juliol 2013

Butlletí núm. 4

Acollida Residents

El passat 21 de maig va tenir lloc a la sala d’actes de l’hospital l’acte d’acollida als residents que s’incorporen a l’hospital aquest any. L’acte va comptar amb la presència del Dr. Alfredo Jover, director mèdic; el Dr. Eduard Peñascal, cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària; el Dr. Manel Vilà, cap d’estudis de l’hospital; la Sra. Marina Peirón, directora d’infermeria de l’hospital; el Dr. Eugeni Paredes, director d’Atenció Primària i el Dr. Xavier Matias-Guiu, director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Després es va dur a terme la intervenció d’alguns dels residents que ja formen part de l’hospital i de l’Atenció Primària, que van explicar la seva experiència. Finalment, els futurs residents es van anar presentant i van anar explicant les seves expectatives i l’especialitat que han escollit.

 

Acte d’acollida als estudiants de Grau d’Infermeria i Fisioteràpia

El passat dia 6 de març a la Sala d'Actes de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va tenir lloc l'acte d'acollida als estudiants de grau d'infermeria i fisioteràpia.

L'acte va ser presidit per la Sra. Marina Peiron, directora d'infermeria de l'Hospital que va donar la benvinguda als estudiants i es va posar a la seva disposició el dispositiu assistencial i el personal d'infermeria de l'Hospital.

La Sra. Teresa Pedrol, supervisora de docència, va explicar l'estructura general i docent de l'hospital i el Sr. Carles Casanova, coordinador del Pràcticum del Grau de Fisioteràpia de la UdL, explicar la visió general de les pràctiques en el Grau de Fisioteràpia.

Per acabar l’acte el Sr. Joan Blanco, degà de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, va explicar la visió general de les pràctiques en el Grau d'infermeria i la importància de la col·laboració de les institucions sanitàries en la formació universitària.

 

“Jo també vull ser resident a Lleida”

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i l’Atenció Primària van organitzar el passat 20 de març una jornada destinada als futurs residents perquè coneguin l’hospital i l’atenció primària i el funcionament de la residència a la regió sanitària de Lleida.

El director mèdic de l’hospital, Alfredo Jover, el cap d’estudis de la unitat docent de Medicina Familiar i Comunitària, Eduard Peñascal, el coordinador de docència de l’hospital, Manel Casanova i el cap d’estudis de l’hospital, Manel Vilà van ser els encarregats de dirigir l’acte i donar la benvinguda als estudiants. Seguidament, un grup de residents de diferents especialitats van exposar la seva experiència i van acompanyar els estudiants pel diferents serveis de l’hospital i de l’atenció primària.

 

Comiat residents

El passat 17 de maig va tenir lloc a la sala d’actes el comiat dels residents de l’hospital i de l’Atenció Primària. L’acte va ser presentat pel director mèdic de l’hospital, Alfredo Jover; el director d’Atenció Primària, Eugeni Paredes; el cap d’estudis de l’hospital, Manel Vilà; el coordinador de docència de l’hospital, Manel Casanova; i el cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària, Eduard Peñascal.

Seguidament es va dur a terme la intervenció de dos residents que van fer un repàs sincer de la seva etapa de residència. Aquesta van ser l’Oriol Yuguero, resident de 4rt any de Medicina Familiar i Comunitària i la Sara Moreno, resident de 4rt any de Dermatologia.

Per acabar l’acte, es va lliurar el diploma als residents i es va passar un vídeo a tots els assistents, que mostrava els anys de residència amb els moments més divertits i emotius d’aquesta etapa.

 

Diversos centres d’atenció primària de Lleida van organitzar un seguit d’activitats per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

Les activitats es desenvoluparan entre els dies 9 i 24 d’abril de 2013.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física i al  mes d’abril diferents centres d’atenció primària (CAP) van dur a terme un conjunt d’activitats dirigides amb la finalitat de conscienciar la població i els usuaris dels centres de la importància de l’activitat física i l’exercici per a la salut.

  • CAP Tàrrega
    • Activitat al Pavelló Municipal. Xerrada sobre l’activitat física i després una mica d’exercici i per finalitzar l’esdeveniment esmorzar saludable per a tothom.
  • CAP Rambla Ferran
    •  Primera Setmana de la Salut. Es van organitzar diverses xerrades, col·loquis i tallers al CAP. Tots els dimarts des d’abril fins a juny, dins el marc del programa Caminem, es van fer sortides des del CAP Rambla Ferran.
  • CAP Bordeta–Magraners
    • Taula informativa i xerrada sobre l’ictus. Centre Cívic Bordeta.
    • Caminada cultural i de foment de la salut. Sortida des del Centre Cívic Bordeta.
    • Taller de cuina saludable. Centre Cívic Bordeta
    • Xerrades sobre l’alimentació saludable i sortida del grup “Camina amb el CAP”.
  • CAP Balaguer
    • Caminada popular.
  • CAP Alfarràs-Almenar
    • Activitat “Fem anar els peus”. Dirigit  a totes les famílies amb fills en edat escolar, amb la finalitat d’inculcar la importància de caminar i fer exercici físic.
 

L’Associació Agrat entrega el 10% dels beneficis de la Fira del Playmobil a un projecte solidari del CAP de Tàrrega

Aquesta entrega es destina a un projecte de l’àrea de pediatria del centre d’atenció primària de Tàrrega

L’Associació Agrat ha fet una entrega de 408, 23€ a un projecte de l’àrea de pediatria del centre d’atenció primària de Tàrrega dirigit als infants de la comarca. Aquest import fa referència a un 10% dles beneficis obtinguts durant la passada Fira del Playmobil, que va tenir lloc els dies 6 i 7 d’abril i on hi van assistir unes 10.000 persones. La finalitat d’aquest projecte que es desenvolupa al CAP es basa en ensenyar hàbits saludables, donar a conèixer l’entorn socio-sanitari del centre i familiaritzar els nens i nenes amb el món de la salut.

Agrat és una entitat sense ànim de lucre formada al novembre de 2011 i que destina els seus beneficis a organitzar activitats a Tàrrega en diversos àmbits, ja sigui lúdiques, culturals o ecològiques.

 

L’Arnau organitza el IV Taller teòric sobre la Implicació dels Metges i Infermeria d’Urgències en la Donació d’Òrgans i Teixits

El dia 20 de febrer va tenir lloc el IV Taller teòric i pràctic sobre la Implicació dels Metges i Infermeria d’Urgències en la Donació d’Òrgans i Teixits a l’aula docent de la Facultat de Medicina, situada a l’edifici Annex de l’Hospital Universitària Arnau de Vilanova de Lleida. En la jornada es varen tractar temes com la detecció del potencial donant d’òrgans i teixits o les implicacions legals que aquest procés requereix I es van realitzar tres tallers pràctics simultanis.  

El taller dirigit per la Dra. Mariona Badia, Coordinadora de Transplantaments del centre, i sota la codirecció de la Coordinadora del Servei d’Urgències i Transplantaments de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, la Dra. Carme Boqué. La inauguració del curs va comptar amb la presència del Dr. Jaume Capdevila, Gerent de l’Hospital, i els representants de l’Organització Nacional de Transplantaments (ONT), organització que va subvencionar les inscripcions dels participants, i de l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT).

 

L’Hospital de l’Arnau dissenya un circuit mèdic per tractar pacients amb ELA

El centre seguirà l’exemple de l’Hospital Sant Pau i l’Hospital de Bellvitge però adaptant-ho a les característiques de Lleida.

L’Arnau de Vilanova de Lleida va iniciar un circuit mèdic que permetrà augmentar la qualitat de vida dels pacients afectats d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa de les motoneurones del sistema nerviós que actualment és incurable i afecta a una dotzena de lleidatans. Aquesta coordinació proporcionarà una atenció més ràpida, completa y eficient per al pacient, i estarà format per un equip d’especialistes en rehabilitació, fisioterapeutes, un terapeuta ocupacional, un neuropsicòleg, una logopeda, una psicòloga, una infermera, una treballadora social i un tècnic ortopèdic.

Els afectats d’ELA solen tenir una esperança de vida d’entre 3 i 5 anys des de que es presenten els primer símptomes i es diagnostica. Quan les millores es posin en marxa, tots els pacients que sofreixin aquesta malaltia seran remesos de caràcter urgent a l’Hospital Miquel Martí i Pol, ubicat a l’Arnau, on es dura a terme el tractament neurorehabilitador, que servirà, entre altres coses, per prevenir complicacions, disminuir la capacitat o promoure l’autonomia del pacient.

El projecte, iniciat fa un any pel neuròleg i especialista en les malalties de les motoneurones el Dr. Marc Boix, i el Dr. Miguel Castellano, actual referent del programa, especialista del servei de rehabilitació de Gestió de Serveis Sanitaris i l’Hospital Miquel Martí i Pol.

 

Es celebra la primer part del X Curs d’Actualització en Patologia i Terapèutica Medicoquirúrgica 2013

La Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir, el passat 17 d’abril, la X Jornada del Curs d’actualització en Patologia i Terapèutica Medicoquirúrgica en el tractament mèdic dels dolors cervicals. Aquesta primera part del curs va ser coordinada per Pere Nogués, cap de secció de Neurocirurgia de l’Hospital, i hi van participar els ponents Ramón Jové, facultatiu especialista del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia; Roberto Noboa, facultatiu especialista en Neurocirurgia; i Xavier Vilà, cap de servei de la secció d’Anestesiologia, tots professionals de l’Hospital.

 

Notícies

L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA, EN UN ESTUDI PER MILLORAR LA RESPIRACIÓ DE PACIENTS AMB OBESITAT

Hi participa juntament amb 15 hospitals espanyols més

El servei de Pneumologia de l’hospital Arnau i el Santa Maria participen des de fa quatre anys en un estudi que pretén determinar quin és el tractament més eficaç contra el que es denomina síndrome d’hiperventilació, un tipus d’insuficiència respiratòria secundaria, en pacients amb obesitat. Els resultats de la primera fase de l’estudi, que es coneixeran en pocs mesos, es determinaran a partir del seguiment a un total de 440 malalts de tot el país. Durant el període d’estudi, els pacients han estat utilitzant un aparell, que s’usava en un altre tipus de malaltia, mentre dormien i que els ajudava a respirar millor i, per tant, els arribava més oxigen a la sang.

L’estudi va ser iniciat pel Centre d’Investigació en Xarxa de Malalties Respiratòries i la Societat Espanyola de Pneumatologia i Cirurgia Toràcica arrel de la falta d’un tractament estàndard per a aquest tipus de pacients. L’obesitat a Espanya ha augmentat en els darrers anys, fet que preocupa encara més als professionals sanitaris, doncs l’acumulació de greix al tòrax i l’abdomen dificulta enormement els moviments respiratoris dels pulmons.

Es preveu que aquest estudi duri encara tres anys més per tal de poder completar la segona fase.


SET METGES ESPECIALISTES DE LA REGIÓ SANITÀRIA LLEIDA, GUANYADORS DELS AJUTS POST-MIR 2013

La Diputació de Lleida el passat 4 de juny  va fer  entrega de diplomes als 7 guanyadors dels ajuts Post-MIR 2013 de Promoció de la Recerca, una iniciativa conjunta de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Diputació de Lleida per a la contractació durant 1 any d’especialistes sanitaris de la regió de Lleida. L’acte ha estat presidit pel Sr. Joan Reñé i Huguet, President a la Diputació de Lleida, el Dr. Josep Pifarré i Paredero, Director territorial de Salut a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran i pel Dr. Xavier Matias-Guiu, Director de l’IRBLleida.

Els guanyadors de l’edició 2013 són el Dr. Josep Montserrat, la Dra. Sara Moreno, la Dra. Rosa Palma, la Dra. Sandra Serra, la Dra. Marta Romero, la Dra. Marta Gracia i la Dra. Sofia Rotger. Els 7 guanyadors desenvoluparan, conjuntament amb els grups de recerca de l’IRBLleida, projectes d’investigació de Pneumologia, Càncer, Dermatologia, Ginecologia i Obstetrícia, Nefrologia, Atenció Primària i Psiquiatria. En concert, els projectes de recerca estaran centrats en l’estudi del càncer de pell, el càncer de pulmó, el càncer d’endometri, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, l’apnea del son, la malaltia renal crònica i l’aterosclerosi, les infeccions respiratòries i el trastorn bipolar.



L’AULA HOSPITALÀRIA CELEBRA EL 12È ANIVERSARI

El passat 14 de maig l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí va commemorar el seu 12è aniversari. Durant la jornada hi va actuar el Jordi Baiget (Pallasso Didi), membre de Pallassos Sense Fronteres i Magí Valls (Fat Revolution); amb la presència del senyor Miquel Àngel Cullerés, director dels serveis educatius del Departament d’Ensenyament.

Així mateix, el dijous 16 de maig van actuar a l’aula la ONG Mags del Món que, amb el seu il·lusionisme van compartir amb l’aula la celebració del III Certamen de Literatura. La jornada va compta amb la presència de la senyora Dolors Arderiu, regidora delegada de Participació Ciutadana, Gent  Gran i Voluntariat Sènior de l’ajuntament de Lleida.



L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE LLEVADORES PRESENTA EL CICLE “CINEMA PER A LLEVADORES A LLEIDA”

El 15 de març l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir un grup de llevadores que varen assistir a la projecció del film alemany “Die Hebamme” (“La llevadora”), a la sala d’actes de la planta baixa. La pel·lícula projectada  va anar precedida d’una benvinguda i una presentació. Desprès de la sessió, es va fer un col·loqui i es va servir un berenar, que va córrer a càrrec del laboratori Nutergia.

Aquest film, dirigit per Dagmar Hirtz, retrata el perfil d’una llevadora alemanya del segle passat que ha d’afrontar la pressió d’una societat purament conservadora desprès d’assabentar-se que la seva germana petita està esperant un fill il·legítim. El Dr. Kaunas, fascinat per la seva professionalitat, li ofereix una feina, però quan comencen a treballar junts, es conflictes no tarden en aparèixer.

La inscripció a la projecció va ser gratuïta i va estar sota la supervisió de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL).


EL PLA D’URGELL  VA ORGANITZAR UNA SÈRIE DE TALLERS PER A PARES I MARES D’INFANTS DE 2 A 6 ANYS

“L’edat del no” és el nom d’aquests tallers, que es  van realitzar als centres i entitats de Mollerussa

Al febrer va tenir lloc , el taller “L’edat del no”, dirigit per  dues infermeres de l’ABS Pla d’Urgell, es va ensenyar als pares a conèixer les característiques  fisiològiques dels seus fills que són pròpies d’aquest període i se’ls va proporcionar instruments educatius que els permetin entendre i afrontar els canvis de caràcter que tot infant experimenta en aquesta etapa. Amb aquestes jornades, repartides en 4 sessions setmanals de 2 hores cadascuna, es  va disminuir el nombre de visites pediàtriques ocasionades per problemes d’origen fisiològic propis dels infants de 2 a 6 anys.

Una part important de la demanda de les consultes de pediatria és pels canvis de comportament que els infants experimenten a partir dels 2 anys. Els infants no tenen una patologia orgànica associada a aquests canvis, però els pares els porten a la consulta pediàtrica per motius diversos (problemes amb l’alimentació, trastorns del son...). En tots aquests casos apareix com a denominador comú una determinada relació entre pares i fills que afavoreix que els pares visquin situacions totalment fisiològiques com a patològiques.

Els objectius que el Departament de Salut vol aconseguir amb la realització d’aquests tallers són afavorir la comunicació entre els membres de la parella, minimitzar el grau d’ansietat que els genera “l’edat del no” i desterrar el sentiment de culpabilitat que tenen alguns pares davant del comportament dels seus fills.


UN INFERMER DEL CAP BALÀFIA-PARDINYES REP UN PREMI PER UNA COMUNICACIÓ SOBRE L’OBESITAT INFANTIL

L’infermer Miquel Flores guanya el Premi a la Millor Comunicació del Consell del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

En el marc del 9è Congrés de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica, que va tenir lloc del 2 al 4 de maig de 2013 a Castelldefels, l’infermer Miquel Flores del CAP Balàfia-Pardinyes, juntament amb Elena Flores i David Figueres, ha rebut el Premi a la Millor Comunicació pel treball titulat “Nutricon, utilitat d’una aplicació web en la prevenció i el tractament de l’obesitat infantil”.

El Comitè Científic ha valorat la innovació, la capacitat pedagògica i la utilitat de l’aplicació a l’hora de millorar la comunicació entre el professional sanitari i els infants i les seves famílies.

Aquest Premi s’atorga per gentilesa del Consell del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya.



DIA NACIONAL DE LA NUTRICIÓ

El passat 28 de maig es va celebrar el Dia Nacional de la Nutrició, on es proposaven diferents activitats dirigides a usuaris i personal de GSS (Gestió de Serveis Sanitaris – Hospital de  Santa Maria)

La jornada, destinada a l’alimentació saludable, va comptar amb diferents taules ubicades al vestíbul de l’hospital Santa Maria on es va donar informació sobre l’alimentació i on es realitzaven proves de pes, talla i càlcul de l’índex de massa corporal, a més d’informar del pes saludable a les persones interessades.



ES CELEBRA LA PRIMER PART DEL X CURS D’ACTUALITZACIÓ EN PATOLOGIA I TERAPÈUTICA MEDICOQUIRÚRGICA 2013

La Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir, el passat 17 d’abril, la X Jornada del Curs d’actualització en Patologia i Terapèutica Medicoquirúrgica en el tractament mèdic dels dolors cervicals. Aquesta primera part del curs va ser coordinada per Pere Nogués, cap de secció de Neurocirurgia de l’Hospital, i hi van participar els ponents Ramón Jové, facultatiu especialista del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia; Roberto Noboa, facultatiu especialista en Neurocirurgia; i Xavier Vilà, cap de servei de la secció d’Anestesiologia, tots professionals de l’Hospital.


Publicitat