maig 2015

Butlletí núm. 24

El Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova incorpora les ulleres Google a les seves intervencions

Des del mes de febrer l’hospital participa en el pla pilot d’un laboratori que desenvolupa un programari per donar un ús mèdic a aquestes ulleres

El Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposa des del
mes de febrer de les ulleres Google amb les quals ja s’han realitzat una trentena d’intervencions.

Aquestes ulleres permeten consultar proves preoperatòries del pacient en el mateix moment de l’operació i localitzar el tumor amb més precisió. Això és d’una gran importància per a aquest tipus d’intervencions on, de vegades, els cirurgians no tenen una bona visió del tumor.

Aquesta tecnologia també permet connectar-se en xarxa amb altres professionals que fan servir aquestes ulleres i fer-los consultes enviant-los imatges instantànies durant l’operació.

Les ulleres Google es combinen amb la tecnologia de la torre de laparoscòpia en 3D, que des de principis d’any el Servei d’Urologia de l’Arnau va incorporar a les seves intervencions. Amb aquesta tècnica ja s’han dut a terme més de 30 intervencions amb èxit i la incorporació de les ulleres Google suposarà un gran avenç en la visualització de les estructures anatòmiques i permetrà una extracció més precisa dels tumors.

Els metges provaran les ulleres durant dos mesos i comunicaran la seva experiència a l’empresa encarregada de desenvolupar el programari, a la qual proposaran millores perquè l’aparell s’adapti a les seves necessitats.

 

La Unitat del Son de Lleida, referent en la recerca de malalties associades al trastorn del Son

Del 13 al 14 de març, es va celebrar el Dia Mundial del Son a Lleida en el marc de la XXIII Reunió Anual de la Societat Espanyola del Son, organitzada per la Unitat del Son de Lleida, al Palau de Congressos de la Llotja, i que aplega professionals de diferents disciplines mèdiques, d’atenció primària i recerca en el camp de les malalties associades al son. Amb prop de 25 estudis en marxa, la Unitat del Son de Lleida és un referent a nivell estatal en l’estudi de les malalties associades al trastorn del son.

El Congrés , que ha estat acreditat pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries i avalat per múltiples associacions mediques nacionals, te un caràcter multidisciplinari.

El Dr. Ferran Barbé, president del Comité Organitzador Local de la XXIII Reunió Anual de la Societat Espanyola del Son i cap del Servei de Pneumologia de Lleida (Hospital de Santa Maria - GSS i Hospital Universitari Arnau de Vilanova) del qual depèn la Unitat del Son de Lleida, va explicar els estudis en l’apnea del son que s’estan duent a terme, en col·laboració entre l’atenció primària, els dos hospitals de referència de Lleida i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) Lleida,

Recerca de la Unitat del Son de Lleida

Barbé va parlar de la recerca que s’està fent en Alzheimer, en concret de com els trastorns de la respiració poden fer que la malaltia evolucioni més ràpidament i com es pot preveure, recerca que es fa juntament amb la Universitat de Chicago i l’Hospital Clínic de Barcelona, i amb finançament de La Marató de TV3.

Dels estudis en l’àmbit nacional liderats des de la Unitat del Son de Lleida, Barbé va destacar el que s’està duent a terme actualment sobre apnea del son i problemes cardiovasculars, juntament amb 14 hospitals de l’estat espanyol. Concretament, Barbé explica que “els malalts que pateixen apnea del son i han patit un infart, que és molt freqüent, tenen més risc de tenir complicacions i patir un segon infart”.

Un altre estudi que es duu a terme a Lleida, juntament amb una trentena d’hospitals del país, és el que relaciona els problemes de la respiració i el càncer de pell. Barbé ha explicat que s’està fent un recull de malalts amb càncer de pell al país. D’aquests malalts s’estudia si els que pateixen un càncer de pell més agressiu, amb més facilitat de metàstasi, tenen problemes de respiració durant el son, i quina relació pot tenir amb la progressió de la malaltia./

La Unitat del Son de Lleida, reconeguda amb una Beca ESTEVE d’Innovació en Salut 2015 en atenció al pacient crònic

Recentment, la Unitat del Son de Lleida ha estat reconeguda amb una de les quatre Beques ESTEVE d’Innovació en Salut 2015 en atenció sanitària al pacient crònic, en l’apartat d’adequació/optimització dels tractaments, per l’estudi GESAP dut a terme a Lleida que gestiona els pacients amb sospita de patir síndrome d’apnea obstructiva del son des de l’atenció primària. L’acte d’entrega de les beques va tenir lloc en el marc del VII Congrés Nacional d’Atenció Sanitària al Pacient Crònic celebrat a Valladolid el passat 7 de març.

L’apnea del son és una patologia freqüent, que afecta prop del 10% de la població en edat adulta. Actualment no hi ha símptomes que permetin diagnosticar de forma clara la malaltia i cal recórrer a qüestionaris que, encara que són útils, no permeten una gran precisió en el diagnòstic. Així, per avaluar l’eficàcia del diagnòstic de l’apnea del son en l’atenció primària, es va posar en marxa aquest estudi, en el qual participen els EAP d’Alcarràs, Ponts, Tàrrega, les Borges Blanques, Primer de Maig, Cappont, Ciutat Jardí i la Bordeta.

L’estudi avalua de forma sistemàtica el risc de patir apnea del son a les persones que acudeixen a les viisites d’atenció primària. Únicament existeix un estudi similar a aquest a Austràlia.

 

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte s'inicia a l'ABS Bordeta-Magraners de Lleida ciutat

Al llarg de 2015 es desplegarà a les ABS de Lleida ciutat, on està previst convidar-hi 30.800 persones d’entre 50 i 69 anys

Des de 2010, 47.200 lleidatans de les ABS rurals de la Regió Sanitària Lleida han estat convidats a fer-se la prova

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR), en el marc del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, es desplega aquest 2015 a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Lleida ciutat on està previst convidar-hi 30.800 persones. Concretament, el desplegament es farà esglaonat i al gener s’inicia a l’ABS Bordeta-Magraners amb 3.688 homes i dones d’entre 50 a 69 anys convidats a realitzar la prova. Al llarg de 2015, el programa continuarà al CAP Cappont, CAP Rambla Ferran, CAP Primer de Maig i finalitzarà al CAP Balàfia-Pardinyes.

En les pròximes setmanes, els usuaris de l’ABS Bordeta-Magraners rebran una carta al seu domicili on se’ls invitarà a participar i on se’ls indicarà que han d’anar al centre d’atenció primària (CAP) on els donaran un tub per recollir una mostra de femta. Un cop analitzada la mostra al laboratori únic de la Regió Sanitària (RS) Lleida, es bolcaran els resultats al programa i a la història clínica del pacient i seran els professionals sanitaris de les ABS els encarregats de resoldre els possibles dubtes que puguin sorgir.

En la majoria de pacients el resultat és negatiu. Aquests usuaris rebran a casa seva una carta on se’ls explicarà que tornaran a ser convidats des del Programa a fer-se la prova al cap de dos anys.

Si el resultat és positiu (un 6% de les proves de mitjana), és a dir, quan hi ha indicis de sang en la femta, se’ls citarà per anar a la consulta de la Unitat de Cribratge de l’Hospital de Santa Maria de Lleida on els practicaran les proves necessàries, principalment una colonoscòpia, per aconseguir el diagnòstic. Si s’escau, se’ls derivarà per fer el tractament més adient per a la patologia diagnosticada.

Cal recordar que les colonoscòpies es fan amb sedació i que la majoria són terapèutiques, és a dir, en cas d’existència d’un adenoma s’extirpa en el moment de fer la prova.

Des de l’inici del PDPCCR a la Regió Sanitària Lleida, les taxes de participació sempre han superat el 60% de les persones que s’hi han convidat, xifres que són de les més altes de Catalunya i de l’Estat.

Balanç del desplegament a les ABS rurals de la Regió Sanitària Lleida

El PDPCCR es va posar en marxa a finals de 2010 a l’ABS La Granadella com a prova pilot; els circuits d’entrega i la recollida de mostres es va establir a l’atenció primària (CAP i consultoris locals).

El 2014, el Programa va acabar de desplegar-se per tota la zona rural de la RS Lleida, havent-hi convidat 47.200 usuaris d’entre 50 a 69 anys i sense patologia prèvia digestiva, 4.600 en dues ocasions, ja que el PDPCCR es repeteix a les ABS cada dos anys. La cobertura a les 16 ABS rurals de la RS Lleida ha estat del 100%.

En total s’han practicat 1.540 colonoscòpies i s’han diagnosticat 84 càncers invasius, la majoria en estadis precoços, la qual cosa n’ha facilitat el tractament i la curació.

Les taxes de detecció de càncer invasiu han oscil·lat entre el 2,59 i el 4,1 per mil en els usuaris participants, xifres recomanades a l’European Guidelines for quality assurance in colorectal cancer screening and diagnosis.

Alhora, 600 pacients han estat diagnosticats d’adenomes de risc intermedi i d’alt risc, que són lesions premalignes que en poc temps poden evolucionar a carcinoma.

 

El seguiment de l’apnea del son que es du a terme en centres d’atenció primària és tan efectiu com el que es fa en unitats especialitzades

L’atenció primària es planteja com una alternativa cost-efectiva per assegurar el bon compliment del tractament prescrit a persones amb apnees nocturnes

Un treball realitzat pel Grup de Recerca de Malalties Respiratòries, format per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l’atenció primària de Lleida, la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), i liderat pel doctor Ferran Barbé —investigador de l’IRBLleida, cap del Servei de Pneumologia de l’HUAV, professor a la Universitat de Lleida i director del CIBERES— revela l’efectivitat dels centres d’atenció primària en el seguiment dels pacients amb síndrome d’apnea obstructiva del son (SAOS).

Molts dels pacients diagnosticats de la SAOS es tracten amb un dispositiu de pressió positiva suau d’aire, Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), aplicat a les vies respiratòries, amb el qual, un cop col·locat al damunt del nas i la boca, s’eviten les parades respiratòries durant el son. Aquest tractament només resulta efectiu si el dispositiu CPAP s’utilitza un mínim de quatre hores durant la nit i és crucial fer un bon seguiment dels pacients durant els primers mesos d’ús de l’aparell.

Publicat recentment a la revista d’impacte internacional Thorax, l’estudi revela que el seguiment dels pacients amb apnea del son a les consultes d’atenció primària és tan efectiu o més que el seguiment ofert des de les unitats hospitalàries especialitzades, les unitats del son, per millorar l’estat de salut dels pacients. A més, aquest seguiment fet des dels centres d’atenció primària permet un estalvi del 60% dels costos sanitaris que s’hi destinen.

A l’estudi, hi van participar 210 pacients amb apnea del son, la majoria homes, que s’iniciaven en la utilització del dispositiu CPAP. De manera aleatòria, se’ls va assignar un seguiment mèdic personalitzat de sis mesos a la Unitat del Son de l’HUAV o a algun dels vuit centres d’atenció primària de Lleida que participen a l’estudi. El seguiment consistia a oferir suport als pacients en la col·locació del dispositiu CPAP, assessorar-los en hàbits de vida saludables i insistir en les hores d’ús necessari de l’aparell.

Aquest estudi proposa l’atenció primària com una alternativa cost-efectiva per assegurar el compliment del tractament dels pacients i millorar, així, el seu estat de salut i la seva qualitat de vida.

 L’apnea obstructiva del son
És una malaltia crònica molt freqüent que afecta el 10% de la població adulta de mitjana edat. La seva prevalença augmenta amb l’edat. Es caracteritza per episodis repetits d’obstrucció o col·lapse de les vies aèries superiors durant la nit. Aquests esdeveniments estan associats a una pitjor qualitat de vida, a la somnolència diürna excessiva (i als accidents laborals i de trànsit que aquesta comporta), a la hipertensió arterial i les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars.


Fotografia IRBLleida: Equip d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), d’atenció primària de Lleida i de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) responsables de l’estudi publicat a la revista Thorax.

 

Les vacunes contra la grip i la pneumònia són mesures de prevenció primària molt efectives per evitar l’agreujament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica

Amb diferents estudis en població de Lleida sobre aquesta malaltia, s’ha vist que la vacuna antigripal redueix els ingressos hospitalaris en un 68% i la mortalitat a 3 anys en un 33%.

Del 24 al 30 d’abril, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra la Setmana Mundial de la Immunització i realitzarà diverses activitats amb la finalitat de promoure la vacunació comunitària com una mesura de prevenció primària de patir i transmetre malalties infeccioses.

El Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida dirigit pel Dr. Pere Godoy - responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Lleida, professor de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de Lleida i investigador del CIBER de Epidemiologia y Salud Pública de l’Instituto de Salud Carlos III - està desenvolupant un projecte de recerca integrat per varis estudis sobre la malaltia obstructiva crònica (MPOC) a la Regió Sanitària de Lleida. Els investigadors volen identificar quins són aquells factors de risc específics que s’associen a l’agreujament o agudització d’aquesta malaltia. Segons indica Josep Montserrat, metge de família i investigador POST-MIR del grup de l’IRBLleida “estem dissenyant diferents models que prediuen la probabilitat d’ingrés hospitalari, l’empitjorament de la malaltia i la mortalitat en aquests pacients. Aquests tres models inclouen dades de la vacunació antigripal i, alguns d’ells, també el de la vacunació antipneumocòccica 23V, com a factors protectors dels pacients”.

Els investigadors proposen que, a través d’una eina senzilla, es pugui identificar als pacients amb major risc d’empitjorar ja des de la consulta d’Atenció Primària. Això ha de permetre instaurar mesures preventives i/o terapèutiques específiques per evitar l’agudització, la disminució de la funció pulmonar i millorar la supervivència i qualitat de vida d’aquests malalts.

La investigació ha resultat en diferents publicacions científiques que aporten informació valuosa sobre l’efectivitat d’aquestes vacunes. En concret, acaben de publicar part de la investigació a la revista Atención Primaria, resultat d’un estudi dut a terme en un grup de 2.501 malalts amb MPOC provinents de 7 Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Lleida (Mollerussa, Bellpuig, Les Borges Blanques, Cervera, Agramunt, Tàrrega i Balaguer). Han pogut determinar que la vacunació antigripal redueix en un 33% la mortalitat global a 3 anys en aquests malalts amb MPOC. Anteriorment, en un estudi realitzat amb 1.323 malalts amb MPOC de l’ABS Mollerussa ja havien evidenciat alta efectivitat de l’antigripal en la disminució del 68,4% dels ingressos a l’hospital per agreujament de la MPOC. Aquest primer estudi va ser publicat a la revista Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.

Diferents estudis indiquen que el fet que el professional sanitari es vacuni o no de l’antigripal en cada campanya vacunal podria influir a l’hora de recomanar-la als seus pacients. Així, un altre focus de la investigació s’ha centrat en la cobertura vacunal dels professionals sanitaris d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut de la Regió Sanitària de Lleida. Per conèixer si els propis professionals es vacunen, es va fer arribar un qüestionari a 320 professionals (metges/ses, pediatres i infermer/es) de la regió. Van identificar que el 60,33% dels enquestats es vacunen i, d’entre aquests, els professionals amb millors cobertures vacunals són els pediatres, els majors de 55 anys amb més anys d’antiguitat, d’àmbit urbà, que conviuen amb fills menors de 15 anys o amb familiars majors de 65 anys i/o amb malalties cròniques. Segons l’estudi, els principals motius per vacunar-se és evitar el propi contagi, protegir la salut dels pacients i perquè consideren que la vacunació té una alta efectivitat. Aquests resultats han estat publicats també recentment a la revista de salut pública Gaceta Sanitaria.

Globalment, totes aquestes troballes contribueixen a sustentar l’efectivitat de la vacunació com a mesura de prevenció primària en l’agreujament de la MPOC. En especial, la vacuna antigripal i l’antipneumocòccica 23-V eviten l’ingrés hospitalari, l’empitjorament de la malaltia i fins i tot la mortalitat dels malalts MPOC. No obstant això, segueix essent necessari seguir treballant en el disseny d’estratègies per augmentar la cobertura vacunal en la població general, en especial entre els malalts amb factor de risc i també entre els professionals sanitaris.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica

La MPOC és una malalties respiratòria caracteritzada per la presència d’una obstrucció crònica i poc reversible del flux d’aire, causada principalment per la reacció inflamatòria al fum del tabac, el principal factor de risc de l’MPOC. Altres factors la provoquen són la pol·lució, els fums de la combustió, els factors genètics i el dèficit de l’enzim alfa1-antitripsina.

És una malaltia molt prevalent a tot el món tot i estar infradiagnosticada. Actualment, representa la quarta causa de mortalitat i s’estima que l’any 2020 ocupi el tercer lloc. Als EEUU, 24 milions de persones pateixen aquesta malaltia, mentre que a l’Estat Espanyol la pateixen 1,3 milions de persones. Els dos principals estudis de prevalença realitzats a l’estat espanyol, l’IBERPOC i l’EPISCAN han determinat que entre un 9% i un 10% de la població espanyola està afectada.

PUBLICACIONS:

 Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Barbé-Illa F. Risk factors for mortality in patients with chronic obstructive pulmonary disease. Aten Primaria. 2015 Mar 13. pii: S0212-6567(14)00392-8. doi: 10.1016/j.aprim.2014.11.004.

 Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Cruz I, Solanes M. Efectividad de la vacunación antigripal para evitar el ingreso hospitalario por agudización de la enfermedad pulmonar obstructiva crònica. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2014 Feb;32(2):70-5

 Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Barbé-Illa F. Factores asociados a recibir la vacunación antigripal en profesionales de atención primaria. Gac Sanit. 2015 Mar 12. pii: S0213-9111(15)00024-2. doi: 10.1016/j.gaceta.2015.02.004.

 

Optimització dels sistemes de telemedicina a l’atenció primària de Lleida

L’any 2015 està previst consolidar l’oferta de consultories a distància sense malalt

Les consultories a distància sense malalt (CADSM) de l’atenció primària de Lleida han col·laborat de forma activa a reduir les derivacions cap a l’àmbit hospitalari, gràcies a l’agilitat de resposta que ofereixen, que ajuda a accelerar processos diagnòstics i de seguiment. Es preveu consolidar l’oferta de CADSM atès que el 2014 s’ha doblat el nombre de consultes realitzades respecte de les de l’any anterior, amb la realització de 3.600 consultes fins al desembre de 2014 i una mitjana de 268 consultes al mes.

Les 3600 interconsultes sense malalt del 2014 entre professionals dels diferents àmbits d’atenció (atenció primària i hospital) han suposat un increment del 106% respecte al nombre de les realitzades al 2013. Aquest nombre, que segueix augmentant durant els darrers mesos, s’ha incrementat a causa de la incorporació d’altres especialitats amb important volum i fluxos de pacients dins dels circuit de consultories virtuals.

Les CADSM més utilitzades durant l’any 2014 han estat les de cribratge ocular (CROC) de retinopatia diabètica, rehabilitació (per a prescripció d’aparells ortoprotètics, com ara caminadors o cadires de rodes), traumatologia i dermatologia.

Així mateix, aquest any 2015 està prevista la implementació de noves consultories amb un gran pes específic, com ara la pediatria territorial, la ginecologia i l’al·lergologia, ja que són serveis amb un flux important de pacients entre l’atenció primària i l’hospitalària.

La consultoria de les llevadores sobre seguiment del postpart a través de la videoconsulta és un dels projectes d’atenció i comunicació entre els pacients i els professionals de la salut que també es durà a terme aquest any, per tal de millorar i optimitzar els sistemes de telemedicina.

 

El grup de jazz Eva Llorens & Manu Moreno Sextet and Friends va actuar dos dies al carrer a favor de la recerca sobre el càncer gàstric

Amb aquestes actuacions es va conscienciar a la població lleidatana de la importància de la investigació i animar-la a participar en el concert que es  va celebrar a La Llotja el 16 de maig per investigar sobre el càncer gàstric

Eva Llorens & Manu Moreno Sextet and Friends és el grup musical que va actuar en aquesta segona edició del concert solidari que organitza el Servei d’Oncohematologia de l’Arnau. Amb la finalitat d’acostar aquesta proposta a la ciutadania, de donar a conèixer el projecte i la seva música, el grup va actuar al carrer Major de Lleida els dies 23 d’abril i 9 de maig de 2015. Dos dies especials: el dia de la Diada de San Jordi i durant la Festa Major de Lleida.

Aquest concert solidari ha permés obtenir finançament per a  l’estudi de l’IRBLleida sobre la relació entre els nivells baixos de vitamina D i els tumors gàstrics. Aquesta investigació en pacients amb càncer gàstric possibilitarà incrementar el percentatge de resposta al medicament, amb un tractament senzill i innocu com és la correcció prèvia de la deficiència de vitamina D. Aquest càncer és un dels tumors més letals, perquè molts cops es detecta massa tard i és molt difícil combatre’l.

Durant les actuacions al carrer, els ciutadans que així ho han voler van adquirir entrades per al concert del dia 16 de maig. En aquestes dues actuacions també va participar com a músic convidat Piti Segura, l’impulsor d’aquesta iniciativa i membre del grup Topiloco Aviador que l’any 2013 va actuar en el primer concert benèfic que organitzava el Servei d’Oncohematologia de l’Arnau per obtenir fons per a un estudi sobre el càncer de mama.

 

La tasca de l'Atenció Primària i Pneumòlegs és clau per tractar l'MPOC

Els professionals sanitaris han destacat la importància de la coordinació entre especialistes d'Atenció Primària i Pneumòlegs per al correcte tractament de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), durant les jornades "La Segona Mirada" organitzades per Novartis.

L'objectiu de les jornades ha estat intercanviar experiències clíniques entre els professionals implicats en el tractament de l'MPOC i analitzar els reptes en el diagnòstic i el seguiment dels pacients.

El cap de Pneumologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, Jaume Ferrer, ha destacat que la tasca de l'Atenció Primària i Pneumòlegs és clau perquè "l'assistència dels pacients amb MPOC greu ha de ser contínua" i "és necessari que siguin assistits en els dos àmbits, hospitalari i ambulatori, segons les necessitats de cada moment".

Ferrer també ha assenyalat que les exacerbacions, les disminucions brusques de la capacitat respiratòria, són la faceta més greu de l'MPOC i que cal detectar l'MPOC "en les seves fases precoces per insistir en el cessament del tabaquisme i frenar la progressió de la malaltia"

Segons dades de l'estudi EPI-SCAN (de l'anglès The Epidemiologic Study of COPD in Spain), l'MPOC afecta el 10,2% dels adults entre 40 i 80 anys i afecta dos milions d'espanyols.

 

Intervenció assistida amb animals

Els dies 17 i 18 d’abril al Campus de ciències de la Salut UdL va tenir lloc una intervenció assistida amb animals: equip multidisciplinari per a l’atenció de la diversitat funcional, amb una intervenció assistida amb cavalls i gossos.

El curs va anar dirigit a titulats i alumnat de medicina, fisioteràpia, inferia, veterinària, ciències de l’activitat física i l’Esport, Psicologia, psicopedagogia, Ciències de l’Educació, logopèdia, teràpia Ocupacional, Educació Social, Treball Social.

 

Notícies

EL BUS DE LA SALUT ESTACIONA A LLEIDA AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DEL RONYÓ QUE ES VA CELEBRAR EL PASSAT 12 DE MARÇ

Informar i sensibilitza a la població sobre la importància social de la donació d’òrgans

El Bus de la Salut ja visitat : Artesa de Lleida, Cervera, Mollerussa, les Borges Blanques, Balaguer, Tàrrega, Guissona, el Pont de Suert i Tremp

Durant tot el dia totes les persones que ho van desitjar es van poder visitar a ‘El Bus de la Salut’ en un dia de portes obertes en què no es van realitzar les proves de detecció precoç de malalties cardiovasculars i renals.

En col·laboració amb la campanya de la Sociedad Española de Nefrología, i amb el lema “Salut renal per a tots”. Per la seva part la Fundació Renal Jaume Arnó va informar i sensibilitzar a la població sobre la importància de la donació d’òrgans.

Més de 500 persones amb factors de risc cardiovascular (hipertensió, colesterol elevat, tabaquisme) es van realitzar les proves de diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals a ‘El Bus de la Salut’.

Amb aquest projecte es vol convertir Lleida en una província pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar la població sobre la importància social de la donació d'òrgans.




PROP DE 2.000 LLEIDATANS JA HAN DEMANAT ACCEDIR AL NOU ESPAI DIGITAL Cat@Salut LA MEVA SALUT DES DEL SEU CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

Amb un codi d’usuari i una contrasenya, els ciutadans poden accedir a aquest entorn digital segur per fer tràmits i consultar la informació clínica individual

El servei ja està operatiu des d’abril a tots els CAP de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran

Amb aquesta iniciativa el Servei Català de la Salut millora l’accés de la ciutadania a la seva informació de salut

Fins ara ja són 1.877 els lleidatans que han demanat tenir accés al nou espai digital Cat@Salut La Meva Salut que el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa i a través del qual els ciutadans poden consultar la documentació clínica sobre la seva salut, generada en qualsevol dels centres sanitaris de la xarxa pública.

A aquest entorn digital, s’ accedeix a través d’un codi d’usuari i una contrasenya, que proporciona el centre d’atenció primària de referència de cada usuari. Amb aquest nou sistema, les persones majors de 18 anys que ho vulguin disposaran de la seva informació clínica personal (com ara diagnòstics, informes clínics o resultats de proves i exploracions) en un espai digital accessible en qualsevol lloc i moment, sense que sigui necessari que acumulin informes de cap mena. Aquest nou sistema d’accés s’afegeix a la possibilitat d’accedir-hi per mitjà de certificat digital, operatiu per a tots els ciutadans de totes les regions sanitàries.

Cat@Salut La Meva Salut es va posar en marxa de forma pilot a 33 àrees bàsiques de salut (ABS) d’arreu de Catalunya l’octubre passat, quatre de les quals pertanyen a la Regió Sanitària Lleida (Tàrrega, Cervera, Agramunt i Ponts) i una a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran (Tremp). A partir del març, el programa es va anar estenent arreu de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran amb la implementació a les 8 ABS del territori.A partir de l’abril ja es pot tramitar l’accés a la plataforma des de qualsevol centre d’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida (22 ABS). L’activitat que majoritàriament fan els usuaris és la consulta d’informes clínics i del pla de medicació de la recepta electrònica.

A través d’aquest espai, els ciutadans ja poden accedir també a altres serveis, com el document de voluntats anticipades presentat al Registre del Departament de Salut o la sol·licitud del dia i hora de visita i el canvi de professional per a les ABS que gestiona l’Institut Català de la Salut. Al llarg del 2015 també està previst incorporar-hi altres serveis; per exemple, una agenda personalitzada per a cada ciutadà, la possibilitat de declarar-se donant d’òrgans o informació sobre les intervencions quirúrgiques garantides.

El CatSalut preveu que la implantació de Cat@Salut La Meva Salut arribi a totes les regions sanitàries de Catalunya a finals d’aquest any. El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 preveu la consolidació i l’impuls d’aquest nou espai per tal d’afavorir la participació i la coresponsabilitat de la ciutadania en la prevenció i cura de la pròpia salut. El CatSalut ha concebut l’espai perquè esdevingui un entorn en què els ciutadans interactuïn en línia, a través del seu ordinador o d’altres dispositius mòbils, amb els professionals del sistema sanitari públic i amb el CatSalut per abordar qüestions relacionades amb informacions i prestacions de l’asseguradora pública.

De la mateixa manera, el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 també preveu l’actualització constant de la plataforma amb la incorporació de noves informacions i funcionalitats per tal de posar a l’abast de la ciutadania eines perquè puguin aconseguir la finalitat de tenir cura de la pròpia salut.




EL SERVEI DE NEUROLOGIA I EL SERVEI DE FARMÀCIA TREBALLEN CONJUNTAMENT PER MILLORAR EL TRACTAMENT PER A L’ESCLEROSI MÚLTIPLE

Es tracta d’un treball de col·laboració que també s’ha posat en marxa a altres hospitals amb la finalitat d’aconseguir, amb noves teràpies més eficaces i còmodes, el tractament per a l’Esclerosi Múltiple el més personalitzat possible.

El Dr.Luís Brieva, cap de secció de Neurologia i el Dr. Joan Antoni Schöenenberger, cap de servei de Farmàcia van participar en una taula de debat al Congrés de la Societat de Farmàcia Hospitalària.




DONES TRACTADES A L’HOSPITAL DE SANTA MARIA PARTICIPEN A LA CURSA DE LA DONA DE LLEIDA

Un grup de dones en tractament al Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), van participar el diumenge, 15 de març, en la III Cursa de la Dona Nayox en contra del càncer de mama, celebrada pels carrers de la ciutat.

Aquesta participació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’organització de la cursa que va patrocinar a les dones que no podien costejar-se la inscripció. Des del CAS destaquen que la participació de les dones tractades al centre en activitats socials com aquesta Cursa de la Dona els serveix d’ajuda en la tasca rehabilitadora, millora el maneig de les relacions socials, l’autonomia de la pròpia persona i la consciència dels problemes de salut com a dones.




LES POL·LINITZACIONS PRIMAVERALS COMENCEN AMB RETARD, PERÒ ES PREVEUEN FORTES PER LES PLUGES DE LA TARDOR

El Servei d’Al·lèrgia de Lleida millora la coordinació amb l’atenció primària a través de les consultes virtuals i la rotació de metges i infermeres per la unitat

El passat 7 d’abril, el responsable del Servei d'Al·lèrgia de Lleida ubicat a l'Hospital de Santa Maria, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, el Dr. Lluís Marquès, ha fet balanç de les previsions de la campanya d’al·lèrgies a la província de Lleida per aquest 2015. Marquès ha explicat que les pol·linitzacions primaverals han començat amb un cert retard, perquè l'hivern ha estat fresc, però es preveuen fortes a causa de les pluges de la tardor.

Per tal de millorar la coordinació amb l’atenció primària, el servei d’Al·lèrgia de Lleida atén consultes virtuals dels metges de família. A més, la unitat rep metges i infermeres de primària en rotació per formar-los en la detecció i tractament d’al·lèrgies, malalties que afecten un 33% de la població. Anualment, el nombre d'al·lèrgics diagnosticats a Catalunya incrementen entre un 1% i un 2%. Alguns dels motius són l'augment de pol·len a l’ambient per l’augment de la contaminació i l'escalfament global. Per altra banda, també influeixen altres factors com són els canvis en el sistema immunològic.

Marquès ha destacat que “quan coincideixen amb pluges, les pol·linitzacions perden importància, perquè les gotes d'aigua arrosseguen el pol·len cap a terra. Ha passat amb el pol·len de xiprer, pollancre, pi i plàtan, i aquestes pol·linitzacions quedaran escurçades en el temps.

Però la mateixa pluja que neteja l'aire de pol·len d'arbres i arbusts, i la neu acumulada a la muntanya quan es desgeli, serveix de reg per a les plantes herbàcies i els arbres de primavera i estiu; i a Lleida ens podem trobar que a la primavera tinguem pol·linitzacions importants de gramínies, blets, i d'olivera, entre d'altres”.

Segons ha explicat el Dr. Marquès “aquesta previsió dependrà del temps que faci durant la segona part de la primavera, ja que si la primavera és molt plujosa i les temperatures primaverals són elevades, podrien fer que les pol·linitzacions passessin més ràpidament i afectant menys temps”.

Els pics importants de pol·linització viscuts enguany podrien haver convertit en al·lèrgiques a persones que fins ara no ho eren, ha explicat Marquès, que ha afegit que “si fos el cas, és important tenir el diagnòstic per part d'un al·lergòleg, aprendre a reconèixer la planta que ens causa problemes i fer el seguiment de la informació aerobiològica, que ens pot ajudar a planificar l'activitat i a millorar la qualitat de vida”. Marquès ha explicat que la immunoteràpia o vacunació antial·lèrgica s’ha de considerar sempre com una eina terapèutica de primer ordre en el maneig dels pacients al·lèrgics.

Des de fa tres anys el Servei d’Al·lèrgia de Lleida recomana als pacients utilitzar una aplicació mòbil desenvolupada per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya que proporciona informació de la floració de les diferents espècies. Marquès destaca que, gràcies a aquesta aplicació, “els pacients reben informació de la floració en els seus telèfons mòbils, perquè puguin començar a prendre la medicació quan comença a augmentar la pol·linització, ja que és més eficaç tractar els pacients abans que comencin a patir els símptomes més forts”.

Per evitar els símptomes més intensos d’al·lèrgia, Marquès ha donat algunes recomanacions com per exemple evitar activitats a l’aire lliure a les hores centrals del dia, sobretot si és un dia de sol i de vent; evitar aixecar pols del terra; i evitar esporgar arbres o plantes i determinades feines de pagès que impliquin inhalar gran quantitat de partícules de pol·len.




LA CAMPANYA “ES POSSIBLE” RECONEIX LA TASCA DELS PROFESSIONALS DAVANT EL CÀNCER DE COLON

L’iniciativa, promoguda per la companyia Roche, recull testimonis i experiències personals d’una selecció de professionals mèdics que han ajudat cada dia a que més pacients puguin desafiar a una malaltia tan agressiva i comú com el càncer colorectal de la qual es diagnostiquen uns 31.000 nous casos al any.

Les històries estan protagonitzades per professionals d’àmplia experiència de diferents hospitals d’Espanya com Enrique Aranda (Hospital Reina Sofía de Còrdova), Eduardo Díaz-Rubio (Clínico San Carlos de Madrid), Antonieta Salud (Arnau de Vilanova de Lleida), Guillermo López Vivanco (Hospital de Cruces de Bilbao) o Ruth Vera (Complex Hospitalari de Navarra).

Tots ells a la seva vegada relaten histories de pacients concrets que per diferents motius els han marcat, així com la seva manera d’entendre la relació amb els malalts. Recorden també els seus inicis i com des de llavors hi ha hagut avenços que han permès ampliar de manera clara la supervivència i la qualitat de vida dels pacients de càncer colorectal.

La Dra. Antonieta Salud de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és una de les professionals escollides per relatar la seva experiència personal davant d’aquesta malaltia per la seva gran trajectòria i la seva dedicació per fer millor la vida de moltes altres persones. “Es possible” és un reconeixement a aquest esforç col·lectiu.




LA FIRA DE TITELLES DE LLEIDA CONCLOU LA SEVA 26A EDICIÓ AMB UNA ACTUACIÓ A LA PLANTA DE PEDIATRIA DE L’ARNAU

Com ja és tradició en les últimes edicions, el certamen es va atansar dilluns 6 d’abril, l’endemà de la Fira, fins la planta de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova perquè els més petits ingressats poguessin gaudir també de les marionetes.

L’actuació va ser a càrrec d’un titellaire que mitjançant les marionetes va explicar la història del Gulliverd, un petit nen que somiava amb ser mariner, i amb el pas del temps aconsegueix complir el seu somni. Tant els nens i nenes, com els pares i mares van gaudir molt d’aquesta actuació.




EL CAP DE LES BORGES BLANQUES COMMEMORA EL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES AMB UNA EXPOSICIÓ

L’exposició va tenir lloc del 2 de març al 10 d’abril de 2015 al CAP

L’Institut Català de les Dones va organitzar una exposició, amb col·laboració amb l’Equip d’Atenció Primària de les Borges Blanques i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de les Garrigues, per commemorar el Dia Internacional de les Dones inspirada en el llibre “Demà Més. Dones, vides i temps” de l’autora Anna Freixas (col·lecció Quaderns de l’Institut, 8). Aquesta exposició forma part del programa de Salut Comunitària del CAP.

Aquesta exposició pretén reivindicar les veus femenines de totes les edats, perquè siguin escoltades i reconegudes; trencant tòpics sobre el que significa envellir per a les dones. Ser dona i fer-se gran d'un manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d'altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d'avui en dia, així com la idea de fer visible la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen.

L’objectiu d’aquesta exposició és la reflexió, amb la finalitat d’aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure.






TALLER D’ORIGAMI A LA RESIDÈNCIA LLEIDA-BALÀFIA AMB ELS ALUMNES DE L’ESCOLA PAÏSOS CATALANS

Els usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, han realitzat  el passat 10 d’abril una activitat conjunta amb els alumnes i professors de sisè del CEIP Països Catalans en commemoració del Dia Mundial del Parkinson, que se celebra a tot el món demà dissabte, 11 d’abril. En concret, l’activitat ha va consistir en realitzar diferents figures mitjançant l’art de l’origami, tècnica d’origen japonès que treballa el paper i permet estimular la psicomotricitat fina.




ELS EAP DE LLEIDA PROMOUEN EL DIA MUNDIAL DE L’ACTIVITAT FÍSICA

Durant el mes d’abril es van realitzaran diverses activitats adreçades a la promoció de la salut i l’exercici físic

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física que es va celebrar el dia 6 d’abril, diversos equips d’atenció primària (EAP) de Lleida, en col·laboració amb altres entitats, van promoure la celebració d’aquest Dia Mundial amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de fer exercici físic.

Activitats que es duran a terme:

  • EAP Bellpuig, en col·laboració amb el programa Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), dos dies per setmana un curs de gimnàstica de manteniment amb el lema “Fem salut. Fem Vida”.

  • EAP Pla d’Urgell va celebrar el 10 d’abril el Dia Mundial amb el lema Activitat Física = Salut”. Durant tota la jornada van tenir lloc diverses activitats adreçades a la promoció de la salut. L’acte central va ser una caminada popular saludable.

  • EAP Tàrrega s’afegeix per quart any consecutiu als consells del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut i dimecres 8 d’abril celebra el Dia amb el lema “Sedentarisme = Malaltia” i “Activitat Física = Salut”.

  • EAP Almacelles tots els dimecres del mes d’abril va realizar una caminada amb activitats complementàries al gimnàs, al camp de futbol, al parc de salut, i també exercicis a l’aire lliure.

  • EAP Artesa de Segre, sota el lema “Anem a caminar”, convidava a una caminada popular tots els dijous del mes d’abril.

  • EAP Seròs, juntament amb l’Ajuntament de Seròs, va organitzar durant 4 dies del mes d’abril diverses activitats adreçades a la promoció de l’activitat física: Dinamització del Parc lúdic i de salut de Seròs, Xerrada sobre “Activitat física i l’ictus” al CAP Seròs, Caminada popular amb sortida des del CAP Seròs, Taller d’estiraments al Parc lúdic de Seròs.

  • EAP Borges Blanques va organitzar diverses caminades populars a les poblacions de les Borges Blanques, l’Albi, Cervià, l’Espluga Calba, Albagès, Castelldans, el Cogul i Arbeca.

  • Els EAP de la ciutat de Lleida van organitzar el 14 d’abril una caminada solidària amb dos recorreguts de diferent dificultat, de 5 i 9 km. La sortida i arribada és a la Passarel·la Maristes (monument de Juli Cèsar). A la sortida es recolliran aliments amb l’objectiu de fer una donació al Banc d’Aliments.

  • Aquesta caminada es va organitzar amb  la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Secretaria de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut Nacional d’Educació Física, la Universitat de Lleida, el programa NEREU i el Banc d’Aliments.




    Publicitat



    App CatSalut Respon