desembre 2015

Butlletí núm. 30

Nadal a l'hospital

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha estat guardonat per gestió global i per l’àrea del sistema nerviós dels premis TOP 20-2015 per l’empresa IASIST

El 24 de novembre Madrid ha acollit la Conferència Hospitals TOP 20-2015 on es fa el lliurament dels guardons “TOP 20” als millors hospitals i a les àrees més destacades d’abast nacional.

Els Hospitals TOP 20 és un programa d’avaluació de centres hospitalaris basat en indicadors d’objectius, obtinguts a partir de dades que es registren de manera rutinària. El programa ofereix al sector sanitari un benchmark útil per la millora de resultats, basat en indicadors de qualitat, funcionament i eficiència. 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha obtingut el guardó per gestió global i per l’àrea del Sistema nerviós i han estat finalistes  l’àrea del Cor, l’àrea de cirurgia digestiva, l’ àrea de la dona i l’àrea del  pacient crític.

També ha estat finalista l’Hospital Comarcal del Pallars.   

Des del l’any 2008, l’Arnau ha estat guardonat a la millor gestió hospitalària global. A més, també es va premiar l’àrea del sistema nerviós l’any 2008, l’especialitat del cor l’any 2009 , servei de Traumatologia  i Cirurgia Ortopèdica l’any 2011.

 

L’Hospital Arnau va fer entregar d’un ecògraf a l’ONG Alpicat Solidari

El 13 de novembre l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va fer entrega d’un ecògraf al president de l’organització no governamental Alpicat Solidari, Marçal Abella Brescó. Es tracta d’una plataforma amb capacitat per realitzar exploracions multidisciplinàries amb un ampli espectre diagnòstic.

L’ONG Alpicat Solidari realitza projectes de cooperació a Gàmbia des de l’any 2006, per contribuir a la lluita contra la pobresa i a les seves causes estructurals promovent un desenvolupament sostenible. A la població de Baja Kunda, s’hi ha construït una escola d’educació primària i secundària amb set aules, que funciona amb un doble torn d’escolarització. També s’ha organitzat una cooperativa de dones, per a l’elaboració de productes manufacturats, que afavoreix la seva independència econòmica.

A més, també s’hi ha edificat un centre de salut amb zones d’hospitalització, maternitat, consultes externes i habitatges. Justament és a aquest equipament on es destinarà l’ecògraf. Així mateix, el personal sanitari que hi treballa ha rebut formació específica per utilitzar-lo adequadament. 

Un dels principals objectius d’Alpicat Solidari a Gàmbia és la millora de la salut maternoinfantil, per aconseguir disminuir la mortalitat i les complicacions secundàries a l'embaràs, el part i el puerperi, per tal d’afavorir l’accés de les dones a la sanitat i millorar la formació dels professionals.

L’aposta decidida d’Alpicat Solidari, del Govern Gambià, del Programa de Nacions Unides (PNUD) i d’altres organismes, com ara UNICEF, ha fet que el centre de salut s’hagi anat ampliant en equipaments, serveis i personal, arribant a aconseguir la categoria de Major Health Center.

 

Catorze equips d’atenció primària de l’ICS a Lleida van rebre el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

Les acreditacions de qualitat del Departament de Salut són un procés habitual en els hospitals públics. Com a novetat, aquest procés s’ha aplicat a l’atenció primària. Aquestes acreditacions es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats, en la identificació dels punts crítics i les oportunitats de millora dels equips.

Des de l’any 2012, els EAP de Lleida s’estaven preparant per a aquest procés d’acreditació. Per això, han passat una autoavaluació i una auditoria externa del Departament de Salut. 

Aquest model d’acreditació s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina criteris organitzatius, com són el lideratge, l’estratègia, la gestió de l’EAP, les aliances, els recursos i els processos. Quan aquests criteris es compleixen permeten obtenir bons resultats, que també s’examinen en aquest procés, com ara resultats en les àrees de ciutadania, professionals, societat, salut i sostenibilitat. Es tracta d’avaluar, millorar, innovar i aprendre dins el mateix equip.

Amb l’acreditació a l’atenció primària es garanteixen unes determinades pràctiques relacionades amb la qualitat del servei sanitari i la seguretat dels pacients; aspectes que comprometen els centres d’atenció primària amb l’excel·lència del servei, els usuaris i els professionals. L’excel·lència entesa com a equitat, efectivitat, eficàcia, seguretat, satisfacció, accessibilitat i competència professional.

Els bons resultats obtinguts en aquest procés d’acreditació es troben entre el 91 i el 96 sobre una puntuació de 100. Aquests catorze equips són:

  • EAP Cervera
  • EAP Tàrrega
  • EAP Ponts
  • EAP Agramunt
  • EAP Bellpuig
  • EAP Pla d’Urgell
  • EAP Artesa de Segre
  • EAP Alfarràs-Almenar
  • EAP Balaguer
  • EAP Almacelles
  • EAP Lleida Rural Sud
  • EAP Alcarràs
  • EAP Seròs
  • EAP La Granadella

La resta d’equips de Lleida que encara han de passar el procés d’acreditació ho faran aquest mateix any.

 

Un total de 62 equips d’atenció primària de l’ICS reben el certificat d’acreditació de qualitat del Departament de Salut

En un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, el Departament de Salut va atorgar el passat dia 21 d’octubre, les primeres 96 acreditacions de qualitat per a equips d’atenció primària (EAP) segons el Decret 86/2014, de 10 de juny, pel qual s’estableix el sistema d'acreditació d’EAP a Catalunya.

D’aquests 96 equips, 62 estan gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS): 21 són de l’àrea Metropolitana Nord, 20 del Camp de Tarragona, 14 de Lleida, 5 de Girona i 2 de Terres de l’Ebre. Tots han finalitzat el procés d’acreditació amb un compliment mitjà dels estàndards del 93%. La resta d’EAP de l’organització també es troba immers en el procés d’acreditació: o bé ja han passat l’avaluació i estant esperant la certificació, o bé passaran l’avaluació properament.

Les acreditacions de qualitat són un procés habitual en els hospitals públics però, fins ara, no s’havien aplicat a la xarxa d’atenció primària. Es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats dels centres, i en la identificació dels punts crítics i de les oportunitats de millora de cadascun dels equips analitzats.

El procediment ha estat el següent: els equips han realitzat una autoavaluació i, posteriorment, s’han sotmès a una auditoria externa que ha dut a terme el Departament de Salut. A continuació, el Comitè d’Acreditació del Departament n’ha analitzat els resultats i ha atorgat les certificacions finals. La inclusió d’objectius relacionats amb la qualitat i la seguretat dels pacients en els acords de gestió de l’ICS ha estat una eina clau per afrontar aquest procés.

Professionals de l’ICS han participat durant els darrers anys en el disseny i el pilotatge d’aquest model d’acreditació, que s’aplicarà a tots els EAP de Catalunya de forma progressiva fins al 2017. Cal destacar la tasca desenvolupada per la doctora Montserrat Gens, directora del CAR Salou i referent territorial de Qualitat i Seguretat del Camp de Tarragona, en tot aquest procés.

Aquest model s’inspira en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i examina nou criteris organitzatius i de resultats, que estan dirigits a avaluar, millorar, innovar i aprendre dins l’equip mateix. El lideratge, la política i l’estratègia, les persones que formen part de l’EAP, la gestió de les aliances i els recursos disponibles, i els processos que l’EAP desenvolupa conformen un primer apartat de criteris. Si aquests es compleixen, permeten obtenir bons resultats vers els clients, els professionals i la societat i, el que és encara més important, bons resultats en salut i sostenibilitat.

 

L’ICS aposta per les alternatives a l’hospitalització convencional

L’hospitalització a domicili és un recurs assistencial que consisteix a atendre a casa pacients que requereixen atenció sanitària pròpia de l’hospitalització. Aquestes persones reben els mateixos tractaments i les mateixes cures que rebrien si estiguessin ocupant un llit en un hospital. Si es donen certes condicions, es poden obtenir al domicili els mateixos resultats clínics que s’aconseguirien en una unitat d’hospitalització del centre, amb l’avantatge que es millora el confort dels pacients i es disminueix el risc de patir esdeveniments adversos. L’ingrés al domicili és voluntari i els pacients han de complir diversos requisits, com ara que la seva situació clínica sigui estable, que disposin d’una persona cuidadora durant tot el dia i que el seu habitatge tingui unes condicions mínimes per acollir una persona malalta. Els pacients reben la visita diària d’un professional d’infermeria i, quan és necessari, d’un professional mèdic. Si la situació dels malalts s’agreuja, se’ls trasllada immediatament en ambulància a l’hospital. Segons les enquestes realitzades, el nivell de satisfacció de les persones ingressades al seu domicili  és molt elevat.

Set dels vuit hospitals de l’ICS (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias de Badalona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans) disposen d’unitats d’hospitalització a domicili. L’any 2014, aquests centres  van donar 5.460 altes a pacients ingressats al seu domicili, un 6,08% més que l’any anterior. En total, tres de cada cent altes realitzades en els set hospitals van correspondre a hospitalització domiciliària. Els motius d’ingrés a domicili més freqüents van ser l’assistència posterior a una intervenció quirúrgica, la pneumònia i altres malalties respiratòries, i les malalties cardíaques.

Una altra fórmula assistencial innovadora són els hospitals de dia. Es tracta d’un recurs que s’ha anat consolidant durant els darrers anys als centres de l’ICS i que permet oferir als pacients tractament complex de manera ambulatòria, estalviant-los l’ingrés hospitalari.

Els hospitals de l’ICS disposen d’hospitals de dia polivalents, destinats sobretot a pacients crònics que necessiten rebre tractament de dispensació hospitalària i un seguiment específic. També tenen hospitals de dia especialitzats en patologies concretes, com ara càncer, insuficiència cardíaca, malalties endocrinològiques i metabòliques, VIH-sida, trastorns de l’alimentació o patologies cròniques dins del Pla de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya. Alguns centres, com Vall d’Hebron, Germans Trias i l’Arnau de Vilanova, també disposen d’hospitals de dia per a pacients pediàtrics. El 2014, els hospitals de dia dels centres de l’ICS van dur a terme 263.323 sessions de tractament, un 7,74% més que les que es van realitzar l’any anterior i un 47% més que les que es van fer el 2009.

Operacions sense necessitat d’ingrés

La cirurgia major ambulatòria també permet reduir els ingressos a l’hospital. Tradicionalment, els pacients romanien ingressats a l’hospital diversos dies, abans i després de la intervenció, moltes vegades per sobre del que seria recomanable atenent els riscos que comporta l’ingrés hospitalari. Avui dia, gràcies a l’avenç de les tècniques quirúrgiques i anestèsiques, la majoria de pacients ingressa el mateix dia de l’operació i bona part també marxa a casa el mateix dia. L’èxit de la cirurgia major ambulatòria ha permès, per una banda, augmentar la seguretat clínica dels pacients i alliberar recursos d’hospitalització i, per l’altra, millorar l’accessibilitat de les persones que realment necessiten ser hospitalitzades en una planta convencional.

L’any 2014, els centres de l’ICS van dur a terme 41.586 intervencions de cirurgia major ambulatòria, un 4,04% més que el 2013. Aquesta xifra representa prop del 42% de totes les intervencions de cirurgia major que es realitzen als hospitals de l’empresa pública.

 

Més de 150 persones a la Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca 2015 de Gestió de Serveis Sanitaris

El 30 d’octubre, més de 150 professionals i estudiants de la salut van seguir a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la UdL la Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca 2015 de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, l’Hospital Comarcal del Pallars, l’ABS Lleida Rural Nord i la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia.

La Dra. Mercè Boada, directora de la Fundació ACE, va ser l’encarregada d’impartir la sessió magistral clínica  centrant la seva intervenció en explicar la malaltia de l’Alzheimer des d’un enfocament global, des del seu component social i també des de les polítiques sanitàries i de salut pública necessàries i va remarcar que “el sistema sanitari català ja disposa d’aquestes polítiques sanitàries que ofereixen una assistència i recerca de qualitat”.

Boada ha posat de manifest que “des del sistema sociosanitari, amb interès i un gran coneixement del camp concret que es vol estudiar, es poden obtenir resultats molt consistents, tant clínics com en recerca” explicant que és possible fer recerca d’alt nivell partint de l’àmbit assistencial.

El Dr. Gerard Piñol, president de la Comissió de Recerca de GSS i coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, va explicar que la jornada tenia per objectiu  presentar davant de la societat i de la resta de professionals de l’hospital els projectes de recerca que s’han dut a terme o que s’han culminat durant l’any 2015”.

Al llarg de la jornada es van presentar sis comunicacions orals dels projectes més rellevats duts a terme a GSS en àmbits molt diversos al llarg del 2015: concretament un un projecte sobre medicina de precisió aplicada als pacients amb hipertensió resistent i apnea del son, amb el qual s’ha descobert un marcador biològic a través del qual es pot saber si el pacient respondrà o no al tractament amb la CPAP que és el tractament de l’apnea;  

Un altre dels projectes de recerca presentats és el que s’està duent a terme a la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia, sobre alimentació de pacients amb problemes per a la deglució. En aquest estudi es processen els aliments en comptes de triturar-los només, perquè tinguin un aspecte, gust i textura més agradables, encara que siguin nutricionalment iguals que els triturats.

També es va  presentar un projecte sobre pacients amb hemorràgia cerebral: a través d’un marcador d’imatges en el TAC d’urgències permet predir si l’hemorràgia cerebral encara està sagnant i, per tant, hi ha risc que es faci més gran i que el pacient continuï empitjorant, per tant caldrà un tractament més agressiu, o bé l’hemorràgia ja ha parat de sagnar i, per tant, la intensitat del tractament haurà de ser més baixa.

També un treball del Departament d’Al·lèrgies del Santa Maria que parteix de la pràctica clínica habitual i que estudia el broncospasme per ingesta de llavors de gira-sol en pacients amb asma per fongs.

I per últim, es va presentar la metodologia i els resultats inicials del nou protocol Rapid Recovery en cirurgia protèsica de maluc i genoll.

Finalment, el Dr. Ferran Barbé, cap del servei de Pneumologia de Lleida (Hospital Universitari de Santa Maria i Hospital Universitari Arnau de Vilanova), ha explicat l’oportunitat que representa ser Hospital Universitari destacant que ser un hospital universitari “facilita als professionals el seu desenvolupament professional, en tant que l’assistència, la docència i la recerca entren a formar part de l’ADN de la institució” i que no tots els professionals de la medicina han de fer recerca, però sí que cada departament, servei o unitat dins l’hospital ha de cobrir tot el ventall d’activitat pròpia del que és una assistència sanitària de qualitat, que engloba atendre malalts, fer recerca i ensenyar als que ens han de substituir”.

Finalment s’ha rebut un homenatge i reconeixement a les Filles de la Caritat per la seva dedicació a l’Hospital de Santa Maria.

 

Notícies

MINUT DE SILENCI

El  25 de novembre al vestíbul de l’hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, es va fer un minut de silenci en contra de la violència de gènere.




Busquem 1.000 nous donants de sang pel #Giving Tuesday

Aquest 1 de desembre es va celebrar el #GivingTuesday, un moviment global que promou el voluntariat i les donacions a projectes molt diversos. El Banc de Sang s’hi ha unit amb un repte que pretén aconseguir que 1.000 persones donin sang per primer cop.

Qualsevol ciutadà d’entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilos pot deixar les dades perquè el Banc de Sang hi contacti i estrenar-se com a donant. Només calia accedir a aquesta pàgina web donarsang.gencat.cat i inscriure’s.

Cada any 25.000 persones deixen de donar sang per diferents motius i cal que hi hagi un relleu per poder atendre les necessitats dels malalts.

La sang té data de caducitat, i per això cal que hi hagi donacions diàries per poder disposar sempre        de sang suficient i segura.

Un 92% dels donants recomanarien a un familiar o amic anar a donar sang, i per això és tan important iniciar-se en l’hàbit de la donació.

Tothom podia ajudar a compartir aquest repte, dinamitzant l’acció a les xarxes socials amb les etiquetes #GivingTuesday,#donarsang i animant amics i seguidors a iniciar-se en l’hàbit de la donació de sang.

El #GivingTuesday va néixer fa quatre anys als Estats Units com un moviment global de solidaritat alternatiu al #BlackFriday i al #CiberMonday. Ja s’ha estès a 68 països amb més de 36.000 organitzacions participants. A Espanya compta amb el suport de 19 de les principals ONG, fundacions i plataformes de solidaritat. 

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació. A més, la pàgina facebook.com/donarsang i al canal de Twitter twitter.com/donarsang es pot seguir l’actualitat de la donació de sang a Catalunya.

www.bancsang.net - www.donarsang.gencat.cat - www.twitter.com/donarsang




PROJECTE ENTRE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LLEIDA I LA FACULTAT D’INFERMERIA SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE LES VACUNES

Aquest curs 2015-2016 es va iniciar a Lleida un projecte de col·laboració entre la Facultat d’Infermeria i els serveis d’atenció primària de Lleida per tal de conèixer  les necessitats, la informació i les cobertures vacunals dels alumnes d’infermeria i de fisioteràpia. A més, d’aquesta manera es pretén posar en marxa diverses accions de conscienciació i programes de vacunació específics que millorin el grau d’autoprotecció i, a la vegada, de protecció dels pacients, atès que els alumnes seran futurs professionals de la salut i, durant els estudis, realitzaran pràctiques en centres sanitaris.

Els principals objectius d’aquesta iniciativa són:
- Identificar les percepcions i satisfer les necessitats d’informació dels futurs professionals sanitaris sobre la importància de les vacunes.
- Conèixer les cobertures vacunals dels alumnes, tant en vacunes sistemàtiques com en no sistemàtiques.
- Millorar els programes de vacunació dels estudiants de ciències de la salut.

A més a més, ja durant el curs passat es va fer una anàlisi de la situació per poder detectar oportunitats de millora i es van dur a terme diverses reunions de coordinació entre els responsables de la Facultat de Medicina i l’atenció primària implicats en el projecte (Departament de Vacunes, Epidemiologia i professors associats de la Universitat de Lleida). A més, ja es va introduir una sessió formativa per als alumnes de primer curs sobre la importància de la correcta cobertura vacunal.

Així doncs, aquest proper curs 2015-2016, continuaran les sessions de conscienciació i es faran la revisió i el registre de la cobertura vacunal dels alumnes de la Facultat. Un cop revisats els carnets vacunals dels alumnes, s’oferirà la vacunació als qui tinguin alguna dosi pendent, així com l’administració de la vacuna contra la grip en l’època de campanya. Per tal de facilitar als alumnes l’administració de les vacunes, la duran a terme professores associades de la Facultat d’Infermeria a les instal·lacions del CAP de Ciutat Jardí (proper a la Facultat).

També s’informarà els alumnes de les diverses campanyes de vacunació a través de la plataforma virtual dels estudiants i les professores associades s’implicaran en el procés de vacunació i registre, tant de les vacunes sistemàtiques pendents, com de les no sistemàtiques (vacunació en campanya de grip d’aquells alumnes que hagin de fer pràctiques en centres de salut).

En una fase inicial, la intervenció es realitzarà amb els alumnes del grau d’infermeria i fisioteràpia de Lleida, però la idea és ampliar-la a altres centres formatius de personal sanitari.


UNA EXPERIÈNCIA DE LA GERÈNCIA TERRITORIAL ALT PIRINEU I ARAN PREMIADA EN LA JORNADA DEL PLA DE SALUT 2011-2015

El passat 27 de novembre, Sitges va acollir, un any més, la Jornada del Pla de Salut 2011-2015 per poder posar en comú diverses experiències centrades en les propostes de millora de la salut de la ciutadania.

Aquest any, s’hi van presentar 1.300 treballs, dels quals se’n van seleccionar 50. La Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran hi va col·laborar amb la presentació d’una dotzena d’experiències, de les quals una va ser premiada i dues altres van ser finalistes.

L’experiència premiada va ser “Les TIC com a eina de suport a l’atenció pediàtrica. Web de Pediatria dels Pirineus, amb consultori virtual i xarxes socials”, de Pediatria dels Pirineus, Fundació Sant Hospital La Seu d’Urgell i Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran.

Pel que fa als dos treballs finalistes, el primer es basa en “La implementació del Pla funcional del Programa interdepartamental d’acció i interacció social i sanitària (PIAISS) a l’Alt Urgell”, presentat per l’EAP Seu d’Urgell. El segon va ser per a “Deixar-se cuidar” de l’EAP Alt Urgell Sud.

Aquesta cinquena edició de la Jornada del Pla de Salut, que ha tingut com a lema “Fem balanç per a seguir avançant”, també ha servit per precisar els reptes en matèria de salut que haurà de plantejar la nova proposta de Pla de Salut 2016-2020.




LA DIABETIS EN L’ÀMBIT ESCOLAR VA CENTRAR LA JORNADA DE FORMACIÓ ANUAL SOBRE AQUEST TEMA

Un any més, l’Associació de Diabètics de Lleida i l’Aula Hospitalària de l’Arnau van organitzar l’edició anual de formació sobre diabetis en l’àmbit escolar el passat 29 d’octubre a l’Espai Salut.  Durant la jornada, on van participar diversos professionals de la salut de l’Arnau, es van tractar els principals aspectes relacionats amb la diabetis i l’educació en l’escola i s’hi van desenvolupar diversos tallers per tractar aspectes com ara l’administració de la insulina, les pujades i baixades de sucre i els controls de la glucèmia.

En aquesta edició la doctora Toñy Castillo, responsable de l’aula hospitalària, va presentar els materials educatius editats especialment per al tractament de la diabetis en l’àmbit escolar.


EXFUMADORS I EXPERTS EN TABAQUISME REFLEXIONEN SOBRE L’ABORDATGE DE LA DESHABITUACIÓ DEL TABAC A LA X TROBADA DE TABAQUISME A LLEIDA I VII TROBADA DEL PROGRAMA ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM

El 6 de novembre, més de 140 persones entre professionals i estudiants de la salut s’han donat cita a la X Trobada de Tabaquisme a Lleida i VII Trobada del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, organitzada per la Unitat de Tabaquisme de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM), el Grup de Treball en Tabaquisme de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, amb el Programa Atenció Primària Sense Fum. La jornada va posar especial atenció en el paper dels usuaris que han deixat de fumar, les seves experiències i aportacions al sistema terapèutic, sota el títol La deshabituació del tabac. L’usuari com a centre d’interès.

El Dr. Francesc Abella, cap de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM, va destacar que l’objectiu de la jornada és “conèixer la visió dels pacients que deixen de fumar, amb una taula rodona on expliquen la seva experiència, opinions, suggeriments i reflexionen sobre el circuit assistencial, tot per a millorar l’abordatge terapèutic que oferim”.

La Unitat de Tabaquisme de l’HUSM atén de mitjana 300 pacients nous cada any, realitza unes 1.500 visites de seguiment anuals, a més d’altres estratègies com teràpies de grup i grups virtuals a través de xarxes socials com Facebook. Abella ha explicat que “la tendència és que la gent no només fuma menys, sino que també es cuida més l’alimentació i fa activitat física”. I ha afegit que cada cop més “es deixa de fumar com una inversió en qualitat de vida”.

Per la seva banda, el Dr. Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran i referent de tabaquisme, va tractar el tema des de la vessant de l’abordatge des de l’Atenció Primària, el nivell assistencial més proper a la població. Cruz va dir que “a bona part dels CAP de Lleida hi ha consultes amb metge o infermera referent que es dediquen a atendre pacients que volen deixar de fumar i, a més, comptem amb l’avantatge que a Lleida hi ha una unitat de segon nivell, és a dir la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, que ens ajuda a formar i dinamitzar el tractament”.

Al llarg de la jornada es va tractar el paper de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació en el suport al pacient que deixa de fumar; la importància d’integrar en el tractament de deshabituació la consulta d’altres professionals, concretament de Nutrició i d’Activitat Física, ja que la persona que deixar de fumar s’implica també en la millora de les seves pautes alimentàries i de l’exercici físic i augmenta les probabilitats d’èxit. Si això és assessorat per un professional especialitzat, millorarà també l’eficàcia del tractament per deixar de fumar; també es va  tractar a la jornada sobre com arribar a aquells col·lectius que costa que es plantegin deixar de fumar.

Finalment, tres pacients que han deixat de fumar amb l’ajut de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM van participar en una taula rodona on han reflexionat sobre el sistema terapèutic emprat per a aquest tipus d’addiccions, explicant les seves experiències, les millores aconseguides en deixar de fumar i aportant idees per a millorar l’atenció.

X Jornada de Tabaquisme de Lleida, trobada de referència a Catalunya

La jornada de tabaquisme de Lleida és la degana de les jornades de Catalunya i tot un referent sobre aquesta temàtica per als professionals implicats en l’abordatge terapèutic del tabaquisme (metges, personal d’infermeria i psicòlegs) i estudiants de ciències de la salut.

L’Hospital Universitari de Santa Maria va ser un dels primers en crear una unitat especialitzada de tabaquisme. Fruit d’aquest treball es va organitzar la primera jornada l’any 2005, amb la intenció de reunir la majoria d’especialistes en tabaquisme de Catalunya. El Dr. Abella va destacar que “en aquests 10 anys ha anat canviant la tendència i la percepció de fumar com una conducta interessant i atractiva ha perdut tot el seu valor”. I també va dir que “la Llei ha contribuït molt i de manera decisiva a entendre que fumar és nociu per a la salut i la importància del respecte pels espais sense fum i per les persones que no fumen”.




TOTS ELS CENTRES D‘ATENCIÓ PRIMÀRIA DE L’ICS PROMOURAN EL RECICLATGE DE PILES


L’Institut Català de la Salut (ICS) i l’empresa Ecopil han signat un acord de col·laboració per a la recollida de piles a tots els centres d’atenció primària de l’organització. Ecopil instal·larà contenidors de recollida a tots els CAP per promoure el tractament i reciclatge correcte d’aquests residus. D’aquesta manera, es garanteix el reciclatge de tot el material generat pels centres, se n’evita l’alliberament a l’entorn i se’n promou la transformació en primeres matèries, cosa que estalvia l’explotació de nous recursos naturals. Aquesta iniciativa també permetrà a la ciutadania de disposar d’un nou punt de referència per dipositar les piles i bateries que ja no utilitza.

Es tracta també d’un pas més cap a la gestió integral dels residus que generen els CAP per contribuir a la conscienciació, cada cop més present arreu, sobre la necessitat de fer un ús responsable dels recursos disponibles. Des de fa anys, tots els centres ja tracten correctament els residus perillosos i determinats tipus de materials sanitaris usats, com ara les agulles, i recullen selectivament altres tipus de residus que corresponen més als d’una oficina, com ara el paper.

Model enfocat a una gestió més sostenible dels CAP

Aquesta iniciativa s’emmarca dins la campanya +Polits +Sans, que des de fa anys impulsa diverses accions per fer que els centres de l’ICS siguin més sostenibles des del punt de vista ambiental. Per exemple, gràcies a la instal·lació d’estalviadors d’aigua, se n’ha reduït el consum un 20% a tota l’organització.

Actualment, més d’una cinquantena de CAP de l’ICS disposen ja de la certificació europea Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) pel seu compromís de treballar d’acord amb bons criteris de gestió ambiental. Els procediments que s’han implantat en aquests equipaments faciliten la gestió acurada dels residus que generen aquests centres; la minimització dels riscos ambientals; el control del soroll, de les emissions a l’atmosfera i de l’abocament d’aigües residuals, i la disminució del consum de primeres matèries, així com també potencien la conscienciació de professionals i usuaris en temes mediambientals.

A banda de la certificació, l’ICS també aposta per la formació ambiental. En els darrers mesos, més de 3.000 professionals de tot l’ICS han participat en sessions formatives per aprendre a gestionar de manera correcta els residus que es generen en el seu lloc de treball i a optimitzar la despesa de recursos naturals.


CORREOS REPARTEIX SOMRIURES ALS MÉS PETITS

El passat 17 de novembre va tenir lloc a l’Aula Hospitalària de l’Arnau la vint-i-setena festa del programa “Correos reparteix somriures” organitzat per Pallassos Sense Fronteres i Correus .

Els nens i nenes de l’hospital van poder gaudir  d’un espectacle de màgia i pallassos a càrrec dels artistes Fantova Magic, Mag Reivax i Lo Pallasso Didi. Després es van repartir obsequis entre els assistents.

Aquest programa es realitza gràcies al patrocini de Correos, que enguany celebra la  dissetena edició. Aquest programa té com a finalitat contribuir a la millora de la qualitat de vida de diferents col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat, com són la infància hospitalitzada, persones amb discapacitat, nens que viuen amb les seves mares en penitenciaries i menors en centres d’acollida i d’immigració entre altres. L’objectiu es proporcionar suport emocional mitjançant els beneficis del riure i del bon humor.




ALDEES INFANTILES SOS

Al mes de novembre  Aldees infantiles SOS va realitzar una Campanya informativa de la seva ONG, Aldees Infantils SOS al vestíbul de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Aquestes campanyes tenen com objectiu difondre el seu projecte d’acollida i cura a la infància en ric d’exclusió social als 134 països en els que hi treballen, i especialment a Catalunya, i també, per oferir al públic en general la possibilitat de participar-hi.


Exposicions

DEL 24 DE NOVEMBRE AL 14 DE DESEMBRE
DOLORS ARGERICH

Dibuix infantil.




Publicitat



App CatSalut Respon