maig 2013

Butlletí núm. 2

El Servei d’Oncologia de l’Arnau va presentar els resultats d’un estudi experimental en pacients amb càncer de mama metastàtic

L’estudi valora el nivell de reducció del nombre de cèl·lules tumorals circulants (CTC) en pacients amb aquest tipus de càncer tractades amb quimioteràpia

El passat 27 de febrer es van presentar davant els mitjans de comunicació els primers resultats sobre l’estudi experimental en pacients de càncer de mama metastàtic. La conferència va tenir lloc a la Sala de Juntes del primer pis de l’Hospital Arnau, i hi varen assistir el director dels serveis territorials de Salut de Lleida, Josep Pifarré; el gerent territorial de l’ICS a Lleida, Jaume Capdevila; la cap de servei d’oncologia de l’hospital, Antonieta Salud; i els facultatius especialistes del servei d’oncologia, Serafin Morales, Elena Aguirre i Ana Velasco.

Els objectius principals d’aquest estudi és la valoració del nivell de les cèl·lules tumorals circulants (CTC), i la seva reducció en pacients diagnosticades de càncer de mama metastàtic tractades amb quimioteràpia, com també la valoración de la resposta clínica i radiològica; a més de ser un indicador més precoç i precís.

En relació amb aquest estudi, el Palau de Congressos La Llotja de Lleida va acollir el passat 19 de maig una iniciativa liderada per Piti Segura en un concert del grup musical “Topiloco aviador”, que es reuneix 25 anys després de la seva creació. La intenció del concert és lliurar l’import que es recapti amb la venda d’entrades al Servei d’Oncologia de l’Hospital, per tal de facilitar el desenvolupament de l’estudi i per conscienciar la població de la importància d’aquesta malaltia. L’actuació va dirigida a centres educatius, institucions sanitàries i el públic en general.

 

El projecte solidari del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida d'enguany es lliura a l'Arnau

El dissabte dia 20 d’abril es va celebrar a la Llotja la festa anual del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. A la celebració hi va acudir l’alcalde de la ciutat, Àngel Ros, que va felicitar al col·lectiu per la col·laboració amb els projectes de Lleida. Entre les línies de treball que segueix el Col·legi, Ros va esmentar també l’aportació que fan en l’àmbit solidari.

En el mateix acte es va fer entrega de la col·laboració amb el projecte solidari “Valoració del nivell de cèl·lules tumorals circulants (CTC), com a predictor de resposta en pacients amb càncer de mama metastàtic tractades amb quimioteràpia de l’ Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB)”. La Dra. Antonieta Salut, cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Arnau va recollir aquest premi, que consta d’una donació de 1000€ que es destinaran a la investigació del nou tractament.

La festa va seguir amb la conferència del psicòleg Sebastià Serrano “La comunicació de la incertesa”, presentada per la regidora Arderiu, vicedegana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. Com és tradicional, la festa va incloure un sopar de germanor amb tots els col·legiats, celebrat a la Llotja, amb uns dos-cents comensals, i al qual també ha assistit a l’alcalde de Lleida

 

L’Aula hospitalària de l’Arnau presentà el projecte 17.000 llunes per a nens i nenes amb càncer

Cada lluna portava un desig per als nens oncològics

El passat dilluns dia 25 de febrer, l'Aula Hospitalària de l’hospital es va traslladar als Camps Elisis de Lleida per du a terme el projecte de les 17.000 llunes. Als nens del centre se’ls van unir els alumnes d’escoles com la del Parc de l'Aigua, l’Estonac, El Carme i Frederic Godàs, entre altres. Durant el matí es van exposar les 17.000 llunes amb els desitjos que l’Aula va rebre de tots racons de Catalunya, Espanya i Europa.

La jornada va comptar amb la participació de la coral de l'INS Josep Lladonosa, el Club Banyetes i la companyia de teatre Ramon Caballol (SAC Espectacles), que van amenitzar aquesta gran trobada.

Posteriorment, l'Aula Hospitalària va iniciar la creació d'una lluna gegant formada amb tots els 17.000 desitjos dels nens i nenes, que es va realitzar en tan sols 2 dies, un temps rècord.

Tal i com s’havia proposat des d’un bon principi, l’1 de març va arribar a la Casa dels Xuklis d’AFANOC després d’haver iniciat el seu viatge cap a Barcelona el 28 de febrer.

 

La regió sanitària de Lleida es converteix en pionera de les teleconsultes de traumatologia i reumatologia

El pla pilot ja es va posar en marxa l’any passat

El mes passat, l’Hospital de Santa Maria va inaugurar cinc consultes telemàtiques que ja atenen a quasi un centenar de pacients per mes entre especialistes de traumatologia i reumatologia del centre i altres metges d’Atenció Primària. Aquest sistema innovador permet que el pacient no hagi de desplaçar-se a la consulta de l’especialista –sobretot si és de fora de la ciutat–, i fa molt més àgil i còmode el diagnòstic tant per un com per l’altre.

El funcionament d’aquestes teleconsultes es basa en el trànsit de la informació clínica dels pacients a través d’un sistema tancat. Els especialistes poden fer un seguiment de la malaltia i fer recomanacions als metge de capçalera del pacient sense haver d’obligar a cap dels implicats a desplaçar-se.

Entre aquest nou mètode de consulta es troben també l’Hospital Arnau i alguns centres d’Atenció Primària de Lleida.

 

La Universitat de Lleida celebra la I Jornada de Salut Mental Infantil i Juvenil

L’acte va estar coorganitzat pel Centre de Salut Mental Infantil i juvenil Sant Joan de Lleida, l’ICS i la Facultat de Medicina de la UdL

El dia 12 d’abril, l’Aula Magna del Rectorat de la UdL acollirà la I Jornada de Salut Mental Infantil i Juvenil. Aquesta Jornada, de caràcter multidisciplinari, pretén posar en contacte els diferents professionals que treballen en l’àmbit de la infància i l’adolescència. L’objectiu va ser ampliar i actualitzar els seus coneixements per tal d’intentar generar estratègies de millora de l’atenció sanitària, tant als infants com als adolescents i a les seves famílies, emmarcades en el camp de la salut mental.

Duran la Jornada van tenir lloc unes conferències a càrrec de ponents de prestigi reconegut en l’àmbit pediàtric i d’especialistes en el període infantil i juvenil. També es van realitzar diversos tallers per fomentar la participació dels assistents i, poder compartir les inquietuds i els dubtes.

 

El CAP Primer de Maig de Lleida ha estat el primer de Catalunya a obtenir una certificació de qualitat per promoure la lactància

El Projecte Centre de Salut-inicitiva per a la humanització de l’assistència al naixement i Lactància (IHAN), té com a objectiu proporcionar al personal dels centres de salut d’atenció primària un programa d’acreditació eficaç, basat en l’evidència científica que permeti i faciliti la tasca d’oferir la millor atenció al binomi mare-infant.

Aquest programa es basa en el compliment d’una sèrie de bones pràctiques, repartides en un total de quatre fases, que s’avaluen de forma externa per tal de garantir-ne l’assoliment. L’estratègia IHAN s’inclou dins les activitats de promoció i protecció de la lactància materna, impulsades per l’OMS/UNICEF mundialment, que tenen l’objectiu de millorar la salut dels nostres infants.

El passat mes de novembre el centre hospitalari va assolir la primera fase de l’acreditació, que inclou l’aplicació del Codi Internacional de comercialització de succedanis de la llet materna i la constitució de la Comissió de la Lactància Materna. Així mateix, amb el suport del Servei Maternoinfantil de referència de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, s’ha treballat en diverses línies: la formació de tot el personal del centre, sanitari i no sanitari; la redacció d’una normativa marc de bones pràctiques en lactància, que tothom ha de conèixer; l’ambientació i adequació de d’espais per afavorir la lactància materna; i l’educació de les embarassades i la preparació del part; tot un seguit de mesures emmarcades dins l’IHAN que han permès l’assoliment de la certificació final.

 

XIII Jornada d’Actualització sobre factors de risc de la malaltia vascular

Experts en malalties cardiovasculars de tot Catalunya es van reunir a Lleida per analitzar factors i tractament de la hipertensió arterial

El passat 23 de febrer es va organitzar la XIII Jornada d’Actualització sobre factors de risc de la malaltia vascular a càrrec de gestió de Serveis Sanitaris (GSS). El Dr. Jacint Cabau, cap del servei de Medicina Interna de l’HSM, va explicar que “en aquestes trobades analitzem els factors de risc i tractaments de pacients amb malalties vasculars i convidem experts de renom a nivell nacional i europeu”.

En la jornada es va destacar la ponència del Dr. Pedro Armario, cap d’àrea de la Unitat de Malalties Cardiovasculars i la Unitat HTA Risc Vascular de l’Hospital Moises Broggi (Sant Joan d’Espí, l’Hospitalet) que es va centrar en els hipertensos de difícil control. Armario també va destacar la importància de controlar la hipertensió per evitar malalties coronaries i ictus, “ja que l’ictus està directament relacionat amb el mal control de la hipertensió arterial”. Després de les xerrades van tenir lloc els tallers sobre Tabaquisme, Casos clínics, Estratificació del risc vascular, Diabetes i Síndrome Metabòlic, Activitat física i Nutrició i antienvelliment.

La jornada es va celebrar a l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida (recinte de l’Hospital Santa Maria de Lleida-HSM).

 

L’ICS posa en marxa una consulta d’infermeria per prevenir episodis cardiovasculars en Atenció Primària

El passat 1 de febrer es va presentar al CAP Cappont aquest projecte de la creació d’una consulta d’infermeria en salut cardiovascular, ha de permetre un treball coordinat entre l’Atenció Primària i l’Atenció Hospitalària utilitzant la visita virtual entre el col·lectiu d’infermeria d’aquests dos àmbits assistencials; i, alhora, identificar aquells usuaris que tenen un risc més alt de malaltia arterioscleròtica, principal responsable que les cardiopaties siguin la primera causa de mort als països desenvolupats, i de patir un episodi cardiovascular en el futur.

La prevenció esdevé un factor molt important davant els episodis cardiovasculars, sobre tot en Atenció Primària, que representa el primer graó sanitari en la prevenció però també en la detecció i el maneig d’aquestes malalties.

Per això l’ICS, a partir d’un conveni que ha signat amb ESTEVE per promoure actuacions en formació i educació sanitàries, ha posat en marxa una consulta d’infermeria cardiovascular al CAP Cappont en col·laboració amb la Unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malaltia Aterotrombòtica) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

 

Notícies



VISITA DELS ARMATS DE LA SANG A L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA

El passat 29 de març i en motiu de la celebració del Divendres Sant, com ja és tradició, els Armats de la Sang de Lleida van visitar a l’hospital els malalts ingressats per fer-los participar dels dies de Setmana Santa.




Tallers de fibromiàlgia al cap de TÀrrega

El passat 30 de gener va començar al CAP de Tàrrega un cicle de tallers dirigits a les persones afectades de fibromiàlgia. Aquests tallers estan coordinats i impartits juntament amb la Unitat de Fibromiàlgia de Lleida i estan adreçats a totes les persones afectades per aquesta patologia. Aquests tallers són totalment gratuïts.




L’Arnau participa en el 1er Dia Nacional del Laringectomitzat
“Que el càncer no t’apagui la veu!”


El passat 1 de març es va col·locar a l’Arnau una taula informativa per tal d’informar i conscienciar els interessats sobre el càncer de laringe i els efectes d’aquest en el pacient. Un grup de voluntaris va precedir la taula, que es va situar al vestíbul de l’Hospital, sota l’eslògan “Que el càncer no t’apagui la veu!”

Els laringectomitzats, nom que reben els afectats per aquesta malaltia, són persones que han sofert una traqueotomia permanent i, en conseqüència, la pèrdua o disminució de l’olfacte i el gust, entre altres. Actualment es diagnostiquen aproximadament 600 nous casos cada any.




L’Hospital Arnau es converteix en el centre de la 12na Jornada Solidària “Una poma per la vida” a Lleida

Els diners recaptats en aquesta jornada es destinaran a la Fundació Esclerosi Múltiple

Els dies 8 i 9 de març Catalunya va celebrar la 12na edició d’“Una poma per la vida”, una jornada solidària que, mitjançant la venta d’aquesta fruita i amb ajuda de voluntaris, recapta diners per destinar-los a la manutenció de les diverses activitats que desenvolupa la Fundació Esclerosi Múltiple. Com cada any, l’Hospital Arnau de Vilanova va ser l’encarregat d’acollir les taules informatives sobre la jornada i la venta de pomes a Lleida, donat que a la nostra ciutat no hi ha cap supermercat CONDIS, patrocinador que anualment cedeix els seus locals per a la venta i que també proporciona les pomes.

La iniciativa, que es celebra des de la seva creació l’any 1997, convoca a tots els ciutadans que vulguin participar en la donació durant un període de dos dies en els quals es ven la fruita per un import no superior a l’euro i mig. L’objectiu que persegueix aquest tipus de campanya, a més de la recollida de diners, és millorar la qualitat de vida de les persones afectades.




Neix una nova aplicaciÓ ‘on-line’ per elaborar dietes personalitzades

El servei es dirigeix als sanitaris i posa èmfasi en l’alimentació diabètica

Dos infermers i un informàtic lleidatans van crear el passat mes de març una nova aplicació per a ordinadors i tablets anomenada Programa interactiu per al disseny de pautes d’alimentació. Aquesta eina, que ja ha començat a usar-se en molt CAPs de Lleida, permet confeccionar dietes personalitzades per a pacients amb diabetis i hipertensió i enviar-les per mail i s’utilitza introduint a l’aplicació l’edat, el pes i l’activitat del pacient, dades a partir de les quals el professional pot confeccionar un menú diari. A més a més, compta amb un total de 500 il•lustracions que faciliten la comunicació amb el pacient immigrant i fa que les dietes siguin més fàcils de seguir en general.

L’aplicació ha estat premiada en unes jornades i la multinacional Sanof en va comprar 4.000 unitats per distribuir-les entre els seus clients. També els han encarregat una versió en portuguès i una per a farmacèutics als responsables de la seva creació.


ELS PACIENTS INGRESSATS A L’ARNAU I AL SANTA MARIA VAN REBRE UNA ROSA PER SANT JORDI

Es va tractar d’una iniciativa de l’empresa Clece

Amb motiu de la diada de Sant Jordi i per iniciativa de l’empresa de restauració Clece, els pacients ingressats a l’Hospital Arnau de Vilanova i a l’Hospital de Santa Maria van poder celebrar la festa amb l’entrega d’una rosa.

A l’Arnau es va lliurar una rosa durant el dinar i a l’Hospital de Santa Maria el personal d’infermeria va entregar les roses als pacients ingressats. D’aquesta manera es va poder fer arribar la festivitat a totes les persones que per diversos motius queden ingressats a l’hospital.


AGRAÏMENT AL SERVEI DE PEDIATRIA

Benvolguda Eva,

Et fem arribar la fotografia que ens vam fer un cop li van donar l'alta a la nostra filla Joana Llorens Martínez.

També us fem arribar una fotografia de la Joana per a que la poseu a l'àlbum que teniu aquí.

Aprofitem aquest moment per agrair-vos el tracte que hem rebut, el qual ha estat excel·lent!. Us convidem a que continueu sent tan bones professionals!

Una abraçada ben forta per a tot l'equip: Carlota, Cèlia, Rosa Mari, Dolors, Aurora, Juani...

MOLTÍSSIMES GRÀCIES! UNA FORTA ABRAÇADA!

ELISABET, DAVID I JOANA!





Exposicions

De l’1 al 10 d’abril
Adriana Vara

Pintura i manualitats


De l'11 al 20 de abril
Amadou Loum

L’exposició mostra una diversitat de temes com ara l’immigració, el baobab com a símbol, el paisatge i els diferents retrats d’homes i dones del seu país natal, el Senegal; a partir de diferents tècniques i materials.


Publicitat