imatge cerebral (una tomografia computada o una ressonància magnètica) i un estudi vascular (una ecografia arterial) per conèixer si la causa de l’atac és una estenosi i/o una oclusió carotídia o intracranial. Estudis més antics situaven el risc de patir posteriorment un ictus entre el 10 % i el 20 %. Precisament, el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ja realitza aquest estudi precoç i exhaustiu des de l’any 2008. El Grup de Recerca de Neurociències Clíniques, dirigit per Francesc Purroy, conjuntament amb el Servei Cientificotècnic han realitzat una metanàlisi de quinze estudis científics, amb un total de 14.889 pacients, per establir el risc de recurrència de patir un ictus després d’un AIT quan es fa aquest estudi exhaustiu i ràpid.

Un AIT és un episodi transitori de disfunció neurològica, causat per una isquèmia (pèrdua de flux sanguini cerebral) i que pot cursar amb diversos símptomes transitoris com ara alteració de la parla, pèrdua de força o sensibilitat en la meitat del cos o pèrdua de visió.

Referència de l’article:

Valls J, Peiro-Chamarro M, Cambray S, Molina-Seguin J, Benabdelhak I, Purroy F, A Current Estimation of the Early Risk of Stroke after Transient Ischemic Attack: A Systematic Review and Meta-Analysis of Recent Intervention Studies. CerebrovascDis 2017; 43: 90-98.


Fotografia: Investigadors del Grup de Recerca de Neurociències Clíniques de l'IRBLleida

 

Salut certifica la Unitat d'Expertesa d'Atenció a les Síndromes de Sensibilització Central de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida

El Departament de Salut ha certificat recentment la Unitat d’Atenció a les Síndromes de Sensibilització Central (SSC) de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida com a Unitat d’Expertesa (UE) de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. Es tracta d’una de les primeres Unitats d’Expertesa auditades a Catalunya i atén més de 2.000 pacients a l’any afectats per Síndromes de Sensibilització Central, que inclou entre d’altres, la fibromiàlgia, la fatiga crònica, la sensibilitat química múltiple i l’electrosensibilització.

El Departament de Salut va iniciar fa un any el procés de revisió del model d’atenció a les patologies que constitueixen les Síndromes de Sensibilització Central a Catalunya. A partir d’aquesta revisió del model d’atenció, el Departament de Salut va iniciar les auditories de les unitats del territori, per certificar la seva adequació al nou model.

El passat mes de novembre, Gestió de Serveis Sanitaris, empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, va rebre la resolució dictada per la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, per la qual es declara la idoneïtat de la Unitat d’Expertesa per a l’Atenció de les Síndromes de Sensibilització Central de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.

La UE d’Atenció a les SSC de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, creada el 2008, està formada per un equip multidisciplinari compost per metges reumatòlegs, psicòlegs clínics, fisioterapeutes i infermeres. El cap clínic de la unitat és el Dr. Lluís Rosselló i la coordinadora és Carme Campoy. La tasca de la UE consisteix en concretar el diagnòstic dels pacients derivats de l’atenció primària i realitzar un tractament multidisciplinari amb l’objectiu de donar recursos a les persones afectades per SSC per tal que puguin adaptar-se a la malaltia i aprendre a conviure amb ella amb la menor afectació possible i la major qualitat de vida.

El tractament és multidisciplinari amb, entre altres, intervencions educatives i d’habilitats d’afrontament, com exercici físic (estiraments i mobilitat articular), afrontament al dolor, maneig emocional, teràpia cognitiu-conductual i habilitats assertives. Aquest és probablement el tractament que s’ha mostrat més eficaç en les SSC segons les principals guies clíniques.

 

Notícies

L’ARNAU ACULL EL PRIMER CURS DE FORMACIÓ D’INSTRUCTORS EN SIMULACIÓ MÈDICA AVANÇADA DE LA UDL

La primera jornada del Curs va tenir lloc a la Unitat Docent el 27 de març, i la segona el passat 27 d’abril.

El 27 de març, a l’Àrea de Simulació de la Unitat Docent de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, va tenir lloc la primera jornada del Curs de Formació d’Instructors en Simulació Mèdica Avançada de la Universitat de Lleida (UdL).

Aquest Curs, que és el primer cop que s’imparteix, ha comptat amb la participació de deu professionals de Barcelona, Terrassa i Lleida, que han cobert les places d’inscripció ofertes.

El Curs dirigit José Maria Sistac, facultatiu especialista en Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i professor de la Facultat de Medicina de la UdL. L’han impartit anestesiòlegs de l’Hospital Arnau que col·laboren amb l’Àrea de Simulació. És un curs ofert per una universitat, que és pioner a Catalunya i a tot l’Estat.

La realització d’aquest Curs s’emmarca dins del Programa d’innovació —en relació amb l’actualització dels programes formatius d’especialitats mèdiques que prepara el Ministeri de Sanitat i la Secció de Docència de la Societat Espanyola d’Anestesiologia, dirigida per José Maria Sistac— que s’està implementant a tot l’Estat per adequar la formació dels tutors d’especialitats mèdiques als nous programes i eines docents i que, en la seva primera edició, ha tingut lloc a la  Universitat de Lleida.




PRESENTACIÓ DE L’INFORME SOBRE LA SALUT DEL SON. L’IMPACTE DEL BEN DORMIR EN LA SALUT DE LES PERSONES I LA COL·LECTIVITAT

El 1 de febrer es va  presentar als mitjans de comunicació l’Observatori Global del Son que es una plataforma impulsada per tres organitzacions de l’àmbit científic, Ad Salutem Institute for Healthy Sleep, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), que vol promoure l’estudi, la divulgació i la promoci del son saludable.

Durant l’acte, que va comptar amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ i que va estar conduït pel periodista Antoni Bassas, es van donar a conèixer els resultats de l’Informe sobre la salut del son. L’impacte del ben dormir en la salut de les persones i de la col·lectivitat, que analitza l’impacte del son des de la vessant de salut, l’empresa i l’educaci, la sessió va tenir lloc al CaixaForum.

Hi van participar el director del Pla Director de les Malalties de l'Aparell Respiratori del Departament de Salut, Joan Escarrabill, la directora de l’Institut Albert J Jovell de Salut Pública i Pacients de UIC Barcelona, M. Dolors Navarro, el professor agregat de la Universitat de Lleida, Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Ferran Barbé i el professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Salvador Cardús.




PROFESSIONALS DE L’EAP LA POBLA DE SEGUR PARTICIPEN EN UN PROJECTE DE SALUT COMUNITARIA

L’Equip d’Atenció Primària La Pobla de Segur va participar en un projecte de salut comunitària que està en consonància amb les línies estratègiques del Departament de Salut, dins del marc del Pla de Salut 2016-2020.

L’OMS defineix la salut no només com un estat d’absència de malaltia, sinó també com un estat de benestar físic, psíquic i social. L’atenció primària orientada a la comunitat és una manera diferent d’entendre la medicina; vol tractar els pacients des d’un punt de vista multidimensional, tot centrant el focus d’atenció en la comunitat en lloc de l’individu. Ambdues medicines, la comunitària i la individual, no són excloents sinó que són complementàries.

Es tracta doncs, d’un projecte multidisciplinari, ja que implica institucions i agents socials en intervencions comunitàries de salut.

La primera presa de contacte amb agents i entitats es va realitzar el passat dia 23 de març al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur. Estaven convocats ens locals, representants d’institucions, de mossos d’esquadra, alcaldes, representats d’educació, d’agents rurals, de bombers, l’AMPA de l’Escola, l’Institut i la llar d’infants, directors de centres geriàtrics, representants del Projecte Home i presidents de les associacions locals i de la resta del municipi. Els assistents a l’acte van poder manifestar les seves inquietuds respecte a la salut de la població del municipi i opinar sobre les possibles intervencions que consideren necessàries en relació amb els temes tractats.


PRESENTEN EL DISSENY DE DOS ASSAIGS DE L’HUAV I L’IRBLLEIDA AL CONGRÉS INTERNACIONAL D’ANÈMIA FERROPÈNICA

L’objectiu dels dos estudis és determinar el paper de les noves formulacions de ferro oral en el tractament de l’anèmia i el dèficit de ferro en la insuficiència cardíaca

L’International Multidisciplinary Course on Iron Anemia, un congrés internacional que va tenir lloc els dies 31 de març i 1 d’abril a Florència, Itàlia, va ser el marc de presentació de dos assaigs pioners que es porten a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). José Luis Morales-Rull, del Servei de Medicina Interna de l´Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador de l’IRBLleida, va moderar la sessió sobre l’experiència del tractament de l’anèmia en l’àmbit de les malalties cardiològiques i va presentar el disseny dels dos assaigs.

Es tracta de dos assaigs clínics finançats per La Marató de TV3 (assaig PREFER-HF) i per la Sociedad Española de Medicina Interna (assaig IVOFER-HF) que tenen l’objectiu de determinar el paper de les noves formulacions de ferro oral en el tractament de l’anèmia i el dèficit de ferro en la insuficiència cardíaca.

És un tema de creixent interès en el camp de la cardiologia ja que el dèficit de ferro i l’anèmia s’associen a una major mortalitat i deteriorament funcional en els pacients que pateixen insuficiència cardíaca’ ha senyalat Morales. L’investigador també ha afegit que és una excel·lent oportunitat per poder comunicar el disseny d’una recerca independent que ha despertat interès a la comunitat científic i que vol respondre a una pregunta freqüent a la pràctica clínica.




SIGNATURA CONTRACTE DE GESTIÓ

En la sessió del Comitè de Direcció Territorial de l’ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i GSS del dia 24 d’abril de 2017, es va celebrar l’acte de signatura dels Contractes de Gestió de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la Direcció Atenció Primària i SAP Lleida nord de l’any 2017. Els contractes els van signar el Dr. Mateu Huguet Recasens, gerent Territorial; el Dr. Jaume Capdevila Mas, director de Centre HUAV; la Dra. Núria Nadal Braqué, directora d’Atenció Primària; i el Dr. José Luís Remon Román, director SAP Lleida nord.




GRUPS D'ESCOLARS VISITEN EL CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA EIXAMPLE DE LLEIDA

Aquestes visites s’emmarquen dins les activitats de salut comunitària que es fan al centre.

Un total de 125 alumnes de dos centres escolars de les comarques de Lleida, amb edats compreses entre els dos i els cinc anys, van visitar el passat mes d’abril el CAP Eixample de Lleida durant el primer trimestre de l’any. Aquesta visita està inclosa dins de l’activitat comunitària que es du a terme en el Centre.

El mes de febrer, alumnes de P2 de l’Escola Bressol del Centre Històric han fet una visita guiada al CAP on, mitjançant un petit espectacle fet amb titelles, han rebut consells de seguretat i d’hàbits saludables.

Durant els mesos de gener, febrer i març, els alumnes de l’Escola Maristes Montserrat de Lleida, dins del Projecte ciutat, han visitat els diversos espais del Centre per conèixer el personal que hi treballa i les diferents tasques que hi realitza.

Amb aquestes trobades s’espera que el fet d’anar a visitar-se a pediatria, infermeria i odontologia sigui per als infants, a partir d’ara, una experiència molt més positiva, i que els consells de salut impartits pels diversos professionals que els han atès hagin servit per millorar els hàbits dels més menuts. Aquesta experiència, de ben segur, ha estat enriquidora tant per als petits, com per al personal que treballa al CAP.




PROFESSIONALS D’INFERMERIA DE L’EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA BELLPUIG VAN IMPARTIR UN TALLER D’EDUCACIÓ SEXUAL I REPRODUCCIÓ HUMANA A L’ESCOLA VALERI SERRA

Els alumnes de 6è d’educació primària de l’Escola Valeri Serra de Bellpuig van assistir el mes de març a un taller d’educació sexual i reproducció humana que van impartir les infermeres Maite Palou i Mercè Pollina, de l’EAP Bellpuig.

 Aquesta activitat s’ha emmarcat dins del tema treballat pels alumnes a l’àrea de Coneixement del Medi sobre la reproducció dels éssers vius. Com a professionals del món sanitari, les infermeres van plantejar el taller d’una manera molt amena i entenedora per als alumnes. En primer lloc, van promoure el debat perquè els nens i les nenes poguessin resoldre els seus dubtes sobre els canvis físics que apareixen a l’inici de la pubertat. Després, els hi van explicar la fecundació utilitzant un material didàctic, fet per les professionals mateixes, amb què els alumnes van veure clarament com funciona l'aparell reproductor masculí i femení. Des de l’EAP Bellpuig s’ha valorat aquesta activitat com una bona manera d’apropar la infermeria a la comunitat mitjançant la prevenció i el reforç de la relació amb els infants, que ja es va iniciar amb el Programa del nen sa i que deixa la porta oberta al programa Salut i escola, que trobaran l’any vinent a l’Institut d’Educació Secundària Lo Pla d’Urgell.




SESSIÓ ACTUALITZACIÓ RECOLLIDA DE MOSTRES




EXPOSICIÓ JOSE ANTONIO LUNA A L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

La sala d’exposicions de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir una exposició de José Antonio Luna des del dia 3 fins el 9 d’abril.

La tècnica utilitzada per l’artista a les seves pintures és l’oli






L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU VA ACULLIR UN TALLER PER CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA POESIA

El 21 de març es va commemorar el Dia Internacional de la Poesia, els alumnes de primer d’ESO del Col·legi Santa Anna de Lleida van realitzar un taller de poesia creativa a l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Un projecte de Tractament integrat de llengües (TIL) —a les àrees de llengua catalana, castellana i anglesa—, anomenat “Poetes a l’Hospital”, on van treballar la poesia i la creativitat. Aquest projecte va culminar amb l’exposició dels poemes elaborats pels alumnes i la col·laboració amb l’Aula hospitalària de l’Arnau, que va acollir un taller de creació poètica per acompanyar els infants ingressats i les seves famílies durant el Dia Internacional de la Poesia.


L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE L’ICS A SANT MARTÍ DE MALDÀ PROMOU L’ACTIVITAT FÍSICA MODERADA PRACTICADA AMB REGULARITAT

El projecte anomenat ‘Fem salut, fem vida!’, destinat a persones més grans de 50 anys, fa cinc anys que vetlla per l’educació sanitària i la pràctica d’activitat física moderada.

Un grup de 25 a 30 persones majors de 50 anys participen a Sant Martí de Maldà en el projecte ‘Fem salut, fem vida!’ que, des de l’any 2012, lidera la infermera de l’Equip d’Atenció Primària Bellpuig M. Lluïsa Salvia Vidal. L’activitat es realitza entre els mesos de setembre a juny, amb una periodicitat anual.

L’objectiu del projecte és millorar el moviment, evitar i corregir les males postures, i prevenir les atròfies musculars i l’osteoporosi. Es fan dues sessions d’activitat física a la setmana, d’uns 50 minuts de durada, en les quals es dedica un temps a l’educació sanitària (hàbits saludables, alimentació i activitat física, i  educació postural) i després es fan exercicis d’estiraments.

Aquest grup també participa anualment en La Marató de TV3, on representen les coreografies que han dissenyat  i assajat  tot l’any.

Practicar activitat física moderada de manera regular és una eina efectiva de prevenció secundària i terciària que presenta pocs efectes negatius, sempre que es dugui a terme amb el control i la supervisió adequats. Tothom pot millorar o mantenir la salut si practica una activitat física adaptada a les seves característiques i necessitats. De fet, el pitjor risc que pot tenir aquesta activitat física és no practicar-la. El paper dels professionals sanitaris per promoure-la, aconsellar-la  i prescriure-la és cabdal.




EL GRUP DE SUPORT A LA CRIANÇA DEL CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA LES BORGES BLANQUES CONTINUA AMB ÈXIT LA SEVA ACTIVITAT

Les sessions, que tenen lloc un cop al mes, van adreçades a pares, mares i cuidadors de nadons de 0 a 12 mesos.

L’Equip d’Atenció Primària Les Borges Blanques organitza cada darrer dimarts de mes una trobada del Grup de Suport a la Criança. Aquesta iniciativa està coordinada per la metgessa Mireia Biosca Pamies, pediatra de l’EAP.

El Grup té com a objectiu donar suport a pares, mares i cuidadors en la criança del lactant, una vivència nova i per a molts desconeguda, i facilitar-los eines per a poder  solucionar els dubtes i problemes que vagin sorgint durant aquest període. A les sessions es parla de temes diversos que interessen els participants, com són: alimentació, prevenció de càries, immunitzacions, necessitats afectives del nadó, higiene, son, prevenció de malalties i d’accidents, sistemes de retenció infantil, afrontament de la incorporació al món laboral, gelosia entre germans, etc.

Durant l’any 2016, el Grup va realitzar les sessions extraordinàries d'activitat comunitària Taller de portanadons i de ball amb portanadons (babywearing dance)  a Juneda. El Dia Mundial de l'Activitat Física, el Grup va sortir a l'exterior del centre i es va fer una sessió de ball amb portanadons, amb la monitora Lolita Bertran, i el Taller de portament de nadons amb el grup MamiFeres.

Actualment, hi ha programades sessions monotemàtiques, com la que ha tingut lloc ahir dia 28 març, i que té per tema el Baby Led Weaning, amb Ramon Capdevila Bert, metge pediatra de l'EAP Les Borges Blanques, i El joc en el nadó amb la fisioterapeuta Núria Baldomà i la psicòloga Roser Culleré del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç Les Garrigues.

En el Grup hi participen pares, mares i cuidadors de nadons de 0 a 12 mesos, que poden assistir-hi acompanyats dels petits. Les sessions, que tenen lloc a l’aula d’educació sanitària del centre,  són de caràcter participatiu, dinàmic i actiu, i tenen una durada d’una hora i mitja.




Publicitat



App CatSalut Respon