juny 2014

Butlletí núm. 14

L’Arnau va celebrar el Dia Mundial de la Higiene de Mans com a mesura de prevenció per a les infeccions

Es posarà en marxa un projecte pioner d’implementació d’un sistema de monitorització automàtica de la higiene de mans basat en dispensadors intel·ligents

Sota el lema “Només es necessiten 5 moments per canviar el món” es posa de manifest la importància de la lluita contra la resistència als antimicrobians  

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va celebrar  el passat mes de maig la Jornada Mundial de la Higiene de Mans, impulsada per l’OMS des de l’any 2009. La seva finalitat és conscienciar i implicar els professionals sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària mitjançant aquesta mesura senzilla i eficaç. Enguany, sota els lemes “Només es necessiten 5 moments per canviar el món”, “Neteja les teves mans, atura la propagació de gèrmens multiresistents”, es posa de manifest la importància de la lluita contra la resistència als antimicrobians, a partir de conscienciar sobre els patògens multiressistents i la importància de la higiene de mans com a mesura de prevenció de les infeccions.

Les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària afecten cada any a milions de pacients a nivell mundial. Amb la intenció de treballar en la línia de la prevenció, des de l’Hospital Arnau es posarà en marxa un projecte pioner d’implementació d’un sistema de monitorització automàtica de la higiene de mans basat en dispensadors intel·ligents, amb tecnologia Wi-Fi, que detectin i quantifiquin el consum de solucions de base alcohòlica per dispensador, a més de monitoritzar de forma automàtica l’ús a nivell global o per unitats assistencials. Aquest sistema permetrà millorar la conducta de la higiene de mans a l’Arnau gràcies a la instal·lació de 53 dispensadors i d’un software/hardware associat. Aquests s’instal·laran a la Unitat de Medicina Intensiva i a la Unitat Coronària de l’Arnau.

Aquest projecte destaca l’increment del nivell de compliment de la higiene de mans contribuint a la disminució de les infeccions associades amb els microorganismes d’especial rellevància epidemiològica.

 

Gestió de Serveis Sanitaris consolida la producció científica amb 14 projectes posats en marxa enguany

El passat divendres 16 de maig, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) va organitzar la Jornada de Recerca 2014 i el X Premi d’Investigació Sanitària. Amb motiu d’aquesta jornada, el president de la Comissió de Recerca de GSS, Dr. Gerard Piñol, va fer balanç de la tasca investigadora durant el darrer any, en el què es va consolidar la recerca mèdica i el nombre de projectes que es duen a terme a GSS en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdia de Lleida (IRBLleida).

GSS compta amb una cinquantena de projectes de recerca mèdica, catorze dels quals s'han iniciat enguany en diferents àmbits com ara la psiquiatria, trastorns cognitius, geriatria i PADES, entre altres, tots ells dins el paraigua de l’IRBLleida, segons va explicar el Dr. Gerard Piñol.

A l’acte va assistir el director de l’IRBLleida, Dr. Xavier Matías-Guiu, qui va destacar la importància de les sinèrgies entre l’assistència i la recerca sanitària a Lleida perquè els avenços científics es vegin reflectits en l’assistència sanitària. En aquest sentit, va destacar la importància en medicina de la personalització dels tractaments, és a dir, que cada pacient pugui rebre el tractament més adequat per a ell gràcies als avenços en genètica. Matías-Guiu va assegurar que aquest camp de la personalització del tractament "és el futur de demà perquè representa un canvi molt important i tots junts ho podem afrontar, aprofitant la singularitat que té Lleida que fa que aquesta sinèrgia sigui més fàcil".

Durant l’acte, que va tenir lloc a l’Aula Magna de la del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, es van presentar les vuit millors comunicacions orals exposades durant aquest any per personal de GSS a diferents congressos nacionals i internacionals.

Entre els projectes presentats aquest any destaquen estudis en les principals línies estratègiques de l'empresa com són la psiquiatria i salut mental, trastorns cognitius, geriatria i PADES, així com estudis en nutrició i tabaquisme. Al final de l’acte es va donar a conèixer el premi a la millor comunicació oral com a reconeixement a la tasca investigadora de tots els membres de l’hospital.

 

Les ecografies de baixa complexitat en els centres  d’atenció primària són una forma d’escurçar temps i proves fins al diagnòstic

Els marcs col·laboratius entre els diferents nivells assistencials esdevenen un clar exemple de millora en la resolució dels problemes que afecten els usuaris

La realització d’ecografies de baixa complexitat en els centres d’atenció primària (CAP) permet, als professionals dels equips d’atenció primària (EAP) que disposen de la formació específica per a aquest objectiu i de la col·laboració, el suport i seguiment dels serveis de radiologia dels hospitals de referència del territori, ampliar la cartera de serveis bàsica dels EAP amb l’objectiu de millorar la resolució i  la satisfacció de professionals i usuaris.

Un clar exemple de consecució d’aquest objectiu és la iniciativa liderada a l’Àmbit d’Atenció Primària de Lleida per la doctora Mònica Solanes. El projecte de realització d’ecografies de baixa complexitat als CAP neix d’una necessitat percebuda pels usuaris i pels diferents professionals que conformen el sistema sanitari, fet que augmenta la garantia d’acceptació i la millora dels serveis prestats. 

El projecte disposa de diferents marcs de col·laboració i utilitza les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a eines de relació entre els diferents nivells assistencials per donar una resposta ràpida i eficient als problemes dels usuaris, mitjançant l’ús de protocols de derivació consensuats i de  canals de comunicació específics, com són el correu electrònic, el contacte telefònic i la consulta clínica a distància sense malalt. Un exemple d’aquest projecte és la consultoria d’urologia d’atenció primària que desenvolupa Francesc Pujol, facultatiu de medicina familiar i comunitària de l’EAP de Cervera, amb  la col·laboració del Servei d’Urologia de l’Hospital de Santa Maria (GSS).

Des de la implantació del projecte d’ecografies de baixa complexitat, al maig de 2013, el metge de família Jesús Alonso del Consultori Local de Sant Guim de Freixenet, que disposa de la formació específica per realitzar aquest tipus de proves, ha dut a terme al Centre d’Assistència Primària de Cervera un total de 204 ecografies. Amb la realització d’aquestes proves s’ha aconseguit millorar la resolució de l’equip, que ha garantit una millor accessibilitat als usuaris i uns resultats de satisfacció excel·lents, segons reflecteix l’enquesta que han dut a terme 52 usuaris de Cervera, a qui s’havien fet ecografies al CAP.

Els 52 usuaris enquestats donen una valoració global del servei de 4,76 punts sobre 5 (atès que la valoració és de 0 a 5 punts), i una puntuació relacionada amb la confiança en què la prova la faci un metge de família de 4,84 punts sobre 5.

L’objectiu principal d’aquestes iniciatives i projectes es basa en el fet d’allunyar-nos de la visió compartimentada actual i d’alinear els recursos existents cap a una visió transversal, situant l’usuari al centre del sistema i adoptant les decisions necessàries per garantir un ús eficient i eficaç dels recursos.

 

El Servei de Dermatologia de l’Arnau va acollir la IX Jornada d’Actualització en Infeccions Sexualment Transmissibles

El Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Grup de Treball d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de Lleida van organitzar  el 30 de maig, a la Unitat Docent de la UdL a l’Hospital  la IX Jornada d’Actualització en Infeccions Sexualment Transmissibles, dirigit al personal facultatiu, d’infermeria llevadores i residents , interessats en el tema.

L’organització de les ponències de la Jornada, que aplegà facultatius especialistes de l’Arnau i d’altres centres sanitaris de Lleida, va ser en dos blocs que van abordar dos grans grups d’infeccions: les infeccions genitals per clamídies i les provocades pel virus del papil·loma humà (VPH).

L’acte inaugural va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Josep Pifarré, i del director de centre de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Andreu Martínez Broto. La cloenda de l’acte va ser a càrrec del cap de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Lleida, Pere Godoy, i del facultatiu especialista de la Secció de Dermatologia de l’Arnau, Manel Baradad.

 

La unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria ha presentat un videojoc sobre els riscos del tabac adreçat a adolescents

El passat mes de maig la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria (HSM) de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va presentar el videojoc que han creat per explicar, de manera interactiva, els riscos de fumar adreçat a adolescents.

El Dr. Francesc Abella, psicòleg i responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’HSP, i Marc Segura Molina, dissenyador i desenvolupador d'aplicacions multimèdia, acompanyats de la direcció del centre, van presentar el videojoc i van fer una petita demostració. Després està previst distribuir-lo als centres educatius i sanitaris mitjançant un dossier explicatiu.

La presentació es va fer coincidint amb la celebració del Dia Mundial Sense Tabac.

 

10a Jornada de l’Associació Catalana de Diabetis

L’Associació Catalana de Diabetis va celebrar la desena edició de la seva jornada amb un acte a la Llotja,  el passat mes de març. L’esdeveniment es va centrar en la millora global de la salut dels pacients diabètics i va ser d’especial interès per als professionals sanitaris i tècnics sanitaris.

L’organització va ser a càrrec del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, amb la col·laboració del Grup de Referents d’Atenció Primària de l’Àmbit de Lleida.

Es van abordar les millores en la cura del pacient amb diabetis des de diversos punts de vista.

A més, es va fer entrega del premi Ajut a la recerca 2014 de l’Associació Catalana de Diabetis, i es van presentar els resultats de l’ajut de l’edició de 2012.

A la inauguració de la Jornada, hi va assistir el Director de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Dr. Andreu Martínez, el President de l’Associació Catalana de Diabetis, Dr. Wifred Ricart, i el Cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, Dr. Albert Lecube.

 

Curs d’eventroplastia per laparoscòpia

Els dies 3 i 4 d'abril es va celebrar el “I Curs d'eventroplastia per laparoscòpia Clinical Inmersion" a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova dirigit pel Dr. Rafael Villalobos amb l'assistència de cirurgians de tot Espanya que van poder presenciar i participar de cirurgies en directe de reparació d'hèrnies de la paret abdominal. Aquest tipus de cirurgia per laparoscòpia, que es realitza en aquest hospital des de fa més de quatre anys, ha significat una recuperació més ràpida pel pacient, menor estada hospitalària i una reinserció laboral més precoç, el que ha implicat un impacte global positiu de cost-efectivitat per a la sanitat pública.

El Servei de Cirurgia General de l'hospital, el Dr. J. Olsina, dóna suport des del principi a aquesta tècnica quirúrgica i ha vist reflectit l'èxit d'innovació tecnològica a través d'aquest I Curs patrocinat per laboratoris Covidien, on cirurgians vinguts de diferents punts d'Espanya s'han interessat en aprendre aquesta tècnica quirúrgica per a poder aplicar-la en els seus hospitals. El Dr. Villalobos va donar una xerrada prèvia sobre els aspectes teòrics de la tècnica i posteriorment es van realitzar 3 intervencions quirúrgiques on es va explicar els passos a seguir segons el tipus d'hèrnia de la paret abdominal. Els pacients van evolucionar de forma satisfactòria sent donats d'alta hospitalària a les 48 hores.

Aquest curs és el primer d'una sèrie de cursos que pretenen donar en un futur i així el Servei de Cirurgia General de l'hospital pugui esdevenir un centre de referència a nivell nacional en aquest tipus de cirurgia.

 

El CAP d’Agramunt ha organitzat un fòrum sobre sexe i afectivitat adreçat a nenes i nens de tercer i quart curs d’educació primària i a les seves famílies

El fòrum, que va tenir lloc el dia 3 de juny, ha estat un èxit de participació

L’Equip de Pediatria del CAP de la població d’Agramunt, en col·laboració amb l’Ajuntament i diferents centres educatius, ha organitzat un fòrum sobre sexe i afectivitat dirigit a nenes i nens de tercer i quart curs d’educació primària i a les seves famílies, amb l’objectiu de desmitificar falses creences que els adults tenen sobre l’educació afectiva i sexual dels infants i promoure que a les llars es tractin aquestes qüestions. Des del CAP d’Agramunt ja fa uns anys que es realitzen activitats amb alumnes de la població, vinculades al programa Salut i escola.

Sovint els pares no saben com abordar aquests temes i l’objectiu dels professionals és donar-los eines que els puguin resultar d’utilitat, atès que es considera que educar en valors i actituds, i també en sexualitat i afectivitat, és  una tasca que s’ha de treballar en família.

Al Fòrum, que es va fer al Casal d’Agramunt, hi han assistit un centenar de persones que van demostrar molt d’interès per aquesta temàtica. Per això, des del centre es pretén continuar treballant en aquesta línia, per conscienciar els joves i les famílies de la importància de la informació en aquesta matèria i de la precaució en aspectes com ara les malalties de transmissió sexuals i els embarassos no desitjats, entre d’altres.

 

Es compleixen deu anys del servei de teledermatologia entre els centres del Pirineu i l’Arnau

El projecte ja ha valorat prop de mil pacients

Enguany se celebra el desè aniversari de les primeres proves de teledermatologia entre els centres del Pirineu i el Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Inicialment, la qualitat que oferien les imatges digitals i la velocitat de transmissió dels missatges no era la mateixa que ara, ni el nombre de dermatòlegs que participaven en el projecte, que havia sorgit arran de les dificultats de desplaçament que implica la dispersió territorial.

Els primers contactes es van establir des del centre d’atenció primària de Tremp, on les consultes s’enviaven per correu electrònic i consistien en algunes imatges de les lesions, juntament amb un text breu que contenia les dades més significatives de la història clínica del pacient (temps d’evolució, relació de l’erupció amb productes químics, tractaments rebuts i resposta). Amb aquestes dades s’aconseguia un diagnòstic aproximat i la pauta que s’havia de seguir.

Els objectius proposats des de l’inici d’aquest projecte van ser, principalment, evitar els desplaçaments de pacients, ja que amb la teledermatologia es poden solucionar un 60 o 70% de les consultes, millorar l’equitat i mantenir una bona qualitat assistencial. D’aquesta manera s’ha aconseguit contribuir a la coordinació entre la medicina de família i l’especialitzada, facilitant la implicació i la formació dels professionals d’atenció primària, a més de reduir llistes d’espera ja que la consulta telemàtica permet una resposta més ràpida. Així mateix, la progressiva informatització de l’Hospital i dels centres d’atenció primària i també la dotació amb càmeres digitals per realitzar fotografies de les lesions dermatològiques han facilitat la consolidació del sistema. Les consultes es realitzen mitjançant un programa informàtic segur, que garanteix la confidencialitat de les dades dels pacients.

Des de l’inici d’aquest servei s’han valorat prop de mil pacients amb aquest procediment, que gràcies a l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació permet apropar territoris i professionals, i millorar així l’accessibilitat i la rapidesa en l’atenció per poder oferir un servei més eficaç i eficient a tots els habitants de la zona, sobretot a persones grans, pacients crònics i els seus cuidadors.

Els resultats d’aquest projecte es van presentar a la 3a Jornada del Pla de Salut de Catalunya, que va tenir lloc el passat 13 de desembre de 2013 a Sitges.

 

Celebració de la Setmana Sense Fum

La darrera setmana de maig hem celebrat la Setmana Sense Fum, que ha culminat el dia 31 amb el Dia Mundial Sense Tabac.

Els professionals de l’atenció primària de l’Institut  Català  de  la  Salut  (ICS)  han ajudat a deixar de fumar 62.020 persones durant l’any 2013, un 12% més que l’any 2012 i fins a un 35% més que el 2009. Aquesta xifra correspon a un 7,12% de les persones assignades als equips d’atenció primària de l’ICS que són fumadores.

Des de fa anys, i durant les visites habituals a les consultes, els professionals d’atenció primària de l’ICS ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit, cosa que es complementa amb dispositius especialitzats en alguns centres d’atenció primària i als hospitals. S’incideix, principalment, en persones que pateixen patologies de risc. Cal remarcar que l’any 2013, prop del 78% de les persones amb patologia de risc assignades a l’ICS no fumaven, mentre que l’any 2012 aquest percentatge era un 72%.

D’altra banda, destacar que tots els hospitals de l’ICS formen part de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, coordinada per l’Institut Català d’Oncologia.
Els hospitals de l’ICS ofereixen suport als pacients ingressats i als professionals que volen deixar de fumar, tant oferint consells i seguiment, com tractament substitutiu.

Durant l’any, els professionals de l’ICS duen a terme moltes activitats a la comunitat per conscienciar la població sobre els riscos del tabac per a la salut i, sobretot, per prevenir l’inici de l’hàbit entre els més joves. Algunes d’aquestes actuacions s’emmarquen dins el Programa Salut i Escola del Departament de Salut.

Cartell realizat pel Departament de Salut, amb la col·laboració dels col·legis professionals de metges, infermers i farmacèutics de Tarragona

 

L’Hospital de Santa Maria participa en assajos clínics de fàrmacs contra l’Alzheimer i el dolor crònic

L’Hospital Santa Maria de Lleida – Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) participarà en tres assajos clínics de la indústria farmacèutica, juntament amb altres centres d’investigació, per a millorar la qualitat de vida dels pacients. En concret, treballarà amb un fàrmac que tracta de controlar i mitigar el dolor crònic i en un altre contra l’Alzheimer que busca un sistema de recanvi de plasma per als afectats. El centre, recolzat per l’IRBLleida, té en marxa actualment més de cinquanta projectes d’investigació en diferents àmbits.

Aquests i d’altres projectes es van presentar el passat 16 de maig a l’Hospital Santa Maria en el marc de les Jornades de Recerca, amb la presència del director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Xavier Matias-Guiu que va destacar la importància cada cop major en medicina de la personalització dels tractaments on cada pacient pugui rebre una atenció adequada a les seves necessitats. Així mateix, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida va recordar la importància dels hospitals universitaris en l’àmbit de la recerca i la investigació transversal.

 

 

Notícies

DERMATÒLEGS I INVESTIGADORS LLEIDATANS HAN FET DE VOLUNTARIS EN LA CAMPANYA EUROMELANOMA 2014

La campanya Euromelanoma 2014 és una iniciativa europea per a informar a la població sobre la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell i va tenir lloc en diferents països durant el mes de maig

La campanya Euromelanoma, que ja compta amb la quinzena edició, està pensada per promoure la conscienciació, prevenció i diagnòstic precoç del càncer de pell a nivell de tota la població europea. Al llarg de tot el mes de maig, diversos especialistes en Dermatologia de 29 països diferents van dur a terme una mateixa activitat per aconseguir aquest objectiu: realitzar revisions gratuïtes de la pell a la població de risc.

La campanya a Espanya es va realitzar entre els dies 12 i 16 de maig. Quatre especialistes en dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigadors en càncer cutani de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida hi van participar com a voluntaris. Durant tota la setmana, els dermatòlegs van realitzar revisions de la pell a aquelles persones que ho sol·licitaren a través de la web de la campanya: http://euromelanoma.aedv.es/citas/paso1  

Existeixen diferents factors de risc que predisposen al desenvolupament del càncer de pell. Qualsevol persona preocupada per alguna taca a la pell, va poder fer-se un test d’autodiagnòstic disponible a la web i, si pertanyia a un col·lectiu de risc (treballadors a l’aire lliure, esportistes, persones que s’hagin cremat sovint amb el sol per motius d’oci, pell clara, múltiples pigues ...) i durant tota la setmana es va poder realitzar a una revisió exhaustiva de la pell per part d’un dermatòleg voluntari.

A Catalunya, la campanya Euromelanoma està coordinada per la Dra. Rosa Mª Martí, dermatòloga de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Catedràtica de Dermatologia de la Universitat de Lleida, que compagina la pràctica assistencial amb la recerca en melanoma a l’IRBLleida, i pel Dr. Jesús Gonzàlez, dermatòleg de l’Hospital de Viladecans i vocal de la secció catalana de l’Asociación Española de Dermatología y Venereología (AEDV). Ambdós facultatius són també voluntaris a la campanya 2014, juntament amb altres metges dels seus equips.


DESXIFRANT L’ORIGEN DE LES MALALTIES

L’IRBLleida Lleida i Caixa Fòrum Lleida han acollit durant el mes de març diverses xerrades per tal d’abordar el tema de l’origen de les malalties; ja que cada cop són més les que afecten a la nostra població. S’ha tractat d’un cicle de conferències que ha posat de manifest les bases científiques i els avenços en recerca biomèdica de l’IRBLleida, en algunes de les seves línies més innovadores.

Els temes que s’han tractat han estat la malaltia de la pleura, a càrrec del doctor José Manuel Porcel; l’estrès oxidatiu i com responen les cèl·lules, a càrrec del doctor Enric Herrero; les malalties minoritàries, la seva importància i el cas de l’atàxia de Friedreich, de les mans del doctor Joaquim Ros; el cervell i la malaltia neurodegenerativa com un repte per al segle XXII, a càrrec del doctor Josep E. Esquerda; i els aspectes relacionats amb la respiració, l’apnea del son i la salut, a càrrec del doctor Ferran Barbé.


L’ARNAU I L’AECC - CATALUNYA CONTRA EL CÀNCER DE LLEIDA ORGANITZEN INICIATIVES PER MILLORAR LA QUALITAT DE VIDA DELS PACIENTS

El Servei d’Oncohematologia de l’Hospital Arnau de Vilanova i l’AECC - Catalunya contra el càncer  de Lleida organitzen diverses xerrades informatives adreçades a pacients que reben tractament contra el càncer i familiars. Les activitats se centren en aspectes relacionats amb la qualitat de vida d’aquestes persones, sobretot en els de l’àmbit de la salut, com ara l’alimentació.

El fet de seguir una dieta saludable és una part molt important de la teràpia en la lluita contra el càncer, ja que una alimentació correcta ajuda els pacients a sentir-se més forts, a tolerar millor els tractaments i a mantenir l’energia per prevenir la desaparició d’alguns teixits i per reparar més ràpidament els que estan danyats. D’aquesta manera, augmenta la protecció contra les infeccions i millora la qualitat de vida.

Les xerrades, que es duran a terme un cop al mes, es van iniciar el passat mes d’abril a càrrec d’Antonieta Barahona, doctora, nutricionista i membre del Comitè Tècnic de l’AECC - Catalunya contra el càncer  de Lleida. Les xerrades estan adreçades a grups d’entre cinc i deu persones.

Els principals objectius de l’activitat són oferir informació que permeti detectar efectes secundaris relacionats amb la nutrició i destacar la importància d’adaptar l’alimentació de manera que es puguin disminuir o pal·liar les alteracions digestives secundàries als tractaments oncològics, a més de facilitar la integració d’una alimentació saludable en la vida quotidiana.

Aquesta experiència ja s’havia realitzat amb èxit fora de l’àmbit hospitalari, a la seu de l’Associació a Lleida, i ara es proposa de fer-la dins l’Hospital, concretament a diferents espais de l’Hospital de Dia Oncohematològic.




L’AULA HOSPITALÀRIA ESTRENA LOGOTIP

El disseny del logo és de l’infermer Miguel Flores

L’Aula Hospitalària de l’Arnau va estrenar el passat mes de maig  un nou logotip, amb el disseny de l’infermer del CAP Balàfia, Miguel Flores. Es pretén que les activitats i les accions que desenvolupa a l’aula es puguin reconèixer visualment amb la identificació del seu logotip.




CICLE DE CINEMA ORGANITZAT PER LLEVADORES DE L’ARNAU DE VILANOVA, EL GRUP LLEVADORES DE PONENT I L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE LLEVADORES A LLEIDA

S’hi van projectar pel·lícules sobre el paper de les llevadores en la societat. Les projeccions  es van adreçar al públic general i als professionals sanitaris.

Llevadores de l’Arnau de Vilanova, el grup Llevadores de Ponent i l’Associació Catalana de Llevadores a Lleida han organitzat un cicle de tres sessions de cinema sobre el paper de les llevadores en la vida de les dones. Les sessions es van realitzar el passat mes de maig a la sala d’actes de l’Hospital.

La qüestió principal és el paper que desenvolupen les llevadores en diferents situacions i societats del món. Després de la projecció de cada film, va tenir lloc una ponència-col·loqui on professionals de l’àmbit van explicar la seva perspectiva sobre el tema.

Els títols escollits van ser Le Premier Cri (2007) de G. Maistre, Néixer (2013) d’ A.V. Pérez i Birth Story (2012) de S. Lamm i M. Wigmore.


5ª JORNADA D’ACTUALITZACIÓ DIAGNÒSTICA I TERAPÈUTICA

L’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut va acollir al mes de març la 5ª Jornada d’Actualització diagnòstica i Terapèutica, centrada en la fibromiàlgia, el síndrome de la fatiga crònica i el síndrome de la Sensibilitat Química Múltiple.

L’acte, organitzat per la Unitat de Fibromiàlgia i el Departament de Formació Continuada de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), anava adreçat als professionals que tracten les ja citades malalties, ja fossin provinents de l’atenció primària o de l’especialitzada.

En l’acte es va fer també entrega dels premis del Primer concurs d’Humor Gràfic i del VI Concurs internacional d’Humor Gràfic i Salut.


ALDEAS INFANTILS SOS

L'organització internacional Aldees infantils SOS va començar a partir de juny la seva nova campanya al CAP Rambla Ferran, per tal de fer conèixer la labor de la ONG.

La tasca d’Aldees Infantils SOS es centra des de fa més de 60 anys en el desenvolupament i cura dels nens, la prevenció de l’abandonament infantil, la inserció en famílies per nens desfavorits i la integració dels joves, entre moltes altres activitats dirigides a donar una vida digna, segura i feliç als infants.




L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU VA INICIAR EL “PROJECTE GLOBAL: CAMINS SENSE FRONTERES”

Aquest any l’aula celebra el seu 13è aniversari amb diverses activitats

L’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va organitzar  a partir del 14 de maig, el “Projecte Global: Camins sense fronteres: Somriures de nens i nenes”.

L’objectiu principal del projecte era conscienciar a la ciutadania de les diferències entre éssers humans i alhora de la igualtat de drets que tots compartim, per tal de poder crear una societat més solidària i igualitària.

En el marc d’aquest projecte es van desenvolupar diferents activitats a la planta de pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, així com la 12a edició de la Cursa Solidària “Camins sense fronteres: Somriures de nens i nenes”.

Les principals activitats que es van desenvolupar van ser: aniversari de l’aula amb la visita i actuació de “Mags del món”, trobada solidària “Fes un dibuix per a la igualtat” als Camps Elisis de Lleida; IV Certamen literari “Explica’m un conte”: La igualtat, el dret a la diferència és la igualtat de les persones. Activitat creativa, participativa i lúdica destinada als nens i nenes hospitalitzats, fomentant la lectura on hi participaven els centres educatius de Lleida i també l’activitat esportiva “Fes una activitat per a mi”, activitat que proposava als centres educatius la realització d’una activitat física dedicada als nens i nenes ingressats. L’objectiu era fomentar el vincle entre els nens/es i joves de les escoles i instituts de Lleida amb el compromís i la responsabilitat. L’activitat es va realitzar als centres educatius que hi participaven; i per últim l’exposició de pòsters realitzats pels centres educatius, amb la finalitat de potenciar el benestar i la il·lusió, creant un espai plàstic que decorés l’aula.




DIA DEL MALALT A L’HOSPITAL

Al mes de maig , el Servei Religiós de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va organitzar, amb motiu del Dia del Malalt, una sèrie d’activitats dirigides als pacients ingressats.

La jornada va estar marcada per actes arreu de l’hospital en homenatge als tretze anys de servei de sacerdot del Mossèn Àngel Escales. Els pacients van poder gaudir de l’actuació del grup d’havaneres “Mai és tard”, de la celebració de l’Eucaristia de la mà de la Coral de l’Hospitalet de la Mare de Déu de Lourdes i  d’un menú especial amb motiu de la jornada.


L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT CELEBRA LA “VI JORNADA DE RECERCA” DEDICADA A MALALTIES CARDIOVASCULARS

L’Institut Català de la Salut (ICS) va dur a terme el passat 6 de juny de 2014 la “VI Jornada de Recerca”, que aquest any s’ha dedicat a les malalties cardiovasculars. Durant l’activitat, es van lliurar els Premis a la Trajectòria Investigadora a l’ICS a l’Atenció Primària i als Hospitals 2014.

El guardó corresponent a la categoria d’atenció primària va ser pel director de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS a Girona i investigador de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària, Jordi Rafael Ramos. En la categoria d’hospitals, s’ha concedit el Premi ex aequo al director de l’Àrea de Neurociències de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i investigador de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), Antoni Dávalos, i al cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Ferran Morell.

Els tres professionals premiats orienten la seva tasca de recerca al desenvolupament de noves solucions terapèutiques que permetin millorar la salut de les persones. La translació dels resultats de la recerca a la pràctica clínica és un dels aspectes més valorats pel jurat dels Premis. De fet, l’aplicabilitat de la investigació és una de les característiques fonamentals de la recerca que es du a terme a l’ICS.

La Jornada de Recerca de l’ICS es va celebrar a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Durant la inauguració, el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Pere Soley, va destacar la importància de la investigació per millorar la salut dels malalts i la capacitat dels hospitals catalans, especialment dels de l’ICS, per dur a terme activitats de recerca d’excel·lència. Soley va acabar la seva intervenció destacant la importància de la col·laboració de tots els professionals. En aquest sentit, va ressaltar que “junts som imparables”.


L’ARNAU VA ACOLLIR LA II JORNADA D’ACTUALITZACIÓ EN MALALTIA CEREBROVASCULAR

Aquet any en fa vuit del primer pacient que es va beneficiar de rebre tractament fibrionolític a Lleida. Des de llavors, tots els professionals implicats (personal de neurologia, rehabilitació, fisioteràpia, assistents socials, cirurgia vascular, radiologia, neurocirurgia, medicina intensiva, professionals d’urgències...) han treballat plegats en l’atenció d’aquests pacients per aconseguir l’equitat territorial en el seu maneig.

En el marc d’aquesta jornada d’actualització, es va treballar la informació i aplicació de nous tractaments en aquesta patologia; a més de ser una actualització del maneig i tractament dels pacients amb ictus isquèmics i hemorràgics i es van desenvolupar les estratègies per a millorar el reconeixement dels símptomes de les persones amb ictus, la detecció extrahospitalària, el maneig en fase aguda, les indicacions quirúrgiques i el tractament rehabilitador.

A més, també es van presentar els assajos clínics que s’estan duent a terme a l’hospital. Finalment, es va parlar de l’experiència del teleictus que des de fa més d’un any i mig està en funcionament a l’àrea de Tremp i que actualment s’encetarà a la Seu d’Urgell. Aquesta eina, a banda de millorar l’accessibilitat al tractament fibrionolític dels pacients amb ictus agut, ha permès millorar l’atenció global de les persones amb malaltia cerebrovascular.


Publicitat