maig 2014

Butlletí núm. 13

Anna Aran assumeix la Direcció Mèdica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Manté el càrrec de directora assistencial de l’empresa pública GSS, que gestiona l’Hospital de Santa Maria de Lleida i l’Hospital de Tremp

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha incorporat Anna Aran com a nova directora mèdica, en substitució d’Alfredo Jover, que deixa el càrrec per tornar a dedicar-se a l’activitat assistencial. Aran compagina el nou càrrec amb el de directora assistencial de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que ja ocupava des de l’any 2012.

El fet que Aran assumeixi la Direcció Mèdica de l’Arnau i la Direcció Assistencial de GSS (l’entitat que gestiona l’Hospital de Santa Maria de Lleida i l’Hospital de Tremp) s’emmarca dins del procés d’aliança estratègica dels dos grans hospitals lleidatans.

Entre els anys 2007 i 2012, Aran va ser directora d’atenció primària de l’ICS a Lleida i, posteriorment, va compaginar la funció de directora assistencial amb la d’adjunta a la Gerència de GSS. Ara, aquest darrer càrrec ha estat assumit per Victorià Peralta, fins ara director de l’Hospital de la Cerdanya.

 

Victorià Peralta assumeix el càrrec Adjunt a la Gerència de Gestió de Serveis Sanitaris

Ja va participar en l’inici de l’Aliança Estratègica entre l’Arnau i el Santa Maria
Peralta ha estat fins ara director de l’hospital transfronterer de Puigcerdà. Ha dirigit complexos hospitalaris com el Son Dureta de Palma i el Parc Taulí de Sabadell.

Ha ocupat en diferents períodes càrrecs de Direcció a l’ICS i a Lleida com a Director de Centre de l’Arnau i Gerent Territorial de l’ICS.

Va estar Gerent del Servei Català de la Salut per la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran essent estratègica la seva intervenció per la incorporació de l’Hospital del Pallars a l’entitat pública de Gestió de Serveis Sanitaris.

 

La Unitat de Malalties de la Pleura de l’Arnau obté una beca d’investigació clínica

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears ha concedit la beca d’investigació clínica 2014 a un projecte de la Unitat de Malalties de la Pleura de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Els principals investigadors són Silvia Bielsa, facultatiu especialista de Medicina Interna de l’Arnau i José Manuel Porcel, cap de servei de Medicina Interna de l’Arnau. Bielsa i Porcel realitzaran un assaig clínic randomitzat per a conèixer la duració òptima del tractament antibiòtic en pacients amb vessament pleural infecciós associat a la pneumònia.

La pneumònia és una infecció respiratòria comú que, en un 20-40% dels casos, es pot complicar amb l’aparició del vessament pleural (acumulació excessiva i anòmala de líquid en la cavitat pleural o espai existent entre els pulmons i la paret toràcica). Actualment es desconeix el temps que ha de mantenir-se el tractament antibiòtic en els pacients amb pneumònia i vessament pleural. Aquests dos investigadors coordinaran un estudi multicèntric durant els pròxims dos anys per esbrinar si s’aconseguiria la curà en dos setmanes d’antibioteràpia en lloc de tres setmanes que es recomana pels experts. Si es confirma aquesta hipòtesi, es reduiran els costos i s’evitaran els efectes adversos que es poden derivar de l’ús perllongat i innecessari de l’antibiòtic.

La Unitat de Malalties de la Pleura, on es durà a terme la investigació, pertany al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

 

Infermeria millora el tractament de les ferides cròniques amb una consulta virtual

Una infermera lidera aquesta consulta que s’ubica a l’atenció primària, concretament al CAP Bordeta-Magraners

Les ferides cròniques i les úlceres per pressió són un problema de salut que pot provocar un cert grau d’invalidesa i la disminució de la qualitat de vida dels pacients. Suposen un 5% de la despesa sanitària i ocupen una part important de les tasques que es fan a les consultes d’infermeria d’atenció primària.

Des de la Direcció d’Atenció Primària de Lleida, el 2008 va iniciar-se un projecte per revisar i unificar criteris de tractament, segons l’evidència científica, i per formar  professionals referents en aquest tema a cada equip d’atenció primària que, al seu torn, formessin els professionals dels seus centres.

La Consulta virtual de ferides (CVF) dóna cobertura a tota la província de Lleida per dotar amb més eines la pràctica clínica dels professionals sanitaris en un territori on hi ha una gran dispersió geogràfica. Aquesta consulta a distància sense malalt, liderada per una professional d’infermeria experta en el tema, permet que els professionals dels diferents centres puguin consultar-li l’abordatge d’una ferida que no evoluciona favorablement.

Els objectius d’aquesta consulta són, per tant, proporcionar assessorament a distància als professionals sobre les intervencions més adequades per a la cura de les ferides que no evolucionen de forma adequada, sense que el pacient s’hagi de desplaçar del seu entorn habitual; i també promoure la utilització correcta dels diferents materials per a les cures per optimitzar els recursos existents.

La CVF treballa amb la història clínica del pacient. El professional només ha d’afegir a la sol·licitud el motiu de consulta, les imatges de la lesió en qüestió, i una breu descripció dels signes i símptomes de la ferida. D’aquesta manera, s’agilitza el temps de resposta de l’expert .

El projecte pretén optimitzar els recursos existents en relació amb les ferides per millorar l’eficàcia, l’eficiència i l’efectivitat de les intervencions dels professionals sanitaris de l’atenció primària. A més a més, el pacient no ha de desplaçar-se i es garanteix la continuïtat de les cures pel seu professional de referència.

La CVF forma part de les diferents consultes a distància sense malalt que s’han creat, durant el 2013, en els diferents nivells assistencials del territori, però és l’única ubicada a l’atenció primària i liderada per una infermera.

 

L’Arnau col·labora amb l’Hospital de Sabadell i altres centres per investigar el càncer de tiroide

Un total de deu hospitals de Catalunya s’integren en una xarxa de treball per investigar i millorar el tractament del càncer de tiroide, d’entre els quals hi ha l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el Parc Taulí, l’Hospital de Mataró, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de Granollers, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Josep Trueta, l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa i l’Hospital Germans Trias de Barcelona.

Endocrinòlegs, cirurgians, oncòlegs, radiòlegs, especialistes en Anatomia Patològica, Medicina Nuclear i de laboratoris d’aquests deu hospitals s’han unit, liderats per la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició, per crear el Consorci per a l’Estudi del Càncer de Tiroide. Aquest nou grup vol sumar esforços i expertesa per millorar la investigació i el tractament de la malaltia, i es centra en pacients per a qui, avui en dia, encara no hi ha cura, i que suposen el 10% del total de casos diagnosticats.

L’objectiu és analitzar aquells factors que compliquen el diagnòstic de la malaltia amb la finalitat de provar i trobar possibles tractament de la malaltia. El càncer de tiroide és el tumor maligne endocrí més freqüent i representa entre l’1 i el 2% del total de càncers.

 

Presentació del llibre El senyal blau, a càrrec de Toñy Castillo, en el marc del projecte Implica’t+

La directora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau ha presentat el seu llibre El senyal blau

El 24 d’abril va tenir lloc la presentació del llibre El senyal blau de la doctora Toñy Castillo, directora de l’Aula Hospitalària de l’Arnau. El llibre pretén ser un reconeixement a la figura del docent i, alhora, un instrument que serveixi per obrir el camí de la Xarxa d’escoles solidàries. Més que un conte on alumnes, professors, centres i institucions es puguin sentir reflectits, és una iniciativa, una il·lusió i un projecte creat a partir de la potenciació del respecte, l’empatia i l’entusiasme de la dimensió educativa. El títol fa referència a un senyal, que porta imprès l’ideari de tantes i tantes persones que uneixen esforços en pro d’una societat més solidària, i al color blau, que és el reflex de la seva implicació en benefici d’una educació integradora, equitativa i de qualitat. L’autora del pròleg del llibre és la consellera d’Ensenyament de Catalunya, Irene Rigau, i les il·lustracions són del pintor lleidatà Toni Uceda.

El senyal blau es troba immers en el projecte Implica’t+. Es tracta d’un projecte que és fruit d’un equip de persones generoses, solidàries i compromeses, vinculades al món de l’educació que les empeny a realitzar iniciatives com la que s’ha presentat. Implica’t+ està dirigit a tots els centres educatius de Catalunya amb un doble objectiu: treballar la solidaritat a les aules i crear la Xarxa d’escoles solidàries.

La presentació del llibre a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Catalans de Lleida, va comptar amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; de la coordinadora del projecte Implica’t+, Maria del Mar Lluelles; de l’autora del llibre, Toñy Castillo, i de l’il·lustrador lleidatà Toni Uceda.

 

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau, premiat per la Fundació de la SEEN

La Fundació de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha distingit aquest servei per un projecte sobre l’obesitat

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició, dirigit per Albert Lecube,  de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha rebut el premi Beca Fundació SEEN, d’ajuda a la investigació sobre factors de risc cardiovascular, per l’elaboració d’un projecte que porta per títol “Obesitat, presència d’arteriosclerosi subclínica i efectes de la cirurgia bariàtrica: estudi morfològic i hemodinàmic”.

Diversos professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Arnau han elaborat el projecte, que es durà a terme conjuntament amb el Servei de Cirurgia General de l’Hospital (concretament amb l’Equip de Cirurgia Bariàtrica) i amb la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) ubicada al Servei de Nefrologia de l’Arnau.

L’entrega de la beca, d’un import de 4.500€, tindrà lloc en el marc del Congrés Nacional de la SEEN. El Congrés se celebrarà a València els dies 21, 22 i 23 de maig de 2014 i s’hi podrà veure una exposició sobre el projecte.

 

El cap de servei de Cardiologia de l’Arnau va presentar el Codi infart en el Congrés de l’American College of Cardiology

El Congrés tindrà lloc del  29 al 31 de març de 2014 a Washington  

El cap de servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Fernando Worner, va ser la persona encarregada per la Societat Espanyola de Cardiologia de presentar a Washington el model d’organització de la Xarxa d’atenció a l’infart de miocardi amb elevació del segment ST, en el marc de la 63a edició del Congrés de l’American College of Cardiology

Worner va presentar la història, l’estructura, les normes organitzatives i els resultats dels quatre anys de funcionament del Codi infart a Catalunya. Durant el Congrés, va tenir lloc una sessió conjunta entre l’American College of Cardiology (ACC) i la Societat Espanyola de Cardiologia amb la finalitat de posar en comú temes de la màxima actualitat en relació amb la cardiologia.

L’infart de miocardi amb elevació del segment ST és una modalitat molt greu de presentació de la cardiopatia isquèmica, en què es produeix la destrucció del múscul cardíac per oclusió aguda completa d’una artèria coronària. L’atenció al pacient en els primers moments i la consecució de la reobertura d’aquesta artèria al més aviat possible són els elements clau per poder salvar la vida del pacient i aconseguir reduir al mínim les possibles seqüeles.

Des de juny de 2009, a Catalunya s’ha desenvolupat l’activitat del Codi infart, basat en un model assistencial coordinat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha fet augmentar potencialment el nombre de pacients a qui es fa una reperfusió (en l’actualitat, pràcticament el 100%) utilitzant en la gran majoria dels casos (més d’un 90%) l’angioplàstia primària, tècnica de primera elecció consistent en l’obertura de l’artèria i implant d’un stent mitjançant catèters.

 

Els hospitals de l’ICS gestionen les peticions de sang de manera electrònica

Aquesta iniciativa innovadora millora la seguretat de tot el procés que segueix la sang, des de la petició de les unitats al Banc de Sang i Teixits fins a la transfusió al pacient

Durant l’any 2013 els centres han realitzat prop de 60.000 peticions

Els vuit centres hospitalaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja gestionen de manera electrònica la prescripció i l’administració de la sang. Es tracta d’una iniciativa innovadora que permet als professionals de qualsevol servei demanar les unitats de sang que necessiten i seguir el procés de manera telemàtica. El sistema està integrat dins el programa SAP Assistencial de gestió de la informació clínica, i està disponible en tots els serveis hospitalaris: consultes externes, urgències, hospitals de dia, unitats d’hospitalització i àrees quirúrgiques.

La posada en marxa d’aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la integració del programari del Banc de Sang i Teixits a les aplicacions SAP Assistencial i Gacela (emprada pel personal d’infermeria), que utilitzen tots els hospitals de l’ICS. La gestió electrònica de les bosses de sang permet optimitzar-ne l’ús, millorar la seguretat de tot el procés —des que el professional en fa la sol·licitud  fins que el pacient rep la transfusió—, conèixer l’estat de la petició en cada moment i disposar d’un recull exhaustiu de dades referents a les reserves d’aquest producte, utilitzat diàriament als centres hospitalaris.

Els primers hospitals que posaren en marxa el sistema van ser Bellvitge i  Germans Trias, el darrer trimestre de 2012. Durant l’any 2013 s’hi van afegir els hospitals següents: Arnau de Vilanova de Lleida, Trueta de Girona,  Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa i Vall d’Hebron. El còmput total de peticions electròniques que han fet aquests set hospitals el 2013 ha estat de 59.415, cosa que equival a 129.723 bosses de sang tramitades. La setmana passada es va incorporar a aquesta iniciativa innovadora de gestió de la sang l’Hospital de Viladecans, de manera que actualment els vuit hospitals de l’ICS ja el  fan servir.

Aquest sistema forma part del projecte Argos, que inclou la implementació de sistemes de gestió clínica hospitalaris (SAP Assistencial, Gacela i la plataforma de prescripció i dispensació de medicaments Silicon). L’objectiu d’Argos és compartir metodologies, eines i recursos; afavorir la col·laboració entre proveïdors i dispositius sanitaris (els sistemes d’informació de l’ICS també s’empren a altres empreses públiques del sector); facilitar la visió integrada del pacient; i garantir l’alineament amb les directrius assistencials, de gestió i tecnològiques del Departament de Salut.

Argos permet connectar la informació dels hospitals que han implementat els seus sistemes amb la de l’Estació clínica d’atenció primària (l’ECAP), els sistemes d’història clínica compartida de Catalunya (HC3), la recepta electrònica i el Registre central d’assegurats.

 

L'Arnau pioner en la reconstrucció del pit en pacients de càncer de mama

La tècnica és menys agressiva i es diu lipofílling. Es basa en la utilització de greix de les mateixes pacients.
L'Hospital Arnau ha implantat recentment la tècnica del 'lipofíling' en els casos de càncer de mama on la pacient pot conservar el pit després de la extirpació del tumor. Els avantatges que es presenten són l'absència de cicatriu, un post-operatori més senzill, la desaparició de problemes relacionats amb les pròtesis, un millor resultat estètic i un menor cost econòmic. El tractament ha estat realitzat amb èxit a quatre pacients i podria aplicar-se als casos de mastectomia en un futur.

 

L’ICS avalua l’eficàcia dels dispositius mòbils per millorar la qualitat de vida dels pacients crònics

L’Institut Català de la Salut (ICS), en col·laboració amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), ha posat en marxa a cinc equips d’atenció primària de la ciutat de Barcelona un estudi pilot que avalua l’eficàcia de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques. Es tracta del Projecte de telemonitoratge de malalts crònics (Telèmac), en què participen uns 400 pacients crònics complexos o amb malaltia crònica avançada que pateixen, com a mínim, insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Mitjançant diversos dispositius connectats a una tauleta tàctil, els pacients es controlen des de casa el pes, la tensió arterial, la saturació d’oxigen a la sang, el ritme cardíac i el sucre, segons la malaltia que pateixen. La informació recollida passa directament a la història clínica informatitzada dels malalts, que mostra alertes classificades per gravetat si algun paràmetre està alterat. Quan rep una alerta, el professional de medicina de família o d’infermeria es posa en contacte per telèfon amb el pacient

A més de millorar la qualitat de vida dels pacients, l’estudi vol determinar si la utilització de dispositius de telemonitoratge permet disminuir el nombre de visites a urgències per descompensacions i els ingressos evitables a l’hospital.

Risc de descompensació i d’ingrés

Per participar a l’estudi s’han prioritzat els pacients crònics complexos i fràgils amb un risc alt de descompensació i d’ingrés hospitalari. D’aquesta manera, els pacients escollits han estat ingressats com a mínim dos cops durant el darrer any a causa de la seva patologia o bé han tingut una probabilitat d’ingrés hospitalari superior al 75%. També s’ha tingut en compte el grau de dependència dels malalts i els seus condicionants socials.

És molt freqüent que pacients com els que participen a l’estudi tinguin més d’una malaltia crònica, a partir de la combinació de la insuficiència cardíaca o l’MPOC amb la diabetis i la hipertensió.

Telemonitoratge a domicili

L’estudi, que es va iniciar l’octubre de 2013, tindrà una durada d’un any. Passat aquest temps, l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol, que ha dissenyat la metodologia del Projecte, en farà l’anàlisi de resultats. Els 382 pacients que hi participen s’han dividit en dos grups homogenis, tant pel que fa al nombre com a l’edat i el sexe. Un dels grups està format per pacients controlats mitjançant telemonitoratge a domicili (grup d’intervenció) i l’altre pels controlats de manera presencial, a la consulta i a domicili, i per via telefònica (grup de control). Les persones que formen part del grup d’intervenció i els seus cuidadors han rebut una formació específica per aprendre a utilitzar els dispositius de telemonitoratge.

Segons els diferents subprogrames a què pertanyen, els pacients controlats a distància poden disposar de glucòmetre, pulsioxímetre, tensiòmetre o balança connectats a un dispositiu mòbil, mitjançant tecnologia de màquina a màquina (M2M).

 

Notícies

EL CENTRE DE TITELLES DE LLEIDA ORGANITZA UN ESPECTACLE A LA PLANTA DE PEDIATRIA DE L’HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

L’acte va tenir lloc el 5 de maig de 2014 a l’Aula Hospitalària

Amb motiu de la 25a edició de la Fira de Titelles de Lleida, el  Centre de Titelles de Lleida va organitzar una actuació a l’Aula Hospitalària planta de pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova el passat dia 5 de maig.

En l'acte la companyia Errabundo Pelele volgué apropar el món dels titelles als infants hospitalitzats a la planta amb l’espectacle Paseando a Errabundo Pelele.




L’ASSOCIACIÓ PROVINCIAL DE LARINGECTOMITZATS CONMEMORA EL DIA MUNDIAL DE LA VEU

L’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida va organitzar diverses activitats a la ciutat de Lleida per tal de conscienciar la población sobre els riscs relacionats amb les malalties de la veu.  Algunes d’aquestes malalties són bastant freqüents, com  ara el cáncer de laringe, papil·lomes, edemes, quistes i faringitis.

Les activitats es van iniciar el 12 d’abril, amb un espectacle, ‘Divertimento’, organitzat per l’Orfeó Lleidatà, juntament amb l’associació. El dia 15 d’abril, es va realitzar una jornada al complex Zenkiu, amb ‘Zumba solidària’ i una taula informativa sobre el dia següent, el Dia mundial de la veu.

El 16 d’abril es va conmemorar el Dia mundial de la veu amb taules informatives distribuides als hospitals i la ciutat, i amb exploracions i valoracions de factors de risc a la Clínica de Ponent (A càrrec del Dr. Ruiz)




EL CAP DE RAMBLA DE FERRAN PARTICIPA EN EL PROGRAMA ALUMNE EXPERT EN SALUT BUCODENTAL A L’ESCOLA CERVANTES

Els nens actuen com a “petits agents de salut”, fent xerrades sobre salut bucodental als seus companys

Durant el curs 2009-2010, a l’Escola Cervantes de Lleida, es va iniciar un programa de salut bucodental liderat per personal d’infermeria del Centre d’Atenció Primària de Rambla de Ferran. El programa consistia a impartir xerrades als alumnes de l’Escola sobre educació sanitària en salut bucodental.

L’any següent de la implantació del programa, per tal d’augmentar la implicació dels alumnes, es va crear la figura de l’”alumne expert”. El Programa alumne expert en salut bucodental consisteix a formar tots els alumnes de sisè curs en higiene bucodental, amb l’ajuda del personal referent d’infermeria. Un cop aquests alumnes han adquirit els coneixements necessaris passen a ser “alumnes experts en salut bucodental”. Així, aquests nens i nenes, agrupats per parelles, imparteixen xerrades als alumnes de cursos inferiors de l’Escola, sempre amb la supervisió de la infermera referent. Les xerrades són de caire distès i tenen molt bona acollida per la resta de companys dels altres cursos. En aquest sentit, la implicació permet que aquests nens es converteixin en “petits agents de la salut” i duguin l’educació en salut bucodental fins i tot més enllà de l’Escola.

Durant els anys en què s’ha aplicat el Programa, s’ha observat una millora en la higiene bucodental dels alumnes, sobretot dels de sisè curs que han passat de tenir una prevalença de càries del 86% l’any 2009, a una del 20% l’any 2013.


LA UDETMA DE L’HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA EXPOSA EL SEU MODEL DE PREVENCIÓ VASCULAR AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

La Mesa i els Portaveus de la Comissió de Sanitat reben una delegació de la unitat d’hipertensió i detecció i tractament de Malalties Aterotrombòtiques

Una delegació de la unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va presentar el passat mes de març al Congrés dels Diputats, a Madrid,  el model de prevenció vascular centrat en l’ús de l’ecografia carotidea per prevenir les complicacions cardiovasculars provocades per la ateromatosis (ictus, infart de miocardi...).

Les dues directores de la unitat, Dra. Elvira Fernández i Dra. Àngels Betriu, van exposar als membres i portaveus de la Comissió de Sanitat la importància del  diagnòstic precoç de la malaltia ateromatosa en les persones asimptomàtiques i amb al menys dos factors de risc (tabaquisme, hipertensió, obesitat...).

També es va presentar el model pilot que es porta a terme actualment a Lleida amb la primera consulta d’infermeria dedicada a prevenir episodis cardiovasculars en Atenció Primària al CAP Cappont i Borges Blanques, així com les principals característiques de la ecografia arterial (indolora, ràpida i de baix cost).


ELS PROFESSIONALS VALOREN SATISFACTÒRIAMENT LES ESTACIONS CLÍNIQUES DE L’ICS

· Segons l’enquesta de satisfacció dels sistemes d’informació de l’entitat, nou de cada deu usuaris valoren amb més d’un 5 els programaris assistencials

· ECAP obté una mitjana de 7 i SAP, Gacela i Silicon aconsegueixen una mitjana de 6

· L’ECAP blog registra 22.000 visites en tres mesos

Les estacions clíniques de treball de l’ICS són valorades satisfactòriament pels seus usuaris, segons les dades de la darrera enquesta dels sistemes d’informació assistencials de l’ICS. En aquest sentit, un 87% de les persones que van respondre el qüestionari valoren amb més d’un 5 l’adequació dels programes de gestió assistencial a les necessitats dels professionals.

Concretament, l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) obté una mitjana de 7; l’estació d’atenció especialitzada d’Argos basada en tecnologia SAP és valorada amb un 6,3; la plataforma de treball d’infermeria per a hospitals Gacela Care aconsegueix un 6 de mitjana, i el programa de prescripció i dispensació hospitalària de medicaments Silicon obté una valoració mitjana de 6. Els usuaris també valoren satisfactòriament les millores introduïdes a ECAP i SAP.

El sondeig es va realitzar durant la primavera de 2013 entre els usuaris de les aplicacions de gestió clínica de l’ICS, que eren tant de l’ICS com d’altres entitats que també fan servir aquestes eines. En total, van respondre 10.893 persones, de les quals, 9.991 eren treballadors de l’ICS i 902, d’altres institucions.

Participació activa

L’enquesta també preguntava sobre la necessitat de disposar d’un espai de participació activa per als usuaris d’ECAP i SAP. En els dos casos, la majoria de professionals hi estava d’acord, especialment en el cas de l’Estació clínica d’atenció primària.

En aquest sentit, el mes de desembre es va posar en marxa l’ECAP blog, un espai que recull les darreres novetats introduïdes a l’Estació clínica, que permet als usuaris poder fer comentaris i preguntes sobre aspectes relacionats amb el funcionament de l’aplicació. Des de la seva posada en funcionament, el blog ha rebut gairebé 22.000 visites i 54 comentaris. Properament, està previst publicar un altre blog per al projecte Argos, que inclou les plataformes clíniques de SAP Assistencial, Gacela Care i Silicon.


L’AULA HOSPITALÀRIA DE L’ARNAU VA CELEBRAR LA DIADA DE SANT JORDI AMB DIVERSES ACTIVITATS

El dia de Sant Jordi, l’Aula Hospitalària de l’Arnau va organitzar un seguit d’activitats per tal de fer arribar aquesta festivitat als nens i nenes ingressats, així com a les seves famílies.

Es va decorar l’aula i la planta de pediatria amb motius de Sant Jordi i es va explicar la llegenda a les habitacions. Més tard va tenir lloc un concert de guitarra a càrrec de la músic Natalia Reyes i una xerrada de l’escriptor Lluís Antoni Garcia sobre la diada. Per finalitzar el dia, es va comptar amb l’actuació de màgia d’Òscar de la Torre, es van entregar llibres i punts de llibre a tots els assistents i finalment es va realitzar la popular rua de Sant Jordi per tota la planta de pediatria, fins a la unitat de neonats.




TÀRREGA ACULL LA SEGONA EDICIÓ DE L’ESPAI NADÓ

L’Espai nadó és una activitat que organitza l’EAP de Tàrrega. En la seva primera edició, l’any 2013, va tenir molt bona acollida. Per aquest motiu, a partir del dia 24 de gener de 2014, a l’aula d’Educació Maternal del Centre d’Atenció Primària de Tàrrega, en va començar la segona edició.

L’activitat s’adreça a mares, pares i els seus fills menors d’un any, de l’àrea d’influència del Centre i els principals objectius que persegueix són: establir relacions i vincles afectius més forts entre el nadó i els seus pares, informar-los de temes relacionats amb la salut del petit (febre, alimentació, hàbits, etc.), afavorir la relaxació i el descans del nadó a través del massatge, explorar i estimular les seves capacitats motrius bàsiques mitjançant el joc i resoldre dubtes sobre qualsevol tema que pugui preocupar els pares durant el primer any de vida del nen.




Exposicions

DE L’1 AL 20 DE MAIG
MIQUEL ÀNGEL SARDÀ

Exposició d’estil hiperrealista que presenta dibuixos de retrats fets amb llapis i carbó de personatges famosos




Publicitat