novembre 2014

Butlletí núm. 18

Un Observatori Ciutadà seguirà el procés de constitució del Sistema Integral de Salut

El nou ens participatiu se suma als Consells de Participació Territorial de les regions sanitàries i a la resta d’órgans de participació i consulta preexistents

Els ens consorciats modificaran els articles dels estatuts que contemplaven la possibilitat d’adhesió al SIS d’entitats privades sense ànim de lucre

El 27 de novembre, els delegats del Govern de la Generalitat a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins, respectivament; acompanyats pel director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarrré, i l’assessora jurídica de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Carmina Escolà, han explicat, en roda de premsa, les novetats i els passos a seguir en el procés de constitució del Sistema Integral de Salut Lleida Pirineu (SIS).

Nou Observatori Ciutadà
Ramon Farréva indicar que “volem refermar el compromís del Govern per completar el procés de constitució del SIS: volem fer-ho ràpid, però, especialment, volem fer-ho bé”. I ha afegit que “per aquest motiu, volem que aquest procés sigui comptatible amb les garanties de participació de tots els ciutadans i institucions que vulguin participar en aquest procés”.

En aquest sentit, Pifarré ha anunciat la creació d’un Observatori Ciutadà que estarà format per representants de la societat civil lleidatana i professionals de la salut “per seguir el procés de constitució del SIS, resoldre dubtes que puguin sorgir i aportar propostes i suggeriments”.

Aquest òrgan, que se sumarà als Consells de Participació Territorial de les regions sanitàries, al Consell Clínic Consultiu i a la resta d’órgans de participació i consulta preexistents, estarà format per membres d’entitats socials i de salut, usuaris, professionals i organitzacions veïnals, entre altres agents socials.

Cal recordar que en els Consells de Participació Territorial hi ha representants de les universitats, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, sindicats, col·legis professionals, patronals representatives del sector, del CatSalut, de Salut Pública i del món local (ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Lleida).

Està previst que l’Observatori Ciutadà es constitueixi a mitjan de desembre i que es reuneixi cada 15 dies fins a la posada en marxa del SIS.

Modificació dels estatuts
Farré, ha reiteratel caràcter 100% públic del SIS: “totes les entitats que el conformen, CatSalut, Institut Català de la Salut (ICS), GSS, Universitat de Lleida (UdL) i Institut de Recerca Biomèdica (IRB) són públiques, per tant, de la integració de totes elles en resulta una entitat també pública, tant la seva titularitat, com el seu finançament, gestió i control”. En aquest sentit, els responsables del Govern han anunciat que, durant el període d’exposició pública, els ens consorciats modificaran els articles 1.2 i 30 dels estatuts que contemplaven la possibilitat d’adhesió al SIS d’entitats privades sense ànim de lucre.

El delegat del Govern a Lleidaha detallat també el cronograma dels passos a seguir en el procés de constitució definitiva. El mes de gener, després que els departaments de Finances i Gestió Pública i el Consell Tècnic emetin els corresponents informes, està previst que els estatuts se sotmetin a exposició pública. Al febrer, es durà a terme l’aprovació definitiva per part dels òrgans de govern de les entitats implicades i, finalment, al març, els estatuts seran aprovats pel Consell de Govern de la Generalitat, amb la posterior publicació al DOGC i la constitució formal del SIS.

 

 

La Residència Lleida-Balàfia commemora el Dia Internacional de les Persones Grans

Dins el actes de la 5a Setmana de la Gent Gran

El passat 1 d’octubre, els usuaris i usuàries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van gaudir de la cloenda de la 5a Setmana de la Gent Gran amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans.

Durant tot el dia, al centre es van exposar i vendre diferents manualitats realitzades pels usuaris, entre les que hi havia imans, clauers, quadres, sabons artesanals, arracades, etc.

La jornada va finalitzar amb la lectura d’un relat de la campanya contra els maltractaments a la gent gran “Tracta’m bé”, a càrrec de professionals i usuaris del centre, i un concert de la Coral Bonaire.

Des del centre es destaca i agraeix la presència als actes del director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Ma Forné, i de l’adjunt a la gerència de Gestió de Serveis Sanitaris, el Dr. Victorià Peralta.

 

Uns 1.200 professionals d’atenció primària de l’ICS reben formació sobre els procediments d’actuació davant un possible cas sospitós d’Ebola

Durant el mes d’octubre, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha dut a terme un total de vuit sessions formatives de reforç sobre com actuar davant d’un possible cas sospitós d’Ebola, adreçades a professionals d’atenció primària de tot el territori. Aquestes sessions tenen la finalitat d’aclarir dubtes, recordar els circuits i les pautes d’actuació davant la sospita d’un cas; d’informar de les novetats en el Protocol d’actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica pel virus d’Ebola elaborat per l'Agència de Salut Pública (ASPCAT), que és l’organisme competent pel que fa a la vigilància epidemiològica i la protecció de la salut a Catalunya; i d’incidir en el bon ús dels equips de protecció individual.

En total, 1.200 professionals –directors dels equips d’atenció primària i referents d’urgències, atenció a la ciutadania, atenció a la salut sexual i reproductiva, prevenció de riscos i delegats de prevenció, entre d’altres–, han assistit a una formació dividida en dues parts: una primera part on s’ha exposat el vessant més epidemiològic de la malaltia (història i situació dels focus de la malaltia a l’Àfrica, símptomes d’alerta, etc.), i una segona, dedicada a la presentació detallada del procediment d’actuació específic per als centres d’atenció primària.

L’objectiu de l’ICS és que, a partir d’ara, aquestes sessions formatives es vagin reproduint al territori de forma periòdica fins a arribar al màxim nombre de professionals de tots els centres.

Pel que fa a la formació als hospitals, des del mes de setembre s’organitzen sessions adreçades al personal d'urgències (mèdic, d’infermeria, auxiliar d’infermeria, zelador i administratiu) i a altres professionals directament implicats en el procediment d’actuació (caps de guàrdia i personal de neteja, que ha d’actuar un cop s’ha traslladat el pacient). Durant les properes setmanes, es preveu reforçar la formació amb tallers pràctics sobre com posar-se i treure’s els equips de protecció individual.

Procediments d’actuació específics per als centres

Els hospitals i centres d’atenció primària de l’ICS disposen de procediments d’actuació específics, que s’actualitzen permanentment, basats en el Protocol de l’ASPCAT. Aquests procediments defineixen l'actuació que han de seguir els professionals en aquests casos des que el pacient arriba al taulell d'admissions d'urgències o d’atenció a l’usuari fins que, en cas de que sigui considerat un cas d’estudi (circumstància excepcional que, fins ara, només s'ha donat en tres casos a Catalunya), és traslladat a l'Hospital Clínic de Barcelona, que és el centre de referència a Catalunya per a l'estudi i el tractament de l’Ebola. També estableixen les mesures de seguretat que han d’utilitzar els professionals per a la pròpia protecció i la dels usuaris que hi pugui haver en aquell moment al servei d'urgències o al CAP. Cal tenir present que els centres només han de prestar una atenció inicial en cas de sospita potencial i que han de procedir a l'aïllament del pacient fins al seu trasllat a l’Hospital Clínic.

Aquests procediments, que segueixen els criteris i les recomanacions de l'ASPCAT, i també de l’European Centre for Disease Prevention and Control i de l’Organització Mundial de la Salut, han estat elaborats per equips multidisciplinaris de professionals, entre els quals hi ha especialistes en medicina preventiva, medicina interna i malalties infeccioses, prevenció de riscos, salut internacional i seguretat dels pacients, entre d'altres.

Els procediments i el Protocol de l’ASPCAT, així com altre material de suport, està a l’abast de tots els professionals de la institució a través de la intranet corporativa (http://10.80.217.110/intranet_ics/suport-activitat/documents_activitat_assistencial/ebola.html) i de totes les intranets territorials. Així mateix, els professionals tenen a la seva disposició un vídeo tutorial realitzat per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron on es mostra l'ús dels equips de protecció per a l’atenció de pacients amb sospita d'Ebola (http://youtu.be/ATJGod3dKXk).

Reunió d'informació i formació sobre la infecció per virus Ebola

El passat dia 20 d’octubre es va celebrar a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova una reunió d’informació i formació sobre la infecció per virus Ebola.

La sessió va anar a càrrec dels responsables de la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals i dels responsables del programa PROSICS (Programa de Salut Internacional) de l’ICS, i hi van assistir els directors, coordinadors, responsables i referents de l’Atenció Primària.

L’objectiu de la sessió era fer arribar a tots professionals de l’ICS la informació i formació bàsica necessària davant d’un cas d’Ebola.

 

 

El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Arnau realitza la primera intervenció per resoldre un defecte mandibular fruit d’un tumor molt agressiu al maxil·lar inferior

Es tracta d’una operació pionera a Lleida que permet reconstruir i rehabilitar la mandíbula després d’una gran resecció oncològica
   
La reconstrucció dels defectes mandibulars és tot un repte per als professionals de cirurgia maxil·lofacial

El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha realitzat una intervenció pionera, d’una durada de gairebé dotze hores, que ha permès reconstruir el defecte mandibular resultant d’una resecció oncològica àmplia per una tumoració localment agressiva en el maxil·lar inferior.

La mandíbula juga un paper fonamental en la masticació, la deglució, l’articulació, la respiració i el contorn facial. La reconstrucció microquirúrgica representa el patró de màxim nivell per reconstruir els defectes segmentaris mandibulars. Aquesta tècnica, pionera a Lleida, requereix importants coneixements anatòmics i quirúrgics de l’interior i l’exterior de l’àrea maxil·lofacial, a més del domini de les tècniques reconstructives més actuals.

L’equip, liderat pel doctor Ramón Ventín i la doctora Inmaculada Juárez, professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ha efectuat aquesta primera intervenció amb una tècnica (anomenada de cresta ilíaca microvascular pediculada a l’artèria circumflexa ilíaca profunda) que representa un avenç important en el terreny de l’oncologia quirúrgica. L’objectiu de l’operació és retornar al pacient la correcta funcionalitat després d’una resecció oncològica àmplia.

Actualment, després de l’excel·lent resultat de la intervenció, el pacient es troba totalment recuperat i en espera de la posterior rehabilitació, un cop ja ha passat el període inicial de cicatrització i d’adaptació dels teixits.

 

Nova Unitat Hospitalària Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual a Lleida

El passat 24 de setembre, el 1r Conseller de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Germà Eduardo Ribes, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Pifarré, i el director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné, han presentat la nova Unitat Hospitalària Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual (UHEDI) d'Almacelles (Lleida) que ha entrar en funcionament a principis de novembre. A la presentació han estat acompanyats de l’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, del president de la Federació Allem, Antoni Mateus, i del president de la Coordinadora d’Associacions de Salut Mental a Lleida, Josep Lavin.

La UHEDI se suma a la resta d'unitats d'hospitalització de curta i mitja estada, amb un alt grau d’especialització, ja desplegades a Catalunya (Barcelona, Girona i Tarragona) dirigida a l'atenció de persones, majors de 18 anys, amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental i/o greus trastorns de conducta que precisen un pla global d’atenció, un context contenidor, i un alt nivell de suport per al seu tractament, amb l’objectiu del seu retorn als equipaments comunitaris de les xarxes de Salut Mental i de Serveis Socials. El servei, d'assistència pública, està finançat, de forma conjunta, pels Departaments de Salut i Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Aquest servei està totalment integrat en la xarxa dels recursos d’assistència comunitària i coordinat amb tots els serveis de la xarxa amb l’objectiu de procurar la continuïtat del projecte individual de les persones ateses. Per les característiques i el perfil de les persones que acull, la unitat s'estructura amb una capacitat reduïda de places que afavoreixi la convivència, alts ratis de professionals, i amplis espais físics; tot seguint un model assistencial centrat en la persona que es desenvolupa mitjançant plans integrals individuals i intensius.

La UHEDI respon a la demanda provinent dels serveis comunitaris, organitzant un pla global d’atenció estable aplicable a llarg termini, tot i fent possible un sistema de gestió territorial integrada dels serveis. El recurs es mostra necessari per a les persones a qui es dirigeix, en situació de descompensació clínica; donats els greus problemes de comportament i/o manifestacions psíquiques que es produeixen, amb una important alteració social i de l’entorn; i tenint en compte la dificultat de la seva atenció als dispositius existents.

Tot i que és un recurs de referència supraterritorial intenta adaptar-se a les necessitats del territori segons un model de desplegament equivalent per àmbit territorial. Compta amb 12 places assistencials concertades i preveu una durada mitjana per estada de 6 a 9 mesos, encara que aquesta es pugui allargar a períodes superiors. En aquest sentit, el Dr. Pifarré ha explicat que “les 12 places que es posen en funcionament a Almacelles són places d’hospitalització de nova creació que se sumen i fan augmentar el total de places existents a Catalunya per atendre a una població doblement vulnerable, ja que pateixen, per una banda, discapacitat intel·lectual i, per una altra, algun trastorn de conducta”.

L’atenció és multidisciplinària, mitjançant un equip format per personal d’atenció directa (auxiliars d'infermeria i monitors/es), diplomats/es o graduats/es en infermeria, diplomats/es o graduat/es en treball social, terapeuta ocupacional o educador/a social, psicòleg/a clínic/a, metge/ssa psiquiatra, metge/ssa internista o de família. L’accés a la Unitat es troba regulat pel Grup d’Estudi i Derivació (GED) de la zona, i depèn de la situació clínica de cada persona i de la disponibilitat de llits, seguint els protocols de gestió de la demanda d’ingrés i de gestió de la llista d’espera.

Els principals objectius específics assistencials són:
• El diagnòstic i tractament de patologies presents.
• La reducció/remissió de les conductes desadaptades.
• L'aprenentatge de conductes adaptades.
• L'atenció de la conflictiva emocional.
• El desenvolupament dels hàbits d’autonomia personal i social.
• L'afavoriment dels vincles interpersonals i familiars.
• Estudiar les necessitats i la cerca del recurs posterior més idoni.
• Aconseguir la  inserció social i ocupacional.
• Garantir la continuïtat del projecte individual terapèutic i de rehabilitació.
• La millora de la qualitat de vida de la persona.
• Realitzar temporalment el servei substitutori de la llar, garantint la cura i seguretat de les persones.
• La coordinació amb els serveis implicats de la xarxa assistencial.
• La formació, recerca i docència en l'àmbit d'actuació.

 

Govern atorga medalles i plaques Josep Trueta a 9 professionals i 3 entitats entre les quals a la FEDERACIÓ D’ENTITATS PER LA SALUT A DE LLEIDA.

El govern de la Generalitat va aprovar al mes de setembre atorgar les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a nou professionals de la salut i tres entitats.

Les medalles i plaques,  es van lliurar el 25 de setembre al Palau de la Generalitat, distingeixen persones i entitats "que han destacat en els serveis prestats en ordre al progrés i a la millora de la sanitat.

Els guardonats amb la medalla Josep Trueta són: l'especialista en cirurgia cardiovascular Josep Maria Caralps Riera; el ginecòleg Luis Cabero Roura; l'especialista en medicina familiar i comunitària Carlos Martín Cantera; el fundador de la Corporació Fisiogestión, Albert Núñez Pérez (a títol pòstum); i la llevadora Maria Gasull Vilella.
També han estat distingits amb la medalla l'economista i advocat Guillem López Casasnovas; la creadora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Carmen Serarols Arnau; el pneumòleg i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Morell; i l'especialista en cirurgia toràcica, Mercè Canela Cardona.
També s'ha atorgat la placa Josep Trueta a Assistència Sanitària Col·legial, la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr.Trueta i la Federació d'Entitats per a la Salut de Lleida.

Aquestes distincions van ser creades pel govern català el 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català Josep Trueta.

La Federació d'Entitats per la Salut de Lleida va néixer fa 14 anys, a partir de la voluntat de 6 associacions de l'àmbit de la salut de defensar els drets dels pacients, sumar i agrupar la resta d'associacions per treballar conjuntament, compartir informació, donar suport i assessorament a noves entitats per treballar coordinadament i estalviar recursos. Integrada per 30 associacions relacionades amb el camp sanitari i/o sociosanitari, FeSalut compta actualment amb 3.000 socis, 2.000 voluntaris i més de 200 tècnics.
L'entitat edita la primera revista divulgativa de salut de Lleida i comarques. Disposa d'un espai comú des d'on es coordinen les activitats, compartint voluntariat i optimitzant els recursos existents.
Entre les activitats organitzades destaquen els cicles de conferències, les jornades de salut o una fira anual d'entitats de la salut.

 

Setmana del cervell

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, juntament amb la Societat Espanyola de Neurologia, ha organitzat la “Setmana del cervell 2014” per difondre el coneixement de l’especialitat de neurologia a la societat.

Al voltant d’aquest esdeveniment, el doctor Luís Brieva, cap de secció del Servei de Neurologia, va impartir unes xerrades a alumnes de 2n d’ESO. Aquestes xerrades, de trenta minuts de durada, s’acompanyaven d’una presentació en format prezi que va agradar molt als alumnes. Els centres que van acollir aquesta xerrada són: Institut Guindavols Eugeni d'Ors, FEDAC Guissona, Col·legi Arabell, Col·legi Maristes Montserrat, Institut Torrevicens i l’Institut Caparrella.

 

Notícies

L'AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA I L'ATENCIÓ PRIMÀRIA DE  LLEIDA VAN ORGANITZAR CONJUNTAMENT LA XII JORNADA D’IMMUNITZACIONS PER A PROFESSIONALS SANITARIS

La Jornada, es va celebrar  el dia 21 de novembre a l'Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut, té l'objectiu d’impulsar la formació continuada dels professionals  en matèria de vacunacions

Per dotzè any consecutiu es va celebrar la Jornada d’Immunitzacions per a Professionals Sanitaris. Es tracta d’una jornada de treball que aplega professionals sanitaris de diferents àmbits d’actuació per ampliar coneixements i posar en comú experiències en el terreny de la immunització.

Diversos professionals d’epidemiologia, de medicina preventiva i d’infermeria comunitària van conduir la Jornada, on es van tractar les millores en el calendari de vacunació d’adults i les vacunacions dels professionals sanitaris, des del punt de vista dels serveis de prevenció de riscos laborals. També es van fer públics els primers resultats del projecte demostratiu del Pla de Salut, en relació amb aquest tema.

Finalment, com a cada edició, es va poder participar en un taller per aprofundir en l’estudi de casos que els professionals atenen a les consultes.


TAULES INFORMATIVES NOVEMBRE

El passat 18 de novembre es va instal·lar al vestíbul de l’Arnau una taula informativa de l’Associació Anticoagulats de Lleida.

També, l’Associació Aldees Infantils va posar una taula informativa a l’Arnau del 24 al 28 de novembre, amb la finalitat d’informar i donar a conèixer la seva tasca a tota a usuaris i professionals.




L’ATENCIÓ PRIMÀRIA CELEBRA EL DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

L’Atenció Primària ha celebrat el Dia Mundial de la Diabetis amb diversos actes. L’EAP Almenar-Alfarràs-Alguaire ha elaborat uns pòsters informatius per tal de conscienciar la població. Els nens i nenes de les escoles Sant Blai d’Algerri i Sant Sebastià d’Ivars de Noguera han assistit a unes xerrades informatives sobre la diabetis i han col·laborat en l'elaboració d’uns cartells.

D’altra banda, els professionals del CAP Bordeta-Magraners i l’Associació de dones de la Bordeta han fet un taller de cuina del diabètic i alimentació segura. També s’han fet diferents sessions sobre la diabetis als CAP de Tàrrega i Balafia.




L’AULA HOSPITALÀRIA CELEBRA EL DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

El passat 14 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la Diabetis. Durant tota la setmana, l’Aula Hospitalària de l’Arnau va treballar aquesta celebració. Els nens i nenes de l’aula van aprendre més de la malaltia tot fent murals per decorar l’aula. Així els nens i nenes de la planta de pediatria junt amb els seus familiars van escoltar les paraules que els hi van adreçar la directora de l’aula, Toñy Castillo, així com el senyor Lluís Boix del Departament d'Educació i Francesc Fernández responsable de la delegació de Diabetis a Lleida. Al finalitzar la xerrada, els pares i els nens van poder consultar materials relacionats amb la Diabetis. El lema triat enguany a l’aula per celebrar aquesta diada ha estat: “Tots amb tu”.




EL CAP DE PONTS VA CELEBRAR EL SEU VINT-I-CINQUÈ ANIVERSARI AMB DIVERSES ACTIVITATS

Per tal de celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari, l’Equip d’Atenció Primària de Ponts va organitzar el passat diumenge, 19 d’octubre, un seguit d’activitats amb la intenció de fer participar a tota la población de la zona i rodalies.

El dia va començar amb una caminada saludable i solidària, apta per a totes les edats, amb el suport del Centre Excursionista de Ponts. El recorregut, d’unes dues hores, es va dur a terme pels voltants del poble i va finalitzar al Passeig de Ponts. Després de la caminada es va oferir xocolata popular.

Per tal que aquesta caminada fos també una celebració solidària, des del CAP de Ponts es va proposar  a tots els assistents que portessin  un producte de neteja personal o de la llar que, per mitjà de la treballadora social, es va lliurar a persones amb dificultats econòmiques que viuen al poble.

També l’Escola de Ponts va col·laborar amb aquest aniversari on els alumnes de 5è i 6è curs d'educació primària van fer una auca per commemorar-lo. A més, es va organitzar un concurs de dibuix per a nens i nenes, amb el lema “Els nostres 25 anys”. Després de la caminada, es va fer entrega dels premis als autors dels dibuixos guanyadors, com a cloenda de la celebració.




EL SERVEI RELIGIÓS DE L’ARNAU VA PRESENTAR EL LLIBRE “CUANDO NOS VAMOS, ¿A DÓNDE VAMOS?”

El Servei Religiós i de l’Espiritualitat de l’Arnau va presentar el passat 30 de setembre, a l’Acadèmia Mariana, el llibre “Cuando nos vamos, ¿A dónde vamos?” de la infermera i fotògrafa Isabel Rodríguez Vila. L’any 1992 Rodríguez es va diplomar com a infermera per tal de poder cooperar amb el seu marit Mario Ubach, metge cirurgià, en diferents països del Tercer Món, particularment al Txad, on ha dedicat gran part de la seva carrera.

Els seus treballs fotogràfics i audiovisuals són eines de difusió per cercar recursos i suports per la Missió Catòlica de Goundi, al Txad. Des del 2003, és vicepresidenta de l’Associació Missió i Desenvolupament per a Goundi. L’autora ha cedit els drets del seu llibre a l’hospital d’aquesta zona del Txad, per la remodelació dels seus espais i dispensaris.

L’agent pastoral de salut del Bisbat de Lleida, Montse Farré Rebull, va conduir l’acte de presentació a l’Acadèmia Mariana.




RESIDÈNCIA I CENTRE DE DIA PER A GENT GRAN LLEIDA-BALÀFIA

El passat 23 d’octubre, els usuaris/àries, familiars i professionals de la Residència i Centre de dia per a Gent Gran Lleida – Balàfia, gestionada per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, van poder gaudir d’una fantàstica jornada gràcies a la col·laboració de l’Associació Ardslot amb el muntatge d’un gran escalèxtric a la sala polivalent del centre. El tamany del circuit i les adaptacions realitzades pels membres de l’associació als comandaments i cotxes van permetre que poguessin participar en l’activitat usuaris/àries amb diferents nivells de dependència.


EL DOCTOR PORCEL, CAP DE SERVEI DE MEDICINA INTERNA DE L’ARNAU, ÉS EL NOU EDITOR EN CAP DE LA REVISTA CLÍNICA ESPANYOLA

La Revista Clínica Espanyola és la publicació oficial de la Societat Espanyola de Medicina Interna

El cap de servei de Medicina Interna de l’Arnau, José Manuel Porcel Pérez, va ser nomenat el passat mes d’octubre nou editor en cap de la Revista Clínica Espanyola, juntament amb el doctor Luis Manzano Espinosa de l’Hospital Ramón i Cajal de Madrid i el doctor Juan Ignacio Pérez Calvo de l’Hospital Lozano Blesa de Zaragoza com a editors associats.

La Revista Clínica Espanyola és la més antiga de la medicina espanyola i va ser creada l’any 1940 pel professor Carlos Jiménez Díaz. A més, és la revista oficial de la Societat Espanyola de Medicina Interna.


SESSIÓ CLÍNICA DEL DR. JOSÉ RAMÓN GONZÁLEZ JUANATEY

El passat 2 i 3 d’octubre el Dr. José Ramón González Juanatey, cap de Servei de l’Hospital Clínic de Santiago de Compostela i president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) va visitar l’hospital i va impartir una sessió clínica titulada “Estratificación del riesgo en pacientes con síndrome coronario agudo. De los scores al mundo real”.

En aquesta jornada de treball, organitzada pel Servei de Cardiologia de l’Arnau i on també hi han participat altres serveis de l’hospital, han sorgit tres projectes de col·laboració entre el Servei de Cardiologia de l’Arnau i l’Hospital de Santiago de Compostela, amb el recolzament de la Societat Espanyola de Cardiologia.


LECTURA DE LA TESIS DOCTORAL DR. MINDAUGAS GUDELIS  I DE LA DRA. M. JESÚS MUNIESA

El 17 de setembre va tenir lloc la lectura de la Tesis Doctoral del Dr. Mindaugas Gudelis a la Sala de Graus de l’Edifici Annex de la Unitat Docent de la Facultat de Medicina (Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida).

Així mateix el 18 de setembre, també va tenir lloc la lectura de la Tesis Doctoral del Dra. M.Jesús Muniesa Royo,  a la Sala de Graus de l’Edifici Annex de la Unitat Docent de la Facultat de Medicina (Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida).




Exposicions

HOSPITAL SANTA MARIA



Durant el mes de novembre, s’ha pogut gaudir a l’Hospital Santa Maria de l'exposició d'Entrepobles ".... i també la terra i també la vida", on es reflecteix com la gran demanda de béns naturals ha accelerat l'augment de les indústries extractives al món, a més de les pressions exercides per aquestes empreses sobre els Estats per a què cedeixin els seus territoris a les activitats extractives (or, plata, metalls diversos, fusta, petroli, etc...), o el control dels serveis bàsics de la població (aigua, gas, electricitat) que generen conflictes amb les comunitats locals i, sovint, violacions dels Drets Humans.

Aquesta exposició està vinculada a una de les sessions del Cicle de Cinema i Dret Humans:  ISSUU - Programa Cicle de Cinema i DDHH 2014 by Coordinadora ONGD Lleida Lleida




HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA



EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
DEL 4 AL 15 DE NOVEMBRE


L’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA) va realitzar una mostra del concurs de fotografia que realitza cada any. A la mostra es van poder veure diferents instantànies, a més dels tres premis guanyadors.



VIDAL SERRET
DEL
17 AL 23 DE NOVEMBRE
Vidal Serret exposa la seva obra pictòrica i dedica, aquesta edició a la figura de la dona.




Publicitat



App CatSalut Respon