febrer 2017

Butlletí núm. 43

Dr. Ferran Barbé junt amb 10 professionals més, permeten que Catalunya es posicioni al mapa internacional

La investigació biomèdica mou més de 216 milions d’euros a Catalunya. Els descobriments dels investigadors catalans sonen amb força entre la comunitat científica internacional, com és el cas del dr. Barbé, cap de Pneumologia de l’Hospital Arnau, que al contrari de la decisió d’uns quants metges que han decidit marxar a un altre país, ell ha optat per quedar-se aquí aclarint el perquè d’aquest fet amb una frase:  “He tenido ofertas en Europa y Australia, pero mi interés está en aportar investigación y asistencia de primera categoría a los ciudadanos de Lleida”. Barbé, junt amb 10 professionals més, fan un gran ressò i fan que Cataluña es posicioni cada dia en el mapa internacional.

 

L’atenció primària de Lleida i el Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya van signar un conveni de donació

El 17 de gener el Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya (COOOC) i l’atenció primària de Lleida van signar un conveni de donació amb l’objectiu de dotar els centres d’atenció primària de Lleida de material que permeti fer un cribratge universal de l’agudesa visual a tota la població infantil (de 4 a 15 anys) de la província de Lleida. Amb aquest acord, es pretén afavorir la detecció precoç dels trastorns de refracció i altres anomalies.

En concret, el material facilitat pel COOOC està format per 53 forats estenopeics i 53 tests de Snellen, que es repartiran a les consultes d’infermeria pediàtrica en el marc del Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut (PAPPS) a l’edat pediàtrica. El PAPPS preveu l’exploració de l’agudesa visual de tots els infants que viuen a Catalunya a partir dels 3-4 anys d’edat. Fins ara, els optotips no estaven unificats, cosa que dificultava el consens dels criteris de derivació a l’optometrista.

En aquest context, és essencial que el cribratge d’agudesa visual dut a terme pels professionals de pediatria de l’atenció primària estigui ben protocol·litzat i que els criteris de derivació a l’atenció especialitzada es defineixin clarament. Amb aquest objectiu és necessari disposar de tests d’agudesa visual unificats a tot el territori.

La funció visual experimenta un desenvolupament ràpid en els primers anys de vida i és especialment important dur a terme la detecció i el tractament precoç de les anomalies que poden causar ambliopia, també coneguda com ‘ull gandul’. Segons la campanya Visió i aprenentatge, impulsada pel COOOC, la meitat dels alumnes podrien tenir un problema visual que els dificulti l’aprenentatge.

 

10 anys de la Unitat d’Ictus a Lleida amb la 3a Jornada d’actualització en malaltia cerebrovascular

El dia 16 desembre 2016 va tenir lloc la inauguració de la 3a Jornada d’actualització en malaltia cardiovascular a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida , ja que es va  commemorar el desè any de la Unitat d’Ictus a Lleida.

El curs, que també va comptar amb la col·laboració del Col·legi de Metges de Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la UdL i l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, va dirigit a metges/esses, diplomats/des en Infermeria i biòlegs/biometges/esses, psicòlegs/gues i estudiants de pregrau i postgrau.

La malaltia cerebrovascular és una de les principals causes de mort al nostre país i la principal causa de discapacitat. En els darrers anys s’han desenvolupat canvis significatius en el tractament i maneig de les persones amb ictus. Actualment, el tractament combinat de fibrinòlisi endovenosa i trombectomia mecànica és la millor opció en el casos d’ictus agut degut a oclusió proximal de l’artèria cerebral mitja. Malgrat això, una de les principals preocupacions és establir els millor
circuïts a Catalunya per a garantir l’accessibilitat d’aquestes teràpies a tots els
ciutadans del país.

Tots els avenços en la malaltia cerebrovascular només es poden aconseguir si la
recerca en el nostre país té un caire traslacional com la que s’està fent en l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

L’objectiu principal de la Jornada va ser incrementar el coneixement de la malaltia cerebrovascular tant pel que fa al maneig a la fase aguda com en el període de convalescència.

Dr. Francesc Purroy, coordinador de la Jornada va estar acompanyat de sis docents més: Dr. J. Sanahuja, Ana Vena, Miguel Castellano, Ikram Benabdelhak, Serafí Cambray i Laura Colàs Campàs.

 

L’Equip d’Atenció Primària Tremp inicia un programa de formació en suport vital bàsic per als alumnes i professors de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Tremp

L’Equip d’Atenció Primària Tremp —amb la col·laboració de professionals de l’Hospital Comarcal del Pallars i del SEM— va iniciar, el 26 de gener, un programa de formació en suport vital bàsic que tindrà una periodicitat anual i que està adreçat als alumnes i professors de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Tremp. 

Aquesta activitat formativa teoricopràctica té com a objectiu que la ciutadania prengui consciència que pot presenciar una aturada cardiorespiratòria i que això la motivi per aprendre les competències bàsiques en les tècniques de ressuscitació cardiopulmonar. Així, si es troba en aquest cas, la persona formada podrà posar en pràctica de manera immediata i  eficient  la cadena de supervivència.

L’equip docent està format per professionals d’atenció primària de l’Hospital del Pallars i del SEM territorial i també per estudiants en pràctiques que, prèviament, han rebut la formació necessària. Per a la pràctica de les tècniques s’utilitzarà material educatiu modern, com ara maniquins de simulació.

Quant a la tria dels alumnes del centre educatiu per participar en el curs, cal dir que els instituts són els llocs idonis per iniciar la formació en reanimació cardiopulmonar (RCP) ja que els joves aprenen i es motiven fàcilment.

Qualsevol persona, de qualsevol edat, pot presenciar una aturada cardiorespiratòria. Per això, s’ha volgut conscienciar els joves i també els seus professors del fet que l’aturada cardíaca presenciada per algú té una supervivència cinc vegades més gran que la que es dona quan la persona està sola. Les maniobres d’RCP iniciades de forma precoç augmenten la supervivència i disminueixen el risc de patir seqüeles greus.

 

 

L’ICS estalvia prop de quatre milions d’euros en llum i gas durant el 2016

Durant l’any 2016, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha estalviat 3.707.460 euros en les factures de la llum, el gas i el gasoil, en comparació amb la despesa realitzada l’any anterior. Aquesta reducció ha estat possible gràcies a diversos factors com són l’optimització de la potència elèctrica contractada, la instal·lació d’aparells més eficients, la millora en l’aïllament dels edificis i el canvi d’hàbits dels professionals.

L’estalvi més gran s’ha produït en la factura de la llum, que s’ha reduït en gairebé 3,5milions d’euros. Bona part d’aquesta davallada s’explica per la reducció del preu de l’energia durant l’any 2016, però també per l’optimització de la potència elèctrica contractada als centres de l’ICS. L’any 2014 es va sol·licitar a les companyies elèctriques la reducció de les potències contractades per un valor superior a 1,5 milions d’euros, dels quals l’any 2016 encara faltava que les empreses subministradores regularitzessin l’equivalent a més de 860 mil euros.

Pel que fa al consum d’electricitat, gas i gasoil, l’ICS ha estalviat l’any 2016 més de 50.000 kWh respecte a l’any anterior, quantitat que equival a la despesa d’electricitat d’una llar durant tres anys.

Millora de l’eficiència

La davallada del consum energètic ha estat possible gràcies a diverses actuacions per optimitzar l’eficiència energètica als centres de l’ICS. La majoria d’aquestes millores s’han dut a terme a través de la realització d’obres de remodelació d’instal·lacions, seguides de la col·locació d’aparells de climatització més eficients, de la millora de l’enllumenat i de les instal·lacions elèctriques, i de la renovació d’equipaments mèdics, entre d’altres.

També hi ha contribuït de manera molt important l’augment de l’estalvi energètic entre els professionals de la institució, que cada cop són més conscients de l’impacte econòmic i mediambiental que suposa el malbaratament de l’energia.

Nou contracte de gas

D’altra banda, l’ICS ha estalviat més de 3,6 milions d’euros en l’adjudicació del subministrament de gas natural per a l’any 2017 de tots els seus centres respecte al preu de sortida de licitació, la qual cosa suposa un estalvi superior al 39%. A més, el concurs incorpora sense cost afegit diverses millores valorades en més d’un milió d’euros, com ara la realització d’auditories energètiques o la implantació de sistemes de gestió amb monitoratge energètic, o bé la millora dels sistemes ja existents.

 

Professionals d’atenció primària es formen en l’assistència al part extrahospitalari

El 10 de febrer el CAP de Tàrrega va acollir la primera edició del curs Atenció al Part Extrahospitalari, dirigit a professionals d’atenció primària. Gairebé una trentena de professionals de medicina i infermeria de l’Institut Català de la Salut es van  formar amb les docents Annabel Fernández, Cristina Barana, Maria Jounou i Elisabet Mitjans, llevadores de l’ASSIR de Lleida.

 La realització d’aquest curs respon a una demanda dels professionals sanitaris, ja que en els CAP de les poblacions més allunyades de Lleida s’ha produït un increment dels parts atesos fora del centre hospitalari i sembla que aquesta tendència està augmentant. És per aquest motiu que l’objectiu del curs ha estat facilitar al personal sanitari els coneixements, les tècniques i les eines d'actuació necessàries per a l'assistència al part imminent.

El curs, dividit en una part teòrica i una de pràctica, va exposar l’atenció a la dona i al nounat en les diferents fases del part (dilatació, expulsió i infantament) i en el postpart immediat, tant en aspectes assistencials com, també, en el respecte a la intimitat, la tranquil·litat i el confort de la dona i l’acompanyant. També s’han tingut en compte les situacions especials del part —com l’assistència al part de natges, les voltes i el prolapse de cordó, la distòcia d’espatlles, la retenció placentària i les hemorràgies de l’infantament.

La resposta dels professionals d’atenció primària ha estat molt positiva i han expressat la voluntat d’actualitzar periòdicament els seus coneixements i habilitats sobre emergències obstètriques.

 La segona edició del curs serà el proper 10 de març, al CAP Primer de Maig.

 

El projecte d’Innovació oberta de l’ICS va superar els 1.000 inscrits

La plataforma d’Innovació oberta de l’Institut Català de la Salut (ICS), Innòbics, ja va arribar als 1.075 usuaris, després de set mesos de funcionament. Els membres d’aquesta comunitat han presentat 78 idees innovadores. D’aquestes, el Comitè d'Avaluació de Certificació d'Idees d’Innòbics —encapçalat pel director d’Innovació de l’ICS, José Jerónimo Navas, i format per destacats professionals de la institució— ha avaluat 69 propostes, de les quals ha seleccionat 13. D’aquestes 13, 6 han passat a fase de projecte. Pel que fa a la resta, 18 s’han considerat susceptibles de millora i 38 han estat arxivades per falta d’alineament amb els objectius i reptes d’innovació, o bé per falta de novetat i rellevància.

Les idees presentades tracten sobre quatre eixos: millora dels serveis, millora dels processos assistencials o de gestió, temes organitzatius i millores tecnològiques.

Les sis propostes que han passat a fase de projecte són les següents: l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació a la millora de l’accessibilitat, la millora del procés d’atenció prequirúrgic, l’optimització del procés d’atenció a la depressió, la creació d’una xarxa d’immunodeficiències primàries en la infància, i l’aplicació de la telemedicina a l’atenció de persones que han patit grans cremades.

Plataforma informàtica:

Innòbics es va crear a mitjans de juny de 2016 com una comunitat d’innovació oberta a tots els professionals de l’ICS. La gestió de les propostes es duu a terme a través d’una plataforma informàtica que permet gestionar de forma integral els processos de creació, desenvolupament i aplicació de les idees innovadores aportades pels professionals. La plataforma ofereix informació a temps real i permet tenir una imatge global de l’estat de situació de tots els projectes i avaluar-ne de forma eficient la viabilitat en cada punt del procés.

Aquesta metodologia d’innovació oberta a través de comunitats d’innovació, com Innòbics, ja s’aplica amb èxit en altres països com Noruega, Suècia, Dinamarca i el Regne Unit, on la utilitza el National Health Service.

La plataforma funciona com una comunitat, on tots els professionals comparteixen coneixement i enriqueixen les experiències amb les seves aportacions, cosa que afavoreix la transversalitat dels projectes i la comunicació entre els treballadors interessats en temes comuns.

CITER:

Per tal de fomentar el projecte entre tots els professionals de l’ICS, s’han constituït comissions d’innovació territorials (CITER), a cadascuna de les gerències territorials de la institució. Es tracta d’una organització territorial per afavorir l’impuls i l’acompanyament dels professionals que vulguin innovar dins l’organització, amb la implicació de les gerències i les direccions dels instituts de recerca.

A començament del mes de gener es va constituir una nova CITER a la Gerència Territorial Terres de l’Ebre, que se suma a les que ja s’han creat a les gerències territorials de Girona, Catalunya Central, Metropolitana Nord (que inclou l’Hospital Germans Trias) i Metropolitana Sud (que inclou l’Hospital de Bellvitge), així com a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Properament es crearan noves comissions a Barcelona Ciutat, Camp de Tarragona i Lleida i Alt Pirineu i Aran.

 

Investigadors lleidatans detecten que els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica de Lleida pateixen més ansietat i depressió que la població general

Investigadors lleidatans del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’Institut de Recerca Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol han detectat que la presència d’ansietat i depressió en els pacients diagnosticats de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és molt superior (15,6 %) que en la població general, tal com es recull en l’article publicat recentment pels investigadors a la revista nord-americana Lung, una revista de prestigi en estudis de recerca en malalties respiratòries.

L’estudi també mostra que els pacients amb MPOC, coneguda habitualment com bronquitis crònica, que pateixen ansietat/depressió ingressen un 23,3 % més a l’hospital a causa de les exacerbacions de la seva broncopatia crònica, en comparació amb els pacients amb MPOC sense ansietat/depressió. Així doncs, el fet de tenir ansietat/depressió multiplica per 2,28 el risc de patir dues o més exacerbacions. L’estudi s’ha realitzat en una mostra de 512 pacients diagnosticats d’MPOC procedents de consultes d’atenció primària de l’ABS Pla d’Urgell que durant un període d'un any van ser entrevistats per professionals d'atenció primària.

Els resultats mostren la necessitat que els metges de capçalera facin un abordatge multidimensional d’aquests pacients, i no només un de centrat en la patologia respiratòria crònica. Amb la finalitat de millorar la supervivència i qualitat de vida d’aquests pacients, els investigadors creuen necessari fer-los un cribratge de l’ansietat i de la depressió per prescriure’ls un tractament precoç amb antidepressius i/o ansiolítics i minimitzar així el nombre d’ingressos hospitalaris i, per tant, la depesa sanitària.

Els investigadors de l’estudi són Josep Montserrat, doctor en medicina i metge de família del CAP Mollerussa; Pere Godoy, coordinador del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida i professor titular d’epidemiologia i salut pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL); Josep Ramon Marsal, tècnic en estadística de l’IDIAP; Marta Ortega, doctora en medicina i coordinadora de Recerca a l’IDIAP; Josep Pifarré, cap de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida; Ferran Barbé, cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i Miquel Alsedà, metge especialista en epidemiologia i salut pública i investigador del Grup de Recerca d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida.

Grup de Recerca d’Epidemiologia Aplicada
Aquest Grup de Recerca multidisciplinari està especialitzat en l’estudi de les malalties pulmonars, especialment  la bronquitis crònica. El Grup va sorgir a Lleida fa quatre anys amb la voluntat de donar resposta a diferents qüestions plantejades sobre les exacerbacions en els pacients amb MPOC. Actualment, el Grup ha iniciat una línia de recerca centrada a estudiar els pacients diagnosticats d’MPOC que mai han estat fumadors. Fins ara, els investigadors del Grup han publicat set estudis científics, la majoria en revistes internacionals.  Aquest és un bon exemple de l'èxit de la col·laboració entre la investigació realitzada a l’atenció primària (IDIAP) i a l’atenció hospitalària (IRBLleida).

Referència de l’article:
Montserrat-Capdevila, J., Godoy, P., Marsal, J.R. et al. Lung (2016). doi:10.1007/s00408-016-9966-0

 

Premis obtinguts per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Atenció Primària Lleida i Hospital Universitari Santa Maria (GSS) i els professionals dels centres durant l’any 2016

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va rebre quatre premis TOP 20 de la consultora Iasist

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va rebre quatre premis TOP 20 que cada any concedeix la consultora de serveis sanitaris Iasist a centres de tot l’Estat. El centre lleidatà és, juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona, el que més guardons va rebre, concretament el corresponent a gestió hospitalària global i a les àrees del cor, sistema musculoesquelètic i sistema nerviós.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha estat reconegut com a entitat amb la Medalla Josep Trueta

El Govern va aprovar el decret que atorga les medalles i les plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2016. Entre les 13 personalitats guardonades i les set entitats distingides amb la medalla, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida conjuntament amb l’Hospital Dr. Trueta de Girona van rebre aquesta distinció que es lliura a persones i institucions que han contribuït de manera significativa en l’avenç i la millora de la Sanitat.

Premi Joaquim Bonal de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears

La Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha guanyat el Premi Joaquim Bonal de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. El premi ha estat atorgat pel projecte: Cribratge de la malaltia celíaca als campaments de refugiats sahrauís a Argèlia. Fase I: cribratge acollits als infants sahrauís en el programa Vacances en Pau i programa per a la divulgació de la dieta sense gluten.
La Unitat de Malaltia Celíaca de l’hospital està formada per la Dra. Neus Pociello del Servei de Pediatria, les Dres. Raquel Ballester i Montse Planella del Servei de Digestiu, la Dra. Pilar Gallel del Servei d’Anatomia Patològica, el Dr. Aureli Esquerda del Servei de Laboratori Clínic i la Sra. Cristina Moreno, dietista del Servei d’Endocrinologia.

Premi a la millor comunicació XL Congreso de la Asociación Española de Enfermería en Neurociencias".

Va ser premiada com a la Millor Comunicació : "Actuación de enfermería en el autosondaje vesical intermitente en paciente afectada de mielitis" presentada per un grup d'infermeres i TCE del sevei de neurociències de l’Arnau. Com autora principal d’aquest treball hi ha la infermera Montse Molina; i co-autores Bea Jové, Ana Pozo, María Tornel, Mª Teresa Mengíbar i Esther Gimeno.

La Real Acadèmia de Medicina de Catalunya, a la sessió solemne d’inauguració del curs 2016,

Va otorgar al Dr. Jaume Mas Atance, facultatiu especialista de Traumatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el títol d’Acadèmic corresponent per premi, pel treball “Pacientes con fractura de cadera. Valoración de la cirugia precoz en estadios de antiagregación plaquetaria”.

Premi a la Millor Comunicació Oral per a un treball del Servei de Nefrologia de l’Hospital

El treball ha estat guardonat a la XV Reunió Nacional de l’Associació Espanyola d’Infermeria en Hipertensió i Risc Cardiovascular. El treball “Evolució dels factors de risc cardiovascular en pacients amb malaltia renal crònica avançada després de la intervenció. Ensenyament: dieta prescrita” ha estat guardonat amb el Premi a la Millor Comunicació Oral de la XV Reunió Nacional de l’Associació Espanyola d’Infermeria en Hipertensió i Risc Cardiovascular. Aquesta millora, doncs, és especialment significativa en el cas de la pressió arterial diastòlica i dels nivells sèrics de potassi i colesterol total; aspectes que han demostrat en aquest treball quatre professionals del Servei de Nefrologia: Maria Carmen Torres Torradeflot, Josep M. Gutiérrez Vilaplana, Lourdes Craver Hospital i Maria Baigol Guilanyà.

Nou president de la Societat Catalana de Neurologia.

Dr. Francesc Purroy, facultatiu especialista en neurología de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va ser elegit nou president de la Societat Catalana de Neurologia (SCN).
En la presa de possessió del càrrec, el doctor Purroy va destacar les principals fites aconseguides per la Societat en la darrera dècada: la creació del Butlletí, el desenvolupament del Curs de formació per a residents, l’increment dels grups d’estudi, la creació de guies, la internacionalització de la Societat amb el reconeixent de l’European Stroke Organization (ESO) i la creació de la primera reunió internacional entre la Societat Polonesa de Neurologia i l’SCN.
A més, va plantejar per als propers dos anys diverses actuacions: reforçar el paper de la Societat com a nucli referent de la formació, tant de residents com d’adjunts en neurologia, i també com a interlocutor amb l’Administració. Així mateix, va recordar la tasca que ha desenvolupat la Societat en relació amb la llengua catalana, com el Projecte DEMCAT, i la proposta de reconeixement internacional per part de l’European Federation of Neurological Societies.

Vicepresident de la Societat Espanyola d’Anestèsia, responsable de docència i formació a nivell estatal per un període de quatre anys.

El Dr. Josep Maria Sistac Ballarin, va ser elegit vicepresident de la Societat Espanyola d’Anestesia, responsable de docència i formació a nivell estatal .La seva tasca es centra principalment en coordinar la sessió de docència i formació en els plans de formació, i acreditar docents de l’especialitat per aplicar els nous plans formatius del Ministeri, a més de coordinar-se amb la Comissió Nacional de l’Especialitat del Ministeri per al seu desenvolupament progressiu. Així mateix, també desenvolupar programes formatius per a tutors i residents, i acreditar els cursos que s’imparteixin des de la Societat Espanyola.

Nomenament com socia d’honor a la directora Clínica de Medicina Intensiva i Crítics de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

La Dra. Mercedes Palomar, directora Clínica de Medicina Intensiva i Crítics de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va ser nomenada com socia d’honor al Congreso Nacional de la Sociedad Española de Medicina Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC es va aprovar el nomenament de la Dra. Palomar per la tasta continuada, bàsicament en l’àmbit de la patologia infecciosa i seguritat del pacient crític, concretament per la transcendència clínica del registre ENVIN com dels projecte, ZERO (Bacterièmia, Neumonía y Resistència Zero)

Residents del Servei de Cardiologia de l’Hospital Arnau de Lleida han estat premiats en una jornada d’actualització en insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica .

Jornada d’actualització en insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica, coordinada pel Dr. Nicolás Manito, el Dr. Xavier García Moll i la Dra. Paola Bertrán, cardiòlegs de l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Moisès Broggi de Barcelona. Els residents del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida van obtenir un premi en la Jornada de Casos Clínics en el Tractament de la Insuficiència Cardíaca i Cardiopatia Isquèmica per a residents de Cardiologia de Catalunya. La Dra. Anna Bosch i el Dr. Eduardo Pereyra, residents de quart i tercer any del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, van rebre el premi al millor cas clínic presentat a la Jornada, que tractava sobre la dificultat que pot arribar a plantejar el diagnòstic diferencial del dolor toràcic en entitats clíniques com ara la miopericarditis o la tromboembòlia pulmonar.

Beca II Premi Martí Via destinada a la investigación en el camp de l’Oncologia

La Dra. Antonieta Salud, cap de Servei d’Oncologia Mèdica va obtindre la beca com a investigadora principal del projecte. L’estudi té com a objectiu aconseguir incrementar el percentatge de pacients curades amb la teràpia anti-HER2, apostant per la medicina personalitzada. Aquest premi permetrà cofinançar la investigadora post doctoral de IRBlleida, Dra. Anna Novell.

ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA

Premi de Recerca en Endocrinologia per Atenció Primària

El resident de quart any Marc Olivart, de l’EAP Pla d’Urgell, va obtenir el Primer Ajut a la Recerca realitzada des d’Atenció Primària pel seu treball “Perímetre de coll i risc cardiovascular” dins la primera edició de la jornada “Diabetis, endocrí i nutrició a les Terres de Lleida”

Premi al millor pòster en Endocrinologia per Atenció Primària

El resident de quart any Juan Carlos Salamanca, de l’EAP Pla d’Urgell, va obtenir el Premi al millor pòster de la jornada pel pòster titulat “Dislipèmia aterogènica en la població de consulta d’atenció primària” dins la primera edició de la jornada “Diabetis, endocrí i nutrició a les Terres de Lleida”

Beca de L’institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol

L’investigador lleidatà Jesús Pujol, metge de família del Centre d’Atenció Primària Balaguer, va obtenir una de les dues beques en la 5a Convocatòria d'ajuts SIDIAP beca de l’Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol El projecte té com a objectiu determinar la prevalença de l’insomni en la població de Catalunya i es preveu publicar-ne els resultats al cap de dotze mesos

Set equips d’Atenció Primària de l’ICS a Lleida han rebut el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut Aquestes acreditacions es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats, la identificació dels punts crítics i les oportunitats de millora dels equips. Els bons resultats obtinguts en aquest procés d’acreditació es troben entre una puntuació d’entre 91 i 96 sobre 100. Els set equips acreditats són:

EAP Balàfia – Pardinyes – Secà de Sant Pere | Lleida
EAP Bordeta – Magraners | Lleida
EAP Cappont | Lleida
EAP Eixample | Lleida
EAP Primer de Maig | Lleida
EAP Rambla de Ferran | Lleida
EAP Les Borges Blanques

HOSPITAL UNIVERSITARI SANTA MARIA

Premi a l’equip multidisciplinari del programa Rapid Recovery en cirurgia protèsica de maluc i genoll de l'HUSM

l programa de recuperació intensiva en cirurgia protètica de maluc i genoll implantat a l’Hospital Universitari de Santa Maria millora l’autonomia del pacient tres hores després de la intervencións. El passat 15 de juny de 2016 es va fer la reunió de seguiment del programa de Rapid recovery en cirurgia protèsica de maluc i genoll, el Dr. Colomina va ser l’encarregat de presentar els resultats dels pacients operats fins el dia 30 de maig, que ja en són més de 200 i la Dra. Reis Drudis va exposar el programa d'estalvi de sang. Hem disminuït fins al 3% el nombre de transfusions (abans era de més del 25%) així com l'estada hospitalària per la ràpida recuperació. Aprofitant la trobada, la consultoria de Zimmer-Biomet ens ha lliurat un diploma acreditatiu de la implantació del programa fa un any.

Premiada la Tesi doctoral d’una psiquiatra de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida al Congrés Nacional de Psiquiatria.

La Dra. Irene Forcada, psiquiatra del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria, va rebre el XXII Premi de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica a la millor Tesi Doctoral del curs acadèmic 2014-2015. El lliurament del premi va tenir lloc el passat 29 d’octubre durant l’acte de cloenda del XIX Congrés Nacional de Psiquiatria celebrat a Palma de Mallorca.

La tesi doctoral es titula “Reserva cognitiva, neuropsicologia i factors neuroestructurals implicats en la funcionalitat del Trastorn Bipolar” i va ser defensada el 10 de setembre de 2015 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. La tesi va ser co-dirigida per la Dra. Maria Mur, psiquiatra del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Santa Maria i professora associada de la Universitat de Lleida, i pel Professor Eduard Vieta, Cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor titular de la Universitat de Barcelona. Els resultats d’aquest treball confirmen la influència de la reserva cognitiva i cerebral en el pronòstic neuropsicològic i funcional dels pacients amb trastorn bipolar. Aquest premi destaca la tasca realitzada en els últims sis anys per l’equip de recerca en Trastorn Bipolar, encapçalat per la Dra. Maria Mur i en participació de la Dra. Irene Forcada i la Dra. Ester Mora, dins del grup d’Investigació “Fonaments biològics dels trastorns mentals” de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Es tracta d’un treball conjunt assistencial (Hospital Universitari de Santa Maria), docent (Universitat de Lleida) i de recerca (Institut de Recerca biomèdica de Lleida).

Gràcies a tots pel vostre esforç i la vostra dedicació!

 

L’escriptora Toñy Castillo va presentar el seu últim llibre “A ti Yolanda”

“A ti Yolanda”, proposa un viatge per la vida en el que les emocions es barregen creant un paisatge de situacions quotidianes. Es tracta d’una història sobre l’amor i els seus temps. L’autora ha dedicat 10 anys a aquesta obra que escodrinya les relacions humanes i, en particular, la vida de la protagonista, una dona que es debat entre dos homes.

L’escriptora i doctora Toñy Castillo Meléndez és nativa de Ceuta però viu a Lleida des dels 13 anys. Dues ciutats que marquen la impremta tant en la seva persona com en els seus textos.

L’autora del llibre va elegir aquest municipi, dins del seu recorregut per diferents punts de la geografia nacional, perquè manté vincles familiars amb la ciutat.
A la presentació, a part d’esbossar algunes línies generals sobre aquesta obra, va relatar altres experiències relacionades amb els seus anteriors llibres.

Toñy, és responsable de l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, dirigeix també un gabinet d’assessoria psicopedagògica i és directora adjunta del diari “Granada Costa” a Catalunya. Ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació i té una extensa obra com a escriptora  de contes, relats i materials educatius per donar a conèixer com determinades malalties com la diabetis, afecta a la infància.

Acabats els seus estudis de Magisteri es va especialitzar en Pedagogia Terapèutica, llicenciant-se amb posteritat a Humanitats, actualment és Doctora per la UdL, responsable de l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodi de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Directora de l’Assessoria Psicopedagògica Dra. Castillo. Donant classes de màster postgraus a la Universitat d’infermeria de Lleida i la Facultat de pedagogia de la Universitat Central de Barcelona.

Té col·leccions com la de: “Cuentos a la Luna”, entre ells: “La maleta mágica, per a nens amb càncer,  “Todos somos Ángeles”, on tracta el dol,  “El pergamino del romano”,... Tots ells amb finalitats terapèutiques o didàctiques educatives.

Li han set concedits diversos premis i distincions tant per la seva tasca com psicopedagoga. Entre aquests: el Primer Premio de Narrativa Casa de Ceuta en Barcelona, Galardón de Honor en Educación Diabetologica, Galardón Gran Persona de la Ciudad de  Lleida…

Però sobretot li agrada el seu treball, que és estar a l’hospital junt als nens que en moments de la seva vida necessiten atenció i carinyo.

 

Notícies

MÉS DE 160 PROFESSIONALS DE LA SALUT D’ARREU DE CATALUNYA VAN ASSISTIR A LLEIDA AL CURS ‘LA CONSULTA HABITUAL EN ORTOPÈDIA INFANTIL’

El 26 de gener, experts en ortopèdia infantil de tot Catalunya van participar en el curs La consulta habitual en ortopèdia infantil, organitzat per la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Més de 160 professionals de la salut de Lleida i d’arreu de Catalunya van assistir al curs impartit durant el matí a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL).

El curs va abordar els diagnòstics i tractaments de la patologia de les extremitats inferiors, superiors, columna vertebral, dolors articulars i també de les lesions esportives més freqüents. L’objectiu va ser actualitzar el coneixement d’aquestes patologies i millorar la comunicació entre l’atenció pediàtrica i la cirurgia ortopèdica, unificant criteris d’actuació i millorant, així, el tractament als pacients.

D’aquesta coordinació entre l’atenció primària de pediatria i l’especialitzada el Dr. Josep Maria Bergua, traumatòleg de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i organitzador del curs. Bergua va destacar que “cal estar coordinats i parlar el mateix idioma, pediatres i especialistes, de cara al pacient i als seus familiars”. “D’aquesta manera la informació que els donem és la mateixa i evitem l’habitual angoixa que pateixen els pares dels infants amb alguna d’aquestes patologies”

En la seva intervenció, la Dra. Lídia Sanz, coordinadora de la Unitat de Pediatria en l’àmbit de Lleida d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), va explicar que “són molt freqüents les alteracions osteomusculars a l’edat pediàtrica i de totes aquestes alteracions que detectem a l’atenció primària el que és important és que des de pediatria determinem quines és suficient que nosaltres en fem un seguiment i quines hem de derivar als especialistes”. En aquest sentit, va valorar molt positivament aquest curs, ja que, segons va explicar “és important que fem formació en coordinació, que compartim el mateix llenguatge i que unifiquem els criteris de derivació i estem aprenent a diferenciar aquelles alteracions que amb els anys aniran a millor i les que no, que tenen un pronòstic més greu i que caldran ser derivades a l’especialista”.

Per la seva banda, el Dr. Francesc Pallisó, cap del Servei de Traumatologia de l’HUSM, va posar en valor la tasca que es fa des de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM en el diagnòstic i tractament de les patologies d’ortopèdia, ja que, segons va explicar “hi ha pacients que ja no cal derivar a Barcelona perquè tenim professionals especialistes a l’HUSM que també treballen als centres de referència de la capital”. Pallisó ha explicat que “des de Lleida es dóna la millor atenció sense haver-se de desplaçar i, en cas necessari, els mateixos especialistes d’aquí contacten directament amb els professionals dels hospitals de referència que tracten les patologies concretes”. En paraules del Dr. Pallisó, “el més important és que els metges d’aquí acompanyen els pacients en tot el procés”.

Al curs hi van col·laborar especialistes dels millors centres d’ortopèdia infantil de Catalunya, com el Dr. Ramon Huguet, cap del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Nens de Barcelona; el Dr. Jorge Knörr, cap del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona; i el Dr. Francisco Soldado, director clínic d’extremitat superior i microcirurgia pediàtrica de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. També hi van participar els referents lleidatans en la matèria: el Dr. Josep Maria Bergua, el Dr. Antonio Hinojosa i el Dr. David Pineda Botero, traumatòlegs de la Unitat d’Ortopèdia Infantil de l’HUSM; el Dr. Luis Mambrona, director clínic de Rehabilitació de l’HUSM; i la Dra. Victòria Altemir, adjunta al Servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

En la cloenda de l’acte va participat el gerent de Gestió de Serveis Sanitaris i gerent territorial de l’ICS a Lleida i Alt Pirineu i Aran, el Dr. Mateu Huguet, qui va destacar "la importància de jornades com la d'avui on es posa de manifest el treball coordinat entre els diferents nivells assistencials". En la cloenda, Huguet va estar acompanyat del cap de Traumatologia de l’HUSM, el Dr. Francesc Pallisó i el Dr. Eduard Solé, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.






PRESENTACIÓ DE L’INFORME SOBRE LA SALUT DEL SON. L’IMPACTE DEL BEN DORMIR EN LA SALUT DE LES PERSONES I LA COL·LECTIVITAT

El 1 de febrer es va  presentar als mitjans de comunicació l’Observatori Global del Son que es una plataforma impulsada per tres organitzacions de l’àmbit científic, Ad Salutem Institute for Healthy Sleep, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), que vol promoure l’estudi, la divulgació i la promoci del son saludable.

Durant l’acte, que va comptar amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ i que va estar conduït pel periodista Antoni Bassas, es van donar a conèixer els resultats de l’Informe sobre la salut del son. L’impacte del ben dormir en la salut de les persones i de la col·lectivitat, que analitza l’impacte del son des de la vessant de salut, l’empresa i l’educaci, la sessió va tenir lloc al CaixaForum.

Hi van participar el director del Pla Director de les Malalties de l'Aparell Respiratori del Departament de Salut, Joan Escarrabill, la directora de l’Institut Albert J Jovell de Salut Pública i Pacients de UIC Barcelona, M. Dolors Navarro, el professor agregat de la Universitat de Lleida, Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Ferran Barbé i el professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Salvador Cardús.




UN ESTUDI INTERNACIONAL REVELA ELS BONS RESULTATS DE LA INFERMERIA DE L’ICS EN LA DETECCIÓ PRECOÇ DE COMPLICACIONS PER CURES DE CATÈTERS

Els equips infermers dels hospitals de l’ICS han participat en l’estudi internacional “One million catheter”, impulsat des de 2015 per un grup d’infermers investigadors de la Western Sydney University i la Griffith University, d’Austràlia, sobre l’ús de catèter perifèrics.

En l’estudi han participat 481 hospitals de més de 50 països, on s’han analitzat 130 criteris de cures d’inserció, manteniment i retirada de vies venoses en més 40.000 pacients.

Els resultats evidencien el compromís dels professionals d’infermeria de l’ICS amb la vigilància activa, la prevenció de complicacions, la qualitat en la prestació de cures i la seguretat de les persones ateses.

El catèter perifèric és un dispositiu que s'usa per extreure sang i administrar tractaments, com líquids intravenosos, medicaments o transfusions de sang. És un tub prim i flexible que s’introdueix en una vena —generalment al dors de la mà, la part inferior del braç o del peu.

Durant l’any 2016, als 8 hospitals de l’ICS es van registrar 163.000 episodis de pacients hospitalitzats i en 144.000 d’aquests pacients va caldre l’ús d’un catèter perifèric.

L’asèpsia i la vigilància activa garanteixen la prevenció de complicacions. L’equip és responsable del control de l’estat i l’evolució del pacient; de l’elaboració, aplicació i avaluació del Pla de cures i, en aquest context, és també responsable de la inserció, el manteniment i la retirada dels catèters venosos perifèrics.

La participació de professionals de l’ICS en l’estudi ha estat impulsada per grups infermers de recerca en cures dels diversos instituts d’investigació de l’ICS.

Podeu consultar l’estudi a: http://www.omgpivc.org/




LABORATORI DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA
Després de l’experiència pilot, iniciada el curs 2015-2016, per mostrar als estudiants de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) possibles sortides laborals en l’àmbit dels assaigs clínics, la Unitat d’Assaigs Clínics de l’Institut de Recerca Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) continua durant el curs 2016-2017 formant part de l’oferta de pràctiques del grau en infermeria.

La Unitat ofereix, de manera pionera a Lleida, la possibilitat que els estudiants coneguin diferents tipus d’assaigs clínics, i adoptin diversos rols: realització de procediments d’infermeria segons el protocol de cada assaig clínic (Study Nurse), recollida de dades (Data Manager), coordinació de l’assaig i de l’equip investigador (Study Coordinator), entre d’altres. Amb aquesta iniciativa d’oferir pràctiques en un àmbit de recerca, els alumnes tenen una visió global del desenvolupament d’un nou fàrmac i de com aquest acaba sent comercialitzat. Alhora, tenen la possibilitat de conèixer una sortida laboral alternativa.

Entre els cursos escolars 2015-2016 i 2016-2017, una desena d’estudiants del 4t curs del grau en infermeria de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL han escollit la Unitat d’Assaigs Clínics de l’IRBLleida per fer-hi part de les seves pràctiques assistencials i conèixer de primera mà l’activitat de la Unitat.

Els estudiants d’aquest grau poden desenvolupar pràctiques assistencials a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM), els centres d’atenció primària i algunes residències de gent gran de la regió de Lleida, entre d’altres. Els alumnes de 4t del grau en infermeria realitzen 7 mesos de pràctiques. Cada mes, l’alumne va a un servei diferent.

Les infermeres coordinadores d’assajos clínics d’aquesta Unitat Verònica Martínez i Núria Navarro, que són també tutores d’aquestes pràctiques, han valorar molt positivament la tasca dels estudiants: “La realització de pràctiques de recerca ofereix a l’alumne la possibilitat de veure una nova sortida laboral poc coneguda.”

La Unitat d’Assaigs Clínics de l’IRBLleida

La missió de la Unitat és donar suport als grups de recerca clínica de l’IRBLleida en tot el que necessitin per dur a terme qualsevol assaig clínic amb medicaments. Està formada per un equip multidisciplinari de quinze professionals, entre els quals hi ha nou infermeres de recerca, que desenvolupen estudis clínics en àrees com ara l’oncologia, la cardiologia, la neurologia, l’endocrinologia i la nefrologia, entre d’altres. Ubicada a la primera planta de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, al costat del Servei de Farmàcia Hospitalària, la Unitat porta a terme actualment uns 140 assaigs clínics, la major part d’ells internacionals.

Els objectius de la recerca clínica poden ser molt diversos, com ara el desenvolupament de nous tractaments (farmacològics, dispositius sanitaris, psicològics, quirúrgics...), de tècniques diagnòstiques, l’avaluació de l’eficàcia i la seguretat de diferents tractaments, l’estudi de la prevenció, els factors de risc i biomarcadors de les malalties i l’estudi de la seva història natural.


Fotografia: Part de l’equip d’infermeres d’assajos clínics de la Unitat de l’IRBLleida

VISITA DELEGACIÓ DE PROFESSIONALS DE L’EDUCACIÓ DE XILE A L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU

El passat mes de febrer a l’Aula Hospitalària de l’Arnau vam rebre una delegació de professionals procedents de Xile que realitzaven  un Màster d'Atenció educativa a les Aules Hospitalàries. Va assistir el coordinador de les Aules Hospitalàries a Xile Tomàs Arredondo Vallejos.

Tots ells es van desplaçar des de Barcelona per assistir a aquesta Jornada on es van explicar les directrius i les bases de la pedagogia hospitalària i que es va dur a terme a l’Aula Hospitalària per conèixer la realitat educativa dels nens ingressats.




L’ARNAU ACULL UNA EXPOSICIÓ QUE COMMEMORA EL 25È ANIVERSARI DE L’INSTITUT DE RECERCA I ESTUDIS RELIGIOSOS DE LLEIDA

L’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL), que va iniciar la seva activitat el curs 1991-1992, compleix enguany 25 anys. Per fer memòria de la seva trajectòria i donar a conèixer a la ciutat de Lleida el seu principal objectiu, bastir ponts entre la fe i la cultura, va organitzar una exposició de cartells de les lliçons inaugurals de cada any acadèmic a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanovades des de l’1 al 15 de febrer.

El comissari de l’exposició Amadeu Bonet i Boldú, cap de publicacions de l’IREL i també dissenyador de la major part de cartells i altres elements gràfics de l’entitat durant aquests 25 anys.

Per a més informació:

Enllaç als 25 cartells que recull l’exposició
Pàgina d’Amadeu Bonet i Boldú




Publicitat



App CatSalut Respon