abril 2014

Butlletí núm. 12

Els hospitals que formaran part del futur ens públic de Lleida obtenen resultats excel·lents en l’acreditació de qualitat de Salut

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de Santa Maria i l’Hospital Comarcal del Pallars han obtingut resultats excel·lents en l’acreditació de qualitat del Departament de Salut. Els tres centres, que formaran part de l’ens públic de gestió sanitària de la demarcació, obtenen qualificacions superiors a 90 sobre 100, molt per damunt dels estàndards.

De manera més concreta, l’Arnau ha obtingut un resultat del 94,32%, el Santa Maria, del 95,20%, i el Comarcal del Pallars, del 95,9%. Aquestes dades són encara provisionals, però es preveu que no hi hagi gaire variació quan el Departament de Salut publiqui els resultats definitius.

Treball en xarxa

Ja fa molts anys que els tres centres lleidatans treballen en xarxa, de manera coordinada, cosa que ha contribuït a l’obtenció d’aquests resultats tan positius.

A l’Hospital Arnau de Vilanova, l’informe provisional de l’acreditació destaca la posada en marxa de nombrosos programes de seguretat dels pacients durant els darrers quatre anys. L’acreditació també reflecteix l’esforç per regular els aspectes relacionats amb l’ètica professional, que s’han recollit en una nova versió del Codi ètic, així com el desenvolupament de polítiques institucionals de respecte mediambiental i de formació adreçada als malalts i a la població. L’informe també remarca els bons resultats de l’organització assistencial en tots els seus vessants (urgències, àrea quirúrgica, hospitalització i visita ambulatòria) i l’organització de les àrees de suport (personal, econòmica, sistemes d’informació i de serveis generals).

El treball col·laboratiu entre l’Hospital Santa Maria de Lleida i l’Hospital Comarcal del Pallars ha permès establir sinèrgies que es reflecteixen, per exemple, en la puntuació del 99,3% obtinguda en els criteris corporatius de “Lideratge” i “Política i estratègia”.

Destaca l’orientació a la gestió per processos realitzada pels dos hospitals, que és un objectiu estratègic de la Gerència i la Direcció, i que s’ha vist reflectida en la valoració d’aquest criteri (que avalua la planificació, el disseny, la gestió i la millora dels processos definits), cosa que ha permès aconseguir una puntuació entre els dos centres del 98%.

S’ha valorat també positivament el quadern de comandament, ara en procés de consolidació, que garantirà la sistematització de l’anàlisi dels indicadors de resultats per avaluar la gestió periòdicament i refermar el procés de millora contínua.

Sobre la certificació

Des de fa vuit anys, el Departament de Salut acredita els centres sanitaris que superen el procés d’avaluació, a partir d’un model basat en l’estàndard internacional d’excel·lència EFQM. La certificació és imprescindible perquè els hospitals puguin prestar serveis d’atenció sanitària pública a Catalunya.

Els centres han dut a terme una autoavaluació inicial, que posteriorment ha estat validada per una entitat externa.

L’acreditació per al període 2013-2016 ha prioritzat la consolidació del nivell de qualitat dels centres i, per aquest motiu, el Departament de Salut ha incorporat un 23% més de criteris, que en total són més de 1.300.

 

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida organitza el XIV Fòrum Hot Topics en la síndrome de l’apnea del son

El cap de servei de Pneumologia de l’Hospital Arnau i de l’Hospital Santa Maria, Ferran Barbé, coordina aquesta trobada amb la col·laboració de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica

Els dies 25 i 26 d’abril de 2014, el servei de pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Santa Maria de Lleida, ha organitzat el fòrum de debat sobre l’apnea del son, que es centra en les àrees del coneixement dels trastorns respiratoris durant el son. Per aquest motiu s’han reunit a Lleida un grup d’especialistes internacionals amb l’objectiu d’intercanviar coneixements de forma interactiva entre el professorat i els assistents.

Com a  novetat en aquesta edició s’incorpora Young Researchers Sessions, on joves investigadors han exposat els resultats obtinguts  en els seus projectes.

 

I Caminada Solidària a Lleida per celebrar el dia Mundial de l’Activitat Física

Els  Centres d’Atenció Primària de la Ciutat de Lleida han organitzat una caminada amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Secretaria de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida i el Banc d’Aliments

A Catalunya cada any més de 3.334 morts  es relacionen amb el  sedentarisme

Acumular 30 minuts d’activitat física moderada al dia s’ha demostrat que té efectes positius en la salut

El  dia 9 d’abril es va celebrar la “I Caminada Solidària”, en dos recorreguts al voltant del riu de 5 i 9 km. Es tracta de dos trajectes sense dificultat ni barreres,  accessible per a tothom.

Cada vegada hi ha més estudis que demostren la influència del sedentarisme sobre el desenvolupament de les patologies més prevalents a la societat moderna. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un informe en el qual situa la inactivitat física com un dels principals factors de risc i causa de mort, sobretot en els països industrialitzats.

L’activitat física és l’instrument més eficaç per mantenir les funcions fisiològiques de sistemes tan importants com el cardiovascular, el respiratori o el locomotriu, que frena el deteriorament causat per l’envelliment i les patologies cròniques i contribueix a una millor qualitat de vida relacionada amb la salut.

Tot i així, dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2010-2012  assenyalen que a la Regió Sanitària de Lleida, almenys un 38,5 % de la població de 15 a 69 anys, no realitza una suficient activitat física per millorar la seva salut. D’altra banda, un 16,7% de la població de 18 a 74 anys és sedentària.

L’objectiu d’aquesta activitat és sensibilitzar la població sobre la importància de caminar i de fer activitat física com una de les millors maneres de cuidar la salut i prevenir l’aparició de malalties. Es tracta d’acumular 30 minuts d’activitat física diària, ja que s’ha demostrat que comporta resultats en la salut.

En el marc d’aquesta jornada, s’ha comptat amb la col·laboració del Banc d’Aliments i s’ha fet una campanya de recollida a la sortida de la caminada.

 

El Banc de Sang i la Llotja reconeixen els donants amb una entrada pel Ballet Nacional

Sang per cultura

El Teatre de la Llotja, amb col·laboració del Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha activat una nova acció solidària dins de la campanya solidària #bonagentlleida.

Totes les persones que hagin anat a donar a sang a l’HUAV entre el dilluns 10 de març i el dissabte 15 van rebre, com a reconeixement, una entrada per assistir a l’espectacle Sorolla del Ballet Nacional de España, que va tenir lloc al Teatre de la Llotja el 21 de març.

Cada dia es necessiten més de 1.000 donacions de sang per garantir que tothom tingui sang quan en necessita, bàsicament per a intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, trasplantaments o en cas d’accidents greus.

Per donar sang només cal ser major d’edat i pesar 50 quilos o més. No cal estar en dejú.

 

L’IRBLleida apropa la ciència a la societat de la mà d’associacions de pacients

S’han organitzat diferents jornades de caire divulgatiu en relació a malalties com ara l’ictus, l’alzheimer o la insuficiència cardíaca

 

L’IRBLleida, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i la Federació d’Entitats per la Salut de Lleida (FESalut) han organitzat les Tardes d’Investigació a l’Espai Salut. Es tracta d’un programa de jornades de divulgació científica sobre la investigació biomèdica de diferents malalties. La iniciativa conjunta  que naix amb la voluntat de traslladar els avantatges científics més recents a través d’associacions i pacients afectats.

Les jornades compten amb experts de diferents àrees d’investigació del IRBLleida per a explicar a les entitats i a la societat en general els orígens de les malalties i els resultats més destacats dels diferents descobriments. 

 

Recerca clínica i noves eines per prevenir el consum de tabac van centrar la IX Jornada de Tabaquisme

A l’auditori de l’Edifici Transfronterer de la Universitat de Lleida

El 28 de març, la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), i el Grup de Treball en Tabaquisme de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) van organitzat la IX Jornada de Tabaquisme sota el títol De la recerca a la consulta: els beneficis pel pacient, a l’Edifici Transfronterer de la Universitat de Lleida , amb l’objectiu d’actualitzar les recents aportacions de la recerca en la vessant clínica i terapèutica que facilitin el procés de deshabituació del tabac i la millora del pacient. La jornada ha comptat amb 150 inscrits, el 80 per cent dels quals vinguts de fora de Lleida.

Segons ha explicat el Dr. Francesc Abella, de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Santa Maria, actualment el 24 per cent de la població és fumadora i “el que volem aconseguir és que els nostres pacients deixin de fumar i que la població entengui que el tabac és una conducta que ha de passar a la història”.

Al llarg de la jornada es van presentat estudis novedosos, tant d’intervenció per prevenir el tabaquisme en els adolescents, com per motivar els pacients fumadors per deixar de fumar a partir de paràmetres bàsics per la seva salut com és el cas del càlcul de l’edat pulmonar. Amb aquesta tècnica, que consisteix en calcular l’edat pulmonar del pacient a partir d’una espirometria i que s’utilitza a la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria, s’ha aconseguit augmentar un 10 per cent el número de pacients que deixen de fumar.

En aquest sentit, el Dr. Esteve Fernández, metge de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, va explicar que l'edat pulmonar d'una persona que ha fumat un paquet diari durant 15 anys és uns 20 anys superior a la seva edat biològica i que, el càlcul de l’edat pulmonar del pacient el motiva a continuar el procés de deshabituació, ja que el seu esforç es veu reflectit en una millora de la seva capacitat pulmonar.

Al llarg de la jornada, el Dr. Esteve Fernández, va donar una visió global de la recerca que es fa al nostre país relacionada amb els efectes del tabac sobre la salut, així com la recerca que es duu a terme en la vessant preventiva, per evitar que la població comenci a fumar o per conscienciar als fumadors dels efectes que aquesta conducta poden tenir en la seva salut.

El Dr. Fernández va destacar la importància de la prevenció entre els més joves com és el cas de l’experiència presentada durant la jornada per la infermera Amparo Valdivieso duta a terme amb els alumnes d’ESO de Tarragona i Reus entre els cursos 2007/2008 i el 2010/2011, amb la finalitat de reduir la incidència del tabaquisme entre els joves. Aquest programa va posar en pràctica activitats transversals des de 1r a 4t d’ESO on els alumnes prenien consciència d’aspectes com els efectes addictius del tabac, i com el consum pot afectar la seva salut. Els resultats presentats mostren que aquesta intervenció redueix en un 20 per cent el número de joves que s’inicien en el consum tabac.

Una de les activitats que es van realitzar per promocionar la Marató va ser la col·locació de la Geganta de la Sang al vestíbul de l’Hospital. És un símbol i homenatge als donants de sang fet per  l’Associació de Donants de Sang de l’Urgell. Va resultar un reclam molt atractiu i comentat, tant pel personal de l’Hospital com pels visitants.

 

Més de 200 persones assisteixen a la XIV Jornada d’Actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular de Hospital de Santa Maria, Gestió de Serveis Sanitaris

El president de la Societat Catalana d’Hipertensió, Ernest Vinyoles, va destacar la importància de canviar els estils de vida actuals i reclama la implicació de la ciutadania

Més de 200 persones van assistir avui el passat 22 de febrer, a la XIV Jornada d’Actualització sobre Factors de Risc de la Malaltia Vascular organitzada per la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’Hospital de Santa Maria Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). La jornada va comptar amb la col·laboració de professionals de diferents àmbits com l’Atenció Primària, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i la Universitat de Lleida, s’ha convertit en els seus 14 anys d’història en un fòrum de trobada dels professionals sanitaris per compartir els avenços en matèria de la prevenció de les malalties cerebrovasculars i cardiovasculars, la primera causa de mortalitat a la societat occidental.

El president de la Societat Catalana d’Hipertensió, Ernest Vinyoles, va destacar la importància de canviar els actuals estils de vida per evitar factors de risc cardiovasculars com el colesterol, l’obesitat, la hipertensió el sedentarisme o el tabaquisme i va reclamar la implicació tant de la ciutadania com de la pròpia indústria. “El ciutadà ha d’aprendre i fer-se seu l’estil de vida” va exposar Vinyoles.
La Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de GSS, que està coordinada per Jacint Cabau i compta amb 3 especialistes, realitza unes 2.500 visites a l’any, incloses primeres visites i el seguiment amb pacients amb factors de risc. El seu objectiu és atendre els casos més complexes de pacients amb factors de risc. “El 95% dels casos es controlen a l’Atenció Primària i els més complexes es deriven a la unitat” ha explicat Cabau. També ha senyalat que actualment treballen en col·laboració amb la Unitat d’Hipertensió de l’HUAV, la unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques).
“Apostem per la col·laboració entre els dos centres per millorar el nostre treball assistencial dedicat a la prevenció de la patologia vascular” va matisar Cabau.

 

Diferències Comunicatives entre homes i dones: com es traslladen a l’àmbit professional?

El passat 27 de març es va realitzar la conferència Diferències Comunicatives entre homes i dones: com es traslladen a l’àmbit professional? de la mà del Pla d’Igualtat de l’Institut Català de la Salut.
La sessió, ubicada a la sala d’actes del Centre Corporatiu, va ser dirigida per la doctora Estrella Montolio Duran, catedràtica de Lingüística Hispànica de la Universitat de Barcelona i coordinadora del grup de recerca interuniversitari Estudis del Discurs Acadèmic i Professional.

El tema principal de la conferència va ser la importància cabdal de la comunicació en l’àmbit de la salut, tant pel que fa a la relació amb el pacient com en la representació pública del professional i la seva institució. Anàlogament, diversos professionals de l’àmbit sanitari van exposar els seus dubtes i suggeriments pel que fa a la comunicació en la seva feina quotidiana.

 

Tàrrega acull la segona jornada del personal d’infermeria de pediatria  d’Atenció Primària de les terres de Ponent

“Obrint nous camins per a les infermeres dels nens”

La Jornada, adreçada al personal d’infermeria de pediatria, s’ha centrat en ampliar i actualitzar els coneixements dels professionals sanitaris que treballen en l'àmbit de la pediatria i generar estratègies de millora en l’atenció a la salut dels infants, els  adolescents i les seves famílies.

L’adaptació de la sanitat pública als temps actuals, que generen nous tipus de pacients amb noves necessitats i expectatives, ha esperonat un grup d’infermeria de pediatria d’atenció primària a innovar en la seva tasca assistencial per tal que  sigui encara més eficient, condició indispensable per avançar cap a l’excel·lència.

En la primera jornada, que es va celebrar l’any 2012, es va aprofundir en el nou marc de treball que el personal d’infermeria de pediatria d’atenció primària de Lleida havia assumit: l’atenció a la demanda en el continu assistencial i algunes de les revisions de l’infant que havia de realitzar de forma autònoma, amb l’assessorament de pediatres i equips mèdics que donaven suport a aquests circuits assistencials.

Aquest 2014, un cop assentats aquells canvis, aquesta segona jornada ha tingut com a lema “Obrint nous camins per a les infermeres dels nens” i ha volgut fer un pas més enllà. Conscients dels canvis socials en què estem immersos i dels canvis educatius que els infants pateixen, la Jornada ha volgut aprofundir en els grans temes de sempre, com l’alletament, l’alimentació, l’amor o els límits, però amb una visió actualitzada i adaptada a les necessitats d’avui. Per altra banda, també s’hi ha tractat temes com les noves tecnologies o la relació entre sexe i afectivitat, temes de moment poc introduïts a les consultes, però que demanen una atenció especial.

La jornada també ha comptat amb la tasca realitzada des del programa Salut i escola (que promou el suport  del professional d'infermeria als Instituts).
L’organització de la Jornada, que s’iniciarà a les 8.30 h del matí, ha estat a càrrec de diverses infermeres de tota la regió sanitària, i s’espera l’assistència d’un centenar de professionals provinents de tota la província de Lleida, i també de la resta de Catalunya.
I per conèixer una mica més les línies principals de present i futur de la infermeria pediàtrica, la cap d’Infermeria de l’ICS, Lupe Figueiras, clourà la jornada amb la ponència: “On és i on va la infermeria de pediatria”.

 

Notícies

JORNADA DE PORTES OBERTES PER A FUTURS RESIDENTS A L’ARNAU DE VILANOVA DE LLEIDA

Sota el lema “Jo també vull ser resident a Lleida”, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va acollir el 19 de març una jornada de presentació de la formació sanitària especialitzada de l’àrea de Lleida.

El director mèdic de l’hospital, Alfredo Jover, va donar la benvinguda als assistents a la Jornada. També hi van assistir el cap d’estudis de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Manel Vilà, i el cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària, Eduard Peñascal.

Posteriorment, alguns residents que actualment estan cursant diferents especialitats van explicar la seva experiència. Aquests estudiants són les metgesses i el metge interns residents:  Sara Porta i Alba Capdevila, de l’especialitat de medicina familiar i comunitària; Maria F. Ramírez, de medicina interna; Josep M. Auguet, de l’especialitat d’urologia, i també la llevadora interna resident, Anabel Cuellar.






VII JORNADA D’ACOMPANYAMENT AL DOL I LA MALALTIA

La Universitat de Lleida, la Facultat de Medicina i els Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida van organitzar la VII Jornada d’acompanyament al Dol i la Malaltia, que va tenir lloc a l’Auditori del Campus de Cappont el 14 de març de 2014.

La jornada va comptar amb la participació de diversos professionals implicats en aquest camp, que van tractar temes com ara l’acompanyament en la mort i la malaltia, les experiències d’acompanyament, iniciació en aquest acompanyament, treball d’eines i recursos per acompanyar el dol en casos complicats, el dol i les cures pal·liatives; i els aspectes espirituals i el dol.


IRBLIEIDA AMB LA BECA MARTA SANTAMARIA

El 16 de març  va tenir lloc a Lleida la II Cursa de la Dona Nayox 2014, organitzada per GoGoRunners. L'organitzacio va tenir prevista la donació d'una part de les inscripcions dels corredors i corredores a la beca Marta Santamaria, per a contribuir en la recerca translacional en càncer a mama. Altres iniciatives per augmentar la recaptació de la beca van ser la venda del buff solidari especialment dissenyat per a l'ocasió o part de les vendes de polseres Silincode SOS.

Es van  realitzar una serie de xerrades sobre prevenció del càncer i benestar i salut a càrrec el Dr. Xavier Matias-Guiu, director d'IRBLleida i catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida  que va parlar de la "Importància de la recerca en càncer" i el Dr. Moisès Mira Flores, de la unitat d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida sobre "Causes i la Prevencio del Càncer", entre altres conferenciants.

Les donacions aconseguides seran destinades a la recerca en càncer de mama triple negatiu (CMTN), considerat un dels càncers de mama més agressius, perquè es presenta amb un 10-15% d'incidència entre dones joves.

La BMS permetrà ampliar el projecte recerca iniciat fa un parell d'anys on es van trobar 3 biomarcadors (catepsina-L, 53BP1 i el receptor de la vitamina D) útils per a la classificació clínica d'aquests tipus de tumors, després d'analitzar 249 mostres de càncer de mama del Biobanc d'IRBLleida. La beca aportarà fons per desenvolupar assajos clínics amb pacients que corroborin els resultats preclínics inicials, i així trobar tractaments més selectius per a cada tipus de tumor.


L’AULA HOSPITALÀRIA CELEBRA EL DIA DEL CÀNCER INFANTIL

Amb motiu del dia mundial del càncer infantil celebrat el 15 de febrer, l’aula hospitalària ha realitzat un seguit d’activitats dirigides a la població hospitalitzada. Aquestes activitats pretenen ser una eina de recolzament als nens i nenes ingressats que pateixen aquesta malaltia i es troben en el procés de recuperació en diferents centres hospitalaris.

Durant tota una setmana, els més petits i els pares i mares han estat realitzant un mural que consta d’una cara plena de “petons” elaborats entre tots. Aquest mural s’ha col·locat al passadís de la planta de pediatria.




ES POSA EN MARXA UN PROJECTE DE FORMACIÓ EN NOVES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ EN L’ÀMBIT DE LA SALUT

Aquest projecte va tenir lloc a les poblacions d’Ivars de Noguera i d’Algerri

Per tal de facilitar la interacció entre professionals de la salut i pacients, la doctora Antonieta Vidal i la diplomada d’infermeria Rosa Rami, de l’EAP Almenar-Alfarràs, han endegat un projecte de formació en noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit de la salut als municipis d’Algerri i d’Ivars de Noguera, de Lleida.

La docència es basarà en sessions d’una hora impartides a grups reduïts, en què s’utilitzaran els ordinadors de les biblioteques d’aquests municipis. Els temes que  es van tractar a les sessions seran la programació de visites per Internet i l’e-consentiment. A més, s’hi farà una aproximació a l’ús de les xarxes socials en l’àmbit de la salut, en què es visitaran el blog i el Twitter del CAP d’Alfarràs-Almenar, entre d’altres.


Exposicions

DE L’1 AL 10 D’ABRIL
LLUÍS TRILLA

Mostra de paisatges




DE L’11 AL 20 D’ABRIL
CARMEN SAN JOSÉ

Exposició solidària de Carmen San José, membre de l’Associació del Parkinson. Les obres exposades mostren la vinculació de l’artista amb el món dels trens, els quals li desperten una gran passió i record.




DEL 21 AL 30 D’ABRIL
FÈLIX MONTAGUT

Les obres representen monuments i edificis simbòlics de la ciutat de Lleida, des de la Seu Vella fins a l’edifici del Rectorat. L’estil es configura a partir d’una gran presència de línies rectes i punts de fuga, la qual cosa evidencia l’ofici d’arquitecte de l’autor. Tots les obres, realitzades totalment a mà a base de llapis i retoladors, es troben al seu nou llibre d’il·lustracions Lleida amb escaire i cartabó.




Publicitat