juny 2015

Butlletí núm. 25

Concert benèfic a favor del Servei d’Oncohematologia de l’Arnau per a un estudi sobre el paper de la vitamina D en el càncer gàstric

El passat 16 de maig va tenir lloc a la Llotja de Lleida el segon concert benèfic organitzat pel Servei d’Oncohematologia de l’Arnau. En motiu de la investigació sobre el paper de la vitamina D en el càncer gàstric, el grup de jazz que va actuar va ser Eva Llorens i Manu Moreno Sextet and Friends.

El càncer gàstric i el de la unió gastroesofàgica són el quart tipus de tumor més freqüentment diagnosticat, i representen la segona causa de mort relacionada amb càncer, tant a l’Estat espanyol com arreu del món. Es tracta d’un càncer amb una elevada incidència i que presenta un mal pronòstic, amb una taxa baixa de supervivència. Només un 12,3% dels pacients amb càncer de la unió gastroesofàgica i un 24,3% amb càncer gàstric sobreviuen al cap de 5 anys.

Des del Servei d’Oncohematologia de l’Arnau, les investigadores i facultatives especialistes Anna Novell i Noemí Tuset duen a terme aquest projecte sobre l’efecte de la vitamina D en el càncer gàstric, amb l’objectiu principal de demostrar la relació entre els nivells baixos de vitamina D i els tumors gàstrics i de la unió gastroesofàgica. Descobrir aquesta relació permetria incrementar el percentatge de resposta al medicament, en pacients amb càncer gàstric, amb un tractament senzill i innocu com és la correcció prèvia de la deficiència de vitamina D. 

La recaptació íntegra de les entrades ha anat a favor del Servei d’Oncologia Mèdica i permetrà la realització del projecte a través de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). El total recaptat ha estat de gairebé 9.000€ dedicats a la investigació.

Eva Llorens & Manu Moreno és un duet de jazz, de guitarra i veu, nascut l’any 2013, en què iniciaren un projecte basat en la interpretació d'estàndards de jazz en la manera que s'interpretaven en els anys trenta i quaranta. Les seves referències musicals són cantants com ara Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Chet Baker... Durant el transcurs d'aquests dos anys als escenaris, han actuat en molts esdeveniments de Lindy Hop i en clubs de jazz.

Aquest ha estat el segon concert benèfic que el Servei d’Oncohematologia de l’Arnau ha organitzat a la Llotja, ja que l’anterior va tenir lloc el mes de maig de 2013 i va ser a favor d’un estudi experimental en pacients amb càncer de mama metastàtic.

 

La doctora Núria Nadal nova directora d’Atenció Primària a Lleida

Amb data 4 de maig de 2015 la doctora Núria Nadal i Braqué passa a assumir les tasques de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida, fins ara liderada pel doctor Eugeni Paredes.

La doctora Nadal és metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària i darrerament ha treballat al Centre d’Assistència Primària del CAP Cappont de Lleida ciutat on, a banda de la seva tasca assistencial, ha exercit les funcions de Referent de Pneumologia i Referent Territorial de Cronicitat. Així mateix, ha estat vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) del territori lleidatà, a més de secretària del Col·legi Oficial de Metges de Lleida entre els anys 2011 i 2014.

La doctora Nadal ja disposa d’experiència en la gestió, ja que durant el període de gener de 2007 a octubre de 2010, va ocupar el càrrec de Coordinadora de l’Àrea de Metodologia, Qualitat i Avaluació Assistencial al Servei d’Atenció Primària Lleida Ciutat-Segrià-Garrigues.

Així mateix, la doctora Nadal s’ha incorporat a la Direcció d’Atenció Primària de Lleida amb l’objectiu de potenciar el paper de l’atenció primària en el diagnòstic, seguiment i tractament del pacient crònic, apostant per un lideratge de l’atenció primària i treball transversal amb l’hospital, i donar continuïtat al projecte de les Unitats de Gestió Assistencials.

La doctora Nadal pren el relleu del doctor Eugeni Paredes, que després de més de tres anys com a Director Assistencial de l’Atenció Primària de Lleida deixa el seu càrrec per tornar a la seva tasca assistencial com a metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària al Centre d’Assistència Primària Ciutat Jardí.

Durant aquest període, el doctor Paredes ha donat impuls a projectes basats en la millora de la resolució de l’atenció primària, l’ecografia clínica (EcoAP Lleida), la interconsulta no presencial amb l’atenció especialitzada i el desenvolupament de competències específiques per a medicina de família i infermeria comunitària en un model de referents clínics territorials.

En aquest període, també s’ha de destacar el projecte de gestió de les Unitats de Gestió Assistencial (UGA) com a agrupadors dels Equips d’Atenció Primària, que pretenen millorar la cartera de serveis i apropar el nivell de decisió al nivell territorial.

 

Gestió de Serveis Sanitaris col·labora amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans

El passat 5 de maig, Gestió de Serveis Sanitaris va col·laborar, com cada any, amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans organitzant diferents activitats informatives entre els professionals i usuaris dels dispositius assistencials: centres d’atenció primària, Àrea Social, Hospital Comarcal del Pallars i Hospital de Santa Maria de Lleida. L’objectiu és donar informació sobre la necessitat d’un bon rentat de mans per prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, fomentant l’ús eficient de les solucions alcohòliques entre els professionals sanitaris en totes les àrees assistencials.

Entre les activitats que es van dur a terme, s’inclouen taules informatives sobre la pràctica de la higiene de mans amb solució alcohòlica; promoció de la seva importància en el salvament de vides mitjançant tríptics, pins i cartells; i fotografies amb professionals, directius i pacients que col·laboren amb la campanya de prevenció.

A la tarda, l’Hospital de Santa Maria va rebre un grup d’alumnes del Col·legi Episcopal de Lleida, en el marc del projecte Hospital Amic, una iniciativa que engloba accions formatives i preventives per a les escoles de Lleida i província.

L’objectiu principal del projecte és apropar l’hospital a la vida quotidiana dels infants aportant-los-hi confiança, aprenentatge i conscienciació. Se’ls involucra, entre altres aspectes, en la importància de la higiene de mans com a prevenció de les infeccions per a millorar la qualitat de vida i la salut de tots.

 

El Dia Mundial de la Nutrició es va centrar en l’embaràs i la lactància

Amb motiu de la XIV edició del Dia Mundial de la Nutrició, el Servei d’Endocrinologia de l’Arnau va organitzar  el passat 28 de maig, un conjunt d’activitats relacionades amb el lema d’aquest any: “En l’embaràs i la lactància menjar bé és el millor. T’estimo”. L’objectiu de la Jornada va ser difondre la importància de seguir una alimentació saludable per a la dona embarassada i en període de lactància.

Es va instal·lar una taula informativa al vestíbul de l’Hospital sobre alimentació saludable en l’embaràs i la lactància, en col·laboració amb els estudiants del grau en nutrició humana i dietètica de la Universitat de Lleida. Així mateix, es van entregar tríptics informatius sobre l’alimentació saludable i els requeriments nutricionals de les dones durant l’embaràs, a les gestants ingressades a la quarta planta de l’Hospital.

En aquesta línia, el CAP Ciutat Jardí de Lleida i el CAP de Tàrrega també van organitzar una taula informativa sobre nutrició, embaràs i lactància per commemorar aquest dia.

Els CAP de Lleida treballen diàriament en temes de nutrició i hàbits alimentaris

Per la seva banda, el CAP de les Borges Blanques també va organitzar una xerrada sobre alimentació saludable en el marc del Programa NEREU (destinat a disminuir l’obesitat i el sedentarisme infantil, a través de l’adquisició d’hàbits saludables, l’exercici físic i el joc). Aquesta xerrada, a càrrec de la infermera de pediatria Ester Mateus, es va  centrar a donar consells per realitzar una compra saludable i ensenyar a llegir les etiquetes dels productes alimentaris, per tal de poder decidir si convé consumir el producte o no.

En marc del programa que Artesa de Segre té en funcionament des de 2010, s’ha treballat en el Projecte d’integració de l’activitat física i l’alimentació saludable, amb diverses actuacions centrades en la població infantil. Es realitzen activitats i tallers d’alimentació equilibrada per als cursos d’educació primària i tallers de cuina infantils i d’hàbits alimentaris per als alumnes de secundària. Aquest centre també està inscrit en el programa NEREU.

Així doncs, els centres d’atenció primària de Lleida treballen constantment per prevenir l’obesitat infantil i combatre el sedentarisme, des del programa  NEREU. En aquest projecte comunitari es treballa durant nou mesos, amb la participació dels diferents ajuntaments, la Diputació de Lleida, tècnics de l’esport, les famílies dels infants i els professionals dels CAP Rambla Ferran, Cappont, Bordeta, Balàfia, Ciutat Jardí, Primer de Maig i Eixample. Diverses poblacions lleidatanes (Agramunt, Alcarràs, Almenar, Lleida Rural Nord, Cervera, Seròs, Tàrrega, Borges Blanques i Almacelles) treballen també per l’alimentació saludable i la prevenció de l’obesitat en els infants i joves.


 

Medicina de precisió per tractar la hipertensió en l’apnea del son

Un grup d’investigadors de l’IRBLleida (liderat pel doctor Ferran Barbé, cap de servei de Pneumologia de l’Hospital Arnau i de l’Hospital Santa Maria de Lleida i director de CIBERes), en col·laboració amb la Universitat de Chicago, ha descobert que mitjançant una anàlisi genètica és possible predir si el tractament de l’apnea del son pot disminuir la pressió arterial dels pacients hipertensos.

Es tracta de la primera ocasió en l’estudi de l’apnea del son en què s’utilitza un model predictiu de resposta al tractament (conegut com HIPARCO-Score) basat en l’anàlisi específica de biomarcadors genètics. D’aquesta manera, i a partir d’una mostra de sang, el facultatiu especialista pot determinar de forma més precisa i personalitzada si el pacient respondrà adequadament a la pressió contínua positiva en la via aèria (CPAP), tractament habitual per als pacients amb apnea del son.

L’apnea de la son és una patologia freqüent que es relaciona amb el risc de desenvolupar hipertensió i malaltia cardiovascular. El tractament amb CPAP, a més de millorar la clínica dels pacients amb apnea del son, principalment la somnolència diürna, millora la seva condició cardiovascular. El 80% dels pacients amb hipertensió de control difícil presenten apnea del son i el tractament amb CPAP disminueix la pressió arterial. D’aquesta manera, el tractament amb CPAP és una alternativa real i efectiva per al control de la pressió arterial en aquest grup de pacients. No obstant això, el 30% d’aquests pacients, tot i que reben el tractament amb CPAP, no redueix les seves xifres de pressió arterial. L’aplicació de l’HIPARCO-Score permetrà identificar el grup de pacients a qui el tractament amb CPAP suposa una eina efectiva per a la hipertensió de control difícil.

L’aplicació de medicina de precisió (que té com a objectiu principal oferir el tractament correcte, en el moment més indicat, a la persona correcta) contribueix al maneig personalitzat dels pacients hipertensos amb la consegüent reducció en cost sanitari.

 

I Jornada Pediàtrica Nereu per abordar la millora en l’atenció de la salut dels infants i adolescents i les seves famílies

L’Atenció Primària de Lleida i l’Associació Nereu va organitzar aquesta jornada amb la finalitat de presentar la repercussió i validesa del Programa Nereu com a eina contra el sedentarisme i l’obesitat infantil en les consultes de pediatria.

Es va tractar d’una primera jornada per aportar als equips sanitaris una formació complementària i pedagògica per millorar els seus serveis i atenció en les consultes, així com els beneficis que aporta el programa als pacients.

En la jornada van participar  José Víctor Alfaro, llicenciat en podologia i director general de Podoactiva; Annabel Vidal, infermera del CAP de Mollerussa; i Dolors Zapata, psicooncòlogia i coordinadora de voluntariat de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

La trobada va tenir lloc el 7 de maig al Complex Residencial Betula Alba d’Amacelles.

 

Un grup de recerca d’atenció primària de l’ICS i de la USR- Lleida de l’IDIAP publica un estudi sobre osteoporosi a la prestigiosa revista internacional PLOS-ONE

Un grup de recerca, format per professionals de medicina d’atenció primària de Lleida (CAP Primer de Maig, CAP Bordeta-Magraners i CAP Cappont) en col·laboració amb la Unitat de Suport a la Recerca Lleida (USR-Lleida) de l’IDIAP Jordi Gol  i el Servei de Farmàcia del Departament de Salut, acaba de publicar a la revista internacional PLOS-ONE els resultats d’un estudi que avalua l’efecte dels bifosfonats sobre el risc de primera fractura per osteoporosi.

L’estudi, elaborat després de fer un seguiment durant cinc anys d’un grup de 1.604 dones majors de 65 anys tractades amb bifosfonats i/o vitamina D, conclou que no es pot determinar l’efecte beneficiós de la prescripció de bifosfonats com a prevenció de la primera fractura. Tot i que encara es recomana aquesta medicació  en la majoria de les guies per al tractament de l'osteoporosi, hi ha dubtes sobre la seva utilitat en la població general.

La revista PLOS-ONE té un gran impacte i és un referent internacional. El projecte i alguns dels investigadors que hi ha participat formen part del Grup de Recerca en Terapèutica en Atenció Primària (GRETAP) de Lleida, reconegut per la Generalitat de Catalunya i acreditat per l’IDIAP Jordi Gol. La USR-Lleida fa set anys que ajuda a fer recerca de qualitat en l’àmbit de l’atenció primària.

L’autoria de l’article correspon als professionals següents: Gisela Galindo (USR-Lleida, IDIAP, ICS), Jordi Real (USR-Lleida, IDIAP), Leonardo Galván (Departament de Salut), Maria Antonia Lafarga (ICS), Maylos Rodrigo (ICS)  i Marta Ortega (ICS).

Enllaços d’interès:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25861000

L’estudi conclou que la prescripció de bifosfonats i vitamina D no prevé les fractures per osteoporosi en dones majors de 65 anys

 

Salut estrena a Lleida un programa pilot per a millorar l'atenció als malalts mentals i a les seves famílies

El Departament de Salut, l’Associació Salut Mental Ponent, la Federació Salut Mental Catalunya i Gestió de Serveis Sanitaris han presentat aquest migdia a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida el projecte pilot Activa’t per la salut mental. El programa pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental o risc de patir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida.

El projecte s’emmarca en el Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, que estableix el suport a les famílies com a element clau. L’Activa’t s’inicia amb un pilot de 3 anys de duració a 12 territoris catalans, entre els quals, Lleida, per tal d’avaluar-lo i incorporar-lo a les xarxes públiques d’atenció. A la capital del Segrià, el projecte serà executat per l’Associació Salut Mental Ponent i el proveïdor de serveis sanitaris Gestió de Serveis Sanitaris.

Lleida s’activa per la salut mental

Lleida, amb el suport de la Diputació de Lleida, és un dels 12 territoris seleccionats a Catalunya per desenvolupar el programa. De fet, ja s’ha posat en funcionament l’Espai Situa’t emplaçat al carrer Henry Dunant, número 1, que funciona com a porta d’entrada d’aquest circuit d’atenció i actua com a referent de tot el procés, vinculant al moviment associatiu del territori i contactant directament amb els professionals de la xarxa sanitària i els professionals de la Federació Salut Mental Catalunya.

La iniciativa inclou 12 territoris i preveu atendre 3.000 ciutadans

Els 6 territoris on s’ha implantat la primera fase de la prova pilot són Lleida, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), Girona i Sabadell. Més endavant, la prova pilot s’implantarà a 6 territoris catalans més i preveu abastar en tres anys unes 3.000 persones als diferents serveis del circuit, tant familiars com persones amb problemes de salut.

 

Optimització dels sistemes de telemedicina a l’atenció primària de Lleida

Les consultories a distancia sense malalt (CADSM) de l’atenció primària de Lleida han col·laborat de forma activa a reduir les derivacions cap a l’àmbit hospitalari, gràcies a l’agilitat de resposta que ofereixen, que ajuda a accelerar processos diagnòstics i de seguiment. Es preveu consolidar l’oferta de CADSM atès que el 2014 s’ha doblat el nombre de consultes realitzades respecte les de l’any anterior, amb la realització de 3.600 consultes fins al desembre de 2014 i una mitjana de 268 consultes al mes.

Les 3.600 interconsultes sense malalt de l’any 2014 entre professionals dels diferents àmbits d’atenció primària i hospitalària han suposat un increment del 106% respecte al nombre de les realitzades al 2013. Aquest nombre, que segueix augmentant, s’ha incrementat a causa de la incorporació d’altres especialitats amb important volum i fluxos de pacients dins dels circuits de consultories virtuals.

Les CADSM més utilitzades durant l’any 2014 han estat les de cribratge ocular (CROC) de retinopatia diabètica, rehabilitació (per a prescripció d’aparells ortoprotètics, com ara caminadors o cadires de rodes), traumatologia i dermatologia.

Així mateix, aquest any 2015 està prevista la implementació de noves consultories amb un gran pes específic, com ara la pediatria territorial, la ginecologia i l’al·lergologia, ja que són serveis amb un flux important de pacients entre l’atenció primària i l’hospitalària.

La consultoria de les llevadores sobre seguiment del postpart a través de la videoconsulta és un dels projectes d’atenció i comunicació entre els pacients i els professionals de la salut que també es durà a terme aquest any, per tal de millorar i optimitzar els sistemes de telemedicina.

 

La doctora Toñy Castillo presenta el seu nou conte La meta és el camí a seguir

Coincidint amb el dia de Sant Jordi, la doctora Toñy Castillo va presentar el seu nou conte La meta és el camí a seguir, il·lustrat pels nens i nenes de la planta de pediatria i amb la portada del pintor Antoni Uceda. Aquest conte és l’últim de la col·lecció Cuentos de la Luna realitzats per la doctora i professora de l’Aula Hospitalària.

El conte es va regalar al Papa Francesc amb motiu de la visita del mossèn Àngel Escales al Vaticà i és una icona de l’amistat i el respecte a la pluralitat. Per aquest motiu, totes les activitats que realitza l’Aula Hospitalària aquest curs estan relacionades amb aquest eix temàtic transversal.

La presentació va formar part dels actes amb motiu dels catorze anys de funcionament que celebra l’Aula Hospitalària i es va emmarcar també dins les activitats programades del dia de Sant Jordi, fent extensiva la celebració d’aquesta festa a la difusió de la tasca de l’Aula Hospitalària.

 

Notícies

LLEIDA VA ACOLLIR LA IX JORNADA D'ACTUALITZACIÓ PNEUMOLÒGICA DE LES TERRES DE PONENT

Tal com ha fet els darrers anys, Lleida va acollir el passat  28 de maig la IX Jornada d'Actualització Pneumològica de les Terres de Ponent a la sala de Graus de la Facultat de Medicina de Lleida, on s’hi van aplegar diversos especialistes en pneumologia i medicina de família i personal d'infermeria de l'atenció primària i hospitalària, per tal de posar en comú projectes i treballs de recerca en l'àmbit d’aquesta disciplina.

A banda de les ponències, la Jornada va acollir tallers adreçats a tots els assistents sobre interpretació d’espirometries, control dels pacients amb síndrome d'apnea del son, avaluació global de les comorbiditats dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i abordatge nutricional dels malalts amb patologia respiratòria crònica.

La Jornada també va  servir per actualitzar diversos temes relacionats amb els nous tractaments de les malalties de la via aèria (MPOC i asma) i l’abordatge compartit de la tos crònica, un dels motius de consulta i de derivació més freqüents. A més, es van presentar novetats i projectes de treball al territori lleidatà en matèria de pneumologia.


EL PROJECTE “CONTA’M UN CONTE” D’ASPID ARRIBA A L’AULA HOSPITALÀRIA

Els usuaris del Centre d’Atenció Diürna “Candi Villafañe” d’ASPID van realitzar  el dia 19 de maig l’activitat de Conta-Contes amb els nens i nenes ingressats a l’aula hospitalària de l’Arnau, amb l’objectiu de passar una bona estona gaudint dels contes que havien  treballant.

El projecte Conta’m un conte és una activitat del programa del Centre d’Atenció Diürna que té com a objectiu el desenvolupament personal i social i on els contes explicats han estat adaptats i preparats per la seva escenificació pels mateixos usuaris.

A més, el conte com a petita narració, constitueix un element d’intercanvi i proximitat entre petits i grans que a banda d’entretenir, estimula la imaginació i té un gran valor pedagògic, entre altres beneficis. Contar contes és una valuosa eina d’intercanvi i encontre entre les persones.




100 PERSONES DEIXEN EL TABAC AMB L’AJUDA DELS SMS DE LA UNITAT DE TABAQUISME DE L’HOSPITAL DE SANTA MARIA DE LLEIDA

La Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria (HSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), compta des de fa tres anys amb un programa per deixar de fumar a través del telèfon mòbil, gràcies al qual 100 persones han aconseguit deixar aquest hàbit. L'estudi científic del projecte ha demostrat un 10% més d'efectivitat que la teràpia tradicional de suport presencial, és a dir, el grup que rebia suport per SMS va tenir un índex d'abstinència al cap de l'any superior al que seguia el tractament tradicional (57,1% versus 42,9%).

Amb aquest programa, el pacient rep missatges de mòbil per motivar-lo en el seu procés de deshabituació i, periòdicament, se li pregunta pel seu estat d’ànim. En funció de la resposta que dóna cada pacient, aquest rep un tipus de seguiment personalitzat.

En aquesta mateixa línia, des de la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, recentment han creat un grup de Facebook on més de 80 pacients participen voluntàriament i interactuen, comparteixen experiències, consells i reben informació sobre el tema.

Inicialment, per avaluar l’efectivitat del programa dels SMS, es van crear dos grups, un amb pacients que rebien els missatges i un que no. Un cop avaluats els resultats, actualment els professionals de la Unitat de Tabaquisme proposen participar en el programa dels SMS a tots els pacients que tenen les primeres visites a la Unitat, uns 250 a l’any, i que disposen de telèfon mòbil. A més, es complementa aquesta ajuda amb el grup de Facebook.


LES VISITES A LES UNITATS DE SALUT INTERNACIONAL DE L’ICS PER MOTIUS DE FEINA AUGMENTEN UN 30%

Les nou unitats de salut internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS) han notat un canvi de tendència en les persones que atenen. En els darrers 10 anys, la xifra de persones que consulten aquestes unitats per viatges de negocis ha augmentat un 30%. Per continents, les destinacions més habituals d’aquests viatges són Àfrica (un 40% dels pacients), Amèrica (també un 40%) i Àsia (20%).

Hi ha un tercer grup de persones que també es beneficien d’aquest servei. Són les persones immigrades que van de visita al seu país per motius diversos. En aquest cas, el nombre de consultes ha augmentat de forma molt considerable: “aquest tipus de visites s’han incrementat un 60%. Aquest increment es deu a aquelles persones immigrades que han assolit més capacitat econòmica. En moltes ocasions són viatges de reagrupament familiar. Aquest col·lectiu representa un grup d'alt risc ja que, a diferència dels viatgers autòctons, tenen menys percepció de perill i no fan una consulta prèvia al viatge

El motiu del viatge és una de les preguntes que realitzen els professionals de salut internacional als usuaris, ja que pot comportar connotacions en l’àmbit de la salut, així com també pregunten per la durada del viatge i les condicions de vida durant l’estada al país de visita.

Des de les unitats de salut internacional recomanen que totes les persones que han de fer un viatge a un país considerat de risc per a la salut s’hi adrecin per fer una consulta un mínim de dues setmanes abans de marxar. Les unitats ofereixen mesures preventives que cal tenir en compte, recomanen i administren vacunes, donen el tractament preventiu de la malària i consells sobre quina farmaciola cal endur-se en cada cas. A més, també atenen persones amb malalties importades i fan el cribratge d'infeccions tropicals importades.

Anualment, les unitats de salut internacional de l’ICS realitzen unes 30.000 visites d’atenció al viatger i dispensen més de 60.000 vacunes.

Més de 160 professionals han participat a les VIII Jornades de Salut Internacional celebrades a Barcelona. Durant dos dies han pogut compartir informació actualitzada sobre vacunacions i d’altres temes d’interès sobre l’especialització en salut internacional. Més concretament, els professionals han parlat sobre les novetats en vacunes per a la malaltia de l’Ebola i el VIH o el dengue, els darrers brots que hi ha hagut, i la importància de la salut comunitària en persones immigrades, entre d’altres qüestions.

Integració de l’expertesa i el coneixement en salut internacional

Des de l’any 2013, l’ICS compta amb el Programa de salut internacional (PROSICS), que va néixer amb l’objectiu d’integrar les unitats existents al territori i la seva expertesa en els àmbits de l’atenció i la vacunació del viatger internacional i de l’atenció a patologies importades. A més de l’activitat assistencial, totes aquestes unitats desenvolupen nombroses activitats docents i de recerca.

L’ICS disposa de nou unitats de salut internacional arreu del territori: Vall d’Hebron-Drassanes, Metropolitana Nord, Bellvitge, Baix Llobregat Centre, Anoia, Bages-Berguedà, Osona, Terres de l’Ebre i Lleida.

Més informació:
http://www.gencat.cat/ics/usuaris/pdf/viatges.pdf


13È CONCURS DE FOTOGRAFIA “EL ROL DE L’EXPERT EN INFERMERIA I FISIOTERÀPIA: MILLOREM LA SALUT DE LA COMUNITAT”

La Facultat d’Infermeria, en el marc de la IV Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia, va convocar el 13è Concurs de Fotografia per posar en valor el paper decisiu que juguen els professionals de la infermeria i la fisioteràpia en el benestar de la comunitat.

Els premis van ser lliurats durant la IV Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia, que es va celebrar el 15 d’abril a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut.

El jurat va estar format per professionals infermers i fisioterapeutes, experts en l’obtenció del tractament d’imatges i de la comunicació. El jurat va procedir a l’emissió del veredicte d’acord amb criteris com l’originalitat, el valor científic, la qualitat artística i tècnica de la imatge i la seva relació amb el lema del concurs.

Les fotografies premiades es poden veure a la pàgina web del centre des de l’endemà del lliurament dels premis a www.fi.udl.cat.




ALT I CLAR CONTRA EL CÀNCER

L’associació Catalunya Contra el Càncer (AECC) va organitzar el 6 de maig la postulació anual. Enguany, l’edició es va presentar sota el lema “Alt i clar contra el Càncer”, amb l’objectiu d’aconseguir fons econòmics que es destinaran a la investigació biomèdica, indispensable per poder curar la malaltia.


L’ARNAU S’UNEIX AL LLANÇAMENT DE PETONS EN MOTIU DEL DIA NACIONAL DEL NEN HOSPITALITZAT

El 13 de maig totes les entitats implicades van preparar un llançament massiu de petons per a tots els nens ingressats a 150 hospitals de tota Espanya, amb l’objectiu d’institucionalitzar aquest dia i sensibilitzar a la població sobre les conseqüències que l’hospitalització pot tenir en els més petits. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova es va voler sumar a aquesta acció per tal de poder rendir homenatge als nens i nenes hospitalitzats i a les seves famílies.

Tanmateix, amb aquesta iniciativa es vol potenciar i posar en valor els esforços d’humanització que dia a dia es realitzen en els hospitals i àrees pediàtriques per part del personal de l’hospital i de tots aquells agents que treballin per fer més agradable la estància dels nens en l’hospital: metges, infermeres, professors, voluntaris i organitzacions que contribueixen al benestar del nen durant el seu ingrés.




LLEIDA ACULL LA III JORNADA D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES “ÀGORA DE SALUT COMUNITÀRIA”

Lleida va acollir el 5 de maig la III Jornada d’Intercanvi d’Experiències “Àgora de salut comunitària” l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut,  on per tercer any consecutiu s’hi apleguen experts, estudiants i professionals de diferents àmbits per tal de posar en comú experiències i coneixements que els permetran millorar les intervencions comunitàries.




VISITA DELS ARMATS DE LA SANG A L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

El passat 3 d’abril i en motiu de la celebració del Divendres Sant, com ja és tradició, els Armats de la Sang de Lleida van visitar l’hospital els pacients ingressats per fer-los participar dels dies de Setmana Santa. Amb ells també hi van estar el Mossèn Àngel i el supervisor de Nefrologia, Josep Maria Gutierrez.






ELS USUARIS DE LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA COMPARTEIXEN SESSIÓ DE GIMNÀSTICA TERAPÈUTICA AMB ELS ALUMNES DEL CEIP PAÏSOS CATALANS

El 22 de maig, els usuaris i usuàries de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van compartir amb els alumnes de 4t del CEIP Països Catalans l’activitat de gimnàstica terapèutica, una de les més habituals del centre residencial. En aquesta sessió, el personal del servei de fisioteràpia del centre els van explicar la importància de l’estimulació de les capacitats físiques durant totes les etapes de la vida.




II TORNEIG DE BITLLES A LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA

El 14 de maig la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, va organitzar el II Torneig de Bitlles de la Wii per commemorar el Dia Internacional de les Famílies que  se  celebra el 15 de maig.

Un total de 8 parelles formades per usuaris/àries i familiars del centre van competir mitjançant el joc de bitlles de la videoconsola per ser els guanyadors i aconseguir un dels 3 trofeus possibles, en una tarda plena d’emocions.




Publicitat



App CatSalut Respon